Hart van Hengelo - Hof van Twente

8 februari 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 8 februari 2019


Hengelo pakt foutparkeerders aan

HENGELO - Het is niet netjes, en dat weten we zelf ook best. En toch maakt menig Hengeloër zich er nog schuldig aan: parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats.

In Nederland zijn ongeveer 1,6 miljoen mensen met een beperking, waaronder een niet onaanzienlijk deel dat kampt met lichamelijke beperkingen die hen ernstig beperken in hun mobiliteit. Voor de 'gelukkigen' onder hen die in ieder geval auto kunnen rijden, is het soms al een hele opgave om een gehandicaptenkaart te krijgen en een parkeerplaats te vinden in de openbare ruimte.

Oneigenlijk gebruik
De gebruikers en gemeente constateren dat andere automobilisten nog regelmatig een invalidenparkeerplaats bezet houden, waardoor deze mensen veel moeite hebben om te parkeren waar zij moeten zijn. Sterker nog dit misbruik van algemene invalidenparkeerplaatsen lijkt toe te nemen. Het moge duidelijk zijn dat dit nogal asociaal is. Om dit signaal duidelijk af te geven gingen toezichthouders afgelopen weekend op pad om extra te controleren rondom winkelcentra. De toezichthouders controleren hier al vaak, maar ze gaan nu een aantal keer extra op pad voor gerichte controles. Samen met leden van de Hengelose gehandicaptenraad.

Beperkte plekken
In Hengelo zijn op dit moment in het centrum 27 parkeerplaatsen, maar per locatie zijn het er niet veel. Zo zijn er in totaal 2 parkeerplaatsen op het Burgemeester Jansenplein en 2 bij apotheek De Vries. In de Hengelose parkeergarages zijn ook gehandicaptenparkeerplaatsen gereserveerd; hier moeten gebruikers echter wel voor betalen én ze liggen mogelijk verder weg van waar u echt moet zijn. Zo hebben de parkeergarages De Beurs en Tiemsbrug 5 parkeerplaatsen en De Brink en P+R station hengelo 4 parkeerplaatsen.

Aanvragen
Wellicht hebt u ook behoefte aan een gehandicaptenparkeerkaart? Om in aanmerking te komen moet u wel maximaal 100 meter kunnen lopen, ook niet met behulp van loophulpmiddelen. Het moet ook gaan om blijvende problemen. Het aanvragen van een kaart kost dit jaar 46,40 euro. Kijk voor informatie ook op: www.hengelo.nl/gehandicaptenparkeerkaart

Studenten ROC maken kennis met brandveiligheid

HENGELO - Brandveiligheid is een belangrijk aspect van ieder nieuw bouwproject, maar ook bij bestaande panden krijgt dit steeds meer aandacht. Het ontwerpen van een brandveilig gebruik is een kunst op zich. Een groep studenten van het ROC van Twente doet deze donderdag in de praktijk ervaring op.

De 22 studenten van de opleiding 'middenkader bouw' niveau 4 zijn aanwezig bij een ontruimingsoefening van de Ziekenhuisgroep Twente in Hengelo. Zo ontdekken zij in de praktijk hoe dit werkt. Het is de eerste les in het kader van het keuzedeel brandveiligheid van hun opleiding. Het is een uniek onderwijsprogramma in Nederland. Het kwam tot stand onder leiding van Stichting Pioneering in nauwe samenwerking met Brandweer Twente, ROC van Twente en diverse specialisten uit het bedrijfsleven.

Betere aansluiting
Keuzedelen zijn sinds schooljaar 2016-2017 onderdeel van een mbo-opleiding. Ze spelen in op de vraag vanuit het bedrijfsleven om studenten te voeden met actuele kennis uit het vakgebied. Zo moeten de opleiding en de praktijk nog beter op elkaar aansluiten. In het keuzedeel Brandveiligheid wordt 240 uur gelijkmatig verdeeld over theorie, praktijk en zelfstudie. Studenten krijgen de komende periode o.a. les op locatie bij Brandweer Twente, Twente Safety Campus, een architectenbureau, een specialist in bouwkundige brandpreventie en een woningcorporatie. Brandveiligheid wordt op dit moment alleen bij ROC van Twente als keuzedeel aangeboden. Andere ROC's hebben hun interesse getoond en kijken inmiddels mee hoe zij het onderwerp brandveiligheid vorm kunnen geven binnen hun eigen bouwopleidingen.

Grote gevolgen
Brandveiligheid is natuurlijk overal belangrijk, maar zeker in panden met kwetsbare groepen is dit van een zeer hoge prioriteit, zoals bij ziekenhuizen en woonzorgcentra. Het personeel heeft immers ook meer tijd nodig om iedereen in veiligheid te brengen. Een goed ontworpen brandcompartimentering kan levensreddende minuten opleveren. Hoe gevaarlijk brand in een ziekenhuis kan zijn bleek wel in 2006 in Almelo. In een operatiekamer van het Twenteborg ziekenhuis brak brand uit, waarbij de patiënte om het leven kwam. Een andere spraakmakende grote brand was die in de Grenfelltoren in Londen, waarbij zeker 79 personen om het leven kwamen.

Jaargang: 9 • Nr 311• Wk 06

Geslaagde middag 'Mantelzorgen met Muziek'

GOOR - Bijna 50 mantelzorgers of zorgprofessionals uit Twente kwamen op dinsdag 29 januari in het gemeentehuis van Goor bijeen om op de themamiddag 'Mantelzorgen met Muziek' van Ignar Rip te leren hoe je met muziek de zorg plezieriger, gemakkelijker en dus minder zwaar kunt maken.

Ingrid Keestra, zelf mantelzorger en schrijver van het boek 'Mantelzorger der liefde' haalde Ignar Rip naar Twente, omdat ze vindt dat iedereen die voor iemand met dementie zorgt kennis zou moeten maken met zijn methode!

