Hart van Hengelo - Hof van Twente

23 augustus 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 23 augustus 2019


Ieder kind moet leuk opgroeien in Hengelo

HENGELO - Ongeveer één op de tien kinderen in ons land groeit op in armoede. Ondanks dat er veel ondersteuning is voor gezinnen, is het zeker niet altijd makkelijk om rond te komen én het kind fijn op te laten groeien. Kinderen die langdurig in armoede leven lopen het risico op sociale uitsluiting en ze moeten veel dingen missen die voor leeftijdsgenoten gemeengoed zijn. Om hen te helpen is het Kindpakket opgezet.

Het Kindpakket omvat een breed pakket aan ondersteuning voor kinderen die in een gezin met laag inkomen leven. In mei dit jaar koos de gemeente om deze ondersteuning nog verder uit te breiden. Zo konden ouders al een bijdrage in de schoolkosten krijgen, maar ook voor sportieve- en culturele activiteiten. Daarnaast omvat het pakket (onder voorwaarden) een fiets, kledingbon, identiteitskaart, een PC of laptop, zwemlessen, onderwijsbegeleiding en schoolfruit.

Uitbreiding
In het Kindpakket 2019-2022 zijn nog wat meer items opgenomen. Zo gaat de Voedselbank extra fruit verstrekken aan gezinnen met kinderen. Ook kunnen de kinderen komend jaar samen met een chef-kok leren wat gezond en lekker koken is. Het initiatief KinderResto Van Harte krijgt hiervoor een bijdrage van de gemeente. Dit project zal in de verschillende wijken opgezet worden. Ook voor de oudere jeugd zijn er nieuwe toevoegingen. Zo ontvangt de Weekendschool Toppers op Zondag een bijdrage. Zij helpen jongeren van 10 tot 13 jaar bij het ontdekken en ontwikkelen van hun talent.

Verhogingen
In het nieuwe Kindpakket zijn ook wat verhogingen opgenomen van de bestaande ondersteuning. Ook de kosten stijgen immers alsmaar door. Zo zal de bijdrage in de schoolkosten verhoogd worden naar 150 euro voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar en naar 240 euro voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar. De waarde van de kledingbon is nu vastgesteld op 100 euro.

Aanvragen
Het nieuwe Kindpakket is sinds 1 augustus van kracht geworden. Het aanvragen kan door het e-formulier in te vullen op www.hengelo.nl/kindpakket. Bel voor informatie en bij vragen: 14074.

Innovatief poject voor beeldende kunst Hengelo

HENGELO - De HeArtGallery aan de Drienerstraat 35 wil met een expositie industriële vormgeving en beeldende kunst bij elkaar brengen. In het kader van die crossover zijn zes kunstenaars bij het FabLab van Saxion in Enschede aan de slag gegaan.

Bij het project 'SMARTERIAL' worden nieuwe materialen toegepast die door kunstenaars langs niet altijd ingezet worden. Ook staat de techniek rondom de creaties centraal. Kunstwerken van Linda Biemans, Willemien Nijman, Marcel Leblanc, Nina Slaager, Dimitri de Wit en Ben Schildkamp zijn vanaf 25 augustus te bewonderen. Ook laten ze meer zien van hun zoektocht en de technieken die ze ontdekt hebben. Naast de werken van de kunstenaars laat ook het FabLab zijn eigen experimenten zien.

Nieuwe inzichten
Door de twee verschillende werelden bij elkaar te brengen en kennis uit te wisselen wordt er tot nieuwe inzichten gekomen. Verschillende onderdelen van het project zijn onderzoek, experiment, toepassing, educatie en presentatie. Dit alles zal ook terug te zien zijn bij de expositie.

Hellen van Rees
Ook de Hengelose mode-ontwerpster en kunstenaar Hellen van Rees exposeert vanaf 25 augustus aan de Drienerstraat. Ze staat bekend om het experimenteren met nieuwe technieken en materialen. Samen van met de studenten van het Lectoraat Smart Functional Materials van Saxion. Zowel werken van haarzelf als van de studenten zullen zijn te bewonderen in de kunstgalerij.

Jaargang: 9 • Nr 337• Wk 34

HENGELO - Filmhuis Hengelo opent zaterdag 31 augustus het nieuwe filmseizoen met een openluchtbioscoop waar de film Green Book getoond zal worden. De film uit 2018 won 3 Oscars, waaronder die voor beste film.

Voor de vijfde keer op rij zal Filmhuis Hengelo het seizoen openen met een gratis toegankelijke vertoning op het Schouwburgplein. Het plein bij het theatercafé wordt speciaal voor de gelegenheid omgebouwd tot buitenbioscoop. Dit jaar gebeurt dat een week eerder dan normaal. Rond 20.30 uur zal de film beginnen, vanaf 20.00 uur worden er trailers getoond voor het komende seizoen. Het reguliere programma zal op 5 september van start gaan.

Met een drankje

Gelijk met de opening van het filmseizoen opent ook de nieuwe uitbater van het theatercafé, Boenders, voor het eerst zijn deuren. Ruim voordat de film begint, zal het terras al open zijn zodat iedereen onder het genot van een drankje van de film kan genieten.

Green Book

Pianist Don Shirley is in 1962 op zoek naar een lijfwacht voor een tour door de zuidelijke staten van Amerika. Aan de hand van hun groene boekje bezoeken ze plaatsen die veilig zijn voor Afro-Amerikanen. Ze lopen tegen hun verschillen en vooroordelen aan, komen gevaarlijke situaties en racisme tegen, maar ook een goede dosis humor. Uiteindelijk moeten ze hun verschillen opzij zetten om veilig thuis te komen.

