Hart van Hengelo - Hof van Twente

26 juli 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 26 juli 2019


Wonen met zorg voor senioren in Hengelo

HENGELO - Het plan van Explorius is als winnaar uit de bus gekomen bij de verkoopprocedure van de Paul Krugerstraat 49. Het voormalige schoolgebouw en het bijbehorende terrein worden getransformeerd tot een wooncomplex voor ouderen die zorg nodig hebben. Daarmee krijgt deze locatie een goede nieuwe invulling.

Begin dit jaar is de gemeente Hengelo gestart met een verkoopprocedure waarbij potentiële kopers een visie moesten ontwikkelen voor het pand en de omgeving. Wethouder Mariska ten Heuw: 'We hebben een zorgvuldige procedure doorlopen en het plan van Explorius scoorde het hoogst op zowel kwaliteit als prijs. Het plan past uitstekend op deze plek, zo dicht bij het centrum. Een aanwinst voor de stad!'

Wonen met zorg voor ouderen
Explorius Vastgoedontwikkeling uit Rijssen wil het voormalige schoolpand ombouwen naar 36 wooneenheden voor ouderen die zorg nodig hebben. Aanvullend wil Explorius in samenwerking met huisartsen, apotheker en bijvoorbeeld een praktijk voor fysiotherapie een zogenoemde eerstelijnszorgvoorziening ontwikkelen. De waardevolle elementen van het gebouw blijven grotendeels behouden en aan de Oldenzaalsestraat komt een nieuwbouwgedeelte van twee bouwlagen. Het parkeren vindt plaats op de huidige parkeerplaats aan de voorzijde, aangevuld met een half verdiepte parkeerplaats onder het nieuwbouwgedeelte waardoor ruimte is voor een klimaat adaptieve invulling van de buitenruimte.

Ervaring
Explorius heeft veel ervaring met het ontwikkeling van vastgoed en gebiedsontwikkeling. Onder meer met de herontwikkeling van het oude postkantoor in Enschede naar een bioscoop en realisatie van een woonzorgcomplex in Apeldoorn. De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt zodat de benodigde ruimtelijke procedures opgestart kunnen worden. Sien Vels: 'Zodra de plannen iets verder uitgewerkt zijn, nodigen we graag onze toekomstige buren uit, om kennis te maken met ons, de zorgpartners en onze plannen'. Volgens planning zal de omgevingsvergunning begin 2020 aangevraagd worden, de bouwwerkzaamheden starten dan na het verlenen van de omgevingsvergunning.

Maatwerkvervoer blijft bij Brookhuis

HENGELO - Voor maatwerkvervoer kunnen inwoners van Haaksbergen, Enschede, Losser en Hengelo tot 1 juli 2021 terecht bij Brookhuis Personenvervoer. Het contract met de vervoerder wordt met een jaar verlengd.

Brookhuis regelt het vervoer van en naar locaties voor bijvoorbeeld jeugdhulp of dagbesteding. Ook verzorgen zij leerlingenvervoer en sociaal-maatschappelijk vervoer (Regiotaxi). Het maatwerkvervoer in Twente is twee jaar geleden regionaal aanbesteed. Haaksbergen, Enschede, Losser en Hengelo hebben een contract gesloten met Brookhuis Personenvervoer. De contracten lopen medio volgend jaar af. Uit de evaluatie is gebleken dat er geen reden is om een andere vervoerder te kiezen. Brookhuis levert een goede prestatie, er zijn weinig klachten. Daarom is besloten het contract met de vervoerder tot 1 juli 2021 te verlengen.

Voordelen
Het behouden van dezelfde vervoerder heeft verschillende voordelen. Het betekent duidelijkheid voor gebruikers van maatwerkvervoer. Een vaste chauffeur die vertrouwd is voor leerlingen / cliënten werkt toch het best voor iedereen. De contractverlenging betekent ook dat het vervoer de komende jaren nog kan worden verbeterd. Innovatieplannen en ontwikkelafspraken die al eerder werden gemaakt kunnen zo beter worden uitgevoerd. Bovendien zou opnieuw aanbesteden, op basis van de huidige markt, zeer waarschijnlijk tot hogere kosten leiden. Om te bepalen welke producten en diensten een gemeente of andere overheid afneemt, volgt vaak een aanbestedingsprocedure. Hierbij kijken gemeenten naar wie de dienst goed uit kan voeren en binnen de financiële ruimte die er is. Afhankelijk van waar de gemeente de prioriteit ligt, kan dan gekeken worden welk aanbod de beste balans weet te vinden tussen deze twee aspecten. Immers, de gemeente werkt met maatschappelijk geld.

Jaargang: 9 • Nr 335• Wk 30

Veilig op vakantie

TWENTE - De komende weken gaan veel mensen weer op pad voor een welverdiende vakantie. Even een weekje of twee, drie er tussenuit om weer op adem te komen. Lekker met de caravan, camper of op de boot. Ook op vakantie is het belangrijk om alert te zijn op brandveiligheid.

In huis denken we gelukkig vaak al goed na over brandveilig wonen. We gebruiken de rookmelder, CO2-melder en wie écht goed voorbereid is, heeft ook zaken zoals een blusdeken, brandblusser en vluchtplan bij de hand. Op vakantie is dit vaak nog niet het geval, terwijl ook hier zeker concrete risico's zijn. De Brandweer Twente geeft daarom ook jaarlijks tips voor veilig vakantie vieren.

Veilig stroomgebruik
Veel branden ontstaan tijdens het kamperen als gevolg van elektriciteitsproblemen. We willen vaak te veel aansluiten op een beperkte stroomvoorziening. Speciaal voor het kamperen zijn er versies van huishoudelijke artikelen die een laag stroomverbruik hebben. Ook het gebruik van omvormers of een accu kan ervoor zorgen dat het stroomverbruik in de caravan of camper op een laag niveau blijft. Gebruikt u een kabelhaspel? Rol deze dan wel helemaal af, dit voorkomt namelijk warmte ontwikkeling. Caravans met een CEE-aansluiting zijn geaard; hebben ze dit niet, plaats dan een aardlekschakelaar. Wees ook altijd alert op de combinatie water en elektriciteit. De brandweer adviseert ook om de gasinstallatie van uw kampeermiddel jaarlijks na te laten kijken. Zo kunnen ook slangen slijten wanneer je ze niet gebruikt. Zorg voor een goede drukregelaar tussen de fles en apparaat en vervang ze om de vijf jaar. Sluit de fleskraan wanneer u het toestel niet gebruikt. Gebruik hierbij geen gereedschap, maar doe het met de hand. Gebruik NOOIT autogas/LPG, dit is verboden en zeer gevaarlijk. Loopt u tegen problemen aan bij het aansluiten van apparaten? Schakel een professional in, ga zeker niet zelf experimenteren. Wanneer u een apparaat met vlam gebruikt zoals een kooktoestel, kachel of lamp, zorg dan ook altijd voor voldoende ventilatie. Een CO2-melder ophangen helpt bij het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging.

