Hart van Hengelo - Hof van Twente

2 november 2018

Hart van Hengelo - Hof van Twente 2 november 2018


Nieuwe brug én Laan bijna klaar

Hoe ziet het er nu uit? Hoe ziet het er nu uit?

HENGELO - Hengeloërs hebben er even op moeten wachten, maar deze vrijdag en zaterdag worden dan eindelijk twee belangrijke mijlpalen bereikt qua bereikbaarheid.

Deze vrijdag voert de aannemer de laatste werkzaamheden uit voor de realisatie van het noordelijke deel van de Laan Hart van Zuid. Nu het kruispunt van de laan met de Breemarsweg klaar is, kan iedereen ongestoord van het noordelijke deel gebruik maken. Het gaat dan om het traject tussen het Industrieplein en de kruising met de Breemarsweg. Omwonenden en ondernemers van het winkelcentrum - en natuurlijk de vele weggebruikers - hebben er even op moeten wachten.

Opening
De gemeente wil er dan ook een beetje een feestje van maken op vrijdag; vanaf 18.30 uur is er een kort programma opgezet. Voordat de hekken weg gaan, mogen de skaters van de toekomstige skatevoorziening een keer over het nieuwe asfalt. Alle kinderen uit de buurt zijn eveneens uitgenodigd om hun skateboard mee te nemen voor een gezellig kort tochtje. Ook alle andere omwonenden en belangstellenden zijn van harte welkom om bij de gezellige opening aanwezig te zijn.

Wat gaat er gebeuren? Wat gaat er gebeuren?

Nieuwe brug
Ook het zuidelijke deel van de Laan Hart van Zuid krijgt inmiddels goed vorm. Aannemer Dura Vermeer is namelijk ook al goed bezig met de realisatie van de nieuwe brug. Zo zal deze zaterdag het nieuwe brugdek op grote pontons geplaatst worden en naar de definitieve locatie gevaren worden. Al 's ochtends vroeg om 05.00 uur begint dit. Tussen 11.00 en 16.00 uur zal het brugdek dan op zijn plek gevaren worden. Vanaf 16.00 uur begint het plaatsen tussen de landhoofden. Iedereen die interesse heeft is van harte welkom om een kijkje te nemen bij dit bijzondere proces. Om hen te accommoderen zal er ook een kijkdek geplaatst worden op de kade van de Ketelmakerij achter Stork Thermeq. Wie dit liever met een kop koffie en de krant bekijkt vanaf de eigen bank thuis kan het ook volgen via een webcam. Deze is te vinden op: https://webwatch.nu/projecten/boekelosebrug-hengelo/ Hier was ook de bouw van de landshoofden te volgen.

Van de schimmel in de drup met Welbions

HENGELO/BORNE - Woningcorporatie Welbions heeft in Borne en Hengelo een woningbezit van 14.000 sociale huurwoningen. De SP trekt sinds haar bestaan met bewoners ten strijde tegen slechte woonomstandigheden veroorzaakt door het achterwege blijven van regelmatig onderhoud van de woningen en gebrek aan isolatie.

Huurders voelen zich vaak in de steek gelaten en niet gehoord, behalve als ze in actie komen, of erger nog, aantoonbaar ziek worden van vocht en schimmel. Dit laatste gebeurde Melanie Keizer (32 jaar). In 2009 woont Melanie in een schimmelwoning in de Hengelose Es. Ze komt de SP tegen, die op signalen van bewoners met hen een onderzoek start over de slechte staat van de woningen. Melanie wordt met tientallen andere bewoners actief in het bewonerscomité tegen de schimmelwoningen. Melanie: "Ik heb sinds mijn 18e in drie ziekmakende huurwoningen van Welbions gewoond. En met mij honderden andere bewoners. Dit is echt niet normaal en onrechtvaardig."

Van de regen in de drup
Met haar zoontje verhuist Melanie naar een andere aangewezen woning. Maar daar belandt ze letterlijk van de regen in de drup. Het souterrain onder de woning staat regelmatig onder water. Vanwege het vocht daar verhuist ze weer naar een duplexwoning in Klein Driene. In die wijk vindt sinds 2010 na acties van de SP een gefaseerde renovatie plaats, maar het deel van de buurt waar zij woont is als laatste aan de beurt, en er volgt uitstel op uitstel. Inmiddels is de staat van de woning daar ook zo slecht geworden dat ondersteund door de SP een actiecomité wordt opgericht voor snellere renovatie en compensatie.

Klachten
Melanie heeft inmiddels complicaties met haar gezondheid en op last van de arts moet ze opnieuw met urgentie een betere woning aangeboden krijgen. Na een jaar touwtrekken met Welbions betrekt ze met haar zoon in juli dit jaar eindelijk een eengezinswoning in een buurt zonder klachten. Melanie, en haar zoontje Jayden, zijn letterlijk ziek van hun vochtige woning. Haar situatie is zo ernstig dat een arts van de GGD concludeert dat Melanie en Yayden met spoed naar een andere woning zouden moeten verhuizen. En Melanie is niet de enige bewoner die met spoed moet verhuizen. De woningen in de wijk zullen uiteindelijk worden gesloopt.

Jaargang: 8 • Nr 298 • Wk 44

Werken bij een internationaal bedrijf om de hoek

TWENTE - Ben jij op zoek naar een baan in een groot e-commerce bedrijf, maar dan wel bij jou in de buurt? Zoek dan niet verder! Kom werken bij Thuisbezorgd.nl en groei met ons mee.

In het jaar 2000 richtte Jitse Groen (destijds nog een student aan de UT) op zijn zolderkamertje in Enschede de website van Thuisbezorgd.nl op. Tegenwoordig is Thuisbezorgd.nl onderdeel van Takeaway.com, een van de grootste eten-bestelsites ter wereld. Sinds de oprichting zijn we altijd bezig geweest met één ding: het verbinden van consumenten met fantastische restaurants via een zo makkelijk mogelijk online platform. Vandaag de dag geldt dat nog steeds. We opereren inmiddels in meer dan 10 landen en groeien nog steeds hard.

Snelle groei
Aangezien onze roots in Enschede zitten, hebben we hier ook nog steeds een kantoor. In een veelzijdig gebouw in de bruisende wijk 'Roombeek' zijn we gevestigd met onze Customer Service en Sales afdelingen voor Nederland, Oostenrijk en Zwitserland alsmede een grote IT afdeling. Omdat Thuisbezorgd.nl zo hard groeit (in 2017 zelfs de snelgroeiende organisatie van Nederland) zijn we inmiddels uit onze voegen gegroeid en hebben nu ook een kantoor op de bekende 'Spinnerij', waar onze Partner Services afdeling is gevestigd. Met 250 internationale mensen werken wij hier in Enschede hard aan de toekomst van Thuisbezorgd.nl. Wij zijn een gedreven groep mensen die met trots kunnen zeggen dat wij Thuisbezorgd.nl groot(s) maken!

Sfeer
Maar wat maakt ons nou de leukste werkgever? Dat komt vast door de ongekend goede werksfeer, het verse fruit, de goede koffie, de spectaculaire bedrijfsuitjes en de wekelijkse borrels. Ben jij klaar om bij ons aan de slag te gaan? Bekijk dan snel de actuele vacatures op www.takeaway.com/jobs!

Column

Burgerjaarverslag

In de Tubantia las ik dat de gemeente Enschede een burgerjaarverslag gaat produceren. Bedoeld zal zijn een terugblik op 2018, te verschijnen zo snel mogelijk in het nieuwe jaar. Ik heb één advies aan allen die hierbij betrokken zijn: doe het niet. Ik heb ervaring met zo'n wangedrocht opgedaan. Ik weet dat daar licht over gedacht wordt. Vanuit het bestuur komt het idee voor een Burgerjaarverslag of van een fanatieke voorlichter, die een wit voetje bij zijn baas wil halen en daar later veel spijt van krijgt. Hoe gaat dat in de praktijk? Degene die het idee oppert, krijgt de opdracht alles op een rijtje te zetten. Hij of zij heeft het idee gelanceerd en de andere betrokken willen geen nee zeggen, maar ze willen het project ook niet in hun in-vakje hebben. Wie een probleem signaleert mag het zelf oplossen. Allereerst: wat moet er in het Burgerjaarverslag komen te staan? Daar kan je een lijstje van maken, dat al spoedig groeit tot anderhalf A4'tje. Het is bedoeld voor onderwerpen de het publiek in zijn algemeenheid raken: openbare orde, beroep en bezwaar, juridische aangelegenheden, klachtenafhandeling, communicatie, Koninklijke Onderscheidingen en meer. Meestal gedraagt de burgemeester als opdrachtgever, maar de klus is zo omvangrijk dat iemand van Voorlichting de coördinatie op zijn dak krijgt. Misschien is hij eerst vereerd, maar in de loop van het proces wordt de animo kleiner en ergernissen groter. De coördinator, die ook niet alles weet, vraagt andere ambtenaren teksten aan te leveren. Ik bespaar u de ellende van het op tijd aanleveren (niet dus), om dan tot de ontdekking te komen dat niemand op eenzelfde manier schrijft. Sterker, dat sommige mensen een fantastisch raadsvoorstel kunnen schrijven, maar iets anders niet. Dus hij als niet vakexpert moet alle teksten herschrijven en ondertussen loopt de tijd langzaam door. En is het april/mei en er is nog geen verslag gedrukt.

