Hart van Hengelo

3 augustus 2018

Hart van Hengelo 3 augustus 2018


Hengelo viert de zomer met gezellig zomerfestival

HENGELO - Wie deze vakantieperiode thuis blijft in Hengelo, hoeft zich zeker niet te vervelen. Hengelo pakt namelijk groots uit om de zomer tot een spektakel te maken. Er zijn volop activiteiten om bezoekers naar de binnenstad te trekken én zelfs een heuse 'Zomerburgemeester'.

Tot en met september is de eerste editie van dit nieuwe Zomerfestival Hengelo. Middelpunt van deze activiteiten is het echte stadstrand op het Schouwburgplein; onder de noemer Strand074. Op alle woensdagmiddagen wordt dan een leuke kinderactiviteit gehouden. De gemeente Hengelo, Hengelo Promotie en Stichting Centrummanagement Hengelo organiseren het Zomerfestival. De partijen willen gedurende de werkzaamheden die de komende jaren vanuit het Actieplan Binnenstad worden uitgevoerd, zorgen voor meer evenementen en activiteiten in de binnenstad. Dit Zomerfestival is daarvan het eerste voorbeeld. Samen met de bekende en gerenommeerde evenementen zoals Heerlijk Hengelo, Modespektakel, Kids@thePark en de Lambertuskermis is het daardoor deze hele zomer feest in de binnenstad. Daarnaast is er ook van alles te doen op andere plekken in de stad, zoals Sins of Ibiza, het Cultuurpodium Houtmaat en de Volksfeesten Oele.

Volop genieten
Elke woensdagmiddag is er een leuk kidsevent. Woensdag was al een game-evenement, met de komende tijd nog meer leuke activiteiten rondom dans, sport, een voetbaltoernooi met FC Twente, kids-beachparty en een springkussenfestival. De hele maand augustus is er een echt stadsstrand op het Schouwburgplein. Alle activiteiten en meer informatie staat op www.hengelopromotie.nl/zomerfesitval. Of via Facebook en Instagram #zomerfestivalhengelo. Tijdens de zomerperiode is burgemeester Sander Schelberg op zoek naar een goede vervanger: de Zomerburgemeester! Hengeloërs die onder de 18 jaar zijn, actief op social media én die de komende maanden veel in Hengelo zijn worden van harte uitgenodigd om te solliciteren. Zij kunnen een leuk filmpje, vlog of foto én enthousiast verhaal sturen naar info@hengelopromotie.nl, of delen via #zomerfestivalhengelo op Facebook of Instagram. De Zomerburgemeester mag als VIP bij alle leuke en mooie evenementen aanwezig zijn.

Straks ook prijs voor Stork-productie?

HENGELO - Het succesvolle Twentse musical-project Het Verzet Kraakt valt mogelijkerwijs in de prijzen en is als enige Twentse productie genomineerd voor een Musicalworld Award voor beste kortlopende musical. Het publiek bepaald wie er wint. Stemmen kan via www.musicalworld.nl/awards.

Vol trots en blij verrast heeft de organisatie van Het Verzet Kraakt kennis genomen van de nominatie voor de Musicalworld Award in de categorie beste kortlopende musical. Afgelopen jaar stond in de maanden augustus en september de musical voorstelling Het Verzet Kraakt op het Indië terrein in Almelo. De 28.000 bezoekers die het theaterspektakel hebben gezien werden getrakteerd op een uniek avondvullend programma. Alles op het terrein was in de sfeer van de jaren '40. De voorstelling ging over de grootste bankroof aller tijden tijdens de tweede wereldoorlog. Hoofrolspelers van Het Verzet Kraakt waren Bert Geurkink, Jochem Smit (tevens genomineerd voor beste mannelijke bijrol), Wolter Weulink, Elle Kremers en Laurens van Lottum "Het is voor ons een geweldige eer om als enige Twentse productie genomineerd te zijn. We zijn trots op het community project dat we in Almelo hebben neergezet. Inmiddels zijn we bezig met het volgende project STORK! In Hengelo. Deze nominatie is voor ons een bevestiging dat we Twente in theaterland cultureel op de kaart zetten!" aldus Gerard Cornelisse, producent van Het Verzet Kraakt.

STORK!
Gerard Cornelisse en zijn team hebben al eerder producties in Twente neergezet, waaronder van Katoen en Nu. Inmiddels zijn de repetities gestart voor het volgende community project, STORK!. Het theaterspektakel neemt de bezoeker mee in een belangrijk stuk geschiedenis van Hengelo, namelijk die van het bedrijf Stork. Vanuit een bijzonder perspectief wordt de bezoeker meegenomen in bijzondere momenten van het bedrijf. De hoofdrollen in dit project worden vervuld door Han Oldigs, Laus Steenbeke, Niels Gooijer en Roosmarijn Luyten. "We zien er naar uit om van het project STORK! een succes te maken. Het is geweldig om te zien dat we in Twente met een club van vrijwilligers en gedreven mensen een theaterspektakel neer kunnen zetten en duizenden bezoekers een fantastische avond kunnen bezorgen." aldus Gerard Cornelisse.

Foto: Willem van Walderveen

Gemeente Oldenzaal eert veteranen

OLDENZAAL - Op zaterdag 8 september 2018 vindt in Oldenzaal de lokale veteranendag plaats. Tijdens deze dag wil de gemeente alle Oldenzaalse veteranen bedanken voor hun werk in dienst van de vrede.

De veteranendag bestaat uit een besloten programma voor genodigden (van 13.30 tot 15.45 uur) en een open en informeel programma voor zowel de veteranen alsook geïnteresseerde inwoners uit Oldenzaal (van 15.45-18.00 uur). Tijdens het informele gedeelte kan worden bijgepraat, kunnen ervaringen worden gedeeld en ook krijgen bezoekers de gelegenheid kennis te maken met de veteranen of kunnen zij zich laten informeren over de missies waaraan de Oldenzaalse veteranen hebben deelgenomen. Het officiële gedeelte wordt in de stadhuishal gehouden en het informele gedeelte vindt buiten op de Ganzenmarkt plaats, als het weer het toelaat. Daar zullen ook enkele legervoertuigen staan en zal een springkussen voor de kinderen aanwezig zijn.

Uitnodiging
Alle veteranen die geregistreerd staan bij het Veteraneninstituut hebben inmiddels een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Veteranen die de lokale veteranendag willen bijwonen, maar geen uitnodiging hebben ontvangen, kunnen zich alsnog tot uiterlijk 15 augustus aanmelden door een mail te sturen naar aanmelden@oldenzaal.nl onder vermelding van 'Veteranendag Oldenzaal'. Veteranen die zich nog niet hebben aangemeld bij het Veteraneninstituut kunnen dat doen via www.veteraneninstituut.nl.

Onbekende inzet
Nederlandse militairen zijn de afgelopen decennia veel ingezet in het buitenland. Deze veteranen waren vaak actief onder uitdagende omstandigheden en op plekken die menig Nederland niet op een kaart zou kunnen vinden. Naast bekendere plekken zoals Kosovo en Afghanistan waren Nederlanders ook actief in Mali, Bahrein, Litouwen, de Europese oostgrens en de Gaza-strook. Doordat veel mensen niet weten waar het Nederlandse leger zoal ingezet is, hebben zij ook vaak weinig beeld bij de veteraan. Daarom zijn de Veteranendagen ook opgezet om juist de ontmoeting tussen de veteraan en niet-veteraan tot stand te brengen.