Meer informatie
Download de folder Brandveilige Vakantie via www.brandweer.nl/brandveiligheid/kamperen

Vakantiewerk loont voor jeugd

HENGELO - Nu de zomervakantie definitief begonnen is, is ook menig jongere lekker productief bezig met een bijbaantje. Wie niet op vakantie gaat kan deze zomer best wat leuks bijverdienen voor de studie of een mooie aankoop. Afgelopen jaar zaten jongeren met vakantiewerk al op het hoogste niveau ooit qua gemiddeld bijbaan-uurloon. Ook dit jaar zijn ze spekkoper.

De afgelopen jaren horen we al vaker over personeelstekorten op veel fronten. Ook bij vakantiewerk gaat dit deels op; meer toerisme in Twente betekent ook een grotere vraag naar seizoensgebonden medewerkers. De recreatieve branche en de horeca blijven populaire bijbanen.

Wijzigingen
Dit jaar gaan de jongeren vanaf 21 jaar er mooi op vooruit. Zij krijgen namelijk nu vanaf 21 jaar al het volwassen minimumloon. Dit maakt een groot verschil wanneer je een bijbaan hebt met beloning op basis van het minimumloon. Voor jongeren tot en met 20 jaar blijft het minimumjeugdloon van kracht. Dit begint bij 2,84 euro per uur voor een 15-jarige met nog eens 23 cent vakantietoeslag. Het loopt op tot 7,55 euro per uur voor een 20-jarige, met 60 cent vakantiestoeslag. Dit is op basis van een 40-urige werkweek.

Ken je rechten
Wie aan de slag gaat als tijdelijke medewerker doet er verstandig aan om in ieder geval goed te weten wat je rechten zijn en tot hoever een werkgever mag gaan. Juist doordat jongeren vaak minder goed bekend zijn met hun rechten ligt het risico op uitbuiting op de loer. Welk werk je mag doen is ook sterk afhankelijk van je leeftijd. Dit is met name in verband met de persoonlijke veiligheid. Als je 13 tot en met 15 jaar bent mag je klusjes rond het huis doen, vakken vullen, fruit plukken, meehelpen in de winkel of bedrijf van je ouders, werken in de recreatie, helpen bij een toneeluitvoering of een maatschappelijke stage vervullen. Werken in een fabriek, met machines, achter de kassa, zware dingen tillen (10 kilo of meer), zelf kranten bezorgen of werken in een horecagelegenheid met alcohol mag dan weer niet.

Hogere leeftijd
Een 16 of 17-jarige mag al de meeste soorten werk doen, met enkele uitzonderingen. Zo is gevaarlijk werk niet toegestaan; zoals werken met gevaarlijke stoffen, veel lawaai, aan de lopende band of machine of wanneer er instortingsgevaar is. Onder direct toezicht van een volwassene is een deel hiervan wel toegestaan. Wanneer je 18 jaar of ouder bent mag je ieder werk uitvoeren volgens de Arbowet.

Foto: Rob

HENGELO - Wethouder Gerard Gerrits heeft afgelopen woensdag de vernieuwde Kuipersdijk geopend. Dit deed hij samen met gedeputeerde Bert Boermans en directeur Jeroen Grootenhuis van de Twentse weg- en waterbouw.

Rond 15.45 uur, na een aantal woorden over de werkzaamheden van zowel de wethouder als de gedeputeerde en de directeur, werd het kruispunt ook echt weer geopend voor het verkeer.

In oktober 2018 is begonnen met onder meer het aanleggen van vrijliggende fietspaden. Ook moet de nieuwe en groene middenberm de doorstroming van het verkeer tussen de spoorwegovergang en de Breemarsweg verbeteren. De nieuwe verkeerssituatie is niet alleen gericht op doorstroming van het verkeer. Bij het plannen van zulke werkzaamheden is veiligheid natuurlijk ook van belang, en ook hier heeft de gemeente zoveel mogelijk proberen te kijken naar beide belangen.

Kwaliteitsimpuls

De gehele Kuipersdijk is inmiddels weer te gebruiken voor het verkeer. Er worden om het project helemaal af te maken dit najaar nog wel enkele bomen geplant. De werkzaamheden rondom het kruispunt tussen het nieuwe Veldwijk Noord en de nieuwe openbare ruimte van het Sports Centre Hengelo zijn nu dus helemaal afgerond. De gemeente spreekt van een kwaliteitsimpuls en is blij met het resultaat dat ze hier hebben gerealiseerd.

Ik ben Günther Simoner en geef vanaf 8 oktober verschillende cursussen Duits bij de Volksuniversiteit. Naast docent bij de Volksuniversiteit geef ik ook les aan een "Volkshochschule" over de grens in Duitsland en werk ik af en toe als coach voor een talenbureau.

Ik ben geboren en getogen Oostenrijker en in 1990 naar Hengelo verhuisd. Na heel wat jaren in een technisch beroep te hebben gewerkt, ben ik sinds 2,5 jaar intensief bezig met mijn moedertaal Duits. Ik vind het mooi om theorie en praktijkervaringen samen te brengen. Het lesgeven aan gemotiveerde mensen is erg leuk en geeft veel voldoening. Bovendien houd ik erg van reizen en het contact met andere culturen. Samen met mijn vrouw heb ik de afgelopen drie decennia al heel wat mooie plekken in Europa maar ook daarbuiten mogen bezoeken. Maar vooral Duitsland staat regelmatig op onze "to-do-list". Het is een land waar je niet op uitgekeken raakt. Ik zie vaker in mijn cursussen dat veel Nederlanders - meestal afkomstig uit de provincies in het oosten van het land - een aardig woordje Duits kunnen verstaan en de taal ook kunnen spreken. Helaas is deze taal bij de Nederlandse jeugd iets "uit de mode" geraakt, maar de laatste tijd zie je hier (gelukkig) weer wat verandering in. Mijn cursussen bieden taalkundige ondersteuning voor mensen die om verschillende redenen de taal graag willen leren of hun kennis willen uitbreiden. Ik probeer altijd in het begin een goed overzicht te verkrijgen welke onderwerpen en verwachtingen de deelnemers met zich meebrengen. Dan kunnen wij meteen vanaf het begin doelgericht aan de slag.

Günther Simoner

www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Column

Griet

Afgelopen woensdag hebben we mijn zuster Griet begraven. In de Bijbel staat een verhaal over Jezus, die een kudde zwijnen laat verdrinken, inclusief demonen.

