Hart van Hengelo-Oldenzaal

8 juni 2018

Hart van Hengelo-Oldenzaal 8 juni 2018


Ruimere openingstijden milieupark

HENGELO - De gemeente Hengelo gaat de openingstijden van het Milieupark verruimen. Het park aan de Wegtersweg is in juni, juli en augustus op de donderdagavond tot 20.00 uur geopend. Ook zal deze voorziening eerder open gaan. Het gaat hierbij om een proef.

Normaliter sluit het Milieupark al om 16.00 uur, wat dus nu naar 20.00 uur gaat. Ook opent het milieupark dan 's ochtends al om 09.00 in plaats van 09.30 uur. De openingstijden moeten het voor Hengeloërs makkelijker en aantrekkelijker maken om zelf afval naar het Milieupark te brengen. De oude openingstijden waarin nogal belemmerend, zeker voor werkende Hengeloërs die zo vrijwel geen gelegenheid hadden om afval in te leveren.

Veel vraag
Volgens de gemeente was er dan ook veel vraag bij de inwoners om dit te verruimen. De eerste drie maanden doet de gemeente dit op proef, in september volgt een evaluatie. De nieuwe openingstijden kunnen afhankelijk van deze uitkomsten mogelijk nog wijzigen. De gemeente zet ook het online Hengelopanel in om te kijken of de verruimde openingstijden werken en of er nog andere wensen zijn. Bijvoorbeeld of het zinnig is om de openingstijden ook op zaterdag te verruimen. Het HengeloPanel is een grote groep inwoners, die een aantal keren per jaar via internet een vragenlijst van de gemeente invult. Zo weet de gemeente wat inwoners vinden van het gemeentelijk beleid en welke ontwikkelingen er plaatsvinden in Hengelo. \

Gratis en betaald afval
Inwoners van Hengelo en Borne kunnen met hun milieupas terecht op het Milieupark om afval te brengen. Divers afval mag men gratis inleveren; zoals snoeihout, textiel, ijzer, elektrische apparaten, papier en verpakkingen. Deze zijn goed te recyclen. Voor andere soorten afval moet men betalen om dit in te leveren. Zoals grof huishoudelijk afval, matrassen, tapijt, autobanden, puin en hout. Via een weegbrug kan Twente Milieu meten hoeveel afval tegen betaling weggebracht wordt. Hengelose huishoudens mogen per jaar in totaal 50 kilo gratis brengen. Dit tegoed wordt in januari automatisch op de milieupas bijgeschreven. Meer informatie staat op www.twentemilieu.nl/hengelo/welkafvalwaar.

Woolderlanen straks duurzaam en aardgasloos

HENGELO - De nieuwe woonwijk Woolderlanen, die verrijst op het voormalige Seahorse-terrein, wordt helemaal aardgasloos. Dat hebben de gemeente Hengelo en ontwikkelaar VanWonen afgesproken.

'Aardgasloos bouwen is de nieuwe norm. Dus het is logisch dat we bij nieuwbouw naar duurzame alternatieven voor de energievoorziening kijken', aldus wethouder Marcel Elferink. 'Ik ben blij dat VanWonen daarin samen met ons voorop wil lopen.' Huizen moeten voortaan worden verwarmd met warmtepompen die hun werk doen met groene stroom. Dat is haalbaar als het huis goed genoeg geïsoleerd is. 'Iedereen weet dat aardgas, met alle CO2-uitstoot en de aardbevingen in Groningen, geen toekomst heeft', aldus Elferink.

Geen gasaansluiting
Nederland staat aan de vooravond van een grote klus: de gaswinning in Groningen wordt stilgelegd en huizen moeten worden aangesloten op een andere energiebron. Elferink: 'Daarom sluiten we deze nieuwbouw niet langer aan op het aardgasnetwerk. Door nu bij de bouw meteen te zorgen voor duurzame alternatieven, sparen we later een hoop kosten uit.' Ontwikkelaar VanWonen kiest vooruitlopend op deze wet bij de bouw van Woolderlanen voor goed geïsoleerde woningen die helemaal zijn toegerust op de toekomst: geen cvketels, gasfornuizen en andere voorzieningen die draaien op aardgas. Bovendien worden de daken zo gemaakt dat ze geschikt worden voor zonnepanelen. Tom Munten, projectontwikkelaar bij VanWonen: 'Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen. We zijn op dit moment in voorbereiding op het ontwerpen van de woningen. Ons uitgangspunt is dat de woningen niet meer op het aardgas worden aangesloten. Bovendien brengen we veel groen in de wijk en zorgen de wadi's voor een natuurlijke opvang van regenwater.' VanWonen hoopt dit najaar te starten met de verkoop, zodat de woningen in 2019 gebouwd kunnen worden.

Begeleiden en helpen
De Rijksoverheid heeft besloten dat vanaf 1 juli 2018 voor nieuwbouw de aansluitplicht op het aardgasnet komt te vervallen. Dat heeft grote gevolgen. Ook voor de bestaande bouw betekent de weg naar aardgasvrij een grote opgave. De gemeente Hengelo is zich er terdege bewust van dat deze verandering voor veel onzekerheden kan zorgen bij inwoners. Daarom komt er dit jaar een stadsbrede campagne met veel gesprekssessies in de wijken om Hengeloërs zo goed mogelijk te begeleiden en te helpen.

Jaargang: 8 • Nr 279 • Wk 23

Kom tot rust in een relaxfauteuil

ENSCHEDE - We hebben allemaal verplichtingen; werk, sport, kinderen, huishouden en meer. Goed ontspannen is dan ook belangrijk. Bij Elzinga Wonen in Enschede bent u al jaren aan het juiste adres voor een aantrekkelijke, maar vooral ook ontspannende woninginrichting.