Column

Nep

Het nieuwe college van B. en W. van Enschede heeft een imagoprobleem. Er wordt geklaagd over het feit dat alle collegeleden man en blank zijn. Op die manier is het college geen afspiegeling van de samenleving. En dat klopt. Alleen als het college zo'n 160 diverse nationaliteiten zou hebben, alle huidskleuren van de regenboog en alle mogelijke seksuele voorkeuren zou hebben, dan zou dit college een afspiegeling van de maatschappij kunnen zijn. Dat dit niet kan is duidelijk, maar ik heb een oplossing. We kunnen ze oververven. Of overspuiten, dat kan tegenwoordig ook. Vraag maar aan Bas Nijhuis.

Overigens hadden de fracties die moesten afhaken bij de collegevorming, ook alleen blanke mannen in de aanbieding. Ze hadden meer kans kunnen hebben, maar het had wel om een flexibele houding van de kandidaat-wethouders gevraagd. Enig spuit- en lakwerk was wel het minste geweest. Je kunt niet de inmiddels geïnstalleerde collegeleden vragen alsnog een dergelijk offer te brengen. Al zou het wel getuigen van lef, trots en benutten van kansen.

Dat het vaker voorkomt lees ik in de Telegraaf van afgelopen zaterdag. Personeel van een dierenpark in Caïro heeft een ezel zo geverfd, dat het dier door kon gaan voor een zebra. Een bezoeker heeft een fotootje van het bijzondere beest op Internet gezet en kreeg vrij snel een bevestiging van zijn vermoedens; de zebra was eigenlijk geen zebra. De directeur van de dierentuin ontkent alles. Ik wil wedden dat er meer bezoekers dan ooit in het park zijn geweest. En ik wil wedden dat er meer buitenlandse toeristen zijn geweest dan ooit, en ik wil wedden dat bij alle dierenhokken gecontroleerd is of de bordjes met de gegevens wel kloppen met het dier in het hok.

Maar het is Egypte en je begint overal aan te twijfelen. Zijn de piramides wel echt? Is de Nijl wel een echte rivier of zit er in Midden-Afrika een kraantje die je open en dicht kunt doen? Trouwens, controleer heel Afrika maar. Is die krokodil van 9 meter wel echt? Zijn de toeristen wel in de jungle geweest en worden er in het avondschemer 3D films geprojecteerd? "Stil jongens, ik geloof dat daar een bruine beer zit." Dat projecteren doen ze ook met Elvis. "Elvis, live on stage.", zo wordt dat aangekondigd en dan zit je naar een film te kijken. Die ezel weet dat een zebra meer aandacht en dus meer voedsel krijgt. Ezels zijn niet dom . En als het toch nepnieuws is, dan houden we dit verhaal er toch in; het is te mooi om in de prullenbak te laten verdwijnen..


Jan Visser

Oldenzaal vraagt ondernemers naar verbeterpunten

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal wil graag van de ondernemers horen wat goed gaat, maar ook vooral wat beter kan. De gemeente speelt een belangrijke faciliterende rol voor ondernemers, waardoor dit soort inzichten relevant zijn.

Om dit in kaart te brengen doet de gemeente mee met het 'meest MKB-vriendelijke gemeente'-onderzoek van Lexnova. Ondernemers kunnen dan op www.oldenzaal.nl een vragenlijst invullen die ingaat op veel aspecten. De vragen gaan onder meer over arbeidsmarktbeleid, goede aanspreekpunten voor ondernemers, de regeldruk en snelheid van dienstverlening. De gemeente wil met deze gegevens kijken waar nog verbeterpunten liggen om ondernemers zo zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Hoewel het natuurlijk best leuk zou zijn als Oldenzaal ook écht de titel van meest MKB-vriendelijke gemeente van Nederland in de wacht zou slepen. Vorig jaar ging deze felbegeerde titel naar Rijssen-Holten, dat won op basis van onderzoek in 2016.

Ik ben Helene Huizenga en ik geef vanaf 31 oktober de cursus Storytelling bij de Volksuniversiteit in Hengelo. Naast docent bij de Volksuniversiteit ben ik jeugdbibliothecaris en verhalenverteller. Met mijn bedrijf verzorg ik optredens, workshops en cursussen in vertellen én voorlezen.

Verhalen zijn van jongs af aan al mijn passie. De keus om de bibliotheekopleiding te gaan doen lag dus voor de hand. Als jeugdbibliothecaris heb ik een prachtig beroep, namelijk kinderen en volwassenen kennis laten maken met verhalen door ze voor te lezen en als verhalenverteller door verhalen te vertellen. Boeiend en inspirerend kunnen vertellen van een verhaal is een vaardigheid die ik in mijn cursus wil overbrengen. Belangrijk vind ik dat de deelnemers er plezier aan beleven, maar ook dat ze handvatten meekrijgen om het voorlezen en vertellen zelf in de praktijk te brengen. Door middel van het vertellen van een verhaal leer ik deelnemers stap voor stap een boeiende presentatie te geven voor publiek. Of het nou gaat om een zakelijke presentatie of een praatje voor bekenden... als het verhaal goed verteld wordt, kan dat een wereld van verschil maken.

Helene Huizenga

www.volksuniversiteit-hengelo.nl

WBO Wonen over op duurzaam vervoer

OLDENZAAL - Woningcorporatie WBO Wonen heeft afgelopen week een mooie stap gezet om het wagenpark nog duurzamer te maken. De corporatie nam vier elektrische bedrijfsbussen in gebruik.

De nieuwe elektrische bussen zijn Nissan's bekende E-NV200 die inmiddels bij meer ondernemers in de boeken staan. Ze zijn volledig elektrisch aangedreven; er is dus geen enkele uitstoot én ze zijn fluisterstil. Vier oude bussen waren aan vervanging toe, wat een mooi moment was om het wagenpark duurzamer te maken. WBO Wonen is als organisatie al druk bezig met het verduurzamen van de woningen die zij aanbieden, maar ook binnen de organisatie zelf valt winst te behalen. Uiteindelijk is het de bedoeling om het volledige wagenpark te vervangen door duurzame bussen.

Heracles Soccer Camp bij NEO in Borne

BORNE - Heracles Almelo komt van 29 tot en met 31 augustus naar NEO in Borne met een driedaags Heracles Soccer Camp en keeperskamp voor kinderen van 6 tot en met 15 jaar. Verder staat er eind augustus een Heracles Soccer Camp op het programma bij DES in Nijverdal (27 t/m 29 augustus). Inschrijven kan via HYPERLINK "http://www.heracles.nl/soccercamps" www.heracles.nl/soccercamps.

Voetbalontwikkeling en voetbalbeleving vormen het uitgangspunt tijdens het Heracles Soccer Camp en keeperskamp, die onder leiding staan van gediplomeerde trainers. Na afloop ontvangen alle deelnemende kinderen hun eigen Heracles Soccer Camps-tenue, een Heracles Goodiebag en een certificaat als herinnering aan drie dagen vol voetbalplezier. Als nieuw onderdeel van het Soccer Camps-programma introduceert Heracles Almelo de Skill Games. Hierbij worden de leukste Skill Games uit de voetbalgame FIFA op het voetbalveld nagedaan. Alle trainingen van het Heracles Soccer Camp en keeperskamp vinden dagelijks plaats van 9:00-15:00 uur. Naast een uitgebreid voetbalprogramma is er tijdens het Heracles Soccer Camp en keeperskamp ook een animatieprogramma, zoals bijvoorbeeld een voetbalquiz, bingo en een voetbalfilm. Bovendien komen er tijdens het Heracles Soccer Camp en keeperskamp spelers van het eerste elftal van Heracles Almelo op bezoek om voetbaltips te geven en handtekeningen uit te delen.

Rondleiding Oud Borne en kerktoren

BORNE - Ook in augustus kunt u een rondleiding in Oud Borne volgen of een bezichtiging van de toren van de oude hervormde kerk bijwonen. U hoeft zich voor deze activiteiten niet van te voren aan te melden.

