Hart van Hengelo - Hof van Twente

7 juni 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 7 juni 2019


Drie Hengelose scholen naar finale Olympic Moves

Foto: Michiel Maas

HENGELO - Het Twickelcollege, Lyceum de Grundel en Montessori College Twente hebben zich allen gekwalificeerd voor de finales van het landelijke Olympic Moves. De wedstrijd draait om de schoolsportcompetite en de finale wordt op vrijdag 7 juni gehouden in Papendal.

De scholen hebben zich weten te kwalificeren via regionale wedstrijden. Ze worden vergezeld door nog 25 scholen uit de provincie Overijssel. In totaal zullen er 237 scholen uit heel Nederland vertegenwoordigd zijn op de landelijke finale van Olympic Moves in Papendal. Tijdens de finale moeten ze zich bewijzen in verschillende sporten waaronder atletiek, badminton, tennis, handbal, korfbal, voetbal en volleybal. Maar naast deze gangbare sporten wagen ze zich ook aan minder bekende sporten zoals ultimate frisbee, floorball, streetdance en mini trampoline. In totaal doen er vanuit heel Nederland zo'n 100.000 leerlingen van 300 scholen mee aan de verschillende sporten tijdens de competitie. Zo'n 6.000 van hen zijn doorgestroomd naar de grote finale.

Weinig schoolsport
Hoewel de finale van Olympic Moves een sportieve, sociale en gezellige dag belooft te worden voor de deelnemers, is de boodschap achter de competitie wel serieus. Veel scholen van het voortgezet onderwijs bieden geen sport meer aan in hun lesprogramma. Iets dat wordt gezien als gemis voor de ontwikkeling van de jeugd. Dit is een opvallend gegeven, want op de basisschool wordt op 8 van de 10 scholen nog wel sport aangeboden. Met Olympic Moves wil de organisatie de jeugd van 12 tot en met 19 jaar bereiken en ze kennis laten maken met verschillende sporten. Zo vinden ze wellicht een sport die bij ze past en waar ze zich in kunnen uitleven. Naast de lichamelijke uitlaatklep biedt sport jongeren veel meer, zo is de gedachte achter Olympic Moves. Het leert ze omgaan met zowel winnen als verliezen en verbetert de sociale vaardigheden en de samenwerking tussen jongeren.

Volg ze
Hoe de Hengelose scholenteams het er vanaf brengen, is te volgen op de officiële Facebookpagina van het evenement: Olympic Moves NL

Hengelo opent duurzame energiecentrale

HENGELO - Donderdag 6 juni werd de nieuwe Decentrale Energie Centrale Noord feestelijk in gebruik genomen. Deze 'DEC Noord' aan de Laan Hart van Zuid zal duurzame energie leveren voor het Hengelose warmtenet.

De nieuwe energiecentrale gebruikt restwarmte van Nouryon (eerder AkzoNobel). Dit zal dan verhoogt worden naar 70 graden; een temperatuur die hoog genoeg is om woningen te verwarmen. De centrale geeft deze restwarmte dan weer door aan woningen en bedrijven in de wijk; naar de Laan Hart van Zuid, Industriestraat en het stationsgebied. Met het in gebruik nemen van de nieuwe DEC is de verbetering van de 'ruggengraat' van het warmtenet afgerond.

Het warmtenet
Het Hengelose warmtenet was vanaf de realisatie in 2005 tot 2016 in handen van de gemeente, waarna het overgedragen werd aan onder meer Ennatuurlijk. Sinds vorig jaar is het bedrijf officieel bezig als het Warmtebedrijf Hengelo. Het voordeel van het lokale warmtenet is dat het door de schaal van het netwerk aantrekkelijk is om duurzame energiebronnen te gebruiken om gelijk een grotere hoeveelheid panden te verwarmen. Zo gebruikt het warmtenet ook restwarmte van AkzoNobel, die op haar beurt weer restwarmte gebruikt van afvalverwerker Twence. Ook andere duurzame bronnen zoals bijvoorbeeld biomassa kunnen op grotere schaal toegepast worden voor het verwarmen van meer woningen. De verwachting is dat dit soort duurzame warmtenetten ook elders in Twente vaker gerealiseerd zullen worden de komende jaren.

