Hart van Hengelo - Hof van Twente

18 oktober 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 18 oktober 2019


Duurzame woningen inspireren Hengeloërs

HENGELO - Hoe maak je een woning een stuk duurzamer? En hoe haal je iemand over om dit ook daadwerkelijk te doen? Om Hengeloërs te inspireren op dit vlak is er op 2 en 9 november de Nationale Duurzame Huizen Route.

Op zaterdagen 2 en 9 november zijn door heel Nederland duurzame woningen geopend voor het publiek. Huiseigenaren tonen die dagen wat zij gedaan hebben om hun woning te verduurzamen. De gemeente Hengelo roept zoveel mogelijk mensen op om hun woning te verduurzamen. Wie al een duurzame woning heeft zou ook kunnen overwegen om deel te nemen aan de Duurzame Huizen Route. Aanmelden hiervoor kan via www.duurzamehuizenroute.nl/hengelo

Veel mogelijk
De mogelijkheden om een woning duurzamer te maken en het te behalen rendement hangen af van veel factoren. Toch zijn er diverse maatregelen die met beperkte investeringen zorgen voor een mooie energiebesparing én een woning die fijner is om in te wonen. Zo zijn er momenteel extra subsidiemogelijkheden voor het beter isoleren van de woning. Ook het vervangen van de beglazing of plaatsing van een warmtepomp kunnen veel doen om de woning energiezuinig te maken. Dat Hengeloërs dit voortvarend aangepakt hebben blijkt wel uit het feit dat er de afgelopen jaren ruim 1.300 mensen deelnamen aan de Duurzame Huizen Route om hun duurzame woning te tonen. Wie dit jaar op 2 en/of 9 november een woning opent voor het publiek of een woning bezoekt maakt ook kans op een leuk prijsje, namelijk een weekend weg naar een B&B in de Ardennen.

Voorlichting
De gemeente Hengelo schenkt ook al veel aandacht aan voorlichting op duurzaam vlak. Zo bestond het gemeentenieuws afgelopen week al uit een volledige pagina omtrent de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober. Ook met nadere uitleg over de isoleer-subsidies en duurzame initiatieven die al in gang gezet zijn zoals het Twentebad voorzien van zonnepanelen en afkoppelen van het gas bij voetbalclub ATC '65. De gedachte is dat dit ook andere zal inspireren tot duurzame investeringen die bijdragen aan energiebesparing.

Laatste wens Wensboom vervuld

HENGELO/BOEKELO - Afgelopen weekend werd de laatste wens voor 2019 van de Wensboom Hengelo ingevuld. Dit keer werd een 14-jarig ernstig ziek meisje verrast. Zij is een echte paardenliefhebber en waar kan je dan beter naar toe gaan dan naar de Military Boekelo. Ze kreeg ook bioscoopbonnen aangeboden door Movie Unlimited Hengelo, zodat ze naar de film 'Whitestar' van Brit Dekker kan.

Als je als organisatie van de Wensboom de volgende wens onder ogen krijgt dan moet je wel even slikken: 'Mijn wens is dat mijn zus weer beter wordt en wij samen kunnen genieten van een voorstelling met paarden'. Hoe lief dat een meisje van 10 jaar een wens in stuurt voor haar ernstig zieke zus.

Military
Een wens met paarden met de Military om de hoek dat was voor de organisatie van de wensboom meteen een duidelijke match. De organisatie van de Military Boekelo stelde gelijk vip-kaarten beschikbaar voor het springconcours op zondag. Lekker een plek dicht bij de paarden en ondertussen samen met haar vader, moeder en broertje en zusje genieten van een hapje en een drankje. Zelfs haar hulphond ging mee naar de Military. Reactie van de familie: 'Ze heeft genoten (wij allemaal). De rondleiding bij de stallen en het trainingsveld waren super. Op de foto met een bekende ruiter en een mooie foto samen met een toppaard van een Italiaanse ruiter en stalplaat ontvangen. Een moment van geen zorgen, maar wel genieten! Dank jullie wel dat je dit hebt mogelijk gemaakt'.

Wensboom Hengelo
De Wensboom Hengelo is voor Hengeloërs die een wens willen doen voor iemand anders, een instelling, een groep of voor zichzelf. De organisatie heeft maar één voorwaarde: er worden geen materiele wensen vervuld (dus geen goederen of producten). Ook in 2020 zullen er weer wensen worden ingevuld. Binnenkort wordt er meer bekend over het inleveren van wensen.

Jaargang: 9 • Nr 345• Wk 42

Groenste Idee voor Hengelo gezocht

HENGELO - Een appelboom op de markt, interactieve lantaarnpalen of insectenspeculaas bakken: bij de eerste editie van het Groenste Idee van Hengelo buitelden de duurzame ideeën over elkaar heen. Ook dit jaar worden inwoners van Hengelo uitgedaagd met hun groene ideeën over de brug te komen. Steeds meer Twentse gemeenten en organisaties proberen op soortgelijke wijze om mensen te prikkelen na te denken over duurzaamheid in de breedste zin.