Ik ben Gerrit Rietveld en geef vanaf 8 oktober de cursus Psychologie (lezingen) bij de Volksuniversiteit in Hengelo.

De psychologie is een fascinerende wetenschap, want psychologie studeren betekent: uitgenodigd worden tot reflexie op je binnenwereld. En deze zelfbezinning wil zeggen dat je je rekenschap geeft van de plaats die je in de wereld inneemt. Je vraagt je af wat de invloed is die je op anderen uitoefent, en die je van anderen ondergaat. Zelfbezinning is dus bezinning op je mens-zijn. Dat houdt een heleboel vragen in, zoals bijvoorbeeld: Hoe moet ik het evenwicht bewaren tussen mijn verstand en mijn emoties? Berusten de verschillen tussen de mensen op erfelijkheid of opvoeding? Wat betekent het dat een individu niet kan leven zonder de gemeenschap van medemensen? Hoever moet ik gaan in het onderdrukken van mijn natuurlijke drijfveren en het beheersen van mijn emoties? Hoe kan ik de onbewuste motieven van mijn gedrag boven water krijgen? Worden wij in al ons doen en laten gestuurd door ons brein, of hebben we ook nog een vrije wil? Ik vind deze vragen fascinerend. Ze houden me een leven lang bezig. Mens-zijn is medemens zijn. Wij zijn opgenomen in allerlei sociale verbanden. Of de psychologie nou echt iets uithaalt voor het welzijn van de maatschappij? Ik weet het niet. Maar misschien is het doel van psychologische bezinning niet een betere maatschappij, maar een enigszins fatsoenlijke, waar plaats is voor tolerantie, wederzijds begrip, waardigheid en compassie. Om aan die samenleving vorm te geven, is een voedingsbodem van bezinning onmisbaar. En daar draagt de psychologie aan bij; tot in de kleinste experimentjes toe. Een psycholoog schreef eens: "De wereld wordt niet beter met de psychologie; maar ze wordt wel slechter zonder!" Ik denk dat hij gelijk heeft. En dat is voor mij een reden om met dit vak bezig te blijven.

www.volksuniversiteit-hengelo.nl

ZGT Rookvrij

Shutterstock

HENGELO/ALMELO - Het ZGT gaat geheel rookvrij worden. Zowel binnen als buiten mag vanaf 1 oktober nergens op het terrein van ZGT meer gerookt worden.

Het ZGT heeft besloten in de toekomst nergens op het terrein roken nog toe te staan, ook op de parkeerplaats is het straks verboden. Ook de e-sigaret wordt in de ban gedaan. Het ziekenhuis ziet "dagelijks welke schadelijke gevolgen roken heeft voor de gezondheid". Ze zijn dan ook blij dat het roken steeds meer uit het publieke domein aan het verdwijnen is.

Steeds meer plekken rookvrij

Het ZGT is zeker niet de eerste plek in Twente waar roken verboden is of gaat worden. Eerder meldden de Universiteit Twente en voetbalclubs FC Twente en Heracles ook al roken te gaan verbieden op hun terreinen, en ook de bibliotheek in Hengelo is inmiddels rookvrij.

Relatief veel rokers in Twente

In Twente ligt het percentage rokers boven het landelijk gemiddelde. Mede daarom wordt er meer initiatief genomen om mensen te helpen stoppen met roken. Door het ook zoveel mogelijk uit het oog te houden wordt bovendien gehoopt dat er in de toekomst minder nieuwe rokers bijkomen.

Column

In memoriam Bert de Haan (1951 – 2019)

Vorige week woensdag is in het MST Bert de Haan overleden. Daarmee verliest Enschede één van haar meest creatieve inwoners. Ondanks zijn ziekte - Bert had Parkinson - werkte hij met veel energie aan zijn projecten. Bert was ooit gestart in de reclamewereld, later in de uitgeverij en was actief op politiek en cultureel gebied.

Hij was een opvallende verschijning. Met een hoed en een rooie sjaal, fietsend op een driewieler of bakfiets of steppend werd hij van verre herkend en begroet. Ik kwam hem nog weleens tegen bij Albert Heijn in Stroinkslanden, waar we afhankelijk van onze bezigheden al of niet een praatje maakten. Want hij had het tot het laatst toe druk. Hij woonde in de buurt van het winkelcentrum aan de Vasterdlanden, een ijzeren rooie haan in de voortuin.

Ik heb hem beter leren kennen na een verkiezingsavond in het café Berlijn. Hij moest tussen de discussies een impressie geven van de gevoerde discussie. Maar daar was bij de politieke elite geen behoefte aan. Ik bewonderde zijn doorzettingsvermogen, stug bleef hij zijn commentaar geven. Na afloop vroegen ze of ik hem naar huis wou brengen, aangezien ik ook ergens in Zuid woonde. Voor zijn fiets zou worden gezorgd. Hij was bekaf toen ik hem aan de Vasterdlanden afleverde.

Daarna hadden we incidenteel contact. Zo nodigde hij mij wel eens uit voor een presentatie, de laatste was een boek met jeugdherinneringen, De jongens van de Brug.

De wereld is een stukje grauwer geworden door het overlijden van Bert en Enschede is een stuk saaier geworden en de haan uit de voortuin moet het predikaat Twents cultureel erfgoed krijgen.

Jan Visser

Coureurs van

Foto: Sam Langerak

Solar Team bekend

TWENTE - Het team dat de Twentse bijdrage gaat leveren aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië is bekend gemaakt in Assen. Naast de Hengelose Mariska Bos staan Arthur Kambartsumjan, Evert van der Hoek en Hidde de Vries trots naast de net onthulde zonneauto RED E.

