Hart van Hengelo - Hof van Twente

1 november 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 1 november 2019


Hengelo wil beter inzicht in koopgedrag en belevenis

HENGELO - De gemeente Hengelo investeerde de afgelopen jaren al veel geld en moeite in de binnenstad. Ook nu zijn er volop positieve ontwikkelingen om het wonen, werken en winkelen in de stad aantrekkelijker te maken. Maar het winkelaanbod en winkelgedrag gaat dieper dan alleen de binnenstad. Om hier een beter inzicht in te krijgen haakt Hengelo aan bij het grotere Koopstromenonderzoek.

Het Koopstromenonderzoek van Oost-Nederland werd voor het laatst in 2015 gehouden. Naast Hengelo doen ook de andere Oost-Nederlandse gemeenten mee met het onderzoek. Doel is om trends op langere termijn in kaart te brengen.

Veranderingen
We weten allemaal dat het winkelen de afgelopen jaren continu aan het veranderen is. Mensen kopen meer en meer zaken online en spenderen hier ook steeds meer euro's. Er zijn daarnaast nu ook nieuwe mogelijkheden die vijf jaar geleden nog niet beschikbaar waren; zoals online je boodschappen bestellen en laten bezorgen. Dit veranderende winkelgedrag heeft echter ook een effect op het fysiek winkelen in de diverse winkelgebieden. Hengelo probeert met het onderzoek een beter inzicht te krijgen in hoe de Hengeloërs precies hun euro's uit willen geven.

Nieuwe invulling
Ook in Hengelo nam leegstand toe als gevolg van dit soort trends. Gemeenten kijken daarom ook veel naar alternatieve invulling in winkelgebieden, zoals het omtoveren van winkel- en bedrijfspanden naar woningen, maar ook een sterkere focus op horeca en gezelligheid. Hier zit namelijk nog veel groeipotentieel.

Praat mee
De gemeente Hengelo nodigt inwoners uit om een online vragenlijst in te vullen over hun winkelgedrag. Dit kan via www.startvragenlijst.nl/koopgedrag. Onder de deelnemers verloot men dan ook een waardebon van 25 euro. De privacy van deelnemers is gewaarborgd in overeenstemming met de nieuwe privacywetgeving. Oftewel, uw antwoorden zijn niet gekoppeld aan een woonadres en worden uitsluitend gebruikt voor dit specifieke onderzoek.

Zorgfraude in Hengelo

HENGELO - Het is een refrein dat we vaak horen: gemeenten zijn meer en meer geld kwijt aan zorgtaken waardoor de zorg onder druk staat. Dit is des te moeilijker wanneer ook doelbewuste fraude in het spel is. Gemeentelijk toezichthouders ontdekten onlangs fraude en gebrekkige zorg bij zorgaanbieder Sobé, waardoor het contract ontbonden is.

Toezichthouders voerden onderzoek uit bij Sobé, wat dagbesteding verleende aan 28 cliënten die voornamelijk uit Hengelo komen. Hierbij bleek dat de kwaliteit van zorg beneden peil was. De gemeente heeft het contract met Sobé dan ook opgezegd. Omdat er sprake zou zijn van niet integer handelen gaat de gemeente ook het geld terugvorderen. Hiervoor is inmiddels conservatoir beslag gelegd op de zakelijke rekening van Sobé.

Onacceptabel
In een persbericht spreekt wethouder Bas van Wakeren van een onacceptabele situatie dat mensen zich verrijken met geld dat bestemd is voor goede zorg aan een kwetsbare groep. 'Mensen die zorg nodig hebben moeten er op kunnen rekenen dat zij goede zorg geleverd krijgen. De beschikbare budgetten staan al onder druk. Wij vinden het belangrijk dat het zorggeld op de goede plek terecht komt. In de begroting voor 2020 - 2023, die volgens verwachting op 5 november door de gemeenteraad wordt vastgesteld, hebben wij daarom extra geld gereserveerd voor handhaving en toezicht binnen het sociale domein. Dit recente voorval laat helaas zien dat dat nodig is." De gemeente kreeg meerdere signalen dat dingen niet in de haak zouden zijn. Voor het onderzoek werden ook gesprekken gevoerd met de eigenaren, de instelling werd bezocht, er is gesproken met cliënten en de administratie en jaarrekening werden nageplozen.

Conclusies
De gemeente Hengelo concludeert dat medewerkers over onvoldoende zorgervaring beschikken en dat Sobé structureel meer uren declareerde dan aan zorg geleverd zijn. Het geld werd niet uitgegeven aan zorg en bij Sobé was aantoonbaar sprake van zwart werken.

Jaargang: 9 • Nr 347• Wk 44

Uniek evenement voor unieke ondernemers

shutterstock.com Foto: shutterstock.com

ENSCHEDE - Bijna is het zover, hét ondernemersevenement in de Grolsch Veste. Op 5 november zijn bezoekers van harte welkom.

