Hart van Hengelo - Hof van Twente

6 december 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 6 december 2019


Hengelo wil eigen vastgoed een stuk duurzamer maken

Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

HENGELO - Energie besparen en duurzamer werken heeft een hoge prioriteit voor de gemeente Hengelo. Het nieuwe stadskantoor is al een heel duurzame locatie, maar andere panden en objecten zijn nog een stuk minder duurzaam. De gemeente wil nu gaan investeren om dit te verbeteren.

De gemeente Hengelo heeft de ambitie om al het 'strategisch vastgoed' binnen drie jaar het energielabel A te kunnen geven. Het gaat hierbij om panden zoals de wijkgebouwen, gymzalen en sporthallen. Nu heeft al een derde van de gemeentelijke panden het A-label.

Onderbouwing
Het verbeteren van het energielabel van dit soort panden draagt niet alleen bij aan lagere energielasten, maar het zorgt ook voor een vermindering van CO2-uitstoot. De ambitie is om panden uiteindelijk zo klimaatneutraal mogelijk te realiseren en in te zetten.

Groter project
Het college van Burgemeester en Wethouders stelt nu voor om 1,5 miljoen euro te investeren voor het verduurzamen van de panden. Deze investering zal dan gedekt worden uit het geld dat via de kadernota beschikbaar is gesteld. Wanneer de energiebesparingen gerealiseerd worden kan ook dit bespaarde geld weer geïnvesteerd worden in de duurzame ambitie.

Veel te doen
Het verduurzamen van de panden vergt wel een langere adem. De te nemen maatregelen worden dan namelijk opgenomen in de onderhoudsplanning voor de komende jaren. In praktische zin zou dat bijvoorbeeld betekenen dat bijvoorbeeld een dak pas betere isolatie krijgt wanneer het aan vervanging toe is, of enkele jaren eerder. Een dak van twee jaar oud zou bijvoorbeeld nog niet vervangen worden. Wel zijn andere besparingen relatief snel een eenvoudig te realiseren. Zo is de gemeente al begonnen met het vervangen van de oude verlichting door duurzamer LED-verlichting. Onder meer in de sporthallen Veldwijk, Weusthag en Hasseler Es en in parkeergarage De Beurs. Dit zijn ook maatregelen die ondernemers, organisaties en inwoners zelf ook relatief eenvoudig uit kunnen voeren om zo veel energie te besparen.

Bibliotheek Hengelo biedt iedereen een luisterend oor

Foto: Cynthia Hasenbos - www.cynthiafotografie.nl Foto: Cynthia Hasenbos

HENGELO - Af en toe hebben we allemaal wel eens behoefte aan een goed gesprek. Maar niet iedereen kan of wil altijd met familie, vrienden of kennissen praten. Soms heb je een onafhankelijk, luisterend oor nodig. De bibliotheek Hengelo heeft sinds deze week ook het trefpunt 'Het Luisterend Oor' geopend.

Wie iemand zoekt die luistert naar zijn verhaal kan terecht bij drie vrijwilligers van het 'Het Luisterend Oor' in de bieb. Dit trefpunt geeft tijd en aandacht en luistert echt naar jouw verhaal. Je kunt er je dagelijkse zorgen delen in een gesprek van mens tot mens. Het is iets waar in de praktijk veel behoefte aan is bij een brede groep mensen.

Vertel jouw verhaal
Yvonne de Lizer is de oprichter van 'Het Luisterend Oor', ze legt uit: "Mensen kunnen met ons praten over eenzaamheid, stress of het vastlopen in de bureaucratie. Maar we luisteren ook naar problemen op het werk, op school of in een relatie. Het maakt niet uit waar het over gaat. Ik ben coach en ik weet hoe belangrijk het is om je verhaal te kunnen vertellen. We nemen de tijd voor je zodat je weer lucht en ruimte krijgt om te ademen. En als je dat wilt, kunnen we ook meedenken over oplossingen die bij jou passen. Zo komen er weer lichtpuntjes in je dagelijks leven."

Een trefpunt voor iedereen
'Het Luisterend Oor' is een trefpunt voor iedereen. Yvonne: "De drie mensen die luisteren, hebben veel ervaring in maatschappelijk werk of zijn zelf therapeut of coach. En alles wat je ons vertelt is vertrouwelijk. Kom dus gerust eens langs. We zijn er voor je!"

Elke week
'Het Luisterend Oor' is elke donderdag gratis te bezoeken van 11.00 tot 15.00 uur. Yvonne en haar collega's zijn te vinden in het leescafé van de Bibliotheek. Iedereen is van harte welkom voor een goed gesprek of gewoon eens een leuke kennismaking met deze bijzondere vrijwilligers.

Jaargang: 9 • Nr 352• Wk 49

Batterij Specialist en Onderdelenhuis Hengelo

HENGELO - Al jaren uw specialist aan de Torenlaan 14 te Hengelo op het gebied van autoaccu's, motoraccu's, het reviseren van fietsaccu's, gereedschap accu's, speciale lithiumbatterijen als ook heftruck- en golfkaraccu's.

