Hart van Hengelo - Hof van Twente

17 mei 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 17 mei 2019


Externe voorstellen voor nieuw beleid

Foto: Jasper Bergstra

HENGELO - 'Wat verdient extra geld en aandacht de komende vier jaar?' Met deze oproep wilde de gemeenteraad graag ideeën ophalen voor de Kadernota 2020-2023. In totaal zijn er 34 externe voorstellen ingediend, ter hoogte van € 802.000 in 2020.

Tijdens de Politieke Markt van woensdag 22 mei gaan de indieners van de voorstellen en de gemeenteraad met elkaar in gesprek. In juni wordt duidelijk of en hoeveel (financiële) ruimte er is om nieuwe voorstellen uit te voeren. De Politieke Markt over de voorstellen nieuw beleid is een eerste stap bij het opstellen en vaststellen van de Kadernota.

Kadernota
Hengelo is een financieel gezonde gemeente en wil dat ook blijven. Dat is een behoorlijke opgave. Er zijn maatregelen nodig om de uitgaven in het sociaal domein (Wmo en jeugdzorg) weer in balans te brengen met het geld dat daarvoor van het Rijk binnenkomt. Daarnaast heeft de gemeenteraad al eerder afgesproken te willen investeren in een aantrekkelijke en duurzame (binnen)stad. Dit alles maakt dat de gemeente zorgvuldig moet bekijken of en waar (extra) in geïnvesteerd kan worden en waarin niet. Deze afweging maakt de gemeenteraad jaarlijks in een Kadernota. Daarin staat informatie over de financiële positie van de gemeente, worden voorstellen voor nieuwe gemeentelijke uitgaven (zogenoemd nieuw beleid) gedaan en eventuele bezuinigingen gepresenteerd. De gemeenteraad vindt het belangrijk dat organisaties, instellingen en verenigingen in Hengelo vanuit hun werkveld ook ideeën en wensen kenbaar kunnen maken. En dat heeft dus geleid tot 34 ingekomen externe voorstellen. Daarnaast heeft de gemeentelijke organisatie ook voorstellen ingediend voor nieuw beleid.

Open bestuursstijl
Het college van B en W heeft de externe en ambtelijke voorstellen 1-op-1 doorgestuurd naar de gemeenteraad. Mariska ten Heuw, verantwoordelijk wethouder Financiën: 'We hebben afgesproken dat we volgens een open bestuursstijl met elkaar omgaan. De raad krijgt daarom nu alle ideeën uit de stad én ambtelijke organisatie voorgeschoteld zonder 'kleuring' vanuit het college. Op die manier kan de gemeenteraad met de initiatiefnemers in gesprek en kunnen ze uiteindelijk hun eigen afweging maken'.

Planning
Naast de voorstellen nieuw beleid komt het college van B en W binnenkort ook met een doorrekening van het huidige beleid en de financiële positie van de gemeente Hengelo. Dan is ook duidelijk of en hoeveel geld er beschikbaar is voor nieuw beleid. Tijdens de Politieke Markt van woensdag 12 juni vindt daarover een volgende discussie met de gemeenteraad plaats, waarin volgens verwachting ook duidelijk zal worden welke voorstellen nieuw beleid op draagvlak kunnen rekenen. Mede op basis van die discussie biedt het college van B en W volgens verwachting op 20 juni een totaal-voorstel aan, waarna de gemeenteraad volgens planning daar op dinsdag 9 juli een besluit over zal nemen.

Jaargang: 9 • Nr 325• Wk 20

Onafhankelijk onderzoek: TONZON meest ecologisch

TWENTE - Het isoleren van woningen is belangrijker dan ooit. Er moet zo min mogelijk warmte verloren gaan of onnodig binnenkomen voor lage energiekosten en een duurzame toekomst. TONZON werkt met thermokussens die de vloer op een efficiënte manier isoleren.

Vloerisolatie is een van de meest belangrijke factoren in het duurzaam bouwen van woningen. De TONZON Thermokussens bieden hierin een grote oplossing. Ze nemen relatief weinig ruimte in gebruik voor een groot effect. Het aanbrengen van de kussens verloopt gemakkelijk en kost maar weinig CO2, terwijl ze door de isolerende werking ook nog eens zorgen voor een grote CO2 reductie. Hiermee is het benoemd tot Dubo-keur product in de 1a klasse, een naam die alleen de meest milieuvriendelijke producten mogen dragen. Bewoners profiteren niet alleen van het gemak waarmee de thermokussens worden aangebracht, maar hebben langdurig plezier van de energiebesparing van de kussens. De vloer bovenop de thermokussens zal in staat zijn de warmte langer vast te houden waardoor de stookkosten beperkt kunnen blijven. Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) heeft een milieuvergelijking gemaakt tussen de verschillende manieren om dit aan te pakken en dit onafhankelijk onderzoekt laat zien dat de vloerisolatie van TONZON de meest ecologische is en zonder verborgen kosten.

TONZON op TV
Binnenkort zijn de oplossingen van TONZON ook op TV te zien. Het programma "Green Make Over" van SBS 6 dat op 19 mei, 26 mei en 2 juni vanaf 16.30 uur te zien is, gaat over hoe mensen inspelen op het veranderende klimaat en zal aandacht besteden aan de innovatieve oplossing van onder andere TONZON.

Jazz op de Oude Begraafplaats

HENGELO - Op zondag 2 juni organiseert de Vereniging Gemeenschappelijk Onderhoud (VGO) haar jaarlijkse Voorjaarsdag op de Oude Begraafplaats aan de Bornsestraat in Hengelo.

Deze prachtige locatie, welke een rijksmonument is, heeft in de afgelopen jaren een flinke renovatie ondergaan. Hierin heeft de VGO een belangrijke rol gespeeld. Tal van grafstenen zijn gerestaureerd, het poortgebouw is gerenoveerd de beplanting is, waar nodig, vernieuwd. Het archeologisch veldonderzoek naar het eerste Lambertuskerkje is uitgevoerd en de resultaten daarvan zijn zichtbaar gemaakt en er is een nieuw informatiebord geplaatst. Deze prachtige plek vormt een oase van rust in het centrum van Hengelo. De toegang is zoals gebruikelijk gratis.
Op deze zondag zal er om 11 u 30 een concert plaatsvinden door de Big Band Eighty-Nine uit Borne. Deze Big Band viert dit jaar haar dertig jarig bestaan. Het orkest staat onder leiding van Bert Fransen en geniet een groeiende belangsteling. De band brengt overbekende classics uit deze jaren 30" tot 60" van de vorige eeuw. De muziek van o.a. Count Basie, Duke Ellington en Benny Goodman brengt de luisteraar terug in de nostalgische sferen van deze jaren in de vorige eeuw. Vocale bijdragen deze ochtend worden geleverd door zangeres Loes Ossevoort en zanger Martin ter Haar met hun interpretatie van legendarische vocalisten zoals Ella Fitzgerald, Billy Holiday, Frank Sinatra en Louis Armstrong. De toegang is gratis.

Column

Huis-aan-huis

Zo’n veertig jaar geleden heb ik een vak geleerd; voorlichting. Tegenwoordig heet dat overheidscommunicatie en niet alleen de naam is anders, ook de inhoud van het vak is totaal iets anders. Wat is het verschil tussen deze twee? Voorlichters waren wereldverbeteraars. Voorlichting maakte een burger beter, mondiger in zijn omgang met de overheid. Communicatieadviseurs willen gedrag veranderen. Voorlichters dienen de democratie vinden ze, communicatieadviseurs dienen hun opdrachtgevers vinden anderen. Ik zeg niet dat het ene goed is en het andere slecht, want ook ik ben met de tijd meegegaan en vind dat de burger in zijn algemeenheid mondiger is geworden, sterker en sneller naar de rechter gaat. En dat is goed.

Het vak voorlichting is aan de ene kant zeer simpel, aan de andere kant stik moeilijk. Het is eigenlijk continu vragen waarom iemand iets doet en wat iemand wil bereiken. Het gaat om het zorgvuldig formuleren wat je, bij wie wil bereiken. Als je dat weet is de volgende stap een makkie: Hoe doe je dat, welke middelen gebruik je? Een middel kan zijn het plaatsen van advertenties in een krant, of informatie op een website.