Ervaringsdeskundige
Ignar Rip is ervaringsdeskundige, toert als spreker in NL, België en de UK, is bekend van Alzheimer-Muziekgeluk en weet heel veel van de kracht van muziek bij mensen met dementie. Hij inspireert en motiveert en is in staat om voor iedereen duidelijk uit te leggen wat muziek doet in het brein, wat de voordelen hiervan zijn en hoe je deze muzikale 'rollator' aan kan wenden als zorg-hulp, welzijn-brenger en hulpmotor voor het brein.

Vervolg
Kon je er nu niet bij zijn, maar wil je dit ook leren? Schrijf je dan in voor de Training Muziekgeluk die Ignar gaat houden in Hengelo, bij De Twee Wezen (7 minuten lopen van Centraal station). De training bestaat uit twee sessies: De eerste is op woensdag 27 februari van 13.00 tot 15.00 uur. De tweede is op woensdag 6 maart van 13.00 tot 15.00 uur. Kosten voor deze twee trainingen samen zijn Euro 100,- met de mogelijkheid om gecertificeerd Muziekspecialist te worden. Voor meer informatie en inschrijven zie: https://www.alzheimermuziekgeluk.nl/hofvantwente/

Ik ben Simone Tiehatten en ik geef op 6 maart a.s. de workshop Kledingstyling tips & tricks bij de Volksuniversiteit in Hengelo. Naast docent bij de Volksuniversiteit ben ik zelfstandig ondernemer.

Als Imago Stylist help ik mannen en vrouwen met het samenstellen van een kleurrijke, stijlvolle en combineerbare garderobe die past bij hun persoonlijkheid en geschikt is voor alle momenten van de dag. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het soms is, om te zijn, maar vooral ook te voelen, wie je bent. Die ervaring gebruik ik in mijn werk om liefdevol en met compassie naar de ander te kijken en te begeleiden op de zoektocht naar de beste versie van henzelf. Want iedereen is mooi en je bent het waard om te zijn zoals je bent. Niet alleen mijn eigen persoonlijke ervaringen speelden een belangrijke rol bij mijn keuze voor het vak van Imago Stylist. In de geschiedenis van mijn familie vormen mode, het kleermakersvak, ondernemerschap en kennisoverdracht opvallende rode draden die te zien zijn in mijn eigen loopbaan. Ik heb inmiddels bijna vijfentwintig jaar werkervaring in de modesector, van diverse dames- en herenmodezaken tot trainer Mode-Adviseur voor een opleidingsinstituut. Sinds 2008 ben ik zelfstandig ondernemer. De stap om mij te specialiseren als Imago Stylist was voor mij een logisch vervolg van mijn loopbaan, in combinatie met mijn speciale liefde voor kleur en stoffen. Inmiddels heb ik vele opleidingen gevolgd om mijn kennis van imago styling te verbreden. Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn en om mensen te helpen. Dit alles kan ik nu met mijn vakkennis combineren. Ga ik u ontmoeten voor mijn spiegel?

www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Bijzondere expositie bij Aveleijn Hengelo

HENGELO - Van 9 februari tot en met 9 maart exposeren de Enschedese amateurkunstenaars Trudy Tanke, Wil Faro en Chris Buteröwe in de A-galerie van AtelierZ aan de, Steijnstraat 16, de creatieve dagbestedingslocatie van Aveleijn in Hengelo. De kunstenaars voeren al jaren hun hobby uit en houden regelmatig exposities in zorginstellingen, scholen en wijkcentra.

Trudy Tanke maakt in haar vrije tijd beelden van steen, hout, glas of een combinatie van de materialen. Voor haar stenen beelden maakt zij gebruik van speksteen, serpentijn of albast. De vorm en de kleur van de steen zijn bepalend voor de uiteindelijke vorm. Haar glasbeelden kenmerken zich door prachtige lichtcreaties. Daarnaast laten haar combinaties van materialen prachtige en verrassende eindresultaten zien. Wil Faro maakt al jarenlang foto's, zowel zwart/wit als kleur. Hij gaat regelmatig op stap naar andere steden om daar bijzondere onderwerpen te vinden en vast te leggen. Dat kunnen mensen zijn, gebouwen of bijzondere objecten, waarbij de gemaakte foto's zich kenmerken door scherpte en detaillering. Vervolgens print en lamineert hij deze foto's zelf in zijn studio. Chris Buteröwe maakt abstracte en figuratieve schilderijen, waarbij felle kleuren worden gebruikt. Deze felle kleurencomposities moeten de fantasie van de kijker prikkelen. Iedere kijker heeft een eigen perceptie en ziet een eigen werkelijkheid in de schilderijen. De expositie is op werkdagen gratis te bezoeken van 10.00 tot 15.00 uur.

Column

(On)macht


De vernieuwde gemeentebesturen beginnen zo langzamerhand aan het serieuze werk. Na verkiezingen krijg je eerst de euforie van de uitslag, daarna de stress van de onderhandelingen over een nieuw college, de zomervakantie, gevolgd door een half jaartje inwerken en dan aan de bak. Het college in Enschede staat voor de eerste echte vuurproef. Een aantal zaken komt bij elkaar en onder het motto "grote stappen, snel thuis" viert het opportunisme hoogtij. Problemen worden op 1 hoop gegooid, door elkaar gehusseld en opgediend als oplossing van (bijna) alles.


Een voorbeeld; het FC Twentebestuur staat denk ik binnenkort wel weer voor de deur. Ze willen herstructurering van hun financiële positie, zeggen ze. Dat suggereert dat er alleen intern met geld geschoven wordt en dat er niet opnieuw extra gemeente geld gevraagd wordt. Dat klopt natuurlijk niet. Wat je als gemeente ook doet, je zakt dieper in het financiële moeras. En als Twente bovenaan staat in de Keukendivisie, dan wint de euforie het weer van het nuchtere verstand. "Dat is het probleem van de gemeente.", zult u zeggen, " die moet prioriteiten stellen." En dan heeft u gelijk.