Autoaccu's worden gratis getest, gemonteerd en auto's met een start/stopsysteem worden na het vervangen van een nieuwe accu gratis uitgelezen. Alle motoraccu's hebben wij op voorraad. Fietsaccu's worden in onze werkplaats gereviseerd. Bij heftruckaccu's komen wij alles opmeten en testen. Hierbij worden geen voorrijkosten gerekend. Een jaar na het plaatsen van nieuwe heftrucaccu's vindt een gratis keuring en reiniging plaats.

Uitstekende service
Volgens Raymond Korte, grondlegger van Batterij Specialist en Onderdelenhuis Hengelo is aftersales die geboden wordt een meerwaarde voor de klant. "Sinds 6 jaar zijn wij ook úw onderdelenhuis. Stofzuigerzakken, sleutelservice, verlichting, elektra, fietsonderdelen en kleine huishoudelijke reparaties, waar specialisme, kwaliteit en service uitgedragen wordt. In deze tijd waar online kopen veel terrein wint, winnen wij terrein door onze service, specialisme en natuurlijk de kwaliteit. U bent van harte welkom in onze winkel waar wij onder genot van een bakkie u graag vertellen wat wij voor u kunnen betekenen." Een unieke diversiteit onder één dak, aan de Torenlaan 14. Laat ons úw specialist zijn!

Mijn naam is Elsa Snijder en ik geef vanaf 13 januari de workshop Vrij schilderen bij de Volksuniversiteit in Hengelo. Naast docent bij de Volksuniversiteit heb ik een eigen atelier in Almelo waar ik mijn eigen werk creëer en exposeer.


"Bezig zijn met creativiteit is een feest, geeft een extra dimensie in het leven!" Ik ben een autonoom beeldend kunstenaar, heb de opleiding Kunstacademie Artez in Enschede gevolgd (bachelor of arts) en ben in het bezit van een docentenopleiding. Mijn disciplines zijn schilderen, fotograferen en Tekst & Beeld, een combinatie van teksten van eigen hand en foto’s, onder meer resulterend in poëtische fotoboeken. Door de jaren heen combineerde ik mijn gezin, mijn baan in de gezondheidszorg, met mijn werk als beeldend kunstenaar. Naast het vrij werken in mijn atelier in Almelo geef ik met veel plezier cursussen "Vrij Schilderen”. Vrij Schilderen is schilderen met plezier! Spelen met kleuren en vormen, de kwast volgen, een boeiende ontdekkingsreis! Wil je realistisch werken of abstract? Je fantasie de vrije loop laten? Het kan allemaal! In mijn begeleiding sluit ik zoveel mogelijk aan bij de wens en de ervaring van de individuele deelnemer.

Elsa Snijder
www. volksuniversiteit-
hengelo.nl

Column

Seks

Ik hou u voor het lapje; ik wil het met u over de (gemeente-)politiek hebben, maar als ik daar een kop van maak voor deze column, haakt u waarschijnlijk af. Want de meesten van u vinden (gemeente-) politiek saai en u wantrouwt politici. Sterker, u kent de politieke dames en heren nauwelijks, maar hebt wel veel kritiek op ze, al of niet terecht. Ik wil een lans voor ze breken. Zonder politici zou de wereld nog chaotischer zijn dan ze is. Politici weten dat, want ze merken dat ze soms noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld om processen op gang te krijgen of te houden. Soms is het nemen van een beslissing belangrijker dan de inhoud van het besluit.

In de Tubantia van vorige week donderdag (28/11) staat een groot artikel over het EnschedeAkkoord. Het EnschedeAkkoord is een afspraak tussen toen het nieuwe college en "Enschede", zeg maar de inwoners van deze gemeente. In hoofdlijnen staat in het Akkoord dat de gemeenteraad de burgers bij het gemeentebeleid zal betrekken. En daar zit het probleem; we merken er niks van. Er is geprobeerd met behulp van een externe voorzitter de inspraakmotor aan de loop te krijgen, maar dat strandde in goede bedoelingen, hopen papier en het vertrek van de werkgroepvoorzitter, Jan Salverda.

Gelukkig is er een reddende engel, 1Twente, de lokale omroep. Hoe het komt Joost mag het weten, maar 1Twente gaat de participatie van dit college voor haar rekening nemen. Tegen een vergoeding van 75.000 Euro per jaar. Iedereen blij, de raad dat het participatietraject heeft ingevuld en 1Twente dat eindelijk een beetje geld krijgt. Genoeg om te blijven voortbestaan, te weinig om gekheid uit te halen. De omroep gaat daarvoor een politiek programma maken, waarbij iedereen mag meedenken, maar de programmamakers zijn en blijven onafhankelijk, zeggen ze.

En daar zit het eerste probleem al; de omroep wil een onafhankelijk politiek programma en de Enschedese politiek wil een spreekbuis voor het gemeentebestuur. Twee verschillende werelden, maar misschien ontstaat uit deze spanning wel een goed programma. Echte participatie is breder dan dit. Echte participatie is open staan voor de inbreng van de burger in het dagelijks gemeentewerk. Echte participatie is een wezenlijk onderdeel daarvan, zit erin gebakken als het goed is. En daarvoor heb je de drie b's nodig; burger, bestuurder en beambte en de laatste bereik je niet met 1Twente.