Griet werd de laatste tijd beheerst door demonen, angsten, boosheid, frustaties. Griet was Griet niet meer.

Griet was de oudste van vier kinderen; de overige zijn jongens. Ze was de vrolijkheid zelve, ik zie haar nog op de fiets met een grote witte jurk aan. Het lijkt wel alsof het altijd feest bij haar was. Een lange meid, kort haar, krullekop.

Griet was van Lutjegast, van volleybal, van dorpsfeesten, Griet was van de kerk, van de meisjesvereniging, van de jaarlijkse toneelstukjes. Griet was van het plezier, het donderjagen. Van de logeerpartijen van familie en kennissen.

Griet was van Roelf, twee vrolijke mensen, midden in de samenleving. Ze gaven catechisatie aan de jeugd, in hun eigen huis, dat was gezelliger.

Griet was van dominees, die bij haar aten. Roelf regelde de predikbeurten, Griet, als het zo uitkwam, regelde het eten en drinken en soms sliepen de dominees bij haar.

Griet hielp op de boerderij, hooien, voeren, mennen. Melken deed ze niet.

Maar die Griet verdween langzaam.

Ze verkochten de boerderij en verhuisden naar Grootegast. Iets wat Lutjegast niet begreep. Iedereen mocht verhuizen naar de concurrent, maar Roelf en Griet niet. Dat was verraad, want Roelf en Griet waren Lutjegast. Als je in het keukentje bij het raam zat, kon je net zo goed met de arm omhoog blijven zitten, want elke passant zwaaide, toeterde of riep.

Na de verkoop van de boerderij kreeg Griet een nieuwe woning en daar was ze trots op. Maar toen kwamen ook de demonen.

Dat hoef ik niet uit te tekenen, daar kunt zich wel iets bij voorstellen. De jonge, vrolijke Griet verdween achter de horizon en een angstige, bange Griet kwam er voor terug. Helemaal na het overlijden van Roelf. Ze was de richting van haar leven een beetje kwijt.

Toch niet helemaal, want wat bleef was het geloof. Wel haar eigen, strenge versie, maar dat hebben er meer. Zij putte daar kracht uit. het geloof, maar het geloof als religieuze organisatie stond steeds verder van haar af. Ouderwets kun je het noemen, het was haar houvast in een rommelige, vijandige wereld.

"Jan, we weten waar we heengaan, hè. Dat hebben we geleerd van pa en ma. Ja toch Jan?" "Ja, Griet." Griet wist waar we heengaan.

Ik hoop dat er een God is en dat de hemel de plaats is, waar een ieder terechtkomt in de eindbestemming die hij of zij zelf wil. Dan zit Griet nu naast Roelf aan een keukentafel koffie te drinken en zijn alle demonen in het kanaal verdronken.

Ervaringsdeskundigen

HENGELO - SIZ Twente is op zoek naar mensen die familie-ervaring in de GGZ of verslavingszorg hebben, en deze ervaring willen leren in te zetten voor andere naasten.

Vanaf woensdag 28 augustus biedt SIZ Twente weer Familie Ervaring-Deskundige (FED) trainingen aan in Hengelo. De cursus bestaat uit twee delen, waarbij het eerste gericht is op inzicht en ondersteuning van het eigen (herstel)verhaal. Tijdens het tweede deel ontwikkel je vaardigheden om anderen te ondersteunen en voorlichting te geven. De volledige cursus duurt 17 dagdelen. Als je als professionele FED verder wil, dan kun je in februari bij het Saxion een leergang volgen nadat je deze of een andere vergelijkbare training hebt doorlopen.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de cursus? Neem dan contact op met J. Huisman, trainer bij SIZ Twente via j.huisman@siztwente.nl of bel 06-47504724. Aanmelden kan via: aanmelden@siztwente.nl of 085 - 7731720.

Vlooienmarkt op het H.J. van Heekplein

ENSCHEDE - Zondag 28 juli is er van 12.00 tot 17.00 uur een vlooienmarkt op het H.J. van Heekplein. Het is de eerste van tien vlooienmarkten die dit jaar gaan plaatsvinden.

Iedere eerste en laatste koopzondag van de maand tot en met 1 december zijn er tientallen kramen met gebruikte goederen. U vindt er onder andere boeken, cd's, dvd's, grammofoonplaten, oud speelgoed, sieraden, verzamelingen, klein antiek, brocante en nog veel meer huishoudelijke artikelen.
En verder
Voor de kinderen staat er een tweetal draaimolens en ook voor de inwendige mens wordt goed gezorgd. Er zijn diverse eetstandjes met terras met onder andere Vietnamese loempia's, gebakken vis, Spaanse Churros, Döner en een snackstand.

De markt is gratis toegankelijk. Iedereen, die zijn/haar overtollige tweedehands spulletjes wil verkopen, kan aan deze markten deelnemen. Voor informatie of aanmelden: bel 06 26 222 593 of mail naar info@rezimarkten.nl

Skooln goat neet failliet umdet
'n directeur 'n half joar verlof hef.

Maandag 12 aug. 10:00 uur

De toekomst van het Dikkersterrein

HENGELO - De eigenaar van het Dikkersterrein, EMGA Holding B.V., gaat samen met de gemeente Hengelo de komende jaren aan de slag met het karakteristieke voormalig industrieterrein.

Er zijn plannen voor verschillende kleinschalige studio's, lofts en (nieuwbouw)woningen. Daarnaast zullen een aantal ondersteundende functies worden toegevoegd die moeten bijdragen aan de ontwikkeling van Hart van Zuid. Met deze stap krijgt het oude fabrieksterrein en het fabriekspand van de oude machinefabriek Dikkers een woonbestemming. Het zou om in totaal 280 woningen gaan, waarbij het industriële karakter van het gebied niet wordt vergeten. De oude toegangspoort aan de Industriestraat wordt bijvoorbeeld in stand gehouden. Of het fabriekspand zelf ook behouden blijft is nog niet duidelijk. Er wordt nog gekeken of het technisch mogelijk is om hier een woonbestemming aan te geven.

Toekomstplannen

De nieuwe woningen zullen een impuls zijn voor Hart van Zuid, iets wat een belangrijk onderdeel is voor de toekomstplannen die de gemeente heeft op het gebied van woningbouw in de stad. Met de nieuwe woonbestemming wordt de oude sfeer van het gebied meegenomen naar de toekomst. Ook is het voor de gemeente een onderdeel van het 'perspectief voor een gezonde woningmarkt'. Dit plan is in samenwerking met de provincie opgezet om verschillende projecten in Hengelo mogelijk te maken, waaronder nu dus het Dikkersplein.