Wat is het doel van het verslag? Het gaat om profilering van het bestuur. Zij vinden dat ze niet de aandacht krijgen van de media, die ze verdienen en ze willen wel eens terugslaan. Dat betekent dat wethouders en burgemeester zich met de vorm en inhoud van het verslag gaan bemoeien, eerst op ambtelijk niveau en later op bestuurlijk niveau. Want de bestuurders vinden dit het pakkie-an van de burgemeester. Maar als ze een beslissing over de vormgeving moet nemen en de burgemeester het aan het college heeft laten zien, zorgt dit weer voor veel onhandigheden. Want dan moet er gestemd worden over vormgeving of dat het al dan niet een glossy magazine moet worden. Waarover nogal wat klachten kwamen als 'te duur' en waar de inhoudelijke teksten te vaak door te veel mensen waren bekeken, waarna er telkens iets geschrapt moet worden.

Wat bleef er over? een inhoudsloos verslag, op duur papier, met een fantastische vormgeving. En wat gebeurde er met het verslag? In het ergste geval werd het huis-aan-huis bezorgd, waardoor duizenden exemplaren in de stadsvijvers terecht kwamen of rechtstreeks doorgingen naar het oud papier. Er staat namelijk geen letter nieuws in, en wat er in staat wordt gezien als propaganda. En dat is het ook. College, doe het niet. Gebruik je geld en tijd op een betere manier.

Ik ben Cécile van der Vossen en geef vanaf 14 november de cursus 'Filosofie' bij de Volksuniversiteit Hengelo e.o.

Sinds ik gepensioneerd docente ben, geef ik met veel genoegen cursussen bij de Volksuniversiteit. Na mijn studie Germanistiek in Amsterdam heb ik 3 jaar postdoctoraal filosofie gestudeerd in Rome. Sinds ik terug ben doe ik niets liever dan lessen filosofie geven. Hier ligt mijn grote passie!

In het middelbaar onderwijs heb ik anderen Duits geleerd, maar er is een wetenschap die mijn inziens véél belangrijker voor het leven en veel interessanter is dan een vreemde taal: de filosofie, die de alomvattende, diepste kennis van de realiteit zoekt.


Als je objectief en logisch wil leren denken, volg dan deze basiscursus filosofie, de kern van de filosofie. Aangezien het een wetenschap is, is enige vooropleiding wel gewenst (minimaal Havo). Wat je verder nodig hebt voor deze cursus is een flinke portie gezond verstand en een open instelling tegenover de waarheid.


Cécile van der Vossen


Bij de Volksuniversiteit Hengelo kan men een breed aanbod aan cursussen vinden. De Volksuniversiteit biedt tal van cursussen aan over uiteenlopende onderwerpen. Allen worden gegeven door docenten die ervaren zijn in hun vakgebied en hun passie over het onderwerp graag delen met leerlingen.


Nieuwsgierig welke cursussen er nog meer te vinden zijn bij de Volksuniversiteit Hengelo? Voor het gehele cursusaanbod, de actuele cursusdata en om in te schrijven voor de cursus Filosofie of andere cursussen, kijk op www.volksuniversiteit-hengelo.nl

NAH bijeenkomst

HENGELO - Tijdens deze bijeenkomst zal Cobie Baart alle neurologische vragen op het gebied van NAH proberen te beantwoorden. Dit kunnen vragen zijn die u al al een enige tijd bezighouden of vragen die tijdens de bijeenkomst bij u opdoemen, wellicht aan de hand van het door Cobie zelf opgestelde A4-tje aan thema's.

Cobie Baart heeft ruim 23 jaar als neuroloog gewerkt. Inmiddels is Cobie Baart gepensioneerd, maar is nog steeds sterk betrokken bij de neurologische impact op het defecte brein en geeft trainingen in de samenhang tussen klachten en de werking van het brein.

Komt u ook?
Op 20 november bent u van harte welkom. De bijeenkomst zal plaats vinden bij Frans op den Bult van 19.30-21.30 uur. Inloop is mogelijk vanaf 19.00 uur.

Aanmelden
Voor meer informatie of om u aan te melden voor deze bijeenkomst kunt u een mail sturen naar coördinator Lilian Wolthuis-Droste via het mailadres brein-074@ziggo.nl. Er zitten wel kosten verbonden aan de deelname. De kosten voor leden van de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl is € 2,- en voor niet- leden € 6,-.

Wij hopen u bij de bijeenkomst te zien!

Jinthe Hengstman levert topprestatie

HENGELO - Afgelopen weekend streden 4 deelnemers van Karateclub Muga Mushin Ryu mee op het Open Nederlandse Jeugd Kampioenschap (ONJK) in Almere. Dit kampioenschap is georganiseerd door en staat onder auspiciën van de Karate Bond Nederland. Het is een toernooi voor alle karatestijlen en waar alle 180 aangesloten karatescholen in Nederland maar ook buitenlandse aan mee kunnen doen.

Van Karateclub Muga Mushin Ryu deden Elisabeth Damhuis, Lune Nagel, Fern Eenkhoorn en Jinthe Hengstman mee op zaterdag 27 oktober in de categorie meisjes in het onderdeel kata. Helaas vielen zowel Elisabeth als Lune af in de 2e ronde. In de categorie meisjes onder 14 jaar wist Fern wel haar wedstrijden te winnen maar strandde uiteindelijk in de halve finales. Een mooie 3e plaats was het maximaal haalbare.

Mooie prestatie
In de categorie meisjes onder 12 jaar won Jinthe Hengstman al haar voorronde wedstrijden (5-0, 4-1, 3-2). In een spannende finale won Jinthe nipt van haar Belgische tegenstander Calista Panza uit België. De scheidsrechters beoordeelden haar kata gojushiho sho echter, op moeilijkheidsgraad, net een tikkeltje beter.

Uitdaging
Jinthe kreeg 3 vlaggen voor en 2 tegen van de in totaal 5 vlaggen. Jinthe mocht plaats nemen op de hoogste trede van het podium. En is daarmee Nederlands kampioen in haar leeftijdsklasse. Een resultaat om terecht trots op te zijn, zowel voor Jinthe als de vereniging. Een bekroning van veel hard werk.

Reagen in november;
kasfeest in december.

Maandag 5 november 10:00 uur

Heracles Almelo speelt gelijk tegen PEC Zwolle

ALMELO - Heracles Almelo heeft aan de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle een punt overgehouden. In Zwolle werden de punten gedeeld na treffers van Adrian Dalmau en Mike van Duinen: 1-1.

Voor aanvang van het duel stond Heracles Almelo negen punten voor op zijn Overijsselse concurrent PEC Zwolle (negentien punten tegenover tien punten voor de Zwollenaren). Echter behaalden de bezoekers uit Almelo voor aanvang slechts vier punten in de vier uitwedstrijden. De wedstrijd was bij voorbaat dus alles behalve gespeeld.

In de basis
Bij Heracles Almelo begonnen Yoëll van Nieff en Jesper Drost wederom in de basis. Volgens trainer Frank Wormuth geldt het principe 'Never change a winning team' in sommige gevallen wel. PEC Zwolle begon met veel agressie en enthousiasme aan de wedstrijd. Dit resulteerde in enkele grote kansen, waaronder een kopbal van Zian Flemming in de derde minuut. Echter was het Heracles Almelo dat, al dan niet tegen de verhoudingen in, op voorsprong kwam in minuut zeventien. Brandley Kuwas schoot een vrije bal venijnig, waarna keeper Van der Hart nog net kon redden met zijn vingertoppen. De bal belandde vervolgens via de doellat op het hoofd van de inlopende Dalmau, die voor open doel kon binnen koppen.
Overwicht
De tweede helft controleerde PEC Zwolle de wedstrijd zo goed als volledig. De bezoekers uit Almelo kregen direct na rust toch een uitgelezen mogelijkheid om de marge te verdubbelen. Na een goede actie van Oud-PEC Zwolle-speler Jesper Drost, wilde hij de bal breed leggen op de inlopende Kuwas, waarna een verdediger van PEC Zwolle er tussen kon komen en de kans in de kiem smoorde. PEC Zwolle drong naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer aan. Uiteindelijk kon de Almelose defensie een kwartier voor tijd niet standhouden na een goede aanval van PEC Zwolle. Rechtsback Ehizibue kon opkomen en gaf een afgemeten voorzet op de inlopende Van Duinen. De gastheren lieten het er niet bij zitten en jaagden na de goal op meer dan een punt. De 1-1 tussenstand bleef echter op het scorebord, waardoor de punten werden verdeeld in de Overijsselse derby.

De Nieuwe Toekomst helpt slachtoffers geweld

TWENTE - Vrouwenplatform Carree Overijssel start per 27 november aanstaande weer met het project 'De Nieuwe Toekomst' in Enschede en omgeving. Dit is gericht op vrouwen die helaas slachtoffer zijn geworden van huiselijk geweld. Dit heeft vaak een grote nasleep; veel vrouwen houden nog jaren last van hun ervaringen.

Naar schatting zijn jaarlijks 220.000 volwassenen in Nederland slachtoffer van huiselijk geweld. Vrouwen zijn in de meeste gevallen slachtoffer. Dit project richt zich op vrouwen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld en die toe zijn aan het zetten van stappen op weg naar opleiding, werk of andere vormen van meedoen in de maatschappij.

Goede begeleiding
De Nieuwe Toekomst biedt 10 wekelijkse groepsbijeenkomsten in een veilige en stimulerende omgeving begeleid door een trainer. Vanaf de vierde groepsbijeenkomst wordt iedere deelnemer gekoppeld aan een individuele coach die gedurende 9 maanden begeleiding biedt bij het realiseren van de persoonlijke doelen. Deze coach blijft het gehele traject betrokken bij de deelnemer. De groepsbijeenkomsten vinden plaats op een vast dagdeel. De nadruk ligt hier op het ontdekken van talenten, krachten en het stellen van doelen. De deelname aan De Nieuwe Toekomst is kosteloos.

