Hart van Hengelo - Hof van Twente

14 februari 2020

Hart van Hengelo - Hof van Twente 14 februari 2020


SCH met nieuw bestuur aan de slag voor de binnenstad

HENGELO - De binnenstad van Hengelo is volop in beweging. Eén van de belangrijke spelers in dit grote proces is de Stichting Centrummanagement Hengelo. Afgelopen week presenteerde de SCH de nieuwe bestuurssamenstelling.

De nieuwe voorzitter is Peter Bebseler. Een andere nieuwe naam in het bestuur is Hans Raanhuis. Leonie Heuvelink en Raymond van Cleef zaten al in het voormalige bestuur en willen zich graag blijven inzetten voor de binnenstad van Hengelo.

Rol SCH
De SCH wil als betrouwbaar en betrokken belangenbehartiger en stimulator de binnenstad nog meer op de kaart zetten. De resultaten van de inspanningen moeten ten goede komen aan de bezoeker van de Hengelose binnenstad en alle ondernemers. Samen met de binnenstadsondernemers en de gemeente wil de SCH graag haar bijdrage daaraan leveren. De SCH is van mening dat de herinrichting van de Hengelose binnenstad, de opening van het nieuwe/gerenoveerde stadhuis en andere ontwikkelingen een positieve invloed hebben op de binnenstad

Samen investeren
De SCH heeft de ambitie om dit jaar de Bedrijven Investeringszone (BIZ) voort te zetten. Hierbij gaan ondernemers allemaal samen meebetalen aan investeringen waar iedereen baat bij heeft; bijvoorbeeld het mooi aankleden van het centrum. Belangrijk hierbij is echter wel het vinden van draagvlak; ondernemers worden immers verplicht om mee te betalen, vanuit de gedachte dat niemand gratis mee gaat liften. Concreet gaat Peter Brouwer, ervaren ondernemer en centrummanager in Deventer, aan de slag om met ondernemers en bestuur tot een nieuwe BIZ-periode van vijf jaar te komen. De gemeente en de provincie Overijssel zien het belang hiervan in en ondersteunen dit ook financieel.

Oproep
Het SCH-bestuur zoekt nog twee enthousiaste en betrokken Hengelose binnenstadondernemers als medebestuurslid. Uiteraard mogen deze ondernemers niet ontbreken in het bestuur. Ook zoekt de SCH nog versterking voor de klankbordgroep. De klankbordgroep is de stem van de binnenstad-ondernemers. Geïnteresseerden kunnen mailen naar secretariaat@centrumhengelo.nl.

Positieve eerste evaluatie Poppodium Metropool

HENGELO - Het is niet de snelste jaarevaluatie die we gezien hebben, maar de uitkomsten zijn in ieder geval positief volgens de gemeente. Afgelopen week blikte Hengelo terug op het eerste jaar van het bovenstedelijk poppodium Metropool.

Lezers herinneren zich vast nog de perikelen waar Metropool mee kampte in 2018. Uiteindelijk werd besloten om het poppodium in stand te houden met gemeentelijke bijdragen van zowel Hengelo als Enschede. Beide gemeenten zien immers een grote toegevoegde waarde van zo'n voorziening.

Evaluatie
Op 1 maart 2018 ging Metropool op nieuwe voet verder. Eén van de bestuurlijke afspraken was een evaluatie na het eerste jaar. Deze is nu formeel afgerond, waarbij gekeken werd naar de periode 1 april 2018 - 31 maart 2019. De resultaten lijken netjes. Zo werden de verwachte bezoekersaantallen ruimschoots gehaald en ook de programmering bleef op hoog niveau. In Hengelo werd een vergelijkbaar resultaat met de voorgaande jaren behaald. In het eerste halfjaar op 'volle kracht', tussen 1 september 2018 en 31 maart 2019, bezochten in totaal 78.068 bezoekers Metropool. Hiervan 66.509 voor (pop)muziek, verdeeld over 373 activiteiten. Over heel 2019 is het aantal bezoekers geschat op 130.000 mensen.

Veel te beleven
De locaties Enschede en Hengelo hanteren dezelfde exploitatie. Het Muziekcafé speelt een zeer belangrijke rol in het creëren van beleving vanaf einde middag en tijdens de avond. Van de 78.068 bezoekers ging 41% naar de locatie Enschede en 59% naar de locaties in Hengelo en Hertme. Van de activiteiten vond 44% plaats in Enschede en 56% in Hengelo en Hertme. In de periode 2015 tot 2018 is de loyaliteit van de bezoekers van Metropool flink toegenomen. In 2018 kwam 12,5% vaker dan 1 keer per jaar, dat was in 2015 nog slechts 7,5%. De meest recente metingen laten zien, dat de locatie Hengelo hoger scoort (8,46) op de totaalbeleving, dan in Enschede (8,03). Uit het onderzoek blijkt dat zij zeer tevreden zijn. Bezoekers geven een 8,25 voor de totaalervaring en een score van 8,62 als het gaat om het aanbevelen van Metropool.

Jaargang:10•Nr 361•Wk 07

Gratis proeflessen: leer fijnschilderen!

ENSCHEDE - In maart aanstaande start Art Partout weer met de opleidingen realistisch fijnschilderen.

Voorafgaand aan de opleiding, waar u in de traditie van de oude meesters leert schilderen, volgen een aantal gratis proeflessen. Deze proeflessen zijn bedoeld voor iedereen die altijd al goed wilde leren schilderen en vrijblijvend kennis willen maken met realistisch fijnschilderen. U maakt in twee en half uur een klein stilleven in olieverf, dat u na afloop van de proefles mee naar huis kunt nemen. Ook al heeft u geen enkele ervaring met schilderen, u zult ondervinden dat u in staat bent een leuk schilderij te maken. Schilderen is makkelijker dan vele mensen denken, iedereen kan het leren. Verder krijgt u alle informatie over de opleiding realistisch fijnschilderen die in de derde week van maart van start gaat. Leslocatie: Marssteden 20 in Enschede.