Samenwerking

Lucia en Eline Douwes Dekker van het familiebedrijf zijn al lang bezig met de ontwikkelingen in Hart van Zuid. Ze zijn dan ook blij met deze nieuwe stap richting de toekomst. "De afgelopen jaren hebben we veel weten te realiseren in het gebied. We bouwen aan een levendig, dynamisch en duurzaam stadsdeel."

Veel variatie

In het nieuwe woongebied gaat een aantal verschillende soorten woningen worden gebouwd. Voor zowel jong als oud komen er plekken, zodat er veel verschillende bewoners bij elkaar kunnen komen. Er zullen dus ook bijvoorbeeld appartementen van 50 vierkante meter komen. De komende jaren zal worden gekeken waar precies behoefte aan is, de hele ontwikkeling van het gebied zal naar verwachting ongeveer 10 jaar in beslag nemen.

Therapiezwemmen nu ook in Hengelo

HENGELO – De Vereniging van Rugpatiënten Overijssel gaat vanaf augustus ook in Hengelo activiteiten aanbieden, die zeker niet alleen voor mensen met rugklachten geschikt zijn.

De Vereniging van Rugpatiënten Overijssel biedt een uitkomst voor mensen met diverse beperkingen, zoals pijnklachten aan spieren, rug en gewrichten. Maar ook voor revaliderende hartpatiënten en reumapatiënten is er plek. Voor mensen met een beperking is het van groot belang om te blijven bewegen en sociale contacten te kunnen onderhouden. Het is fijn om samen met lotgenoten actief te blijven. De VvRO biedt u die plek dan ook, en zeker niet alleen voor ouderen. Jongeren zijn ook van harte welkom bij de VvRO.

Therapiezwemmen

De belangrijkste activiteit die door VvRO wordt aangeboden is het aangepast therapiezwemmen. Dit is een heilzame warmwatertherapie (32 graden) voor mensen met een lichamelijke beperking en/of een chronische spieraandoening. De activiteit wordt begeleid door een ervaren instructeur.

Nieuwe groep

Vanaf dinsdag 27 augustus starten een nieuwe groep in Hengelo. De lessen zullen een keer per week zijn op dinsdagochtend van 10.15 uur tot 11.00 uur bij Zwemschool RIVA aan de Kievitstraat 40 in Hengelo. Voor deze nieuwe groep voor therapiezwemmen zijn nieuwe leden van harte welkom. Lid worden van VvRO levert verbetering van fysieke fitheid op, maar ook een leuke reden om de deur uit te gaan. Ieder seizoen worden er ook gezellige bijeenkomsten georganiseerd door de vereniging.

Lid worden?

Wilt u lid worden of meer informatie opvragen? Neem contact op met mevrouw B. van Hoek: 06-24172588 of info@rugpatientenoverijssel.nl en u krijgt alle gewenste informatie. Ook kunt u zich opgeven voor een vrijblijvende proefles of kennismaking. VvRO kent geen enkele drempel en opent zijn deuren voor iedereen. Meer informatie vind u op: www.rugpatientenoverijssel.nl

Ontdek de Duororegio

TWENTE - Twentenaren zijn van nature reislustig; én levensgenieters. Waar menigeen uitvliegt naar Italië of Frankrijk, zijn er ook minder bekende regio's om te ontdekken.

De Douro-regio in Portugal is het oudste afgebakende wijngebied van de wereld. De grote rivier Douro vormt de grens met de rest van Portugal en is onderdeel van het Werelderfgoed van de UNESCO. Op de oevers groeien de druiven waar de wereldberoemde port van wordt gemaakt op terrasvormige wijngaarden. Het waren de Romeinen die hier de wijnbouw introduceerden, maar met name in de tweede helft van de 17de eeuw werd de portwijn wereldwijd bekend door toedoen van de Engelse handelaren. De klimaatomstandigheden in dit gebied en de grond waarop de druiven groeien zijn van groot belang, hierdoor krijgt de port een karakteristieke en unieke smaak. Van april tot en met oktober is het mogelijk een 8-daagse groepsreis in dit unieke gebied te maken, met een afwisselend programma waarin cultuur, natuur, historie en authenticiteit centraal staan. Uiteraard belicht deze reis veel over de port en ziet de reiziger wat een sterke invloed de wijnbouw heeft op het landschap en het leven in deze streek. Kijk voor meer informatie op www.realtours.nl.

Keito Nakamura in Enschede

ENSCHEDE - Vorige week maakte FC Twente de komst van het 18-jarig Japanse talent Keito Nakamura naar Enschede bekend. Op maandag 22 juli arriveerde hij in Enschede. De aanvallend ingestelde speler onderging succesvol de medische keuring en heeft inmiddels kennisgemaakt met de mensen binnen de club. FC Twente huurt hem voor twee jaar met de mogelijkheid hem definitief over te nemen.

Keito Nakamura heeft ervoor gekozen met nummer 13 op het shirt te spelen. Hij reageert enthousiast op zijn overgang naar Enschede. "Ik kijk erg uit naar FC Twente. De club, de fans, de passie, de sfeer in het stadion. De beelden die ik via internet kreeg, gaven me het gevoel: ja, dat is zo'n speciale club, ik wil daarheen." Technisch directeur Ted van Leeuwen is in zijn nopjes met de komst van Nakamura. “Keito is een van de allergrootste talenten van Japan. Technisch vaardig, heeft een opmerkelijke spelintelligentie voor iemand van zijn leeftijd en kan op alle vijf aanvallende posities uit de voeten. Keito past perfect in ons spelsysteem. Een fijne speler ook voor het publiek.”

Concert Zomerorkest Nederland

DIEPENHEIM - Op dinsdagmiddag 30 juli komt Zomerorkest Nederland voor de vierde keer naar Diepenheim, bij Irma's café op het plein.

Zomer Orkest heeft als doel de blaasmuziek te promoten en de concerten worden gegeven in informele setting en open lucht. ZON geeft elk jaar zoveel mogelijk jonge muzikanten de kans om in een goed en gemotiveerd orkest te kunnen spelen. Om dit te bereiken wordt ZON elk jaar opnieuw samengesteld uit amateur en conservatorium studenten van 16 tot 23 jaar. Het concert is van 13.30 uur tot ongeveer 16.30 uur en de toegang is gratis. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar Zaal Beltman.

Wendezoele Oogstweken

DELDEN - Vrijwilligers zullen tot en met 28 juli bij de Wendezoele laten zien hoe de oogst in vroeger tijden van het land werd gehaald.