Duurzaam debat
Om op een bijzondere manier stil te staan bij deze mijlpaal organiseerden de partners die het DEC gerealiseerd hebben donderdag ook een debat over klimaat en duurzame energie. Helga van Leur leidde het debat in poppodium Metropool. Er werd aan de hand van scherpe stellingen gepraat over de ambities en kansen om Nederland versneld duurzamer te maken. Ook de rol van de overheid, bedrijfsleven en industrie kwamen ter discussie. Daarnaast praatten leerlingen van de middelbare school in Hengelo mee.

Jaargang: 9 • Nr 328• Wk 23

GOOR - Miriam en Audry Scholte van Mast en Nathalie en Anne Mensink uit Goor doen 22 en 23 juni 2019 mee aan de "Samenloop voor hoop" in Almelo.

De samenloop voor hoop is een 24-uurs estafettewandeling waarbij er geld wordt ingezameld voor het KWF. De reden waarom dat 24 uur is: Mensen met kanker zijn 24 uur ziek en met hun ziekte bezig, op deze manier kunnen "gezonde" mensen ook 24 uur met kanker bezig zijn in de positieve zin. Om zoveel mogelijk geld op te halen staat team "Goor gaat ervoor" op markten/braderieën om hun zelf gemaakte spullen zoals Fudge, engeltjes en koekjespotten te verkopen.

Ook in Markelo
Maandag 10 juni staan ze bij de "creatieve dag" bij de Pot, in Markelo. De opbrengst van de samenloop gaat naar onderzoek voor genezing en voorkoming van kanker en het "Alma inloophuis" in Almelo krijgt ook 10 proent van de opbrengst. Hier kunnen (ex)kankerpatiënten, maar ook familie terecht voor een luisterend oor of informatie.

Drijfveer
Omdat eenieder uit onze groep iemand in haar naaste kring kent die kanker heeft, een survivor is of de strijd helaas heeft verloren, doen wij mee met deze actie. Wilt u weten wat het team allemaal doet? Ga dan naar de Facebookpagina: Samenloop voor hoop Almelo 2019, team 'Goor gaat ervoor'. Mocht u ze willen steunen middels een donatie, dan kan dat via: https://acties.samenloopvoorhoop.nl/heelgoorbakt

Zomerfair en Open Huis bij Het Geurts

HENGELO - Op zaterdag 15 juni 2019 van 11.00 tot 16.00 uur organiseert Erve Het Geurts een Zomerfair waar tijdens de dagbesteding zelfgemaakte producten tegen een schappelijk prijsje te koop zijn.

De Zomerfair is een jaarlijks terugkerend evenement waarop deelnemers van Erve het Geurts kunnen laten zien wat er nog wel kan. De producten die gemaakt worden tijdens de dagbesteding leveren toegevoegde waarde op voor hen en voor de mensen die wel een ouderwets gemaakte pot jam, kruidenboter, fraai handwerk of mooie kaart kunnen gebruiken. En dat is nog maar een kleine greep uit wat er te zien is. Vrienden van het erf laten u bij de Zomerfair kennis maken met hun producten en/of diensten. Zo is er natuurhoning beschikbaar en zijn er bijzondere vogelhuisjes. Vele vrijwilligers helpen om er een gezellige bijeenkomst van te maken met een hapje en drankje. De live muziek wordt deze keer verzorgd door gospelkoor Tribute en de kapel van TFO. Zo ontstaat een gezellige, kleinschalige markt. Toegang is gratis, parkeren uitsluitend op de aangegeven plaatsen.
Tijdens de Zomerfair is er ook een Open Huis, zodat ook de ontvangstruimte van de dagbesteding kan worden bekeken. Ook de rest van de locatie van Erve het Geurts, aan de Geurdsweg 20 in Hengelo, is op dat moment toegankelijk. In het landelijke buurtschap Oele biedt de stichting Erve Het Geurts een programma aan, waarbij talenten van mensen met een zorgvraag worden aangesproken. Deelnemers zijn tevreden en ervaren de persoonlijke aandacht voor hun mogelijkheden.

