Hart van Hengelo - Hof van Twente

24 mei 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 24 mei 2019


Huurverlaging nog relatief onbekend bij veel Hengeloërs

HENGELO - De huurprijzen stijgen landelijk nog steeds door. Krapte op de woningmarkt zorgt ervoor dat mensen langer in een huurwoning blijven, maar de alsmaar stijgende prijzen maken ook dit een uitdaging. Zeker voor Hengeloërs met een klein inkomen. Slechts weinigen zijn echter bekend met de mogelijkheden om een huurbevriezing of zelfs huurverlaging te krijgen.

De gemeente Hengelo hecht een grote waarde aan de beschikbaarheid van voldoende, maar vooral ook betaalbare woonruimte voor alle Hengeloërs. De gemeente maakt daarom geregeld afspraken met woningcorporatie Welbions, zoals het Sociaal Huurakkoord. Hierin staan de mogelijkheden om een lagere huur te krijgen.

Ook voor u?
Het zou goed kunnen dat u in aanmerking komt voor een bevriezing of huurverlaging, hoewel er wel enkele voorwaarden zijn. Huurders van Welbions die een regulier huurcontract hebben en meer dan 720,42 euro aan huur betalen komen in aanmerking voor verlaging wanneer zij een laag inkomen hebben. In deze context gaat het dan om een inkomen dat laag genoeg is om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Of u deze huurtoeslag ook daadwerkelijk krijgt maakt niet uit in dit geval. Huren van boven de 720,42 euro zijn niet altijd vrije sector, zoals de misvatting vaak is. Er zijn ook wel degelijk sociale huurwoningen waar huurders meer betalen. Dit kan komen door bijvoorbeeld huurverhogingen boven de inflatie of extra huurverhogingen voor middeninkomens of bij lange woonduur.

Aanvragen
Twee groepen huurders kunnen een aanvraag doen voor bevriezing of verlaging; als eerste huishoudens met een laag inkomen en een huur boven de 607,46 voor 1- en 2 persoonshuishoudens / 651,03 euro voor huishoudens met 3 of meer personen. De tweede groep: huishoudens met een inkomen dat te hoog is voor huurtoeslag, maar lager dan 38.035 euro per jaar, met een huur boven de 720,42 euro. Het aanvragen van de huurverlaging of huurbevriezing voor dit jaar kan door middel van een brief aan Welbions. Een voorbeeldbrief is te vinden op www.woonbond.nl/ hier staan ook de specifieke voorwaarden om in aanmerking te komen.

Line-up twaalfde editie BAM! Festival bekend

HENGELO - Op 25 mei vindt in het Hengelose Prins Bernhardplantsoen de twaalfde editie van het BAM! Festival plaats. BAM! Festival heeft de volledige line-up met bijbehorende timetable bekendgemaakt. Veel nationale én internationale artiesten zullen het Hengelose podium betreden voor een dag vol muziek, kunst en theater. Headliners van het festival zijn onder meer Kenny B, The Animals & Friends en Freez.

Met vijf podia, een diverse line-up en een goed gevuld theater- en kunstprogramma trekt dit jaarlijks terugkerende festival vele duizenden bezoekers. Niet alleen alom bekende namen, ook regionaal talent kan gevonden worden op de BAM! podia. Zo komen onder andere de Twentse bands Roots Creation en Faico optreden voor de festivalgangers. De dag wordt feestelijk afgesloten door de Israëlische Gili Yalo, die hiervoor naar Nederland komt.

Meer dan muziek
Naast muziek spelen theater en kunst een centrale rol op dit culturele festival. Met een scala aan workshops, poëzie, schaduwtheater en straattheater is er entertainment voor iedereen. Op het gebied van theater en kunst wordt er ook gedacht aan de kleine BAM! bezoekers. Voor hen is er een speciaal kindertheaterprogramma en een kids-area ingericht. Het volledige programma is te vinden op de social media kanalen en op de website van BAM! Festival, www.bamfestival.nl. Om het festivalgevoel helemaal compleet te maken, wordt ook goed voor de innerlijke mens gezorgd met onder andere eetgelegenheden en speciaalbieren.

Gratis
Elk jaar wordt het BAM! Festival in negen maanden tijd, volledig georganiseerd door een groep van dertig enthousiaste organisatoren. Zij zetten zich volop in om van dit festival een succes te maken. Daarnaast zet een tal van vrijwilligers zich voor en tijdens het festival in door te fungeren als barpersoneel, opbouwers en kassamedewerkers. Dankzij diverse samenwerkingen met (maatschappelijke) partners en sponsoren kan dit gratis festival blijven voortbestaan.

Jaargang: 9 • Nr 326• Wk 21

Intelligente Snelheid Assistentie

OVERIJSSEL - Dodelijke verkeersslachtoffers worden mede veroorzaakt door te hard rijden. Tijd om daar iets aan te doen volgens provincie Overijssel.

Provincie Overijssel wil er graag voor zorgen dat iedere automobilist zich aan de maximumsnelheid houdt op zowel de gemeentelijke en provinciale wegen als op Rijkswegen. En dat op een heel praktische manier, namelijk met de Intelligente Snelheid Assistentie (ISA).

ISA
Intelligente Snelheid Assistentie is een instrument dat wordt ontwikkeld door V-Tron uit Deventer in samenwerking met de provincie en ingebouwd wordt in voertuigen. Door technologie zoals camera en GPS-signaal bepaalt ISA welke snelheid is toegestaan. Wanneer de maximumsnelheid wordt overschreden, wordt de bestuurder van het voertuig gewaarschuwd met signalen en is er weerstand voelbaar bij het gaspedaal. Doel daarvan is dat de bestuurder zich nog bewuster wordt van zijn verkeersgedrag. Goed gedrag wordt beloont.