De bijeenkomsten
Van de deelnemers wordt gevraagd om gemotiveerd te zijn en vanaf vanaf 27 november deel te nemen aan de groepstraining in een periode van 10 weken, 1 ochtend per week. Daarna 1 keer per week 1 à 2 uur af te spreken met de coach.

Aanmelden
Binnen het project is nog ruimte voor vrouwen die willen deelnemen. Ben je of ken je iemand voor wie de deelname waardevol kan zijn, neem dan contact met de projectleider van 'De Nieuwe Toekomst' via telefoonnummer 06-19 67 36 19 (Enschede e.o.) of via dnt@vpcarree.nl. Meer informatie is te vinden op http://vrouwenplatformcarree.nl/de nieuwe-toekomst/

Lunchpauze poëzie

HENGELO - In Bibliotheek Stad Hengelo is er op maandag 5 november weer de Lunchpauze poëzie.

Tijdens de lunchpauze van 12.30 uur tot 13.30 uur op 5 november genieten van de lunch en van poëzie is mogelijk bij Bibliotheek Stad Hengelo, Beursstraat 34 in Hengelo. Het dichterscollectief Hengelo verzorgd samen met gastdichters Herman Koetsveld, de voormalige stadsdichter van Hengelo deze voordracht. Ook zal Nelly Waanders, een aanstormend talent, een deel van de voordracht voor haar rekening nemen. De voordracht is gratis te bezoeken.

Ensemble Noa

BORNE - Zondag 4 november geeft Ensemble Noa een concert in de Bornse Synagoge.

De muziek van Ensemble Noa is een verrassende mengelmoes van onder meer Joodse muziek uit Oost Europa en de Balkan en de muziek uit het Joodse theater. De nummers die gespeeld gaan worden zijn van energiek en vrolijk tot ingetogen en gevoelig. Wanneer u bij dit concert aanwezig wilt zijn, kunt u kaarten bestellen via tickets.kulturhusborne.nl of telefonisch reserveren via 06- 29360409. Kaarten kopen bij VVV Borne is ook mogelijk.

Expositie van Quilts

DELDEN - In Stadscentrum het Parochiehuis is een tentoonstelling te zien van quilts van Ity Kleinvakheuske.

De quilts van Ity Kleinvakheuske zijn ware kunstobjecten. Veel verschillende maten en uitvoeringen zijn te zien tijdens de expositie op 2 november tussen 12.00 uur en 19.00 uur en op 3 en 4 november tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Bewonder de quilts van de expositie of laat u inspireren tot het zelf maken van een quilt.

De bende van de Zonnewende

BECKUM - Toneelvereniging Levenslust staat op de planken met 'De bende van de Zonnewende'.

De eerste zes voorstelling zijn al uitverkocht, maar op 16 en 17 november om 19.00 uur en op 18 november om 13.30 uur is dit blijspel over opa Stokvis in bejaardenhuis De Zonnewende nog te zien in 't Proggiehoes aan de Beckumerschoolweg 38. Kaarten bestellen kan bij fam. Ottink via 074-3676442.

Selectiecommissie heeft gekozen

ALMELO - Op maandag 22 oktober kwam de selectiecommissie bijeen voor de ontwerpwedstrijd van de thuis- en uitshirts voor het seizoen 2019-2020.

De selectiecommissie bestond uit afvaardigingen van onder meer de officiële supportersverenigingen, hoofdsponsor Asito, de spelersgroep en de technische staf. Uit de meer dan honderd ingezonden ontwerpen zijn uiteindelijk twee thuis- en uitshirts gekozen, die door Acerbis zijn uitgewerkt tot productietekeningen. Fans van Heracles Almelo kunnen hun stem uitbrengen voor het shirt dat zij het mooiste vinden. Houd de online kanalen van Heracles Almelo in de gaten om te zien vanaf wanneer jij jouw stem kan uitbrengen.

Kaartverkoop Feyenoord-thuis voor FanCardhouders gestart

Op zondag 11 november om 16.45 uur speelt Heracles Almelo de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Voor FanCardhouders van Heracles Almelo is de verkoop nu gestart.

Kaarten zijn beschikbaar vanaf €25,-. Voor jeugd en zestigplussers gelden tarieven vanaf €20,-. De wedstrijd Heracles Almelo - Feyenoord is een treffen tussen de huidige nummers vier en drie van de ranglijst. Beide ploegen hebben evenveel punten, maar op basis van het doelsaldo staat Feyenoord op de derde plaats. Direct kaarten kopen voor Feyenoord-thuis of een andere wedstrijd? Deze zijn te koop via www.heracles.nl/kaartverkoop en in de FanServiceShop in het Polman Stadion.

Bibliotheek gecertificeerd volgens nieuwe eisen

HENGELO - Als eerste bibliotheek in Nederland is Bibliotheek Hengelo gecertificeerd binnen het nieuwe certificeringskader 'Kwaliteit in Beeld'.

Op donderdag 25 oktober ontving directeur René Siteur, in het bijzijn van wethouder Bas van Wakeren, het certificaat van Willem Camphuis, directeur van de CBCT. Bibliotheek Hengelo heeft met de certificering opnieuw de bevestiging gekregen de bibliotheekfuncties, die zijn vastgesteld in de wet, op de juiste manier uit te voeren. Willem Camphuis, directeur van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk Cultuur en Taal (CBCT) prees de inspirerende wijze waarop de Bibliotheek aansluit bij de maatschappelijke ontwikkelingen: "Bibliotheek Hengelo laat zien een organisatie te zijn die de buitenwereld naar binnenhaalt, samenwerkt, flexibel is en daarmee een netwerkorganisatie is. De certificering toont duidelijk de maatschappelijke meerwaarde van de Bibliotheek in de lokale samenleving, ook op het vlak van laaggeletterdheid. De preventieve leesbevordering is goed op poten gezet".

Mooie toets
Wethouder Bas van Wakeren, zelf wekelijks in de Bibliotheek te vinden, is blij met de kwaliteitstoetsing: "We hebben vier culturele kernvoorzieningen in Hengelo, waarvan de Bibliotheek er één is. Namens mezelf en alle inwoners van Hengelo als lezers ben ik trots dat de Bibliotheek dit certificaat heeft gekregen".

Nieuw kader
De Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma's en diensten voor geletterdheid. Bibliotheek Hengelo is de eerste bibliotheek in Nederland die het nieuwe certificeringstraject doorlopen heeft. Het certificeringskader is ontwikkeld in opdracht van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), Cultuurconnectie, Samenwerkende POI's Nederland (SPN), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Stichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven. Deze partijen hebben in december 2017 en januari 2018 het certificeringskader officieel vastgesteld.

Tsjaikovski-lezing

HENGELO - Tsjaikovski staat centraal in de lezing die Marie Therese ter Haar geeft op 6 november in het Nivoncentrum in Hengelo. Aanvang 20.00 uur.

Marie Thérèse ter Haar is docent en oprichter van de Rusland & Oost-Europa Academie. Ze studeerde russisch en ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze veelvuldig in Rusland en maakte ze het einde van de Koude Oorlog mee. Al vele jaren geeft ze overal in Nederland, alsook bij het Nivon in Hengelo veelgeprezen/boeiende lezingen.

Tsjaikovski
Tsjajkovski was eerst ambtenaar, ging muziek studeren aan het Conservatorium van Sint-Petersburg en werd toen leraar aan datzelfde conservatorium. Tegen de zomer van 1867 had hij al zijn eerste pianostukken geschreven en liet ze publiceren. Een rijke bewonderaarster, gravin Nadezjda Filaretovna von Meck, bood hem in 1877 de mogelijkheid zijn leven geheel aan het componeren te wijden. Jarenlang onderhielden zij een innige briefwisseling, maar Tsjajkovski heeft haar nooit willen ontmoeten. In 1890 zette de gravin haar financiële steun om onduidelijke redenen stop. Een onbewezen theorie is dat zij zich niet kon verenigen met zijn geaardheid. Tsjajkovski reisde veel, werd overal geëerd, maar was een eenzelvig en eenzaam mens. Hij overleed op 53-jarige leeftijd aan cholera in Sint-Petersburg. Er wordt echter steeds weer aan deze doodsoorzaak getwijfeld. Het gerucht dat hij zelfmoord gepleegd zou hebben door vergiftiging, is erg hardnekkig. Enkele van zijn bekendste composities zijn de balletmuziek voor Het zwanenmeer en De notenkraker, de Symphonie Pathétique, het Eerste pianoconcert, het Vioolconcert en de opera's Jevgeni Onegin en Pique Dame.

Muzikale omlijsting
Op 6 November zal Daria Fedorchenko, enkele jaren de vaste pianiste van het Nivon zangkoor, de lezing van Marie Therese muzikaal omlijsten met pianomuziek.

Startersavond in Hengelo

HENGELO - Op 12 november organiseren Rabobank Centraal Twente, de gemeenten Hengelo, Hof van Twente en Borne en ROZ wederom een Starterscafé in Schouwburg Hengelo.

Het Starterscafé is hét platform voor iedereen die een bedrijf wil beginnen of pas geleden gestart is. Een plek waar starters andere ondernemers uit de regio ontmoeten, ervaringen kunnen delen en een waardevol netwerk opbouwen.