Deze vrijwilligers zullen bij het oogsten gebruikmaken van een authentieke maaimachine en daarnaast zal er handmatig worden gemaaid. Dit bijzondere schouwspel is tot en met 28 juli iedere middag tussen 13.30 en 17.00 uur te bewonderen. Kinderen tot en met 12 jaar betalen €1,00 entree en volwassenen betalen €4,00 per persoon. Museum- en expositieboerderij Wendezoele ligt aan de Twickelerlaan 14 in Delden. Kijk voor meer informatie op www.wendezoele.nl

Cultuurpodium Houtmaat

HENGELO - Tot en met 29 september kunt u iedere zondagmiddag een gratis cultuurprogramma bijwonen bij de Houtmaat. Hier kunnen ouders, kinderen en grootouders genieten van muziek, theater, gedichten en film. Op deze prachtige locatie in de natuur kunt u heerlijk genieten aan de waterkant.

Iedereen die van muziek, theater, gedichten of films houdt, is welkom op deze gezellige middag. Bij de Houtmaat is er een podium beschikbaar voor zowel artiesten als het publiek. Op zondag 11 augustus verwelkomt de Houtmaat de full Tribute formatie "Story of the Eagles". Deze geweldige band speelt de gehele zondagmiddag van 14.30 uur tot 17.00 uur. Zij vertolken alle nummers van de beroemde groep "The Eagles" en aanverwante groepen. Cultuurpodium Houtmaat is te vinden aan de Houtmaatweg 9 in Hengelo. Kijk voor het gehele programma en meer informatie op: www.cultuurpodiumhoutmaat.nl

Ook met Vier het Leven naar museum

Foto: Hans van Eerbeek

HENGELO - Ouderen die niet graag alleen gaan of begeleiding nodig hebben, kunnen sinds kort ook met Stichting Vier het Leven naar het museum. Dankzij een mooie samenwerking met de Museum Plus Bus en de Vriendenloterij kunnen ouderen voor een vriendenprijs mee. Vanuit regio Enschede en Hengelo gaan we op 9, 22 en 30 augustus naar het Openlucht Museum in Arnhem.

Het is een deur tot deur uitje, dat wil zeggen, u wordt in de ochtend thuis opgehaald door de Vier het Leven gastheer/vrouw. Samen stapt u over op de luxe Museum Plus Bus naar het museum. De ontvangst is met koffie waarna er een rondleiding is. Aansluitend is er een lunch en daarna is er nog tijd om zelf het museum in te gaan. Gezamenlijk gaat u weer terug met de bus naar de opstapplaats en wordt u door uw gastheer of -vrouw van Vier het Leven weer veilig thuisgebracht.

Geheel verzorgd

Een Vier het Leven arrangement bestaat standaard uit het entreekaartje inclusief consumpties, vervoer, parkeerkosten en begeleidingskosten. Gasten worden thuis opgehaald door een gastvrouw of -heer van Vier het Leven en weer veilig thuisgebracht. Tijdens het uitje zelf, kan de portemonnee thuis blijven en kan men zorgeloos genieten. Dankzij de Vriendenloterij zijn de kosten zeer laag, voor € 15,00 kunt u mee, inclusief vervoer en busvervoer, begeleiding, entreekaartje, rondleiding, koffie/thee en lunch. De Museumjaarkaart is niet geldig. In Enschede gaan we regelmatig naar het Wilminktheater en Muziekcentrum, in Hengelo naar Schouwburg en Filmhuis Hengelo.

Ouderen, mantelzorgers, organisaties die zich aan willen melden voor het museumuitje van 9, 22 of 30 augustus of het boekje kosteloos willen aanvragen, kunnen contact opnemen met het landelijke nummer 035-524 51 56. Informatie staat tevens op www.4hetleven.nl.

Summer Health & Beauty Bootcamp bij Dr. Don

HENGELO - De Summer Health & Beauty Bootcamp Brochure met fantastische aanbiedingen, staat nu op onze website! Neem zeker een kijkje bij onze leuke zomer-behandelingen! We hebben prachtige behandelingen voor het gezicht en lichaam.

Wij organiseren ook tijdens deze weken een wedstrijd. Lees verder voor de voorwaarden van onze wedstrijd. U kunt een gratis behandeling (!) winnen naar keuze uit de Bootcamp Brochure.

Wedstrijd
De wedstrijd duurt 3 maanden: juli, augustus en september 2019. We verloten iedere maand: een behandeling naar keuze uit de Bootcamp-brochure. Waarom een wedstrijd? Hoe meer mensen weten dat Clinique Dr. Don een spetterende Summer Health & Beauty Bootcamp organiseert, hoe meer mensen wij een plezier kunnen doen. We gunnen iedereen een mooie zomerbehandeling voor een zonnige prijs.

Wat moet u
er voor doen?

Voorwaarden van de wedstrijd zijn: Clinique Dr. Don volgen op Instagram & Facebook, onze wedstrijd-post liken, geef een reden waarom u graag wilt winnen en 3 vrienden of vriendinnen taggen. Voor extra punten kunt u de post delen op uw instastory of verhaal op Facebook & de hashtag #contestcliniquedrdon gebruiken.

Winnaars
Het Bootcamp-team beoordeelt de mooiste en leukste reden waarom u graag de behandeling naar keuze uit de Summer Health & Beauty Bootcamp Brochure wilt winnen. Per maand is er één gelukkige prijswinnaar. Die maken wij bekend op Facebook en Instagram.

Neem contact op
Tijdens de Summer Health & Beauty Bootcamp staat een speciaal team voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Wij vertellen u graag over alle behandelingen die beschikbaar zijn tijdens onze bootcamp weken. Wij plannen voor u een intakegesprek bij één van onze behandelaars zodat wij een op maat gemaakt behandelplan kunnen opstellen.

U kunt Clinique Dr. Don bereiken op 074-3030250 (Hengelo) of 020-8950455 (Amsterdam).

HENGELO - Met deze foto zijn wij op een viersprong aangekomen, waarvan de fietsers weleens verzuchten 'Hoe lang duurt het dat het verkeerslicht voor ons op groen springt, zodat wij verder kunnen?'.


De fotograaf is in 1985 aanwezig in de W. ten Catestraat en kijkt links naar de Drienerstraat, midden P. Krugerstraaat en rechtsaf de Oude Molenweg. Het is een druk kruispunt waar wegen samenvloeien en het wachten lang duurt, vooral wanneer je haast hebt. Tellingen hebben enige tijd uitgewezen dat enkele duizenden voertuigen dit kruispunt dagelijks kruizen.

Midden op de foto de ingang van de P. Krugerstraat. Rechts zien wij de banketzaak van Lohuis welke in 1988 is afgebroken om dit kruispunt beter bereikbaar te maken. Wanneer u vanuit de W. ten Catestraat naar dit kruispunt kijkt, kunt u constateren dat op deze hoek een appartementengebouw is gebouwd met een onderdoorgang voor fietsers en voetgangers. Als mijn inlichtingen juist zijn mogen de bewoners van dit appartement er graag wonen met vanuit hun raam een goed zicht op het vele verkeer.