In oktober gaan de vier coureurs ruim 3000 kilometer dwars door de Australische Outback rijden. 19 studenten van Saxion en de Universiteit Twente en een netwerk van ruim 150 partners hebben meegewerkt aan de inzending voor deze editie. Mariska Bos, geboren en getogen in Twente, begon als aerodynamicus bij het Solar Team. Naast betrokken te zijn bij het ontwerp van de auto, en later ook als technisch teamlid is ze nu dus ook chauffeur.

A'j gin verkeerde kuukns weelt hebm, mu'j de eaier opbakn.

Maandag 26 aug. 10:00 uur

Showroomopruiming bij Bubbels & Jets

ENTER - Bubbels & Jets in Enter ruimt op! Om altijd de nieuwste trends en innovaties te kunnen tonen is het af en toe nodig om de showroom op te ruimen. U profiteert daarom tot en met 31 augustus van scherpe aanbiedingen op showroommodellen en occasions, met nog eens tien procent extra korting!

Bubbels & Jets is uw vertrouwde specialist voor alles wat met de badkamer te maken heeft, maar ook op het gebied van wellness en ontspanning. Zo bieden zij een brede selectie complete badkamers, sanitair en accessoires aan van toonaangevende A-merken zoals Geberit, Grohe, Villeroy & Boch en meer. In de ruim 1.500 vierkante meter grote showroom kunt u volop inspiratie opdoen voor uw nieuwe badkamer.

Opruiming
Momenteel ontvangt u nog eens tien procent extra korting op al scherp geprijsde showroommodellen en occasions. Als voorbeeld: een VT Wonen badmeubelset in graphite met bijzonder shell wastafelblad van composiet, met bijbehorende spiegel. Normaliter 2.645 euro, nu scherp geprijsd voor 1.695 euro. Of geniet in uw eigen privé-sauna die nu wel heel bereikbaar is; zoals de Helo Spryng sauna met hoogwaardig design en afwerking; van 8.444 voor een scherpe 5.495 euro. Verder zijn er scherpe aanbiedingen op onder meer wand- en vloertegels, douche- en stoomcabines.

Compleet ontspannen
Om helemaal tot ontspanning te komen is er ook een ruime selectie van bubbelbaden van HotSpring en Dimension One, zowel voor binnen als buiten. Op dit gebied is er veel innovatie. Zo beschikken de HotSpring spa's over technologisch hoogstaande hydrojets met variabele sterkte die iedere plek van uw lichaam vakkundig masseren. Voor juist een actieve ervaring levert Dimension One ook de AquaFit System zwemspa's. Een compleet onderwater fitnesstoestel; onder meer te gebruiken als 'eindeloos' zwembad, voor krachttraining en uiteenlopende spieroefeningen. Van beide merken zijn enkele scherpe showroomaanbiedingen te vinden. Zo is de Dimension One AquaFit Sport leverbaar als showroomaanbieding van 34.350 euro voor 19.950 euro. Op alle genoemde prijzen ontvangt u nóg eens tien procent extra korting!

Kom langs
Bubbels & Jets laat u graag kennismaken met deze scherpe aanbiedingen en het uitgebreide assortiment. Kom langs aan de Vonderweg 28B. Kijk ook op: www.bubbelsenjets.nl

Van der Gouw tekent contract

ENSCHEDE - Ennio van der Gouw, keeper van Jong FC Twente en zoon van voormalig doelman Raimond van der Gouw, heeft afgelopen woensdag een contract getekend bij de club. De 19-jarige Van der Gouw speelt sinds 2014 in de Voetbalacademie van FC Twente. "Nu begint het pas echt."

Het jeugdvoetbal heeft Van der Gouw deze zomer achter zich gelaten. Na een succesvol seizoen bij FC Twente Onder 19 maakte hij de overstap naar het beloftenteam. Met Onder 19 werd de doelman kampioen en promoveerde hij met de ploeg naar de Eredivisie. Daarnaast maakte Van der Gouw deel uit van de selectie van Oranje onder 19. "Een goed seizoen voor de club en mezelf, een erg mooi jaar waarin het kampioenschap met Onder 19 bijzonder was." De voorbereiding op het seizoen maakte Van der Gouw mee bij de selectie en dagelijks staat hij op het veld met de keepers van het eerste en Sander Boschker. "Je merkt dat je daar in korte tijd zo veel van leert, op allerlei punten. Je trekt je op aan de anderen en daar word je alleen maar beter van. Ik wil graag doorgroeien en het is goed om dat hier te doen."

Summer Health & Beauty Bootcamp bij Clinique Dr. Don

HENGELO - De Summer Health & Beauty Bootcamp Brochure met fantastische aanbiedingen, staat nu op onze website! Neem zeker een kijkje bij onze leuke zomer-behandelingen! We hebben prachtige behandelingen voor het gezicht en lichaam.

Wij organiseren ook tijdens deze weken een wedstrijd. Lees verder voor de voorwaarden van onze wedstrijd. U kunt een gratis behandeling (!) winnen naar keuze uit de Bootcamp Brochure. De wedstrijd duurt 3 maanden: juli, augustus en september 2019. We verloten iedere maand: een behandeling naar keuze uit de Bootcamp-brochure.

Waarom een wedstrijd?
Hoe meer mensen weten dat Clinique Dr. Don een spetterende Summer Health & Beauty Bootcamp organiseert, hoe meer mensen wij een plezier kunnen doen. We gunnen iedereen een mooie zomerbehandeling voor een zonnige prijs.