De rondleiding is tweemaal per week, op woensdag en op zondag. (niet op 22 en 26 augustus in verband met de Melbuulndagen). Meldt u zich om 14.00 uur op het Dorsetplein bij de fontein. De gids staat daar op u te wachten! De rondleiding duurt circa 1.5 uur. De rondleiding geschiedt onder leiding van een gids die vele bijzonderheden laat zien en verhalen en anekdotes vertelt over de rijke historie van Borne. Ook laat de gids u het fraaie interieur van de kerken in Oud Borne zien. De kosten bedragen €5,- per persoon, inclusief koffie/thee. De beklimming van de oude toren is in juli en augustus elke zondag van 15.00 – 16.30 uur. Het start om 15.00 uur met een kop koffie/thee in het Bussemakerhuis. Rond 15.30 uur loopt u met een torengids naar de Oude Hervormde Kerk. In de oude toren neemt u een kijkje op de gewelven van de oude kerk die prachtig zijn uitgelicht. Wij nemen u mee naar de klokkenstoel waarin een drietal imposante klokken hangen. Tevens is er een tentoonstelling ingericht met betrekking tot de bouwhistorie van de kerk. Ook hier bedragen de kosten € 5,- per persoon, inclusief koffie/thee. Rondleiding op afspraak kan ook, boeken kan bij André Muller. Tel: 074-2663082, via www.gidsenoudborne.nl of via de VVV.

Zomerbieb

HENGELO - Op dinsdag 7 tot en met 9 augustus tijdens de Zomerbieb is er veel te doen in Bibliotheek Hengelo.

Kinderen van 6 tot 10 jaar kunnen bijvoorbeeld op 7 augustus vanaf 13.30 uur naar de bibliotheek voor de film 'Charlotte's web', voor de 'vliegens-vlug-vakantie door 10 landen', voor een workshop schilderen of theater. Elke dag staan er weer andere activiteiten op het programma. Het volledige programma is te lezen op www.bibliotheekhengelo.nl. Alle activiteiten van de zomerbieb vinden plaats bij Bibliotheek Hengelo aan de Beursstraat 34 en alle activiteiten zijn gratis.

Summer Tech Day

HENGELO - Kennismaken met de mogelijkheden van robots en 3D printing kan tijdens de Summer Tech Day.

Op de Summer Tech Day kunt u kijken naar demonstraties en presentaties, maar zeker ook zelf aan de slag met de techniek. Deze Summer Tech Day wordt gehouden op 4 augustus van 10.00 uur tot 16.00 uur op het High Tech Systems Park aan de Haaksbergerstraat 67. De toegang is gratis.

Kidsbeach Party

HENGELO - Een exclusief feest gaat plaatsvinden op 8 augustus op Strand074.

Strand074 vindt u op het Schouwburgplein. Dit plein is omgetoverd met zand, badjes en parasols tot een echt stadsstrand. Op dit strand wordt op woensdag 8 augustus tussen 13.00 uur en 16.00 uur gefeest tijdens de Kidsbeach Party van het Zomerfestival Hengelo. Er zijn diverse activiteiten gepland voor jong en oud. Vooraf aanmelden hoeft niet, dus kom gewoon even langs!

Salsa Open Air

HENGELO - The Three Musketeers organiseert samen met DJ-RadioMASsalsa weer een Salsa Open Air Hengelo.

De swingende geluiden van onder andere salsa en merengue zullen klinken op vrijdag 10 augustus bij The Three Musketeers. Probeer dan maar eens stil te zitten! Het ritme van de muziek is zo meeslepend dat voor u het weet ook u staat te swingen op de dansvloer. Naast lekker swingen kunt u kijken naar optredens of deelnemen aan de workhops. Voor de Salsa Open Air wordt geen entree geheven. Komt u ook? U bent welkom bij The Three Musketeers aan de Pastoriestraat 30 in Hengelo vanaf 20.00 uur.

Boeskool Beachgames pakken uit met vierde sport op het zand tijdens Boeskool is Lös

OLDENZAAL – De Jähnig + Ter Braak Boeskool Beachgames zijn al 23 jaar een vast onderdeel tijdens de Boeskool is Lös. Dit jaar breidt het toernooi uit met een vierde sport op het gelegenheidsstrand op de Ganzenmarkt in Oldenzaal; "Touwtrekken @ the Beach…" is de nieuwe publiekstrekker!

Jarenlang stonden de Beachgames enkel in het teken van beachvolleybal. Op diverse niveau's werd er drie dagen lang gevolleybald op de Ganzenmarkt tijdens de Boeskool is Lös. In de loop der jaren werd het evenement tot een omni-evenement waarbij ook Footvolley en Beachtennis op de programmering kwamen te staan.

Nieuwe sport
Dit jaar pakt de organisatie uit met een nieuwe sport op het pop-up strand; touwtrekken. Joost Snellink, organisator van de Beachgames: "Door het toevoegen van deze nieuwe categorie willen we de doelgroep van de Beachgames verbreden. Met Touwtrekken @ the Beach… richten we ons niet alléén meer op sporters, we hebben nu ook ruimte voor vriendengroepen, carnavalsverenigingen, bedrijven, serviceclubs en piratenteams! Dit onderdeel moet in de komende jaren uitgroeien tot de grootste vrijdagmiddagborrel van de Boeskool is Lös. Het recreatieve karakter van de Beachgames past perfect bij een sport als touwtrekken, dat ook uitstekend op recreatief niveau kan worden beoefend. Gezelligheid staat áltijd voorop tijdens de Beachgames. Niet voor niets kleden we het touwtrekken in met muziek, hapjes & natuurlijk drankjes" vervolgt Snellink.

Aanmelden
Deelnemers kunnen zich inschrijven in teams van minimaal zes personen. Ieder team neemt het op één avond op tegen diverse andere teams. Tussen de wedstrijden door is er uitgebreid ruimte om te borrelen én te netwerken, terwijl de piratenmuziek op de achtergrond speelt. Touwtrekken @ the Beach… vindt plaats op vrijdag 24 augustus van 17:30u tot 21:00u. Inschrijven is mogelijk tot 12 augustus aanstaande via www.boeskoolbeachgames.nl/inschrijven. De Jähnig + Ter Braak Boeskool Beachgames zijn al 23 jaar een vast onderdeel van de Boeskool is Lös. Op de Ganzenmarkt in Oldenzaal zal van 22 augustus t/m 25 augustus het grootste beachsporttoernooi van Twente plaatsvinden. Beachvolleybal, Footvolley, Beachtennis én nu dus Touwtrekken @ the Beach… zijn vaste onderdelen tijdens het toernooi. Op donderdagmiddag zijn er diverse clinics voor de Oldenzaalse jeugd. Meer informatie over het toernooi is te vinden op "http://www.boeskoolbeachgames.nl" www.boeskoolbeachgames.nl

"Taal en Cultuur dat sprek!" in Hengelo

HENGELO - Deze kop is het motto van het centrum voor streektaal en streekcultuur van Twente dat op donderdag 6 september feestelijk van start gaat in Hengelo.

Het centrum, waarvan de naam nog even geheim blijft, is een initiatief van Historisch Centrum Overijssel, IJsselacademie en Twentaal en wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel. Het centrum wil letterlijk en figuurlijk een plek zijn waar organisaties op het gebied van streektaal en cultuur gezamenlijk initiatieven ontwikkelen om het Twents te laten (be)leven voor alle generaties. De netwerkorganisatie gaat werken vanuit een eigen ruimte in de bibliotheek Hengelo. Op donderdag 6 september is de feestelijke opening door gedeputeerde Hester Maij van Landbouw, Natuur en Cultuur.