De collegepartijen willen scoren en zich profileren, nu ze op het pluche zitten. De collegeleden zijn inmiddels een beetje aan elkaar gewend. Foto's van echtgenote, kinderen en kleinkinderen staan op het bureau en de wethouders willen aan de slag. En dat kan niet, want er is geen geld. Geen gemakkelijker baantje op dit moment dan wethouder van financiën in Enschede; je hoeft alleen maar "nee" te zeggen. Een bordje op de deur van de wethouderskamer met NEE erop is ook genoeg. Je kunt wel gaan onderhandelen met de voetbalclub, maar als je niks hebt, dan heb je niks. Tenzij er toch geld is, of je doet alsof. Bijvoorbeeld in het sociale domein, geld dat niet gebruikt is voor het doel waarvoor je het hebt gekregen, zoals bestrijding van de gevolgen van armoede bij kinderen.


In de politiek is iedereen een concurrent van iedereen. Want naast de FCT zijn er nog meer stokpaardjes, die van stal worden gehaald. Het betekent dat er binnen het bestuur van de gemeente Enschede gevochten wordt om zaken uit de nieuwe portefeuilles boven water te houden. En dat betekent dat de echte strijd om de macht is losgebarsten. De tegenstellingen zijn groot en er is geen PvdA meer, die dingen kan doordrukken. D66 moet nog wennen aan het feit dat ze rechts zijn ingehaald door Burgerbelangen, die nu de grootste partij in de raad is en dat bevalt de Democraten absoluut niet. De machtsverhoudingen in Enschede zijn veranderd door de verkiezingen en dat moet zich nog uitkristalliseren in de praktijk en dat gaat van "au".

Roon Staal met tournee in Twekkelo

TWEKKELO - Met een nieuw programma begint zanger en pianist Roon Staal op 7 februari in Gorredijk zijn nieuwe Winter Tour. De tour eindigt op 25 februari in Zoetermeer en doet in totaal 7 provincies aan op 11 verschillende locaties.

Het concert te Twekkelo in de Johanneskerk vindt plaats op donderdag 14 februari. Aanvangstijd is 20.00 uur. De deuren zijn een half uur voor aanvang van het concert geopend. Alle informatie met betrekking tot de Winter Tour ean het concert te Twekkelo kunt u vinden op de website www.roonstaal.com Toegangskaarten kunnen hier online besteld worden of telefonisch via 06-30025992 en kosten 17,50 euro per stuk. In 2019 staan 3 nieuwe album releases op het programma: ten eerste zijn album 'A New Door Opens' met daarop piano composities van eigen hand zoals het titelnummer maar ook 'Anthem For All' en 'The Land Where We Dance'.

Geleuwt in oezelf, dan kan
'n aander ook in oe geleuwn.

Maandag 11 feb 10:00 uur

Opnieuw The Big Event bij Opel-dealer Kamp Twente

HENGELO – Opel-dealer Kamp Twente in Almelo en Hengelo maakt de aanschaf van een nieuwe Opel wel heel aantrekkelijk.

Tijdens de spectaculaire show The Big Event, die van 11 tot en met 16 februari in Nederland plaatsvindt, krijgt de klant € 2.000,- extra inruilwaarde bovenop de Autotelex-inruilwaarde van zijn huidige auto (€ 1.000,- euro voor de Opel KARL). Behalve de extra inruilwaarde krijgen kopers van een nieuwe Opel personen- of bedrijfsauto voor € 500,- gratis brandstof en mogen ze kosteloos voor € 250,- aan Opel-accessoires uitkiezen. Omdat Opel dit jaar 120 jaar bestaat, profiteert iedere koper van een nieuwe Opel óók van de 120-jaar deals bovenop de voordelen van The Big Event. Daarmee is The Big Event meer dan ooit dé inruilsensatie van Nederland! "The Big Event vindt in februari al voor de twaalfde keer plaats in Nederland", aldus Kamp Twente. "Ook wij doen mee aan deze grootscheepse voordeelshow. Onze klanten weten inmiddels dat er extra veel voordeel te halen is." Via www.opel.nl kunnen klanten een inruilwaardecheque aanvragen. Die kunnen ze tijdens de actieperiode van 11 tot en met 16 februari verzilveren als zij hun auto bij Kamp Twente inruilen voor een nieuwe Opel. Vrijwel alle modellen van Opel doen mee, ook de bedrijfsauto's.

Verdubbelaar
Ook dit jaar is er weer de verdubbelaar. Elke dag zal wordt één taxatie uitgeloot, die geen € 2.000,-, maar zelfs € 4.000,- extra inruilwaarde ontvangt! Om mee te dingen naar die verdubbelde extra inruilwaarde kunnen klanten hun gegevens achterlaten op www.opel.nl. Voor de € 500,- brandstof verstrekt Kamp Twente een tankpas aan de koper van een nieuwe Opel. Deze pas is tot een jaar na de aankoopdatum geldig. Verder mogen Opel-kopers voor € 250,- aan extra accessoires uitkiezen.

Extra aanbiedingen
Bovendien geldt ook tijdens The Big Event het aanbod van Opel2Go op de KARL en de Corsa voor € 120,- per maand, een automaat-upgrade voor de Crossland X voor € 120,-, een voorraadbonus van € 1.000,- op de Astra, € 750,- voorraadbonus op Grandland X en de Mokka X en 4,99% rente op de financiering. Ook kopers van een Opel Bedrijfswagen profiteren van de voordelen van The Big Event. Met als extra aanbod 0% rente op de financiering met een looptijd van vijf jaar.