Startersplatform
Vanaf 19.00 uur is de ontvangst en om 19.30 uur start het programma. Wethouder Mariska ten Heuw van de gemeente Hengelo verzorgt de opening. Er is een korte kennismaking met het nieuwe online platform voor Twentse starters. Op StarteninTwente.nl vinden starters alle informatie en tools die zij nodig hebben. En komen ze in contact met andere starters en ondernemers. Ditmaal is Emiel Nijenhuis te gast. Emiel is generatiestrateeg en directeur van Koffie & Bubbels. Hij verzorgt tijdens het Starterscafé een Generatie Proeverij. Hij geeft inzicht in de waarden, opvattingen en handelwijzen van de verschillende generaties, en de impact daarvan op ondernemerschap. Waar komt Generatiedenken vandaan en wat betekent dit voor mens en organisatie? Met deze kennis kunnen starters ontdekken wat dit betekent voor marketing, communicatie en samenwerking met klanten.

Startersprijs
De uitreiking van de Startersprijs Midden Twente 2018 vanaf ongeveer 20.30 uur is het spannendste onderdeel van de avond voor de vijf genomineerden: Danceworkx Studio en De Keukenbaas uit Borne, Hexapoda en IMH Twente uit Hof van Twente en Huisartsenassistentie Twente uit Hengelo. Alle ondernemers die in 2017 gestart zijn met een eigen bedrijf in de gemeente Borne, Hengelo of Hof van Twente maakten kans op deze prijs. De jury koos uit alle aanmeldingen deze vijf genomineerden. Tijdens het Starterscafé wordt de winnaar bekend gemaakt.

Netwerken
Vanaf 21.30 uur is er volop de gelegenheid om te netwerken met elkaar onder het genot van een hapje en drankje en in gesprek te gaan met de organiserende partijen, de genomineerden en winnaar van de Startersprijs. Aanmelden voor het Starterscafé kan via rabobank.nl/ct. Toegang is gratis en een introducé is van harte welkom bij deze mooie startersavond.

Natuurwerkdag

korenbloem en kamille Foto: Nathalie Visser

HENGELO - Wanneer u nog niet weet wat u op zaterdag 3 november gaat doen, dan is de Natuurwerkdag een leuke en gezonde bezigheid in de frisse buitenlucht.

Tijdens de Natuurwerkdag kan iedereen aan de slag in de Heemtuin en het Beleefbos Weusthag. De werkzaamheden bestaan onder andere uit bladharken, snoeien, zagen of onderhoud van paden. Er zijn klusjes voor jong en oud.

Landelijk
De Natuurwerkdag wordt landelijk georganiseerd. In de provincie Overijssel coördineert Landschap Overijssel alle werkzaamheden. In het najaar is er altijd veel te doen om natuurgebieden voor iedereen mooi te houden. Hoe meer mensen helpen, des te makkelijker en sneller alles gedaan kan worden en er kunnen simpelweg meer karweitjes gedaan worden.

Meedoen
In Hengelo beginnen de werkzaamheden in het Beleefbos Weusthag en de Heemtuin om 9.00 uur en rond 13.00 uur is het eind. De natuur van dichtbij meemaken en een handje helpen kan door iedereen; jong, oud, alleen of met een groep. Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl of via Herman Mulder op hermanmulder17@gmail.com of 06-26368383

Vele handen maken licht werk, dus kom ook helpen!.

Furia

HENGELO - Furia is een theatervoorstelling van het Theater KamaK die in de maand november diverse malen te zien is.

De voorstelling is geschreven door Oscar Wagenmans. Hij beschrijft in het verhaal Furia. Zij is een mooie vrouw die goed ligt bij het andere geslacht. Maar die mannen hebben andere bedoelingen dan Furia zelf. De mannen willen het genot van Furia en de rijkdom, maar de rest willen ze niet. Wel de lusten, maar niet de lasten. Na de zoveelste teleurstelling vindt Furia het genoeg. Geen Bedrog en verraad meer voor haar. Ze wordt woedend en met haar zwaard trekt zij ten strijde. Furia is een voorstelling vol jaloezie, verlangen, wraak, hoogmoed en wellust. Niets blijft verborgen in dit stuk dat op de planken wordt gebracht door de spelers van Theater KamaK. De voorstelling is te zien in het KAMAKtheater aan de Esrein 15 in Hengelo. Speeldata en aanvangstijden vindt u op www.kamak.nl. De toegangsprijs is € 10,- en reserveren kan door te bellen met 074-2569779 of door een e-mail te sturen naar info@kamak.nl onder vermelding van naam en telefoonnummer.

Allemaal Mensen

HENGELO - De voorstelling 'Allemaal Mensen' is er eentje van Marcus Azzini en hij maakt van het podium een plek waar mensen elkaar ontmoeten.

De voorstelling 'Allemaal Mensen' heeft al menig theater aangedaan, maar is nooit hetzelfde. De voorstelling gaat mee met de actualiteiten en laat zien dat mensen niet in hokjes te plaatsen zijn. De voorstelling is te zien op donderdag 8 november om 20.00 uur in Schouwburg Hengelo. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 22,- via www.schouwburghengelo.nl en bij de kassa van het theater, ook telefonisch: 074-2556789.

Badkamerkoor

BORNE - Iedereen mag en kan meezingen met het badkamerkoor op 2 november.

Er zijn geen vereisten voor wie wil meezingen met het Badkamerkoor Borne. Noten kunnen lezen is niet noodzakelijk, goed kunnen zingen ook niet en ook lid worden hoeft niet. Imelda Vrijenhoek, de initiator, wil iedereen gewoon de kans geven om een avondje lekker te zingen. Er wordt muziek van André Hazes tot The Rolling Stones gezongen. Loop binnen bij lokaal M1 in de muziekschool van Kulturhus Borne en doe ook mee tussen 19.30 uur en 21.30 uur.

"Jezelf kwijt kunnen in iets wat je leuk vindt, is al een deel van je succes"

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? Een hoge functie en een Porsche voor de deur? Deze sterke Twentenaren laten zien dat succes vele vormen kent. In deze serie delen zij hun verhaal waarin zij ieder op hun eigen manier hun weg naar succes vinden of gevonden hebben. Zij laten zich niet in een hokje duwen, maar bepalen zelf hoe zij succesvol zijn. Dit keer doet Leon (29) zijn verhaal.

Leon is bij reïntegratiebedrijf RVTwente op een mooie manier tot bloei gekomen, hij is veel over zichzelf te weten gekomen en heeft ontdekt wat hij leuk vindt. Hij kan zichzelf helemaal kwijt in het programmeren van games en hij werkt momenteel aan het steeds verder uitbouwen van zijn eigen educatieve spel.

Niet de domste
Leon is absoluut de domste niet, dat bewees hij wel met de afronding van zijn studie Technische Wiskunde aan de Universiteit Twente. Hierna wilde hij zijn eerstegraads lesbevoegdheid halen, maar helaas kwam hij niet door het praktijkgedeelte heen en moest hij deze opleiding staken. Leon zat hierna een tijdje zonder werk en vond het lastig om te starten op de arbeidsmarkt. Hij besloot dan ook om een Werkfit-traject te volgen bij RVTwente waarbij hij steeds meer zicht krijgt op wat hij leuk vindt en hoe dit past in een toekomstige baan.

Ruimte
Doordat er geen strakke deadlines gelden, krijgt de creativiteit van Leon alle ruimte en ontstaan er mooie dingen. Op zijn opleiding had Leon al wat programmeren gehad, maar sinds maart 2017 heeft hij hier zich helemaal op toegelegd. Meerdere programmeertalen heeft hij bij RVTwente vanaf 0 geleerd. Daarnaast heeft Leon al van jongs af aan een liefde voor gaming. Door beiden te combineren, kan hij verschillende spellen creëren. Naast dat je bij RVTwente wordt geholpen bij het vinden van je passies en talenten, vindt Leon de sfeer bij RVTwente fijn. Dit helpt hem bij het werken aan zijn sociale skills. Het sociale is voor Leon soms een uitdaging, zo liep het contact met collega's op stage niet lekker. De samenwerking en het contact met studiegenoten vond hij daarentegen weer heel erg leuk en dit verliep vaak goed. Wel vond hij het sociale soms lastig te combineren met zijn werkzaamheden. "Bij mijn studie had ik veel deadlines waardoor je ook druk had, hierdoor hield ik het sociale er een beetje buiten soms." Hier bij RVTwente heb je niet die strakke deadlines en kijk je ook nog buiten je scherm."

Toekomst
Succes is voor Leon jezelf kwijt kunnen in iets wat je leuk vindt, maar daarbij ook praktisch kijken welke baan daar dan bij past. Recentelijk is Leon samen met iemand van RVTwente op bezoek geweest bij een bedrijf om te kijken welke mogelijkheden er zijn en wat er veel wordt gevraagd op het gebied van programmeren. In de toekomst ziet Leon zichzelf wel als programmeur aan de slag gaan en hier werkt hij dan ook naartoe. Nu is hij echter al heel blij dat hij heeft ontdekt waar zijn passie ligt. "Als je uiteindelijk vindt wat je leuk vindt dan kun je daar heel veel motivatie in kwijt en dan is er vast wel iets op banengebied wat daar weer aan linkt" zegt Leon tot besluit.

Borne krijgt een nieuwe dorpsmanager

BORNE - De gemeente Borne en de Bundeling Bornse Ondernemers hebben een nieuwe dorpsmanager. Per 2 januari volgend jaar neemt Ruben Baartman het stokje over van interim dorpsmanager Piet Hoogers. Ruben Baartman is daarmee het nieuwe aanspreekpunt voor Bornse ondernemers en de gemeente.