Elzinga Wonen is een echt familiebedrijf met een geschiedenis die zeker 90 jaar terug gaat. Het huidige team beschikt over een grote mate van kennis, vakmanschap en oog voor detail dat van generatie op generatie over ging. Naast meubels, vloeren en raambekleding is bij Elzinga Wonen ook een brede selectie relaxfauteuils en sta-opstoelen te vinden van Fitform. Zij vervaardigen stoelen naar de hoogste eisen voor ergonomisch en gezond zitten. Hierbij gebruiken zij duurzame materialen met een garantie waarborg van maar liefst 10 jaar. Natuurlijk leveren zij ook maatwerk tot op de centimeter nauwkeurig. Om helemaal te voldoen aan uw specifieke wensen levert Elzinga Wonen Fitform's brede collectie. Zo kunt u kiezen voor de Wellness-collectie, met zeer comfortabele en verstelbare stoelen in een fraaie, luxe uitstraling. Deze stoelen worden op uw persoonlijke maat gemaakt voor het meest ideale zitcomfort. De Gemak-collectie bestaat uit elektrisch verstelbare relaxfauteuils en sta-opstoelen op maat. Deze zijn verstelbaar qua maat, zodat ook een andere, toekomstige gebruiker hier van kan genieten. Ze hebben een tijdloze uitstraling waardoor ze in ieder interieur passen. De Zorg-collectie omvat fauteuils die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen die meer eisen stellen aan zitten, bijvoorbeeld wanneer u langdurig zit of al forse rugklachten hebt of een handicap of ziekte hebt die opstaan bemoeilijkt. Een zorgfauteuil is dan een uitstekende keuze. Ook deze modellen kunnen specifiek op uw behoefte afgestemd worden.

Maak kennis
Elzinga Wonen laat u graag kennismaken met deze fauteuils en alle mogelijkheden. Kom langs aan de Voortsweg 31, 7523 EC in Enschede. Bel met: 053-4358437 of kijk op: www.elzingawonen.nl

Mijn naam is Susanne van den Beukel en ik geef op 21 juni a.s. de workshop 'Achter de coulissen van Downton Abbey' bij de Volksuniversiteit. Naast docent bij de Volksuniversiteit werk ik als zelfstandig adviseur.

Hou jij ook van het historische kostuumdrama Downton Abbey? Waar was jij het meest van gecharmeerd? De verhaallijn en de persoonlijke gebeurtenissen binnen de standsverschillen van de familie Crawley en hun bedienden? Of de kunsthistorie op een authentieke speelplaats? Gebaseerd op goed kunsthistorisch onderzoek werd deze serie geproduceerd. Toegankelijk en sympathiek. Ik geef hierover een workshop voor iedereen die naast het opdoen van leuke herinneringen uit de serie, meer te weten wil komen over de kunsthistorische achtergrond.

Gezellige avond
Het belooft een gezellige avond te worden met veel kijkplezier voor iedere Downton Abbey-supporter. Als gediplomeerd restaurator (University of Applied Sciences Cologne) én kerkorgelbouwer beschik ik over omvangrijke kennis en praktijkervaring van kunstcollecties en erfgoed. Ik ken de materialen, hun specifieke eigenschappen en bewaarcondities. Ik heb een scherp oog voor mogelijke schade en ken de methoden om dit te voorkomen. Binnen mijn functies als adviseur preventieve conservering en als coördinator van de Collectiewacht heb ik ruime werkervaring in zowel de museale omgeving als ook monumentenzorg opgedaan. Ik combineer materiaaldeskundigheid en collectiebeheer met projectmanagement. Mijn gedrevenheid, kennis en passie voor het vak deel ik graag d.m.v. lezingen, workshops en trainingen te geven. Dit om bewustwording voor cultureel erfgoed te vergroten of mensen met elkaar te verbinden. Door workshops op maat te geven met praktijkgerichte voorbeelden of als gastdocent lukt het mij deelnemers te enthousiasmeren.

www. volksuniversiteit-hengelo.nl

Column

Chemie

Wat is eigenlijk chemie? Bij de collegevorming in de gemeente Enschede wordt als een van de oorzaken van het mislukken van de onderhandelingen, een gebrek aan chemie opgevoerd, zonder in te gaan op aard en omvang van dit verschijnsel. Chemie is in elk geval een reactie van stoffen op elkaar. Op die manier is de spijsvertering chemie, maar ook de vuurwerkramp.
Natuurlijk weten we wel wat Burgerbelangen Enschede en de informateurs bedoelen met gebrek aan chemie. Het heeft iets te maken met het op elkaar reageren van de Enschedese politici. Het gebrek daaraan dus en daar kun je je veel bij voorstellen. Het vorige college werd gekenmerkt door de tegenstelling coalitie-oppositie. Discussies en (stem-)gedrag verzandden dikwijls in een patstelling, waarbij de meerderheid van de raadsleden zich gedroeg als applausmachine voor het college. Het college van 2010- 2014 vertoonde eenzelfde soort (stem-)gedrag. In dat college voerde de PvdA onder leiding van Marijke van Hees de boventoon, zoals het sinds de oorlog de norm was in Enschede.
In die colleges was er wel chemie; onder druk zetten en macht uitoefenen leiden ook tot reacties. En druk uitoefenen, dat konden die politici wel. Nu wordt geconstateerd dat er geen chemie is. Dat betekent geen positieve, maar ook geen negatieve reactie. Bijbels gezegd: "Gij zijt koud, noch warm. Ik zal u uit mijn mond spugen."
Ik denk dat de informateurs bedoelen, dat er minimaal een relatie gevoeld moet worden om te kunnen communiceren. Dat kan van alles zijn, maar er moet minimaal contact zijn. Noem het vertrouwen, noem het respect, noem het zakelijkheid, noem het de gunfactor. Wil je onderhandelen, dan moet je communiceren. En wil je communiceren dan heb je een basis nodig, waar vanaf je kunt beginnen. Eigenlijk zeggen de informateurs, dat in de Enschedese politiek niet gecommuniceerd wordt.
Marijke van Hees had in 2010 zaterdagmorgensessies. In het openbaar discussieerden Jan en Alleman over de vorderingen van de collegevorming. We vonden dat een vanzelfsprekendheid. In 2014 wou D66 dat kopiëren, maar door diverse factoren, waaronder een niet functionerende informateur, mislukte dit en moest D66 zelf de communicatiekar trekken. Denk niet dat dat een makkie is.
Nu is BBE aan zet en ondanks de goede wil, komt men niet verder dan drie korte speeches in de raadszaal over de vorm, procedures incluis. Over de inhoud communiceert men al helemaal niet in het openbaar. Want de chemie ontbreekt. Weet u wat chemie is? Vertrouwen. Zoals de burger en overheid elkaar niet vertrouwen, zo is dat ook binnen de overheid. De actoren van dit koningsdrama onder leiding van Niels de Eerste vertrouwen elkaar niet.
Als dat het geval is, is niet alleen onderhandelen een moeizame aangelegenheid, maar zeker ook het besturen van een stad. Dan blijft namelijk alleen de mogelijkheid van doordrukken over. En dat hebben we al gehad.
Ik lees net dat de PvdA gaat meeonderhandelen. Zoals gebruikelijk heeft de socialistische achterban voorwaarden voor deelname gesteld; geen bezuinigingen op het sociale domein. Het wordt er niet gemakkelijker op, Niels.
Jan Visser