Al ruim tien jaar organiseert De Netwerkvloer het ondernemersevenement. Elke ondernemer en elk bedrijf is uniek en dat kunnen ze tijdens het ondernemersevenement van 5 november laten zien aan zakelijke relaties en aan potentiële klanten.

Effectief

De ondernemersevenementen die georganiseerd worden door De Netwerkvloer zijn zeer effectief. Het is een totaal en 'all inclusive' concept. Vooraf kunnen de social media campagnes van De Netwerkvloer u ondersteunen bij het uitnodigen van zakenrelaties voor het evenement. Tijdens het evenement is er voor de deelnemers begeleiding en advisering aanwezig. Gastvrouwen kunnen u als ondernemer in contact brengen met gewenste opdrachtgevers en er worden business matches gemaakt. Dit alles zorgt er mede voor dat u zich volledig kunt richten op presentatie en acquisitie van de onderneming.
Verder biedt De Netwerkvloer inspirerende sprekers en plenaire kennissessies. En u heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan de landelijke community en een effectief zakenplatform voor ondernemers. Afgelopen jaren hebben vele bedrijven zich al verbonden aan het concept van De Netwerkvloer.

Meer informatie

In de Grolsch Veste is het ondernemersevenement op 5 november. Bezoekers zijn hier van harte welkom tussen 13.30 en 17.00 uur. Daarna volgen nog evenementen op 14 januari 2020 in Hotel van der Valk in Zwolle en 7 april in Van der Valk hotel in Apeldoorn. In september volgend jaar kunt u ook terecht in het nieuwe van der Valk Hotel in Deventer en in november in de Johann Cruijff ArenA. De precieze data hiervoor zijn nog niet bekend. Voor algemene informatie gaat u naar http://www.denetwerkvloer.nl/informatie en voor deelname naar http://www.denetwerkvloer.nl/deelnemen.

Column

Onderwijs

Ik heb nogal een zwerftocht gemaakt door het Nederlands onderwijsstelsel. Het begon in elk geval met de kleuterschool, waar ik net te oud voor was. Lutjegast kreeg na mij een kleuterschool en omdat ik dan maar een paar maanden op deze school door zou brengen, hoefde ik niet naar de kleuterschool, maar mocht zo nu en dan meedraaien met de eerste klas van de lagere school. Volgens mij bracht dat gemengde gevoelens met zich mee; ik werd afgewezen voor de ene school, maar mocht ter compensatie zo nu en dan naar de "grote" school.

Die dubbelzinnigheid bleef me achtervolgen besef ik nu. Ik wilde na de lagere school naar de hbs in Groningen, maar zou de enige uit het dorp zijn geweest en ik ging naar de mulo in Grootegast. Na de mulo (ulo zeiden wij) ging ik alsnog naar de laatste hbs-klas, een zogenaamde veegklas, want de hbs werd na ons opgeheven. Mij werd aangeraden naar de nieuwe havo te gaan. Heb ik met mijn stomme kop gedaan, zou na de havo naar de lerarenopleiding, maar werd uitgeloot, ging naar het atheneum en kon daarna geschiedenis studeren, want ik slaagde met vier achten en drie zevens en hoefde niet te loten. Maar ik wou geen leraar worden, kon een baan bij het Nieuwsblad van het Noorden krijgen. Heb ik gedaan en ben later (vooral door het doorzettingsvermogen van Margriet) de avondstudie rechten gaan doen aan de Rijksuniversiteit in Groningen en heb, louter omdat ik dat graag wilde, ook politicologie gestudeerd aan de VU in Amsterdam.

Mijn ouders lieten mij mijn gang gaan. "Daar hebben wij geen verstand van, dat beslis jij maar, maar als je niet studeert ga je werken." Deze houding heeft mij erg geholpen; ik voelde de verantwoordelijkheid en werd steeds zelfstandiger. In de vakanties ging ik werken en ook daar leer je van en van het geld kocht ik een goeie geluidsinstallatie en lp's. Voor mij betekende het doorlopen van dit onderwijsdoolhof een gigantische ontdekkingsreis, waarbij ik niet alleen op school iets opstak. Ik heb het doolhof nodig gehad om mijzelf te ontwikkelen. Want 1 ding was ik wel; leergierig en dat ben ik nog. Op mijn lippen ligt altijd de vraag "waarom?" en ik weet dat vragen en twijfel de motor zijn van kennis en wetenschap. Bestuurders willen rust, journalisten willen openheid en burgers willen zekerheden. En alle drie krijgen ze waar ze recht op hebben. Want de waarheid dames en heren, is dat domheid, luiheid en opportunisme hoogtij vieren. Erasmus noemt het zotheid. Lof der zotheid heet zijn bekendste boek. De enige die de waarheid spreekt is de zot, de nar. Maar wie neemt nou een nar serieus? Niemand toch?