Behouden en versterken
Het Twents als streektaal heeft een lange geschiedenis. Formeel wordt dit gezien als een Nedersaksisch dialect, maar niet een taal op zich. Er zijn in Twente nog best wat mensen te vinden die een woordje plat praten, maar zeker bij de jongere generatie is het Twents steeds minder ingeburgerd. Dit is jammer, want met het verdwijnen van het Twents zou ook een belangrijk stukje cultuur verloren gaan.

De maand van de wesp

TWENTE - Augustus is traditiegetrouw dé maand van de wesp. Experts verwachten dat de overlast door wespen dit jaar wel eens fiks groter zou kunnen zijn dan voorgaande jaren. Dankzij het bijzonder warme voorjaar zijn nesten groter geworden dan voorheen, wat weer meer overlast oplevert voor ons als mens.

De zomer en de wesp zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De warmte en droogte in juni verergert dit. Wespen gaan op zoek naar eten en komen dan al snel uit bij onze buitenactiviteiten: de barbecue war menig glas zoetigheid een grote aantrekkingskracht heeft op de wesp. Een wespensteek kan erg vervelend zijn, zeker wanneer je allergisch bent. Een gemiddelde wespensteek is na 24 uur al een stuk minder pijnlijk. Wanneer je in de mond of nek bent gestoken is het wel belangrijk om medische hulp te zoeken aangezien dit gevaarlijk op kan zwellen. Bij duizeligheid, misselijkheid, ongewone zwelling of hevige pijn is dit ook belangrijk. Het doodslaan van een wesp is niet verstandig; een stervende wesp scheidt een stof af die andere wespen agressief maakt. Eén wesp kan dan snel een zwerm worden. In tegenstelling tot de bijen kunnen wespen hun angel vaker gebruiken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee....

Nuttig insect
Wij als mens ervaren de wesp al snel als een overlastgevend insect, wat eigenlijk jammer is. Onbekend maakt onbemind op dit vlak, omdat ook de wesp juist een vrij nuttig insect is. De wesp is namelijk een echt roofdier; zij vangen en eten andere, schadelijke en hinderlijke insecten. Verder bestaat het dieet uit onder meer vruchten, stuifmeel, nectar en natuurlijk de vele zoetigheden die wij als mens buiten laten staan.

Overlast
Het grootste risico op overlast en wespensteken is rond eind augustus, de periode van het nestverval. Wespen worden dan vaak erg agressief. Wanneer nesten aan of in de buurt van de woning zitten, is de verleiding groot om dit zelf op te willen ruimen. Doe dit niet, zo waarschuwen ook de Twentse gemeenten. De gemeente en Twente Milieu bestrijden wel overlast in de openbare ruimte, maar op eigen grond bent u zelf verantwoordelijk. Het is verstandig om bij overlast een professionele wespenbestrijder op te zoeken, bijvoorbeeld via internet. Wespennesten zijn vaak te vinden op zolder, buiten in de grond, onder dakranden en in de spouwmuur.

Concert Plechelmusbeiaard

OLDENZAAL - Op 5 augustus geeft Hylke Banning een concert op het Plechelmusbeiaard.

Hylke Banning is de stadsbeiaardier van Oldenzaal en speelt dus al regelmatig op het Plechelmusbeiaard. Zo speelt hij op 5 augustus ook in de reeks zomeravondconcerten. Het concert begint om 20.00 uur. Wanneer u op uw gemak en zonder verstoring hiernaar wilt luisteren, kunt u terecht in de tuin van het Michgoriushuis.

Motortoertocht

BEUNINGEN - Motortoerclub Dinkelland organiseert op zondag 5 augustus weer een toertocht.

Iedere motorrijder mag meedoen aan de toertocht, zowel leden als niet-leden van de Motorclub Dinkelland. Er wordt verzameld bij Café Restaurant Het Sterrebos aan de Beuningerstraat 71 in Beuningen om 9.30 uur. Vanaf daar is er weer een mooie route uitgezet. Deelnemen is gratis, dus als u zin hebt in een mooie toertocht, kom dan op 5 augustus naar het verzamelpunt.

Zwemfun

OLDENZAAL - Warm weer, water en kinderen. Dat samen betekent dat het tijd is voor Zwemfun!

Impuls en Zwem Center Vondersweijde organiseren op 10 augustus voor basisschoolkinderen Zwemfun. Tussen 12.00 uur en 17.00 uur kunnen kinderen bij Zwem Center Vondersweijde aan de Ada Kokstraat 20 voor € 1,- komen zwemmen. Er kan gezwommen worden, maar ook de stormbaan en springkussen zullen kinderen uitdagen. Alle basisschoolkinderen met een zwemdiploma zijn welkom.

Rock the Opera

LOSSER - Het Praagse Philharmonisch Orkest laat u rockhits horen, maar in een uniek jasje.

Het Praagse Philharmonisch Orkest geeft op zondag 12 augustus een concert in het Openluchttheater Brilmansdennen aan de Gildehauserweg 27 in Losser. Het orkest zal onder andere grote hits van Pink Floyd, Led Zeppelin, U2 en Deep Purple ten gehore brengen. Deze nummers krijgen een gouden randje als ze door het Praagse Philharmonisch Orkest worden uitgevoerd. Aanvang van het concert is om 20.00 uur. Wanneer u hierbij aanwezig wilt zijn, kunt u kaarten à € 29,50 aanschaffen via www.openluchttheaterbrilmansdennen.nl of bij Primera Marcel in Losser.

Kaartverkoop voor wedstrijd FC Twente – Sparta Rotterdam

ENSCHEDE - Vrijdag 17 augustus speelt FC Twente haar eerste duel van het seizoen in eigen huis tegen Sparta Rotterdam. De wedstrijd start om 20.00 uur in de Grolsch Veste. De kaartverkoop voor deze wedstrijd is inmiddels gestart.

In de vorige ontmoeting lukte het FC Twente niet om te winnen van Sparta Rotterdam. De wedstrijd eindigde in een teleurstellende 1-1. FC Twente was de betere van de twee maar kwam in de 63e minuut op achterstand. Fred Friday schoot de bal binnen op aangeven van Michiel Kramer. In de 85e minuut maakte Haris Vuckic gelijk. FC Twente ging in de slotseconden op jacht naar het winnende doelpunt, maar verder dan een schot tegen de lat van Danny Holla, kwam het niet. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf €12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Voor de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam heb je geen ClubCard nodig.

Straattheater bij Oyfo Live!

HENGELO - Oyfo Kunst &Techniek biedt nu wel een heel interessante uitdaging. Voor het evenement Oyfo Live! zijn ze op zoek naar deelnemers die willen meewerken aan het straattheater. Wie hier interesse in heeft wordt de fijne kneepjes van het straattheatervak bijgebracht in een speciale workshop!

Oyfo Live! Is de Oyfo Open Dag 2.0, zoals ze het zelf noemen. Deze vindt plaats op 8 september van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens het straattheater dat deel uitmaakt van het evenement Oyfo Live! zullen deelnemers de straat op gaan om de meest uiteenlopende, kleurrijke typetjes uit te beelden. Een feest voor zowel de deelnemers als het publiek. De interactie tussen het publiek en de theatermakers is wat straattheater een gewild fenomeen maakt bij liefhebbers van theater.

Bizarre omstandigheden
Als deelnemer van het straattheater heb je de kans om mensen te vermaken, maar ook om ze uit te dagen en te verrassen. Voer een verbazingwekkende act op of creëer bizarre omstandigheden. Vanwege de directe communicatie met het publiek blijft de dag ook voor jou spontaan en soms verrassend! Dit maakt straattheater tot een ware uitdaging. Geen dichtgetimmerde scripts, maar de mogelijkheid om je creativiteit naar een hoger niveau te brengen en te vertrouwen op je improvisatiekunsten.