Vrijwilliger voor taalles gezocht

HENGELO - Hengelo en ROC van Twente zijn op zoek naar vrijwilligers om taalles te geven aan anderstaligen.

Wanneer vluchtelingen on land binnen komen moeten ze zichzelf kunnen redden. Maar hoe verwachten we dat ze dit gaan doen als ze niet eens onze taal kunnen leren. Jongeren krijgen de Nederlandse taal op special scholen wanneer ze hierheen komen. Pas wanneer ze deze taal beheersen kunnen ze gaan studeren of naar het reguliere onderwijs. Maar wanneer volwassenen hierheen komen zijn er geen scholen waar ze onze taal kunnen leren. Daarom start Hengelo samen met het ROC van Twente het initiatief: taal in de wijk.

Aanmelden
Om u aan te melden moet u 1 dag in de week tussen 09.30 en 11.30 les kunnen geven op een basisniveau. u kunt zich aanmelden via tvandijk@rocvantwente.nl of tpross@rocvantwente.nl.

Bol van jong talent

OLDENZAAL - De Oldenzaalse Midzomernacht, het tweejaarlijkse poëzie- en muziekevenement, wordt dit jaar gehouden op donderdagavond 21 juni. Op de langste dag van het jaar heeft Oldenzaal in het Kalheupinkpark een Engelse tuin vol poëzie, muziek en cabaret.

De presentatie wordt deze editie verzorgd door de bekende Oldenzaalse ondernemer Regina Nieuwmeijer. Iedereen is welkom vanaf 19.45 uur, voor een muzikale ontvangst zorgen John Kluijtmans en Ton Ouwehand. De start is om 20.15 uur. Op het programma staan onder andere de talentenklas van Kaliber Kunstenschool en de finalisten van het poëzie- en rapproject van het Twents Carmelcollege (dit project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van De Geldermanstichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds).
Wie komen er?
Er zijn optredens van Jolien Leussink, Nolet Bult, de Syrische dichter Joseph Gawrieh, sopraan Elisa Maayehim, mezzosopraan Sarah Konig en vele anderen. De drie Oldenzaalse wethouders, Rob Christenhusz, Alida Renkema en Evelien Zinkweg gaan gedichten voordragen van Willem Wilmink en er is aandacht voor het thema 'Hoop doet leven. Stadsdichter Dennis Kamst neemt tijdens de Oldenzaalse Midzomernacht afscheid. Er zal die avond weer een nieuwe stadsdichter worden benoemd.

Meer informatie
De entree tot het festival is gratis. De bezoekers mogen zelf een stoel of kleed meenemen om op te zitten. Ook is het toegestaan om zelf eten en/of drinken mee te nemen. Actuele informatie is altijd te lezen op www.facebook.com/deoldenzaalsemidzomernacht

Travis Jansen behaalt podium tijdens NCK

HENGELO - Afgelopen zaterdag is het Nederlands Club Kampioenschap (NCK) onder auspiciën van de NFF in Assen gereden. Ook enkele BMX-ers van FCV het Twenste Ros hebben deelgenomen.

Helaas waren ze dit keer met te weinig rijders om een mooie plek in de ranking te halen. Maar dat neemt niet weg dat er individueel wel mooie resultaten zijn behaald door de ploeg. Waaronder finale-plaatsen die met een mooie 'beker' zijn beloond. De finale is gereden door Maura Jansen, Travis Jansen en Anne Tuchter. Maura startte snel tussen de meiden 10-11 jaar en lag verrassend op de 2de plek. Helaas is ze in strijd om 2de plek gevallen en als 6de geëindigd in de finale. Ook Anne (meiden 14-15 jaar) behaalde een 6de plaats. Travis had na moeilijke ritten in de manches toch finale na een goede 3de manche. In de finale had hij een kopstart en gaf die niet uit handen tot 10 cm voor de finish lijn. Een mooie 2de plaats bij jongens van 12 jaar.