Regelgeving
De Europese commissie heeft al gesproken over het verplicht stellen van enkele veiligheidstechnieken, zoals ISA, op auto's die nieuw op de markt worden gebracht. Er wordt nog gewerkt aan wet- en regelgeving, maar de provincie Overijssel zet nu al de eerste stappen. Een veilige weginrichting, waarvoor de provincie verantwoordelijk is, en bewustwordingscampagnes hebben niet het gewenste effect. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in 2018 is schrikbarend toegenomen ten opzichte van de jaren daarvoor en de oorzaak daarvan kan liggen in fout verkeersgedrag, zoals het bewust overschrijden van de maximumsnelheid.

Planning
Tot de zomer heeft V-Tron de tijd voor de verdere ontwikkeling van ISA en daarna zal er een kleinschalige test gaan plaatsvinden. Daarna wordt gekeken of de test uitgebreid kan worden tot minimaal 150 voertuigen, die getest gaan worden tot eind 2020.

Ik ben Besna Son en geef op 6 juni de cursus Indiase hoofdmassage bij de Volksuniversiteit in Hengelo. Naast docent bij de Volksuniversiteit heb ik een eigen praktijk.

Mijn passie voor massage en energiewerk heb ik in 2005 ontdekt tijdens een wereldreis. Ik ontmoette een dame die mij een Indiase hoofdmassage gaf en vanaf dat moment was ik verkocht. De ontspanning en rust, die ik voelde na de massage, waren verrassend en heerlijk. Ik kon er weer helemaal tegenaan. Op reis volgde ik al een cursus Indiase hoofdmassage en zo begon het balletje te rollen. In Nederland besloot ik na enige jaren mijzelf verder te ontwikkelen in massage- en energiewerk. Inmiddels integreer ik vele disciplines in mijn behandelingen en kijk ik naar de persoonlijke behoefte van mijn cliënten, waardoor een behandeling steeds anders kan zijn. Nog steeds ben ik mijzelf aan het ontwikkelen en volg ik verschillende cursussen om mijzelf scherp te houden. Ik ben met veel liefde begonnen aan de opleiding Natuurgeneeskunde en Homeopathie, waarin ik veel leer over de mens en de wereld waarin wij leven. Ik voel me gezegend dat ik mijn kennis door kan geven tijdens workshops en cursussen. Massage is niet alleen lekker en fijn, het werkt absoluut helend en is als voeding voor de ziel.

Besna Son

www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Zilversmid uit Nepal bij Wereldwinkel

HENGELO - Op zaterdag 25 mei is de Nepalese zilversmid Dambar te gast bij Wereldwinkel Hengelo, waar hij zijn bijzondere, handgemaakte sieraden zal presenteren. Dambar is van 10.00 tot 17.00 uur in de Wereldwinkel aanwezig.

Nadat Dambar in contact kwam met de coördinator van een hulporganisatie in Nepal, kon hij een opleiding tot zilversmid starten en kreeg hij de mogelijkheid zijn sieraden via handelsorganisatie Madat Nepal in Wereldwinkels te verkopen. Tegenwoordig richt Dambar zich op de kansarme jongeren uit zijn dorp, in andere sectoren maken zij weinig kans omdat zij onderaan de sociale ladder staan. Bij de Silver-Factory in Kathmandu leren zij het vak van zilversmid en ontvangen een eerlijk loon. Om zijn werknemers in dienst te kunnen houden komt Dambar jaarlijks naar Nederlandse Wereldwinkels om zijn sieraden te verkopen. Hij vertelt over het mooie, maar straatarme Nepal en presenteert zijn uitgebreide collectie zilveren sieraden. De fraaie oorbellen, armbanden, ringen, hangers, halskettingen en broches zijn fairtrade gecertificeerd.
Dambar wordt ondersteund door de Stichting Nederland-Nepal. Deze stichting zet zich in voor doelen in Nepal die de bevolking de mogelijkheid geven om een beter leven op te bouwen. Zo is er bijvoorbeeld een school gebouwd en gezorgd voor een waterput.

Meer informatie over de zilverfabriek van Dambar: www.dambar-silver.com

Column

Hoogkerk

Het stonk vroeger in Groningen en behoorlijk ook. Daarvoor waren met name twee producenten verantwoordelijk, de suikerfabrieken in Hoogkerk en de tabaksfabriek van Theodorus Niemeyer in de stad aan de Paterswoldseweg.

Hoogkerk was vroeger een arm arbeidersdorp, gebouwd rondom een suikerfabriek en met twee andere suikerfabrieken in de directe omgeving. In Hoogkerk stonk het tijdens de campagne. Vrachtauto's reden dan af en aan met suikerbieten, die in de fabrieken verwerkt werden tot allerlei suikerprodukten voor de consument, maar ook voor andere fabrieken, die daar andere produkten van maakten.
Als de wind verkeerd stond, stonk de hele stad er naar. De stank kwam van de vloeivelden naast de fabriek, waarin het afvalwater werd geloosd om af te koelen en te bezinken. Boven de velden hing een wolkendek met een zware caramelgeur. Als je dan bij de spoorwegovergang van de Paterswoldseweg stond te wachten en de geur van de tabakfabriek van Niemeyer mengde zich met de caramelgeur van de suikerfabriek, kon je wel over je nek gaan. Je proefde de aanslag op je tong.