Informatieavond borstkanker bij ZGT

HENGELO - Op maandag 4 november 2019 organiseert de mammapoli van ZGT Hengelo, beter bekend als Borstkliniek Oost-Nederland, een informatieavond voor patiënten waarin het onderwerp angst bij borstkanker wordt uitgelicht.


Als de diagnose borstkanker bij je wordt gesteld kom je voor allerlei keuzes te staan. Angst voor de verkeerde keuze, angst voor terugkeer van ziekte en angst voor lange termijn bijwerkingen zijn gevoelens die bij velen spelen. Daarnaast kan angst vervelende gevolgen hebben. Daarom willen wij graag nader met u ingaan op de feiten van angst, het herkennen en onderzoeken van angst en hoe ermee om te gaan. De bijeenkomst start om 19.00 (inloop vanaf 18.30) en zal plaatsvinden binnen ZGT locatie Hengelo in de Albert Schweitzerzaal (route 0.10).

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor deze informatieavond via www.zgt.nl/informatie-borstkanker

Mijn naam is Cor Leemkuil en ik geef vanaf 12 november een korte cursus 'Elektro in en om het huis' bij de Volksuniversiteit.

Na jarenlang les te hebben gegeven aan jongeren en volwassenen in het formele onderwijs ben ik onlangs met pensioen gegaan. Mensen opleiden tot vakbekwame werknemers gaf mij altijd zeer veel voldoening. Met mijn passie voor het lesgeven en elektro heb ik besloten om een cursus 'Elektro in en om het huis' bij de Volksuniversiteit te gaan verzorgen. De praktische cursus die ik bij de Volksuniversiteit geef, is voor iedereen die kennis willen opdoen van elektro in en om zijn of haar huis, om vervolgens zelf op een veilige en verantwoorde manier te kunnen klussen. Maar... je leert ook wanneer het toch verstandiger is om een vakman in te schakelen.

Cor leemkuil

De Volksuniversiteit Hengelo organiseert gedurende het jaar uiteenlopende leuke, leerzame en inspirerende cursussen en workshops voor een brede doelgroep. Kijk voor het volledige aanbod voor de komende tijd op: www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Militaire oefeningen in Hof van Twente

HOF VAN TWENTE - Deze week en later in de maand worden weer militaire oefeningen gehouden in Hof van Twente.

De eerste oefening begon maandag en eindigt deze vrijdag. De tweede oefening staat gepland voor de periode van 11 tot en met 19 november. Het gaat om drie oefeningen van verschillende militaire opleiding- en trainingseenheden. Ze oefenen onder meer het verplaatsen te voet en met diverse voertuigen. Ook zullen ze vanuit observatiepunten waarnemingen houden. De militairen zijn tijdens de oefeningen wel bewapend, maar maken geen gebruik van echte of oefenmunitie.

Foto: Twintig militairen met Fennek verkenningsvoertuig oefenen verdekt observeren

A'j een naam hebt van vroo opstoan,
kö-j oe aalt versloapn.

Maandag 4 nov. 10.00 uur

HENGELO - In de afgelopen twee afleveringen keken we naar de gevolgen van het bombarderen van Hengelo. In dit deel 25 kijken we naar de HEEMAFstraat.

De laan bij de Bentheimerstraat roept voor menig lezer wellicht vragen op. De Deldenerstraat werd tot 1920 vanaf de marskant tot de Thiemsbrug de Bentheimerstraat genoemd. Dit was de verbindingsweg naar Bentheim. De firma HEEMAF kocht een stuk grond op het terrein waar Huis Hengelo tot 1830 aanwezig was. De HEEMAF - Hengelose Elektrische en Mechanische Fabriek - vond deze stukken grond geschikt om in 1908 haar bedrijf te beginnen. Er werd gestart met de bouw van het Twents Centraal Station; voor de stroomvoorziening van Hengelo en omgeving. Dit is het gebouw naast het kerkhof aan de Bornsestraat waar later het HEIM haar intrek nam. Vervolgens ging men over tot het bouwen van elektrische installaties voor fabrieken en bouw van licht- en krachtnetten voor stroom.

De naam HEEMAF ontstond in 1908 en ging in de Eerste Wereldoorlog bijna failliet. De uitvinding van de SKA-motor, een draaistroommotor die overal ter wereld werden verkocht waren wel gunstig voor het bedrijf. Ik was er 43 jaar werkzaam. Tien jaar geleden trof ik bij een suikerfabriek in Indonesië nog een aantal oude HEEMAF-draaistroommotoren aan! In 1962 ging HEEMAF een fusie aan met Smit Slikkerveen. De gouden jaren - in 1960 waren er nog 2.000 mensen werkzaam - waren voorbij.