De 40-jarige Baartman is geboren en getogen in Borne. Hoewel hij vanaf zijn 20e in Hengelo woont, voelt hij zich naar eigen zeggen nog steeds een echte Bornenaar. Zo is hij altijd in Borne blijven voetballen en is hij jarenlang als vrijwilliger betrokken geweest bij de Melbuul'ndagen. Baartman is daarmee geen onbekende voor veel ondernemers. De gemeente heeft dan ook een groot vertrouwen dat hij bij kan dragen aan het doel van een gezellige binnenstad.

Intermediair
Als intermediair werkt de nieuwe dorpsmanager intensief aan de versterking van de lokale economie, bij de promotie van Borne als koopcentrum en als vestigingsplaats voor ondernemers. "Ik ben het eerste aanspreekpunt voor de unieke samenwerking tussen de gemeente Borne en de Bundeling Bornse Ondernemers. Samen wil ik onder andere het centrum en de bedrijventerreinen Westermaat De Veldkamp en Molenkamp nog beter op de kaart zetten." Met zijn ervaring als accountmanager bij verschillende bedrijven in de regio, heeft Baartman de afgelopen jaren een groot netwerk in en rondom Borne opgebouwd. "Het verbindende karakter van deze functie past dan ook erg goed bij mij. Ik wil ondernemers spreken, aanhoren, bevragen en verbinden."

Piet Hoogers
Tot eind dit jaar blijft Piet Hoogers het centrale aanspreekpunt voor ondernemers. "Vanaf volgend jaar draag ik mijn taken met vertrouwen over aan Ruben. In mijn korte tijd als interim dorpsmanager heb ik Borne en haar ondernemers goed mogen leren kennen. Een mooie, vooruitstrevende gemeente waarin hard wordt gewerkt. Ik voer mijn werk dan ook met veel enthousiasme uit en wens Ruben net zo veel plezier!"

FC Twente - RKC Waalwijk

ENSCHEDE - Op vrijdag 2 november staat de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk op het programma. De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 20.00 uur.

De club uit Waalwijk bezet op dit moment een 15e plaats in de competitie. Afgelopen weekend werd er met 3-2 gewonnen van Jong FC Utrecht. RKC snakte al een lange tijd naar een overwinning, de laatste winst in de competitie dateerde uit augustus. FC Twente won afgelopen vrijdag met 1-0 van Almere City FC. Na acht minuten kwam FC Twente op voorsprong in De Grolsch Veste. Uit een schitterende aanval scoorde Tom Boere zijn zevende goal van het seizoen.

Kaarten
Voor de wedstrijd tegen RKC Waalwijk heb je geen Clubcard nodig. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je € 7,50.

Expeditie Oost heeft stoere, eigen auto!

TWENTE - Munsterhuis Autobedrijven en RTV Oost zijn vanaf 1 november automotive-partners voor het programma 'Expeditie Oost, dwars door Overijssel'. Munsterhuis stelt hiervoor een Dacia Duster ter beschikking.

De programmamakers Esther Rikken en Bert Eeftink rijden vanaf 1 november met hun cameramensen opeens wel heel trots door onze provincie want in Expeditie Oost gaan de RTV Oost-verslaggevers elke werkdag op zoek naar mooie en bijzondere verhalen, mensen en gebeurtenissen in Overijssel. De auto werd vol in de extra opties gezet zodat hij een stoer uiterlijk kreeg en helemaal past bij het programma. Zo werden er extra brede dorpels gemonteerd er kwam een heuse bullbar voorop en een lichtbalk bovenop de auto. Als u dus voortaan de afgebeelde zwart-gele bolide ziet rijden… kijk dan vooral naar 'Expeditie Oost'! Autobedrijf Munsterhuis heeft diverse Dacia-vestigingen in Twente: Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal en Rijssen. Hier bent u natuurlijk ook van harte welkom om zelf een proefrit te maken in een Duster. Kijk ook op: www.munsterhuisdacia.nl

Lezing Klimaatverandering

HENGELO - Op 5 en 12 november geeft Otto Huizinga een lezing over klimaatverandering in het Nivoncentrum.

De lezing is georganiseerd door KNNV, Nivon Hengelo en IVN. Zij hebben Otto Huizinga gevraagd om op 5 en 12 november tussen 19.30 uur en 21.30 uur een lezing te verzorgen over klimaatverandering. De afgelopen zomer kwam klimaatverandering veelvuldig ter sprake door de ongewoon hoge temperaturen en de droogte. Otto Huizinga is van de Vereniging voor Weer en Klimaat. Hij gaat in op de veranderingen in klimaat, die door menselijk handelen worden veroorzaakt.Ook zal hij ingaan op de gevolgen van klimaatverandering op de leefomgeving. Kosten voor leden van de verenigingen bedraagt € 10,- en niet-leden betalen € 14,-. Voor opgeven voor een lezing of het inwinnen van meer informatie kan contact worden opgenomen met Marjo Mulder via marjomulder23@gmail.com of 074-2773273.

Touch of Grey

BORNE - Op zaterdag 3 november is er een gratis concert van Touch of Gray.

Touch of Gray is een coverband die bestaat uit topamateurs met de nodige ervaring; Klaas Bokhorst, Frits Peters, Marcel Rohof, Jos Jöersen en Sjanna de Waal. Al jarenlang treden zij op bij zowel kleine als grotere evenementen. Touch of Grey mag dan ook gerekend worden tot de meest succesvolle bands in Oost-Nederland. Op 3 november kan geluisterd worden naar uiteenlopende muziekstijlen. Geniet van prachtige rockballads en meeslepende blues in Kulturhus de Bijenkorf. De toegang is gratis.

EHBO-vereniging Hengelo bestaat al 80 jaar

HENGELO - De koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO-Hengelo bestaat in november 80 jaar. Een mooie gelegenheid voor een feestje, maar ook om het belang van de EHBO vereniging nog eens te benadrukken.


Op 18 november bestaat de vereniging officieel 80 jaar en op 10 november tussen 11.00 uur en 16.00 uur is er een open dag voor alle inwoners en sportverenigingen van Hengelo en omgeving.

Open dag
Op 10 november tijdens de open dag die wordt geworden aan de W. de Clercqstraat 23 is er veel te doen en krijgt u een goed beeld wat EHBO kan betekenen en waarom het zinvol is als ook u kennis heeft van de EHBO. Zo is er een workshop pleisters plakken, Eerste Hulp bij kinderen, Reanimatie en AED en Eerste Hulp bij Drank en Drugs. Kinderen kunnen zich vermaken op het springkussen of het knutselen.

Veranderingen
In de loop der tijd is er veel veranderd. Nieuwe inzichten over hoe te handelen in een situatie betekende ook het leren van nieuwe technieken of handelswijze voor de EHBO-er. Ook hoe de vereniging op evenementen aanwezig is, is anders dan jaren geleden. Nu zijn er twee tenten waar alle benodigde materialen in aanwezig zijn. Ook bezit de vereniging een bus met zwaailichten en iedere EHBO-er heeft een eigen uniform.

Zelfstandig
De EHBO-Hengelo is erg actief, echter moeten ze het zien te rooien zonder subsidies, sponsoren of giften. Een keer per jaar mag er wel gecollecteerd worden in Hengelo. Ook zijn er inkomsten uit de diverse cursussen die gegeven worden.

Gevraagd
De EHBO-Hengelo zit te springen om meer vrijwilligers. Vrijwilligers die een EHBO-post willen bemannen tijdens evenementen. Zonder de aanwezigheid van EHBO-ers mogen evenementen vaak niet eens doorgaan. Ook is EHBO-Hengelo op zoek naar een organisator voor de jaarlijkse collecte. Als de organisatie van de collecte iets voor u is, kunt u contact opnemen per e-mail: collecte@ehbo-hengelo.nl of bel Bert van Lienden: 06-29293331. Kom gerust langs tijdens de open dag op 10 november als u eerst eens wil kennismaken met EHBO en de vereniging.

Gratis Winter-check bij Zuithof

BORNERBROEK - De winter staat al weer snel voor de deur. En bij de lagere temperaturen krijgt de auto het zwaar te verduren. Het is daarom belangrijk om deze nog even goed na te laten kijken op de belangrijkste punten. U bent van harte welkom bij de gratis wintercontrole-dag van Autobedrijf Zuithof op zaterdag 10 november.

Het koude weer heeft een invloed op veel aspecten van uw auto, zoals de staat van de accu, vloeistoffen, het risico van vastvriezende rubbers en ander ongemak. Ook zijn de omstandigheden op de weg uitdagend door gladheid. Goed werkende remmen en veilige banden zijn dan ook van groot belang. Natuurlijk moet u ook goed werkende verlichting voeren, zeker tijdens de donkere dagen. Al deze aspecten worden nagekeken tijdens de gratis wintercontrole. Auto's van alle merken zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

40 jaar Daihatsu-dealer!
Autobedrijf Zuithof is naast Subaru-dealer ook al sinds 1978 officieel dealer van Daihatsu. Dit jaar vieren zij dus het 40-jarig dealerschap van het Japanse merk; een bijzondere prestatie. Ook voor alle andere merken mag u rekenen op service en vakmanschap.

Leuke aanbiedingen
Bij de gratis Wintercontrole-dag zijn er ook nog enkele leuke aanbiedingen. Zo betaalt u bij aanschaf van 4 winterbanden slechts 3 banden. Op brandstof ontvangt u 20 cent per liter korting. En laat u nieuwe ruitenwissers plaatsen? Dan ontvangt u ook gratis ruitensproeier-antivries. Tevens ontvangt iedere bezoeker een leuk presentje.