We hebben dit weekend aan de voet van de Martinitoren geslapen. Twee nachten heeft de olle grieze over ons gewaakt in een hotelkamer in Hoogkerk. Een oomzegger trouwde in het kerkje van Midwolde in het Westerkwartier en we sliepen in het nieuwe Van der Valkhotel bij Hoogkerk. Het format van de inrichting van de nieuwe hotels is blijkbaar geënt op het thema "Het verleden van de regio". Bijvoorbeeld in het nieuwe hotel in Enschede staat het textielverleden centraal. In het hotel in Hoogkerk werd de muur aan het hoofdeinde van het bed ingenomen door een foto van de Martinitoren. Een duidelijke marketingstrategie, die voor sfeer zorgt in het beton van de nieuwe hotels en Van der Valk weet wel iets van marketing.

Hoogkerk is een wijk van Groningen geworden en midden in een verder leeg gebied staat een hotel, plus een McDonalds en een kippetent. Zoiets als KFC, maar dan anders. De hele nacht open, spaart een bewaker uit. Ik doe niet melancholisch, maar mijn gevoelens waren zeer ambivalent. Groningen heeft er enkele leuke plekken bij gekregen. Noordpolderzijl is een juweeltje aan de Waddenkust, maar de industrialisatie heeft ook hier toegeslagen. De Eemshaven is een kopie van Pernis. We wilden de zee zien, maar zijn blijven steken in de buizen, leidingen, hopen zand, afgesloten wegen en masten. En dan de parels van het Noorden, de boerderijen met die grandioze schuren. Geweldig, maar sommige moeten gestut worden om instorten te voorkomen.

Kindervlooienmarkt

Foto: Petra Koenderink

BUURSE - Tijdens het Springkussen Festival is er ook vier dagen lang een Kindervlooienmarkt bij Ter Huurne Hollandmarkt.

Het Springkussen Festival wordt gehouden van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni en heeft niet alleen het grootste springkussen ter wereld, maar ook kleinere springkussens. Zo kunnen alle kinderen van klein tot groot zich uitleven.

Kindervlooienmarkt
Op de vlooienmarkt bij het Springkussen Festival kunnen kinderen tot 14 jaar oude spelletjes, boeken, platen, speelgoed en nog veel meer verkopen. De kosten van deelname zijn 5,- euro per dag voor een standplaats van ongeveer 2 bij 2 meter. Op vrijdag 31 mei en zaterdag1 juni is dit zelfs gratis voor lezers van de Hart van Enschede. Kinderen kunnen uiteraard gratis gebruik maken van de springkussens.

Informatie
De Kindervlooienmarkt en het Springkussen Festival vinden plaats bij Ter Huurne Hollandmarkt aan de Alsteedseweg 64 in Buurse. Van 30 mei tot en met 2 juni bent u elke dag tussen 10.00 en 16.00 uur welkom. Parkeren is gratis. Meer informatie? Neem contact op via info@rezimarkten.nl of 06 26 222 593.

Vuuroordeeln zeent makkelijk
mer meestal nit good.

Maandag 27 mei 10:00 uur

Dansgroep 'Iron' winnaar Open Podium Twente

HENGELO - Dansgroep 'Iron' uit Hengelo is de grote winnaar van de finale van talentenjacht Open Podium Twente, dat op zaterdag 18 mei plaatsvond in de Rabozaal van Schouwburg Hengelo. Iron wint de wisseltrofee en de hoofdprijs van € 2.500,-.


De jury was duidelijk over de winnaar: 'Iron ontroerde met een volledig originele performance, de danseressen voelden elkaar intuïtief aan. Origineel tot op het bot, met een veelzijdig bewegingsidioom.' Iron is een dansgroep van de Hengelose dansschool X-Dance. Ze dansten een choreografie gemaakt door Hani Andary.
De tweede plaats met een geldprijs van € 1.000,-, werd gewonnen door de vijfkoppige hardrock band 'Rogue' uit Enschede. 'Superstrak en steengoed' aldus de jury. 'Een leadzanger met een eigen geluid, vol muzikale ideeën en volledig trouw aan hun eigen stijl.'
Op de derde plaats eindigde de achtkoppige Hengelose vriendenband 'Jazzalike'. De band bestaat uit een ritmesectie en vier blazers. Zij wonnen € 500,-. De jury: 'Ze kregen iedereen op de banken met hun muzikaal spetterende optreden. De arrangementen waren inventief en ze hadden een geestige en opwindende presentatie'.
De vakjury bestond dit jaar uit Liesbeth Coltof, Linda Koezen en Christoph Mac-Carty. De deskundige vakjury beoordeelde de finalisten aan de hand van criteria als techniek, originaliteit en podiumpresentatie en kende op basis hiervan de vakprijzen toe.

Publieksprijzen
Niet alleen de vakjury had het tijdens de finale voor het zeggen. Ook het publiek mocht drie winnaars aanwijzen. De eerste publieksprijs van € 500,- ging naar de band Jazzalike. De tweede plaats was voor dansgroep Iron, zij mochten een cheque ter waarde van € 250,- in ontvangst nemen. De derde plaats was voor het jonge zangtrio AmaSing, zij wonnen € 100,-.

Het Open Podium Twente is een talentenjacht in alle theatergenres waarbij zowel aanstormend als gevestigd talent zich kan presenteren op een professioneel podium. De talentenjacht bestond uit verschillende rondes, waaraan alleen kandidaten woonachtig in de provincie of afkomstig uit Overijssel mochten deelnemen. In totaal deden er 12 acts mee aan de finale, dat dit jaar voor de 16e keer georganiseerd werd door Schouwburg Hengelo.