Om de vele duurzame lokale initiatieven in het zonnetje te zetten en elkaar te inspireren, organiseert Stichting Groener Hengelo met de Groene Loper Hengelo het evenement 'Het groenste idee van Hengelo'. De ideeën kunnen gaan over het samen vergroenen van je straat maar ook over bijvoorbeeld duurzame kleding, energie, ouderenzorg of hoe we omgaan met het veranderende klimaat. Alle inwoners wordt gevraagd hun groene idee, hoe groot of klein ook, voor 11 november via de website www.groenerhengelo.nl met behulp van een formulier in te dienen.

Prijsuitreiking
Op donderdag 21 november 2019 vindt de prijsuitreiking plaats. Vanaf 19.00 uur zullen in het Kulturhus Hasselo verschillende inspirerende sprekers aan het woord komen en een drietal bokalen en een geldprijs worden uitgereikt. Het groenste idee ontvangt een wisselbokaal en een prijs van 500 euro. Daarnaast zijn er wisselbokalen voor de meest duurzame inwoner en ondernemer van Hengelo.

Foto Tacjana Litwinska

Ik ben Tacjana Litwinska en ik start eind oktober met lessen Russisch op verschillende niveaus bij de Volksuniversiteit in Hengelo.


Wie een vreemde taal leert, is op zoek naar de sleutel tot een nieuwe cultuur. Wie die taal uiteindelijk beheerst, heeft toegang tot een andere wereld. Met een jaar of acht ontdekte ik in de ouderlijke boekenkast een leerboek van de Russische taal. De sierlijke schrijfletters van het cyrillische alfabet vond ik boeiend en geheimzinnig tegelijk en zo begon ik het op eigen houtje te leren, zonder te weten dat twee jaar later Russisch op school mijn eerste vreemde taal zou worden. In mijn latere jaren ontdekte ik de schoonheid van het gesproken Russische woord. Zelf ben ik afkomstig uit Polen. Voordat ik naar Nederland kwam, studeerde ik Russisch en geofysica aan de Universiteit van Leipzig. Ik geef nu al meer dan vijftien jaar les in de Russische taal bij de Volksuniversiteit. Russisch leren lezen, schrijven en spreken is niet makkelijk. Het kost tijd en inspanning, maar het is de moeite meer dan waard. Wie de wisselende klemtonen, ongewone sis- en keelklanken en zoete formuleringen van deze oer Slavische taal beheerst, treedt binnen in een wereld die zo anders is dan de Nederlandse. Neem een duik in de cultuur van boeiende mensen, wijde landschappen en heerlijke gerechten. Passie voor talen betekent passie voor mensen. De ander willen begrijpen. En wie een ander begrijpt, komt ook veel over zichzelf te weten.

Tacjana Litwinska

www.volksuniversiteit-
hengelo.nl


Column

Molenstreek 3

Afgelopen zondagavond de eerste uitzending van het nieuwe seizoen gezien ’Zondag met Lubach” met Arjen Lubach. Die seizoensindeling van de omroepen heb ik nooit begrepen, maar dat zal wel aan mij liggen. Het tv-seizoen begint blijkbaar in oktober. Nou ja. De eerste uitzending van het nieuwe seizoen en verdorie Arjen zegt iets over Lutjegast. Dat doet hij zelden, ik heb hem één keer eerder over Lutjegast gehoord en toen noemde hij mijn en zijn geboortedorp “Binnen-Mongolië”. In het boek der boeken over Lutjegast: “De huizen van Lutjegast” staat dat zijn ouders in 1975 in een betrekkelijk nieuw huis aan de Molenstreek kwamen wonen en in de negentiger jaren Lutjegast verlieten.

De molen waaraan de straat haar naam ontleent was bij een storm in 1933 in de brand gevlogen door oververhitting. Het onderste deel van de molen staat er nog, maar het binnenwerk wordt nu aangedreven door een elektrische motor.

Ik was 22, 23 jaar toen de Lubachs het huis aan de Molenstreek kochten en studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Later ben ik geswitcht naar rechten en daar kwam ik mijn nieuwe dorpsgenoot Derk Lubach, de vader van Arjen tegen bij de colleges die hij gaf. Hij gaf college over recht van gemeenten, lagere overheden zoals dat in jargon heet.

Het huis waar Lubach woonde hadden mijn broer en ik ook bekeken; want mijn broer had trouwplannen. Het huis was nieuw met veel privacy, het staat naast het kerkhof. Geen last van de buren, dachten wij, maar sommige mensen willen niet naast een begraafplaats wonen. Kan ik mij iets bij voorstellen, maar veel problemen zou ik er zelf niet mee hebben.

De Lubachs kochten het huis en voor de integratie met de dorpelingen werd Lubach lid van de volleybalvereniging. Als je in Lutjegast kwam wonen had je twee mogelijkheden voor integratie; muziek of volleybal. Zo kwam ik Lubach niet alleen op de RUG tegen, maar ook dinsdagavonds in de sportzaal van het dorpshuis. Hij was niet zo spraakzaam. Wel gelovig. Ze gingen naar de kerk en Arjen naar de christelijke lagere school.

En nu viert zijn zoon triomfen op de televisie, maar ook in het theater. Het is onvoorstelbaar hoeveel teksten hij al geschreven heeft. Voor radio en tv en moderne media, maar ook boeken, cabaretteksten voor anderen, etc., etc. Hij is perfect in de timing, cabaret is timing wordt er wel eens gezegd. Je moet toch een aangename voorstelling in elkaar kunnen draaien van (oud-)Lutjegasters.