Kom langs
U bent van harte welkom bij de gratis Wintercontrole-dag van Autobedrijf Zuithof. Gevestigd aan het Tusveld 15 in Bornerbroek, zaterdag geopend van 08.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op: www.zuithof.nl De warme chocolademelk en een verse kop snert staat voor u klaar!

Haal de griepprik!

TWENTE - De GGD Twente roept mensen op om een griepprik te halen, zeker wanneer zij zelf een oproep gekregen hebben of werkzaam zijn binnen de zorg.

Afgelopen jaar was het griepseizoen al best heftig en het is ieder jaar weer de vraag welke varianten om zich heen grijpen en hoe sterk. De griep is bijzonder hardnekkig, maar het op tijd halen van de griepprik kan veel leed voorkomen. Hoewel de griep voor de meeste mensen alleen een licht ongemak is van enkele dagen, lopen anderen wel een groter risico. Zo zijn ouderen en zieken vatbaarder voor de griep, met een hoger risico op complicaties. 60-plussers en jongere mensen uit een risicogroep krijgen al standaard een oproep om de griepprik te halen. In de risicogroepen zitten bijvoorbeeld hartpatiënten, mensen met longziekten en diabetes.

Zorgmedewerkers
Wie werkzaam is in de zorg of veel in aanraking komt met kwetsbare mensen kan beter ook een griepprik halen. Wanneer je zelf de griep krijgt, kun je immers ook makkelijk andere mensen besmetten. Zo kunnen medewerkers in ziekenhuizen en bij thuiszorgorganisaties vaak een gratis griepprik halen. Op de website www.rivm.nl staat meer informatie over de griep en het halen van de griepprik.

Mylan, Anne en Tessa Districtskampioenen BMX

HENGELO - Zaterdagochtend vroeg vertrokken 46 rijders van mountainbikevereniging Het Twentse Ros aar Ommen voor de laatste NFF districtswedstrijd van 2018.

Voor een enkele rijder was het al duidelijk, hij/zij was districtskampioen maar voor vele Twentse Rossers was het een spannende dag. Was het mogelijk om kampioen te worden, kon de plek in het klassement behouden worden of voor de eerste keer een beker winnen. Ieder met zijn eigen doel is begonnen aan de wedstrijd. Voor een aantal hield de wedstrijd op na de manches en mochten ze gaan wachten op de bekers van het eindklassement. Elke rijder die 4 wedstrijden gereden heeft krijgt aan einde van de wedstrijd een beker behorend bij de plek in het eindklassement.

Mooie prestaties
De jongste Twentse Rosser, Dean Pongers rijdend bij jongen/meisjes 4-5 jaar, behaalde een mooie 5de plek in de finale en in het eindklassement. Bryan Perik behaalde bij de jongens 6 jaar een 2de plek in de finale en eindklassement. Bij de jongens 8 jaar reed Mylan Spekschate de hele dag sterk en behaalde de maximale score voor het eindklassement en mag zich districtskampioen noemen. Boet Kogelman, gevallen in de finale, mocht naast Mylan op het podium staan voor zijn 2de plek in eindklassement. Bij de jongens 9 jaar was het spannend wie van de Twentse Ros de 3de plek op het podium opeiste, met een verschil van 1 punt werd Mike Stokkelaar derde. Sem Bosman (j11 jaar) en Danny Kuier (j12 jaar) stonden op de 2de plek in het tussenklassement, er was een kans om kampioen te worden maar beide hebben hun 2de plek in eindklassement behouden na spannende strijd in de wedstrijd. Naast Sem stond ook Wouter ter Wengel op het podium voor een knappe 3de plek. Joris Tijssen reed een super finale bij de jongens van 14 jaar. Hij kwam als 2de over de finish en behaalde een 3de plek in het eindklassement. De meiden van de Twentse Ros hebben goed gereden. Amy Ragbourn (m10) heeft haar BMX carrière afgesloten met een 2de plek in het eindklassement. Tessa Scholten (m 12/13) en Anne Tuchter (m 14+) zijn beiden districtskampioen geworden. Het was een mooi seizoen op naar 2019!

Najaarsconcert van Elad

HENGELO - Filmmuziek, bekend en minder bekend is te horen tijdens het Najaarsconcert van Elad.

Elad is een Symphonie Orkest uit Hengelo en zal tijdens het concert onder andere muziek spelen uit films als Forrest Gump en Pirates of the Caribean. En zeker ook de muziek uit films van eigen bodem, zoals Soldaat van Oranje, zal te horen zijn. Het concert gaat plaatsvinden op zaterdag 10 november in het Twickel College aan de Wooldersweg 130. De aanvang is om 20.00 uur. Jeugd tot 16 jaar mogen gratis naar het concert, ieder ander betaalt € 10,-.

So help me God

BORNE - Het Filmhuis in Borne vertoont de film So help me God op 6 november.

De film So help me God is een documentaire over Anne Gruwez. Zij is onderzoeksrechter in Brussel. Een baan waarbij ze onder andere bewijzen verzamelt op een plaats delict en duikt in oude zaken. Verder voert ze gesprekken met verdachten, die mogelijk niet gaan zoals u zou verwachten. Een interessante en verrassende documentaire over Anne Gruwez, die daarvoor drie jaar gevolgd werd. Deze film zien kan in Kulturhus de Bijenkorf op 6 november om 20.15 uur. Entree bedraagt € 8,-.

Martelaressen van adel

BORNE - Vanaf 2 november is er een nieuwe tentoonstelling in Museum Bussemakerhuis: Martelaressen van adel.

In de zestiende eeuw gebeurde er behoorlijk in het geloof van de mensen. De reformatorische beweging ontwikkelde zich en kwam in aanvaring met de Rooms-katholieken. Het protestantisme kwam op en dan was er nog een kleine groep wederdopers, de latere doopsgezinden. Twee aanhangers van de nieuwe doperse leer waren Maria van Beckum en Ursula van Werdum. Beide vrouwen waren van adel en werden gedood vanwege hun overtuiging. Over deze twee martelaressen van adel gaat de tentoonstelling die tot en met 2 februari te zien is in Museum Bussemakerhuis aan de Ennekerdijk 11 in Borne. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 13.30 uur en 17.00 uur. Entree bedraagt € 6,- per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar, museumkaarthouders en vrienden van het Bussemakerhuis hebben gratis toegang.

Watertoren is filmdoek voor eigen verhaal

HENGELO - De geschiedenis van de 121 jaar oude Hengelose watertoren wordt op 10 en 11 november op een wel heel bijzondere manier verteld. Met behulp van enorme beamers worden 's avond in het donker bewegende 2D- en 3D-beelden op de buitenmuren van de watertoren geprojecteerd, ondersteund met geluidseffecten en muziek.

De watertoren lijkt door deze spectaculaire projecties zelf helemaal tot leven te komen. De projection mapping - zoals deze kunstvorm heet - wordt uitgevoerd door creatief technoloog Rense Notenboom en grafisch vormgever Maarten Mensink, beide geboren Hengeloërs. De begeleidende muziek is gecomponeerd door zes studenten van de opleiding Media Music van het ArtEZ conservatorium in Enschede.

Mooi initiatief
Het initiatief van deze voorstelling komt van de Stichting In Wording, die de toren in bruikleen heeft. De stichting wilde heel graag de watertoren, als cultureel erfgoed voor Hengelo, in de spotlights zetten. Letterlijk. Marlies Bosma van de stichting vertelt: "Stichting In Wording is sinds vorig jaar beheerder van deze toren uit 1897. We hebben hier al heel veel leuke evenementen mogen organiseren, zoals een uitverkocht songwriterfestival, live muziekoptredens en er hingen exposities van onder andere Erik Neimeijer en Loes Heerink. Maar de toren is voor ons meer dan een decor. Het gebouw heeft een prachtig kenmerkend ontwerp, en heeft daarnaast ook een heel belangrijke rol gespeeld voor de stad. En daar willen we graag meer over vertellen. Dat doen we al tijdens rondleidingen die we regelmatig geven over het watertorencomplex. Daarnaast komt er een historische museum in het oude pompgebouw. Maar met dit videomapping-project denken we echt de aandacht van het publiek voor de geschiedenis van deze toren te kunnen pakken. Voor het project konden we onder meer putten uit het enorme archief van Martin Strengers, de oud chef-machinist van het Hengelose Waterbedrijf, en buurman van de watertoren."

Levensverhaal
De videomapping vertelt het verhaal van de toren van begin tot eind. Een geschiedenis van opkomst en ook neergang, die begon in de 19e eeuw. Fabrikanten, inwoners en brandweer van Hengelo zaten behoorlijk om een goed werkende stadswaterleiding verlegen. Water was regelmatig schaars. Met de bouw van de watertoren en waterleidingnet ging er een breed gedragen wens in vervulling. De toren was ruim een halve eeuw Hengelo's primaire watervoorziening. Maar na de oorlogshandelingen in de Tweede Wereldoorlog - waar de watertoren ook nog littekens van draagt - groeide de industrie zo hard dat er extra water van buiten nodig was. Hengelo werd aangesloten op het landelijk net. De functie van de toren nam steeds verder af, tot hij in het jaar 2000 buiten dienst werd gesteld. Rense Notenboom: "De voorstelling zal ongeveer een kwartier gaan duren. We zijn nog bezig met het bewerken van de beelden. Voor de projecties gebruiken we drie enorme beamers. Elke scène - die een deel van de geschiedenis van de toren toont - wordt door de ArtEZ studenten van een eigen muziekcompositie voorzien." Er worden in totaal twee videomapping-voorstellingen gegeven die gratis te bezoeken zijn: zaterdag 10 november om 19.30u en 20.30u en zondag 11 november om 19.30u (inloop vanaf 19.00u)

Wedstrijd voor groenste straat

TWENTE - Overijssel is een steeds groenere provincie. Inwoners, bedrijven en organisaties doen al veel om duurzamer te worden. Energie besparen, natuur behouden, duurzaam energie opwekken, afval terugdringen en meer. Om goede ideeën te verzamelen schrijft de Provincie Overijssel weer een wedstrijd uit.