Betere screening voorkomt zorgfraude in Twente

TWENTE - Het aantal meldingen van zorgfraude is de afgelopen jaren toegenomen. Ook in Twente kwam dit fenomeen helaas vaker voor. De Twentse gemeenten werken actief om dit terug te dringen.

In juni afgelopen jaar constateerde de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid al dat er een stijgende lijn zichtbaar was van zorgfraude. In 2016 waren er 447 signalen, in 2017 al 675 signalen. Met name op het gebied van fraude in de wijkverpleging en fraude met persoons gebonden budgetten steeg fors.

Makkelijke fraude
Zorgfraude kent vele gezichten. Een voorbeeld is dat vaker naar voren kwam was dat cliënten met psychische problemen of lichte verstandelijke beperkingen minder dagbesteding kregen dan zou moeten.Ook de begeleiding bij beschermde woonvormen was minder dan het kostenplaatje aangaf.Zorgfraude ondermijnt het zorgstelsel en zorgt voor grotere kosten voor de samenleving.

Twentse aanpak
Deze en andere vormen van fraude komen ook in Twente vaker voor, zo constateerde ook de Veiligheidsregio Twente. De Twentse gemeenten en andere overheidspartners ontwikkelden daarom het 'Barrieremodel'. om dit tegen te gaan. Een aanpak die nu al succesvol blijkt om malafide zorgbureaus aan te pakken. Dit model omvat drie stappen: het screenen van bureau's op de resultaten tot nu toe; zo mogen zij niet eerder betrokken zijn geweest blij fraude. Er worden strikte eisen gesteld aan de overeenkomst. De tweede stap is pre-monitoring. Deze kijkt naar de organisatie in detail, zoals de financiering, loon-omzetverhouding en achtergrond in de zorgsector. De derde stap is het stoplichtmodel: informatie die verkregen is wordt afgezet tegenover risico-indicatoren.

Brede taak
Het opsporen van misstanden kunnen de overheden echter niet alleen. Wanneer burgers en andere verenigingen signalen hebben van fraude kunnen zij dit ook melden. Zo moeten signalen van fraude nog eerder opgepakt worden, voor dit escaleert.

FC Twente - FC Eindhoven

ENSCHEDE - FC Twente speelt aankomend weekend uit bij Sparta Rotterdam en gaat de week erop op bezoek bij Jong PSV.

Op vrijdag 22 februari staat er weer een thuiswedstrijd op het programma, tegen FC Eindhoven. De ploeg uit Eindhoven staat momenteel 9e op de ranglijst en staat samen met FC Twente en RKC Waalwijk bovenaan in de 3e periodestand. De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 20.00 uur. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Voor de wedstrijd tegen FC Eindhoven heb je geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen.

Kaarten
Voor 65-plussers zijn de toegangskaarten vanaf 10 euro te verkrijgen. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je 7,50 euro (ouders, familie en/of vrienden die geen lid zijn betalen het normale tarief) in bepaalde vakken. Reguliere kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 12,50 euro.

Motel Westcoast

HENGELO - Motel Westcoast laat u wederom genieten van populaire Amerikaanse 'Westcoast'-nummers.

Motel Westcoast bestaat uit Syb van der Ploeg, Brenda Bee, Edward Reekers en Julian Thomas. Met band zullen zij teruggaan in de tijd met nummers van legendarische bands als The Beach Boys, The Eagles en Fleetwood Mac. Ook u kunt bij dit concert in Schouwburg Hengelo aanwezig zijn. Koop uw kaarten voor het concert van 15 februari om 20.00 uur via www.schouwburghengelo.nl.

Sensing Traces

DIEPENHEIM - Sensing Traces is de nieuwe tentoonstelling van beeldend kunstenaar Alexandra Roozen.

Tot en met 5 mei is de tentoonstelling te zien bij Kunstvereniging Diepenheim aan de Grotestraat 17 in Diepenheim. Roozen gebruikt voor haar werken slechts papier en grafietpotlood. Daarmee maakt ze patronen en structuren in allerlei grijstinten tot een bijzonder geheel. U kunt op woensdag tot en met zondag tussen 12.00 uur en 16.00 uur haar werken bewonderen. De toegangsprijs bedraagt € 4,50.

Passie

HENGELO - Passie is voor iedereen verschillend, dus improvisatietheater met passie als onderwerp kan alle kanten opgaan.

De voorstelling is op donderdag 14 februari te zijn bij Chez Ratatouille en wordt gespeeld door Waarvan Akte Improtheater. Er is voor u als publiek een belangrijke rol weggelegd tijdens de voorstelling. Reacties vanuit het publiek geven sturing aan wat Waarvan Akte laat zien op het podium. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten à € 6,50 zijn te koop aan de deur.

La CliQue

DELDEN - La CliQue brengt een ode in Stadscentrum het Parochiehuis.

Cabaret en muziek van La CliQue vormen samen de voorstelling 'Doe maar Shaffy, een ode aan de Nederlandse muziekman'. De vijf zangeressen van La Clique maken van de successen van Nederlandse zangers met een beetje humor een geheel eigen versie. Mag u kiezen welke versie uw favoriet is! De voorstelling is op 9 februari om 20.00 uur en kaarten vanaf € 10,- zijn verkrijgbaar via www.stadscentrum-hetparochiehuis.nl

Lasergamen voor jeugd in Borne

BORNE - Leerlingen uit groep 8 van de basisschool of vanaf 12 jaar en ouder kunnen in de voorjaarsvakantie gezellig gaan lasergamen. Dit wordt dan gehouden op donderdag 21 februari van 11.00 tot 13.30 uur bij 't Wooldrik.

Speciaal voor deze gelegenheid wordt de houtenzaal geheel gehuld in rook. Borne Sport organiseert de activiteit en zorgt voor fruit en drinken. De kosten zijn tien euro per persoon. Aanmelden kan door een mail te sturen aan Sven Pieterson, s.pieterson@borne.nl vo´o´r donderdag 14 februari.