Nette prestaties
Viggo Pegge, Sem Bosman, Twan Bosman en Damian Kappert streden samen in de klasse jongens 11 jaar. Viggo was klaar na 3 manches. Damian, Sem en Twan moesten het in de halve finale tegen elkaar opnemen en eindigden respectievelijk op een 5-6-7de plek. Rosalie Janssen, rijdend bij meiden 12-13 jaar, had pech met de loting waardoor ze op punten niet door mocht naar de finale.

A'j völle leegnt, geleuwt ze
oew woarheaid ook nit mear.

Maandag 11 juni 10:00 uur

Pas op voor Eikenprocessierups

Foto: Tabitha Sijnja

HENGELO - Van mei tot en met oktober kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. De eikenprocessierups leeft in eikenbomen en gaat 's nachts in een rij ('in processie') op zoek naar voedsel. Als mensen in contact komen met de brandharen van deze rups, kan dat klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen en luchtwegen veroorzaken. De gemeente Hengelo verdelgt niet alle nesten maar bestrijdt de rups wel op plaatsen waar veel mensen komen.

Gaat u naar een gebied waar de eikenprocessierups zit? Bedek dan armen, benen en hals. En ga niet op de grond zitten. Voorkom contact met rupsen, haren en nesten. Houd afstand. En leer dat ook uw kinderen. Zorg ervoor dat ook uw huisdieren niet in contact komen met rupsen en oude nesten. Ga niet zelf de rupsen bestrijden. De rupsen zitten op veel verschillende plekken in Hengelo. Net als andere gemeenten kan de gemeente Hengelo niet alle nesten verwijderen. Daarom bestrijdt de gemeente de rups op plaatsen waar veel mensen komen.

Melden
Hebt u een nest eikenprocessierupsen gezien op een plek waar veel mensen komen? Dan kunt u dat melden via de BuitenBeter app of het formulier Melding Openbare RuimteOpen pagina in nieuw venster. De gemeente bekijkt dan de situatie. Als het rupsennest voor veel overlast zorgt, dan wordt het opgeruimd door een gespecialiseerd bedrijf.

Andere rupsen
De eikenprocessierups moet u niet verwarren met andere, momenteel veel voorkomende, ongevaarlijke rupsen. Deze rupsen zijn te herkennen aan hun vaak groene kleur en doordat ze in tegenstelling tot de eikenprocessierups niet behaard zijn. Momenteel is ook de spinselmot actief in Nederland. De rups hiervan maakt enorme nesten van spinseldraden. Ze zijn ongevaarlijk en bovendien goed voor vogels. Ondanks dat ze struiken/bomen vrijwel helemaal kaal vreten, herstellen die zich meestal goed als de rups weg is. Omdat deze rupsen ongevaarlijk zijn, hoeft u hiervoor geen contact op te nemen met de gemeente.

Welverdiend Lintje voor Rinus Morsink

HENGELO - Op zaterdag 2 juni, tijdens de viering van het 20-jarig bestaan van Stichting Barst Theaterproductie, heeft burgemeester Schelberg een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Rinus Morsink. Dit gebeurde uur tijdens de officiële opening van de tentoonstellingsruimte van Stichting Barst Theatergroep aan de Brinkstraat 5. De heer Morsink werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Na 25 jaar werkzaam te zijn geweest in het basisonderwijs, na zijn afgeronde opleiding aan het Seminarie in Zenderen, besloot Rinus Morsink (68) in 1998 een eigen theatergroep op te richten en het onderwijs te verlaten. Stichting Barst Theaterproducties werd door een aantal ouders opgericht en Rinus werd vrijwilliger. In de 20 jaar dat Theatergroep Barst inmiddels bestaat, hebben honderden kinderen wekelijks les gekregen in zang en theater. De pedagogische aanpak van de heer Morsink is zonder twijfel uniek te noemen. Bij Theatergroep Barst doet men niet aan audities, aangezien ieder kind talent heeft. Er bestaat dus geen competitiestrijd. In 2013 heeft de heer Morsink voor Historisch Museum Vriezenveen een theater- en filmvoorstelling gemaakt. Deze voorstelling is zelfs opgenomen in een professionele doorlopende educatieve leerlijn met de naam 'Leerjongen in Petersburg'. De organisatie kan niet zonder Barst en is vol lof over de manier waarop de heer Morsink met zijn spelers omgaat. Er zijn vele tientallen producties gemaakt door Theatergroep Barst met Rinus Morsink als drijvende kracht.

Regels voor hoverboard onduidelijk

OLDENZAAL – Tegenwoordig ziet men steeds vaker dat jonge kinderen met een hoverboard op de openbare weg of stoep rijden. Deze gemotoriseerden tweewieler waar men op staat, treffen we ook steeds vaker zelfs met een zitje aan op de openbare weg. Maar, zo waarschuwt de politie, het populaire kinderspeelgoed mag absoluut niet op de openbare weg.

De hoverboard, ook wel bekend als oxboard en onder vele andere namen is al enkele jaren een hype. Je kunt er op staan en door je lichaam vooruit of achteruit, links of rechts te bewegen komt het apparaat in beweging. Hoewel deze apparaten in menig speelgoedwinkel, online en elders gewoon verkocht worden, zijn de regels voor het gebruik strenger dan u wellicht weet.