Terug naar de foto. Tot de HEEMAF kwam in 1910, was dit de weg die leidde naar Huis Hengelo. Tot 1830 was Huis Hengelo aanwezig, het verval kwam en men ging tot sloop over. Rechts op het vrije stuk waar nu een moestuin te zien is, heeft Oude Reimer geruime tijd een meubelzaak gehad. Hier vinden wij nu Hemsdock Humanitas. Rechts ziet u een aantal woningen waarvan de bouw in 1882 was. Het laatste huis rechts voor de beek heeft in de gevel een gedenksteen met de initialen CMS-ETL, 1882. Het bijzondere aan dit huis is dat het twee woningen zijn met één voordeur. Er woonde familie en het spaarde een voordeur uit. Op de foto uit 1902 zien wij een groot aantal kinderen die een mansgrote vlieger bij zich hebben. Midden op de foto ziet u omheining zodat u niet in de beek loopt. Hier was vroeger een sluis te vinden die het water in de Drienerbeek vast kon houden bij lage waterstanden, om zo het water in de gracht van Huis Hengelo op peil te houden.

Bent u daar in de toekomst, gaat u dan de Heemafstraat in. Het laatste huis rechts heeft de gevelsteen 1882. Onmiddellijk daarna passeert u de Suizerbrug en de Dienerbeek, waarna de Berflobeek over gaat in de Drienerbeek. Kijken we nog eenmaal naar de foto dan zien we 9 personen die ingespannen naar het vogeltje van de fotograaf kijken. Niet bewegen tot de fotograaf klaar is. Men had in die tijd niet zoveel haast; alles was nog niet zo haastig als in onze welvaartsstaat.
Marinus van Rooij

Samenwerking Universiteit Twente en Heracles

ALMELO - De Universiteit Twente en Heracles Almelo zetten zaterdag hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst die eerder dit jaar is aangekondigd. Beide partijen bundelen hun krachten op het gebied van regionale ontwikkeling. Het strategische partnership maakt onderdeel uit van het innovatie-initiatief van de club, waar bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden zich onder meer inzetten om talenten in de regio te behouden.

De Universiteit Twente gaat in de vorm van studenten, kennis, inspirerende sprekers, contacten met start-ups, toegang tot onderzoek en onderzoeksgroepen een belangrijke rol spelen in het innovatie-initiatief. Zo werken studenten in het stadion van Heracles Almelo aan projecten en onderzoeksvragen vanuit het bedrijfsleven en overheden. Daarmee ontstaat een verbinding tussen onderwijs, onderzoek en de beroepspraktijk, met het belang van de regio voorop. Zaterdagavond bekrachtigen de Universiteit Twente en Heracles Almelo de samenwerking. Niet alleen de strategische samenwerking wordt geformaliseerd, ook maakt het bedrijfsleven kennis met de studenten, programma's, nieuw onderzoek en recente ontwikkelingen binnen de Universiteit Twente.

Studententeam
Een studententeam van de Universiteit Twente voert een panelgesprek, onder leiding van hun trainer en voormalig Heracles Almelo-voetballer Marnix Smit. Ook spreekt prof. dr. Joost Kok (decaan van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) over de link tussen het onderwijs en voetbal. Aansluitend wordt vanaf het terras van de Innovatiebox op Erve Asito de wedstrijd Heracles Almelo - PEC Zwolle bekeken.

Unieke Heracles spaaractie bij PLUS

ALMELO - Heracles Almelo-fans uit Almelo, Tubbergen, Geesteren en Markelo kunnen komende weken hun hart ophalen bij de PLUS in hun woonplaats. Vanaf 27 oktober sparen zij bij de zeven PLUS Supermarkten in deze plaatsen voor unieke en exclusieve Heracles Almelo fanartikelen.

Vanwege het partnership tussen PLUS en Heracles Almelo sparen de fans van de club exclusief bij de supermarkt voor unieke producten als een Bricks-bouwpakket van het stadion en de nieuwe spelersbus, evenals voor een Heracles Almelo broodtrommel of unieke PLUS & Heracles Almelo-voetbal. Bekijk alle actievoorwaarden op www.heracles.nl/plus

Geslaagd Heracles Soccer Camp

ALMELO - Drie dagen lang vermaakten de deelnemers van Heracles Soccer Camps zich afgelopen week op Erve Asito. Natuurlijk stond het voetballende gedeelte voorop. Voor vele enthousiastelingen was echter het hoogtepunt de ontmoeting met de spelers.