Lasergamen
Bij lasergamen krijgen deelnemers een futuristisch wapen wat met een lichtbundel een andere speler raakt. Een sensor registreert dan wanneer iemand geraakt is. Zeker met de toevoeging van rook kan dit een leuke, sportieve uitdaging opleveren. Wie heeft het tactisch inzicht om te kunnen scoren onder deze hoge druk?...

Studenten willen toeristen naar Twente lokken

TWENTE - Het komende halfjaar krijgt Twente Marketing hulp en advies van studenten van ROC van Twente, Saxion Hogeschool, maar ook van studenten van het Duitse Berufskollege Niederberg Velbert en het Oostenrijkse HLWFW Kufstein. In groepsverband onderzoeken zij verschillende opties om Twente aantrekkelijker te maken voor toeristen.

In het Erasmusproject werken studenten van de mbo-opleiding travel & hospitality en de hbo-opleiding Tourism Management samen met leeftijdsgenoten uit het Duitse Velbert en het Oostenrijkse Kufstein. "Het is een driejarig project waarbij verschillende studenten in semesters direct opdrachten krijgen van organisaties uit de branche. Dat is voor de studenten een goede kennismaking met het toekomstige werkveld. Daarnaast zijn er de waardevolle contacten met buitenlandse leeftijdsgenoten", legt ROC-docent Gerben Kappert uit. De internationale samenwerking met marktpartijen en tussen verschillende opleidingsinstituten maakt het project waardevol. Kappert: "Dit is het echte werk. Het werk waar studenten straks ook mee te maken krijgen. Een opdrachtgever als Twente Marketing opdrachtgever is dan ook geweldig!" De studenten gaan het komende halfjaar onder andere onderzoeken hoe de Duitse toerist te verleiden is tot een bezoekje aan Twente. De Duitse gast kijkt immers met andere ogen naar onze regio. "Hiervan gaan Twente Marketing en de ondernemers in de regio zeker profiteren."

Werkweek
De studenten en docenten uit Duitsland en Oostenrijk verblijven van maandag 28 januari tot zaterdag 2 februari in Delden. In deze week leren ze Twente kennen en staan er verschillende activiteiten op het programma. Aan het eind van de week presenteren de studenten een plan van aanpak voor hun verdere onderzoek. In september was de eerste groep voor het project in het Oostenrijkse Pillerseetal. Volgend jaar brengen de Twentse studenten een bezoek aan Duitsland.

Probeer hulpmiddelen bij InteraktContour

TWENTE - Sinds vorige week kunnen cliënten van zorgorganisatie InteraktContour diverse e-Health hulpmiddelen uitproberen via een uitleenservice. Het gaat dan om innovatieve snufjes die bijdragen aan het herstel voor mensen met hersenletsel.

In een proefperiode van twee maanden per hulpmiddel kunnen cliënten testen of het geleende apparaat of de gadget aan hun behoefte voldoet. In de uitleenservice zijn momenteel zes e-Health hulpmiddelen beschikbaar: beeldhorloges, GPS-horloges, minirobots Tessa, Clockaids, slaapmonitors, lichttherapiebrillen en anti-trillepels. Op basis van de behoefte van de cliënt kan gekozen worden voor een specifiek hulpmiddel, waarna de proefperiode start. Aan het einde van de periode wordt geëvalueerd of het gebruik van het apparaat een succes was. "Bij een positieve ervaring kan vervolgens gekeken worden naar de mogelijkheden voor aanschaf. En als het hulpmiddel toch niet aansluit, kan gekozen worden een van de andere middelen uit de uitleenservice te proberen", legt Lisette Schoenmaker uit. Zij is e-Health adviseur bij InteraktContour, specialist in niet-aangeboren hersenletsel in Midden- en Oost-Nederland. Hulpmiddelen worden vaak op goed geluk aangeschaft, maar pas daarna blijkt of ze ook helpen. Een proefperiode is dan ook een welkome oplossing voor dit probleem. Zo kan precies gekeken worden of een apparaat helpt voor een specifieke cliënt, vóór deze fikse kosten maakt. Zij worden door de relatief korte 'probeerperiode' gestimuleerd om het hulpmiddel ook echt te gebruiken.

Vraag een buurtbon aan in Hengelo

HENGELO - Hengelo is een stad waar veel te doen is. De kracht zit hem in de Hengeloërs zelf; we houden van een stukje gezelligheid, levendigheid en gemeenschapszin. Dit vertaalt zich ook in mooie, leefbare wijken. Om dit nog verder te versterken kent de gemeente Hengelo al enige tijd het concept van de Buurtbon.

De opzet van de Hengelose Buurtbon is vrij simpel: een inwoner dient een goed idee in dat bijdraagt aan de leefbaarheid en gezelligheid in de buurt, waarna de gemeente (een deel van) de kosten financiert. Sinds afgelopen vrijdag is het weer mogelijk voor buurten om een Buurtbon aan te vragen. Dit jaar heeft de gemeente ruim 54.000 euro beschikbaar voor leuke initiatieven. Om dit te doen kunnen zij een aanvraagformulier downloaden via de gemeentelijke website www.hengelo.nl of een formulier afhalen bij het Stadskantoor, Hengelo Promotie, het kantoor van Welbions aan de Paul Krugerstraat en natuurlijk in de diverse buurt- en wijkcentra in Hengelo.