De regels
De hoverboard mag volgens de wet alleen gebruikt worden op een eigen, afgesloten terrein zoals een achtertuin. Het gebruik op de stoep of zelfs openbare weg is absoluut niet toegestaan. Tegenwoordig worden de hoverboards soms zelfs voorzien van een zitje, waarmee kinderen zittend de openbare weg op kunnen. Ze zitten dan echter zo laag en zijn zo slecht zichtbaar, dat een ongeluk op de loer ligt. Wie toch de openbare weg op gaat, riskeert een boete van 180 euro - daarnaast kan de politie de hoverboard in beslag nemen. Belangrijk is ook dat u in het geval van schade of een ongeluk veroorzaakt door een hoverboard niet verzekerd bent. Wilt u meer informatie over (de regels rondom het gebruik van) de hoverboard kijkt u op rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijzondere-voertuigen/vraag-en-antwoord/hoverboard-op-openbare-weg

Regelgeving blijft achter
Dit soort alternatieve voertuigen zijn vaak veel eerder in de winkels te vinden dan dat de overheid passend beleid geformuleerd heeft. Dit levert soms uitdagingen op, zowel voor de kopers en verkopers van dit soort apparaten én bij de handhavers. Een recente wijziging is bijvoorbeeld dat de speed pedelec - snelle elektrische fietsen die tot 45 kilometer per uur kunnen - tegenwoordig op de rijbaan moeten fietsen. Daarnaast moet de bestuurder een apart gecertificeerde helm dragen én is voorzien van een bromfietsplaatje. Dit terwijl deze fietsen eerder nog onder het mildere regel-regime van de snorfiets vielen, wat aantrekkelijker was voor veel gebruikers.

Foto: Léon de Man

Wandeling Dichtersbuurt

HENGELO - Op 9 juni is er een culturele wandeling waarbij een gids u verhalen vertelt over dichters als Vondel.

De wandeling op 9 juni belooft weer een leerzame en interessante wandeling te worden met ook een bezoek aan de Syrisch Orthodoxe kerk. De start is om 14.30 uur bij het buurthuis aan de Vondelstraat 5 en het eindpunt is bij Emma's Eetcafé. Deelnemen kan na opgave via cultuur.dichter@gmail.com en de kosten bedragen € 8,- per persoon.

Twents Speciaalbier Festival

HENGELO - Proeven van verschillende biertjes kan tijdens het Twents Speciaalbier Festival op 10 juni.

Diverse kleine brouwerijen uit heel Nederland laten u hun lekkerste speciaalbieren proeven. Er zullen ruim 30 brouwerijen aanwezig zijn, dus er is veel te proeven. Ook voor iedereen die geen bier wil drinken is een bezoek aan het festival de moeite waard. Er is een wijnplein, een foodmarkt met foodtrucks en live muziek van verschillende lokale bands. Op 10 juni van 14.00 uur tot 20.00 uur kan het Twents Speciaalbier Festival bezocht worden op het Hazemeijer terrein, F. Hazemeijerstraat 400. De toegang is gratis.

Open Dag op de Thij

OLDENZAAL - De Suryoye Aramese Vereniging Oldenzaal houdt op zondag 10 juni een Open Dag op de Thij.

Tijdens de Open Dag kan er worden deelgenomen aan diverse sport- en spelactiviteiten. Er zijn activiteiten voor jong en oud. Verder is een rondleiding door de kerk mogelijk en wordt er een rommelmarkt gehouden, waarvan de opbrengst gaat naar onder andere KWF Samen Loop voor Hoop. De Open Dag bezoeken kan gratis op 10 juni tussen 10.00 uur en 17.00 uur aan de Thijlaan 20.

Kwijtschelding Waterschapsbelasting

Shutterstock

HENGELO - Inwoners met een laag inkomen kunnen weer de kwijtschelding voor de Waterschapsbelasting aanvragen.

Wie een aanslag ontvangen heeft en een laag inkomen heeft, komt wellicht in aanmerking voor kwijtschelding van deze belasting. In dat geval hoeft u deze niet of slechts gedeeltelijk te betalen, afhankelijk van uw specifieke inkomen en situatie. Wilt u weten of u in aanmerking komt? Op de website van de gemeente, www.hengelo.nl, kunt u onder het kopje 'kwijtschelding' bij de gemeentebalie meer informatie vinden. Als u al kwijtschelding hebt aangevraagd voor de gemeentelijke belastingen bij het GBT, doet u dat automatisch ook voor de waterschapsbelasting. U hoeft dan niet opnieuw een aanvraag te doen. Het loont voor inwoners om eens te kijken op de website, omdat er wellicht meer regelingen zijn waarvoor u in aanmerking komt.

Vrijdagmiddaginloop bij Boerderij Stakenboer

OLDENZAAL - Vanaf 1 juni is Boerderij Stakenboer op vrijdagmiddag geopend voor een drankje, ijsje, koffie of thee.

Naast de koffie inloop bij Boerderij Stakenboer, iedere werkdag tussen 10-12 uur, is er nu ook een gezellige vrijdagmiddaginloop. Iedereen is welkom om even te ontspannen en bij te praten onder het genot van een drankje, koffie of een ijsje.

Waar en Wanneer?
Vanaf 14.00 uur tot 17.30 uur is de boerderij geopend en kunt u zo binnenlopen. Boerderij Stakenboer bevindt zich aan de Burgemeester Wallerstraat 115 in Zuid-Berghuizen. Entree is gratis, u betaalt alleen een kleine bijdrage voor de consumpties.

Muziektreffen

HENGELO - Zondag 10 juni houdt Drumfanfare Hengelo haar jaarlijkse muziektreffen.

Tussen 12.00 uur en 18.00 uur kan er bij Drumfanfare Hengelo aan de Anthoniusstraat 52 genoten worden van Nederlandse en Duitse Drumfanfares, Guggenkorpsen, Brassbands en slagwerkverenigingen. Meer informatie over het muziektreffen is te vinden op www.drumfanfarehengelo.nl.

Rommelmarkt muziek- vereniging De Eendracht

HENGELO - Muziekvereniging De Eendracht in Hengelo zal op zaterdag 9 juni weer een grote rommel- en platenmarkt houden.