Zwem4Daagse 50 jaar

MARKELO - De KNZB organiseert al 50 jaar de Zwem4Daagse. In verband met dit jubileum geeft de KNZB tot en met december 2019 iedere maand twee prijzen weg voor iedereen die een nieuwe zwemmer mee neemt naar de Zwem4Daagse. Kijk op www.zwem4daagse.nl en ga naar de winactie. In het verrassingspakket zitten ook 4 vrijkaartjes voor het zwembad.

Bij 'De Vijf Heuvels' in Markelo werd in 1975 de eerste Zwem4Daagse georganiseerd door het plaatselijk actiecomité en in 1978 heeft de zwemclub, toen nog ZPC Maarkel, de organisatie overgenomen. In 1982 waren er ruim 800 deelnemers, mede door het omlijstingsprogramma en het buurtwaterpolotoernooi (zie foto). Ook dit jaar wordt de 4-daagse georganiseerd door ZPC de Hof samen met 'De Vijf Heuvels' van dinsdag 11 tot met vrijdag 14 juni. Gegarandeerd 4 avonden gezelligheid met dit jaar als thema 50 jaar Zwem4Daagse en dat zien we terug met spelletjes van toen zoals het stuiver-duiken en spijkerbroek-hangen. Ook kan men op het droge steltlopen, hoepelen en hinkelen en zijn er bekende 50 plussers uitgenodigd. Uiteraard zijn er ook weer wafels te koop en zijn de middenstanders van de Hof van Twente benaderd voor de prijsjes van de jaarlijkse loterij.
Het ticket kost zonder korting € 9,-. Hiermee kan alle 4 avonden gezwommen worden van 18.00 tot 19.30 uur en ontvangt men op de laatste avond een certificaat en mooie medaille. Inschrijven kan bij de receptie van zwembad 'De Vijf Heuvels' aan de Potdijk 5 waar men na betaling gelijk de deelnamekaart mee krijgt. Inschrijven kan nog tot en met de eerste avond 11 juni. In verband met de drukte op die avond is het advies om al eerder in te schrijven. Vergeet dan niet de deelnamekaart mee te nemen als bewijs van betaling op de eerste zwemavond.

Column

Dick

"Boulevard. Toekomst van Enschede?" Zo begint een artikel in de Nieuwsbrief van de PvdA-Enschede van de hand van Dick Buursink. Dick is nooit te beroerd een discussie te starten over een omstreden politiek standpunt. Helemaal niet als het over verkeer in de binnenstad gaat, waarbij hij redelijk ongenuanceerd de fietser de hemel in prijst en de automobilist, die in het stadscentrum moet zijn nog net geen lijfstraffen in het vooruitzicht stelt, maar veel scheelt het niet.

Want het is voor Dick een zeer principiële zaak; hij haalt zelfs de tweedeling van de maatschappij erbij. Dick ziet in het stadscentrum een enclave gebouwd worden voor rijke mensen. En Dick kan het weten, want hij woont er zelf ook. Hij grijpt terug op principes uit de jaren 60, waar de Groningse bestuurders nogal van gecharmeerd waren. De belemmering van het doorgaande verkeer door het stadscentrum was een steen des aanstoots voor bezoekers van de stad; je bleef rondjes rijden en kwam steeds op hetzelfde punt terug. Volgens mij zijn de meeste stadscentra tegenwoordig op deze manier ingericht; in principe is met een beetje goede wil, alles in het centrum met de auto te bereiken onder voorwaarden, bijvoorbeeld voor 11 uur bevoorrading van de winkels en horeca.