Data en tijden
De proeflessen worden gehouden in februari en maart. U kunt kiezen uit diverse dagen en tijden.

In februari:
Don. 20 februari: 18.30 uur
Vrij. 21 februari 09.30 uur
Vrij. 21 februari 13.30 uur
Zat. 22 februari 09.30 uur
Zat. 22 februari 13.30 uur

In maart:
Don. 5 maart 18.30 uur
Vrij. 6 maart 09.30 uur
Vrij. 6 maart 13.30 uur
Zat. 7 maart 09.30 uur
Zat. 7 maart 13.30 uur

Aanmelden
De proefles is gratis, voor de materialen vraagt Art Partout 10 euro. Voor inschrijving voor een vrijblijvende gratis proefles gaat u naar de website: www.fijnschilderen.nl

Column

Vader

Als het stormde was mijn vader altijd zo onrustig als de pest. Van te voren al, maar helemaal tijdens het gehuil rond de boerderij. Hij was boer geweest, maar had zich uit laten kopen. De leegstaande schuur verhuurde hij voor stalling van caravans en andere grote objecten. Aangezien er verder niets in de schuur lag, geen hooi of zo, had de wind vrij spel. De dakpannen lagen zo op de latten, niets was afgetimmerd. Dat betekende dat ze al bij het kleinste stormpje van het gigantische dak afvlogen en uit elkaar spatten op de oprit of achter de boerderij. De dakpannen werden als het ware opgetild, terwijl aan de andere kant de pannen door de wind werden vastgedrukt. Als de pannen eraf vlogen wilde er nog weleens 1 naar binnen vallen en de auto's en caravans liepen dan het risico geraakt te worden. Wij moesten mijn vader dan helpen met het verzetten van de auto's. Ik heb dat een keer geweigerd. Het was echt veel te gevaarlijk. Mijn vader was toen in zijn uppie bezig met het verzetten van auto's, terwijl de dakpannen links en rechts naar beneden zeilen. Van pure ellende ging hij toen ook maar naar binnen.


Op dinsdag ging hij naar de veemarkt in Groningen, vrijdags naar die van Leeuwarden. Als hij om een uur of twee thuiskwam kreeg mijn moeder haar huishoudgeld en ik een chocoladereep van De Heer, geel, met advocaatvulling. Hij was blij dat geen van de drie zoons boer wilde worden. Toen hij het geld kreeg van de verkoop van zijn land aan de provincie Groningen, kocht hij voor de familie een groene Simca 1000. Die zie je niet meer op de weg. Die roesten al in de brochure werd er toen gezegd. Niet dat hij kon autorijden, maar hij vond niets mooier dan een tochtje door het Westerkwartier, terwijl hij de beelden van commentaar voorzag. "Die boer woonde hier. Een dikke kreng. Als hij de kans kreeg werd je verneukt. Ik heb eens een drachtige koe van hem gekocht, dat had hij niet gemerkt. Ik wel. Twee voor de prijs van 1. Hij heeft een halfjaar niet met mij gesproken."


Tijdens de storm, heb ik ook een rondje rond de boerderij gemaakt. Zaklantaarn in de hand. Het is nu rustig buiten. Ik meende een dreun in het bos te horen; weer een reus geveld. Morgen even kijken.

Jan Visser

Ik ben Cécile van der Vossen en geef vanaf 4 maart de cursus 'Filosofie' bij de Volksuniversiteit Hengelo e.o.


Sinds ik gepensioneerd docente ben, geef ik met veel genoegen cursussen bij de Volksuniversiteit. Na mijn studie Germanistiek in Amsterdam, heb ik 3 jaar postdoctoraal filosofie gestudeerd in Rome en sinds ik terug ben doe ik niets liever dan lessen filosofie geven. Hier ligt mijn grote passie! In het middelbaar onderwijs heb ik anderen Duits geleerd, maar er is een wetenschap die mijns inziens véél belangrijker voor het leven en veel interessanter is dan een vreemde taal: de filosofie, die de alomvattende, diepste kennis van de realiteit zoekt. Als je objectief en logisch wilt leren denken, volg dan deze basiscursus filosofie, de kern van de filosofie. Aangezien het een wetenschap is, is enige vooropleiding wel gewenst (min. havo). Wat je verder nodig hebt voor deze cursus is een flinke portie gezond verstand en een open instelling tegenover de waarheid.

De Volksuniversiteit Hengelo organiseert gedurende het jaar diverse leuke en leerzame cursussen en workshops voor een brede doelgroep. Kijk voor het actuele cursusaanbod ook op: www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Gratis in bus en trein in voorjaarsvakantie

TWENTE - Kinderen tot en met 11 jaar kunnen in de periode van 15 februari tot en met 31 maart gratis meereizen in de bussen en regionale treinen, op vertoon van een e-ticket.

Het gaat om een promotionele actie van de regionale vervoerders. De bus en regionale treinen zijn een goede optie voor een dagje uit tijdens de voorjaarsvakantie. Een dagje met het openbaar vervoer is vaak een hele beleving voor kinderen. Kinderen reizen gratis met de bus en trein van regionale vervoerders in Gelderland, Overijssel en Flevoland. Het gratis ticket is gedurende de actieperiode onbeperkt online te bestellen bij Ervaar het OV. De actie loopt in Overijssel, Gelderland en Flevoland (behalve Almere en Lelystad). Per betalende passagier van 18 jaar of ouder mogen er maximaal drie kinderen tot en met 11 jaar gratis mee op één e-ticket.