Effectieve voorlichting is misschien wel de oorzaak van de kloof tussen overheid en burger. De burger wordt beter geïnformeerd en weet daardoor dat het bij de overheid een soepzooitje kan zijn en dat je dat soms beter kunt accepteren en vanuit die wetenschap met de overheid omgaan, in plaats van met je kop tegen een muur te lopen. Het vervelende is dat de overheid zoveel sterker is, dus je wordt als individu sowieso ondergewalst. Neem het volgende. De gemeente Enschede stopt per 1 januari 2020 met de gemeentelijke mededelingen in Huis-aan-huis, het huis-aan-huiszusje van Tubantia. Er zijn mensen die elke week kijken of er iets is aangevraagd en door wie.

Na 1 januari 2021 is de officiële bekendmaking via de krant blijkbaar niet meer wettelijk verplicht en is vermelding op de gemeentelijke website voldoende. Maar het betekent wel het stopzetten van een communicatiemiddel met een mogelijk bereik van 100 % (verspreiding huis-aan-huis) door een communicatiemiddel dat voor veel mensen niet beschikbaar of bruikbaar is. In het raadsvoorstel wordt gesuggereerd naar het Stadskantoor te gaan en daar de lijst in te zien. Een dergelijke antwoord laat zien hoe je als overheid denkt over de communicatie met de burger en dat is in dit geval kil, technocratisch, a-sociaal en het tegenovergestelde van transparant. Dit alles voor een bezuiniging van 30.000 Euro, in een tijd dat miljoenen over de tafel vliegen.

Alsof het geen publieksgeld is.

Mijn naam is Rebecca de Jong en ik geef vanaf 21 mei a.s. een korte cursus 'Bewust ouderschap' bij de Volksuniversiteit. Naast docent bij de Volksuniversiteit ben ik eigenaar van een kindercoach-praktijk.

Ik ben moeder van zoon Sam en dochter Faya. Mensen die mij goed kennen, zullen zeggen dat ik een krachtige, liefdevolle en sensitieve vrouw ben. In 2004 rondde ik mijn opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening af en genoot ik jaren van mijn werk binnen het onderwijs. Daarnaast verzorgde ik assertiviteitstrainingen aan volwassenen bij Carint+. Ook heb ik de kans gekregen om binnen een coachings- en trainingsbureau Empowerment trainingen aan jongeren te verzorgen. In 2011 maakte ik een bewuste keuze om een aantal jaren als pedagogisch medewerker te werken binnen de kinderopvang. Hier is de droom ontstaan om als kindercoach een eigen praktijk te kunnen starten. Tijdens mijn werk als begeleider van mensen met autisme heb ik de opleiding tot kindercoach en docent kinderyoga gevolgd en van mijn droom werkelijkheid gemaakt! Sinds enkele jaren ben ik de trotse eigenaar van een Kindercoachpraktijk, een praktijk voor bewust ouderschap en coaching van kind en gezin. Daarnaast verzorg ik met veel enthousiasme verschillende workshops en lezingen met als doel dat zowel ouders als kind weer in balans komen. Het geeft mij veel energie als ik na de coaching of workshop van ouders te horen krijg dat er zoveel meer rust heerst in het gezin naar aanleiding van de nieuwe inzichten die zij hebben opgedaan. 'Yes', denk ik dan, daar doe ik het voor!'

Eerste Car Boot Sale op de Markt in Hengelo

HENGELO - Een Car Boot Sale, of in het Nederlands een kofferbakmarkt, is oorspronkelijk afkomstig uit Engeland, waar deze meestal worden gehouden op grote buitenplaatsen, waar de verkopers, hun waren verkopen, vanuit, vanaf en rondom de auto.


De mooie handel werd op meegebrachte tafel(s) geplaatst en het grotere, minder kwetsbare op de grond. Het aanbod bestond uit veel antiek, brocante, curiosa, vintage, ja eigenlijk alles wat men maar kwijt wilde.

Overgewaaid
Deze markten, waar men allerlei overtollige spullen kan verkopen en kopen, vinden nu al weer een flink aantal jaren plaats in Nederland. Zo vindt zondag 26 mei voor de eerste keer een Kofferbakmarkt (Car Boot Sale) plaats op de Markt in Hengelo. Iedereen kan aan deze kofferbakmarkt meedoen als koper of als verkoper. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen door een e-mail te sturen naar info@rezimarkten.nl of door te bellen met 06 26 222 593. Ook voor het aanmelden als verkoper voor de kofferbakmarkt kan er via die weg contact worden opgenomen.

A'j 't gearne oawer oezelf hebt,
is 't zoer lustern noar 'n aander.

Maandag 20 mei 10:00 uur

Enschede: Het Wilde Oosten

Toen ik een relatie kreeg met een vrouw uit Twente dacht ik dat in Twente de criminaliteit neerkwam op kroegruzies en hennepteelt. Dit beeld wordt ook bevestigd door elke willekeurige Twentenaar met wie je over criminaliteit praat. De meesten doen dat wanneer ze horen wat ik voor werk doe. Wat telkens terugkomt is dat Twentenaren denken dat in Amsterdam niet te leven valt door de criminaliteit. Daar - eigenlijk alles voorbij de brug bij Deventer, maar in dit geval Amsterdam - zijn liquidaties en overvallen een dagelijks terugkerend probleem.

Ik heb een tijdje gedacht dat Twente inderdaad een gebied was waar criminaliteit amper een rol speelde in het dagelijks leven. Dit beeld van een crimineelvrije zone werd behoorlijk aangetast toen er in Enschede vier mannen werden doodgeschoten. Toen vervolgens de kroeg onder de woning van mijn vriendin werd beschoten, kwam het Twentse vuurwapengeweld wel heel dicht bij. Veel dichter bij dan mij ooit in Amsterdam was overkomen. Toeval? Ik begon te twijfelen.

Ik besloot dat het tijd was om de Twentenaren waar ik mee sprak eens wat steviger aan de tand te voelen. Toen ik daarmee begon, werd al snel duidelijk dat de gemiddelde inwoner van Twente regelmatig geconfronteerd wordt met criminaliteit in de directe omgeving.

Autobranden, inbraken en overvallen komen steeds vaker voor. Daarnaast is het een publiek geheim dat het drugsgebruik onder jongeren explosief is toegenomen, met alle gevolgen van dien.

Het is mij persoonlijk opgevallen dat vuurwapengeweld veelvoorkomend is. Schietpartijen met gewonden of met dodelijke afloop zijn veel minder zeldzaam dan je zou verwachten. Daar komt nog bij dat er ook regelmatig woningen onder vuur worden genomen. Dit gebeurt natuurlijk ook in de Randstad, maar het heeft mij persoonlijk zeer verbaasd dat de meeste Twentenaren zich niet realiseren dat er sprake is van een serieuze toename van zware criminaliteit.

Het is naar mijn mening zaak dat de lokale politiek mensen beter zal voorlichten en een plan bedenkt om de toenemende criminaliteit een halt toe te roepen.

mr. Niek Hendriksen
www.strafrechtadvocaat
twente.nl

Nijverbij voor de heer Taeke de Jonge

HENGELO - Op zaterdag 11 mei reikte wethouder Gerard Gerrits het Stadscompliment De Nijverbij uit aan de heer Taeke de Jonge. Dit gebeurde tijdens de feestelijke opening van het Tuindorpbad voor het seizoen 2019.