Wat moet u doen?
Voorwaarden van de wedstrijd zijn: Clinique Dr. Don volgen op Instagram & Facebook, onze wedstrijd-post liken, geef een reden waarom u graag wilt winnen en 3 vrienden of vriendinnen taggen. Voor extra punten kunt u de post delen op uw instastory of verhaal op Facebook & de hashtag #contestcliniquedrdon gebruiken. Het Bootcamp-team beoordeelt de mooiste en leukste reden waarom u graag de behandeling naar keuze uit de Summer Health & Beauty Bootcamp Brochure wilt winnen. Per maand is er één gelukkige prijswinnaar. Die maken wij bekend op Facebook en Instagram.

Neem contact op
Tijdens de Summer Health & Beauty Bootcamp staat een speciaal team voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Wij vertellen u graag over alle behandelingen die beschikbaar zijn tijdens onze bootcamp weken. Wij plannen voor u een intakegesprek bij één van onze behandelaars zodat wij een op maat gemaakt behandelplan kunnen opstellen. U kunt Clinique Dr. Don bereiken op 074-3030250 (Hengelo) of 020-8950455 (Amsterdam). Kijk ook op: www.cliniquedokterdon.nl voor meer informatie.

Bach-Werkplaats

DIEPENHEIM – Na de zomer start het derde seizoen van Bach-Werkplaats Diepenheim. Onder de bezielende leiding van dirigente Yt Nicolai verzorgt het projectkoor, in combinatie met het barokorkest onder leiding van Ruth Houtman, ook komend jaar weer meerdere Bach-uitvoeringen. Hiervoor worden nieuwe zangers en zangeressen gezocht.

Op zaterdag 7 september, tussen 12.00 en 18.00 uur (afhankelijk van het aantal kandidaten) vindt in Werkplaats Diepenheim de eerste auditieronde plaats voor het koor. De audities worden afgenomen door dirigente Yt Nicolai in samenwerking met zangdocent Marja Reinders. Voor de auditie wordt verwacht dat je een werk van Bach zingt: een koraal en een koor met coloraturen. Alle noten moeten thuis worden ingestudeerd. Heb jij ervaring met zingen en kijk je er naar uit om met een groep ervaren en gemotiveerde zangers en zangeressen in één weekend een meesterlijke compositie te repeteren én dat weekend uit te voeren? Meld je dan nu aan door een mail te sturen naar ytnicolai@gmail.com.

Bach-Werkplaats
Vanuit De Heerlijckheid Diepenheim werd in het culturele seizoen 2017/2018 de Bach-Werkplaats Diepenheim opgericht. Vijfmaal per jaar verblijven de leden van het koor een weekend in de Werkplaats om anderhalve dag de cantates te repeteren, waarna op zondagmiddag in de Johanneskerk te Diepenheim de generale repetitie met het barokorkest en vervolgens de uitvoering plaatsvindt.

Derde seizoen
Na twee drukbezochte seizoenen, met vele lovende reacties, maakt de Bach-Werkplaats zich op voor het derde seizoen. Op het programma staan onder andere het Magnificat en, wegens het grootse succes van afgelopen jaar, ook weer de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach. Mail voor meer informatie geheel vrijblijvend naar ytnicolai@gmail.com.

Accordeonles in Markelo en Goor

MARKELO/GOOR - Na de zomer start er weer een nieuw seizoen voor de muzieklessen. De accordeonlessen in Hof van Twente zijn van lesdag veranderd!

Het komende schooljaar zijn alle accordeonlessen gepland in de even weken op vrijdag. 's Ochtends kan je terecht in Markelo en op de namiddag of avond in Goor (muziekschool).Wie weet stelt dit jou in de gelegenheid om nu juist wel mee te kunnen doen.

Samen
Wil je starten met accordeon en heb je nog twee gezellige partners gevonden? Dan kan je gebruik maken van de 'Tricolore-Fisarmonica' actie. Jullie melden je samen aan en volgen 3x3 lessen van 30 minuten + een gratis proefles (dus 10 lessen van 30 min). Per persoon betaal je slechts €75,- voor het lespakket. Je krijgt gedurende het lespakket een accordeon in bruikleen, zodat je de les thuis goed kan voorbereiden. Na 10 lessen kan je het bij les 1 opgegeven nummer met You Tube meespelen/begeleiden, heb je een algemene muzikale basis geleerd en kan je 3 Italiaanse liedjes zelfstandig ten gehore brengen. Doen jullie mee?! Deze lessen kunnen op vrijdagen na de middag in Goor ingepland worden (tijden in overleg). Dit mag wekelijks, maar ook gerust om de week.

KNA-Goor
Jeugd uit Hof van Twente kan zeer voordelig (€22,-per maand) via KNA-Goor accordeonles nemen (incl. instrument!). Volwassenen kunnen voor tarief informatie betreffende individuele lessen terecht op www.accordeonschool.nl. Aanmeldingen of vragen zijn altijd welkom via info@accordeonschool.nl

Liever bellen? Dat mag gerust: 06-53 79 82 63 (gelieve geen telefoontjes m.b.t. koorbegeleiding!)

Startersprijs Midden Twente

TWENTE - In november wordt weer de Startersprijs Midden Twente voor ondernemers uitgereikt. Een jury zal uit alle aanmeldingen 5 starters nomineren.

De prijs voor ondernemers die in 2018 zijn begonnen, is bedoeld om ondernemers in het zonnetje te zetten en met het prijzengeld kan een extra impuls aan beginnende bedrijven gegeven worden. Het soort bedrijf of dienst maakt niet uit, iedereen kan via www.startersprijsmiddentwente.nl tot 1 september het aanmeldingsformulier invullen. De verkiezing wordt georganiseerd door Regionale Organisatie Zelfstandigen en de prijzen aangeboden door de gemeenten Borne, Hengelo en Hof van Twente.