Bestel je gratis e-ticket
Het gratis e-ticket is online verkrijgbaar via www.ervaarhetov.nl of de Ervaar het OV-app. Het e-ticket is geldig op werkdagen na 09.00 uur en in het weekend de hele dag. Op de website zijn ook leuke tips te vinden voor reizen met kinderen in het OV.

Recordopbrengst bij streetsoccertoernooi

HENGELO - Het afgelopen week gehouden Rotary Streetsoccertoernooi heeft een recordbedrag opgeleverd voor twee goede doelen. De organisatie kijkt weer terug op een zeer geslaagde editie.

Vorige week werden de wedstrijden gehouden in Hangar11 op het voormalige luchthaventerrein van Vliegveld Twente. Dat dit jaar een succes zou worden was afgelopen maand al duidelijk; er was een recordaantal aanmeldingen. Ruim 1.000 kinderen kwamen op de drie dagen in actie, aangemoedigd door vele ouders, opa's, oma's en leerkrachten. De leerlingen zelf brachten 1.075 euro bijeen. Dankzij de diverse sponsoren werden uiteindelijk twee cheques uitgereikt van 7.040 euro; één voor het Jeugdfonds voor Sport en Cultuur Hengelo-Borne en één voor Special Heroes. De organisatie was in handen van de Rotary Club Hengelo-Driene, in samenwerking met Hengelo Sport en studenten van het ROC van Twente.

Nen dokter en nen dwoas weet mear as nen dokter.

Maandag 17 feb. 10:00 uur

Woonboulevard Almelo presents: totaalBED ALMELO, dé winkel van jaar!

totaalBED Almelo mag zich met haar lieftallige team aan vakkundige dames en heren dé winkel van 2020 noemen! Dit betekent dat de slaapstore in Almelo van al haar slaapwinkels in klanttevredenheid, service en langdurig slaapplezier het hoogste scoort.

Foto: Wouter Bos

Het kan ook bijna niet anders, want wanneer je de deuren van deze slaapwinkel openslaat stap je binnen in een wereld vol 1000m2 slaapcomfort.

Iedere hoek laat een andere stijlvolle slaapkamer-showroom zien. Of je nu opzoek bent naar een complete slaapkamer, boxsprings, ledikanten, matrassen, topmatrassen, latenbodems, kledingkasten of beddengoed; totaalBED Almelo heeft het! Comfort staat voorop, maar een scherpe prijs is ook erg belangrijk. Klanten kunnen dit voorjaar genieten van volop voorjaarskortingen op diverse modellen. De folder wordt wekelijks online op facebook en website van totaalBED gepresenteerd.

In de sfeervolle winkel in Almelo geven ervaren beddenspecialisten u gedegen advies en zorgen voor een goede service. Omdat meten weten is, tekenen zij naar wens ook een plattegrond in, zodat alles goed mixed en matched maar ook past. TotaalBED zorgt altijd voor een snelle bezorging en montage, waardoor je je droom-slaapkamer in korte tijd realiseerbaar kunt maken.

Tot ziens bij totaalBED op Woonboulevard Almelo!

totaalBED Almelo

Woonboulevard 26

7606 JA Almelo

T. 0546 621100

W. www.totaalbed.nl

FC Twente speelt 15 februari een thuiswedstrijd tegen AZ

ENSCHEDE - Op zaterdag 15 februari speelt FC Twente de thuiswedstrijd tegen AZ. Om 18.30 uur wordt er afgetrapt in De Grolsch Veste.

Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf 22,50 euro en te verkrijgen via www.fctwente.nl/wedstrijden en bij de receptie van De Grolsch Veste (geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur). Voor de wedstrijd tegen AZ geldt geen clubcard verplichting.

Wat zijn de prijzen?
Voor 65-plussers zijn de toegangskaarten vanaf 20,- euro te verkrijgen. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je 10,- euro (ouders, familie en/of vrienden die geen lid zijn betalen het normale tarief) in bepaalde vakken. Mag FC Twente ook weer rekenen op uw fanatieke steun voor dit leuke duel? Een bezoekje aan de Fan Store in het stadion en online is natuurlijk ook dé perfecte manier om de club te steunen. Hier zijn veel leuke geschenken te vinden voor fans van álle leeftijden!

Auto Huitink Rijplan: autorijden tegen een vast maandbedrag

GROENLO - Nooit meer onverwachte en hoge kosten aan je auto. Het is één van de grote voordelen van het Auto Huitink Rijplan.

Het autobedrijf uit Groenlo heeft haar eigen variant op het populaire private lease ontwikkeld. "We bieden een constructie waarbij onze klanten wel de voordelen, maar niet de nadelen van private lease ervaren", vertelt Monique Lageschaar. Private Lease is 'hot'. Het ziet er op het eerste gezicht ook mooi uit. Eén vast bedrag per maand betalen waar alles bij inzit. Alleen nog tanken. En wassen soms…. Maar is het slim dit zo te doen of zijn er andere mogelijkheden? Wij denken van wel. Aan Private Lease zitten namelijk een aantal beperkingen en nadelen. Het alternatief? Het Auto Huitink Rijplan!

Het Rijplan
Met het Auto Huitink Rijplan blijft u zelf eigenaar van de auto. En bepaalt u zelf wat u wel en niet geregeld wilt hebben. U betaalt niet één vast bedrag per maand maar een bedrag voor ieder van de 4 componenten afzonderlijk. Met de afspraak dat het totale bedrag vast staat. Wel de lusten, niet de lasten en eigen baas blijven, dat is pas slim autorijden! Wij maken samen met u een berekening wat de maandelijkse kosten zullen zijn van de auto die u graag wilt hebben. Dit kan ook een auto van 6 jaar oud zijn! U bent vrij in de keuze van uw auto, in principe is iedere (jonge) auto mogelijk. Na afloop van het contract kunt u de auto, indien u wilt, overnemen voor de lage restwaarde. Kan, maar u bent niets verplicht, dat bepaalt u zelf!