De P. Krugerstraat maakt deel uit van de Transvaalbuurt, die erachter ligt. Deze buurt, ook wel Afrikanerbuurt genoemd, heeft haar naam te danken aan de boerenoorlog in Afrika omstreeks 1900.

Midden op de foto is een winkelpand aanwezig wat tijdens de foto bekend stond onder de naam Kruidenierszaak G.A.ter Linde, een Sparwinkel. In het verleden had je op iedere hoek van een straat een winkel wat een groente-, tabakswaren- of een bakkerswinkel was. Deze winkels waren zo gebouwd dat op elke hoek een etalage was om de waren tentoon te kunnen stellen wat tevens veel licht in de winkel bracht. Van deze zaak van Ter Linde kan ik mij herinneren dat een der zoons gehuwd was met de Nederlandse zangeres Ciska Peters. Kijken wij naar het pand dan zien wij een mooie gevel waar een balkon aangebouwd is. De Nederlandse driekleur hangt aan de gevel. In het begin sprak ik u over de banketzaak Lohuis. In 1920 was hier een winkel met meubels en aanverwante artikelen gevestigd met de naam Naarding De Concurrent, vervolgens kruidenier Oldevent tot Lohuis kwam.

We kijken de P. Krugerstraat in naar de bebouwing van de woningen uit de twintiger en dertiger jaren. Wat opvalt is dat in de Transvaalbuurt alle woningen gebouwd zijn zonder garage met een smal gangetje als toegang achterom. De welvaart van iedereen een heilige koe was nog niet aangebroken.

Tot een volgende keer, het gaat u goed.

Marinus van Rooy

Doggy Plons

MARKELO - Voor de twaalfde keer alweer wordt op zondag 8 september in zwembad De Vijf Heuvels in Markelo de inmiddels bekende Doggy Plons georganiseerd.

Het evenement, dat van 10.00 tot 13.00 uur wordt gehouden, laat hond en baas samen een heerlijke dag ervaren. De activiteit die echt thuishoort op de agenda van De Vijf Heuvels wordt samen met Welkoop Markelo georganiseerd. Na de successen van voorgaande jaren is het ook dit jaar niet van de agenda weg te denken.

Frisse duik

Een frisse duik nemen met je trouwe viervoeter of kijken naar de demonstratie van de hondenschool. Natuurlijk mag je ook zelf proberen met je hond het circuit te lopen. Er is van alles te doen. Er zijn diverse stands om bij te kijken voor informatie of advies. Ook zal er een dierenarts aanwezig zijn om te kijken hoe het met je hond gaat en of alles nog in orde is. Natuurlijk zal er ook een fotograaf aanwezig zijn om alles mooi vast te leggen.

Voor het hele gezin

Ook voor de kinderen is er van alles te doen. Lekker spelen op de speeltoestellen bijvoorbeeld, of op de veldjes een spel doen. Natuurlijk kun je ook bij de kiosk terecht voor een lekkere snack of een drankje. Aan het eind van de dag kun je een goedgevulde goody bag mee naar huis nemen vol informatie en lekkere dingen. Voor €4,00 per hond kun je zo een mooie dag beleven. Zoals ieder jaar gaat de opbrengst grotendeels naar het goede doel, dit jaar is voor de Dierenambulance Hof van Twente gekozen.

Contactgegevens

Voor meer informatie of nieuws over het zwembad kunt u terecht op www.zwembaddevijfheuvels.nl, Facebook.com/sportfondsenHvT of bel 0547-361794.

Smaakvol genieten met een Boretti buitenkeuken

BOEKELO - De zomers in Nederland worden steeds mooier. En ook in het voor- en najaar kun je steeds langer genieten van je eigen tuin. Niet verrassend kijken steeds meer mensen dan ook naar de buitenkeuken; een perfecte plek om heerlijke gerechten te bereiden in de open lucht.

Ook Steigerhouten Meubelen in Boekelo biedt een ruime selectie hoogwaardige buitenkeukens aan. Er is veel te koop op dit vlak en precies naar wens samen te stellen. Want je wil uiteraard wel dat de tuin een totaalplaatje is. Een buitenkeuken is dan ook qua ontwerp, materiaal, functionaliteit en afwerking geheel af te stemmen op uw bestaande tuin en tuinmeubels. Daarnaast staat ook de innovatie bij de kooktoestellen en barbecues zeker niet stil.

Boretti
Steigerhouten Meubelen Boekelo biedt diverse merken van buitenkeukens aan. Eén van deze is het bekende merk Boretti, dat specialiseert in hoogwaardige, innovatieve kooktoestellen. Het topmodel is de buitenkeuken Boretti Esclusiva; compleet geleverd met een Boretti barbecue. Dit is naar wens een Ligorio Top op gas of de Ibrido Top, een combinatie van gas en houtskool. De basis is een zwart poedergecoat onderstel, standaard geleverd met wielen. De inleg is van het kenmerkende steigerhout, dat standaard bij dit model geïmpregneerd is. Zo is de buitenkeuken perfect beschermd tegen de elementen voor jaren kookplezier. De totale afmeting is 208 bij 60 bij 90 centimeter; u hebt dus ook een mooie werkblad, twee kasten en een bergruimte onder de barbecue. Deze buitenkeuken is leverbaar voor 1.799 euro. Maar: tot en met 15 augustus profiteert u ook nog eens van 10 procent zomerkorting! Hierdoor daalt de prijs naar 1.619,10 euro.

Uitstekende service
Steigerhouten Meubelen Boekelo helpt u graag met uitstekend advies voor aanschaf van uw nieuwe buitenkeuken. Op de website kunt u zich oriënteren op de vele opties. Na het online bestellen worden de producten met de hand gemaakt. Buitenkeukens worden dan op afspraak geplaatst op uw gewenste locatie. Uiteraard kunt u voor maatwerk of vragen contact opnemen.

Meer informatie
Bel voor meer informatie met Steigerhouten Meubelen Boekelo op 06-42 45 98 94 of kijk op: www.steigerhouten-meubelen-kopen.nl

Volksfeesten Oele

OELE - In de laatste week van augustus organiseert Oele de jaarlijkse Volksfeesten. Het hele weekend staan er leuke activiteiten op de planning voor jong en oud!