Jan Visser

Opgave Twentse Cross Competitie geopend

TWENTE - Met de Dinkelcross op 10 november in de Losserse Zandbergen wordt het startschot gegeven voor de Twentse Cross Competitie. Deze bestaat uit 6 uitdagende crossparcoursen in het mooie Twente en directe omgeving.

Deelname is geschikt voor alle leeftijden en alle niveaus. Wel moeten de deelnemers houden van een sportieve uitdaging en niet bang zijn om door de modder te lopen. Deelnemers aan de competitie lopen minimaal 4 van de 6 wedstrijden en verzamelen punten op basis van hun klassering per wedstrijd. Daarnaast strijden de deelnemende verenigingen onderling voor de titel best presterende cross-vereniging. AC-Tion uit Enschede heeft de laatste jaren deze titel gewonnen, maar wordt dit seizoen sportief uitgedaagd. De organiserende verenigingen zijn: AV Goor, ASV Eibergen, AAV Sisu, AC Tion, LAAC Twente en AV-Iphitos. De wedstrijden worden gelopen door bos, over zandvlaktes en door weilanden en zijn geheel onverhard en kunnen daarom eventueel zelfs op spikes gelopen worden. Opgave kan via ww.inschrijven.nl of www.twentsecrosscompetitie.nl

Verhalen gezocht over Tweede Wereldoorlog

TWENTE - Afgelopen week las u in deze krant al een oproep om verhalen in te sturen over de Tweede Wereldoorlog en bevrijding. DWF Mediamakers produceert namelijk volgend jaar een speciale bevrijdingskrant, ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de bevrijding.

U kunt verhalen insturen via het speciale e-mailadres:
verhalen@dwfmediamakers.nl

Als gevolg van een technische storing was dit e-mailadres afgelopen week korte tijd niet bereikbaar. Hebt u afgelopen week een poging gedaan om een verhaal in te sturen maar kreeg u een foutmelding of geen reactie? Stuurt u het verhaal alstublieft dan nogmaals in. Inmiddels zijn de eerste inspirerende, ontroerende en indrukwekkende verhalen al ingediend, waarvoor hartelijk dank. Met uw verhalen hopen wij de geschiedenis en indrukken van de Tweede Wereldoorlog vast te kunnen leggen voor de toekomstige generaties.

Iej melkt ginne koo met de haande
in de tasken.

Maandag 21 okt. 10.00 uur

Meditatie met Zitten in Stilte

HENGELO - Het leven is hectisch; we zijn allemaal druk en momenten van rust en bezinning zijn voor veel mensen zeldzaam aan het worden. In Hengelo komt eens in de twee weken een groep mensen bijeen om samen te zitten in stilte. Een stukje meditatie, puur voor jezelf. Zonder ideologische of religieuze achtergrond en - absoluut niet zweverig, zo benadrukt Rudi Hofstede.

"De kern van jouw wezen is als het oog van een cycloon. In jouw centrum is het stil. Alles daar buiten komt en gaat maar de stilte van je wezen blijft dezelfde. Stilte is wat je bent.", aldus de uitnodiging. Mediteren is een probaat middel om de stilte weer in jezelf te vinden. Maar ook een meditatierichting is niet altijd vrij van stimuli en veel plekken waar je kunt mediteren, hebben een herkenbare signatuur in de vorm van regels of rituelen.

Zitten in Stilte
Dat niet iedereen daar behoefte aan heeft is één van de redenen waarom in 2008 ''Zitten in Stilte'' (ZIS) gestart is. ZIS in Hengelo maakt het mogelijk om de stilte te ervaren zonder ideologie, regels of rituelen. ZIS geeft iedereen de mogelijkheid om te mediteren en kijkt niet naar iemands achtergrond.

Bijeenkomsten
Oprichter Rudi Hofstede heeft in de Dansende Os in Hengelo een plek gecreëerd waar mensen kunnen mediteren. "ZIS'' is een laagdrempelige regionale voorziening voor iedereen die de stilte zoekt. Wij faciliteren de mogelijkheid tot zitmediatie en hanteren een vrij sober format. Dat doen we nadrukkelijk zonder spirituele rituelen of symbolen en helemaal geen religieuze teksten. Wij zijn daar uniek in en we merken dat onze bezoekers dat prettig vinden. ZIS wil de stilte beslist niet kleuren met allerlei regels en rituelen.

Iedereen welkom
"Het maakt dus niet uit of je je thuis voelt bij Zen, Advaita, Theravada, Osho of Joods, Christelijk, Moslim of Hindoe bent of welke stroming dan ook. Het tegenwoordig sterk groeiende aantal beoefenaars van mindfulness is bij ons van harte welkom om hun geleerde vaardigheid wakker / op peil te houden. Als bezoeker hoef je je alleen maar te voegen naar het zit/tijdschema. In de 15 minuten tussendoor schenken we koffie/thee en zijn er koekjes van Christine. Wat wij doen, is een plek creëren voor mensen uit de regio om de stilte te ervaren."