Meer informatie
Kijk op onze site www.autohuitink.nl naar de mogelijkheden. Natuurlijk bent u ook van harte welkom in Groenlo, aan de Batterij 16. Direct aan de N18!

Voorstelling 'De Ontspoking'

HENGELO - 'De Ontspoking' wordt uitgevoerd door dansgezelschap de Stilte en is geschikt voor iedereen vanaf 4 jaar. Kom dat zien op 16 februari om 14.30 uur in Schouwburg Hengelo.

De Stilte maakt voorstellingen speciaal voor kinderen. Deze keer wordt er samengewerkt met multi-instrumentalist Martin Fondse en zangeressen Anna Serierse, Marit van der Lei en Sanne Rambags. Het verhaal in het kort: een merkwaardig heerschap vindt bij thuiskomst zijn huis bevolkt met spoken. Het probleem is dat hij dat zelf niet weet. In een kat-en-muisspel van mens en spook wordt zijn wereld overhoop gehaald. 'De Ontspoking' is een wonderlijke, woordeloze presentatie van dans en muziek. Met de missie dat kinderen recht hebben op dans van het hoogste niveau heeft de Stilte zich ontwikkeld tot pleitbezorger van volwaardige kunst voor kinderen. Muziek mag daarbij niet achterblijven. Hoogwaardige dans en hoogwaardige muziek worden in deze theaterproductie vakkundig samengebracht.

Jubileum

Zonder geld en zonder netwerk ontstond het gezelschap in 1994, met Breda als standplaats. De behoefte te creëren vanuit een optimistisch wereldbeeld brengt in 1995 kinderen in het vizier. In 2000 wordt een eigen theater geopend. Structurele subsidies maakten in de loop der jaren verdere professionalisering en innovatie mede mogelijk. Dit jaar wordt dus het 25-jarig jubileum gevierd. Tot heden presenteerde het gezelschap ruim 5.500 voorstellingen en meer dan 12.000 workshops. In totaal gingen al 57 producties in première. Vanaf 2006 tot nu bezocht het gezelschap 40 landen op vijf continenten. Zodoende zijn ze uitgegroeid tot een wereldspeler op het gebied van de jeugddans.

Tickets

Bestel tickets à € 10,50 via de website: www.schouwburghengelo.nl.

Foto: Hans Gerritsen.

Frank Wormuth nog een seizoen trainer Heracles Almelo

ALMELO - Frank Wormuth is ook volgend seizoen trainer van Heracles Almelo. De club heeft de optie in het contract van de 59-jarige Duitse oefenmeester gelicht.

"In anderhalf jaar heeft Frank bewezen dat zijn manier van werken aan is geslagen", vertelt technisch manager Tim Gilissen. "We zien het terug in de prestaties van het team en de ontwikkeling van individuele spelers. Die lijn willen we graag doortrekken. Voor ons was het daarom duidelijk dat we de optie in het contract van Frank graag wilden lichten. We hebben daar in de afgelopen periode met elkaar over gesproken en Frank zelf gaf ook aan daar positief tegenover te staan." Wormuth: "Ik heb het hier in Almelo goed naar mijn zin, de club past goed bij mij. Ik geniet van het werk dat ik doe en van de omgeving waarin dat plaatsvindt. Ik kijk uit naar de verdere samenwerking. Voor nu ligt de focus voor ons als technische staf op de resultaten op korte termijn."

Een gedicht voor valentijn

Foto: Martin en Bea

Ook voor Valentijnsdag zijn er gedichten in de Twentse taal geschreven. Het getoonde tegeltje met tekst van Martin Peters is daar het bewijs van.

Oorlogsverhaal van Miep de Vries

De afgelopen weken las u hier al een gedeelte van het bijzondere oorlogsverhaal van Miep de Vries. In de winter van 1945 fietste en liep zij met haar twee zussen van Rotterdam naar Oldenzaal. Deze week het vierde deel van deze barre fietstocht door een land in oorlog.

Zondagmorgen 28 januari 1945 met zijn allen ontbijten aan een grote tafel. Vader, moeder en negen kinderen. We krijgen ook ontbijt, meer dan voldoende en dan gaan we met de familie Hoogstraten naar de kerk, een plechtige Heilige Mis. Bij thuiskomst schrijven we een kaart om die te versturen naar Overschie. We blijven tot in de middag bij de familie Hoogstraten. Dan gaan we op weg richting Oldenzaal.

Wanneer we bijna in Holten zijn, hebben we een lekke achterband. Het was in Holten de dag des Heeren, geen enkele medewerking, gesloten ramen en deuren. We kregen zelfs geen brood op onze broodbon en er werd ook geen onderdak geboden. Dus het dorp verlaten. We vervolgden lopend onze weg. Voor het invallen van de donker klopten we aan bij een boerderij in de omgeving van Holten richting Markelo.

We mochten in de stal bij de koeien slapen, kregen een bord pap, wat kussens en een paardendeken. Geheel gekleed doken wij tussen twee houten schotten, een koeienplaats, met zijn drieën dicht tegen elkaar. Tegen de morgen schrokken we wakker en een riep "een V1", maar dit keer was het loos alarm. Er stond een koe te flatsen, het geluid had er wel iets van weg, we konden er lekker om lachen. De boer en zijn knecht zaten druk te melken en de plee was in het hoekje van de stal, maar als je hoge nood hebt dan ga je wel.