Succes Twentse Ros bij 3 Nations Cup

HENGELO - Afgelopen weekend hebben leden van mountainbikevereniging het Twentse Ros deelgenomen aan de 3 Nations Cup. Deze wedstrijd werd gehouden in het Belgische Dessel. Het was een sterk deelnemersveld; met ruim 700 deelnemende rijders. De baan is hierbij speciaal, omdat hier volgend jaar het Europees Kampioenschap BMX wordt gereden.

Op zaterdag behaalden 7 van de 9 rijders de finale-rondes, waarbij ze allemaal zijn gestrand in de achtste finales. Voor een deel wordt dit veroorzaakt, omdat er tijdens 3 Nations 2 leeftijdsklassen worden samengevoegd waardoor de strijd met een hogere leeftijdsklasse lastig is. Zondag zouden 12 rijders deelnemen, alleen raakte Ronan Maring zaterdag hard de baan waardoor hij zondag niet meer mocht fietsen. Dit keer gingen 7 rijders door naar de finale-rondes. Waarbij Jesper Grob na sterke manches en achtste finale in de kwart finale strandde. Maar Twentse Ros-toppers Kevin van Benthem en Rick Bok reden na sterke manches en finale rondes de echte finale. Helaas hadden de heren, in de klasse 25+, beiden dit keer een mindere start en had er misschien wel meer ingezeten dan de nu behaalde resultaten. Rick Bok behaalde een vierde plek en Kevin van Benthem een vijfde plek. Rick Bok heeft hiermee zijn goede resultaten van onder de UEC ronde in Zolder voortgezet waar hij de eerste plek behaalde in de cruiser klasse en de podiumplekken tijdens Topcompetitie. Aankomend weekend zullen rijders deelnemen aan provinciaals kampioenschap in Ammerzoden waar gestreden wordt voor de titel 'Kampioen van Brabant'.

Zandsculpturen Warmelo

DIEPENHEIM - Top kunstenaars hebben unieke zandsculpturen gemaakt en die zijn te zien op Landgoed Warmelo.

De zandsculpturen zijn gemaakt door kunstenaars uit Nederland, Ierland, Italië, Letland, Rusland en Amerika. Voor alle kunstwerken hebben de kunstenaars circa 900 kubieke meter zand gebruikt. De sculpturen zijn te bezichtigingen tot en met zondag 6 oktober. Het is een leuk uitje voor het gehele gezin. U bent welkom van dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 16.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.kasteelmarkelo.nl.

Belle en het beest

HENGELO - Theaterschool Luna eindigt het seizoen met het prachtige verhaal van Belle en het beest.

Het verhaal gaat over Belle, de dochter van de kunstenaar in het dorp. Ze is een buitenbeentje in het dorp, maar wil graag een avontuur beleven. De voorstelling is op zaterdag 25 mei om 19.00 uur bij Schouwburg Hengelo aan de Beursstraat 44. Kaarten zijn online te koop op de website van de Schouwburg voor €17,50.

Expositie Stoevelaar

GOOR - Woonzorgcentrum de Stoevelaar organiseert regelmatig exposities. Op dit moment zijn de werken van Michel van Dijk te bezichtigen.

Michel van Dijk is 48 jaar geleden geboren in Nijverdal. Hij wordt geïnspireerd door de muziek, waardoor zijn schilderportretten tot stand zijn gekomen. Muziek is zijn passie. Hij is in 2009 begonnen met het schilderen van bekende Volendammers, nu gaat hij de uitdaging aan om ook bekende Nederlanders te schilderen. Zijn werken zijn tot en met 2 september dagelijks gratis te bezichtigen tussen 9.00 en 17.00 uur bij het Woonzorgcentrum aan de Stoevelaar 1 in Goor.

Muziekschool Hof van Twente

GOOR - Op zaterdag 25 mei van 14.00 tot 17.00 uur opent de Muziekschool Hof van Twente de deuren.

Iedereen die interesse heeft in het bespelen van een instrument, wil leren zingen of dansen is welkom op deze leerzame middag. De docenten zullen de aspirant-leerlingen en ouders wegwijs maken in het aanbod aan muziekonderwijs in Hof van Twente. Meer informatie vindt u op www.muziekschoolhofvantwente.nl

Borhave ook komend seizoen in Eredivisie

09-10-2018: Handbal: Borhave DS1: Borne: Foto: Herman Zandhuis

BORNE - De dames selectie van H.V. Borhave komt ook komend seizoen uit in de Eredivisie. Met het inleveren van de Eredivisie licentie van Morrenhof Jansen/Dalfsen is Borhave verzekerd van nog een jaar Eredivisie.

Morrenhof Jansen/Dalfsen maakte begin dit jaar bekent te stoppen met het topsport programma. De moedervereniging, SV Dalfsen, wilde de licentie overnemen maar door het niet op poten kunnen zetten van een eredivisie team zien ze daar nu alsnog vanaf. Doordat SV Dalfsen de licentie inlevert, zijn er twee open plekken in de Eredivisie. Deze plekken worden opgevuld door Garage Kil/Volendam en H.V. Borhave. De wedstrijd tegen Garage Kil/Volendam aanstaande zaterdag zal niet gespeeld worden. Ook het tweede duel in Borne zal niet plaatsvinden.
Komend seizoen bestaat H.V. Borhave 50 jaar. Mede om die reden was lijfsbehoud in de eredivisie belangrijk. Voorzitter Arjan Mengerink is blij: "Dit betekent dat wij met het vijftig jarig bestaan van onze club, ook nog mogen acteren op het hoogste niveau van Nederland!"