Dit was tegelijkertijd het afscheid van Taeke de Jonge als voorzitter van het Tuindorpbad. Na 17 jaar onder het beheer van de gemeente Hengelo te zijn geweest, neemt dit jaar de Stichting Beheer en Exploitatie Tuindorpbad de activiteiten van het bad over. Met die overname krijgen de bewoners van 't Lansink hun bad weer voor een belangrijk deel in eigen handen.
Ruim 25 jaar lang heeft de heer De Jonge leiding gegeven aan het bestuur van de stichting. In die 25 jaar heeft de heer De Jonge op verschillende manieren bijgedragen aan de ontwikkeling van het bad. Door de handen uit de mouwen te steken en diverse klussen te doen zoals schilderen, zandbak omwoelen, en bladblazen heeft hij ervoor gezorgd dat het bad zo goed mogelijk bleef draaien. Onder leiding van de heer De Jonge werd het bad in 2007 grondig gerenoveerd. Als voorzitter zat hij regelmatig om tafel met de gemeente om aandacht te vragen voor de financiële situatie van het bad. Samen met de heer Lex Hilbers heeft hij ervoor gezorgd dat er nu een overeenkomst ligt met de gemeente voor langere tijd. De Jonge is geen bestuurder in de klassieke zin, maar een doener, iemand die van aanpakken weet. Hij wordt gezien als een bescheiden mens die zichzelf niet op de voorgrond plaatst, maar anderen de ruimte geeft. Na zijn aftreden blijft Taeke de Jonge beschikbaar voor onder meer de april-schoonmaak. Het college van B en W is de heer De Jonge bijzonder erkentelijk voor zijn werk. Hij krijgt de Nijverbij uitgereikt als blijk van dank voor zijn vrijwillige inzet voor de Hengelose samenleving.

Jongeren scoren in De Grolsch Veste

ENSCHEDE - Zondag vond de 12e editie van het eindtoernooi om de FC Twente Cup plaats, dit keer in De Grolsch Veste.
Jongeren in de leeftijd van 11 t/m 16 jaar lieten zich afgelopen half jaar van hun beste kant zien in hun eigen woonwijk, door het uitvoeren van diverse maatschappelijke activiteiten. 19 teams plaatsten zich voor het prestigieuze eindtoernooi in het stadion van FC Twente.
Een prachtige en unieke ervaring voor de jongeren uit onder meer Enschede, Hengelo, Oldenzaal en het Duitse Bad Bentheim. De teams speelden zondag in hun eigen leeftijdscategorie om de felbegeerde FC Twente Cup. Wout Brama en Peet Bijen, ambassadeurs van de FC Twente Cup, kwamen zondagmiddag naar De Grolsch Veste om de spelers succes te wensen.
Het afgelopen half jaar stond voor de deelnemende teams in het teken van kwalificatie voor het eindtoernooi en om dat te bewerkstelligen hebben zij allerlei activiteiten ondernomen. Oefenwedstrijden, trainingen, maar met name sociale buurtbijdrages stonden centraal de afgelopen tijd.
Voor de jongeren zelf zijn de maatschappelijke activiteiten vaak nieuwe leerervaringen en vergroot het daarnaast hun binding met de eigen wijk. Gedurende het traject konden de teams ook beloningen verdienen voor de verrichte arbeid, zoals trainingsballen, wedstrijdkaarten en het gehele FC Twente-tenue.

Blader door het Mango Mobility Magazine

TWENTE - De aanschaf van een nieuwe scootmobiel wordt makkelijker en leuker met het gratis Mango Mobility magazine. Blader rustig door alle beschikbare modellen en kies uw favoriet.


Mango Mobility beschikt over de grootste keuze aan scootmobielen in de regio. Ze hebben alles in huis om uw mobiliteit buiten de deur te verbeteren. Hiermee brengt Mango leuke dingen dichterbij! Met het nieuwe Mango Mobility magazine wordt het uitzoeken van een geschikt product nog gemakkelijker en leuker. Het gratis magazine bestaat uit 124 pagina's gevuld met verschillende mobiliteitsoplossingen. Niet alleen het uitgebreide assortiment wordt hierin weergeven, maar ook algemene tips over de aanschaf, veilig rijden en onderhoud van een scootmobiel komen aan bod. Zo helpt Mango mensen niet alleen op weg bij de aanschaf van een scootmobiel, maar ook het gebruik en onderhoud ervan.

Onderhoud
Bij Mango Mobility stopt de service niet na aanschaf van een scootmobiel. Ze blijven voor u klaarstaan, ook bij het onderhoud van uw scootmobiel. Zo blijft uw scootmobiel een betrouwbaar hulpmiddel die uw wereld vergroot. Toch onverhoopt schade? Ook voor reparaties kunt u rekenen op de service van Mango Mobility. Met meer dan 10 jaar aan ervaring met elektrische mobiliteitsoplossingen zijn ze het aangewezen adres voor onderhoud en reparaties aan de scootmobiel.

Bezoek de winkel
Het Mango Mobility Magazine is gratis aan te vragen via de website: www.mangomobility.nl. Of breng een bezoek aan de winkel in Hengelo of Almelo. In Hengelo vindt u Mango Mobility aan de Drienerstraat 59, of bel ze op 074 - 70 02 269. In Almelo is de winkel gevestigd aan de Einsteinstraat 8, of bel naar 0546 - 45 32 96.

Repair Café Hengelo

HENGELO - Gooi kapotte spullen niet weg, maar repareer ze in het Repair Café op zaterdag 18 mei van 10.00 tot 13.00 uur in Wijkcentrum "de Tempel" in de Kasbah.

Het Repair Café is een gratis toegankelijke bijeenkomst die draait om het (samen) repareren. Van het herstellen van gordijnen, het weer aan de praat krijgen van (auto)elektronica tot het repareren van stofzuigers en koffieapparaten. Deze maand, met het mooie weer in aantocht, is er speciale aandacht voor het herstellen gereedschap. Wil je meer weten of meedoen, kijk dan even op www.repaircafehengelo.nl, www.detempel-hengelo.nl of op www.oyfo.nl.

Kampvuuravond

HENGELO - De Kampvuuravond is een ongedwongen, gezellige avond waarbij er gezongen wordt rond een kampvuur en zoveel mogelijk gitaren als begeleiding.

Frank Meijer heeft de leiding en speelt liedjes uit het kampvuurboekje en zingt daarbij. Iedereen kan gemakkelijk meezingen en als je de akkoorden van het liedje kent, kun je meedoen met je gitaar. De groep gitaristen is zo groot dat een verkeerd akkoord hier en daar niet opvalt. Ouders die hun kinderen komen brengen, kunnen ook een boekje kopen en de hele avond meezingen. Voor de Kampvuuravond wordt gebruik gemaakt van de kampvuurkuil van de familie Beijk aan de Vikkerhoekweg 73 in Hengelo in hun Jessapark. De inloop is vanaf 18.30 uur en de aanvang om 19.00 uur. Neem een kussentje, een lampje en wat lekkers mee om er een gezellige avond van te maken. Entree is € 3,50. Meer informatie is te vinden op www.frankmeijer.nl.

Zomerburgemeester gezocht

HENGELO - De tweede editie van het Zomerfestival Hengelo gaat er komen. Van juni tot en met september zijn er weer volop activiteiten in de Hengelose binnenstad. De aftrap van het festival is meteen goed, want op 4 juni start Sand in the City. Hier kan iedereen feestelijke zandtaartjes bakken, tunnels graven en van de glijbaan in een hele grote zandbak ploffen. Of even genieten van een hapje en drankje onder de parasol.

Naast Sand in the City zijn er nog veel meer mooie aankomende evenementen, zoals de Kidswarenmarkt, Springkussenfestival, Heerlijk Hengelo en Kids@the park. Blijf op de hoogte van alle evenementen van het Zomerfestival Hengelo via www.hengelopromotie.nl/zomerfestival.

Zomerburgemeester
Tijdens het Zomerfestival Hengelo mag een echte Zomerburgemeester niet ontbreken. Vorig jaar had Hengelo een heus Zomer-college, met Babbe, Indy, Luuk en Milou. Burgemeester Schelberg is wederom op zoek naar goede vervanging, die als VIP bij alle leuke en mooie evenementen aanwezig is. Hij nodigt Hengeloërs onder de 18 jaar van harte uit om te solliciteren. Dit kan door een leuk filmpje, vlog of foto met enthousiast verhaal te sturen naar info@hengelopromotie.nl, of delen via #zomerfestivalhengelo op Facebook of Instagram. Dit kan tot 29 mei 2019.