Advies
Het ingevulde formulier moet men terugsturen naar de gemeente. Deze aanvragen worden dan op volgorde van binnenkomst behandeld. Het is dus van belang om op tijd een aanvraag in te dienen, aangezien op ook écht op is. Het beoordelen van deze aanvragen doet de gemeente Hengelo niet zelf. Dit ligt weer bij de bewonersorganisaties die in Hengelo actief zijn. Zij brengen dan een advies uit aan de gemeente over de projecten die zij het beste vinden passen in hun buurt. Immers, een stukje draagvlak is zeer belangrijk om tot een succesvol initiatief te komen. De aanvraag voor een buurtbon moet uiterlijk 15 november bij de gemeente binnen zijn.

Wat kan zoal?
De buurtbonnen hebben een vrij brede insteek. Het moet gaan om initiatieven die de buurt mooier, veiliger en gezelliger maken. Succesvolle voorbeelden uit het verleden zijn bijvoorbeeld een monopolyspel voor de buurt, het organiseren van een beach soccer toernooi, plaatsen van een ooievaarsnest of het maken van een theatervoorstelling. Een succesvolle aanvraag heeft natuurlijk het liefst meerdere maatschappelijke raakvlakken. Zo draagt een sportactiviteit bij aan de gezondheid van de jeugd, maar is het ook een ontmoetingsactiviteit voor de buurt als geheel.

Eerste editie Herakids Cup in de voorjaarsvakantie

ALMELO - Ben jij tussen de 5 en 12 jaar oud en heb jij altijd al een keer samen met je vriendjes of vriendinnetjes willen voetballen in het Polman Stadion? Dan is dit jouw kans. In de voorjaarsvakantie organiseert Heracles Almelo namelijk de eerste editie van de Herakids Cup, een nieuw 4 tegen 4 voetbaltoernooi voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud.

Het toernooi vindt plaats op woensdagmiddag 20 februari (13.00 – 16.30 uur) en het is de bedoeling dat je samen met je vriendjes of vriendinnetjes een team gaat maken. Dit team mag uit minimaal vier spelers en maximaal zes spelers bestaan. Minimaal één speler moet lid zijn van de Kidsclub van Heracles Almelo en jullie dienen zelf voor een begeleider te zorgen die 20 jaar of ouder is. Gedurende de dag, waarbij het plezier uiteraard voorop staat, loop je de kans om Bultje en selectiespelers van Heracles Almelo tegen het lijf te lopen. Scoor jij een foto en een handtekening?

Geef je op!
Kun jij niet wachten om mee te doen? Ga dan snel naar www.heracles.nl/herakidscup en geef jouw team uiterlijk vrijdag 15 februari op. Als je je hebt aangemeld krijg je van Bultje een bevestiging en dan zien we jou graag op woensdag 20 februari met al je vriendjes en vriendinnetjes.

Asito 10 jaar naamgever stadion en hoofdsponsor

ALMELO - Asito en Heracles Almelo gaan tot minimaal 1 juli 2029 met elkaar door. De schoonmaakorganisatie wordt per 1 juli aanstaande voor tien jaar naamgever van het stadion van de club en verlengt tegelijkertijd het huidige hoofdsponsorschap voor de duur van die periode. Heracles Almelo en Asito zijn aan elkaar verbonden door passie voor voetbal, de club en de regio. Op 1 juli wordt de nieuwe naam van het stadion bekend gemaakt.

Dat hoofdsponsor en club een contract tekenen voor de duur van tien seizoenen is uniek in Nederland en zeldzaam in de wereld. Met de langdurige samenwerking hebben Asito en Heracles Almelo de ambitie om de club, en in het bijzonder het stadion, te laten uitgroeien tot een centrale plek in de regio waar maatschappelijke initiatieven ontstaan en tot wasdom komen. De toekomstige stadionnaam zal recht doen aan die speciale plek, de regio en de bijzondere samenwerking tussen sponsor en club.

Erfgoed
Asito en Heracles Almelo dragen het erfgoed van club en regio een warm hart toe. De komende jaren laten ze dat zien in maatschappelijke projecten. Rondom de thema's educatie, gezondheid en welzijn zullen beide partijen zelf initiatieven ontplooien en anderen inspireren mee te doen. Club en sponsor zetten zich nu al in voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, onder andere in samenwerking met de Penitentiaire Inrichting in Almelo en zorgaanbieder Aveleijn. Ook is het project Chief Cleaning Officer opgezet om het schoonmaakvak en de mensen die dit vak uitoefenen zichtbaar te maken.

Impact
Remko Stolk, commercieel directeur van Asito: "Asito vindt het belangrijk om maatschappelijke impact te maken en grijpt deze unieke samenwerking aan om dit op nog meer vlakken te kunnen doen. We doen samen al veel mooie maatschappelijke projecten. In de komende jaren bouwen we deze positie verder uit." Rob Toussaint, algemeen directeur Heracles Almelo: "Uit deze uitzonderlijke samenwerking spreekt enorm veel wederzijds vertrouwen. Het stelt de club in staat om de ambities te blijven nastreven."

Daniel Ciobanu in Waterstaatskerk

HENGELO - De jonge virtuoze meesterpianist Daniel Ciobanu, prijswinnaar van het Arthur Rubinstein International Piano Competition in 2017, speelt in het kader van de International Holland Piano Series een concert in de Waterstaatskerk op zaterdag 9 februari.

De Roemeense pianist Daniel Ciobanu (1991) geldt als één van de meest spraakmakende pianisten internationaal: in 2015 gaf hij op uitnodiging een privéconcert voor de Britse kroonprins Charles, in 2017 sleepte hij de publieksprijs in de wacht bij de Arthur Rubinstein International Piano Competition in Tel-Aviv, en eerder dit seizoen maakte hij zijn solodebuut in het beroemde Carnegie Hall in New York. Op zaterdag 9 februari zal Daniel Ciobanu een concert verzorgen in de Waterstaatskerk in Hengelo, aanvang 20.15. Kaarten: voorverkoop vanaf 15 euro. Aan de deur 17,50 euro. Kijk voor meer informatie op: www.hollandpianoseries.com. Of bel: 085 - 888 78 01

Holland Dance Festival

GOOR - De tournee van Holland Dance Festival 'Talent On The Move' trekt weer door Nederland en komt op vrijdag 8 februari in Goor.