Programma
Op de zaterdagochtend komen mensen uit Enschede, Almelo, Tubbergen, Oldenzaal, Borne, Haaksbergen, Hengelo en zelfs uit Emmen. Zij komen bijeen in de even weken op de zaterdagochtenden in de Dansende Os aan de Schalkburgerstraat 28 in Hengelo. De eerstvolgende bijeenkomst is dus deze zaterdag, 19 oktober. Het programma bestaat uit driemaal een heel uur mediteren. Je hoeft je niet aan te melden en je kunt zelf bepalen of je de hele ochtend of een deel daarvan wilt mediteren. Tussen de sessies zitten pauzes die je kunt gebruiken om in- of uit te lopen. De start is om 08.15 uur met inloop en koffie/thee. Vervolgens is het eerste meditatieuur om 08.30 uur, het tweede uur vanaf 09.45 en het laatste uur vanaf 11.00 uur. Er zijn zitbankjes aanwezig, maar u kunt ook zelf een zitkussen meenemen. Bijdrage: 6,50 euro, inclusief koffie/ thee en koekjes. Voor 1 uur meditatie: 4 euro inclusief koffie/ thee. Als je regelmatig komt, kan je er ook voor kiezen om 60 euro vooruit te betalen, dus een soort strippenkaart, 10 keer voor 6 euro per bijeenkomst.

Vintage kringloopwinkel opent tweede vestiging in Hengelo

HENGELO - Op zaterdag 19 oktober opent Vintage haar nieuwe winkel in de Hengelose wijk Klein Driene. Naast Oldenzaal binnen het jaar een tweede vestiging. Volgens eigenaar Raymond Vasterink was deze stap nog niet gepland voor dit jaar, maar toen zich een unieke kans voordeed om een ruime winkelruimte in deze wijk te huren sloeg hij direct toe.

Na bijna een jaar ervaring opgedaan te hebben kriebelde het bloed regelmatig om een tweede vestiging te openen. Maar steeds weerhielden de locatie en de hoge huren hem van deze stap. Toen zich de mogelijkheid voordeed om in de Schumannstraat een dubbele winkel te huren die aan elkaar geschakeld waren, was zijn interesse gewekt. De locatie, de winkelruimte en de belangrijkste eis om uit te breiden - gratis parkeren - waren perfect. Samen met de makelaar was Raymond Vasterink er snel uit.

Leuk assortiment
Amper twee weken heeft hij om de winkel voor de opening ingericht te krijgen. Omdat er veel tweedehands goederen worden aangeboden in Oldenzaal is dat volgens hem absoluut geen probleem. "De eerste twee weken zullen wij in onze nieuwe winkel alle bezoekers laten profiteren van leuke aanbiedingen. Ook in Hengelo gaan wij mooie tweedehands goederen aanbieden."

Kleinschalig
Een kleinschalige kringloopwinkel spreekt Raymond juist aan. Het is overzichtelijk en zorgt voor persoonlijk contact met de klant. Door de kleine omvang let je nog meer op de goederen die binnen komen of ze aan zijn eisen voldoen. In Hengelo gaat hij hetzelfde assortiment aanbieden als in Oldenzaal. Mooie meubels, verlichting, vloerkleden, glaswerk en aardewerk, boeken en in een later stadium cd's.

Inname van goederen
Raymond Vasterink benadrukt dat het niet mogelijk is om goederen zomaar bij de winkel af te geven. Hij wil vooraf eerst zien wat er wordt aangeboden alvorens hij beslist of hij deze goederen wil hebben; deze aanpak werkt goed in Oldenzaal. Mochten mensen geïnteresseerd zijn in huisontruiming of opkopen van complete inboedels kunnen ze wel bij hem terecht. Hij werkt samen met een gerenommeerd bedrijf die deze zaken regelt. Vintage Hengelo opent zaterdag 19 oktober om 12.00 uur haar deuren. Om de opening te vieren is zijn winkel op zondag 20 oktober vanaf 12.00 uur geopend.

Gezellige zondagse braderie bij Woonboulevard Almelo

ALMELO - Komende zondag 20 oktober organiseert de Woonboulevard Almelo voor de tweede keer de gezellige Zondag Braderie. Deze zal gehouden worden van 11.00 tot 17.00 uur.

Op 22 september werd deze voor het eerst gehouden, wat gelijk een succes was. Een tweede editie mocht dan ook zeker niet uitblijven! De Woonboulevard Almelo pakt voor deze tweede braderie nog weer groter uit. Over de gehele Woonboulevard komt een lint met kramen te staan voor de winkels. Hier zijn weer uiteenlopende leuke en lekkere producten te koop. Zo geniet de inwendige mens van warme wafels of Caatjes lekkernijen, maar ook het geurhoekje is van de partij. Er is vermaak voor jong en oud, met onder meer schminken voor de kinderen en een optreden van een Shantykoor. Daarnaast verloot men 10x2 wedstrijdkaarten voor Heracles en drie grote manden vol met heerlijke streekproducten.

Goed bereikbaar
De Woonboulevard Almelo is ook uitstekend bereikbaar met de fiets. Wie met de tweewieler komt kan deze ook gratis parkeren in een bewaakte fietsenstalling, eveneens een nieuwe toevoeging bij deze tweede editie.