Een gevarieerd programma werd geboden deze dagen. Het weer was goed en de instelling van de deelnemers fantastisch. Voetballen is wat ze allemaal het allerliefste doen, maar daarnaast was er ook voldoende ruimte voor verschillende vormen van animatie. Zo werd er fanatiek Bingo gespeeld en werden de krachten gemeten tijdens een paar potjes FIFA 20 in de eBox. Deze drie dagen bleken een meer dan prima besteding van de vakantiedagen. "Tot de volgende vakantie!" riep één van de kleinste deelnemers naar zijn trainer bij het verlaten van het stadion. Op de vraag wanneer dat exact was kon hij geen antwoord geven, maar dat hij er bij wilde zijn was wel zeker. "Weet ik veel, maar van mama mag ik denk ik wel weer meedoen de volgende keer."

Zitten in Stilte

HENGELO - Komende zaterdag 2 november is weer de tweewekelijkse zitmeditatie.

U bent van harte welkom in spiritueel centrum De Dansende Os aan de Schalkburgerstraat 28 in Hengelo. Een laagdrempelige activiteit, zonder religieuze inslag of enige vorm van zweverigheid. U bent van harte welkom om samen in stilte te mediteren. De meditatie is in drie rondes van telkens een uur; vanaf 08.30, vanaf 09.45 en vanaf 11.00 uur. Deelname kost 6,50 voor de gehele ochtend of 4 euro voor 1 uur meditatie, inclusief koffie/thee.

Slachtvisite op de Wendezoele

AMBT DELDEN - Op zaterdag 2 november hangt er weer een geslacht varken aan de ladder. Het wordt in twee sessies, om 11.00 en om 13.00 uur uitgebeend door deskundige slagers.

De slachtvisite, waarvoor iedereen uitgenodigd wordt, is inmiddels een traditie op de museumboerderij de Wendezoele aan de Twickelerlaan 14 in Ambt Delden. De toegang is gratis en er zijn volop producten te koop. Eerst wordt in 't Spieker op deskundige wijze uitleg gegeven over het slachten en de daarbij behorende gebruiken. Daarna is het vetpriesen bij het varken. Hierbij wordt het geslachte en opengewerkte varken door de boer en de boerin geprezen, met name de dikke laag vet. Dit wordt onderstreept met een borrel. Want het is feest op de boerderij vanwege het verse vlees. Vervolgens wordt een half varken door de slager op de schouder genomen en binnen uitgebeend en geportioneerd. Uiteraard met een deskundige uitleg. Het vlees en ook andere produkten wordt op de delle verkocht.

Kom naar de Leren en Werken Markt voor iedere Twentenaar

HENGELO - Op donderdag 7 november wordt de Leren en Werken Markt georganiseerd. U bent van harte welkom in de Gieterij in Hengelo, van 14.30 tot 20.00 uur.

Op deze markt komt alles en iedereen dat met leren en werken in Twente te maken heeft, bij elkaar. Dé kans voor werkzoekenden, werkenden, werkgevers, onderwijsprofessionals, Werkplein Twente, UWV-ers en gemeenten in Twente. Niet alleen om elkaar te ontmoeten, ook om je te laten te inspireren en informeren!

Programma
Er is onder meer een loopbaanplein, er zijn verschillende sectorpleinen en er is een onderwijscafé. Bezoekers krijgen hier informatie over onderwijsroutes, opleidingen en financieringsmogelijkheden, over carrièreswitch-mogelijkheden en over kansrijke sectoren op de arbeidsmarkt in Twente. Daarnaast kunnen bezoekers in gesprek met opleiders, adviseurs en met werkgevers. Humberto Tan zal in zijn rol als spraakmakende interviewer in gesprek gaan met een aantal Twentse werkgevers uit verschillende branches. Tegen welke problemen lopen zij aan als werkgever en welke oplossingen zien zij? Tenslotte zal Thijs Kemperink het programma afsluiten in zijn rol als standup comedian. Kortom, een markt volop kansen om het leren en werken in Twente een boost te geven.

Meer informatie
Alle informatie en het programma van deze interessante Leren en Werken Markt is te vinden op: www.lerenenwerkenmarkt.nl

Van Harmonie- naar Showorkest

Foto: Marianne Elferink-Gijsbertsen

HENGEVELDE - Dit jaar heeft Amuzant het prachtige It's a Kind of Magic! concert gegeven. Een concert waarvan andere harmonieverenigingen onder de indruk waren en het publiek van heeft genoten. De vereniging wil meer gaan samenwerken met anderen, om zo de uitvoeringen te verbreden met andere instrumenten en met zang.


Amuzant wil in mei 2022 weer een gigantisch concert geven. De vereniging gaat een showorkest opbouwen dat heel divers, met verschillende instrumenten en met zang, populaire muziek gaat maken. Voor het zover is worden er verschillende uitvoeringen gegeven bij bijvoorbeeld de Gebrande Waateren, op het podium van de Zomerfeesten Hengevelde, in samenwerking met anderen. Dat kan in een samenwerkingsverband zijn met andere orkesten en/of bandjes en zangroepen of de Hengeveldse revue. Ook zullen er mensen aangetrokken worden die verstand hebben van techniek rondom zo'n concert en die hen daarin ook kunnen ondersteunen. Amuzant wordt een toeleverancier van leuke populaire muziek in Hengevelde. Daarmee wil de vereniging ook een springplank zijn voor met name de jeugd.