Feestelijke start seizoen bij Judoschool Haagsma

HENGELO - Wie wat te vieren heeft, trakteert! Met een nieuwe judozaal (dojo), een Tuimeljudo-cursus en een uitbreiding van het lesaanbod heeft Judoschool Haagsma in de zomervakantie niet stilgezeten.

Het afgelopen seizoen was op meerdere vlakken erg succesvol voor de Judoschool. Op wedstrijdgebied werden er zowel op regionaal, nationaal en zelfs op internationaal niveau verschillende prijzen gepakt. Naast deze individuele medailles werden er ook op teamtoernooien bekers veroverd en meegenomen naar Twente. Ook de breedtesport judoka's hebben niet stilgezeten de voorgaande maanden. Zij namen met veel plezier deel aan de verschillende activiteiten die de vereniging aanbod, waaronder; het judokamp, een filmavond, de survivaldag en de clubdag. Daarnaast is de succesvolle puntencompetitie de laatste periode uitgegroeid tot een begrip in de gehele regio, ruim 100 judoka's komen vier keer per jaar samen om op een laagdrempelige manier te stoeien met elkaar.

Eigen locatie
Vanaf september 2019 beschikt de Judoschool over een eigen judozaal in Hengelo, dit is tot stand gekomen door een samenwerking met sportcentrum Fitpunt. Hierdoor is er ruimte ontstaan om nog meer judo te gaan aanbieden in de regio. Zo starten ze met een cursus Tuimeljudo en breiden ze het judoaanbod verder uit met extra jeugdlessen.

Proeflessen
Om dit te vieren bieden zij iedereen twee gratis proeflessen aan en wanneer iemand besluit om na deze proeflessen door te gaan met judo ontvangt diegene zijn/haar eerste judopak gratis. Daarnaast hebben ze voor de eerste 15 nieuwe aanmeldingen een uniek welkomstpakket! Dit pakket bestaat uit een tas gevuld met onder andere een gratis judolidmaatschap tot november, een bidon, een sleutelhanger en een gratis fitnessabonnement (1 keer per week) voor papa of mama tot december. Voorzitter Gilbert Wils: "Wij als Judoschool zijn zeer blij met deze mooie ontwikkelingen, omdat we zo nog meer kinderen kunnen laten kennismaken met de geweldige judosport."


Meer informatie
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen voor een gratis proefles. Kijk op de website www.judoschoolhaagsma.nl, mail naar info@judoschoolhaagsma.nl of bel 06-25053611

Heracles Almelo speelt zaterdag weer thuis

ALMELO - Na het verlies tegen PSV van afgelopen zondag kan Heracles Almelo zich zaterdag direct weer revancheren in eigen huis. Vitesse is op Erve Asito de tegenstander.

Tegen PSV was Heracles Almelo afgelopen weekend ondanks de 0-2 nederlaag niet kansloos. De ploeg van trainer Frank Wormuth zag dat de Eindhovenaren effectiever omgingen met de kansen die zij kregen. Heracles Almelo kreeg mogelijkheden om te scoren, maar liet die onbenut.

Kansen benutten
Tegen Vitesse zal Heracles Almelo de kansen wel in doelpunten moeten omzetten. Afgelopen seizoen lukte dat tegen de Arnhemmers drie keer en leverde dat de drie punten op. Bij een 2-2 stand maakte verdediger Dario van den Buijs een half uur voor tijd de winnende treffer.

Kaarten
Heracles Almelo – Vitesse begint zaterdag om 19.45 uur. Kaarten voor het duel zijn te koop via heracles.nl/tickets en in de FanServiceShop op Erve Asito. Iedereen kan kaarten voor de wedstrijd kopen, er geldt geen Fankaartverplichting. Heracles hoopt uiteraard bij deze en andere wedstrijden het komende seizoen weer te mogen rekenen op een vol stadion om hen aan te moedigen naar vele mooie successen!

Coverbandzondag De Houtmaat

HENGELO - Op zondag 25 augustus is er op het terrein van Buitenplaats de Houtmaat weer veel muziek om van de te genieten. De band Y-sect en DJ's on tour Jaap Heerze en Mans Prinsen zullen voor vermaak zorgen vanaf 14.30 uur tot ongeveer 17.00 uur.

De band, oorspronkelijk opgericht in 1960 en uit elkaar gegaan in 1969, kwam voor het eerste Hengelo 60's Revival festival weer bij elkaar. Inmiddels speelt de 9-koppige groep weer regelmatig samen. Wanneer het uitkomt dan, want de tijd heeft niet stilgestaan, en sommige van de leden spelen inmiddels ook in andere bands mee. De band brengt een soul- en rhythm & bluesgeluid naar de zondagmiddag op de Houtmaat.

DJ's Jaap Heerze en Mans Prinsen

Naast Y-sect zijn zondag ook twee DJ's aanwezig om voor de muziek te zorgen. De DJ's on tour hebben hun sporen inmiddels ruimschoots verdiend met het draaien in verschillende discotheken en ook drive-in shows. Door het hele land is hun muziek te horen geweest. Met de leukste golden oldies is ook met de muziek van Jaap Heerze en Mans Prinsen een muzikale zondagmiddag te beleven bij Buitenplaats de Houtmaat.

Doemiddagen Techniekmuseum

HENGELO - Volgende week is laatste week om bij het Techniekmuseum technische Doepakketjes te maken. Met het door de kinderen zelf uitgekozen pakketje kunnen ze op de tweede verdieping in een van de Doe-lokalen aan de slag gaan.

Met deskundige begeleiding kunnen ze zo kennis maken met verschillende interessante technieken. Solderen of ontdekken hoe zonne-energie nu eigenlijk werkt. Maar ook hoe je ervoor zorgt dat een robot beweegt. Er zijn 35 pakketjes om uit te kiezen. Beneden bij de Museumshop is te zien waar de keuze zoal uit bestaat. Een borstelrobot bijvoorbeeld, of een vlinder die rondvliegt op zonne-energie.