Het feestweekend staat in het teken van gezelligheid, leuke activiteiten en fantastische feesten. Onder andere Bökkers zal de sfeer maken op de zaterdagavond in de tent. Samen met andere top-artiesten zorgen ze voor een super festival op de binnen- en buitenpodia. Daarnaast worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud: een steenslagrally, schijfschieten, vogelschieten, oldtimer trekkerrit, fietstocht en grösvolleybal. Kijk voor het gehele programma op de website: www.volksfeestenoele.nl

Kunstroute

MARKELO - Ben je een liefhebber van kunst? Volg dan de Kunstroute in Markelo. Deze Kunstroute is tot en met 27 oktober iedere dag af te leggen tussen 08.00 en 21.00 uur.

Deze Kunstroute in Markelo is een jaarlijks terugkomend evenement. Het betreft een 22 kilometer lange route langs een fraai landschap, verrassende schilderijen en ruimtelijke kunstwerken. Na ongeveer iedere kilometer zal er minimaal één schilderij of ruimtelijk kunstwerk te zien zijn. Daarnaast loopt de route door het prachtige afwisselende Markelose landschap langs bossen, heuvels en water.Verder zijn er uiteraard een aantal punten om even uit te kunnen rusten. Het start- en eindpunt is bij het Cultureel Centrum Het Beaufort, aan het Burgemeester de Beaufortplein 1. Het routeboekje à €3,00 is te koop bij het VVV Informatiepunt in Markelo aan de Goorseweg 1.

Backyard sessions

HENGELO - Je kunt Rolink en Verpalen het best beschrijven als Amerikaanse blues met een vleugje folkrock. Eigen nummers in geheel eigen stijl geschreven. Het ene moment ingetogen en dan weer heftig in de zang en het gitaarwerk.

Op 28 juli staan ze bij de Backyard Sessions bij de buitenplaats van de Houtmaat samen met Horst Hermann und die Neuen Oberkrainer. Tussen 14.30 en 17.00 uur is het dus genieten van deze heerlijke muziek. Al eerder speelden ze samen in de jaren 60 onder de naam Rainy-Day Men en toen ze elkaar jaren later weer troffen was de chemie nog steeds onverminderd aanwezig.

Horst Hermann

Traditionele volksmuziek voert de boventoon bij Horst Hermann und die Neuen Oberkrainer. Zes muziekanten die elk hun eigen toevoeging meebrengen. Met een gezonde dosis humor en plezier zijn ze ook altijd in voor een feestje, en laten ze geen enkele muzikale kans onbenut. Samen verzorgen deze twee acts een middag vol muziek en gezelligheid bij Buitenplaats de Houtmaat in Hengelo.

Tuinmeubelen en meer op maat bij Romico

USSELO - Romico in Usselo is dé speciaalzaak voor geheel naar wens en op maat gemaakte tuindecoraties en -meubelen. Zij helpen u graag om uw tuin op-en-top aan te kleden. Of u nu op zoek bent naar een nieuw hekwerk, schuur, carport, tuindecoratie of een passende tuintafel, u bent aan het juiste adres bij Romico.

Bij Romico draait alles om kwaliteit en vakmanschap. Zo kunt u hier terecht voor op maat gemaakte, smaakvol ontworpen poorten en hekwerken. Of u nu gaat voor een moderne, strakke uitstraling of juist een klassiek ontwerp voor bij uw historische boerderij: alles is geheel naar uw wens te ontwerpen. Romico werkt uitsluitend met hoogwaardige en duurzame materialen op het gebied van hout en ijzer, zodat u jarenlang plezier heeft van uw hekwerk of poort.

Tuintafels
De echte tuinliefhebber geniet graag ieder jaargetijde van een mooie tuin. Passende tuinmeubelen die weerbestendig en onderhoudsarm zijn dragen hier aan bij. Romico ontwerpt tafels in alle vormen, materialen en afwerkingen. Naast de duurzame houten tafels van uiteenlopende houtsoorten zijn er ook veel andere mogelijkheden. Zo kunt u de tafel ook laten maken van keramische platen, Belgisch hardsteen en andere opties. Onder meer met bladen die niet van echt hout te onderscheiden zijn, maar samengesteld worden uit een mix van kalksteenpoeder, polymeerhars en glasvezel. Het voordeel: een zeer onderhoudsarme tafel die toch past binnen de sfeer van uw tuin.

Decoraties en meer
Wie op zoek is naar iets bijzonders om de tuin helemaal 'af' te maken, kan vele tuindecoraties vinden bij Romico. Alles met een unieke, eigenzinnige touch. Kies uit onder meer brievenbus of passende buitenverlichting kunnen zij u veel opties op maat bieden. Hebt u een grotere tuin tot uw beschikking? Overkappingen, bruggen, schuren, carports en andere grotere houtobjecten zijn ook naar wens op maat te maken. Romico draagt bij dit alles zorg voor vakkundige plaatsing op locatie.

Goed advies
Romico geeft u graag een passend advies en denkt met u mee over het beste resultaat. Kom langs aan de Haaksbergerstraat 801 in Usselo, geopend maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Bel met: 053-4282181 / kijk www.romico.nl

Huwelijk en scheiding

TWENTE - Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek neemt het huwelijk een steeds minder centrale rol in het leven van veel Nederlanders. Ze hebben nu ook onderzocht wat men ervan vindt dat bijvoorbeeld steeds meer mensen ongehuwd samenwonen.


Dat meer mensen eerst ongehuwd gaan samenwonen wordt door de overgrote meerderheid (meer dan driekwart van de ondervraagden) als positief gezien. Ruim tweederde vindt overigens ook dat het slecht is dat steeds meer kinderen in een eenoudergezin opgroeien.

Minder huwelijken

Dat er minder huwelijken worden voltrokken vindt de grootste groep overigens niet goed maar ook niet erg. Het wordt gezien als iets wat niet strikt noodzakelijk is. Dat er meer echtscheidingen zijn wordt echter wel door de meerderheid gezien als onwenselijk, vooral als er jonge kinderen bij betrokken zijn.

Geloof

Religie speelt duidelijk een grote rol bij de beeldvorming rondom het huwelijk. Rooms-Katholieken zijn positiever over de ontwikkeling dan bijvoorbeeld Protestanten. Van de Katholieken vindt ruim een tiende de toename van het ongehuwd samenwonen en kinderen krijgen slecht. Bij de protestanten zegt 30 procent de ontwikkelingen geen goede zaak te vinden. Binnen de categorie overig geloof (Islam, Jodendom, Hindoeïsme, Boeddhisme of anders) is 45 procent tegen deze ontwikkeling.

Steden en dorpen

Verschil tussen stedelingen en niet-stedelingen ziet het CBS overigens niet echt. Zeker wanneer de bevolkingssamenstelling (geloof, leeftijd, achtergrond) worden meegenomen is er nauwelijks verschil. Wel zijn stedelingen minder negatief over de toename van het aantal echtscheidingen. In de stad vindt 72 procent dit een slechte ontwikkeling, daarbuiten ongeveer 80 procent.