Joël Drommel tekent nieuw contract

ENSCHEDE - Joël Drommel blijft bij FC Twente. De 22-jarige doelman, die een aflopend contract had in Enschede, zette maandagmiddag zijn handtekening onder een verbintenis tot medio 2021. Een contract met de optie voor nog een seizoen. Met zijn contractverlenging geeft Joël een belangrijk signaal af.

"FC Twente is een fantastische club en ik ben blij dat ik hier in De Grolsch Veste blijf spelen", vertelt Joël Drommel. "We hebben een paar moeilijke seizoenen gehad bij de club en het was prachtig om afgelopen seizoen met de supporters kampioen te worden en zo terug te keren in de Eredivisie. Ik wil weer met FC Twente in de Eredivisie spelen en me hier verder ontwikkelen. Hoe gek het ook klinkt: misschien is een seizoen Keuken Kampioen-divisie ook wel goed voor me geweest. Een stapje terug, om er twee vooruit te kunnen doen. Ik ben als keeper natuurlijk nog volop in ontwikkeling."

Ongetwijfeld heeft de fotograaf in 1962 gedacht, toen hij deze foto maakte, snel even deze bebouwing fotograferen voordat het afgebroken wordt. Linkerzijde van de foto moest verdwijnen voor de bouw van het nieuwe stadhuis wat in 1963 geopend is. Vooral voor de oudere Hengeloërs heb ik deze foto uit mijn archief opgediept om een aantal herinneringen op te roepen die u dierbaar zijn uit uw jeugdverleden.

De mogelijkheid is aanwezig dat alles u wel bekend is, maar de namen van de gebouwen en neringdoende zaken u ontschoten zijn. Het eerste gebouw links stond in Hengelo bekend als de Joodse synagoge. De eerste synagoge die op deze plek werd gebouwd was van hout opgetrokken in 1837. Deze nieuwe werd gebouwd in 1883. Architect was de heer Mol uit Hengelo, aannemers A. Sieverink. De aannemingssom was fl 7.887. Om dit financiële plaatje rond te krijgen was de beurs van de Hengelose Joden niet toereikend. Men trok de gehele provincie door en de giften kwamen van vele instanties en particulieren, zowel Joden als niet-Joden. Het ontbrekende bedrag van tweeduizend gulden werd bijeengebracht door het uitschrijven van een renteloze rekening. Op 6 november 1883 (Joodse jaartelling 6 Cheswan 5644) kon men overgaan tot de plechtige inwijding en ingebruikneming van de nieuwe kerk.
Maar er braken jaren later donkere en bange tijden aan voor de gegroeide Joodse gemeente. In 1940 werd de synagoge gesloten. Het aantal gemeenteleden bedroeg voor de oorlog 400 personen. Het was in 1945 geslonken tot 100 leden. De teruggekeerden moesten aanschouwen dat hun bedehuis geplunderd en het interieur vernield was. Geld om alles te restaureren was er niet, de Joden die terugkwamen waren blij dat ze het er levend vanaf gebracht hadden. Hengelo heeft jarenlang naar deze synagoge gekeken waar de vensters met planken waren dichtgespijkerd. Men kreeg steun van andere Joodse gemeenten in ons land en in maart 1951 begon men met de herstelwerkzaamheden, waarna op 18 november daaraanvolgend het gebouw werd ingewijd. De Joodse gemeente waarvan het ledental inmiddels gedaald was tot ongeveer zestig was weer op haar oude plaats. De gemeente had reeds in 1961 deze gebouwen onteigend wat in hield dat men niet lang van het herstelde kerkgebouw heeft kunnen gebruik maken. De nieuwe synagoge werd gebouwd in de de Dorpsmatenstraat, die zij al enkele jaren geleden hebben verlaten. Naast de synagoge zien wij een aantal gebouwen waarvan de geschiedenis een groot aantal jaren teruggaat. Dit voert in dit artikel te ver en ik kan hierop beter een andere keer op ingaan.
Ik wil volstaan met de naam van de neringdoende zaken te noemen. Het gebouwtje vooruit geschoven, half op de stoep was een zogenaamde endkamer, die deel uitmaakte van de uitgebouwde boerderij uit de 16de eeuw. Het voorste gebouwtje was de etalage van de rijwielherstelinrichting van Hr. Bloemendaal. Vervolgens paardeslager A. Snijders. Dit was een bekende paardeslager in Hengelo die in 1952 reeds wist dat zijn zaak moest verdwijnen in verband met de bouw van het nieuwe stadhuis. Ongeveer 10 jaar heeft dhr. Snijders geprocedeerd om een gelijkwaardige plaats voor zijn zaak terug te krijgen. Uiteindelijk verhuisde hij naar de B.P. Hofstedestraat ook om voor zijn zoons een goede plek achter te laten. Vervolgens ziet u een noodwinkel op de plaats waar het pastoriegebouw van de Doopsgezinde kerk gestaan heeft. Met een blik op de toren van de Lambertusbasiliek waarvan de klok 12.00 uur aangeeft nemen wij afscheid van dit stukje oud Hengelo wat verdwijnen moest voor ons nieuwe stadhuis. Tot een volgende keer.

Marinus van Rooij

Een goede partij van Hans van der Zon

BORNE - Afgelopen weekend kwamen de dammers uit Borne ook weer in actie. Er werden weer mooie matches gespeeld, met diverse successen.