"Wat moet een binnenstad bewoner met een auto?", vraagt Dick zich af. Nou ik weet wel een stuk of wat volledig legitieme bezigheden, waarvoor een auto verduvelde handig is. Zoals het ophalen van een kerstboom, of het wegbrengen van het voetbalelftal van je oudste zoon. Ik noem maar iets. Hij roept op tot een maatschappelijk debat en vindt dat alleen fietsers en voetgangers ruim baan moeten krijgen en daarmee zijn we nu terug bij de jaren 60, de jaren van het autootje pesten. Met een streng, anti-autobeleid nu (Enschede heeft de hoogste parkeertarieven in de regio!) zou het kind weleens met het badwater weggegooid kunnen worden.

Het stadshart van Enschede heeft nu een stabiliteit bereikt, waar bezoekers en ondernemer blij mee mogen zijn. In en vlakbij het centrum zijn nog enkele zeer veelbelovende (bouw-)terreinen, waarmee wonen en werken in het stadshart nog verbeterd kunnen worden. Maar dan moet de bezoeker zich wel welkom voelen; het openbaar vervoer binnen de stad en naar en van Enschede is slecht. Enschede is meer dan een textielstad of een studentenstad. De kop van de Boulevard is niet de toekomst van Enschede, de kop is onderdeel van die toekomst. Een binnenstad heeft veel meer aspecten dan wonen en shoppen en dat betekent dat de toegankelijkheid van het centrum voor alle verkeersdeelnemers gegarandeerd moet zijn. Inclusief betaalbaar en gemakkelijk parkeren.

Ik ben Edith Westendorp en ik geef op 18 juni a.s. de workshop ‘Koken zonder pakjes en zakjes’. Naast docente bij de Volksuniversiteit heb ik een eigen bedrijf.

Bij de Volksuniversiteit bied ik elk seizoen een groot aantal workshops aan. Tijdens de workshop ‘Koken zonder pakjes en zakjes’ leer ik je hoe je bijvoorbeeld een lekkere gezonde pastasaus kunt maken, een lekkere nasi, een kipcurry en nog veel meer doordeweekse gerechten. Alles zelf te maken zonder ingewikkelde ingrediënten en volgens recepten die niet al te veel tijd kosten. Je leert zelf kruidenmixen maken en op eenvoudige wijze sauzen en dressings maken zonder dat je naar kant-en-klare potjes/flesjes en mixen hoeft te grijpen. Met veel praktische tips, uitleg en lekkere recepten! Mensen kennis laten maken met pure smaken is mijn passie. Samen combineren, proeven, proberen… Simpele ingrediënten uit laten groeien tot iets speciaals. Niet ingewikkeld, maar wel anders. Koken is gezelligheid, en dat wil ik jou laten zien tijdens mijn workshop.

Edith Westendorp

www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Maandag 10 juni 10:00 uur

't Is zoer kuijern met leu dee 't froai
met zichzelf etröffen hebt.

Legendarische pianist komt naar Hengelo

Foto: Tout Le Monde Aime Les Pingouins

Legendarische pianist komt naar Hengelo

HENGELO - De legendarische pianist Stephen Kovacevich zal op 8 juni naar Hengelo komen waar hij in het kader van de International Holland Piano Series een bijzonder concert zal verzorgen samen met zijn pianovrienden. Het concert met de titel "Stephen Kovacevich & Friends" vindt in de Waterstaatskerk plaats.

De Amerikaanse Stephen Kovacevich is een ware levende legende. Hij trad op samen met de grootste orkesten en dirigenten van de wereld (waaronder Leopold Stokowski, Simon Rattle en Bernard Haitink), bracht meer dan 25 cd-opnames uit bij EMI en Philips en was tevens de echtgenoot van een andere levende pianolegende, Martha Argerich, met wie hij nog steeds samen veelvuldig optreedt in de grote zalen ter wereld. "Het is buitengewoon uniek dat we het voor elkaar hebben kunnen krijgen om zo'n grote pianist naar Hengelo te brengen" vertelt Santiago Juncal, artistiek directeur van de International Holland Piano Series "normaalgesproken speelt Kovacevich slechts in de grote concertzalen ter wereld zoals Carnegie Hall, de Philharmonie van Parijs en Wigmore Hall in Londen. Twee maanden geleden speelde hij nog voor een uitverkochte Grote Zaal in het Concertgebouw. Op 8 juni zal hij speciaal naar Hengelo voor een concert in de Waterstaatskerk, hoe bijzonder is dat!"