Sand in the City
Het stadsstrand Sand in the City wordt dit jaar mogelijk gemaakt door de Herontwikkeling Maatschappij Oost (HMO). Met Sand in the City vieren zij een zomer lang hun 10-jarig bestaan. Een enorme zandbak staat van 4 tot en met 30 juni in de Molenstraat. En daar vinden bijna dagelijks leuke activiteiten plaats. Elke woensdagmiddag kunnen kinderen naar hartenlust zandkastelen bouwen met een zandsculptuurkunstenaar. Elke donderdagmiddag organiseert OYFO leuke workshops met zand & muziek en zand & techniek en elke vrijdagmiddag kunnen kinderen zich laten schminken. Op zaterdag 15 juni is bovendien een Meet @ Greet met Koning Koos, Prinses Sassa en Toto van het Zandkasteel!

De binnenstad
De gemeente Hengelo, Hengelo Promotie en Stichting Centrummanagement Hengelo organiseren het Zomerfestival met evenementen voor jong en oud, in en rond de binnenstad. De partijen willen gedurende de werkzaamheden die de komende jaren vanuit het 'Actieplan Binnenstad' worden uitgevoerd, zorgen voor meer evenementen en activiteiten in de binnenstad.

Lekker leren hardlopen

GOOR - Op een prettige manier kennismaken met het hardlopen? Loopgroep de Kariboes in Goor heet u van harte welkom.

Vanaf woensdag 22 mei start een clinic van 0 naar 5 kilometer. Gedurende 19 weken wordt er toegewerkt naar een afsluitende 5 km loop op zondag 6 oktober tijdens de Halve van Oldenzaal. De clinics zijn bedoeld voor mannen en vrouwen die niet of nauwelijks ervaring hebben met hardlopen. Op geleidelijke wijze wordt gewerkt aan de verbetering van de conditie, houding en loopscholing. Dit gebeurt met een combinatie van onderdelen als warming-up, loop-oefeningen, wandelen en hardlopen. Onze ervaren trainers ondersteunen u met de beste looptechnieken en opbouwschema's. De clinics vinden plaats op en rond de flanken van de Herikerberg op woensdag van 19.00 tot 20.00 uur. Na 10 weken is het mogelijk een tweede training te volgen in de reguliere loopgroepen van de Kariboes. De kosten voor de clinic bedragen € 50 euro. Dit is inclusief koffie na de clinic en deelname aan de Halve van Oldenzaal.
Gaat u de uitdaging aan? Als u interesse hebt of aanvullende informatie wilt ontvangen kunt u mailen: ilsenol@caiway.nl. Het inschrijfformulier is ook te downloaden op de website van de Kariboes www.kariboes.nl.

Brandley Kuwas vertrekt in de zomer bij Heracles Almelo

ALMELO - Deze week maakte Heracles Almelo bekend dat Brandley Kuwas aankomende zomer vertrekt naar het Midden-Oosten, waar hij voor Al Nasr in Dubai gaat spelen. De 26-jarige aanvaller tekent een tweejarig contract met een optie voor nog een seizoen bij de club die uit komt in de VAE Liga. Brandley Kuwas maakte drie jaar geleden de overstap van Excelsior naar Heracles Almelo en kwam in die tijd tot 103 officiële wedstrijden in shirt van de Heraclieden. In deze 103 wedstrijden maakte Kuwas 23 doelpunten, waarvan 10 in het huidige seizoen.

Voor technisch manager Tim Gilissen kwam de transfer niet uit het niets: "Het was bij ons bekend dat Brandley een nieuwe uitdaging aan wil gaan." Voor Kuwas zelf is het nu belangrijk om het seizoen bij Heracles Almelo goed af te sluiten. "Ik heb een mooie tijd gehad bij Heracles Almelo, daar ben ik iedereen erg dankbaar voor. Het belangrijkste voor nu is om mijn tijd bij Heracles Almelo goed af te sluiten. Ik ga dan ook alles geven in de play-offs", aldus Kuwas.

Scoor een Boek! laat honderden kinderen boeken scoren

ALMELO - De tweede editie van Heracles Scoor een Boek! is bijzonder succesvol verlopen. In vijf gemeenten zijn honderden kinderen aan het lezen geslagen. Doel van het project was het 'scoren' van zoveel mogelijk boeken. In de gemeenten Almelo, Wierden, Hellendoorn, Hardenberg en Twenterand was dat niet aan dovemans oren gericht. Massaal grepen de basisscholieren naar boeken en fanatiek plakten zij stickers op het klassikale vel na weer een uitgelezen boek.

In februari was de aftrap van het geheel. Het bestrijden van laaggeletterdheid en met name het enthousiasmeren van jeugd om boeken te gaan lezen stond centraal. Klassikaal ging iedere deelnemende groep 5 of 6 op jacht naar zoveel mogelijk boeken. Na het uitlezen van één boek mocht er dus een sticker geplakt worden op een speciale poster van een wedstrijdveld.

Ook hebben er dit jaar vele kinderen meegedaan aan de thuiseditie. Hierbij wordt het gehele gezin gemotiveerd om wat vaker een boek te pakken. Met name in gezinnen waar niet zoveel gesproken wordt en of door welke reden dan ook sprake is van een taalachterstand bleek Scoor een Boek! een voltreffer te zijn. Uiteraard mochten ook kinderen die al wel veel lezen aan de thuiseditie meedoen.

Met Wout Droste als ambassadeur zijn er enkele motivatiefilmpjes verschenen. Centraal staan uiteraard ook daar voetbal en lezen. Onder andere door de medewerking van Wout kan gesproken worden van een zeer geslaagde editie.

Scoor een Boek! is een samenwerking tussen de Bibliotheken, de gemeenten, het onderwijs en Heracles Almelo.

Heracles Almelo plaatst zich voor play-offs

Foto: Stan Wissink

ALMELO - Afgelopen zondag heeft Heracles Almelo zich, ondanks het verlies in eigen huis tegen Excelsior (4-5), geplaatst voor de play-offs voor Europees voetbal. Heracles Almelo had voor de wedstrijd tegen Excelsior minimaal één punt nodig om een plek bij de play-offs veilig te stellen, maar door het verlies van concurrent Willem II (2-3) plaatste de ploeg van Frank Wormuth zich dus alsnog. Door zich te plaatsen, kan Heracles Almelo voor de tweede keer in de 116-jarige historie Europees voetbal bereiken. Hiervoor moet de Almelose Eredivisionist wel twee rondes van de play-offs doorkomen.

Kaartverkoop start donderdag
De kaartverkoop voor de play-offs begint donderdag 16 mei om 10.00 uur, omdat dan bekend is welke tegenstander Heracles Almelo treft en of er eerst thuis of uit gespeeld gaat worden. Seizoenkaarthouders van Heracles Almelo die hun seizoenkaart hebben verlengd, kunnen een gratis kaart bestellen voor de eerste thuiswedstrijd van de play-offs. Mocht je nog niet verlengd hebben, maar wil je wel profiteren van deze actie; het verlengen van je seizoenkaart is nog mogelijk tot donderdagavond 20.00 uur. Daarna worden alle niet-verlengde plekken vrijgegeven en is het niet meer mogelijk om je seizoenkaart te verlengen met korting. Losse kaarten voor de thuiswedstrijd in de play-offs zijn verkrijgbaar vanaf €10,-. Op heracles.nl staat alle informatie.

ZorGELIJK of ZorgGELUK

HENGELO - Van 19 mei tot 16 juni exposeert de Hengelose fotografe Erna Ter Haar in de A-galerie van AtelierZ, de creatieve dagbestedingslocatie van Aveleijn in Hengelo. De expositie is getiteld 'ZorGELIJK of ZorgGELUK' en geeft de zoektocht naar eigenheid als zorg 'in beeld' komt weer.

Erna is naast kunstenaar ook begeleider van mensen met een beperking. Vanuit haar werk ziet ze de verschillende gezichten van zorg. Zorg kent een diversiteit aan afhankelijkheden, maatschappelijke verwachtingen, regels en protocollen. Begeleiders kennen en ervaren hierin ook (hun eigen) beperkingen. In hoeverre kun je, of mag je, jezelf zijn in het geven en ontvangen van zorg? Erna fotografeerde de bewoners van Aveleijns woonlocatie Johannnesklooster in Borne. Dit leverde beelden op die een intieme weerspiegeling geven van het leven in een 24-uurs woonvoorziening.
De expositie is op werkdagen tussen 10.00 en 15.00 uur te zien in A-galerie aan de Steijnstraat 16 in Hengelo. Toegang is gratis.