Gratis workshop
Voor theatermakers met interesse in dit evenement biedt theaterdocent van Oyfo, Jos Brummelhuis, een gratis workshop straattheater aan voor deelnemers aan Oyfo Live! Deze workshop dient als voorbereiding op het uit te voeren straattheater op Oyfo Live! en is een belevenis op zich. De workshop vindt plaats op 1 september van 10.00 tot 12.00 uur.

Meld je aan
Opgeven voor Oyfo Live! en de gratis workshop kan nog tot 29 augustus. Dit kan door te mailen naar info@oyfo.nl. Vermeld daarbij je naam, leeftijd, je telefoonnummer en mailadres. Iedereen van de leeftijd van 16 tot 71 jaar is welkom op zich op te geven. Op de dag van Oyfo Live wordt eten en drinken voor je verzorgd. Daarnaast biedt de dag een boost voor je theaterskills, een gezellige sfeer en de mogelijkheid om veel nieuwe mensen te leren kennen. Iedereen met gevoel voor theater en enthousiasme voor dit evenement is welkom om zich op te geven!

VV Oldenzaal op zoek naar nieuwe trainer

OLDENZAAL - Met het nieuwe voetbalseizoen in aankomst plaatst VV Oldenzaal een vacature voor een nieuwe trainer voor de jeugdspelers.


De vereniging zoekt naar een nieuwe trainer/coach die twee maal per week een jeugdteam zal trainen, en ook coach is tijdens de wedstrijden op zaterdag. De vereniging kent een vaste structuur waarin de nieuwe trainer aan de slag gaat om samen te werken met onder andere de elftalleiders en het jeugdbestuur. De ambitie voor de jeugdteams is aanwezig, van de nieuwe trainer wordt enthousiasme verwacht om de spelers klaar te stomen voor de seniorenselectie. Hiervoor doelen ze op individuele ontwikkeling, maar ook het verbeteren in teamverband.

Gemotiveerde spelers
Anderzijds heeft VV Oldenzaal ook veel te bieden voor een nieuwe trainer/coach. De vraag gaat uit naar een trainer die in het bezit is van een trainersdiploma (UEFA-C licentie), maar ook kandidaten die van plan zijn deze opleiding te volgen zijn welkom. De nieuwe trainer kan bij VV Oldenzaal gebruik maken van de uitstekende trainingsfaciliteiten van de vereniging en mag werken met een gemotiveerde groep jeugdspelers. Het bestuur voorziet de nieuwe trainer in clubkleding en biedt ondersteuning in de doelstellingen met de jeugdspelers. Daarnaast zal de nieuwe trainer deel uitmaken van een hecht team ene en warme, gezellige vereniging waar hij of zij zich snel thuis zal voelen! Er is een vergoeding op jaarlijkse basis beschikbaar.

Interesse?
Voor interesse in deze functie kan men een CV sturen naar bestuur@voetbalverenigingoldenzaal.nl. Voor meer informatie of vragen, bel met Bas Oosting via 06 442 683 62.

Een verfrissende maar zéér gevaarlijke duik

TWENTE - Door de hoge temperaturen doen mensen soms gekke dingen om maar af te koelen. Niet alleen wordt er gezwommen in zwembaden, maar ook wordt er een duik genomen in bijvoorbeeld kanalen en vijvers.

Een duik in bijvoorbeeld het Twentekanaal is verfrissend, maar de slechte waterkwaliteit kan ervoor zorgen dat u ziek wordt. Naast ziek worden mag ook zeker niet het gevaar van de scheepvaart onderschat worden. Zowel het Waterschap Vechtstromen als Provincie Overijssel waarschuwen om dit vooral niet te doen.

Oorzaak en gevolg
De oorzaak van de slechte waterkwaliteit is de droogte en warmte van de afgelopen periode. Lage waterstanden en weinig doorstroming zorgen voor hoge concentraties van ziektekiemen. Door de hoge temperaturen vermenigvuldigen deze zich ook nog eens razendsnel. Voorbeelden hiervan zijn de blauwalg en botulisme. Van beiden worden mensen vooral ziek, maar kan bij dieren tot de dood leiden. Hoofdpijn, irritaties van huid, slijmvliezen en maagdarmkanaal zijn bekende symptomen na blootstelling aan blauwalgen. Door vergiftiging met het botulinetoxine, botulisme, treden verschijnselen als diarree, braken, moeheid en zwakte van spieren op. Wanneer u heeft gezwommen in open water en symptomen herkent, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Scheepvaart
Het tweede gevaar dat op de loer ligt, is het gevaar van de scheepvaart in rivieren en kanalen. Direct een botsing met een boot is niet het enige gevaar. Zeker ook de sterke stroming, draaikolken en de zuigende krachten die door schepen ontstaan. Door stroming kan het zomaar gebeuren dat een zwemmer zich ineens in zeer koud water bevindt. Wanneer iemand niet meer kan zwemmen door kramp, ontstaan door plotse afkoeling, wacht de verdrinkingsdood. En springen van een brug is helemaal uit den boze. Bij een sprong vanaf een brug is niet te zien wat er zich onder het wateroppervlakte bevindt en water is bij zo'n sprong ook net zo hard als beton. Bovendien is de boete van € 140,- ook jammer van het vakantiegeld. Ga voor een frisse en veilige duik dan ook naar één van de veilige zwemlocaties zoals die vermeld staan op www.zwemwater.nl.

Muiterweek

BECKUM - De bijna legendarische Muiterweek komt er weer aan. Van 15 tot en met 20 augustus is het zover.

Sportieve activiteiten afgewisseld met gezellig feesten zo zou de Muiterweek omschreven kunnen worden. Er is bijvoorbeeld een Strong Muiter Estafette, een Kauwgombalrally en een fietstocht georganiseerd. Voor diverse activiteiten kan nog ingeschreven worden. Kijk daarvoor op muiterweek.cafehalfweg.com of www.facebook.com/muiterweekbeckum/.

Open Dag Bijentuin

HENGELO - Elke zondag tot en met 26 augustus is er een Open Zondag bij de Bijentuin in Hengelo. Zo ook op zondag 5 augustus.

Bijen vervullen een nuttige taak in de natuur. Zo zorgen zij voor de bestuiving van bloemen. Tijdens de Open Zondag krijgt u een kijkje in de wonderlijke wereld van de bij. Er zullen rondleidingen worden gegeven en is er een observatiekast waar de koningin en de werkbijen aan het werk zijn. De Open Zondag is van 13.00 uur tot 16.00 uur bij de Bijentuin Hengelo, Landmansweg 141.

Zomerserie Orgelconcerten

HENGELO - Op zaterdag 4 augustus vindt er weer een orgelconcert plaats in de Zomerserie.

Tussen 15.00 uur en 17.00 uur bespeelt Lukas Maschke in het kader van de Zomerserie Orgelconcerten het orgel in de Lambertusbasiliek. Lukas Maschke is organist in de Dom in Billerbeck en haalt het maximale uit een orgel. Ook luisteren naar zijn spel? Kom dan op 4 augustus naar de Lambertusbasiliek aan de Enschedesestraat 1. De toegang is gratis en aan het eind van het concert is er een collecte.

Stadswandeling

OLDENZAAL - De geschiedenis van Oldenzaal ontdekt u tijdens een stadswandeling met een gids.

Oldenzaal heeft een rijk verleden als middeleeuwse bisschopstad, hanzestad en vestingstad. Van dit verleden zijn nog steeds sporen zichtbaar en tijdens de stadswandeling loopt u daar zeker niet zomaar aan voorbij. Deelnemen aan deze stadswandeling kan elke dinsdag en vrijdag om 13.00 uur en kost € 4,95. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Tourist Info Oldenzaal op telefoonnummer 0541-514023.