Friends
Naast de grote maestro Stephen Kovacevich zelf, zullen een tal van acht jonge toppianisten optreden, de zogeheten 'friends', die speciaal voor dit concert uit alle hoeken van de wereld naar Hengelo zullen komen. Zo zullen onder meer bekende namen als Vitaly Pisarenko, Nicolas van Poucke, en Rosalía Gómez Lasheras samen met Stephen Kovacevich optreden. Dat er zoveel talent bij elkaar komt voor dit unieke concert is op zichzelf bijzonder. Met twee vleugels op het podium belooft het een absoluut spektakel te worden. Er zullen meerdere werken voor twee piano's ten gehore worden gebracht, maar ook werken voor 8-handen aan twee piano's en zelfs 16-handen aan twee piano's! Het wordt gegarandeerd een feestje!

Chris Maene
Op het concert zullen geen gewone Steinway piano's worden bespeeld, maar de bijzondere rechtsnarige piano's van Chris Maene. Juncal legt uit: "In de tijd van de grote componisten zoals Mozart en Beethoven liepen de snaren in alle piano's evenwijdig aan elkaar, dus rechtsnarig. Maar vanaf 1875 veranderde dat en begon men met het bouwen van piano's met gekruiste snaren om kosten en materiaal te besparen. Daarmee is echter het originele karakter en kleur, de transparantie van het instrument, verloren gegaan.' Maar toen de wereldberoemde pianist Daniel Barenboim in 2011 op een oude rechtsnarige piano van Franz Liszt speelde, was hij zo geïnspireerd door de transparante klank dat daar nieuw leven in besloot te blazen: samen met de Belgische pianofabrikant Chris Maene bouwde hij aan een moderne rechtsnarige piano. Dat resulteerde in de Chris Maene Straight Strung Concert Grand, zoals deze rechtsnarige piano's worden genoemd. Er bestaan in de hele wereld nog geen 10 piano's zoals deze, waarvan Daniel Barenboim er twee in zijn privébezit heeft. Op 8 juni zullen twee van deze unieke instrumenten in de Waterstaatskerk staan, heel bijzonder! Het zal immers de eerste keer zijn dat Stephen Kovacevich op dit instrument speelt."

Het concert
Zaterdag 8 juni, 20.15 uur
Deuren open vanaf 19.30 uur
Prijs vanaf € 14,50 (aan de kassa €17,50)
Kaarten zijn te bestellen via www.hollandpianoseries.com

Alle kinderen moeten buiten kunnen spelen

TWENTE - Buiten spelen is een belangrijk aspect van het opgroeien als kind. Lekker buiten ravotten met vriendjes en vriendinnetjes, misschien een beetje kattenkwaad uithalen en uiteraard: genieten van de vele speellocaties die de gemiddelde woonwijk rijk is. Komende woensdag is er extra aandacht voor het buitenspelen tijdens de landelijke Buitenspeeldag.

Buiten spelen is volgens Jantje Beton, drijvende kracht achter de Buitenspeeldag, steeds minder vanzelfsprekend. Dit zien we ook terug in de concrete cijfers. Afgelopen jaar voerde Kantar Public (voorheen TNS Nipo) onderzoek uit naar speelgedrag en de bredere trends. Dit wees uit dat drie op de tien kinderen nooit buiten spelen of slechts één keer per week. Kinderen spelen ook minder regelmatig buiten dan in voorgaande jaren. De hoeveelheid uren die zij buiten spelen is eveneens fors minder.

Oorzaken
Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor de dalingen. Zo speelt ruim 39 procent van de kinderen liever binnen, waarbij uiteraard de moderne elektronica erg aantrekkelijk is. Toch moeten we dit niet als enige factor zien. Net zo'n grote groep geeft namelijk aan dat speelplekken saai zijn. Nog eens 15 en 16 procent van de kinderen geeft aan te druk te zijn met school en hobby's.