ROC van Twente opent een ondernemerslab

HENGELO - Afgelopen donderdag 16 mei werd bij het ROC van Twente aan de Gieterij het nieuwste ondernemerslab Twente geopend. Tegelijkertijd is op dezelfde locatie ook het edulab van start gegaan.


Tijdens de officiele opening mochten de aanwezigen alvast een kijkje nemen in het nieuwe ondernemerslab en edulab die vanaf nu gevestigd zijn in het ROC van Twente. Na een toespraak van Trudy Vos, lid van het College van Bestuur, kregen verschillende studentbedrijven de kans om zich voor te stellen voor het aanwezige publiek. Deze opzet is precies de functie van het nieuwe ondernemerslab. Hier wordt actief gewerkt aan projecten en ideeën van studenten en medewerkers. Ondernemen staat hierbij centraal en een ondernemende houding wordt gestimuleerd met dit initiatief. Het ROC is begonnen met het ondernemerslab om studenten een houvast te geven bij beginnend ondernemerschap of de weg daar naartoe. Het ondernemerslab zal gebruikt worden voor uiteenlopende projecten of evenementen.

Edulab voor docenten
Behalve het ondernemerslab werd tegelijkertijd ruimte gemaakt voor het edulab: een educatief platform voor docenten van het ROC. Deze plek biedt docenten de kans om van gedachten te wisselen over de educatieve technologie. Hoe kan je nog beter en duidelijker lesstof overbrengen? In het edulab wordt continu gezocht naar nieuwe technologie op dit gebied. Docenten kunnen hier hun leervaardigheden uitbreiden door kennis en ervaring uit te wisselen en te experimenteren met nieuwe methodes. Vanuit het edulab worden ook trainingen, netwerkbijeenkomsten en themabijeenkomsten georganiseerd door docenten.

Ondernemerschap
Beide initiatieven zijn ontstaan onder leiding van het ROC van Twente en het ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen). Het is een volgende stap in het verbeteren en ontwikkelen van meer ondernemerschap binnen het ROC, maar ook in de regio. Het moet een brug vormen tussen bedrijven en studenten en kan oud-studenten en nieuwe leerlingen met elkaar in contact brengen, bijvoorbeeld door nieuwe leerwerkbedrijven. Studenten kunnen bij het ondernemerslab terecht met hun plannen en kunnen hier peilen of deze haalbaar zijn en wat er voor nodig is om ze tot uitvoering te brengen. Ook studenten die meer willen weten over ondernemerschap in het algemeen worden bij het ondernemerslab vooruit geholpen.

Tweede vestiging New York Pizza

All Rights Reserved by Barbara Trienen Photography Foto: Barbara Trienen, Barbara Trienen Photography

HENGELO - De Nederlandse pizzaketen New York Pizza heeft twee vestigingen in Hengelo. Na reeds 20 jaar 1 vestiging te hebben gehad aan de Oldenzaalsestraat, hebben zij vanwege drukte in maart een tweede vestiging geopend aan de Industriestraat.

"De vestiging aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo heb ik overgenomen in 2016 en als snel kregen we het daar een stuk drukker dan daarvoor door de focus op kwaliteit, snelheid en hygiëne!" Aldus franchisenemer Michael. De nieuwe vestiging is zijn derde. Hij laat zien hoe een bestelling binnenkomt, waarna de pizzabakkers direct beginnen om deze te maken met de vele ingrediënten die aanwezig zijn. Nadat deze uit de oven komt, sprint de koerier naar zijn scooter of elektrische fiets om deze pizza in een warmhoudtas te bezorgen. "De gemiddelde bezorgtijd is 20 minuten, bij afhalen slechts 10 minuten".

Dagvers

Alle producten bij New York Pizza Hengelo zijn vrij van kunstmatige geur,- kleur,- & smaakstoffen. Het deeg en groente wordt dagvers aangeleverd. "Naast pizza's hebben we een uitgebreid assortiment, met onder andere Lasagne, burgers, knoflookbrood of kippenvleugels".

Vestigingen Twente

New York Pizza zit al 20 jaar aan de Oldenzaalsestraat 182 in Hengelo. Ondertussen heeft de Nederlandse keten ruim 200 vestigingen waarvan ondertussen al zeven in Twente. Bij de vestigingen in Hengelo zijn bijna alle voertuigen elektrisch, dit zorgt voor minder geluidsoverlast maar is ook beter voor het milieu. New York Pizza Hengelo is elke dag geopend van 16.00 tot 22.00 uur en op zondag vanaf 12.00 tot 22.00 uur.

Koken met Edith Westendorp

Ik ben Edith Westendorp en ik geef in mei en juni verschillende kookworkshops bij de Volksuniversiteit. Naast docente bij de Volksuniversiteit heb ik een eigen bedrijf.

Mensen kennis laten maken met pure smaken is mijn passie. Samen combineren, proeven, proberen… Simpele ingrediënten uit laten groeien tot iets speciaals. Niet ingewikkeld, maar wel anders. Koken is gezelligheid, en dat wil ik mijn cursisten laten zien tijdens mijn workshops.
21 mei 'Eigen kruidenmixen maken', je leert hoe je gerechten op smaak brengt met eigen gemixte kruidenmengsels. 22 mei 'BBQ en bijgerechten', een zomerse workshop voor wie graag eens wat anders op de BBQ wil bereiden dan worstjes en hamburgers. 28 mei 'Groenten in de hoofdrol', voor wie graag wil leren variëren met groenten. 4 juni 'Koken met kerels', want wat is er nu leuker dan met een stel mannen onder elkaar de keuken in te gaan en vervolgens gezellig alles op te eten? De enige vrouw in dit gezelschap ben ik. 18 juni 'Koken zonder pakjes en zakjes', je leert hoe je avondmaaltijden kunt bereiden zonder kant-en-klare sausen en/of mixen.

Autobedrijf Zuithof ook sterk in de aanschaf van Suzuki

BORNERBROEK - Autobedrijf Zuithof heeft al ruim 49 jaar ervaring in de verkoop en onderhoud van Aziatische automerken. Naast Subaru is Autobedrijf Zuithof ook gespecialiseerd in jonge Suzuki's.

Suzuki heeft een divers, aantrekkelijk assortiment dat binnenkort te bewonderen is bij Autobedrijf Zuithof. Zo is de Jimny nieuw model hier al te zien en te rijden. Binnen nu en vier weken komen ook veel andere Suzuki's in de constant wisselende voorraad. Het gaat dan om al geregistreerde auto's in diverse modellen, uitvoeringen en optie-pakketten. Waaronder de zuinige en veilige Celerio, de ultra compacte SUV Ignis, de veelzijdige Jimny, de sportieve Swift en uiteraard de stoere Vitara. Ook allemaal als automaat leverbaar. Uiteraard kunt u ook kiezen voor een zakelijke- of private lease tegen gunstige voorwaarden. Daarnaast voeren zij ook deskundig onderhoud en schadeafhandeling uit voor dit merk. Zo bent u altijd zeker van vele veilige kilometers.

Breed aanbod
Autobedrijf Zuithof is uiteraard ook bekend als dé Subaru dealer van de regio. Er zijn ook altijd leuke aanbiedingen. Zo koopt u nu tijdelijk de Subaru Forester Spring Edition met mooie opties zoals beschermingsplaten op de voor- en achterbumper en zijbescherming, een afneembare trekhaak ter waarde van 1.195 euro, mattenset met bagagemat en automatisch inklapbare spiegels. Nu leverbaar voor 46.495 euro.

Maak kennis
Autobedrijf Zuithof laat u graag kennismaken met deze auto's. Kom langs aan het Tusveld 15 in Bornerbroek. Kijk voor meer informatie ook op: www.zuithof.nl

13 / 20

Een beetje ZZP'er gun je een Irmscher GT

Voor de snelle jongens en meisjes onder de ZZP’ers heeft Opel in dit voorjaar een even zo snelle verrassing. De toch al vlotte Opel Vivaro Irmscher wordt nu namelijk ook geleverd als heuse ‘GT’. En de kenners weten wat dat betekent, een Vivaro waarmee je snel bij de klant bent, maar ook snel weer thuis. Welke ZZP’er wil dat nou niet? En zoals een echte Irmscher betaamt, ziet de Vivaro er zeer sportief - zo niet indrukwekkend - uit en kent een uiterst rijke uitrusting naast de krachtige en zuinige turbodieselmotor. Daar is Opel niet kinderachtig in.