Maandagmorgen 29 januari 1945
Vanmorgen na een uitvoerige gebed weer wat eten gekregen en dat werd met 15 gulden betaald, weer lopend verder. De jongste Loes liep haar hele hiel stuk. (We droegen namelijk hoge rijglaarsjes van onze grootmoeder.) Zo belanden wij bij de kerk aan de Goorseweg bij dominee Schellenberg in Markelo.

De dominee verzorgde de de voet van Loes en wij vervolgden onze weg nog steeds lopend met beide fietsen richting Delden. In Delden ontdekten wij een fietsenmaker*. Zus Lia wierp haar charme offensief in de strijd en de knecht van de fietsenmaker, Bernard Siemerink, plakte haar band. De afspraak werd gemaakt dat wanneer we terug zouden gaan naar Rotterdam we langs zouden gaan bij de fietsenmaker. Deze afspraak werd nagekomen, want op 13 februari 1945 ging zus Lia alleen terug naar Rotterdam en ze ging ook naar de fietsenmaker in Delden terug. De knecht (Bernard Siemerink 28) van de fietsenmaker beloofde haar wanneer de oorlog voorbij was hij naar Overschie zou komen. En dat is hij nagekomen...

Wij vervolgden onze weg richting Hengelo, we moesten voor acht uur binnen zijn. Een groot hotel in Hengelo bleek vol met Duitsers dus gauw wegwezen. Op naar de pastorie van de kerk, groot genoeg maar geen plaats voor vrouwlui. We smeekten om in de gang te mogen overnachten, waren doodsbenauwd dat we in dat hotel terecht zouden komen, maar ook dat mocht niet. Een engdenkende en zielige vertoning. Maar gelukkig had de pastoor een oplossing bedacht. Hij bracht ons naar de slagerij van Kosters, die hadden met hun kinderen een tijdelijk onderkomen gevonden in Deurningen. Dus bedden genoeg.

Maandag avond 29 januari 1945 Overschie
2 mud cokes geruild en 10 kg tarwe na veel gezeur over en weer.


Wordt vervolgd.

Politiek in de Pol: Wim Kok en Ahmed Aboutaleb

DIEPENHEIM - Wim Kok en Ahmed Aboutaleb staan centraal in de volgende aflevering van Politiek in de Pol. Hun biografen vertellen op zondag 16 februari in Diepenheim over de levens en de politieke loopbanen van deze PvdA-iconen. Te gast bij de 29e aflevering van Politiek in de Pol zijn Marnix Krop, biograaf van Wim Kok, en Ruben Koops, biograaf van Ahmed Aboutaleb.

Van Marnix Krop verscheen onlangs het eerste deel van het levensverhaal van ex-premier Wim Kok, die in oktober 2018 overleed. Het is het boeiende verhaal van een arbeiderszoon die het bracht tot minister-president van twee kabinetten (1994-2002). Krop beschrijft in zijn boek zijn jeugd, zijn inzet voor de vakbeweging FNV, de opvolging van Joop den Uyl als leider van de PvdA en de totstandkoming van het kabinet Lubbers-Kok. Ook het kwartje van Kok blijft niet onbesproken.

Aboutaleb
Journalist Ruben Koops schreef samen met Elisa Hermanides het leven van Ahmed Aboutaleb, die geboren werd in een arm gezin in het Marokkaanse Rif-gebergte en inmiddels internationale bekendheid geniet als burgemeester van Rotterdam. Hoe kon Abouteleb het zo ver schoppen? En welke overeenkomsten en verschillen zijn er te vinden tussen Wim Kok en Ahmed Aboutaleb? Deze en vele andere vragen komen aan bod bij de 29e aflevering van Politiek in de Pol op zondag 16 februari 2020 vanaf 17.00 uur in Herberg de Pol aan de Raadhuisstraat 8 in Diepenheim. De muziek, van No Songs for Old Men, begint om 16.30 uur. De column is van Paul Abels.

Eerdere gasten
Politiek in de Pol is de maandelijkse politieke talkshow in Diepenheim, die gepresenteerd wordt door Hans Verbeek. Tot nu toe waren onder anderen te gast: Rob Jetten, Pieter Heerma, Sybrand Buma, Lodewijk Asscher, Ank Bijleveld, Arie Slob, Ankie Broekers-Knol, Henk Kamp, Alexander Pechtold, Diederik Samsom, Sharon Dijksma, Agnes Jongerius, Hans Wiegel, Han ten Broeke, Pieter Omtzigt, Tjeerd de Groot, Malik Azmani, Annie Schreijer-Pierik, alsmede een groot aantal provinciale en lokale politici.

Kaarten
Toegangskaarten van 5 euro zijn te reserveren via www.herbergdepol.nl

Alwi's boetiek: mode voor elke vrouw én heel betaalbaar!

HENGELO - Alwi's boetiek is onbetwist de grote maten specialist! Maar ook voor een maatje klein kunt u bij ons zijn. Alle mode gaat namelijk van maat 38 tot 56.

Dat mooie, passende mode niet gelijk duur hoeft te zijn is onze insteek: wij gaan met ons concept niet duurder dan 29.99 en dat voor een maatje meer! Naast de zeer trendy kleding hebben we ook tassen, sieraden en nog veel andere accessoires. Allemaal het nieuwste van het nieuwste. Kijk en like ook op onze Facebook-pagina, waar u altijd op de hoogte blijft van de nieuwste mode. Zie www.facebook.com/alwisboetiek. Bent u nieuwsgierig geworden? Kom dan gezellig naar één van onze winkels in Hengelo, Nijverdal of Vroomshoop. Of bezoek de tijdelijke Outlet Store in Almelo, waar wij mode verkopen voor 5 of 10 euro én veel leuke decoraties.