Filmbeelden gezocht uit de oorlogsjaren

TWENTE - Volgend jaar viert Nederland het 75-jarig jubileum van de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Ook wij schenken hier uitgebreid aandacht aan; zo zamelen wij momenteel verhalen in over de Tweede Wereldoorlog en bevrijding in Twente. Naast uw verhalen zijn ook filmbeelden van harte welkom.

De oproep om verhalen aan te leveren over de oorlogsjaren en bevrijding leverde veel boeiende, spannende en bovenal ontroerende verhalen op. Deze worden volgend jaar gepubliceerd in een speciale bevrijdingskrant. Momenteel zijn wij ook op zoek naar filmbeelden van tijdens de oorlog of de bevrijding. Deze dienen dan ter ondersteuning van de verhalen.

Beelden gezocht!
Hebt u filmbeelden van tijdens of kort na de Tweede Wereldoorlog die u met onze lezers zou willen delen? Email met uw contactgegevens en informatie naar: verhalen@dwfmediamakers.nl

Schrijfactie voor mensenrechten

GOOR - In Nederland hebben we doorgaans weinig te vrezen op het gebied van mensenrechten. Maar wereldwijd zijn we hiermee helaas een uitzondering - er zijn veel landen ter wereld waar een andere politieke mening je al snel een gevangenisstraf oplevert. Of erger.

Op dinsdagavond 10 december organiseert GroenLinks een actiebijeenkomst rondom de rechten van de mens. Dit jaar is ook het Verdrag van de Rechten van het Kind 30 jaar geworden. Daarom is er die avond speciale aandacht voor 10 jongeren die hun rechten niet kunnen uitoefenen of vervolgd worden. Om 19.30 uur start in de foyer van de Reggehof naast het gemeentehuis in Goor een schrijfactie. Deze bestaat uit het ondertekenen van Amnesty-brieven. Annelies Heeres en Wim Petersen van Amnesty International starten en begeleiden deze brievenactie voor de tien vervolgde jongeren. Daarna gaat William Sanchez, raadslid voor GroenLinks, in gesprek over de vraag: Hoe gastvrij zijn we in de Hof voor vervolgde vreemdelingen en wat kunnen we daar samen aan doen? Aansluitend volgt dan de jaarlijkse GroenLinks kerstborrel.

Zelfs 'n besten kapper kan
zichzelf neet knipn.

Maandag 9 dec. 10.00 uur

Doldersum's Kachel- en Schoorsteen-techniek blijft in goede handen

HENGELO - Doldersum's Kachel- en Schoorstentechniek is een begrip in Twente. Het familiebedrijf bestaat 110 jaar. Erwin Doldersum is de vierde generatie die aan het roer staat. Ooit begon het met het schoorsteenvegen, tegenwoordig is men gericht op de verkoop en installatie van kachels en haarden. Maar één ding dat niet veranderd is door de jaren heen: de vertrouwde service waar klanten op mogen rekenen.

Een advertentie van het bedrijf zult u niet vaak zien; de meeste klanten komen dankzij mond tot mondreclame. Die bekendheid is te danken aan Bennie Doldersum; 80 jaar oud en nog steeds actief binnen het bedrijf. Hij ging in 1953 al samen met zijn vader Johan het dak op om schoorstenen te vegen. Men moest soms wel tien maanden wachten op een afspraak, zo druk was het in sommige jaren. Hij reisde door de hele regio om te vegen; zowel voor de particulier als bedrijven, maar ook woningcorporaties maakten dankbaar gebruik van zijn expertise. Een ruwe schatting is dat hij zeker zo'n 180.000 schoorstenen geveegd heeft. Afgelopen jaar, op 79-jarige leeftijd, stopte hij op doktersadvies met het vegen. Met tegenzin, dat wel. Naast het schoorsteenvegen was Bennie Doldersum in de jaren '50 en '60 ook een bekendere naam in het regionale wielrennen, met diverse mooie successen.

In goede handen
Voor Bennie is het overdragen van het familiebedrijf aan zoon Erwin een mooi moment. Hij kan een stapje terug doen, met de zekerheid dat Erwin deze reputatie voor vakmanschap en goed advies voort zal zetten. Helemaal afscheid nemen van het bedrijf kan en wil Bennie nog niet. Hij blijft actief om klanten te adviseren voor aanschaf van een kachel of haard. Erwin heeft besloten om het bedrijf nu te gaan richten op de verkoop van kachels en haarden. Hij is al ruim 25 jaar betrokken bij het bedrijf, in de beginjaren samen met zijn vader bij het schoorsteenvegen. Samen stippelden zij de nieuwe koers van het bedrijf uit, waardoor Bennie uiteindelijk met een gerust hart met pensioen kan. Het motto van Doldersum is dan ook: wie kompt eerst kiek'n en Wauw doot dow good, netjes en eerlijk.