Meer informatie

Op de doosjes is aangegeven voor welke leeftijd de projecten zijn en hoe lang je er ongeveer mee bezig zult zien. De kosten verschillen per pakketje en liggen tussen de €0,50 en €15,-. Op dinsdag- en donderdagmiddag zijn er nog twee Doemiddagen tussen 12.30 uur en 15.30 uur bij Oyfo Techniekmuseum aan de Industriestraat 9.

Onvergetelijke Heracles Soccer Camps weer voorbijgevlogen

ALMELO - Op Erve Asito stond afgelopen week de stadioneditie van Heracles Soccer Camps op het programma. Drie dagen lang vermaakten bijna vijftig jeugdige enthousiastelingen zich in en om het stadion.

Natuurlijk was er de befaamde opkomst voorafgaand aan de eerste training, stonden de dagen bol van de voetbaloefeningen en zagen de deelnemers de nodige selectiespelers voorbij komen. Ook de eBox kent geen geheimen meer voor de deelnemers en tijdens de stadiontour konden zij alle fraaie plekken bekijken. Het leukste blijft natuurlijk zelf voetballen en dat gebeurde dan ook het gros van de tijd. Moe maar voldaan keerden zij na dag drie dan ook huiswaarts. De deelnemers zijn weer de nodige ervaringen en voetbalvaardigheden rijker.

Mauro Junior opgeroepen voor duels Olympisch team Brazilië

ALMELO - Mauro Junior reist de komende interlandperiode af naar Brazilië. De aanvaller van Heracles Almelo is door coach André Jardine opgenomen in de Olympische Selectie van het land. De ploeg speelt op 5 en 9 september vriendschappelijke interlands tegen de leeftijdsgenoten van Colombia en Chili, in Estádio do Pacaembu in São Paulo.

Kwalificatie voor de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokyo (Japan) staat voorlopig nog niet op het spel. Pas begin 2020 wordt in Colombia het Zuid-Amerikaanse kwalificatietoernooi gehouden. De oefenduels dit kalenderjaar dienen ter voorbereiding op dat toernooi. Wij wensen hem veel succes!

7 / 12

Van Mossel viert jubileum ook met Kia-voordeel!

HENGELO - Autobedrijf Van Mossel viert dit jaar het 70-jarig bestaan. Zij vieren dit graag samen met u, in de vorm van aantrekkelijke kortingen deze zomer. Waaronder op de Kia Picanto.

Autobeddrijf Van Mossel biedt dankzij de 70 jaar ervaring een optimale dienstverlening. Of u nu komt voor aanschaf van een nieuwe auto, privé- of zakelijke lease, onderhoud of advies, de medewerkers staan voor u klaar. Hun doel? U de best mogelijke mobiliteit bieden; met een auto en onderhoud die bij u past. Niet verrassend scoort Van Mossel dan ook hoog met de klanttevredenheid.

Voordeelactie
Momenteel biedt autobedrijf Van Mossel de Kia Picanto als private lease extra voordelig aan in het kader van het jubileum. Zo is de Kia Picanto 1.0mpi Comfortline editie beschikbaar vanaf 189 euro per maand. Dit is op basis van 60 maanden looptijd en 10.000 kilometer per jaar. Deze komt compleet met een riante uitrusting, waaronder een geïntegreerde radio/MP3-speler met 7 inch display en achteruitrijcamera. Ook Bluetooth-connectiviteit met stuurbediening en airconditioning zijn standaard in deze aanbieding.

Voordelen
Bij private lease blijft u altijd mobiel zonder verrassingen en voor een vast laag maandbedrag. Al uw vaste kosten voor de auto zijn namelijk inbegrepen; zoals onderhoud, verzekeringen, wegenbelasting, reparaties en zelfs het wassen van de auto bij een onderhoudsbeurt; onderdeel van de gratis Van Mossel Premium Service die inbegrepen is bij deze actie.

Kom langs
Van Mossel Kia ontvangt u graag voor een kennismaking met de Kia Picanto of de vele andere modellen. Kom langs aan de Höltersweg 30 in Hengelo. Kijk ook op: www.vanmossel.nl/privelease

Jeep Compass: meer vrijheid dan ooit, nu BTW-vrij bij Udo Hengelo

HENGELO - Met de Jeep Compass voelt u zich altijd vrij om te gaan en staan waar u wilt. Vrij om nieuwe avonturen aan te gaan en vrij om nieuwe wegen in te slaan.

Wilt u ook vrij zijn van BTW? Dat kan tijdens de BTW-vrij weken van autobedrijf Udo in Hengelo. Want tijdelijk koopt u nu een Jeep Compass uit voorraad, BTW-vrij.

Rijke uitrusting
en mooie korting

Tijdens de BTW-vrij weken betaalt u geen BTW op een selectie voorraadmodellen bij Autobedrijf Udo in Hengelo. Én omdat Autobedrijf Udo dit jaar 40 jaar bestaat, ontvangt u op een Jeep Compass uit voorraad nog een extra korting! U rijdt nu al een nieuwe Jeep Compass Longitude van € 37.284,- voor € 30.750,-! Leverbaar in diverse kleuren.

Private lease
Een Jeep Compass privé leasen? Profiteer nu van onze Jeep Compass Private Lease Deal, want deze rijdt u nu al voor € 499,- per maand zonder verrassingen, want alle kosten zijn inbegrepen. Breng dus snel een bezoek aan de showroom aan de Wegtersweg 14-10 in Hengelo of kijk voor meer informatie op www.udohengelo.nl.