Kom ook!
U bent van harte welkom bij de tweede editie van de Woonboulevard Almelo Zondag Braderie. Deze is komende zondag, 20 oktober, van 11.00 tot 17.00 uur. De Woonboulevard Almelo is gevestigd aan de straat 'Woonboulevard' in Almelo. Vanuit alle windstreken is Woonboulevard Almelo snel en gemakkelijk te bereiken. Vanaf de snelweg (afslag 30 –> Almelo Zuid) ben je er binnen 3 minuten. Kijk ook op: www.woonboulevardalmelo.nl

Nationale Werkbezoekdag

TWENTE - Dit jaar is op 20 november weer de Nationale Werkbezoekdag. In 2013 werd dit door Prof. Dr. Ton Wilthagen van Tilburg University geïnitieerd om beweging te creëren op de arbeidsmarkt.

Op deze Nationale Werkbezoekdag zetten werkgevers hun deuren open om werkzoekenden een kijkje in de keuken te geven. Een werkzoekende krijgt zo een goed beeld van hoe het er daadwerkelijk aan toegaat in een organisatie.

Laagdrempelig

Doel van de Nationale Werkbezoekdag is om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt laagdrempelig met elkaar kennis te laten maken. Nu eens niet via een selectie op een vacature en een cv, maar "gewoon" in gesprek gaan met elkaar en kennis en ervaring uitwisselen. Zoals Rob Witjes, Hoofd Arbeidsmartktcommunicatie UWV, onlangs de Nederlandse arbeidsmarkt opriep: 'Anders kijken, anders doen, dat is nu nodig op de arbeidsmarkt'. Dat sluit volledig aan bij deelname aan de Nationale Werkbezoekdag voor iedereen in Nederland.

Organisatie

Als netwerkorganisatie voor en door werkzoekenden heeft Stichting DeBroekriem de coördinatie van deze Nationale dag sinds 2017 op zich genomen. Vera Sleutels, projectleider Nationale Werkbezoekdag 2019 vanuit Stichting DeBroekriem: "Ik weet, uit eigen ervaring, dat als je met iemand in gesprek komt er nieuwe, soms zelfs ongekende, mogelijkheden voor je verdere loopbaan ontstaan. Ooit was er een tijd dat ik sterk geloofde in de volledige transparantie van de arbeidsmarkt; er is immers volop technologie en data die dit mogelijk maakt. MAAR... wat heeft de praktijk mij geleerd: de arbeidsmarkt is niet zo transparant als die lijkt. Onbekend maakt vaak onbemind, en daar kan geen techniek en data tegenop. De menselijke factor is en blijft een ongrijpbare factor, maar o zo waardevolle factor in het hele spel. Zelf heb ik de meesten van mijn functies via mijn netwerk verkregen, terwijl ik op basis van mijn cv niet "matchte" met de functie-eisen."

Oproep

Door mee te doen op 20 november - als werkgever, bevlogen werknemer of als werkzoekende - zet je jezelf in de spotlight en kun je (voor-)oordelen wegnemen en de kennis bij de ander vergroten. Zie het als werkgever als een kans om potentiële werknemers enthousiast te maken over jouw bedrijf, vak of branche en als je werkzoekende is het een kans jezelf laagdrempelig in de spotlight te zetten. Ga naar www.werkbezoekdag.nl voor meer informatie of het aanmelden als werkgever.

Veeg voor het stoken die schoorsteen!

TWENTE - De brandweer is de afgelopen weken al weer diverse keren op pad geweest voor schoorsteenbranden in de regio. In het najaar ziet de brandweer altijd een forse piek qua schoorsteenbranden. Mensen trekken naar binnen en stoken de open haard of houtkachel weer op voor een behaaglijk gevoel. Maar: dit is niet zonder enige risico's.

Jaarlijks zijn er zo'n 2.000 schoorsteenbranden in Nederland. De Brandweer Twente moest de afgelopen vijf jaar maar liefst 575 keer in actie komen voor schoorsteenbranden; gemiddeld dus zo'n 115 per jaar. In Oost Nederland is de schoorsteenbrand zelfs de meest voorkomende oorzaak van woningbrand. Verreweg de meeste schoorsteenbranden ontstaan als gevolg van slecht onderhoud. Gedurende het jaar kan het rookkanaal verstopt raken, onder meer met blad of vogelnesten. Ook wanneer men de schoorsteen niet gebruikt is het belangrijk om deze eens per jaar vakkundig te laten reinigen. Wanneer u de open haard of kachel regelmatig gebruikt is twee keer per jaar reinigen verstandig. De brandweer adviseert dit te laten doen door een gediplomeerde professional van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.

Veilig stoken
Daarnaast is ook verkeerd stoken een belangrijke oorzaak van brand. Op de website www.brandweertwente.nl geeft de brandweer het advies om de zogeheten 'Zwitserse methode' te gebruiken. Hierbij legt men het meest brandbare materiaal bovenop de stapel. Zo wordt de vlam in de kachel gejaagd met minder schadelijke rook. Door vuur van onder naar boven te geleiden komen minder schadelijke stoffen vrij. Het is belangrijk om na het stoken, ook wanneer het vuur uit is, het rookkanaal nog een tijdje open te houden. Pas wanneer de blokken hout niet meer zichtbaar gloeien kunnen de luchttoevoeren dicht.

Bij brand
Hoort u een loeiend geluid in het rookkanaal? Dit kan duiden op brand. Blus nooit met water maar gebruik zand of hout om het vuur te doven. Sluit direct de schoorsteenklep en de luchttoevoer/deurtjes. Bel 112. Ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte. Er kan namelijk een gevaarlijke concentratie koolmonoxide ontstaan. Mede hierom is het verstandig om altijd een CO-melder te plaatsen aan het plafond. Zo krijgt u een goede waarschuwing.