Conclusie

Het CBS concludeert dat hoewel het huwelijk inderdaad steeds minder een centrale rol heeft, veel Nederlanders dit geen slechte zaak vindt. Het grootste gedeelte van de Nederlanders zegt echter nog steeds dat het huwelijk een belangrijk teken van toewijding aan een relatie is. De reden dat meer mensen ervoor kiezen ongehuwd samen te wonen zou vooral komen door meer individualisering, maar ook financiële onzekerheid speelt mee.

Voorbereid op noodsituaties dankzij veiligheidskaart

TWENTE - De grote storing waardoor het alarmnummer 112 onlangs werd getroffen betekende dat hulpdiensten urenlang niet of zeer moeilijk bereikbaar waren. Dit incident bewijst hoe kwetsbaar onze veiligheid soms kan zijn. Ook als er geen problemen zijn wat betreft het contact met hulpverleners blijft het altijd van belang om verantwoordelijkheid te nemen voor uw eigen veiligheid.

Politie, ambulance of brandweer kunnen helaas niet altijd direct ter plaatse zijn als u met een noodsituatie te maken krijgt. Er zijn echter verschillende zaken die u zelf kunt doen om goed voorbereid te zijn op eventuele calamiteiten. De Veiligheidsregio Twente heeft een zogenaamde veiligheidskaart samengesteld waarin belangrijke telefoonnummers en andere nuttige informatie op een rij is gezet. Wist u bijvoorbeeld dat er speciale storingsnummers zijn om problemen met gas, licht of water te melden? En heeft u uw mobiele telefoon al juist ingesteld voor het automatisch ontvangen van meldingen van NL-Alert?

Veiligheid in huis
Het is wellicht een open deur, maar in het bijzonder in uw eigen huis draagt u in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor de veiligheid. Zo kan het installeren van voldoende rook-/CO2-melders uw leven redden (vooral wanneer u slaapt) als elke seconde telt. Daarnaast is het verstandig om een aantal basismiddelen altijd op voorraad te hebben zoals een aantal flessen water, contant geld voor boodschappen, eventuele medicijnen en een EHBO-doos. Ga naar www.vrtwente.nl/mijn-veiligheid, download de kaart en print deze uit.

Woningen aan de Bronforel opgeleverd

HENGELO - Woningcorporatie Welbions heeft de nieuwe woningen aan de Bronforelstraat in Het Broek overgedragen aan de bewoners.

Afgelopen maandag en dinsdag ontvingen de bewoners de sleutel van hun nieuwe woning. Welbions had al een tijdje een onbebouwde kavel in de boeken staan. In november begon de bouw van 12 duurzame eengezinswoningen op deze locatie. De woningen zijn ruim, met een ruimere, bruikbare tweede verdieping doordat ze een plat dak hebben. De huurprijs van deze nieuwe woningen is maximaal 720 euro. De nieuwe bewoners hebben tijdens de bouw al een kijkje kunnen nemen in hun nieuwe woning tijdens een kijk- en meetmiddag. Dit is voor nieuwe bewoners altijd een leuk moment om de woning te bekijken, kennis te maken met de buren en alvast bezig te gaan met de inrichting. Dit proces verliep allemaal heel gezellig en efficiënt.
Duurzame installaties
De tussenwoningen hebben allemaal 18 zonnepanelen. De hoekwoningen hebben er 19. De zonnepanelen op het dak leveren elektriciteit voor onder andere de toegepaste ventilatiewarmtepomp. Een ventilatiewarmtepomp gebruikt afgezogen lucht uit de woning om de woning te verwarmen en het water op te warmen. Daarnaast blijft er energie over voor het algemeen huishoudelijk gebruik, zoals de wasmachine en de tv. Alle installaties en voorzieningen in de woningen werken op elektriciteit. De woningen zijn niet aangesloten op gas; dit is immers ook de ambitie voor de komende jaren om uiteindelijk helemaal van het gas af te gaan. Bij de sleuteloverdracht kregen bewoners uitleg over hoe je gebruik maakt van de installaties in de woning. Als bewoners goed en energiebewust gebruik maken van de installaties in hun woning kunnen ze nog meer energie besparen. Goed voor het milieu en de portemonnee!

Speurneuzen gezocht

HENGELO - Museum Hengelo is op zoek naar speurneuzen die kunnen helpen bij het vinden van informatie over oude foto's.

Museum Hengelo heeft een grote collectie foto's; ruim 30.000 afbeeldingen van Hengelo, Oele en Beckum van vaak historische gebeurtenissen. Van niet alle foto's is duidelijk wat en wie er is afgebeeld en waarom een bepaalde foto is gemaakt. Om meer duidelijkheid te krijgen is er vrijdag 7 december weer een 'Speurneuzen in Museum Hengelo' vanaf 13.00 uur. Museum Hengelo bevindt zich aan de Beekstraat 51.

Heerlijk Hengelo

HENGELO - In het weekend van vrijdag 23 augustus tot en met zondag 25 augustus bent u welkom bij hét culinaire proefevenement van Hengelo.

Heerlijk Hengelo wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd en is een evenement met meer dan 10.000 bezoekers! Diverse restaurants in de binnenstad presenteren hun menukaarten middels kleine gerechtjes. Bezoekers kunnen genieten van de heerlijkste hapjes en drankjes. De gerechten betaalt u met HH's, de betaaleenheid tijdens drie dagen eetplezier. Heerlijk Hengelo opent vrijdags om 17.00 uur en duurt tot 1.00 uur 's nachts. Zaterdags wordt het evenement om 15.00 uur geopend tot 1.00 uur en op de zondag bent u welkom tussen 15.00 en 21.00 uur. Meer informatie over het evenement kunt u vinden op www.heerlijkhengelo.nl

Hasselo on Tour

HENGELO - Schouwburg Hengelo organiseert in samenwerking met Kulturhus Hasselo het festival 'Schouwburg Hengelo on Tour: Hasselo'.

Schouwburg Hengelo vindt het belangrijk om meer inwoners van de stad en omgeving kennis te laten maken met de schouwburg. Met 'Hengelo on Tour' brengt de schouwburg zijn culturele aanbod naar de wijken van Hengelo toe. Hasselo on Tour betreft een driedaags festival dat begint op vrijdag 23 augustus met een muzikale buitenfilm op het plein. Op de zaterdag is er een Uitmarkt om het culturele seizoen mee af te trappen, met daarbij een informatiemarkt en muziek- en dansoptredens. Zondags wordt het festival afgesloten met een koffieconcert. Bezoekers hebben op alle drie de dagen gratis toegang. Kulturhus Hasselo is gevestigd aan de Henry Woodstraat 62. Kijk voor het programma en voor meer informatie op www.schouwburg.nl