Onder de noemer Groen, Groener, Groenst! is nu de vierde editie van een prijsvraag gestart. Dit jaar is het thema: de groenste straat van Overijssel. De prijsvraag is bedoeld voor inwoners van Overijsselse straten. Er valt ook wat moois te winnen: een bijdrage van 20.000 euro om de eigen straat groener te maken. Uit iedere gemeente kan een straat meedoen. Wanneer meerdere straten in één gemeente zich aanmelden, zal door loting een straat uitgekozen worden. De finale is in het voorjaar van 2019. Straten kunnen zich nog en met 31 december aanmelden om deel te nemen. Dit kan dan via de website: www.groenstestraatvanoverijssel.nl

Categorieën
Straten kunnen meedoen in drie categorieën. De eerste is kindvriendelijk: kinderen kunnen in deze straat heerlijk buiten ravotten in het groen. De tweede is biodiversiteit: inheemse planten en dieren voelen zich welkom in deze straat. De derde categorie is klimaatbestendig: de straat is een koele, groene oase tijdens een hittegolf en kan voldoende water opvangen tijdens een hoosbui. De insteek is dat de ingediende plannen ook alle thema's terug laten komen in hun ontwerp. Het idee dat de beste balans weet te vinden tussen de drie aspecten maakt kans op een mooie bonus van nog eens 5.000 euro. Gedeputeerde Hester Maij van de Provincie Overijssel heeft hoge verwachtingen van deze vierde editie van de prijsvraag. De eerdere rondes waren ook succesvol.

Borne 28 viert haar 90 jarig bestaan

BORNE - Na maanden voorbereiden gaat zaterdag 10 november 2018 gaat de uitvoering van Borne 28 plaatsvinden. Meisjes en jongens, dames en heren, recreatiesporters en wedstrijdsporters zullen allen aanwezig zijn en laten zien waar ze de laatste maanden voor aan het oefenen zijn geweest. U kunt ze dan het werk zien op de verschillende toestellen zoals banken, trampolines, aan de ringen, brug, rekstok en vele andere toestellen.

Het thema is "De Tijdmachine". Een thema wat perfect past bij het 90 jarig bestaan van Sportvereniging Borne 28.

Commissie
Ook de commissie leden van de uitvoering hebben de laatste maanden niet stil gezeten. Binnen deze commissie zijn de leden verantwoordelijk voor een bepaald gedeelte van de uitvoering, te denken aan de opening en de toestellen. Laatst genoemde leden zijn verantwoordelijk voor het vervoer van de toestellen uit de verschillende sportzalen van Borne en voor het snel verwisselen van de toestellen tussen de nummers door. De leden die verantwoordelijk zijn voor het decor mogen ook niet vergeten genoemd te worden. Zij zorgen namelijk voor een ware metamorfose van de sportzaal. Zo zullen er tientallen lampen geplaatst worden, zal er een immens groot decor de zaal opvrolijken en zal er een heus podium opgebouwd worden. U zult als het ware een toeschouwer van een spectaculair "circus" zijn. Al met al zal er dus alles aan gedaan worden om een onvergetelijke avond voor u ten tonele te voeren.

Entree
Omdat de uitvoering Borne 28 geld heeft gekost zal er een entreeprijs gevraagd worden. Deze entreeprijs reflecteert echter de ware kwaliteit die u ervoor terugkrijgt. Wij hopen dan ook op vele bezoekers. Komt u ook kijken bij de uitvoering?

Informatie
De avondvoorstelling begint om 18:30 uur. De kaarten voor deze avondvoorstelling kunt u in de voorverkoop bestellen via borne28.tickets@outlook.com en kosten € 5,00 voor volwassen en € 2,50 voor kinderen tot 12 jaar. Op 10 november 2018 kunt u ook kaarten aanschaffen aan het loket van Sporthal 't Wooldrik.

Wij hopen u te zien bij deze spectaculaire voorstelling!

Allerzielenviering

HENGELO - Op zondag 4 november organiseert parochie De Goede Herder samen met Coo¨peratie DELA, Gildebor en de gemeente Hengelo een Allerzielenviering op het begraaf- en gedenkpark aan de Deurningerstraat.

De viering begint om 16.00 uur. De bijeenkomst start om 16.00 uur met een korte viering op het begraaf- en bedenkpark aan de Deurningerstraat 262. Aansluitend is er vanaf 16.30 uur gelegenheid om een kaarsje te branden voor dierbaren. Om 16.00 uur vindt de viering plaats bij de Calvarieberg op de begraafplaats. Daarna kan men op eigen gelegenheid het graf of de urn van hun dierbare bezoeken. De organisatie biedt de aanwezigen daarbij een kaars aan. Als bezoekers daar prijs op stellen, kan de pastor meelopen om het graf te zegenen. Afsluitend is er koffie en thee bij de ingang van de begraafplaats. Dit wordt aangeboden door In Pace DELA. Het begraaf- en gedenkpark is deze zondagmiddag verlicht met 400 fakkels en een aantal vuurkorven. Er is tevens muzikale omlijsting aanwezig. Op begraaf- en gedenkpark Deurningerstraat zijn ook verschillende mogelijkheden om een asbus of urn een rustplaats te geven zoals in de urnenmuur, in een urnengraf of op het strooiveld. Er is ook een islamitisch gedeelte. Uiteraard zijn ook deze nabestaanden van harte welkom. Mensen die hun dierbare op een andere plek hebben begraven of gecremeerd, kunnen ook komen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Concert in de Onze Lieve Vrouwe kerk Voorafgaand aan de Allerzielenviering op begraaf- en gedenkpark aan de Deurningerstraat 262, is er om 14.30 uur in de Onze Lieve Vrouwe Kerk aan de O.L.Vrouwestraat 6 een Allerzielenconcert. Het concert wordt uitgevoerd door het ensemble Agteglyck onder leiding van Jan Heijmink Liesert. Het ensemble speelt het requiem van Mario Capuana, gecomponeerd in 1647. De begeleiding op het orgel is van Jaap Vonk en op de cello speelt Anne Magda de Geus. Dit concert wordt mogelijk gemaakt door Coo¨peratie DELA.

Pianoconcert van Leonardo Hilsdorf

HENGELO - De komende maanden kan er in de Waterstaatskerk geluisterd en genoten worden van concerten van de International Holland Piano Series.

Op 10 november zal de Braziliaanse pianist Leonardo Hilsdorf spelen in de reeks van pianoconcerten. Waar hij ook speelt, de recensies zijn altijd lovend. Dat is ook niet vreemd als gekeken wordt naar waar en van wie hij zijn opleidingen heeft gekregen. Nu studeert hij bijvoorbeeld bij Claudio Martinez Mehner aan het Conservatorium van Keulen. Op 10 november tussen 20.15 uur en 23.15 uur bestaat zijn programma uit werk van Villa-Lobos, Van Beethoven, Rachmaninoff, Brahms en Stravinsky. Kaarten bestelt u eenvoudig via hollandpianoseries.com.

Lezing van Arjan Reinderink

BORNE - Op 9 november geeft Arjan Reinderink een lezing over Jan te Wierik.

Jan te Wierink werd geboren in Hengelo en na een verhuizing van Diepenheim naar Haaksbergen, begon daar zijn artistieke carrière. Hij is een autodidact en ontwikkelde zich tot een abstract-expressionistisch schilder, beeldhouwer, musicus en dichter. U wordt door Arjan Reinderink, die voorheen een galerie in Borne had, meegenomen in de belevingswereld van Jan te Wierik op 9 november vanaf 20.00 uur in de Bornse Synagoge. Hier is ook de expositie van werken van Jan te Wierik te bezichtigen. Kaarten voor de lezing kosten € 10,- per stuk en zijn te reserveren bij Kulturhus Borne of via www.bornsesynagoge.nl.

Repair Café

DELDEN - Nog nooit is het repareren van iets zo gezellig geweest als tijdens het Repair Café.

Op zaterdag 10 november is er weer een Repair Café in het Parochiehuis in Delden aan de Langestraat 79 gepland. Tussen 10.00 uur en 13.00 uur kunt u uw oude spullen een tweede leven geven samen met de vrijwilligers. Vaak is het repareren van allerlei gebruiksvoorwerpen nog mogelijk en hoeft er niet een nieuw exemplaar aangeschaft te worden. Het is dus een voordeel voor uw portemonnee en u bent tevens milieubewust bezig. Denkt u dat reparatie van uw broodrooster niet mogelijk is? Kom langs en weet het zeker of ga naar huis met een werkende broodrooster.

Fraaie overwinning voor het dam-team

BORNE - Op de clubavond van de Bornse Dam Vereniging maakte menigeen er een "potje" van.