Jeugd

Instroom van jongeren is er al: er is een grote groep leerlingen die zeker zal doorstromen naar een instrument. Het zal wat tijd vergen, maar het begin is er! De jeugd moet weer plezier beleven aan muziek en gewoon bij Amuzant willen horen. Muziek moet een wezenlijk onderdeel van ieders leven zijn! Muziek maken geeft zoveel voldoening!

Dirigent

Om zo'n vernieuwingsproces handen en voeten te geven (bijna letterlijk) is een aanstekelijke, creatieve dirigent nodig. Die nieuwe dirigent is gevonden: Vincent Pollemans uit Goor. Hij wordt de spil van het geheel, een dynamische jonge dirigent, die er heel veel zin in heeft. Hij zal begin november op de dinsdagavond de repetities gaan leiden. Momenteel dirigeert hij meerdere harmonieorkesten, speelt zelf in een popband en is leraar muziek aan het Twickelcollege. Pollemans vindt het heerlijk om de uitdaging aan te gaan om op een andere manier naar muziek maken te kijken en dus ook uit te voeren en ten gehore te brengen aan het publiek. Nieuwe samenstellingen, nieuwe geluiden. Amuzant hoopt en verwacht dat de combinatie van dynamische jonge dirigent en het nieuwe concept een enorme aantrekkingskracht gaat uitoefenen op de jeugd van Hengevelde.

Repetities

Voor belangstellenden is er uiteraard de mogelijkheid geheel vrijblijvend een keer te komen kijken of mee te doen met een repetitie. Ook kunt u een proeftijd van een maand gratis meedoen.

Meld je nu aan via de de website www.amuzant.nl.

Bekeravond in Groesbeek

ENSCHEDE - Voor FC Twente stond woensdagavond de bekerwedstrijd tegen De Treffers op het programma, een duel uit de eerste ronde van de KNVB Beker. Op het moment van het ter perse gaan kunnen we nog geen uitslag publiceren.

De Treffers, getraind door Jan de Jonge, komt uit in de Tweede Divisie. De club viert dit jaar haar 100-jarig jubileum en speelt al decennialang op het hoogste niveau. Spelers als Jasper Cillessen en Patrick Pothuizen droegen in het verleden het shirt van de Groesbekers. De Treffers staat momenteel op een zesde plek in de Tweede Divisie, afgelopen weekend speelde de ploeg met 3-3 gelijk tegen koploper IJsselmeervogels. Afgelopen weken werd er in de competitie gewonnen van Jong FC Volendam, Scheveningen en Quick Boys en speelde de ploeg gelijk tegen HHC en GVVV. Dit seizoen is Lowie van Zundert clubtopscorer bij De Treffers. De aanvaller was tot dusver zes keer trefzeker.

Toekomstige duels
Ook de komende tijd speelt FC Twente weer enkele mooie duels. Zo staat op 10 november de wedstrijd tegen PEC Zwolle op het programma. Aftrap om 12.15 uur. Kaarten zijn te koop voor 22,50 euro, Kidsclub & Young Reds voor 10 euro. Kijk op: www.fctwente.nl/wedstrijden

Ontspannen genieten dankzij Fauteuil Plaza

HENGELO - Na een lange, drukke dag komt u graag even helemaal tot rust. Een aangename relaxstoel kan hierbij helpen voor lichaam en geest. En het is helemáál genieten wanneer u ook nog eens een aantrekkelijke korting ontvangt op zo'n relaxfauteuil.

Fauteuil Plaza in Hengelo is al jaren uw vertrouwde adres voor aanschaf van een heerlijke relaxfauteuil. Maar het assortiment is breder dan alleen deze super comfortabele stoelen. Ook voor een handige sta-op stoel of bijzetfauteuil bent u aan het juiste adres. Zij dragen zorg voor een passend advies voor uw perfecte stoel.

Relaxfauteuils
Fauteuil Plaza levert een uitgebreid assortiment aan relaxfauteuils. Deze zijn er in iedere prijsklasse, voor elke gebruiker en passend in alle mogelijke interieurs. De geleverde stoelen zijn van Europese fabrikanten; een hoogwaardig product met een uitstekende afwerking en topcomfort. Zo hebt u de zekerheid van jarenlang genieten. Bij Fauteuil Plaza kunt u een brede selectie stoelen uitproberen. Een relaxfauteuil kan op veel manieren uitgevoerd worden, van handmatig verstelbaar tot elektrisch verstelbaar met meerdere motoren en afstandsbediening. Precies naar úw wensen.