Geslaagde vakantiespelweek

OLDENZAAL - Het was afgelopen week wel even afzien, maar de jeugd heeft toch volop genoten van de vakantiespelweek. Van maandag tot en met vrijdag werden weer uiteenlopende activiteiten gehouden.

Maandag ging het feest van start met hutten bouwen en een speciaal knutsel-programma voor de 4- en 5-jarigen. De rest van de dagen ging het hutten bouwen door, evenals diverse leuke sportactiviteiten en natuurlijk zwemmen ter verkoeling. De vakantiespelweek is van jaar op jaar altijd een groot succes. Dit soort activiteiten zijn ook altijd van onschatbare waarde voor kinderen die door wat voor omstandigheid dan ook niet op vakantie kunnen. De vakantiespelweek is dan een mooie afleiding in de anders wel erg saaie zomervakantie.

Extra aandacht voor klachten dementie

HENGELO - De eerste signalen van dementie zijn vaak moeilijk te herkennen. Iedereen is wel eens vergeetachtig, maar wanneer wordt vergeetachtigheid problematisch en een ziektebeeld? Door meer informatie te delen hoopt de Gemeente Hengelo meer begrip te creëren voor dementie.

Mensen met dementie zouden extra geholpen zijn met meer begrip van de mensen om hun heen. Een dementerende buurman of buurvrouw kunnen langer hun eigen, gewone leven blijven leven met een beetje hulp van omwonenden of familie. Daarom besteed de Gemeente Hengelo de komende maanden extra aandacht aan dementie en de bijbehorende kenmerken. De komende weken is hierover meer te lezen in het Gemeentenieuws Hengelo. In de Week van Dementie (17-25 september) zullen er activiteiten georganiseerd worden in samenwerking met TriviumMeulenbertZorg, Carintreggeland en Wijkracht.

"Zwemmen heeft me kracht gegeven om door te zetten"

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? Een hoge functie en een Porsche voor de deur? Deze sterke Twentenaren laten zien dat succes vele vormen kent. In deze serie delen zij dan ook hun verhaal waarin zij ieder op hun eigen manier hun weg naar succes vinden of gevonden hebben. Zij laten zich niet in een hokje duwen maar bepalen zelf hoe zij succesvol zijn. David (29) doet dit keer zijn verhaal.

"Ik zeg altijd tegen mezelf bedenk waar je een aantal jaar geleden stond en kijk hoe ver je nu al bent gekomen." Waar David nu positief in het leven staat en weer meer vertrouwen heeft in de toekomst, was dat een aantal jaar geleden wel anders.

"Ik heb er altijd wel last van gehad dat ik Asperger heb, je wordt soms raar gevonden of behandeld als klein kind, dat vreet aan je." David studeerde een aantal jaar geleden aan het hbo. Omdat vrienden zijn studie verlieten, viel David tussen de studenten steeds meer buiten de boot en raakte hij geïsoleerd. In 2011 kreeg David een behoorlijke klap, hij werd tijdens zijn rijles geramd door een taxi die veel te hard reed. David was fysiek gezien ongedeerd, maar psychisch heeft het ongeluk zijn weerslag gehad. "Ik kwam in een depressie terecht, mijn concentratie was slecht en naar school ging ik niet meer. Als ik er achteraf op terugkijk kan het goed zijn dat ik last heb gehad van een Post Traumatische Stressstoornis." Door het ongeluk, de depressies en een gebrek aan slaap bereikte David in 2014 een dieptepunt toen hij in een kortdurende psychose terecht kwam. "Ik was een paar uur heel angstig, heel eng." David besloot dat het zo niet verder kon, hij zette alles op alles om zich uit zijn depressie te vechten. "Ik las studies over dat regelmatig cardio goed zou helpen bij allerlei psychische klachten." David besloot 4 á 5 keer in de week te gaan zwemmen, dat bleek een gouden greep samen met de cognitieve gedragstherapie die hij volgde. "Regelmatig intensief sporten geeft je zoveel kracht om door te zetten, ik kan het echt aanraden aan mensen die ook met psychische problemen kampen." In een half jaar is David in 2015 definitief uit zijn depressies gekomen. Hij begon met een reïntegratietraject dat hij dit jaar succesvol heeft afgerond en hij leerde weer een werkritme aan waarbij hij werkervaring in de journalistiek opdeed. David is nu beter bemiddelbaar op de arbeidsmarkt en samen met de gemeente is hij druk op zoek naar werk.Toch zit succes voor David in meer dan alleen werk. "Het is gewoon een volwaardig goed leven kunnen leiden met werk, een relatie en leuke hobbies. Ik denk dat als ik naar mijn verleden kijk dat ik nu al aardig wat succes heb bereikt."

Henk Passies nieuwe trainer voor Loopschool Slangenbeek

HENGELO -Loopschool Slangenbeek heeft op dinsdag 24 juli afscheid genomen van trainer, Teije van der Velde. Deze ervaren hardloper was 17 jaar, samen met zijn vrouw en dochter, de bevlogen trainer voor hardlopers uit Slangenbeek en omstreken.

De laatste training werd over en om het vliegveld Twente onder tropische omstandigheden gehouden. Na afloop werd onder het genot van een kop koffie met krentenwegge teruggekeken en nagepraat bij Restaurant Kleinsman. Daar konden de leden ook kennismaken met de nieuwe trainer, Henk Passies uit Borne.

Hardlopen
Teije wilde het al een tijd wat rustiger aandoen. Binnenkort stopt hij met werken en gaat hij met pensioen. Een mooie gelegenheid om ook te stoppen met de Loopschool. Volgens de leden was hij er altijd en meldde hij zich zelden af. Zelfs als hij geblesseerd was, verzorgde hij de training. Desnoods op de fiets. Teije bedankte zijn vrouw Harriette en dochter Miriam voor hun steun. Met het toenemen van het aantal leden van de loopschool, gingen ook zij trainingen verzorgen. "Op een bepaald moment draaide alles om hardlopen binnen het gezin", aldus Teije. Teije is blij met de voortzetting van de Loopschool. "We denken dat we in Henk Passies een goede opvolger hebben gevonden".

Fit met Passie(s)
Henk Passies is een ervaren hardlooptrainer en komt uit Borne. Toen hij hoorde dat Teije wilde stoppen met de loopschool heeft hij zich direct gemeld. Passies: "Het klikte meteen, ook met de groep. Iedereen was direct enthousiast dat er een opvolger was." Passies zal de loopschool voortzetten onder de naam Fit met Passie. Heel veel blijft hetzelfde, zoals de vertrekplaats, het wijkcentrum Slangenbeek, en de vertrektijden, dinsdag en woensdag om 19:15 uur. Passies bruist van nieuwe ideeën, maar zal die geleidelijk introduceren. Een van de ideeën is de start van een beginnersgroep voor lopers uit Slangenbeek, Dalmeden en Bornsche Maten. Belangstellenden kunnen voor nadere informatie contact opnemen met Henk Passies, telefoon 06-83965445, e-mail henkpassies@hetnet.nl.

Zeldzame biggen geboren bij De Höfte

OLDENZAAL - Afgelopen week zijn er 11 Bonte Bentheimer biggen geboren bij kinderboerderij en natuur en milieu educatief centrum De Höfte. Moeder Bibi is een hele zorgzame moeder. De afgelopen dagen namen al veel mensen een kijkje bij de nieuwe aanwinsten, maar het traditionele biggen aaien zoals De Höfte vaak organiseert ging niet door in verband met de hitte.