Kom langs!
Alwi's boetiek is gevestigd in Hengelo aan de Industriestraat 53. In Nijverdal bent u welkom aan het Keizerserf 2A. In Vroomshoop zit onze winkel aan het Julianaplein 17. De Alwi's Outlet Store is gevestigd aan de Ootmarsumsestraat 245 in Almelo. Kom ook eens langs in de leuke winkels!

Kaartverkoop Carmina Burana

HENGELO - De kaartverkoop voor de 'Carmina Burana', op 27 november 2020 in Schouwburg Hengelo, is gestart.

De 'Carmina Burana' is een muzikaal meesterwerk van de hand van componist Carl Orff. Het meest beroemde stuk uit de 'Carmina Burana' is zonder twijfel 'O Fortuna'. Geniet van elk moment dat geluk brengt. Deze boodschap vormt het centrale thema van de 'Carmina Burana', een muzikaal meesterwerk van de hand van componist Carl Orff. In de 13de eeuw bezongen rondtrekkende monniken en studenten - als reactie op de strenge en vrome idealen van de kerk - het genot van de liefde, de drank en het zwerversleven. Orff gebruikte hun Latijnse en Duitse teksten als basis van zijn 'Carmina Burana' en liet zich inspireren door uiteenlopende muzikale bronnen. Het resultaat is een krachtig en opzwepend muziekstuk vol voortstuwende ritmes. Mede dankzij de uitzonderlijke koor- en orkestbezetting maakt dit van elke uitvoering een intense belevenis.

Kaarten reserveren
Kaarten voor de 'Carmina Burana' op vrijdag 27 november 2020 om 20.00 uur in de Rabozaal van Schouwburg Hengelo kosten 59 euro (inclusief garderobe en een drankje) en zijn te koop aan de kassa, telefonisch via 074-255 6789 (van maandag t/m zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur) en via de website www.schouwburghengelo.nl.

Kerkdiensten in de Lebuinuskapel

HENGELO - Evenals in drie voorgaande jaren zal de Oud Katholieke Statie de Goede Week weer samen met de Evangelisch-Lutherse gemeente in Twente vieren.

Half januari hebben voorgangers en cantores van beide geloofsgemeenschappen hierover samen afspraken gemaakt. Ze hebben er ook een verbindend motto aan gegeven, daarbij ook inspelend op 75 jaar bevrijding in ons land: Met het oog op bevrijding. Hieronder alvast de data van de gezamenlijke kerkdiensten. Kijk ook op: twente.okkn.nl

Kerkdienst van Aswoensdag 26 februari 19.30 uur: Voorgangers: pastoor Ward Cortvriendt en ds. Louisa Vo, m.m.v.: cantores van de OKK Statie

Kerkdienst Palmzondag 5 april 10.30 uur (Cantatedienst): Voorgangers: ds. Nico Pronk en pastoor Ward Cortvriendt m.m.v.: cantorij Maarten Luther o.l.v. Gerrit Baas

Kerkdienst van Witte Donderdag 9 april 19.30 uur: Voorgangers: pastoor Ward Cortvriendt en ds. Nico Pronk, m.m.v.: cantores van de OKK Statie

Kerkdienst van Goede Vrijdag 10 april 19.30 uur: Voorgangers : ds. Frans Wiersma én pastoor Ward Cortvriendt, m.m.v.: cantorij Maarten Luther o.l..v. Gerrit Baas

Kerkdienst van Hoogfeest van Pasen 12 april 10.30 uur: Voorgangers: pastoor Ward Cortvriendt en ds. Nico Pronk, m.m.v.: cantores van de OKK Statie

Kerkdienst van Hoogfeest van Pinksteren 31 mei 10.30 uur: Voorgangers: ds Frans Wiersma én pastoor Ward Cortvriendt, m.m.v.: cantores OKK Statie mét leden van de cantorij Maarten Luther o.l.v. Gerrit Baas. Mogen wij u ook verwelkomen?

Column: Emancipatie

HENGELO - Op sociaal media stond een artikel over vrouwen uit Aleppo die nu zelfstandig hun leven op moeten bouwen omdat hun man ten gevolge van de oorlog er niet meer is. Toen ik het artikel las dacht ik aan onze grootouders die tijdens de Tweede Wereldoorlog ook in een soortgelijke positie waren gedwongen.

Destijds was het wel gebruikelijk in Nederland dat vrouwen zonder begeleiding overdag op straat konden zijn. Er waren niet veel getrouwde vrouwen op de arbeidsmarkt. Wel ongehuwde dames, die werkten vaak buitenshuis, maar eenmaal gehuwd dan moest de vrouw stoppen met werken. Er werd verwacht dat er kinderen kwamen. Als je daar over nadenkt, eigenlijk triest dat er voor je bepaald wordt wat er van je wordt verwacht als je eenmaal getrouwd bent. Onze ouders c.q. grootouders hebben volgens mij onbewust de emancipatie van de vrouw op gang gebracht. Tijdens de oorlog moesten de vrouwen werken in fabrieken omdat de mannen allemaal aan het front zaten, of te werk waren gesteld, of ze zaten ondergedoken. Grootouders of organisaties ontfermden zich over de kinderen.

Zelfstandig worden
Over Afrikaanse landen lees je ook regelmatig dat de vrouwen kleine bedrijfjes opzetten om zo voor hun kinderen eten en schoolgeld te verdienen. Misschien zijn het de vrouwen van Aleppo die nu onbewust de emancipatie van de Syrische vrouwen in gang zetten. Vrouwen wegzetten als het zwakke geslacht is niet helemaal meer van deze tijd. Fysiek zijn vrouwen over het algemeen zwakker dan de mannen, zeker. Maar het hebben van verantwoordelijkheid ten aanzien van hun kinderen, dan denk ik dat vrouwen over het algemeen meer verantwoordelijkheid voelen. Vrouwen moeten soms bedelen om financiële en praktische ondersteuning voor hun kinderen bij de vader van het kind, dat zou eigenlijk niet moeten. Zeker in oorlogstijd zouden vaders er veel voor overhebben om voor hun kinderen te zorgen.