Scherpe korting
Komend weekend, zaterdag 2 en zondag 3 november, profiteert u bij Fauteuil Plaza van enkele scherpe kortingen op diverse stoelen. Zo is de Deense relaxstoel Stuby leverbaar van 1.177 euro voor een zeer scherpe 798 euro. Op de Twice Original relaxstoelen ontvangt u maar liefst 500 euro korting én 5 jaar service en garantie voor zorgeloos genieten. Zowel op stoelen op voorraad als bij bestelde stoelen. Verder zijn er ook vele showroommodellen te koop vanaf 298 euro.

Breed assortiment
Naast de vele relaxfauteuils is er ook een breed assortiment van sta-op stoelen. Naast een optimaal comfort geven deze ook ondersteuning om makkelijk weer in de benen te komen. Ook hier levert Fauteuil Plaza graag maatwerk tegen gunstige prijzen.

Kom langs
Kom langs en ervaar zelf het genot van een relaxfauteuil. Fauteuil Plaza is gevestigd aan de Vosboerweg 7A in Hengelo. U bent op zaterdag welkom van 11.00 tot 17.00 uur, zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Dinsdag tot en met vrijdag geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Kijk ook op: www.fauteuilplaza.nl

Column: Zwiegöllie

OLDENZAAL - Dinsdagavond rond de klok van zeven ging de bel en stond een lieve vriendin voor de deur. 'Kom binnen' was mijn uitnodiging, want ze kwam speciaal voor mij, om een presentje te brengen voor mijn verjaardag van afgelopen zondag.

'Ik heb nog geen tijd gehad', was haar verontschuldiging. 'Ik moest bij de kinderen oppassen'. Ik pakte het presentje spontaan uit en zie een heerlijk Twents likeurtje met een toepasselijke naam: Zwiegöllie. Het riep bij mij gelijk de gedachten op van: spreken is zilver en zwijgen is goud. We dronken samen een glaasje wijn en ik had aandacht voor wat ze me allemaal vertelde. Dat ze bij haar dochter had opgepast. Over de jarenlange vriendschap die ze had met haar beste vriendinnen. Over haar ouders huis waar haar vader op 15 oktober altijd de jacht opende in het buitengebied waar ze was opgegroeid. Ik weet, ze praat er niet graag over, maar ik juist wel: dementie.

Dementie is op haar pad gekomen, maar ze kan zich daar nog niet in vinden. De dokter had gezegd dat ze niet meer auto mocht rijden en dat was voor haar wel een heel erge teleurstelling. Dementie; de ziekte die gewoon bij haar binnen is geslopen. Het is binnengekomen in haar hoofd, en het openbaart zich in haar denken en handelen. Gelukkig weet ik het, want ze heeft mij deelgenoot gemaakt en daar ben ik blij mee. Blij, niet omdat deze sluipmoordenaar bij haar binnen is gedrongen, maar blij omdat ik het weet zodat ik rekening kan houden en geduld opbreng wanneer ze mij het verhaal vertelt wat ze al vele malen aan mij heeft verteld.

We praten ook over en met onze buurman, van wie de gezondheid aan het afnemen is omdat in zijn bestaan meneer Alzheimer zich heeft gemeld. We blijven samen weerbaar en hebben nog een lange weg te gaan. Wij drieën hebben ons aangemeld bij het meezingkoor 'Vergeet mij niet". Een koor dat mensen met dementie en Alzheimer laat zingen en genieten van de muziek en de liedjes uit onze jeugdjaren. Volgens deskundigen een goede therapie bij mensen met Alzheimer en dementie maar ook voor u en mij die behulpzaam willen zijn en blijven.

Daarom nodig ik u namens het bestuur van meezingkoor 'Vergeet mij niet' en Impuls uit op woensdag 27 november om 19.00 uur te komen naar het Michgoriushuis om kennis te maken en met ons mee te zingen. Spreken is zilver en zwijgen is goud. Ik neem een glaasje Zwiegöllie en doorbreek het zwijgen over Alzheimer en dementie in; Oldenzaal de stad waar mensen met dementie meedoen.

Kaatjeknip oktober 2019
Reactie: Knipkaatje@gmail.com

Rommel- en platenmarkt bij Eendracht-Excelsior in Hengelo

HENGELO - De Hengelose Muziekvereniging Eendracht-Excelsior houdt op zaterdag 9 november weer een grote rommel- en platenmarkt.

De Werkgroep '75 van de Hengelose Muziekvereniging Eendracht Excelsior organiseert al jarenlang een paar keer per jaar rommel- en platenmarkten, met grote interesse en enthousiasme van bezoekers en vrijwilligers. De kracht van deze rommelmarkt is dat het binnen is, dus er is geen hinder van eventuele slechte weersomstandigheden. En alles wordt netjes gesorteerd uitgestald. De prijzen die gehanteerd worden zijn alleszins redelijk te noemen.