Derdejaars studenten van Codarts Rotterdam voeren choreografieën uit van zowel gerenommeerde als opkomende choreografen. Een deel van het danswerk is speciaal voor de dansers gemaakt. U kunt het veelzijdig programma zien vanaf 20.00 uur in De Reggehof. Toegangskaarten kosten € 19,50.

Lezing drs. Suzanne Roelofs

DELDEN - De lezing 'Amsterdam rondom 't IJ "Moderne architectuur"' wordt op 13 februari gegeven door drs. Suzanne Roelofs.

Nadat het gebied eerst in verval raakte is sinds de jaren 80 het gebied rondom het IJ weer volop in ontwikkeling. Tijdens de lezing zal Roelofs laten zien welke trends er op het gebied van architectuur zijn en een beeld schetsen van het Amsterdam in 2030. Aanvang van de lezing is om 19.30 in de Reggezaal van Stadscentrum het Parochiehuis. De entree bedraagt € 10,-.

Broemmm!

HENGELO - De peuter- en kleutervoorstelling Broemmm! is op 13 februari te zien in Schouwburg Hengelo.

Voor zowel de kinderen als de ouders zal dit een voorstelling zijn met heel herkenbare taferelen. Op een humorvolle wijze wordt gekeken naar uitingen van het zelf willen doen en tegendraads zijn van kinderen. Deze voorstelling is van het Ellen Smets Theater en zal op 13 februari vanaf 11.00 uur te zien zijn bij Schouwburg Hengelo. Kaarten vanaf € 6,50 zijn onder ander te koop via www.schouwburghengelo.nl.

Pesetas

HENGELO - Van der Laan & Woe zijn terug van weggeweest. Het duo Niels van der Laan en Jeroen Woe staat op woensdag 13 februari om 20.00 uur in Schouwburg Hengelo.

Van der Laan & Woe zijn bij sommige misschien alleen bekend van het televisieprogramma De Kwis, maar ze hebben allebei een rijk verleden in het theater. In 2006 stonden ze bijvoorbeeld al in het theater met Ctrl+Alt+Del. Nu gaan ze langs de Nederlandse theaters met de show Pesetas, een avondvullende voorstelling vol humor. Kaarten vanaf € 16,30 zijn te verkrijgen via www.schouwburghengelo.nl.

Blijf er niet mee lopen: Polikliniek Proktovar kan helpen

HENGELO - Darmklachten, spataderen, rug- en gewrichtsklachten hebben één ding gemeen: ze hebben een grote impact op je leven. Toch blijven veel mensen er te lang mee rondlopen. Polikliniek Proktovar met vestigingen in Hengelo en Best specialiseert in het onderzoeken en behandelen van deze klachten.

Proktovar beschikt over een multidisciplinair team met proctologen die zich buigen over darm- en anale klachten, een gastro-intestinaal chirurg, vaatchirurgen voor onder meer spataderbehandelingen, maar ook een orthopeed en radioloog, gefocust op rug- en gewrichtsklachten.

Spataderen
Spataderen zijn verwijde aderen die meestal in de benen zichtbaar zijn. De blauwe, verdikte aderen kunnen zorgen voor concrete klachten zoals bloeden na het stoten van uw been, pijn, rusteloze benen en een zwaar gevoel in de benen. Behandeling is dan zeker wenselijk op medische gronden, maar ook geeft het weer een zelfverzekerd gevoel in de zomerse dagen wanneer de benen vaker zichtbaar zijn. Meestal kan het onderzoek binnen 1 week plaatsvinden met daarna een snelle behandeling. Bij het consult gebruikt de arts moderne methoden zoals het Duplex-onderzoek om de toestand van de aders goed te bekijken. Behandeling gaat eveneens volgens de modernste technieken, zoals de endoveneuze lasertherapie. Hierbij brengen zij met een zeer kleine snee een kleine laserdraad in in de ader, waarmee het bloedvat gesloten kan worden. Hierbij is dan in de meeste gevallen geen narcose nodig, wat zorgt voor een snelle behandeling met aanzienlijk korter herstel. Andere methoden zoals bijvoorbeeld het dichtspuiten van een ader zorgen ook voor een snel herstel. Het operatief verwijderen van grotere spataderen is ook mogelijk, maar komt steeds minder voor dankzij de moderne alternatieven.

Rug en gewrichtsklachten
Ook voor de behandeling van rug- en gewrichtsklachten bent u aan het juiste adres. Hierbij wordt natuurlijk gekeken naar uw leefstijl en houding, om zoveel mogelijk zonder zware ingrepen te kunnen helpen. De behandeling van een tenniselleboog gaat volgens een innovatieve nieuwe methode, ontwikkeld hier in Twente. Hierbij wordt met kleine naaldjes op een zeer precieze plek bij de ontstoken pees uw eigen bloed of dextrose ingespoten. Uiteindelijk herstelt zo 70 procent van de mensen met een tenniselleboog.

Darm- en anale klachten
Darm- en anale klachten zijn vervelend en roepen niet zelden toch wat schaamte op. Dit is absoluut niet nodig. Veel mensen blijven te lang rondlopen met problemen die goed te behandelen zijn. Proktovar's ervaren proctologen kunnen helpen bij bijvoorbeeld aambeien, pijnklachten en jeuk maar ook problemen met de bekkenbodem of incontinentie. Wanneer een verandering van uw levensstijl of medicijnen niet toereikend zijn, kunnen de proctologen ook diverse poliklinische ingrepen uitvoeren. Behandeling draagt bij aan de kwaliteit van uw leven; blijf er dus niet mee rondlopen.