De Höfte doet mee aan een uitgekiend fokprogramma, om het zeldzame ras in stand te houden. De Bonte Bentheimer kent zijn oorsprong uit onze grensstreek. Van eind negentiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw kwam dit varken hier veel voor. Door de toenemende vraag naar vlees, dat snel geproduceerd werd tegen lage kosten, raakte de Bonte Bentheimer in de jaren 60 uit de gratie. Het stamboek werd opgeheven. In de jaren 90 waren alleen in Duitsland nog 100 Bonte Bentheimer varkens, allemaal afkomstig van 1 fokker in Isterberg. In Nederland was het ras uitgestorven. Door de volhardendheid van deze fokker en de toenemende vraag naar regionale producten is het stamboek vanaf die tijd weer langzaam gegroeid. Op dit moment zijn er ongeveer 80 Bonte Bentheimer zeugen in heel Nederland. "De Höfte is blij dat zij een bijdrage kan leveren aan dit immateriële erfgoed. We voorkomen hiermee dat onze omgeving een "eenheidsworst" wordt. Het behoud van onze Oud Hollands rassen is van invloed op ons landschap, het behoud van genetische diversiteit, de wetenschap en de cultuurgeschiedenis.", aldus de kinderboerderij. De Höfte wil bij haar bezoekers een stukje bewustwording creëren. Door van jongs af aan in aanraking te komen met dieren en de natuur, leren kinderen hier belang aan hechten, zodat zij als volwassenen bewust duurzaam leven.

Ugné Slavenaite bij selectie Borhave

BORNE - De negentienjarige Saxion-student fysiotherapie Ugné Slavenaite sluit aan bij de Bornse eredivisionist.

Vanaf volgende week zal de uit Litouwen afkomstige Ugné Slavenaite aansluiten bij de competitievoorbereiding van Borhave, de uit Borne afkomstige dameshandbal eredivisieploeg. De internationale transfer van Ugné is inmiddels verleend. Ugné (rode shirt) speelde voorheen bij de Litouwse kampioensploeg HC Garliava - SM Cascada. Ugné is speelster van het nationale team van Litouwen en maakte eerder ook deel uit van de nationale jeugdselecties (U-15, U-17 en U-19). De Litouwse komt naar Nederland om Fysiotherapie te studeren, ze doet dat aan Saxion Hogeschool in Enschede. Bij Borhave kan Ugné zich als handballer op het hoogste competitie niveau verder ontwikkelen.

MX Bentelo

BENTELO - Al 18 keer eerder werd dé motorcrosswedstrijd verreden. Op 7 en 8 augustus vindt opnieuw de MX Bentelo plaats.

MX Bentelo is een internationale wedstrijd waarbij in verschillende klassen deelgenomen kan worden. Het terrein waarop de wedstrijden verreden worden ligt aan de Slaghekkeweg 14 en om de rijders uit te dagen is de baan weer geheel anders dan voorgaande jaren. Iedereen zal echt moeten laten zien wat hij/zij waard is. Voor inschrijven of meer informatie gaat u naar de website www.mxbentelo.nl. Ook als toeschouwer bent u van harte welkom.

Repair Café

DELDEN - Nog nooit is het repareren van iets zo gezellig geweest als tijdens het Repair Café.

Op 11 augustus is er weer een Repair Café in het Parochiehuis in Delden aan de Langestraat 79 gepland. Tussen 10.00 uur en 13.00 uur kunt u uw oude spullen een tweede leven geven samen met de vrijwilligers. Het is een voordeel voor uw portemonnee en u bent milieubewust bezig.

BoekStart

HENGELO - Dat voorlezen goed is voor de ontwikkeling van een kind is bij velen bekend. Wanneer u niet precies weet hoe u dit kunt aanpakken, vraag dan hulp bij de BoekStartCoach.

Er is wekelijks een spreekuur van de BoekStartCoach in de Bibliotheek Hengelo aan de Beursstraat 34. Elke woensdag tussen 15.00 uur en 16.00 uur kunt u van een BoekStartCoach tips krijgen hoe u het voor uzelf en uw kind zo leuk mogelijk maakt. De coaches weten als geen ander welke boeken echte aanraders zijn.

Rondje Tuinen Twente

TWENTE - In het weekend van 11 en 12 augustus stellen verschillende tuinliefhebbers in Twente hun tuin weer open voor u.

Ideeën opdoen, tips uitwisselen of gewoon genieten van andermans tuin; dat is allemaal mogelijk tijdens het Rondje Tuinen Twente. Elke tuin ademt een eigen sfeer. Een boerderijtuin geeft niet hetzelfde gevoel als een Engelse tuin of een pluktuin. In het weekend van 11 augustus zijn er tuinen in onder andere Almelo, Delden, Borne, Vriezenveen en Daarlerveen open. Weten welke tuinen u wanneer kunt bezoeken en wat de toegangsprijs is van een tuin? Kijk dan op rondjetuinentwente.jouwweb.nl.

Iedere kat heeft zijn dag!

TWENTE - Voor vrijwel alles is er in Nederland wel een speciale dag. Zo ook voor de kat. Op 8 augustus viert menig baasje - katten kunnen immers geen kalenders lezen - weer Internationale Kattendag. Een dag waar ook steeds meer organisaties actief op inhaken.

Nederlanders zijn echte liefhebbers als het aankomt op huisdieren. Hoewel exacte schattingen lastig te geven zijn, telt Nederland ongeveer 1,5 miljoen honden en maar liefst 2,5 miljoen katten. De kat is dus desondanks toch een veel minder zichtbaar dier omdat de meeste katten binnendieren zijn, waar de hond als gezelschapsdier ook meer zichtbaar is voor de buitenwereld.

Chippen
De afgelopen tijd is er ook groeiende aandacht voor het chippen van een kat. Het chippen van honden is al enige jaren verplicht, maar voor de kat is dit nu nog niet zo. Dit heeft als nadelig gevolg dat veel asiels kampen met een grote hoeveelheid katten die binnengebracht worden zonder dat de eigenaar te achterhalen is. Slechts een klein deel kan dan herenigd worden. Niet alleen het chippen van de kat is belangrijk, ook het bijhouden van de juiste gegevens van de registratie. Zeker wanneer u bijvoorbeeld zou verhuizen. De Dierenbescherming heeft onlangs nog een chipactie gehouden op diverse locaties in Twente, ook om het belang van registratie onder de aandacht te brengen.

Verantwoordelijkheid
De regels voor honden en katten in de openbare ruimte lopen als vanouds sterk uiteen. Dit levert dan ook vaak discussies op tussen honden- en kattenbezitters en als bredere maatschappelijke discussie. Zo is het wettelijk toegestaan om een kat los rond te laten lopen; het wordt gezien als de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de kat om zoveel mogelijk overlast te beperken, maar de aard van een kat is dusdanig dat dit niet altijd praktisch is. De kat gaat waar de kat wil gaan - vaak tot ergernis van de eigenaar in wiens tuin hij poept of de planten molesteert. Er gaan wel steeds meer stemmen op om ook de loslopende kat figuurlijk aan banden te leggen.

Kattenbelasting
Een ander veelgehoord discussiepunt is de ongelijkheid op het gebied van hondenbelasting. Hondenbezitters zijn verplicht om enkele tientjes per jaar te betalen voor hun dier - bedragen die oplopen wanneer mensen meer honden hebben - terwijl kattenbezitters dit niet hoeven. Gemeenten gebruikten dit vaak als leuke inkomstenbron, terwijl er niet altijd voldoende voorzieningen waren voor de honden. In veel gemeenten wordt de hondenbelasting afgeschaft, waardoor in ieder geval dit punt op termijn vanzelf lijkt te verdwijnen.