Een weekend lang Saab in Twente

Foto: Niko Bloemendal van Bloemendal Fotografie

TWENTE - Elk jaar treffen Europese Saabliefhebbers elkaar tijdens het zogenaamde 'IntSaab' evenement ergens in Europa. Dit jaar werd die bijeenkomst in het weekend van 9 t/m 11 augustus gehouden in het Twentse Weerselo. Ruim zeshonderd Saabliefhebbers en auto's uit heel Europa waren daarbij aanwezig.

Ondanks dat Saab in 2011 ophield te bestaan, is de Saab gemeenschap nog steeds sterk vertegenwoordigd, ook in Nederland. En dat heeft zo een reden, want Saab is voor velen meer dan alleen maar een vervoermiddel, het is een auto die past bij een levensstijl. Geïnspireerd door een rijk verleden als vliegtuigbouwer heeft Saab sinds de eerste modellen in 1947 altijd een geheel eigen koers gevolgd als het ging om uiterlijk, veiligheid en snelle motoren. Saab is niet voor niets de eerste autofabrikant die snelle turbo's in gewone fabrieksmodellen leverde.

Saab modellen gingen vaak ook veel langer mee dan andere Europese auto's. Naast een grote categorie berijders die Saab roemden vanwege snelle motoren, was Saab geliefd bij mensen met vaak artistieke beroepen, maar ook artsen, advocaten of bijvoorbeeld architecten. Dat was ook niet zo gek, want een Saab was lang niet voor iedereen weggelegd. Omdat ze zo degelijk en veilig gebouwd werden, waren ze in aanschaf toch wel stevig geprijsd. De onbereikbaarheid vormde vermoedelijk een belangrijk deel van de magie en liefde voor het excentrieke merk uit Zweden. En die liefde die gaat niet zomaar voorbij, gezien de grote hoeveelheid deelnemers aan IntSaab2019 in Weerselo. En het scheelt vandaag de dag dat de huidige Saabs wat ouder zijn en als occasion goed betaalbaar. Om die reden is die hippe en snelle cultbak geliefd bij vele jonge bestuurders. En dat beeld zag je dan ook terug bij IntSaab2019, waar zowel oud als jong goed vertegenwoordigd waren en samen genoten van het favoriete merk Saab.

Auteur: Pieter Hof uit Boekelo is Saabliefhebber en lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV. Facebook.com/twentsesaabvrienden en Facebook.com/HAVmedia

Autodiefstallen redelijk stabiel

TWENTE - Het is de nachtmerrie van elke automobilist: je net-niet-meer-nieuwe bolide is plotseling verdwenen van de oprit. Autodiefstal is helaas ondanks alle moderne beveiligingssystemen een concreet risico. Met name bezitters van een jonge auto lopen een hoger risico op diefstal.

In de eerste zes maanden van dit jaar wisselden 3.606 personenauto's onvrijwillig van eigenaar. Vorig jaar werden in dezelfde periode nog 3.642 auto's gestolen. Bij brom- en snorfietsen was daarentegen juist een fikse stijging zichtbaar van bijna 13 procent meer diefstallen.

Betere pakkans
Het goede nieuws is dat het terugvindpercentage auto's ook licht omhoog ging. Het aantal auto's dat binnen 24 uur weer gevonden is steeg licht naar 36,6 procent. Door snel aangifte te doen vergroot men de pakkans aanzienlijk. Opmerkelijk is dat voertuigen die geliefd zijn bij dieven ook minder vaak teruggevonden worden.

Populair
Dieven hebben absoluut bepaalde voorkeuren qua de auto's die zijn stelen. Zo zijn de Audi A1 en Fiat 500 populair bij het dievengilde. De Volkswagen Golf en Polo worden nog steeds statistisch het meest gestolen. Bij hybrides liggen Toyota en Lexus goed in de markt bij de steler. Bij lichte bedrijfswagens zijn de Mercedes Benz Vito, Sprinter en VW Transporter wagens met een hoger diefstalrisico.

Preventie
De politie hamert ook vooral veel op voorlichting en preventie van diefstal. Het gebruik van een alarmsysteem met startonderbreking helpt al veel om de minder gemotiveerde dief te ontmoedigen. In het duurdere segment loont het om na te denken over bijvoorbeeld het in laten bouwen van een volgsysteem.

Meer weten over de nieuwe Peugeot 208 is meer genieten

TWENTE - In maart van dit jaar werd door Peugeot de nieuwe 208 gepresenteerd tijdens de Autosalon van Genève. En sinds die tijd mogen we steeds een beetje meer genieten van deze nieuwe Peugeot. Steeds meer informatie over de diverse uitvoeringen en prijzen worden bekend gemaakt. Binnenkort staat dit nieuwe model ook bij uw dealer in de showroom en kunnen we de auto echt ervaren.

De nieuwe Peugeot 208 is leverbaar met een benzine-, diesel en elektromotor. Wanneer u voorkeur uitgaat naar de benzinemotor dan heeft u de grootste keuze in uitvoeringen, namelijk Like, Active, Allure, en GT-line. De Like is het zogenaamde instapmodel met een consumentenprijs vanaf 17.580 euro. Deze uitvoering heeft een 1.2 PureTech 75 benzinemotor en is alleen leverbaar met een handgeschakelde 5-bak transmissie. Vanaf de Active-uitvoering krijgt u naast de motor met 75 pk ook de keuze uit één met 100 of 130 pk en krijgt u meer mogelijkheden met de transmissie: 5- of 6-bak handgeschakeld of een EAT8 automaat. Zoals gebruikelijk heeft de uitvoering met meer vermogen en een uitgebreidere standaard uitrusting, in dit geval de GT-line met 130 pk en een EAT8, ook een hogere prijs. Deze uitvoering heeft een consumentenprijs vanaf 27.930 euro.