Een goede partij van Hans van der Zon. In een interessante en inhoudrijke partij speelde hij remise tegen Johan Essink. Arie Hanegraaf won alweer en ditmaal was Jelle Jepma het slachtoffer. In een rustige partij die er voor de neutrale toeschouwer nogal vredelievend uit zag, speelde Henk de Lange remise tegen Gerrit Bosch. Tonnie Keijzer zette de voorpost van Gerard Santen onder druk en wist deze tenslotte te winnen waarna het snel gebeurd was met Gerard. Fons ten Broeke kon een schijf winnen tegen Willem Buschers maar zag dat niet en werd vervolgens zelf het slachtoffer van een fraaie forcing. Peter van Esch hield het lang vol tegen Yuen Wong maar de sterke centrumstand van Yuen gaf uiteindelijk toch de doorslag. Een goed in vorm zijnde Bennie Vetketel combineerde er lustig op los tegen Peter Behrens. Michiel Hagreis toverde een verrassende combinatie uit de hoge hoed. Leo Springer dacht lang na maar een redding zat er toch echt niet meer in. In een lange partij won Nico Rosink in het eindspel toch nog van de als taai te boek staande Jan Bosch. Op de zaterdag speelde het landelijke bekerteam een zwaar toernooi. Te midden van allerlei topspelers weerde het Bornse team zich knap, Yuen Wong wist zelfs al zijn partijen te winnen, maar op sneue wijze werd het team uiteindelijk slechts met 1 bordpunt verschil uitgeschakeld.

De uitslagen
B. Vetketel - P. Behrens 2-0
F. ten Broeke - W. Buschers 0-2
B. Venneker - D. Oude Egberink 2-0
M. Hagreis - L. Springer 2-0
A. Hanegraaf - J. Jepma 2-0
P. van Esch- Y. Wong 0-2
N. Rosink- J. Bosch 2-0
G. Santen- T. keijzer 0-2
G. Bosch- H. de Lange 1-1
J. Essink- H. van der Zon 1-1

Tour du ALS

ENSCHEDE - De strijd tegen ALS is nog niet gestreden. Er is veel geld nodig om onderzoek te doen naar het ontstaan van de ziekte en te zoeken naar een remedie. Met de Tour du ALS wordt er geld ingezameld voor dat doel. Ook Auping doet mee met de Tour de ALS.

Twee jaar geleden wilden twee accountmanagers van Auping Plaza iets gaan doen voor een goed doel. Door een medewerker werd voorgesteld om mee te doen met Tour du ALS. Niet vreemd wetende dat de vader van deze medewerker door de ziekte ALS was overleden. Dat jaar gingen 18 medewerkers van Auping Plaza de uitdaging aan en beklommen zij de Mont Ventoux.

Op herhaling
Op 29 mei gaat de achtste editie van Tour du ALS van start. Weer wordt er door ALS-patiënten, familie, vrienden en iedereen die iets wil doen tegen de ziekte ALS gezamenlijk gestart met het beklimmen van de Mont Ventoux. Het principe is heel eenvoudig: iedereen kan meedoen met het beklimmen van de Mont Ventoux. Dit kan wandelend, hardlopend of fietsend, dus zowel de getrainde sporter als de iets minder sportieve persoon heeft de mogelijkheid om deel te nemen. Hoe vaak de berg beklommen wordt, is niet van belang. Maar menigeen heeft als streven toch zo vaak mogelijk de klim te kunnen maken. Er is echter wel een voorwaarden: elke deelnemer moet een bedrag van € 1500,- ophalen door sponsoring. Ook Auping is dit jaar weer van de partij.
Auping heeft het dit jaar nog groter aangepakt. Niet alleen de medewerkers van Auping Plaza, maar iedereen die op enigerlei wijze verbonden is met Auping is uitgenodigd om deel te nemen. Team Auping bestaat dan ook uit medewerkers van Auping, dealers van Auping en zelfs toeleveranciers. Het is met 50 deelnemers het grootste team dat meedoet met Tour du ALS en als team hebben ze al ruim € 100.000,- bij elkaar gebracht. Alle deelnemers gezamenlijk hebben inmiddels al meer dan 1 miljoen euro opgehaald. Een recordopbrengst!
Ook Addie Becker van team Auping gaat voor een nieuw record. Wist hij als één van de weinigen twee jaar geleden nog drie maal de Mont Ventoux te beklimmen op zijn racefiets, dit jaar is zijn streven om de klim vier keer te maken als de omstandigheden het toelaten.

Wat is ALS?
De afkorting ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose en het is een ziekte aan het zenuw- spierstelsel waarbij boodschappen vanuit de hersenen de spieren niet meer bereiken. Eén voor één zullen spieren uitvallen, waardoor een patiënt met ALS steeds minder zelf kan en steeds hulpbehoevender wordt. Uiteindelijk zal een ALS-patiënt overlijden en meestal is dit door uitval van de ademhalingsspieren. In Nederland zijn ongeveer 1500 ALS-patiënten en elk jaar komen daar ongeveer 500 nieuwe patiënten bij en overlijden er zo'n 500 patiënten. Over de oorzaak van ALS is thans nog weinig bekend. Zolang de oorzaak niet bekend is, is er ook nog geen genezing mogelijk. En dat betekent dat de ziekte dodelijk blijft en dat ALS-patiënten gemiddeld na drie tot vijf jaar na de eerste klachten komen te overlijden.