Willem Buschers werd met zijn fraaie spel al heel snel vastgezet door Peter van Esch, die er "bovenop zat" en al snel beide punten kon incasseren. Arie Hanegraaf werd vastgezet in een "driehoekje" en een gewiekst spelende Gerard Santen liet zijn prooi niet meer ontsnappen en Marinus Freriks was te sterk voor Dexter Oude Egberink. Richard Vollenbroek kwam een schijf achter tegen Loes Grooters. Kennelijk vond Richard dat uitzichtloos en besloot om de partij meteen maar op te geven. Gerrit Bosch en Bennie Vetketel speelden een mooie klassieke partij. Bennie verweerde zich taai maar uiteindelijk werd de druk hem te machtig. Fons ten Broeke speelde verdienstelijk remise tegen "globetrotter" Jan Koerselman en Yuen Wong won al weer en ditmaal was Jan Bosch het slachtoffer. Yuen heeft alles nog gewonnen en volgens sommigen is er sprake van een schrikbewind.

Mooie strijd
De strijd tussen Leo Springer en Henk de Lange werd uitgevochten "tot op het bot" en het eindigde in een gelijkwaardige puntendeling. Op een gegeven moment was er wel een fraaie winst mogelijkheid voor Henk maar dat werd niet gezien. Nico Rosink combineerde tegen Jos Moorman en brak op termijn door naar de damlijn. Op de zaterdag reisde het eerste team af naar Leek om het daar op te nemen tegen de plaatselijke matadoren. Het team moest spelen met een paar invallers en de wedstrijd werd met enige bezorgdheid tegemoet gezien. Het pakte heel anders uit want er werd met 13-7 gewonnen! De overwinningen vielen als rijpe appels van de scoreboom. Rosink, Kolsté, de Haan, Springer en Koerselman waren de gelukkigen. Frank Krijnen die uit nood was opgeroepen speelde verdienstelijk remise.

De uitslagen:

J.Bosch -Y.Wong 0-2

B.Vetketel- G.Bosch 0-2

H. de Lange- L.Springer 1-1

A.Hanegraaf- G.Santen 0-2

W.Buschers- P.van Esch 0-2

N.Rosink- J.Moorman 2-0

J.Koerselman- F. ten Broeke 1-1

M.Freriks- D.Oude Egberink 2-0

R.Vollenbroek- L.Grooters 0-2

Zenboeddhisme in Twente

HENGELO - Op zaterdag 10 november is er weer een bijeenkomst van Zen in Twente.

Robert Doin Sensei, monnik en erkend zenleraar van Zen River, zal aan de hand van een zentekst vertellen over de essentie van Boeddhisme en de praktische beoefening daarvan. Ook is er plaats voor meditatie, instructie en vragen. De dag is bedoeld voor zowel beginners als meer gevorderde meditatiebeoefenaars en verder voor iedere belangstellende die inspiratie wil opdoen en praktische instructie wil ontvangen. Meer informatie en aanmelding kan via www.zenintwente.nl.

Oefenen
Je kunt om uiteenlopende redenen gemotiveerd zijn om zen te beoefenen. De gemene deler is misschien de wens om te ontdekken wat - te midden van de kakofonie van het dagelijks leven - er écht toe doet! Met dit initiatief willen we voor iedereen die belangstelling heeft voor boeddhisme en/of meditatie de mogelijkheid bieden om in Twente zen-instructie en begeleiding te krijgen van een inspirerende en erkende zenleraar, die stevig is geworteld is in de zentraditie.

Kom ook
Sinds januari 2014 is Robert formeel erkend als zenleraar (Sensei) en gerechtigd om zen-onderricht geven en de traditie van Zen River door te geven. Op 15 september, 13 oktober en 10 november 2018 begeleidt hij de Zen in Twente-ochtenden/dagen in Hengelo. Tijdens de ochtend/dag is er ook veel gelegenheid voor Zazen (zitmeditatie), kin hin (loopmeditatie), en 's middags is er de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek met de leraar (daisan). Inclusief vegetarische lunch. Locatie: de Dansende Os, Schalkburgerstraat 28 in Hengelo. Meer informatie en opgave: www.zenintwente.nl.

Optreden 'Om de noord'

BORNE - In november neemt Kamerkoor Arte Vocale o.l.v. Jurriaan Poesse u mee naar 16e eeuw, de tijd van ontdekkingsreizen. Na de grote reizen om Azië te bereiken door om Afrika heen te varen werd hetzelfde geprobeerd via een noordelijke doorvaart die nog altijd niet gevonden was. De Nederlandse Willem Barentsz (1550-1597) leidde verschillende expedities rond Scandinavië en (her)ontdekte o.a. Veere Eiland (Bereneiland), Het Nieuwe Land (Spitsbergen) en Nova Zembla. Samen met verteller Hans Maartens volgen hem op zijn laatste expeditie richting het Noorden.

Arte Vocale zal muziek zingen uit de landen waar Barentsz op zijn tocht langskomt. Voel de golven van de zee in de Five English Folksongs van Vaughan Williams, zie de bloemen open gaan en treur mee met de Koning van de Lelietjes-van-Dalen in Kung Liljekonvalje van Wikander. Hoor de mysterieuze klanken uit IJsland en overwinter op Nova Zembla, waar Le champ des Morts (het veld van de doden) van Prokofiev als een eerbetoon wordt gezongen aan zeelieden die hun leven gaven voor het vinden van een noordelijke doorvaart. Wij hopen u te ontmoeten bij dit bijzondere concert.

Optredens
De optredens zijn 17 november 20.00 uur in de Oude Kerk, Oude Kerkstraat 9, Borne. 23 november 20.00 uur in de Protestantse Kerk, v. Heijdenstraat 4, in Haaksbergen. 25 november 14.30 uur Antoniuskerk, Rekken. Kaarten à € 12,50 / € 10,00 via www.kamerkoorartevocale.nl

'Wat bezielt Japan?'

HENGELO - De fototentoonstelling 'Wat bezielt Japan?' van Leo de Jong toont de dilemma's in het snel veranderende Japan van 2017. Fotograaf Leo de Jong geeft tijdens de opening een toelichting op de foto's.

Fotograaf Leo de Jong trok, samen met zijn vrouw, 7 weken met een busje door Japan. Het boek 'Geketende democratie' van voormalig NRC Japan-correspondent Hans van der Lugt verhaalt over wereldvreemde situaties. Leo en Yvonne zijn gefascineerd door de verhalen en willen het zien. Zij trekken rond en ontmoeten zo allerlei mensen die op zoek zijn. Waar naar is moeilijk te achterhalen. Wat bezielt volwassen kerels om zich op te maken en te schminken omdat ze naar een concert van een jonge-meiden band gaan? Hoe kan het dat zo'n ontwikkeld land een eigen woord heeft voor 'dood door overwerk'? In meer dan 40 foto's vraagt Leo de Jong zich af 'Wat bezielt Japan?' Om de dilemma's en tegenstellingen te laten voelen kiest Leo voor harde zwart-wit afdrukken. De expositie opent op 11 november en loopt tot 30 december. Te bezichtigen in Galerie & Kunstuitleen de Pook? aan de Deldenerstraat 77. 7551 AC Hengelo?. Openingstijden: do vr za zo 13:00 - 18:00. Kijk ook op: www.depook.nl

WijnSpijs Wandeling

HENGELO - Op zondag 11 november tussen 12.00 uur en 17.00 uur kunt u het culinaire deel van Hengelo ontdekken tijdens de WijnSpijs Wandeling.

Er zijn vijf deelnemende restaurants, Stravinsky, Umami, De Buurman & De Dragonder, Bistro Kees en Brasserie So Nice. Bij elke locatie kunt een heerlijke wijn-spijs combinatie proeven om vervolgens door het maken van een kleine wandeling verder te gaan naar de volgende locatie met weer een nieuwe smaaksensatie. Kosten zijn € 55,- per persoon en reserveren kan via www.wijnspijs.nl.

Herfst- wandeling

ZENDEREN - Op 4 november kunt u mee op pad tijdens de Herfstwandeling over het Kloosterpad Zenderen.

De wandeling voert u langs bijzondere plaatsen in Zenderen. Sowieso liggen langs de route de drie kloosters die Zenderen rijk is: het Karmelklooster, het Carmelitessenklooster en De Zwanenhof. Deze kloosters kunnen op 4 november ook bezocht worden. Ook voort de herfstwandeling u door landgoed Weleveld. hier is een beeldengroep te zien van de rangen en standen van de 13e eeuw. Wanneer u wilt deelnemen aan de Herfstwandeling heeft u de keuze uit de afstanden 3, 5, 8 of 11 km. Ook de route fietsen is mogelijk. Er kan gestart worden vanaf 9.00 uur bij de Zwanenhof aan de Retraitehuisweg 6 in Zenderen. Meer informatie over de wandeling is te vinden op www.kloosterpadzenderen.nl.

Streekmarktconcert

DELDEN - Otto Mani zal tijdens de streekmarkt op zaterdag 3 november vanaf 13.00 het laatste streekmarktconcert van dit jaar geven.

Cultuurvrienden Oude Blasius in Delden hebben dit jaar tijdens de maandelijkse streekmarkt in de Grote of Oude Blasiuskerk jonge, talentvolle musici een podium geboden. Het laatste concert is op 3 november en dan speelt Otto Mani een programma met onder andere Tarantella van A.Pieczonka en Allemande uit Partita nr. 2 van J.S. Bach. Kaarten voor dit concert kosten € 6,- (leden € 4,-) en zijn verkrijgbaar op de dag zelf onder de toren in de kerk. Het concert is een prachtige aanvulling op een bezoek aan de streekmarkt met ambachtelijke producten uit Twente.