Rijke standaarduitrusting
Deze veelzijdige bedrijfsauto heeft standaard onder meer een met leer afgewerkt stuurwiel met stuurwielbediening, Electronic Climate Control, geïntegreerde zonwering in de zijpanelen, een 12 Volt-aansluiting in de laadruimte, cruise control, LED-dagrijverlichting met opvallende ‘Wing’-signatuur, mistlampen vóór, keyless entry en een 6-voudig verstelbare bestuurdersstoel met arm- en lendensteun en verwarmingsfunctie. Ook is de Opel Vivaro Irmscher GT uitgerust met het uitgebreide Navi 80 Intellink infotainmentsysteem met 7-inch touchscreen, geïntegreerde navigatiekaarten van Europa, DAB+-ontvangst, Bluetooth-connectiviteit en een USB en AUX-in aansluiting. De Vivaro Irmscher GT doet in dat opzicht niets onder voor de (zakelijke) Opel Insignia rijder.

De essential specs:
Extra sportieve uitvoering van Opel Vivaro met vele extra’s en luxe afwerking
Uitgerust met krachtige en zuinige 1.6 CDTI BiTurbo dieselmotor met 145 pk
Leverbaar als L2H1 Dubbele Cabine
De Opel Vivaro Irmscher GT heeft een vanafprijs van € 33.499,- exclusief BTW/BPM

100 jaren Citroën Advertenties

Ter ere van het 100 jarig jubileum van Citroën is vanaf nu het boek van de bekende advertising expert Jacques Séguéla beschikbaar, waarin 100 jaar advertenties van het merk met woord en vooral beeld wordt toegelicht!

Met haar iconische ontwerpen, technische innovaties maar zeker ook haar vaak karakteristieke berijders, is Citroën in de afgelopen 100 jaren uitgegroeid tot een uniek industrieel avontuur met ook een Nederlands tintje. De van oorsprong van een Amsterdamse familie afstammende André Citroën heeft van meet af aan geschiedenis geschreven met zijn avant-garde advertenties voor het roemruchte Franse automerk. Ook vandaag de dag wordt het succes van een merk grotendeels bepaald door de wijze waarop het merk wordt gepresenteerd in commerciële uitingen van een automerk. Tegenwoordig vinden die uitingen niet meer alleen plaats in traditionele advertenties, maar bijvoorbeeld ook op websites, social media, televisie, buitenreclames en natuurlijk streaming videokanalen zoals Youtube. De marketingbudgetten van automerken zijn nog nooit zo hoog geweest.
Het boek 100 jaar Citroën advertenties neemt u mee in de wijze waarop Citroën gewerkt heeft aan het beeld dat het merk neer heeft willen zetten in de autowereld. Van het bedenken van het Citroën logo tot opvallende media stunts en grote evenementen in de beginjaren van het merk, om Citroën te promoten. Het boek getuigt van de visie en de spitsvondigheid van briljante oprichter André Citroën, die zijn tijd 100 jaar geleden echt ver vooruit was. Een visionair waarvan de erfenis onlosmakelijk verbonden is met de Franse cultuur en de trots van een natie. En ontelbare iconische automodellen heeft opgeleverd. Citroën is nog steeds een bijzonder en onderscheidend automerk.
‘100 jaren Citroën Advertenties’ is zeker niet alleen boeiend voor fans, elke autoliefhebber zal genieten van dit document in een aantrekkelijk leesbare vorm met prachtige afbeeldingen en mooie verhalen.
Het boek ‘100 jaren Citroën Advertenties’, geschreven door advertising legende Jacques Séguéla, is verkrijgbaar in een collector’s edition op de website van de Citroën lifestyle e-shop: www.lifestyle.citroen.com.

Dutch Open keert terug als Van Mossel Kia Dutch Open

Foto: Onthulling Kia

Stichting TopSport Amersfoort en de nieuwe hoofdsponsor Van Mossel Kia zetten de Nederlandse tenniswereld weer op de kaart. Na meer dan tien jaar keert het Dutch Open, waar veel nationaal en internationaal talent op afkomt, terug in Amersfoort als ATP Challenger toernooi.

Mooie stap Nederlands tennis Tom Nijssen, voormalig tennisprof en erelid bij tennisclub ALTA, is aangewezen als toernooidirecteur van het Van Mossel Kia Dutch Open. "Dit is een fantastische stap voor het Nederlandse tennis, ik heb de ambitie om samen met alle betrokken partijen dit ATP Challenger toernooi voor lange termijn op de kaart te zetten. De oprechte betrokkenheid van de hoofdsponsor geeft veel vertrouwen voor de toekomst", aldus Nijssen. Bas Huijzer, commercieel/operationeel directeur van de hoofdsponsor Van Mossel Kia, is ook razend enthousiast en deelt de langetermijnvisie van Tom. Hij geeft aan: "Een van de kernwaarden van de Van Mossel Automotive Groep is om onderscheidend te zijn. Wij geloven dat wij door deze samenwerking onze klanten niet alleen onze passie voor auto's kunnen laten zien, maar hen ook kunnen meenemen in een wereld die minstens zoveel passie en drive kent."

Foto: Onthulling Kia

Over het toernooi
Het Dutch Open, waar de nummer één van de wereld Novak Djokovic in 2006 toernooiwinnaar was, vindt aankomende zomer van 15 t/m 21 juli plaats bij tennisclub ALTA. Ook nationale helden, zoals Raemon Sluiter en Martin Verkerk hebben in het verleden deelgenomen. Bij de herstart van dit graveltoernooi beloven weer vele mooie namen op de spelerslijst te komen staan. Het toernooi wordt georganiseerd door de Stichting TopSport Amersfoort in samenwerking met Gemeente Amersfoort, de KNLTB, tennisclub ALTA, Schoonderbeek bouw- en aannemingsbedrijf en Van Mossel Kia.

Nieuw exclusief topmodel Suzuki Swift: de Swift Sport Katana

Foto: SYTSE DIJKSTRA

Een legendarische naam keert terug. Dit keer niet alleen als sportieve motorfiets, maar ook als topuitvoering van de Suzuki Swift Sport: de Swift Sport Katana. Exclusiviteit is gegarandeerd, want in totaal worden er slechts dertig exemplaren van geproduceerd, speciaal voor de Nederlandse markt.

Katana is de naam van een zwaard dat Japanse Samoerai-strijders gebruikten, een vlijmscherp wapen dat met de hand werd gesmeed. Tevens is het de naam van een legendarische Suzuki motorfiets die in 1981 werd geïntroduceerd: de Suzuki Katana. Dit jaar keert de Suzuki Katana terug in het gamma van Suzuki Motoren. Voor het eerst wordt de naam ook gebruikt bij Suzuki Auto's, voor het nieuwe topmodel van de Swift Sport: de Swift Sport Katana.

Topmodel
Scherp sturen en enorm veel rijplezier, daar draait het om bij de Suzuki Swift Sport Katana. Elke Katana krijgt een sportonderstel dat compleet naar wens in te stellen is. Standaard staat de auto enkele centimeters dichter bij het asfalt, waarmee het zwaartepunt verder wordt verlaagd. Om de wegligging nog verder te verscherpen, is ook een veerpootbrug gemonteerd.

De toegevoegde sportiviteit wordt duidelijk benadrukt door het uitlaatgeluid. Elke Swift Sport Katana krijgt standaard een speciale sportuitlaat. Het interieur met lederen bekleding en een dikker sportstuurwiel maakt het geheel af. De Swift Sport Katana beschikt verder, net als elke Swift Sport, onder meer over adaptieve cruise control, automatisch geregelde airconditioning, navigatie, Apple Carplay & Android Auto, superlichte 17 inch lichtmetalen wielen en sportstoelen. Optioneel zijn speciaal geselecteerde lichtgewicht 18 inch OZ lichtmetalen velgen met Michelin Pilot Sport 4 banden leverbaar.