De strijd tegen ALS steunen? Sponsor de deelnemers via www.tourduals.nl of via de QR-code.

Woman of Japan

DELDEN - Museum No Hero presenteert tot en met 1 september een tentoonstelling over het leven van Japanse vrouwen.

In het museum worden foto's, prenten, porselein en sieraden getoond van Japanse vrouwen. Thema's als carrière, moederschap, spiritualiteit en schoonheid worden hierbij ook belicht. Vrouwen in Japan worden vaak gezien als tweederangsburgers en zijn niet gelijkwaardig aan mannen. De vier geïnterviewde Japanse vrouwen geven samen een kijkje in hun leven. Voor openingstijden en meer informatie: museumnohero.nl.

Lezerspanel

HOF VAN TWENTE - De Gemeente Hof van Twente is op zoek naar mensen, die willen deelnemen aan het lezerspanel.

De gemeente wil het liefst zo duidelijk en helder mogelijk communiceren met de inwoners. Ook de in de brieven! Informatie verstrekken die door te moeilijk of te formeel taalgebruik niet overkomt bij de lezer, zorgt alleen maar voor onduidelijkheid. Wilt u de gemeente helpen bij het verbeteren van de brieven? Aanmelden kan tot uiterlijk 25 mei via www.hofvantwente.nl/actueel/lezerspanel.html.

Allerhande Markt op Hemelvaartsdag

HAAKSBERGEN - Op Hemelvaartsdag donderdag 30 mei vindt er van 10-17 uur een "Allerhande Markt", plaats op de Markt in Haaksbergen (rond de Kerk en voor de Hema).

Op de markt vindt u stands met allerlei handel, zowel nieuw als gebruikt en voor de liefhebbers komt er een stand met grammofoonplaten. Verder zijn er een aantal eet-stands en prachtige terrassen op de Markt. Toegang tot de markt is gratis.

Plek voor kinderen
Alleen voor kinderen tot 14 jaar, is er een gratis plaatsje (+/- 200 x200 cm) beschikbaar, om hun eigen oude spulletjes te verkopen. Bel: 06 26 222 593 of mail: info@hetnet.nl.

Voor de Allerhande Markt zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar, hiervoor kan men contact opnemen met telefoonnummer 06 26 222 593 en/of mail info@rezimarkten.nl

Gratis sollicitatiespreekuur

HENGELO - Op maandag 27 mei is het mogelijk om op het sollicitatiespreekuur te komen in de Bibliotheek Hengelo.

Sheena Kozijn zit tussen 13.00 en 14.00 uur klaar om uw vragen te beantwoorden rondom het solliciteren. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekhengelo.nl.

Hoe goed kennen we onze eigen buren?

TWENTE - Hoe goed kent u uw buren? Persoonlijk heb ik best een goede relatie met de buurtjes links en rechts van ons. Je let een beetje op wanneer ze op vakantie zijn, we lenen het tuingereedschap uit en ja, zelfs een kopje suiker halen over en weer is geen probleem. Maar helaas heeft lang niet iedereen zo'n goede band met de buren...

Deze vrijdag is de Europese Dag van de Buren. Een dag die net als de landelijke Burendag in het leven geroepen werd om stil te staan bij het belang van een goede relatie met de buren. De Europese dag is zelfs ouder dan onze Nederlandse Burendag: de Europese versie werd in 1999 voor het eerst gehouden, de Nederlandse in 2008.

De cijfers
In Nederland meten we van alles. Zo ook de relatie met de buurtbewoners. Uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van eind vorig jaar blijkt dat er nog veel winst te behalen valt. Zo gaf ruim een kwart van de respondenten aan dat mensen elkaar nauwelijks kennen in de buurt. Slechts 36 procent had toen veel contact met buurtbewoners.

Leefbare buurt
Het stimuleren van een leefbare buurt met positief burencontact is steeds belangrijker geworden. Gemeenten investeren veel in de leefbaarheid in buurten, waarbij ook het contact van mens tot mens een grote rol speelt. Buurten waar mensen naar elkaar omkijken en elkaar helpen zijn immers fijner om in te wonen. En zeker gezien de trends van vergrijzing en vereenzaming spelen buren ook een belangrijke, signalerende rol.

Op de koffie
Al met al is er dus voldoende aanleiding om toch eens kennis te maken met de buren. Het spreekwoord zegt immers niet voor niets: liever een goede buur dan een verre vriend!

Douche-toilet populairder

TWENTE - Het douche-toilet is bezig met een ware opmars in Nederland. Waar eerder nog wat lacherig gedaan werd over de veelal Japanse toiletten met hun douche-functionaliteit, rustgevende geluidjes en verwarmde toiletbrillen, zien tegenwoordig steeds meer mensen best zo'n stukje luxe zitten.

De porseleinen troon mag tegenwoordig best wel meer doen dan alleen doorspoelen. In Nederland zijn we doorgaans gewend om alleen toiletpapier te gebruiken voor onze boodschappen, maar wereldwijd is spoelen met water eigenlijk de standaard.

Breder aanbod
Waar de toiletten met ingebouwde douche eerder vooral een specialistische aangelegenheid waren, zien we ze tegenwoordig bij meer en meer badkamerwinkels in het assortiment verschijnen. De klant schroomt zich niet meer om te vragen naar het product en, zo leert de ervaring, wie het eenmaal zélf ervaren heeft, wil al snel niet meer anders. De hypermoderne toiletten zijn dan ook ver verwijderd van de oude bidets.