Mooi bedrijf
De familie Doldersum en het bedrijf zijn al sinds 1965 gevestigd op de huidige locatie aan de Vikkerhoekweg 88. Naast de showroom wonen ze; vader, zoon, dochter en verdere familie. Iedereen heeft zijn of haar eigen rol binnen het bedrijf. Wie binnenkomt in de showroom wordt door de Doldersums ontvangen als familie; met een lekker kopje koffie en een warm welkom. Deze service zal in ieder geval niet veranderen als het aan Erwin ligt. In de showroom kunnen mensen een goed overzicht krijgen van wat er zoal te koop is qua haarden en kachels. Zo worden sfeervolle houtkachels en gaskachels verkocht van de betere merken. De gaskachels bieden een behaaglijke warmte en belevenis, maar zijn ook makkelijker in te bouwen dan houtkachels. Ook voor advies en plaatsing van een rookkanaal of schouw kunt u er terecht.

Kom langs
Doldersum's Kachel- en Schoorsteentechniek is gevestigd aan de Vikkerhoekweg 88 in Hengelo. Ook op zaterdag geopend. Bel voor informatie met: 074-29 12 983 of kijk op: www.doldersumvof.nl

Black Friday in FCT Fanstore verlengd: 20% korting op alles

ENSCHEDE - Het is nog steeds Black Friday in de Fanstore van De Grolsch Veste.

Alle producten zijn verkrijgbaar met 20% korting. Bestel daarom nu in de Fanstore of online via shop.fctwente.nl jouw wedstrijdshirt, trainingskleding of ander FC Twente-artikel met 20% korting. De actie is verlengd tot en met vrijdag 6 december.

Kom langs!
De Fanstore in de Grolsch Veste is op maandag tot en met vrijdag dagelijks geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Op zaterdagen van 11.00 tot 17.00 uur.

Breed assortiment
FC Twente heeft in de Fanstore een leuk en breed assortiment merchandise beschikbaar voor de echte fans. Leuk om te krijgen én zeker ook te geven.

Lezing soldaat Kuipers bij Nivon

HENGELO - Op donderdagmiddag 12 december om 14.00 uur zal historisch onderzoeker Wybo Miedema bij de NIVON Geschiedenisgroep een presentatie verzorgen over "Soldaat Kuipers. Drie Hengelose neven in de meidagen van 1940".

Herman (1), Herman (2) en Henk Kuipers waren gelegerd in Gendringen, Rotterdam en Wassenaar. Zij beleefden de Duitse inval alle drie op een andere wijze, ook met een verschillende afloop. Iedereen is van harte welkom. De lezing is in het NIVON centrum aan de Lodeweijkstraat 1 in Hengelo. Entree kost 3 euro, voor NIVON-leden 2 euro, inclusief koffie of thee in de pauze. Kijk ook op: www.hengelo.nivon.nl

Leraren op reis voor goed onderwijs

HENGELO - Komende maandag 9 december organiseert Edukans in Hengelo een bijeenkomst over het World Teacher-project. Hierbij gaan leraren internationaal op pad om les te geven aan kinderen die nu niet naar school gaan.

Tijdens de bijeenkomst op maandagavond 9 december vertellen oud-deelnemers over hun ervaringen. Naast dat deelnemende leraren bijdragen aan goed onderwijs in alle uithoeken van de wereld, levert het voor henzelf ook nieuwe inzichten op in het onderwijs. Jaarlijks reizen ongeveer 130 World Teachers met Edukans in verschillende periodes naar ontwikkelingslanden. In 2020 kunnen deelnemers naar Malawi, Suriname, Oeganda, India en Ghana. Meer informatie en aanmelden: www.edukans.nl/worldteacher. Belangstellenden zijn welkom in het World Teacher Café op maandag 9 december in Ondernemerslab, ROC van Twente, Gieterij 200 in Hengelo. Inloop vanaf 19.00 uur. Begin 19.15 uur, eind 21.00 uur.

Samenwerking ZGT en UT

HENGELO - De Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) heeft afgelopen week een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Universiteit Twente. De ziekenhuizen en UT gaan werken aan het verbeteren van de zorg en behandeling op specifieke vlakken.

Twente is een high-tech regio waarbij ook zorginnovaties en kennisontwikkeling een hoge prioriteit hebben. Daarom opende de Universiteit Twente afgelopen week ook het nieuwe Technisch Medisch Centrum. Bij deze gelegenheid ondertekenden ZGT en de Universiteit Twente hun nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Beide organisaties werkten al samen, maar dit zal nu naar een hoger niveau gaan. "Een intensieve samenwerking tussen medisch professionals en onderzoekers is van groot belang voor het daadwerkelijk realiseren van impact in de zorg", aldus collegevoorzitter Victor van der Chijs van de UT. Ook Hilde Dijstelbloem, voorzitter van de Raad van Bestuur van ZGT is positief gestemd. "We kunnen onze medische kennis en onze wetenschappelijke werelden verbinden en samen bouwen aan technische ontwikkelingen waarmee we patiënten nog beter kunnen helpen."

Concrete ambitie
De partners gaan zich nu richten op de behandeling van complexe diabetes, traumachirurgie bij kwetsbare ouderen, borst- en prostaatkanker en het optimaliseren van logistieke processen. Zo willen zij onder meer betere medische beeldvorming, om zo afwijkingen eerder en beter vast te stellen. Verder zullen slimme sensoren ontwikkeld worden waarmee de gezondheid van patiënten nauwlettend gevolgd kunnen worden, zowel in het ziekenhuis als thuis. Verder is de ambitie om patiënten niet vaker onderzoeken te geven dan noodzakelijk is en ook de opnametijden terug te dringen.