Diesel- en elektromotor
Wanneer u kiest voor een dieselmotor heeft u geen keuze. Deze Peugeot 208 is alleen leverbaar in de Active-uitvoering met een 1.5 BlueHDi motor met 100 pk en een handgeschakelde 6-bak. Deze is leverbaar vanaf 22.830 euro. Bij de elektrische variant valt er wel iets te kiezen: de Allure of de GT. Beiden versies hebben een vermogen van 136 pk en een accu met 50kWh.

Wat u krijgt
Natuurlijk wilt u bij de aanschaf weten wat de mogelijkheden zijn qua motor en transmissie, maar de verdere uitrusting is net zo belangrijk. Wat krijgt u bijvoorbeeld bij de Like? Wat krijgt u bij de Allure nu meer dan bij de Active?
De Peugeot 208 Like is standaard uitgerust met onder andere zes airbags, herkenning van verkeersborden met snelheidsbeperking, vermoeidheidsherkenning, Peugeot i-Cockpit met analoog insturmentenpaneel en LCD-diplay, cruiscontrol, airconditioning, stalen velgen met 15 inch wielplaten.
Een stapje hoger, de Active-uitvoering met een vanafprijs van 18.830 euro, krijgt u naast de uitrusting van de Like onder andere ook het systeem dat niet alleen snelheidsbeperkingen herkent, maar ook bijvoorbeeld stopborden en eenrichtingsverkeer. Verder krijgt u een i-Cockpit met een 3,5 inch TFT kleurendisplay, meer keuze uit stoffen bekleding, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, stalen velgen met 16 inch wielplaten, buitenspiegels in de carrosseriekleur en een grille met verchroomde afwerking.
Nog meer luxe, gemak en comfort krijgt u bij de Allure. Deze is leverbaar vanaf 20.630 euro en dan heeft u onder meer een elektrisch bediende handrem, de Peugeot i-Cockpit met een 3D digitaal instrumentenpaneel, bekleding van stof en kunstleder, een automatisch dimmende binnenspiegel en lichtmetalen 16 inch velgen. De elektrisch Allure wijkt iets af van de benzine-uitvoering en heeft bijvoorbeeld ook nog een achteruitrijcamera en extra getinte achterste zijruiten en achterruit.
Het neusje van de zalm is dan de GT-Line. In deze uitvoering kunt u rijden als u minimaal 24.230 euro bij Auto Palace Apeldoorn neertelt. Voor dat bedrag rijdt u dan wel in een Peugeot 208 met koplamepen met Peugeot Full-LED technologie, aluminium pedalen, sportstoelen voor, achteruitrijcamera, frameless binnenspiegel, lichtmetalen 17 inch velgen. De e-208 GT wijkt ook af van de 208 met benzinemotor. Zo heeft u bij deze uitvoering een actieve dodehoekbewaking, verwarmbare stoelen voor en de Peugeot Connect 3D Navigatie.
Wanneer dit alles nog niet geheel naar uw wens is, kunt u nog altijd kiezen voor één of meerde opties.

Uw dealer
Heeft u uw keuzes al gemaakt? Weet u al welke kleur en uitvoering uw nieuwe Peugeot 208 moet zijn? Dan hoeft u alleen nog maar naar uw dealer te gaan. Eerst meer weten over alle mogelijkheden? Kijk dan op www.peugeot.nl

Autoverkoop onder druk

TWENTE - De verkoop van nieuwe auto's staat onder druk. Uit de nieuwste cijfers van de RAI vereniging, BOVAG en RDC blijkt dat de verkoop van nieuwe personenauto's fiks ingezakt is de afgelopen maanden.

In de eerste zeven maanden van het jaar werden iets minder dan 260.000 nieuwe personenauto's geregistreerd. Dit is ruim 10,2 procent minder dan een jaar geleden. De grootste oorzaak zijn de gestegen verkoopprijzen van veel modellen. Rond deze tijd vorig jaar werd nog druk gestunt door merken om zoveel mogelijk auto's aan de man te brengen. Want in september werden namelijk de nieuwe regels van kracht voor het berekenen van emissies. Een en ander zorgde voor een op papier hogere uitstoot van auto's, wat zich weer vertaalde in een hogere BPM. Op een beetje auto kon dit al snel honderden tot duizenden euro's schelen. De gestegen BPM op veel modellen zorgde er ook voor dat de daling in vrijwel het gehele gamma van auto's zichtbaar was.

Toppers
Hoewel veel merken dus in de mineur zaten de afgelopen maanden deden diverse modellen het toch aardig goed op de Nederlandse markt. Zo waren de meest geregistreerde modellen in juli de Volkswagen Polo, Opel Crossland, Ford Focus, Volkswagen Golf en Volkswagen Up. Belangrijkste overeenkomst: veelal auto's in het compactere, betaalbaardere segment. Zo begint de Polo bij 17.651 euro, de Golf bij 25.895 euro en de Up! bij een wel heel scherpe 12.146 euro.

Innovatie
Naar verwachting zal de verkoopsituatie zich op termijn wel weer herstellen. Zo zal waarschijnlijk de BPM-berekening aangepast worden naar een gunstiger uitkomst, maar ook werken fabrikanten nog steeds toe naar motoren met minder uitstoot. Dit is namelijk überhaupt nodig, omdat er binnen Europa ook steeds strengere milieuwetgeving is. Zo zijn zelfs nieuwere auto's in diverse Europese stadscentra niet meer welkom omdat ze te veel schadelijke uitstoot produceren. En uiteraard zal ook de verkoop van meer elektrische auto's uiteindelijk bijdragen aan het goedkoper en aantrekkelijker maken van deze motorisaties.