EVI Verlichting in Rijssen: sfeervol én duurzaam

RIJSSEN - EVI Verlichting, gevestigd aan de Wierdensestraat 52 in Rijssen, is een gemoedelijk familiebedrijf dat al jaren alom bekend is in Rijssen en regio. In de verlichtingsspeciaalzaak is een uitgebreid assortiment te vinden in vloerlampen, hanglampen, plafondlampen, tafellampen, wandlampen en daarnaast buitenlampen. En heeft een klant toch nog een andere wens, dan is het bijna altijd te realiseren.

"Wij hebben tevens een reparateur in dienst voor de reparatie van lampen en service bij de klant aan huis. Wie een lamp of meerdere lampen koopt, kan ervoor kiezen om dit door ons te laten bevestigen," aldus mede-eigenaar Roland van den Houten die de winkel samen runt met zijn vader Henk. Ook hun echtgenotes Ada (nu met pensioen) en Esther spelen een belangrijke rol in de winkel alsmede het personeel. De winkel heeft door de jaren heen een aantal metamorfoses ondergaan en telt inmiddels drie etages. Tevens heeft men diverse webshops: lampenhuis.nl, tiffanylampenhuis.nl en tiffanylampenhaus.de. Klanten komen zelfs uit Duitsland naar de winkel om het assortiment te bekijken.

Goed advies
"Ze krijgen van ons een goed advies over de betreffende lamp of verlichtingsadvies voor in de woonruimte. De meeste mensen komen ook het liefst naar de winkel. Dan weet je wat je krijgt. Wat dat betreft blijft onze fysieke winkel heel belangrijk. Het is ook nog net wat kleinschaliger en persoonlijker dan al die megazaken van tegenwoordig met verlichting," geeft Henk van den Houten aan.

Breed assortiment
EVI Verlichting biedt moderne en trendy verlichting evenals klassiek en exclusieve verlichting zoals een grote collectie Tiffanylampen. "In de jaren moet je met de tijd meegaan, we wisselen regelmatig van collecties. Vroeger was het zo dat mensen wel tien jaar of langer dezelfde lamp in huis hadden maar dat is nu niet vaak meer het geval. Er wordt nog weleens gewisseld van interieur dus dat geldt ook voor de lampen. We hebben bijvoorbeeld ook veel keuze in lampenkappen wat betreft de maat, de kleur, de print en de stof. Wij bieden tevens maatwerk. Dit wil zeggen dat er voor elke lampenkap wel een voet is en andersom." Verlichting is ook steeds duurzamer geworden; de gloeilamp maakte plaats de halogeenlamp en tegenwoordig is er zuinige LED-verlichting. "We kunnen een verlichtingsplan maken voor zowel particulieren als bedrijven zoals restaurants en er zijn vele lichtsoorten met of zonder dimmer." Naast de zaak is tevens een grote (gratis) parkeerplaats aanwezig.

Voor meer informatie:
www.eviverlichting.nl

Rentree voor Jakubiak

ALMELO - Hij was lang uit de roulatie, maar verscheen afgelopen vrijdag bij het oefenduel van Heracles Almelo tegen De Graafschap weer aan de aftrap: Sebastian Jakubiak. De middenvelder speelde 45 minuten en was blij om na twee maanden weer minuten te maken in een wedstrijd.

De dag voor de start van het nieuwe Eredivisieseizoen sloeg het noodlot voor Jakubiak toe. Nadat hij vorig jaar al acht maanden aan de kant stond door een kruisbandblessure, liep hij nu tijdens een training op ongelukkige wijze een nieuwe knieblessure op. "Dat was zwaar, vooral mentaal. Zeker omdat ik mijn laatste wedstrijd in de Eredivisie speelde in mei 2018, uit tegen Sparta Rotterdam. Nu, na een goede voorbereiding en vlak voor de start van het nieuwe seizoen, raakte ik opnieuw geblesseerd."

Domme pech
De 26-jarige Duitser liet zich niet uit het veld slaan. "Ik ben iemand die nooit opgeeft. Ik vecht altijd terug, dat is mijn kracht." Hij noemt zijn meest recente blessuregeval domme pech. "Je denkt wel: 'waarom overkomt mij dit weer?', maar je doet er niks aan. Als voetballer heb je in je carrière soms geluk, soms pech. En dit was domme pech." Na wekenlang met een brace om zijn knie te hebben gelopen en aan zijn herstel te hebben gewerkt met de fysiotherapeuten, waren in Zelhem de eerste wedstrijdminuten een feit. "Daar ben ik ontzettend blij mee", vertelt Jakubiak. "Nu wil ik meer minuten gaan maken. Dat zal eerst in het tweede elftal zijn, maar ik hoop snel weer bij het eerste aan te sluiten. Deze oefenwedstrijd voelde in elk geval heel goed."

Heracles Almelo vervolgt Eredivisie in Rotterdam

ALMELO - Na een interlandperiode wordt komend weekend de Eredivisie hervat. Na de overwinning op FC Emmen in de speelronde voor de internationale onderbreking, wacht Heracles Almelo zondag een uitwedstrijd tegen Feyenoord.