Tea of the Day voor senioren in Markelo

MARKELO - ViaVie Welzijn Rijssen-Holten organiseert voor senioren op vrijdag 13 december een Tea of the Day bij De Hoestinkhof in Markelo, Stationsweg 22a.

U kunt genieten van een kopje koffie of thee met puntjes hartige taart, bladerdeeghapjes, taartje, koekje en scone. De aanvangstijd is 14.30 uur en de kosten bedragen 11 euro per persoon. U wordt daar ontvangen door gastvrouwen van ViaVie Welzijn. U komt toch ook naar deze mooie locatie met het prachtige uitzicht? Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij ViaVie Welzijn, telefoonnummer 0548-362755. ViaVie Welzijn organiseert regelmatig dit soort leuke activiteiten voor een brede doelgroep. Kijk voor meer informatie op: www.viaviewelzijn.nl

Het toilet is geen afvalbak

TWENTE - Het toilet. We zitten er regelmatig, maar staan er weinig bij stil in spreekwoordelijke zin. Het Waterschap Vechtstromen signaleert dat er bij mensen nog vaak een gebrek aan kennis is over wat wel en vooral ook niet door het toilet mag.

Het Waterschap Vechtstromen heeft al een steeds grotere uitdaging om het water te zuiveren dat door de Nederlandse riolen en rivieren stroomt. En deze taak is nóg lastiger wanneer mensen ook nog eens dingen door het toilet spoelen die er absoluut niet in thuishoren.

Veel schade
Elke dag moet het Waterschap wel ergens een storing oplossing in een rioolgemaal. Veelal als gevolg van zaken die er niet thuishoren en zo samenklonteren. Mensen spoelen nog vaak billen- en schoonmaakdoekjes, maandverband, inlegkruisjes, watten, etensresten, koffieprut, pleisters en frituurvet door het toilet. Deze zorgen voor uiteenlopende problemen; zo kunnen de schoonmaakdoekjes samenklonteren waardoor ze als massa schade aanrichten aan de gemalen. Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op de 10 Nederlanders wel eens zo'n billen- of schoonmaakdoekje door het toilet spoelt. Wekelijks gaat het om zo'n 10,5 miljoen doekjes.

Chemische rommel
Naast deze vaste stoffen zorgen ook chemische resten en andere stoffen nog vaak voor problemen. Zo is het nadrukkelijk niet de bedoeling om medicijnen door het toilet te spoelen; lever deze in bij de apotheek. Ook stoffen zoals motorolie, petroleum, ammoniak en chloor zijn zeer moeilijk om uit het water te halen. Deze stoffen kunnen namelijk niet gemakkelijk afgebroken worden, waardoor ze gedeeltelijk weer in de waterketen komen. De waterschappen kijken naar technische oplossingen om dit te verbeteren.

Recycle oude apparatuur en verlichting

TWENTE - December is de maand van gezelligheid. Van lekker eten, van cadeautjes en: van mooie sierverlichting. Elk jaar schaffen veel mensen weer nieuwe verlichting aan, ter vervanging van oude, kapotte verlichting. Deze oude sierverlichting moeten we niet bij het restafval gooien, maar op de goede manier recyclen.

WeCycle vraagt in december altijd al extra aandacht voor het belang van het goed recylen van elektronische apparatuur en verlichting. Menig huishouden heeft veel oude elektronische spullen liggen en in december worden ook veel items afgedankt ten behoeve van nieuw gekregen items. Veel oude elektronische apparatuur is nog te recyclen en terug te brengen naar grondstoffen voor nieuwe producten. Ook voorkomen we zo dat deze de verbrandingsoven in gaan. Oude verlichting bevat immers ook vaak schadelijke stoffen die zo niet goed verwerkt kunnen worden.

Duurzaam verlichten
Steeds meer mensen schakelen over op duurzame verlichting. Zo zijn veel oude gloei- en spaarlampen vervangen door nog zuiniger LED-verlichting. En ook de oude, vertrouwde snoerverlichting in de kerstboom - traditioneel altijd energieslurpers in december - zijn er tegenwoordig in een duurzamer variant. Toch zijn mensen niet zo snel met het vervangen wanneer de oude lampjes nog werken.

Leuke actie
WeCycle roept mensen op om hun oude, afgedankte kerstverlichting en lampen in te leveren. WeCycle heeft al ongeveer 7.000 inzamellocaties. Mensen kunnen onder meer hun oude sierverlichting inleveren bij veel tuincentra, waar voor de gelegenheid ook inzamelbakken staan. Wie oude kerstverlichting en lampen inlevert ontvangt bovendien ook een kinderboek van Naomie Tielman, 'De Tulp van Tellingen'. Dit is speciaal geschreven voor de campagne en moedigt kinderen aan tot samenwerken en recyclen. Ze verspreiden 50.000 kinderboeken. Kijk voor meer informatie ook op: www.wecycle.nl

Europees geld CO2-reductie

HENGELO - Het terugdringen van stikstof is een belangrijk speerpunt voor de overheden. Ook in Twente zijn we volop bezig met CO2-reductie. Een drietal innovatieve projecten krijgt nu Europese subsidie om aan deze doelstelling te werken.