Verzekerde zorg
Proktovar biedt een breed scala aan onderzoek en behandeling aan. Proktovar heeft inmiddels contracten met veel, maar nog niet alle verzekeraars. Voor u als patiënt is het belangrijk om te weten dat u in principe alleen uw eigen risico betaalt bij Proktovar. Wanneer u namelijk bij een niet gecontracteerde verzekeraar zit, zal Proktovar hun deel van de kosten kwijtschelden. Zo bent u niet duurder uit dan voor andere behandelingen in een regulier ziekenhuis. Goede zorg moet immers voor iedereen betaalbaar zijn.

Maak een afspraak
Polikliniek Proktovar in Hengelo en Best helpt u graag. Maak dan ook een afspraak voor een consult. Bel voor meer informatie of een afspraak met 074-37 64 408 of mail info@proktovar.nl. Kijk ook op de website: www.proktovar.nl

Home Instead: ook direct via de WMO

ENSCHEDE - Tot medio januari 2019 moest een klant van Home Instead Thuisservice Enschede een Persoonsgebonden Budget (PGB) aanvragen voor een ondersteuningsbehoefte via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO.)

Dit was niet altijd mogelijk of lastig. Wegens een positieve afronding van de aanbesteding WMO is een PGB aanvraag nu niet meer nodig en kan Home Instead Thuisservice Enschede direct na een beschikking van de gemeente hulp bieden. Hiermee is de unieke dienstverlening voor veel meer senioren bereikbaar geworden. De aanbesteding voor Home Instead Thuisservice Enschede geldt voor de gemeenten Enschede, Haaksbergen, Losser, Hengelo en Oldenzaal.

Wij zijn er voor u!
Dit uitgangspunt is de kern van onze dienstverlening. Wij zijn er voor u als senior, voor u als partner en voor u als zoon of dochter. U staat centraal en wij zorgen ervoor dat u zelf of uw dierbare naaste zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Ook wanneer het met de gezondheid of de situatie moeilijker wordt. Dan zoeken wij samen met u naar oplossingen thuis waarbij uw voorkeuren richtinggevend zijn. U wilt bijvoorbeeld graag zelf bepalen hoe u uw dag indeelt, wanneer u naar bed gaat en op wilt staan, wat en wanneer u eet. Dat kan bij ons! Onze klant-coördinator maakt hierover afspraken die passen bij uw situatie. Wij komen wanneer u dat wenst en bieden de aandacht en zorg die u fijn vindt, door CAREGivers waarbij u zich prettig voelt. Onze CAREGivers zijn ervaren en goed getrainde professionals die werken vanuit het hart en hun werk steeds afstemmen op uw persoonlijke wensen en behoeften

Vertrouwde kwaliteit
Home Instead is 23 jaar geleden gestart en al 7 jaar actief in Nederland met inmiddels 24 vestigingen. Onlangs is een onafhankelijke landelijk onderzoek gedaan naar medewerker- en klanttevredenheid. Directeur van de vestiging Enschede, Marco Elferink, is trots op de zeer hoge score. 96% van onze klanten in Nederland raadt de diensten van Home Instead aan, aan bekende en familie. Ook zijn de medewerkers erg tevreden. 97% geeft aan oprecht vanuit het hart te kunnen werken. "Natuurlijk willen we 100% halen! Deze resultaten bevestigen dat we op de goede zijn en motiveren enorm!" aldus Marco Elferink. Hebt u ook de wens zo lang mogelijk thuis te blijven neem dan contact met ons op. We komen graag vrijblijvend de mogelijkheden met u bespreken. Bel 053-3030122 of mail naar info.enschede@homeinstead.nl.

Mooie ogen dankzij Clinique Dr. Don

HENGELO - Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in ooglidcorrecties en maakt de mooiste ogen van Nederland!

Denk er eens over na. Geen taboe meer. Eén op de zeven Nederlanders (30.000 per jaar) ondergaan een ooglidcorrectie per jaar. Het ziet er mooier uit. Zowel mannen als vrouwen komen in de klinieken van Dr. Don voor een bovenooglidcorrectie. Iedereen wil toch een frisse uitstraling?

Hangende oogleden
Ogen kunnen ook echt moe aanvoelen als de ogenleden gaan hangen. De omliggende spiertjes moeten steeds het gewicht van het uitgezakte ooglid omhoog houden. Het kost steeds meer moeite om de ogen open te houden. De ogen voelen dan moe aan. Ook kunnen klachten als: hoofdpijn, tranende ogen en minder zicht ontstaan.

Hoe gaat het in zijn werk?
Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in zowel complexe als eenvoudige ooglidcorrecties en heeft al vele honderden patiënten met succes en tevredenheid behandeld. Eerst wordt er in een intakegesprek onderzocht of mensen in aanmerking komen voor een ooglidcorrectie. Daarna volgt de ingreep. De overtollige huid die in de weg zit wordt nauwkeurig verwijderd en Dr. Don zorgt ervoor dat het kleine wondje precies in de oogplooi valt, zodat het later niet meer zichtbaar is. Door zijn kennis en ervaring op het gebied van ooglidcorrecties, kan hij de operatietechniek kiezen die het beste past bij de vorm van uw oog. Het is en blijft dus maatwerk. Afspraak maken? 0743030250

Prijs
Bovenooglidcorrectie voor 495 euro. De intake is gratis. Deze unieke winteraanbieding is voor u of voor iemand uit uw omgeving die hier al een tijdje over nadenkt. Boek een vrijblijvende afspraak in bij Clinique Dr. Don en laat u informeren over de mogelijkheden. 074-3030250. De medisch consulenten beantwoorden graag uw vragen. Clinique dr. Don is gevestigd aan de Demmersweg 136, 7556 BN in Hengelo. Kijk ook op: www.cliniquedokterdon.nl