Genummerd
Net als de sportieve motorfiets wordt ook de Suzuki Swift Sport Katana enkel geleverd in de kleuren zilvergrijs en zwart metallic. De auto is altijd voorzien van een contrasterende striping en grille. In totaal worden er dertig auto's geproduceerd, waarvan vijftien exemplaren in het Premium Silver Metallic en vijftien exemplaren in het Super Black Pearl. Elk exemplaar wordt genummerd en die nummering komt op meerdere plekken terug. Zo staat het nummer boven de achterste raamstijl en is het ook geborduurd in de bekleding van de voorstoelen.

Direct te bestellen
De Suzuki Swift Sport Katana is per direct en exclusief online te bestellen via Suzuki.nl voor 28.999 euro, inclusief afleveringskosten. Of Private Lease vanaf € 479,- per maand, een vast bedrag waarin álles behalve brandstof is inbegrepen. Dit is op basis van een leaseperiode van 48 maanden, met 10.000 kilometer per jaar. De eerste exemplaren worden in mei 2019 geleverd

DEVENTER - We hebben nieuws voor u, want bij Autobedrijf Wesselink ligt het voordeel gewoon op u te wachten. U hoeft er niet veel voor te doen, Honda Wesselink wijst u graag de weg naar extra korting op voordeelmodellen of gratis extra's. Het wordt toch eigenlijk ook wel tijd voor een nieuwe Civic, Jazz of HR-V.

Honda Civic
De Honda Civic biedt zich als eerste aan met een aantrekkelijke actie op de voorraadmodellen. Zo krijgt u € 1.500,- voorraadvoordeel, maar ook is er een gelimiteerde oplage van de Civic Black Editions voordelig verkrijgbaar. De Civic Black Editions zijn op basis van een Elegance, maar met de nodige extra opties. Zo heeft een Black Edition sportieve zwart lederen bekleding met rood stiksel, zwarte sideskirts, zwarte voorspoiler, zwarte spiegelkappen en zwarte 17 inch lichtmetalen velgen. De Civic Black Edition is verkrijgbaar tegen een meerprijs van € 1.000,- ten opzichte van de normale Elegance prijs. U betaalt voor de Black Edition € 30.075 inclusief het huidige voorraadvoordeel.

Ruime Jazz
De Honda Jazz laat zich ook niet kennen en heeft een Honda Connect navigatie en metallic lak gratis in de aanbieding. De Jazz is een modern en aerodynamisch vormgegeven auto en is voorzien van moderne technieken die zorgen voor een goede wegligging, wendbaarheid, veiligheid en comfort. De veiligheidstechnieken zorgen er niet alleen voor dat bij een aanrijding u en uw passagiers beschermd worden, maar ook dat een aanrijding voorkomen kan worden. En naast het feit dat de Jazz een mooi compacte auto is, beschikt de Jazz dankzij Honda's unieke Magic Seats ook nog eens over verrassend veel binnenruimte. Met het Honda Connect navigatie systeem, inclusief 5 jaar gratis updates en de metallic lak cadeau, is de Jazz nu wel heel aantrekkelijk.

Voorraadvoordeel HR-V
De Honda HR-V is een kleine SUV, maar eigenlijk niet zo goed in een hokje te stoppen. En dat vinden we bij Honda maar wat leuk, want we bieden u graag unieke auto's aan in onze showroom. Het model is qua uiterlijk tegelijkertijd stoer, elegant en sportief. De bijzondere uitstraling van de HR-V geeft dit model een aerodynamische vorm en mede daardoor heeft de HR-V een laag brandstofverbruik. Het interieur van de Honda HR-V, in welke uitvoering dan ook, laat verder niets te wensen over. Veel zaken zijn elektrisch te bedienen zoals bijvoorbeeld de ramen en spiegels. Verder zijn climate control en verwarmbare voorstoelen standaard in alle uitvoeringen verwerkt. Ook de systemen die voor extra veiligheid zorgen, verkeersbordherkenning, intelligente snelheidsbegrenzing en dergelijke ontbreken niet. Voor de HR-V loopt het voordeel op een HR-V Executive, het meest luxe topmodel, op tot liefst € 2.546,-!

Laat het voordeel niet liggen en kom snel naar Honda Wesselink in Deventer.
We heten u daarom van harte welkom in onze showroom aan de Solingenstraat 7 in Deventer. We nemen alle tijd voor u en informeren u graag over uw voordeel en natuurlijk onze prachtige Honda's!

Column

Connected Saab

Het is tegenwoordig heel normaal dat een moderne auto verbonden is met het Internet. Tot mijn grote verrassing maakte de ANWB zelfs reclame met een meer dan 15 jaar oude Saab 9-3 cabrio voor ‘ANWB Connected’, notabene mijn auto. En omdat die Saab cabrio van 2003 is, verwacht je niet dat je zo’n auto nog kunt connecten met het Internet. Niets is minder waar, ook die oude vertrouwde youngtimer kan met een stekker contact maken met een thuisbasis van de ANWB en de nieuwe service ‘ANWB Connected’. Nieuwsgierig als ik ben, wilde ik er wel eens kennis mee maken. De ANWB die mijn oude Saab in de gaten houdt, storingen monitort, mij attendeert op onderhoud, de status van mijn accu in de gaten houdt en me kan adviseren om zo milieuvriendelijk mogelijk te rijden. Dat was toch geweldig!

Omdat ik soms mijn ANWB parkeer-app vergat, vond ik het bij het eerste gebruik wel heel erg makkelijk dat de app de parkeertransactie automatisch uit kon loggen als ik wegreed van die parkeerplaats. De service leek ideaal. Tot het wat kouder werd. Ik controleerde regelmatig de ANWB Connected app op mijn mobiele telefoon. De status van de accu was telkens oke. Tot ik op een koude morgen de Saab startte en de accu het opgaf. Naar de lokale garage en inderdaad, de accu was overleden. ANWB Connected deed niet wat het beloofd had. Zelfs niet met de auto waar ze vrolijk reclame mee maakten om de nieuwe service te promoten. Ik heb toch maar direct mijn abonnement bij de ANWB opgezegd. Hoe modern ook, dat was een station te ver voor mijn oude Saab en die nieuwe technologie van de ANWB. Nu maar hopen dat het wel werkt bij moderne auto’s. Ik zie het voorlopig maar even aan. De kans dat ik als oldtimerliefhebber prive in een moderne auto ga rijden is namelijk erg klein.

Elektrisch Pick-Uppen met de Kangoo EZ

Nederland innovatieland, dat blijkt wel weer uit de praktische aanpassing die carrosseriebouwer Veth Automotive uit Arnhem heeft gedaan op basis van de elektrische Renault Kangoo EZ.

De volledig elektrische Renault Kangoo Z.E. is daardoor exclusief in Nederland beschikbaar als pick-up met een grote open laadbak. Deze versie is bij uitstek geschikt voor hoveniers, gemeenten, reinigingsdiensten en andere bedrijven die waarde hechten aan duurzame mobiliteit in stedelijk gebied. We verwachten dan ook dat grote steden als Rotterdam en Amsterdam - die vooraan lopen om brandstof aangedreven voertuigen te weren - er voor in de rij zullen staan.
De pick-up is gebaseerd op de Renault Kangoo Z.E. Maxi en kent vier varianten. De basisversie heeft geen opbouw, vaste zijwanden en een achterklep. Er is ook een opbouwvariant met een platte laadbak en open te klappen aluminium zijwanden. Bij de derde variant kan dezelfde laadbak ook kippen. De vierde variant heeft een kiepbare veegvuilopbouw van lichtgewicht kunststof.
De Renault Kangoo Z.E. wordt aangedreven door een elektromotor van 44 kW (60 pk) die gevoed wordt door een 33 kWh batterij. Dankzij de 7 kW/32A AC-lader is de batterij via een 7,4 kW oplaadpunt in circa zes uur op te laden. Maar ook een lunchpauze van een half uur kan een aanvullend rijbereik van maar liefst 35 kilometer opleveren.
De prijzen van de Renault Kangoo Z.E. pick-up beginnen bij € 33.584,- exclusief BTW en op basis van batterijkoop. Allerlei handige zaken zoals palenrekken, gereedschapskisten, optische signalering en laadbakcoating zijn optioneel beschikbaar. Tevens zijn voor de Kangoo Z.E. in Nederland aantrekkelijke subsidieregelingen van toepassing, zoals de MIA, VAMIL en eventuele lokale subsidies voor de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen.
Voor meer informatie over de mogelijkheden, neem contact op met een van Renault PRO+ centers of bekijk het bedrijfswagen aanbod van Renault op:
renault.nl/modellen/
bedrijfswagens.