Coaching voor Snelle Groeiers

TWENTE - Er zijn een groot aantal zeer gedreven ondernemers in Twente. Innovatieve, jonge bedrijven die denken hét gat in de markt gevonden te hebben. Of die werken aan een innovatie die de wereld zal verbeteren. Maar vaak lopen zij aan tegen een heel simpele hindernis: kennisgebrek. Het programma Snelle Groeiers van de Provincie Overijssel wil hen hierbij helpen.

Het programma is er op gericht om bedrijven naar een hoger niveau te tillen. Onder meer door te werken aan meer vertrouwen in het bedrijfsleven, duurzame groei, talentontwikkeling en samenwerking te versterken. Innovatiebureau EY stelde hiervoor een uniek programma samen, dat bestaat uit twee jaar lang coaching op de groeistrategie van het bedrijf. Ook worden deelnemende bedrijven onderdeel van een ondernemersnetwerk waar ook andere bedrijven in dezelfde groeifase zitten. Er worden dan ook periodieke 'inspiratiesessies' gehouden, waarbij ondernemers van elkaars ervaringen kunnen leren. Er volgt ook nog een jaarlijkse 'inspiratiereis' naar het buitenland om samen met andere ondernemers kennis te maken met ondernemers en investeerders in het buitenland. Dit kan immers aardig wat opleveren.

Het programma
Dit Snelle Groeiers-programma wordt opgezet door de Provincie Overijssel met als doel om ondernemers te helpen met groei en innovatie. Er is plek voor een beperkt aantal groeiende MKB-ondernemingen uit Overijssel. De eerste groep ondernemers ging in mei aan de slag met dit traject. Eind dit jaar zal de tweede groep van start gaan.

Criteria
Om in aanmerking te komen voor het programma moeten ondernemingen wel aan enkele criteria voldoen. Zo moeten zij een omzet van minimaal 1 miljoen euro hebben, groei in omzet en werknemers van minimaal 10 procent per jaar de afgelopen drie jaar, minimaal 10 werknemers, en een positieve houding om actief bij te dragen aan dit programma. Ondernemers dragen dan ook zelf 5.000 euro bij, geld dat zichzelf terug moet verdienen met de opgedane kennis.

Open Nederlandse Jeugdschaak Kampioenschap

BORNE - Sporthal 't Wooldrik is op maandag 6 augustus het strijdtoneel voor het Open Nederlandse Jeugdschaak Kampioenschap (ONJK). Het kampioenschap duren tot en met zaterdag 13 augustus en kent deelnemers uit heel Europa.

Zo'n 275 deelnemers uit allerlei windstreken zullen meedoen aan het open jeugdkampioenschap en strijden om de kampioenstitel. Zij worden ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën zodat ze het opnemen tegen leeftijdsgenootjes. Het toernooi wordt voor de 44e keer in Nederland georganiseerd. In 27 van die keren was Twente de thuisbasis voor het kampioenschap en het is al de achtste keer dat het toernooi plaatsvindt in sporthal 't Wooldrik. De locatie is dan ook bekend terrein voor de doorgewinterde schakers en leent zich perfect voor dit soort evenementen.

Gezellig toernooi
Behalve het bijwonen van de spannende en vooral gezellige wedstrijden is er ook de mogelijkheid om zelf recreatief een potje te schaken of zich uit te leven met bijvoorbeeld tafeltennis. Ook wordt er een winkeltje uitgestald waar je allerlei schaakbenodigdheden kan aanschaffen. Andere sportverenigingen in de nabije omgeving hebben eveneens evenementen gepland rondom het schaaktoernooi. De Bornse Voetbalvereniging (BVV) organiseert op donderdag 9 augustus een voetbaltoernooi, en ook het zwembad en de grote speeltuin Kids City zijn binnen handbereik voor de deelnemers.

Inschrijven voor deelname is nog mogelijk. Dit kan via www.onjk.nl.

Deventer Boekenmarkt

DEVENTER - Slechts 36 minuten met de trein vanaf Hengelo en een klein stukje lopen en dan staat u op de grootste boekenmarkt van Europa.

Op 5 augustus vindt de jaarlijkse Deventer Boekenmarkt plaats. Er zijn meer dan 850 kramen met boeken van boekhandelaren en antiquariaten uit Nederland. Alle genres zijn te vinden van stripboeken tot kunstboeken. Wat u ook zoekt, u kunt met volle tassen of dat ene boek dat ontbreekt in uw collectie, de boekenmarkt verlaten. De markt is gratis te bezoeken. Meer informatie vindt u op www.deventerboekenmarkt.nl.

Kom koffie drinken in Wensink-Zuid

HERTME - Inwoners van de wijk Wensink-Zuid, maar ook omliggende wijken, zijn van harte welkom op de eerstvolgende koffieochtend. Hiervoor is inmiddels een datum geprikt, de koffieochtend staat gepland voor donderdag 9 augustus van 10.00 tot 11.30 uur.

Iedereen is welkom om deel te nemen aan de koffieochtend in Wensink-Zuid. Als locatie is gekozen voor de sfeervolle pleisterplaats Rabo-Scheele welke te vinden is aan de Hertmerweg 37 te Hertme. Deze locatie bevindt zich volop in de natuur en is de uitgelezen kans om op een ontspannen manier een kop koffie te nuttigen met buurtbewoners. Tijdens de koffieochtend wordt er ook informatie verstrekt. Voor deze koffieochtend is een lezing van Martin Thiehatten ingepland. Hij zal de bezoekers meer vertellen over de interessante geschiedenis van het Weleveld.

Vervoer regelen?
Inwoners en omwonenden van andere wijken zijn van harte welkom tijdens deze koffieochtend in augustus. Wilt u graag komen maar is het regelen van vervoer een probleem? Twijfel dan niet om contact op te nemen met de organisatie; het wijkcomite Wensink-Zuid. Dit kan door te mailen naar wensinkzuid@gmail.com of bel naar 074-2666841.

Ouder-kind Bootcamp

HENGELO - De beste manier om je kind aan het sporten te krijgen en de beste manier om zelf te gaan sporten: Ouder-kind Bootcamp.

Op 11 augustus kunnen ouder en kind samen meedoen met de bootcamp. Bewegen is gezond voor iedereen en het wordt ook nog eens leuk als dat gecombineerd kan worden met gezelligheid en alles spelenderwijs gebeurt. Dat is dan ook wat u mag verwachten op 11 augustus tussen 10.00 uur en 11.00 uur. Er wordt verzameld bij basisschool De Schothorst aan de Klaas de Rookstraat 53. Deelnemen kost ouders € 5,- en voor kinderen is het geheel gratis. Aanmelden kan via Facebook: www.facebook.com/events/1783870361689944/. Hier is ook alle verdere informatie te vinden.

Sint Stephanuskerk open voor bezichtiging

BORNE - De Sint Stephanuskerk is niet vaak open voor bezichtiging, maar op 11 augustus wel.

Tussen 13.00 uur en 16.00 uur kunt u zelf de kerk bezichtigen, maar u kunt ook vragen om door een kerkgids te worden rondgeleid via www.gidsenoudborne.nl. De kerkgids kent de kerk op zijn duimpje en kan u dingen laten zien, waar u anders niet bij had stilgestaan. De zangzolder is overigens alleen met een gids te bezoeken. Verder zijn er in de kerk kunstwerken te zien van edelsmid Jan Brom, beeldhouwers Te Poel en Stoltefusz en glazenier Nicolas. U vindt de Sint Stephanuskerk aan de Grotestraat 207 in Borne. Bent u niet in de gelegenheid om op 11 augustus de kerk te bezichtigen, zet dan 8 september, Open Monumentendag, in uw agenda.