Twente is een innovatieve regio, waarbij ook duurzaamheid niet mag ontbreken. In totaal investeren de provincies Overijssel en Gelderland samen met het Rijk en Europa 4,7 miljoen euro in een drietal projecten in Oost-Nederland.

Slimme energie
De drie projecten zijn bijzonder divers. Zo is er een project om vraag en aanbod van energiebronnen aan elkaar te koppelen. Het project Smart Energy Grid regio Nijmegen' ontwikkelt een systeem dat, door slimme keuzes, de energievraag koppelt aan het aanbod van verschillende energiebronnen (elektriciteit, warmte, groen- en waterstofgas). Het systeem, een zogenaamd "smart grid", geeft sturing aan energietransport, omzetten van energie in andere soorten energie of opslaan van energie. De sturing van het energiesysteem vindt plaats op basis van verschillende gegevens zoals: kosten, opbrengsten, leveringszekerheid en duurzaamheid.Het consortium bestaande uit ARN (Weurt), Modderkolk Projects & Maintenance (Wijchen), Elestor (Arnhem), Oostendorp Apparatenbouw (Tiel), IF Technology (Arnhem) en Universiteit Twente (Enschede) ontvangt een totaal subsidiebedrag van € 405.486. De totale kosten bedragen € 902.729.

Andere projecten
Het tweede project omvat het opslaan van energie in microgrids door middel van een vliegwiel. Hier zijn onder meer Thales, de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool betrokken. Zij ontvangen ruim € 1.433.004. Het laatste project omvat de bouw van een 'smart tiny lab' voor systeemintegratie in de bouw. Een proeftuin voor bedrijven die duurzame panden willen realiseren in de toekomst.

Koninklijke onderscheiding voor vrijwilliger Leendert Vriel

HOF VAN TWENTE - Afgelopen maandag ontving mevrouw Pietie Krabbendam-Roobol uit Goor een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Ellen Nauta mocht haar benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Het overhandigen van de bijbehorende versierselen gebeurde maandag bij gelegenheid van de jaarlijkse vergadering van vrijwilligers van de Stichting Leendert Vriel Hof van Twente. Mevrouw Krabbendam-Roobol is hier actief als coördinator.

Achtergrond
De Stichting Leendert Vriel Hof van Twente ontstond in 2008 als samenvoeging van de Stichting Leendert Vriel Delden en Stichting Leendert Vriel Goor. Voor mensen die niet bekend zijn met de stichtingen Leendert Vriel: deze zetten zich in voor ondersteuning van mensen en hun naasten in de laatste levensfase. De getrainde vrijwilligers worden ingezet om een aantal dagdelen en 's nachts klaar te staan voor deze mensen. De Stichting Leendert Vriel Hof van Twente is zo actief in Goor, Delden, Ambt Delden, Bentelo, Hengevelde, Diepenheim en Markelo.

Zwaar werk
Het ondersteunen van mensen in de laatste levensfase is zwaar werk; de vrijwilligers bieden steun en een luisterend oor in een emotionele tijd. Pietie heeft een achtergrond als verpleegkundige en was ambulance-verpleegkundige voor het Rode Kruis in Goor. Sinds zomer 2007 is zij actief als coördinatrice. Zij staat 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar voor cliënten en hun families. Zij vormt de schakel tussen de naaste familie van terminale cliënten, huisartsen, thuiszorgorganisaties en de vrijwilligers die steun bieden. Zij overlegt welke hulp geboden moet worden. Haar betrokkenheid bij de cliënten blijkt uit het feit dat ze ook nog vaak samen met de betrokken vrijwilligers de condoleance of uitvaart bezoekt wanneer deze tijd gekomen is.

Waardering
Naast de werkzaamheden als vrijwilliger voor Leendert Vriel ontplooide Pietie ook nog diverse andere vrijwilligersactiviteiten, onder meer voor een basisschool, de kerk en recentelijk de Scootmobielclub Goor.

Heracles Almelo stoot door naar vijfde plaats dankzij ADO-winst

ALMELO - Dankzij een ruime overwinning op ADO Den Haag is Heracles Almelo doorgestoten naar de vijfde plaats op de ranglijst. De goede klassering van de Almeloërs is mede te danken aan een reeks van vijf gewonnen thuiswedstrijden.

In de laatste vijf duels op Erve Asito scoorde Heracles Almelo liefst twintig keer. Tegen ADO Den Haag werd het 4-0. Mauro Junior en Alexander Merkel scoorden, evenals Cyriel Dessers die twee keer doel trof. De Belgische spits van Heracles Almelo staat met elf treffers zelfs bovenaan de topscorersranglijst van de Eredivisie.

Volgend duel
Komend weekend speelt Heracles Almelo op het Kasteel tegen Sparta Rotterdam. De ploeg van Henk Fraser staat na vijftien gespeelde wedstrijden op een elfde plaats. Afgelopen weekend gingen de Rotterdammers met 4-0 onderuit tegen Willem II.