In de Rotterdammers treft Heracles Almelo een ploeg die twee plaatsen lager op de ranglijst staat. Heracles Almelo haalde veertien punten uit negen wedstrijden, Feyenoord een punt minder. De ploeg van trainer Jaap Stam verloor in de laatste speelronde op bezoek bij Fortuna Sittard.

Grote uitdaging
Gezien de resultaten uit het verleden staat Heracles Almelo zondag voor een grote uitdaging. Slechts een keer stapten de Almeloërs winnend van het veld in De Kuip. Op 27 oktober 2013 won Heracles Almelo met 1-2 dankzij een winnende treffer van Mikhail Rosheuvel. De laatste editie van Feyenoord – Heracles Almelo, op 13 april van dit jaar, eindigde in 2-1. Jesper Drost maakte de Almelose goal.

Kom trainen als Heraclied in vakantie

ALMELO - In de herfstvakantie organiseert Heracles Almelo een Soccer Camp en Keeperskamp op Erve Asito. Jongens en meisjes in de leeftijdscategorie zes tot en met vijftien jaar zijn van harte welkom.

De Heracles Soccer Camps en Keeperskampen bestaat uit drie dagen, van 9.00 tot 15.00 uur. Voetbalplezier staat voorop. De kosten van deelname aan een Heracles Soccer Camp of Keeperskamp in het stadion bedragen € 159,-. Alle deelnemers ontvangen een Heracles Soccer Camps voetbal- of keeperstenue! Onderdeel van het Soccer Camp is het spelen van de Skill Games uit FIFA 20. Voor alle deelnemers wordt tussen de voetbalactiviteiten door gezorgd voor een gezonde lunch, snacks en drinken. Gekwalificeerde trainers leiden de trainingen en na afloop ontvangen alle deelnemers een Heracles Soccer Camps Certificaat. Als klap op de vuurpijl mogen deelnemers een wedstrijd van Heracles Almelo bezoeken.

Ontmoeten op Zondag op winterlocatie

HENGELO - Ontmoeten op Zondag voor alleenstaanden vindt sinds 2016 (met succes) wekelijks op zondag tussen 11.00 en 13.00 uur plaats.

Paviljoen de Ontmoeting is in het voorjaar en de zomermaanden de locatie voor het ontmoetingsmoment dat een initiatief van Wijkracht is. Vanaf 20 oktober biedt Theatercafé The Green Room van Schouwburg Hengelo alleenstaanden de ruimte. Onder het genot van een kop koffie/thee kunnen alleenstaanden elkaar ontmoeten en wie weet blijken er wel gedeelde interesses te zijn.

De dieren uit het Hakkebakkebos

MARKELO - Op dinsdag 22 oktober is de film 'De dieren uit het Hakkebakkebos' te zien in Het Beaufort.

De film gaat over de dieren in het Hakkebakkebos. De kleinere dieren moeten altijd voorzichtig zijn, anders worden ze door de grote dieren opgegeten. Totdat er een nieuwe wet komt: Iedereen moet vrienden met elkaar zijn en ze mogen elkaar niet opeten. De film is op dinsdag 22 oktober om 14.00 uur te zien in Het Beaufort aan het Burgemeester De Beaufortplein 1 in Markelo. De entree bedraagt 3,- euro.

Best of Arie en Silvester in de Reggehof

GOOR - In de Reggehof in Goor is op zaterdag 19 oktober de voorstelling 'Best of' van het duo Arie en Silvester te zien.

De titel zegt het al: de beste acts van de afgelopen jaren komen nog een keer voorbij. Natuurlijk wel in een nieuw jasje. Arie en Silvester kennen geen nuances, ze lappen 'theaterwetten' aan hun laars, dus maak u op voor een onvergetelijk avond cabaret. De voorstelling is op 19 oktober om 20.00 uur in De Reggehof aan De Höfte 5 in Goor te zien. Kaarten à 17,50 euro zijn onder andere verkrijgbaar via www.reggehof.nl

Column: Rechterlijke macht en democratie

Enkele weken geleden is advocaat Wiersum vermoord. Hij verdedigde een kroongetuige in een spraakmakende drugszaak.

De boodschap van de overheid en de journalistiek over de moord was: "De rechtspraak mag niet buigen voor geweld". Een ander geluid was: "De moord is een aantasting van onze democratie". Hoezo, aantasting van onze democratie? In de laatste decennia zijn er vele doden gevallen ten gevolge van het drugs-"gedoog"-beleid door de overheid in Nederland. Al de mensen die als gevolg van drugs zijn verongelukt, vermoord of mishandeld - was dit toen geen aantasting van de democratie? Hoe zit dat nu met "onze rechtstaat"?

Nederland heeft een democratie die gebaseerd is op drie pijlers van de rechterlijke macht, om zo de onafhankelijkheid der machten te waarborgen. Dat heb ik ooit geleerd op school. Ten eerste, de macht waaraan de rechtstaat is opgedragen, dus rechters en advocaten. Ten tweede, de macht waaraan de wetgevende is opgedragen, de politiek. En nummer drie: de macht van de uitvoerende, zoals politie etc.