Borbala,
Correspondent

Activiteiten bij De Jeugd

HENGELO - In de voorjaarsvakantie van 17 tot en met 21 februari zijn weer een aantal activiteiten voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar georganiseerd bij Buurt- en Speeltuinvereniging De Jeugd.

De kosten per dag zijn 1,50 euro en dat is inclusief lunch. De activiteiten vinden plaats tussen 11.00 en 15.00 uur. Tussen de middag zal de lunch door het buurtcentrum worden verzorgd voor alle deelnemende kinderen.

Programma
Het programma voor deze week ziet er als volgt uit: Maandag figuurzagen. Dinsdag kunnen er voorjaarsdingen worden gemaakt. Woensdag kunnen de kinderen mooie dingen van klei maken. Donderdag worden er cakes versierd (en gegeten). Vrijdag is er een gezellige bingo. Bij goed weer kan natuurlijk ook van de speeltuin gebruik worden gemaakt. Voor meer informatie zie onze website www.bsdejeugd.nl of facebook bsvdejeugd

Kampioenschap voor de Bornse Dam Vereniging

BORNE - De vorm van de dag is soms heel belangrijk. En een speler kan ook een totale offday hebben.

Loes Grooters overkwam het. Ze maakte twee grote fouten en zat te wachten op de genadeklap, maar Marinus Freriks wist zich geen raad met deze weelde, hij maakte zelf ook nog een fout en presteerde het om de partij nog remise te laten lopen. Gerard Santen en Willem Buschers speelden een prachtige partij totdat Willem in al zijn onverschrokkenheid een ernstige fout maakte en Gerard was er als de kippen bij om dat te verzilveren.

Toch verlies
Jelle Jepma lijkt zijn vormcrises achter zich te hebben gelaten maar verloor toch van een zeer geroutineerde Peter van Esch. Bart Venneker liet zich opsluiten in de kettingstelling en tegen Leo Springer is er dan geen ontsnapping meer mogelijk. In zijn allereerste partij liet Niels ter Brake zien dat hij beschikt over het nodige inzicht, hij kwam zelfs gewonnen te staan maar verloor uiteindelijk toch van Dexter Oude Egberink. Een latertje werd het bij de partij tussen Fons ten Broeke en Arie Hanegraaf. Fons kon er maar geen genoeg van krijgen maar uiteindelijk werd toch besloten om de punten te delen.

Kampioenschap
Het provinciale team speelde tegen de directe concurrent de Hammerdammer om het kampioenschap in de eerste klasse oost. Het begon zeer voorspoedig, teamleider Jos Moorman won al snel en toen ook Jan Koerselman zijn partij won leek het snel beslist te worden maar het liep anders. Nico Rosink had een misverstand over het speeltempo en kwam daardoor in acute tijdnood en miste daardoor de remise. Vreemde capriolen op de borden van Jan Bosch en Gerrit Bosch, maar deze partijen eindigden beide in remise. Michiel Hagreis wist uiteindelijk op moeizame wijze een punt uit het vuur te slepen en daarmee was de 7-5 overwinning een feit.

Uitslagen onderlinge:
F.ten Broeke- A.Hanegraaf 1-1
L.Grooters- M.Freriks 1-1
P.van Esch- J.Jepma 2-0
G.Santen- W.Buschers 2-0
L.Springer- B.Venneker 2-0
N. ter Brake- D.Oude Egberink 0-2

Gezellig Kindercarnaval in Hengelo komende zondag

HENGELO - Komende zondag 16 februari organiseren H.C.V. De Windbuul'n en H.C.V. De Weidemennekes samen weer het Kindercarnaval Hengelo, bij Van der Valk Hotel Hengelo.

De zaal is vanaf 13.30 uur open, het programma begint om 14.00 uur en het feest is om ongeveer 17.00 uur afgelopen. Dit jaar is gekozen voor het thema: "Cowboys en Indianen". In een mooi versierde zaal kunnen kinderen en ouders zich de hele middag vermaken.

Foto: Shutterstock

Leuk programma
De entreeprijs is dit jaar weer 2,50 euro. Je krijgt daarvoor een heleboel dingen gratis zoals: een button bij binnenkomst, een kaart voor eten en drinken en de spelletjeskaart waarmee je leuke prijzen kunt winnen. Je mag een keer grabbelen in de grabbelton en je kunt je laten schminken. Er is ook een grappige fotohoek aanwezig, waar je, je als indiaan of cowboy kunt laten fotograferen en natuurlijk mag de foto mee naar huis. Dit jaar is er een knutselhoek waar je kunt kleuren en knutselen. Ook de ballonnen-clown is er weer, als je hem vraagt zal hij zeker een mooie ballon voor je maken. Uiteraard zijn er allerlei leuke spelletjes waar je aan mee kunt doen en is er disco!

Loterij
Er worden die middag ook loten verkocht waarmee je geweldige prijzen kunt winnen. De loten kosten 1 euro. Je wint altijd een prijs. Het Jeugd-duo van De Windbuul'n, Prinses Mila en Hofdame Inez, zullen nog een prijsje uitdelen aan het leukst verklede meisje en jongen en de leukst verklede vader en moeder.

Voorjaarsvakantie in het Oyfo Techniekmuseum

HENGELO - In de voorjaarsvakantie kun je bij Oyfo Techniekmuseum weer lekker aan de slag met doepakketjes, er is een Doe- & draaidag en er is een fototentoonstelling over 'Boeren en Telers'. Ook zijn we extra geopend.