De Werkgroep '75 van de muziekvereniging organiseert al jarenlang drie keer per jaar een grote rommel- en platenmarkt, onder grote interesse en enthousiasme van bezoekers en vrijwilligers. De kracht van deze gezellige rommelmarkt is dat het binnen plaats vindt, dus er is geen hinder van eventuele slechte weersomstandigheden. Uiteraard wordt alles netjes gesorteerd uitgestald en heel redelijk geprijsd. Onder het genot van een kopje koffie/thee kan tijdens het zoeken naar iets van de gading even gepauzeerd worden om nieuwe energie op te doen en nog een keer rond te gaan.

Heel veel vinyl
Vinyl wint de afgelopen jaren weer fors aan populariteit. Waar eerder de iPod en Spotify leken te domineren, is er toch weer een groeiende interesse in de mooie warme klanken van een echte vinyl plaat. De liefhebbers kennen het gevoel van deze unieke sound. Wie op zoek is naar een specifieke plaat of graag rond wil snuffelen, komt zeker aan zijn of haar trekken. Er is namelijk een zeer ruim aanbod van vinyl.

Rommelmarkt
Daarnaast worden in de rommelmarkt uiteraard weer vele andere objecten verkocht. Dit loopt uiteen van speelgoed, kleding, computerbenodigdheden, verlichting, elektronica, huishoudelijke artikelen tot hobby- en kinderboeken.

Kom ook
Iedereen is van harte welkom van 09.00 tot 12.00 uur in het clubgebouw van De Eendracht, de Speeldoos, aan de Steenbokstraat 217 Hengelo. De toegang is gratis.

Open Vijverweekend bij De Waterlelie in Enschede

ENSCHEDE - Koi- en vijvercentrum De Waterlelie in Enschede viert komend weekend weer het Open Vijverweekend. Dit is hét moment voor de echte liefhebber om eens een kijkje te nemen bij dit bedrijf. Er is namelijk van alles te beleven.

De Waterlelie heeft op zaterdag en zondag vermaak voor jong én oud. Natuurlijk kunt u ook profiteren van uiteenlopende speciale aanbiedingen op vijverplanten, vele acties en kortingen. De acties worden via Facebook en in de winkel bekend gemaakt. Een bezoek kan dus verrassend veel voordeel opleveren.

Veel te doen
Er is een uitgebreid programma opgezet met leuke activiteiten. Zo is er voor de kinderen een springkussen. Daarnaast kunt u kijken bij live paling roken, een presentatie van Japanse planten en beelden, er zijn warme snacks, u kunt een gratis wateranalyse laten doen op meegebracht vijver- of quariumwater en er zijn kwekers aanwezig van Betta Kempvissen en Specials om uitleg te geven. Daarnaast maakt u met uw kassabon kans op leuke prijzen.

Kom langs
U bent van harte welkom om een kijkje te nemen bij het Open Vijverweekend. De Waterlelie is gevestigd aan de Lonnekerbrugstraat 82, 7547 AJ in Enschede. Op zaterdag 9 juni geopend van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 10 juni van 12.00 tot 17.00 uur. Een unieke zaak in Enschede voor hobbyist, hovenier en wederverkoper in de vijver en aquaristieke branche voor geheel Twente en omstreke. Ruim 200 aquaria, vijvervissen, vijver- en aquariumplanten, japanse koi, terrariumafdeling en zoutwater toebehoren ?(nog geen levende have op gebied van zout). Alles voor het aquarium en/of aanleggen van uw vijver is hier te vinden.

Vrouwen Coachen Meiden

HENGELO / OLDENZAAL - Het project Vrouwen Coachen Meiden gaat van start in Oldenzaal, Hengelo en Almelo. Dit is er op gericht om met name kwetsbare meiden te helpen om weer een positieve lijn in hun leven te vinden.

Het project Vrouwen Coachen Meiden is niet nieuw; het is sinds 2009 actief, opgezet door het Vrouwenplatform Carree Overijssel. De insteek is om meiden van 12 tot en met 27 jaar te helpen met een persoonlijk ontwikkelingstraject. Het gaat dan om een groep die kampt met bijvoorbeeld schooluitval of problemen thuis. Zij krijgen dan een vrouwelijke coach - een vrijwilliger - die samen met hen gaat kijken hoe dit opgelost kan worden. De coaches motiveren meisjes gedurende een jaar om vanuit een actieve, positieve instelling te werken aan een toekomst met zelfvertrouwen, betere kansen op werk en economische zelfstandigheid. Hiermee wordt schooluitval voorkomen, instroom in Jeugdzorg beperkt of nazorg geboden bij uitstroom uit Jeugdzorg, door activering richting arbeidsmarkt en/of een vervolgopleiding. Al ruim 250 meiden zijn in de afgelopen jaren gekoppeld aan coaches. Zij hebben daardoor belangrijke stappen vooruit kunnen zetten in hun (maatschappelijk) leven!

Meiden gezocht
Het project is nu op zoek naar meiden in Oldenzaal, Hengelo en Almelo die wellicht baat zouden hebben bij deze hulp. Ben je of ken je een meisje of jonge vrouw? Neem dan contact op met de projectleider. Natuurlijk is privacy voor de deelnemers hierin erg belangrijk.

Coaches gezocht
Ook is het project op zoek naar coaches om deze groep te helpen. Zij zoeken daarom vrouwen die graag willen helpen. Affiniteit met de doelgroep, geduld, humor en een luisterend oor zijn hierbij erg belangrijk. Aanmelden als coach kan eveneens via de projectleider. De tijdsbelasting is ongeveer 2 uur per week in overleg met de deelnemer. Coaches krijgen ook de gelegenheid om trainingen te volgen om hen te helpen bij deze uitdagende taak.