Luxe
De voordelen van het douche-toilet zijn legio. Zo waren ze eerder al populair bij mensen die een beperkte mobiliteit hebben aan hand en arm, maar tegenwoordig zien winkels dat ook echt het stukje luxe mensen over weet te halen. Het schoonspoelen met water en droogblazen zorgt niet alleen voor een schoner gevoel na toiletbezoek, het is ook nog eens milder voor het lichaam én spaart vele meters toiletpapier uit per week. Een veelgehoorde opmerking is dat zo'n toilet veel meer water en elektriciteit zou verbruiken, maar de ervaring leert dat de kosten rond de 3 euro per maand zitten voor een gemiddeld huishouden. Valt dus best mee.

Gunstige duurzame leningen

TWENTE - Duurzaamheid is voor veel mensen een belangrijk thema. Nou ja, eigenlijk nog niet echt - je hoort er veel over, maar de gemiddelde huizenbezitter kan er nog maar weinig mee. Want aanpassingen aan de woning zijn duur en daardoor onbereikbaar.... toch? In de praktijk valt dit best mee; bovendien bieden ook steeds meer gemeenten leningen aan voor duurzame investeringen.

Het duurzamer maken van de bestaande Nederlandse woningvoorraad heeft een hoge prioriteit bij gemeenten en de Rijksoverheid. Een duurzame woning verbruikt veel minder stroom en gas, wat bijdraagt aan de landelijke en Europese doelstellingen om het gebruik hiervan terug te dringen. Een woning kan men op veel manieren duurzamer maken; bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp, maar veel huiseigenaren komen al goed weg met het beter isoleren van muren, vloer of het gebruik van beter glas in de ramen.

Energiebesparingsfonds
In alle gemeenten kunnen huiseigenaren via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting gebruik maken van leningen voor het verduurzamen van de eigen woning. Zo is er het Nationaal Energiebesparingsfonds dat particuliere woningeigenaren stimuleert om energiezuinige maatregelen te nemen. Het fonds ontstond als uitvloeisel van het Woonakkoord in 2013. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voert de verstrekkingen uit. Het aanvragen van een lening kan via de website www.energiebespaarlening.nl. Bij dit fonds kan men maximaal 25.000 euro euro lenen tegen een lage 1,9 procent rente met een looptijd van 10 jaar. Belangrijk om te weten: met deze lening kan men zonnepanelen maar financieren tot maximaal 75 procent. Naast de landelijke Energiebespaarlening is er ook de regionale Duurzaamheidslening, waarbij de gemeente of provincie bepalen welke maatregelen wel of niet gefinancierd worden en voor welke doelgroepen. Het loont dus om bij de gemeente rond te kijken voor alle mogelijkheden.

Voordelen
Het verduurzamen van de eigen woning heeft diverse voordelen. Zo zorgen duurzame maatregelen niet alleen voor lagere woonlasten door een kleiner verbruik van gas en elektra, maar het kan ook het wooncomfort verhogen. Een goed geïsoleerde woning is bijvoorbeeld nooit te koud en heeft ook geen koude zones.

Voor ondernemers
Ondernemers die bij willen dragen aan het gemeentelijke of provinciale duurzaamheidsbeleid kunnen ook bijdragen krijgen uit het BNG Duurzaamheidsfonds; dit zorgt voor duurzame investeringen op zowel ecologisch als sociaal en cultureel gebied.

Hoe kom je er vanaf?

TWENTE - Fruitvliegjes komen in bijna ieder huishouden voor. De wetenschap gebruikt de vliegjes graag voor genetische onderzoeken, maar in het huishouden worden ze vaak als vervelend ervaren. Deze beestjes komen vooral in de warme zomerperiode voor, waarbij je zult merken dat ze nooit alleen zijn. De vliegjes vermenigvuldigen zichzelf ontzettend snel; ze kunnen in één maand wel 400 tot 800 eitjes leggen, waardoor je al vrij snel een plaag hebt in je huis.

Fruitvliegjes zullen met een paar kleine aanpassingen uit je huishouden wegblijven. Ze komen namelijk op rottend en gistend voedsel af, waardoor de afvalbak de ideale broedplek is. Zorg er daarom voor dat je het fruit snel op eet in de warme zomermaanden, zodat je zo min mogelijk hoeft weg te gooien. Heb je toch groente- en fruitafval? Wikkel dit dan eerst in een oude krant, waarmee je de rotte geur maskeert waar de fruitvliegjes dol op zijn.

Kruidige geuren
Insecten houden niet van sterke en kruidige geuren. Leg daarom kruiden als kruidnagel, salie, dille of knoflook in de fruitmand. Ook basilicum en lavendel geven een sterkte geur af. Zet daarom een paar van deze basilicumplantjes of takjes lavendel in je huis. Door daarnaast wat druppels basilicumolie in je vuilnisbak te sprenkelen, wordt de geur van (rottend) voedsel gemaskeerd.

Bestrijden
Als je eenmaal een plaag in je huis hebt, zullen voorgaande tips vaak niet effectief genoeg zijn om de vliegjes uit het huis te krijgen. Deze fruitvliegjes kun je eenvoudig bestrijden met een eigen vliegenval. Door een stuk fruit of beetje wijn in een glazen potje te doen en deze af te dekken met vershoudfolie met gaatjes, zullen de vliegjes erin kruipen waarna ze er niet meer uit kunnen. Daarnaast komen fruitvliegen ook op een bakje fruitazijn af met een paar druppels afwasmiddel, waarna ze niet meer uit het bakje kunnen komen. Of neem de stofzuiger ter hand en zuig ze op.