Weer thuis
Na het uitduel tegen Sparta Rotterdam wacht Heracles Almelo een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht op zondag 15 december. Supporters die nu een halve seizoenkaart van Heracles Almelo aanschaffen, mogen gratis naar dat duel.

Win kaarten voor tributeshow van 'Metallica in Symphony'

ENSCHEDE - Hardrock en metal liefhebbers, opgelet! Op 9 januari 2020 speelt dé officiële internationale Metallica tributeband Scream Inc. in het Muziekcentrum in Enschede.

Deze vier heren mogen zichzelf de enige act ter wereld noemen die de volledige setlist van Metallica's beroemde album 'S&M' live speelt. Samen met het imposante 30-koppige orkest Orion Orchestra brengen zij symfonische versies ten gehore van hits als 'Nothing Else Matters', 'One', 'For Whom The Bell Tolls' en 'Master of Puppets'.

Gezegend
Bewapend met nieuwe arrangementen geschreven door drummer Andrew Liutyi zetten zij een uniek eerbetoon van topkwaliteit neer. Dit doen zij zo zelfs zo goed, dat ze de goedkeuring van Metallica frontman James Hetfield in hun zak hebben mogen steken. "James keek ons lachend aan en zei dat we niet meer zoveel hoeven te oefenen", aldus Scream Inc. De afgelopen jaren hebben zij met hun show 'Metallica in Symphony' honderden zalen in meer dan vijftien landen met gemak weten uit te verkopen, met lovende recensies van Metallica fans over de hele wereld tot gevolg.

Win kaarten!
Wil jij dit exclusieve concert live beleven? Doe dan mee met onze lezersactie, want we mogen 4x twee kaarten weggeven voor de show in Enschede op donderdag 9 januari. Stuur een email naar prijsvraag@dwfmediamakers.nl met je contactgegevens om kans te maken op deze kaarten. Winnaars krijgen per email bericht.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en kaartverkoop voor 'Metallica in Symphony' en andere leuke tribute shows op: www.tribevents.nl/shows

Bezoek de kerstman en help een goed doel

HENGELO - U heeft het wellicht gehoord: de Hengelose Gehandicapten Ontspannings Vereniging 'De Samenloop' moet voortaan 5.000 euro per jaar betalen voor het gebruik van hun 'jachthuis', waar zij eerder slechts de onderhoudskosten droegen. Voor een kleine club van maar 35 leden is dat onmogelijk. Daarom komen ze in actie om geld in te zamelen.

U kunt tegen de kerstdagen de kerstman bezoeken in zijn prachtige huis aan het Bartelinkslaantje 21 in Hengelo (parkeren kan in de Paul Pellastraat). U kunt met uw kinderen de kerstman privé spreken en zij krijgen natuurlijk een cadeautje. De kerstman zal heel bijzondere geheimen vertellen en laten zien tijdens het bezoek! Voor één kind kost dit 8 euro, een bedrag waarmee de HGOV enorm wordt geholpen. Voor elk volgend kind van hetzelfde gezin betaalt u slechts 5 euro. Het geld kan contant betaald worden bij de deur. Zo maakt u een unieke ontmoeting mee, ontvangen de kinderen een cadeau en steunt u de gehandicaptenclub. Als dat geen kerstgedachte is!

Minikerstmarkt
Rondom het huis van de kerstman is er een minikerstmarkt. Kinderen kunnen springen op springkussens, bij kraampjes kunt u warme chocolademelk, Glühwein en wat leuke spullen kopen en u kunt uzelf fotograferen in een echte sneeuwbol. Leuk als kerstkaart. Kom daarom gezellig langs! De kerstman kan worden bezocht op vijf momenten vanaf 16.00 uur. U kunt zelf een voorkeurstijd en -dag aangeven. Het huis is open op zondag 15 december, vrijdag 20 december, maandag 23 december en kerstavond dinsdag 24 december.

Steun de actie
Red de HGOV en doe mee aan deze ludieke hulpactie. Stuur een e-mail met de namen van de kinderen en het gewenste moment naar info@hethuisvandekerstman.nl. U ontvangt meteen een bezoektijd.

Containertuintjes in Hengelo

HENGELO - Het bijplaatsen van afval bij de ondergrondse afvalcontainers is de gemeente Hengelo en Twente Milieu een doorn in het oog. Er worden de komende tijd aanvullende maatregelen genomen om dit tegen te gaan.

Drie containers in Klein Driene/De Noork zijn voorzien van 'containertuintjes'. Twente Milieu plaatste grote plantenbakken van gerecycled plastic, voorzien van levend groen. De bloemen en planten moeten ervoor zorgen dat rommel en vervuiling bij deze containers wordt tegengegaan. De Groentuin van de SWB onderhoudt het groen. Het gaat in eerste instantie om een proef. In juli is er in de Hasseler Es al een containertuintje geplaatst. Vorige week was Klein Driene aan de beurt. Over een half jaar bekijken de gemeente en Twente Milieu of containertuintjes inderdaad afvaldump tegengaan.