Hoe aanmelden?
Wil je meer weten of een vrijblijvende afspraak voor aanmelding maken, mail naar vcm@vpcarree.nl of bel onze projectleider voor regio Twente: Hanife Turan tel. 06-19673619. Kijk ook op: vrouwenplatformcarree.nl

Hulp bij het invullen van formulieren

OLDENZAAL - Voor veel zaken moet u een formulier invullen. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van bijstand, een uitkering of voor een andere overheidsinstantie. Maar er zijn ook mensen die hier grote moeite mee hebben. Speciaal voor hen is er in Oldenzaal ook de Formulierenservice.

De Formulierenservice helpt mensen met het lezen en invullen van formulieren of brieven, bijvoorbeeld voor de digitale aanvraag voor een uitkering of een kwijtschelding. De dienst voorziet in een belangrijke behoefte; veel aanvragen moeten namelijk via een formulier en de formulieren en brieven van overheden zijn niet altijd even goed leesbaar. Zeker ook voor bijvoorbeeld de groep nieuwe Nederlanders. De Formulierenservice gaat vertrouwelijk met de gegevens om. ?U bent met alle formulieren uit het sociale domein welkom. Denk bijvoorbeeld aan aanvragen voor een bijstandsuitkering of langdurige zorg. Vergeet niet uw legitimatiebewijs en digid code mee te nemen!

Kom langs
U kunt binnenlopen op: Impuls Breedwijs, Helmichstraat 42b te Oldenzaal: Dinsdagochtend van 10.00 uur tot 11.30 uur vrije inloop (ook voor anderstaligen, er is een tolk aanwezig). U kunt ook naar Ons Gebouw, Nijverheidstraat 97 te Oldenzaal op de woensdagmiddag van 15.00 uur tot 16.30 uur, vrije inloop (ook voor anderstaligen, er is een tolk aanwezig)?. Bij Impuls Michgoriushuis, Marktstraat 10-12 te Oldenzaal ?bent u welkom op onderdagmiddag van 14.00 uur tot 15.30 uur, vrije inloop. Advies en ondersteuning van de Formulierenservice is gratis en het verplicht u tot niets. In de schoolvakanties is er GEEN formulierenservice.

Boeskoolrace voor goed doel

OLDENZAAL- Leoclub Oldenzaal organiseert voor het 3e jaar op rij de Boeskoolrace in Oldenzaal. De Boeskoolrace is de Oldenzaalse variant van de RatRace, die wereldwijd in veel steden wordt georganiseerd.

Oldenzaal kende de primeur in 2007; 20 teams legden een parcours af van 3 km en haalden daarmee ruim 7000 euro op voor het goede doel. Ook in 2008, 2009 en 2010 waren er ruim 20 teams en werd opnieuw veel geld opgehaald. In 2016 heeft Leoclub Oldenzaal de Boeskoolrace voor het eerst georganiseerd en hiermee heeft de club ruim 6000 euro opgehaald voor Theather Kamak in Hengelo. Vorig jaar is er ook weer een mooi bedrag opgehaald voor de Voedselbank en dit jaar gaat dit opbrengst naar Dierenasiel Oldenzaal. De Boeskoolrace kent ieder jaar een uitdagende route met nieuwe hinderissen en is bijzonder leuk om aan deel te nemen.

Route
Vrijdag 8 juni wordt de Boeskoolrace opnieuw georganiseerd en zal er een nieuwe route van 3 kilometer zijn met nieuwe hindernissen. Dit jaar wordt de race mede mogelijk gemaakt door Huka en De Bestemming. er wordt gestart om 16.45 met een warming-up bij Qua koken in Oldenzaal en daarna zal de 3km van start gaan. De finish is ook dit jaar weer op de grote markt bij Ter Stege en hier staat voor alle sponsoren een lekker buffet klaar met een drankje. Dit jaar is er een record aan vrijwilligers, bedrijven en lopers. In totaal doen er 31 bedrijven mee en 115 lopers. In totaal zullen er ongeveer 200 personen zijn bij de finish voor de cheque overhandiging aan het goede doel. Dit zal rond 19:00 uur plaatsvinden bij Ter Stege.

Speurneuzen in Museum Hengelo

HENGELO - Museum Hengelo heeft hulp nodig bij het vinden van ontbrekende gegevens van (historische) foto's van Hengelo, Beckum en Oele. Het museum beschikt over ruim dertigduizend foto's, maar van bepaalde foto's missen wij belangrijke gegevens.

Het zijn foto's die elk op zich een verhaal vertellen uit bijvoorbeeld de vorige eeuw over personen, straten, pleinen, scholen, bedrijven en/of verenigingen. Maar bij sommige foto's missen wij enkele gegevens zoals wie, wat, waar en wanneer een foto is gemaakt. Met uw hulp willen wij graag aan de ontbrekende gegevens komen. En daarom organiseren wij op elke tweede vrijdag van de maand, 'S middags vanaf 13:00 uur, 'Speurneuzen in Museum Hengelo'. Wij nodigen u uit ons te helpen bij het vinden van de ontbrekende gegevens. Belangrijk: Een map vol met oude foto's uit onze grote categorie 'Groepen", waarvan wij hopen dat mensen deze foto's herkennen van foto's in de familie. Tijdens de middag worden een viertal films gedraaid: Industriefilm Gieterij, Industriefilm Morsinkhof Straatbekleding, Industriefilm Plasticion en Industriefilm Stork.

Informatie
Het wordt een gezellige middag, want het bekijken van oude foto's is al een feest op zich. In de maand juni is 'Speurneuzen in Museum Hengelo op vrijdag 8 juni De toegang is gratis. Locatie: Auditorium van het museum aan de Beekstraat 51.

Zes en een half uur in de trein voor FC Twente

ENSCHEDE - Gedurende de seizoenkaartverlenging ontvangen we bij de club dagelijks bijzondere berichten van onze supporters. Fans die hun steun laten blijken.