Oplossingen
De saaie speelplekken zijn in ieder geval een factor waar ouders en gemeenten in Twente actief aan werken. Zo worden ouders en kinderen steeds vaker betrokken bij het inrichten van de speelplekken. Gemeenten moeten meer doen met minder geld, waardoor de nadruk vaak wel ligt op een stukje zelfredzaamheid en meehelpen in de buurt. Zo zijn er buurten die zich actief inzetten voor het onderhoud van lokale speelvoorzieningen om deze te kunnen behouden.

Veel te beleven
Tijdens Buitenspeeldag worden door heel Nederland bijna 900 activiteiten gehouden. Ook in Twente zijn diverse leuke activiteiten te vinden. Kijk voor meer informatie op: www.jantjebeton.nl

Overijssel promoot logistiek op beurs

HENGELO - Het samenwerkingsverband Port of Logistics Overijssel is deze week van de partij op de Transport Logistic beurs in München. De Provincie Overijssel wil nieuwe contacten opdoen om zo de Overijsselse transport- en logistieke sector te versterken.

Twente is nu al een actieve regio op het gebied van transport en logistiek, met onder meer de Port of Twente. In onze regio wordt al ruim 6.5 miljoen toen aan bulkgoederen verwerkt in de overslag. Daarnaast beschikken we over een groot aantal transportbedrijven en zelfs gespecialiseerde bedrijvigheid op het gebied van drone-transport, een mooie toekomstige ontwikkeling. De ambitie is om deze logistieke positie in heel Overijssel verder te versterken en duurzamer te maken. Internationale profilering is hiervoor erg belangrijk. Naast de Twentse en Overijsselse deelname zijn ook nog eens 26 andere partijen uit Nederland vertegenwoordigd op de Duitse beurs.

Vijfde Nightskate Twente

HENGELO - Vrijdag 7 juni vindt de vijfde Nightskate Twente plaats. Deelnemers vertrekken vanaf het Stationsplein in Hengelo.

Het is een sportief en gezellig evenement dat start om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Iedereen kan gratis deelnemen aan deze sportieve avond. De organisatie heeft als missie om zoveel mensen mee te laten skaten door de straten van Hengelo. U kunt de regels en meer informatie vinden op www.nightskatetwente.nl

In het spoor van Stork

HENGELO - Iedere tweede zaterdag van de maand neemt Stichting De Verhalenkraal geïnteresseerden mee op een wandeling langs de 'vergeten' storklocaties.

De anderhalf uur durende wandeling begint om 11.00 uur bij Metropool aan het Industrieplein 10. De wandeling kost €7,50 per persoon, inclusief koffie en thee. Geïnteresseerden kunnen zich uiterlijk aanmelden tot en met de woensdag voor de wandeling via storkverhalen@gmail.com.

Recreatief zwemmen

MARKELO - Iedere vrijdagavond wordt er voor de jeugd van de basisschool een leuke avond georganiseerd.

Deze avond kan er door de jeugd recreatief gezwommen worden bij zwembad De Vijf Heuvels aan de Potijk 5 in Markelo. Deze avond duurt van 18.30 uur tot 20.00 uur en is uitermate geschikt voor jongens en meiden tot en met 12 jaar. Alle kinderen dienen in het bezit te zijn van een zwemdiploma.

Voetbalacademie: Toernooiwinst voor O13 en O12

ENSCHEDE - FC Twente Onder 13 en Onder 12 behaalde op Hemelvaartsdag mooie successen.

Beide teams namen deel aan een internationaal toernooi en wonnen de finale. Onder 13 won bij ONS Sneek Onder 12 won bij Focus '07 uit Culemborg. Op weg naar de finale won Onder 13 van onder meer KV Mechelen en FC Groningen. In de eindstrijd werd met 3-1 gewonnen van het Engelse Bournemouth. Onder 12 speelde onder meer tegen FC Utrecht, GA Eagles en Beerschot. In de finale werd met 5-0 gewonnen van RW Essen.