Ik ben een radioluisteraar en ik hoor regelmatig iets over het gebruik van drugs door journalisten en artiesten. Er wordt altijd lacherig over gedaan, maar is iedereen die drugs gebruikt dan niet mede schuldig aan de dood van advocaat Wiersum? In dezelfde week van de moord hoorde ik op de radio een journalist vertellen dat hij Arnhem een fijne stad vond en een beetje kende omdat hij in zijn studietijd daar zijn drugs ging kopen, de aanwezigen gingen er niet verder op in. Enkele dagen later een heel programma over het legaliseren van LSD. Tenslotte de verkoper van lachgas in Amsterdam, deze heeft een boete opgelegd gekregen. Hij gaat er van uit dat hij dat niet hoeft te betalen, de wet is onvoldoende dicht getimmerd.

Misschien is het goed om eens te kijken wat mogelijk is vanuit de "wetgevende" dus de politiek, om zoveel mogelijk doden door drug te voorkomen door veel duidelijke wetgeving. Zodat de rechters handvatten hebben voor eerlijke rechtspraak, dat iedereen een advocaat kan hebben om hem te verdedigen. En geef de politie (de uitvoerende macht) de bevoegdheid om te handelen. Deze mannen en vrouwen zijn dag in dag uit bezig om orde op zaken te stellen, maar hebben naar mijn inzien te weinig ondersteuning door de rechterlijke en wetgevende macht.

Borbala, correspondent

Ivonne de Lizer over holisme

HENGELO - Op woensdag 23 oktober is het van 20.00 tot 22.00 uur weer tijd voor Prikkels in de Cactus. Ivonne de Lizer geeft dan een lezing.

Holisme is een term die men regelmatig tegenkomt. Met name in de welzijns- en gezondheidszorg. Iets is holistisch wanneer er naar het geheel wordt gekeken en niet naar de som van de verschillende onderdelen waaruit iets is opgebouwd. Het woord holisme komt van het Griekse 'holon', dit betekent 'het geheel'. Volgens de holistische leer is alles met elkaar verbonden. Deze avond gaat dieper in op holistische gezondheidszorg. Ivonne is ND-consultant en energetisch therapeut. Zij neemt u mee in de diversiteit binnen de holistische gezondheidszorg, de gezondheidseffecten van een holistische leefstijl en vertelt hoe reguliere en holistische gezondheidszorg kunnen samengaan. Entree is gratis. Locatie: Café Cactus, Pastoriestraat 37.

Apenkooi- toernooi

HENGELO - Sportvereniging H.G.V. organiseert dit jaar een apenkooitoernooi voor kinderen (groep 4 en 5) van de Hengelose basisscholen én een voor sportieve jongeren/volwassenen uit het hele land.

De deelnemers gaan op vrijdag 25 oktober in teams van minimaal 6 personen de strijd met elkaar aan. Er zal een uitdagende opstelling staan in de OSG-hal aan de Sloetsweg 155. Het schooltoernooi is van 14.00 tot 17.00 uur. Het nationaal toernooi voor oudere jeugd en volwassenen begint om 19:00 uur. Opgeven (in teams) kan via www.apenkooitoernooi.nl. Het inschrijfgeld voor het avondtoernooi is € 5,- per persoon. Doe mee of kom kijken!

Hengelo herdenkt

HENGELO - Stichting Erfgoed Hengelo heeft de afgelopen dagen herdacht dat het 75 jaar geleden is dat Hengelo op 6 en 7 oktober 1944 werd gebombardeerd.

De bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog hebben destijds en nu nog veel leed gebracht aan Hengelo en zijn inwoners. Zaterdag 5 oktober vond op de Algemene Oude Begraafplaats aan de Bornsestraat te Hengelo een bijzondere bijeenkomst plaats. De onthulling van gedenkstenen die destijds werden geschonken door verschillende organisaties, instellingen en bedrijven. Zo is voor twee jaar geleden het monument van spoorman en verzetsheld Theo van Loon aan de Grobbenweg in Hengelo opgeknapt en in ere hersteld. Nu was het secretaris Dieke Kok van VGO Hengelo die een uitleg gaf. Deze onthulde de informatiezuil en de gedenkstenen die nu een ereplaats hebben gevonden aan de muur van de Oude Begraafplaats aan de Bornsestrraat te Hengelo.

Foto en tekst Martin Meijerink. Foto: secretaris van VGO Hengelo geeft toelichting onthulling gedenkstenen.

Herfstvakantiepakket: korting op beide thuiswedstrijden

ENSCHEDE - In de aanstaande herfstvakantie speelt FC Twente twee thuiswedstrijden. Zaterdag 19 oktober komt Willem II op bezoek en vrijdag 25 oktober komt FC Emmen op bezoek in De Grolsch Veste.

Speciaal voor deze twee thuiswedstrijden is er het herfstvakantiepakket. Wanneer je kaarten besteld voor beide wedstrijden, ontvang je 10 euro korting in totaal (5 euro korting per wedstrijd).

Mooie korting
Met het herfstvakantiepakket bezoek je vanaf 30 euro de twee thuiswedstrijden. Leden van de Kidsclub en Young Reds betalen met het herfstvakantiepakket maar 10 euro in plaats van 20 euro voor twee wedstrijden. Wanneer je online kaarten besteld via kaartverkoop.fctwente.nl wordt de korting automatisch toegepast wanneer je kaarten voor beide wedstrijden in de winkelmand hebt zitten.