Een van hun is Hans Wigger uit Roosendaal, die elke thuiswedstrijd ruim drie uur in de trein zit om naar De Grolsch Veste te komen. "Mijn seizoenkaart heb ik gewoon weer verlengd." Ik ben van jongs af aan supporter van FC Twente. Mijn opa had vroeger een kruidenierszaak in Enschede en in zijn etalage hing altijd een poster met een aankondiging van de volgende wedstrijd. Samen met mijn vader en oom ging ik vanaf de beginjaren van de club altijd naar Het Diekman Stadion. Toen ik voor het eerst mee mocht was ik meteen verkocht."

Hij blijft fan
Inmiddels woont Hans Wigger (64) niet meer in Enschede. "Ik ben naar Roosendaal verhuisd, maar ik kan de club niet achter mij aten. Bijna elke thuiswedstrijd ben ik erbij, ruim drie uur in de trein naar De Grolsch Veste. Als we straks op de vrijdagavonden spelen kan ik na de wedstrijd de laatste trein pakken richting Roosendaal en ben ik om half twee s 'nachts thuis. Met het geweldige publiek en het prachtige stadion ga ik altijd met een speciaal gevoel naar huis."

Niet meer kiezen tussen vakantie óf auto

HENGELO - De vakantieperiode is weer aangebroken. Maar je staat soms wel voor lastige keuzes. Eigenlijk is de auto ook aan vervanging toe - maar jij eigenlijk ook aan vakantie.... Gelukkig maakt Broekhuis Peugeot deze keuze momenteel erg makkelijk voor je.

De aanschaf van een nieuwe auto is altijd een hele uitgave, waardoor keuzes nodig zijn. Maar tegenwoordig ontdekken ook steeds meer particulieren de mogelijkheden én voordelen van private lease. Hierbij kunt u toch een blinkende nieuwe Peugeot aanschaffen maar óók genieten van een welverdiende vakantie.

Wat is private lease?
Het leasen van een auto is niet alleen voor de ondernemer een aantrekkelijke optie, ook steeds meer particulieren kiezen voor deze vorm. Kort samengevat biedt private lease u mobiliteit zonder zorgen en verrassingen. Bij private lease betaalt u namelijk alleen een vast laag bedrag per maand waar alle kosten inbegrepen zijn: onderhoud, reparaties, BPM, wegenbelasting, verzekering en alle andere gangbare kosten. U betaalt alleen de brandstof. Peugeot levert een zeer mooie en brede selectie modellen, waardoor we natuurlijk niet alle prijzen op kunnen noemen. Maar als rekenvoorbeeld: een Peugeot 208 kunt u als private lease krijgen voor 249 euro per maand. Dit is op basis van een looptijd van 60 maanden en 10.000 vrije kilometers per jaar.

Inruilwaarde
Om de actie extra aantrekkelijk te maken ontvangt u de eventuele inruilwaarde van uw huidige auto op uw bankrekening. Samen met het vakantiegeld kunt u dan dus genieten van een welverdiende, luxe vakantie. En wanneer u terug komt, staat er natuurlijk een gloednieuwe Peugeot voor de deur! Autobedrijf Broekhuis geeft u graag passend advies over private lease of de andere mogelijkheden. Kom langs in Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal of Rijssen. Kijk voor meer informatie ook op: www.broekhuis.nl/peugeot

Slootjesdagen

HENGELO - op zondag 10 juni doet ook de afdeling Hengelo van IVN mee met de Nationale Slootjesdag.

Het leven in een sloot is een goede indicatie van de kwaliteit van het water. Meer dieren en planten en meer verschillende soorten betekenen over het algemeen een betere waterkwaliteit. Zelf onderzoek doen naar wat er leeft in het water kan tijden de Nationale Slootjesdag op 10 juni van 11.00 uur tot 16.00 bij de Heemtuin Weusthag achter de ijsbaan.

Buitenspeeldag

HENGELO - Op woensdag 13 juni kunnen kinderen lekker buitenspelen tijdens de Buitenspeeldag in Het Woolde.

Het is inmiddels al de 20e keer dat de Buitenspeeldag in Het Woolde wordt georganiseerd. Op 13 juni tussen 13.30 uur en 17.00 uur kunnen kinderen zich uitleven met alle activiteiten die er zijn op het terrein aan de Boerhaavelaan in Het Woolde.

Natuur- wandeling

OLDENZAAL - Zin om te gaan wandelen richting Tankenberg Roderveld of Volthe? Op donderdag 14 juni kan dat onder leiding van een gids.

Samen met een Tourist Info wandelgids kunt u een wandeling maken van ongeveer 10 km of 20 km. Het begin van beide afstanden is bij station Oldenzaal. Vanaf daar zal de kortste route richting Tankenberg Roderveld gaan en de langste route zal gaan naar Volthe. Deelname aan deze wandeling door de mooie Twentse natuur is gratis. Wel is het belangrijk om stevige schoenen aan te trekken en voor een lunchpakket te zorgen. De wandelingen beginnen op 14 juni om 9.30 uur.

Avondfiets4daagse

BORNE - Van 11 juni tot en met 14 juni kan er meegefietst worden met de Familie Avondfiets4daagse Borne.

Elke dag wordt er gestart bij 't Dijkhuis 1 tussen 18.30 uur en 19.30 uur. Vanaf daar is een route uitgezet van ongeveer 20 km door de prachtige omgeving van Borne. Deelname aan de Avondfiets4daagse kost € 5,- per persoon en voor kinderen tot en met 13 jaar geldt een gereduceerd tarief van € 2,50. Wanneer u niet alle dagen wilt meefietsen, kunt u kiezen voor een dagkaart. Deze is verkrijgbaar voor € 2,- per persoon of € 1,- voor kinderen.