Wil jij wel eens iets maken met zonnecellen, of een eigen button ontwerpen? Of wil je houtbranden of solderen? Tijdens de voorjaarsvakantie kun je uit deze en nog veel meer technieken kiezen. Je kunt al een doepakketje kopen vanaf € 0,50. Van maandag 17 t/m vrijdag 21 februari kun je terecht van 12.30 tot 15.30 uur. Op dinsdag 25 en donderdag 27 februari hebben we extra Doemiddagen die iets kleiner van opzet zijn. Dan kun je terecht van 13.30 tot 15.30 uur.

Doe- & draaidag
Op zondag 16 februari kun je genieten van onze ronkende machines. Het is een mooi spektakel om ook de oudere machines in het museum in werking te zien. Kinderen kunnen deze dag een werkstukje solderen tegen een vergoeding.

Fototentoonstelling
Loes Heerink is fotograaf en verhalenverteller. Ze laat de liefde van de boer en de teler zien voor het vak, hun dieren, het bedrijf en de menselijke inbreng in de natuur. Deze fototentoonstelling is t/m 1 maart in ons museum te zien.

Informatie
Tijdens de voorjaarsvakantie zijn we extra geopend: zaterdag 15 t/m zondag 23 februari van 11.00 – 17.00 uur. Dus ook op maandag 17 februari kun je in het museum terecht. Je vindt Oyfo Techniekmuseum aan de Industriestraat 9 in Hengelo. Tijdens bovenstaande activiteiten gelden reguliere toegangsprijzen. Kijk voor overige info op www.oyfo.nl.

ELLEN Stoffen: De nieuwe patroonbladen zijn er weer!

HENGELO - De nieuwe patroonbladen van de verschillende leveranciers zijn binnen: Poppy, Stitched by You, My Image, B Trendy en Miss Doodle.

Deze patroonbladen worden vergezeld door de nieuwe voorjaar- en zomer-stoffen van de verschillende leveranciers. Voor het maken van de leuke patronen voor jong en oud hebben we van alles in huis, de stoffen maar ook veel van de gebruikte fournituren. De patronen zijn geschikt vanaf kinderen maat 80 t/m dames maat 52.

Zomerkleuren
De voorjaars- en zomerkleuren komen weer volop uit in onze stoffen. De trends voor dit voorjaar en zomer zijn: romantisch, chique bohemien achtige looks, in zuiver wit met borduurwerk, kant, lange jurken enzovoorts. De kleuren groen, licht, pastel gedempt en fluorescerend en denim op verschillende manieren. Natuurlijk mogen alle kleuren, motieven, prints, strepen en stippen zijn ook heel actueel net als mooie bloemdesigns.

Fournituren
Uiteraard bent u bij ons ook aan het juiste adres voor fournituren, met een bijzonder breed assortiment. Een kleine greep: we hebben verschillende merken garens, naaimachine naalden voor iedere soort stof, ritsen in verschillende lengtes, blind, spiraal, bloktand, deelbaar en niet deelbaar, patroonpapier, knopen en nog veel meer. Dus bij ons kunt u in één keer slagen voor alle benodigdheden, om er dit voorjaar leuk uit te zien.

Kom langs!
Kom langs in onze winkel aan de Bandoengstraat 50 te Hengelo. Geopend op maandag van 13.00 tot 17.30 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op onze website: www.ellenstoffen.nl.

Themabijeenkomst: Vakbeweging in WO2

Foto: shutterstock

HENGELO - Op donderdag 5 maart van 15.45 tot 18.45 uur organiseert de werkgroep Twente van de Stichting Vrienden van de Historie van de Vakbeweging (VHV) een themabijeenkomst in OYFO Techniekmuseum in Hengelo, Industriestraat 9. Het thema is "De vakbeweging tijdens de bezetting in de 2e wereldoorlog.

Inleiders zijn: Willem Jelle Berg, voormalig lid van het dagelijks bestuur van CNV Vakcentrale. Hij zal vooral ingaan op de landelijke situatie. Henk Grooters, lid van de VHV-werkgroep Twente, zal de Twentse situatie toelichten. Na de inleidingen zal er voldoende gelegenheid zijn voor discussie onder leiding van het werkgroep lid Gerrit Stemerding. 2020 is het jaar waarin 75 jaar bevrijding wordt gevierd. De VHV werkgroep wil in deze themabijeenkomst stilstaan bij de landelijke en de Twentse rol van de vakbeweging. Na afloop wordt er soep en een broodje aangeboden.

Kom ook!
De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk na aanmelding via het mailadres fam-boer@home.nl (vóór 27 februari a.s.). Graag in de mail ook aangeven of u wel/niet gebruik maakt van de broodmaaltijd. Er zijn slechts 70 plaatsen beschikbaar. Oyfo Techniekmuseum is goed bereikbaar per trein (ca. 5 minuten lopen vanaf NS-station Hengelo (uitgang achterzijde). Betaald parkeren is slechts beperkt beschikbaar.

Verkeersactie

ZENDEREN - Kinderen van basisschool St Stephanus uit Zenderen hebben dinsdag een verkeersactie gehouden.

De leerlingen uit groep 8 voerden van 08.15 tot 08.30 uur een controle uit samen met politie en boa's. Gericht op automobilisten die door rood rijden. De kinderen moeten de straat veilig kunnen oversteken. Dat lukt alleen als alle verkeersdeelnemers zich aan de regels houden en niet door rood licht rijden. Het doel van de actie was dan ook om automobilisten bewust te maken dat door rood rijden de veiligheid van de kinderen in gevaar brengt.