Camry Comeback

Eigenlijk hebben we het nooit begrepen waarom modellen als de Toyota Camry en natuurlijk de Corolla er op een gegeven moment niet meer waren. Die verbazing moet Toyota toch ook vernomen hebben, de Toyota Camry komt na 15 jaren weer terug, een ware comeback!

En hoe, want met de komst van de nieuwe Toyota Camry Hybrid neemt Toyota geen halve maatregelen. ‘s Werelds best verkochte middelgrote sedan is volledig nieuw ontwikkeld en past wat model betreft helemaal in het hedendaagse moderne modellenprogramma van Toyota. De prestaties van deze Hybrid zijn indrukwekkend met een standaard zelfopladende High Power Hybrid motor met 160kW/218pk en een CO2 uitstoot van slechts 98 g/km. De meest krachtige standaard aandrijflijn in dit segment. Met de komst van de Camry Hybrid breidt Toyota het aanbod aan Hybrid elektrische modellen uit naar 10 modelvarianten. Daarmee mag Toyota zich de absolute koploper in het Hybrid segment noemen.
Het knappe aan het ontwerp en de uitstraling van de nieuwe Camry is dat hij de indruk wekt tot een duurder segment te behoren, terwijl de Camry een scherpe vanafprijs kent van 39.995 euro en een maandelijkse netto bijtelling vanaf 294 euro. Toyota maakt het daarmee zeer aantrekkelijk voor de zakelijke rijder. De ruime sedan kenmerkt zich niet alleen door een scherpe prijsstelling, maar ook een zeer rijke uitrusting en natuurlijk actieve veiligheid ‘Toyota Safety Sense’, dat tot de standaarduitrusting van de Camry behoort.
De volledig nieuwe Toyota Camry is de achtste generatie die op de markt verschijnt. Sinds zijn introductie in 1982 zijn er wereldwijd al meer dan 19 miljoen exemplaren verkocht en heeft de auto talrijke prijzen en onderscheidingen gewonnen. Met circa 700.000 verkochte auto’s per jaar is de Camry ’s werelds bestverkochte sedan in het D/E-segment. En dat is niet voor niets!
De nieuwe Toyota Camry is vanaf 23 mei beschikbaar bij de Toyota dealer.

Toyota Hilux Challenger voor Dakar-coureur Bernhard ten Brinke

Als je als Dakar-coureur gewend bent aan de betrouwbare techniek van een Toyota Hilux, dan is de keuze voor een Toyota Hilux Challenger voor thuis op de oprit natuurlijk niet vreemd. Ondernemer en coureur Bernard ten Brinke doet voor Toyota GAZOO Racing mee aan onder meer de Dakar Rally. Met de Hilux behaalde ten Brinke vorig jaar een historische zege door als eerste Nederlander ooit een etappe te winnen in de categorie Auto. Ook tijdens de komende Dakar Rally in Saoedi-Arabië verschijnt Ten Brinke in een Toyota Hilux aan de start, samen met navigator Tom Colsoul.

We verbazen ons er niet over dat Bernard ten Brinke zo laaiend enthousiast is over zijn Hilux Challenger. Een auto waarin hij niet alleen graag gezien wil worden, ruim en praktisch is, maar ook veel luxe biedt. De Toyota Hilux van Bernhard is uitgerust met onder meer zwarte spatbordverbreders, 18-inch lichtmetalen wielen, LED-koplampen en een zwarte roll-overbar. Van binnen is de Hilux Challenger voorzien van extra comfort in de vorm van automatische airconditioning, stoelverwarming en cruise control. En ook een Toyota Go navigatiesysteem is standaard. Je zou bijna vergeten dat het om een stoere pick-up gaat.

Toyota levert zijn pick-up vanaf 18.895 euro, exclusief btw en bpm; de Challenger-uitvoering is leverbaar vanaf 29.490 euro.

Nieuwe Renault Twingo houdt karakter

De meest speelse auto van Renault, de Twingo, is dit voorjaar compleet vernieuwd. Met nieuwe looks en technologie is de Twingo geavanceerder dan ooit! Ach en wie houdt niet van hem, de kleine sympathieke Renault, die 25 jaar na zijn introductie nog steeds een chique en moderne uitstraling heeft weten te behouden. De nieuwe uitvoering kenmerkt zich onder andere door vernieuwde bumpers, nieuwe koplampen met led-dagrijverlichting en led-achterlichten. In het interieur is de waarneembare kwaliteit naar een hoger niveau getild en is onder meer de middenconsole vernieuwd. Je voelt je meteen thuis als je instapt. Dat kunnen de ingenieurs van Renault als geen ander.

Renault levert de Twingo in de uitvoeringen Life, Collection en Intens. C-vormige led-dagrijverlichting met geïntegreerde richtingaanwijzers, een lichtsensor, verwijderbare hoedenplank en gesloten dashboardkastje zijn aan de uitrusting van de basisuitvoering Life toegevoegd. De Collection is standaard voorzien van onder meer airco, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels en het audiosysteem R&GO. De meest luxe uitvoering Intens heeft onder meer climate control, cruise control, lichtmetalen wielen en parkeersensoren, maar ook met het nieuwe EASY LINK- multimediasysteem met 7-inch touchscreen. Net als R&GO is EASY LINK compatible met Apple- en Android-smartphones en is het mogelijk om populaire smartphone-apps zoals Google Maps, Waze, Deezer, Spotify of Apple Music veilig te gebruiken in de auto.

Voor de aandrijving is er keuze uit verschillende hoogstaande driecilinder benzinemotoren, die voldoen aan de strenge Euro 6d-emissienorm. En er is uiteraard ook een automaat versie beschikbaar. We zouden zeggen, snel naar de Renault dealer waar de nieuwe Twingo in juni te bewonderen zal zijn. Er is al een Renault Twingo vanaf € 12.390,-

De beste Opel Corsa ooit

New Corsa test drives at Test Center Rodgau-Dudehofen, April 2019

Wat Opel betreft wordt het een hete zomer in het populaire compacte segment in de autowereld, want de geheel vernieuwde Corsa wordt gepresenteerd. En Opel windt er geen doekjes om, het wordt de beste Corsa en misschien wel beste Opel ooit!

Opel legt op dit moment namelijk de laatste hand aan de zesde generatie Corsa, waarvan de levering in dit najaar zal starten. De nieuwe Corsa wordt op dit moment stevig aan de tand gevoeld door een serie finale praktijktests. Ingenieurs van Opel zijn in januari naar het Zweedse Lapland boven de poolcirkel afgereisd om onderstel, motoren, elektronische systemen en verlichting te beproeven. Dat gebeurde al rijdend op bevroren meren en besneeuwde wegen. Pre-productieversies van de nieuwe Corsa zitten nu middenin een generale repetitie op de testbanen van het testcentrum Dudenhofen in Duitsland. Verder is de Corsa blootgesteld aan elektromagnetische proeven in Rüsselsheim.

New Corsa test drives at Test Center Rodgau-Dudehofen, April 2019
New Corsa test drives at Test Center Rodgau-Dudehofen, April 2019
New Corsa test drives at Test Center Rodgau-Dudehofen, April 2019

Efficiënter en plezieriger
Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe generatie Opel Corsa is veel aandacht besteed aan het verhogen van de efficiëntie. Het nieuwe model is lichter dan zijn voorganger, waardoor hij minder brandstof verbruikt en meer rijplezier biedt. Net als bij de voorgaande modelgeneraties, werd het onderstel van deze nieuwe Corsa getest op verschillende Europese wegen, inclusief de Duitse Autobahnen. Opel wil dat de berijder optimaal profiteert van een topchassis met de best mogelijke balans tussen veiligheid, comfort en rijplezier. We zien uit naar de presentatie van die nieuwe Opel Corsa na een hopelijk toch al warme zomer...

19 / 20