Vinyl
Vinyl wint de afgelopen jaren weer fors aan populariteit. Waar eerder de iPod en Spotify leken te domineren, is er toch weer een groeiende interesse in de mooie warme klanken van een echte vinyl plaat. De liefhebbers kennen het gevoel van deze unieke sound. Wie op zoek is naar een specifieke plaat of graag rond wil snuffelen, komt zeker aan zijn of haar trekken. Er is namelijk een zeer ruim aanbod van vinyl.

Rommelmarkt
Daarnaast worden op de rommelmarkt uiteraard weer vele andere objecten verkocht. Dit loopt uiteen van speelgoed, kleding, computerbenodigdheden, verlichting, elektronica, huishoudelijke artikelen tot hobby- en kinderboeken.

Kom ook
U bent op zaterdag 9 november van harte welkom van 9.00 tot 12.00 uur in clubgebouw De Speeldoos, aan de Steenbokstraat 217 Hengelo. De toegang is gratis.

Jubileumconcert Belzona

HENGELO - De Hengelose Accordeon Orkest Vereniging Belzona bestaat 70 jaar!

De oprichting was op 9 september 1949. Het orkest bestaat niet alleen uit accordeonisten: er zijn ook een pianiste, keyboardspeelster, gitarist en slagwerker. Belzona speelt gevarieerd: van modern tot klassiek. Al bijna twintig jaar onder leiding van dirigent Horst Hermann. Het jubileumconcert wordt gegeven op 2 november in het Kulturhus de Bijenkorf, Marktstraat 23 in Borne. Met gastoptredens van een zangeres en een dansgroep. Aanvang: 20.00 uur. De entree is € 7,50.

HKC vraagt goederen

HENGELO - Sinds het laatste competitieweekend veldkorfbal (26-27 oktober) staan de rommelmarktmedewerkers weer in de kleedkamers van HKC.

Het sorteren van de tot nu toe binnengekomen rommelmarktspulletjes is begonnen. Beide opslagruimtes zitten al behoorlijk vol, maar er mag nog veel meer binnenkomen. Tot de rommelmarkt op 7 maart 2020 zijn de vrijwilligers elke maandagavond aanwezig. U kunt tussen 19.00 en 20.00 uur uw spullen afleveren. Dat mag van alles zijn: speelgoed, brocante, boeken, kleding, glazen, en gereedschap. Echter geen meubels, houten bedden, beeldbuis-tv's en gebruikte matrassen. Deze zijn helaas vrijwel onverkoopbaar zijn.

Kerstspullen

Vanwege deelname aan de Kerstmarkt in het Kulturhus Hasselo op 7 december is er grote vraag naar kerstspullen. Vanaf 1 januari kunt u ook zaterdags tussen 10.00 en 12.00 uur langskomen. Locatie: Clubhuis van de Hengelose Korfbalclub aan de Ruijsdaelstraat 2 (sportpark 't Wilbert).

Cursussen Oyfo

HENGELO - Volgende maand starten bij Oyfo Kunst & Techniek Hengelo weer interessante workshops beeldende kunst.

Woensdagavond 13 november is er een eenmalige avondworkshop modelboetseren. Werk hier aan ruimtelijk inzicht, gevoel voor anatomie en boetseervaardigheden. U werkt met was of klei aan de hand van een naaktmodel. Op 30 november start een workshop Raku (keramische stooktechniek, twee zaterdagen totaal) geschikt voor beginners en gevorderden. Het adres voor deze workshops: Esrein 9. Zie details en een overzicht van korte én lange cursussen op: www.oyfo.nl. Er is een breed aanbod voor alle niveaus en leeftijden.

Pluimersdijk dicht voor asbestsanering

DIEPENHEIM - Komende week gaan de werkzaamheden aan de Pluimersdijk in Diepenheim van start. Het betreft geen reguliere wegwerkzaamheden, maar een grotere asbestsanering.

De bermen langs de Pluimersdijk zijn namelijk verontreinigd met asbest. Daarom worden deze nu gesaneerd. De verontreinigde grond zal afgevoerd worden en er komt nieuwe grond voor in de plaats. De werkzaamheden nemen langere tijd in beslag; van 4 november tot ongeveer 30 december, afhankelijk van het goede verloop en weersomstandigheden. Bewoners van de Pluimersdijk en aangrenzende percelen hebben inmiddels persoonlijk bericht gehad van het Projectbureau Bodem Asbest Sanering dat de asbest op zal ruimen. Deze voert de komende tijd saneringen uit in Hof van Twente, maar ook Wierden, Borne, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Haaksbergen en Twenterand.