Ergernis
"Afvaldump is een grote ergernis onder onze inwoners. Dat komt naar voren in alle gesprekken die ik heb met mensen over dit onderwerp en dat blijkt ook uit onderzoek", verklaart wethouder Bas van Wakeren. "Afvaldump is helaas een onderwerp dat niet zo makkelijk aan te pakken is. Het heeft meerdere oorzaken. Daarom gaan we de komende tijd op verschillende manieren deze ergernis aanpakken; met extra boa's, cameratoezicht op enkele plaatsen, maar ook met het verfraaien van de omgeving van de containers. Op andere plekken in het land blijkt dat dat vaak werkt tegen afvaldump."

Flyer
De omwonenden van de containers met containertuintjes zijn door middel van een flyer op de hoogte gebracht. In de flyer kunnen ze ook lezen wat ze moeten doen als de container een storing heeft of als ze geen milieupas hebben.

TMZ in top verpleeghuiszorg

Foto: Jaap Baart

HENGELO - Trivium Meulenbelt Zorg (TMZ) staat in de Top 2019 van ZorgkaartNederland. Dankzij een hoge gemiddelde waardering van cliënten, vaste bewoners en naasten mag het bedrijf trots zijn op deze prestatie. TMZ behaalde gemiddeld het cijfer 9,1. ZorgkaartNederland is de grootste Nederlandse ervaringssite op zorggebied. Hiermee staat de organisatie in de top tien van de beste Nederlandse verpleeghuisorganisaties.

Het aanbevelingspercentage is ook hoog: maar liefst 98 procent zou TMZ aanbevelen bij anderen. Met deze scores behoort de zorg van TMZ absoluut tot de landelijke top. Fred Schrander en Willy Belshof, Raad van Bestuur van TMZ, reageren bijzonder blij. "Wij zijn enorm trots! Om op deze manier waardering te krijgen voor het werk dat dagelijks verricht wordt, betekent veel. Het is een gezamenlijke prestatie waaraan iedereen die betrokken is bij de zorg een bijdrage heeft geleverd. Samen blijven wij ons elke dag opnieuw inspannen om de best mogelijke zorg te verlenen."

TMZ
Binnen TMZ zetten ruim 2.300 medewerkers en 1.600 vrijwilligers zich dagelijks in om ouderen en chronisch zieken goede en persoonlijke zorg te bieden. In de moderne en duurzame woonzorgcomplexen en bij mensen thuis biedt TMZ onder andere verpleging, verzorging, begeleiding en personenalarmering. TMZ is actief in de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Tubbergen en Twenterand. De relatie tussen cliënten, medewerkers en andere betrokkenen is van groot belang voor de best mogelijke zorg en ondersteuning van een brede groep cliënten.

Ontwikkelingen zorg
De nadruk ligt tegenwoordig op het zo lang mogelijk zelfstandig houden van senioren, waardoor mensen minder snel in aanmerking komen voor deze intensieve zorgvorm. Zo verbleven in 2015 nog zo'n 158.000 mensen in een verpleeghuis, inmiddels is dit gedaald tot zo'n 115.000 mensen. Echter nemen de wachtlijsten voor verpleeghuiszorg landelijk wel toe.

De vooruitgang van Jelle Jepma

BORNE - Verrassende ontwikkelingen bij de Bornse Dam Vereniging. Jelle Jepma liet zien dat hij vorderingen maakt. De zetten die hij speelt zijn een stille getuige van voortschrijdend inzicht.

Hij hield het lang vol tegen de toch zeer geroutineerde Loes Grooters, maar uiteindelijk was het toch Loes die aan het langste eind trok. Nico Rosink heeft al jaren een abonnement op de tweede positie, maar nu werd er toch aan zijn stoelpoten gezaagd. Hij kwam zelf niet verder dan een puntendeling tegen een goed spelende Leo Springer. "Coupe-pleger" Michiel Hagreis won van Gerrit Bosch en komt ,voorlopig?, zomaar op die fel begeerde tweede plaats te staan. De eerste plaats is voorlopig uitsluitend voorbehouden aan Yuen Wong , die dit seizoen een waar "schrikbewind" uitoefent. Ditmaal werd Hans van der Zon achteloos aan zijn zegekar gebonden. In een interessante partij had Henk de Lange het lastig tegen de sterk spelende Johan Essink, maar uiteindelijk werd het toch remise. Jan Bosch combineerde er lustig op los tegen Jos Moorman die nadrukkelijk op zoek is naar zijn goede vorm.

De overwinning van Bart Venneker op Dexter Oude Egberink was overtuigend. Jan Koerselman won ook, maar dat gebeurde pas na hardnekkig verzet van Willem Buschers. Fraai was de forcing die Bennie Vetketel op het bord bracht tegen Fons ten Broeke, hij bekroonde dat met een winnende plakker. Peter van Esch en Marinus Freriks speelden een ingewikkelde partij met wisselende kansen, maar uiteindelijk besliste Peter de partij met een fraaie damcombinatie.

De uitslagen:
D. Oude Egberink- B.Venneker 0-2
B.Vetketel- F. ten Broeke 2-0
N.Rosink- L.Springer 1-1
J.Koerselman- W.Buschers 2-0
L.Grooters- J.Jepma 2-0
H. de Lange- J.Essink 1-1
J.Bosch- J.Moorman 2-0
P. van Esch- M.Freriks 2-0
M.Hagreis- G.Bosch 2-0
H. van der Zon- Y.Wong 0-2