Mango Mobility heeft veel te vieren

ALMELO/HENGELO - Mango Mobility viert feest. Inmiddels is de vestiging in Almelo precies drie jaar open en er is een nieuwe vestiging gekomen in Hengelo. Tijd voor een feestje en ook u kunt daarvan profiteren. Op tweede pinksterdag bent u tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom voor een hapje en een drankje bij de vestiging in Almelo.

Dat Mango Mobility al meer dan tien jaar bestaat, heeft niet alleen te maken met de vergrijzing van de samenleving. Het is voornamelijk de kwaliteit, de service en de continue ontwikkeling van Mango, die daaraan ten grondslag ligt. Al jaren bent u welkom voor alle producten die ervoor zorgen dat u mobiel kunt blijven; van scootmobiel tot rollator en rolstoel, u vindt het allemaal bij Mango. En ook na aankoop kunt u blijven vertrouwen op Mango Mobility voor onderhoud en reparatie.

Cadeautjes van Mango
U kunt ervan profiteren dat Mango Mobility iets te vieren heeft, want er worden cadeautjes uitgedeeld. Zo krijgt u op alle accessoires en rollators korting die kan oplopen tot 25 procent en ook op de Cheetah 4 deluxe scootmobiel, het model uit het middensegment dat het meest luxe is, krijgt u een leuke korting. Deze kunt u nu voor € 2.599,- in plaats van € 2.799,- kopen. Ook wanneer u eerder een product heeft gekocht, kunt u daar nu nog van profiteren. Wanneer u iemand kent die een voertuig nodig heeft en diegene besteedt minimaal € 995,- bij Mango Mobility, dan kunt u uw cheque van € 50 verzilveren.

Vestigingen
Voor goed advies en service gaat u naar Mango Mobility in Almelo aan de Einsteinstraat 8a of in Hengelo aan de Drienerstraat 59. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.mangomobilty.nl.

Voorlopig einde asbestverbod

TWENTE - Het omstreden verbod op asbesthoudende daken is voorlopig van de baan. Dinsdag stemde de Eerste Kamer tegen het voorstel, dat verstrekkende gevolgen zou hebben voor mensen met een asbesthoudend dak.

Aanvankelijk was de nieuwe wet er op gericht om met ingang van 1 januari 2025 alle asbesthoudende daken simpelweg te verbieden. Als gevolg van dit beleid zouden huiseigenaren op eigen kosten het dak moeten laten saneren door een professioneel bedrijf. Kleinere oppervlakten zou men dan onder specifieke voorwaarden wel zelf mogen doen. Uiteindelijk stemde de Eerste Kamer niet in met het nieuwe beleid, ondanks laatste pogingen om de termijn op te rekken naar drie jaar en verdere coulance toe te passen bij schrijnende gevallen. Met het wegstemmen van het nieuwe asbestverbod is de onzekerheid voor huiseigenaren helaas nog niet helemaal weggenomen. Immers, het beleid zou in aangepaste vorm terug kunnen komen. De onzekerheid over het al dan niet invoeren van de nieuwe wet was ook de belangrijkste oorzaak achter de trage saneringen. Huiseigenaren waren immers weinig happig om nu op eigen kosten te saneren wanneer het beleid - zoals nu dus gebeurde - weer van tafel ging.

Risico's beperken
De redenatie om ook bestaande asbesthoudende daken sneller verplicht te laten saneren komt voort uit de mogelijke gezondheidsrisico's die deze daken op kunnen leveren. Zo kan een dak in verval raken door slecht onderhoud, waardoor gevaarlijke vezels los kunnen komen. Ook bij brand kan de verspreiding van asbest zorgen voor gevaarlijke situaties. Overijssel was landelijk gezien al wel een van de koplopers met betrekking tot het proactief saneren van dit soort daken. Zo werd dit onder meer bij boerenbedrijven gestimuleerd, in combinatie met plaatsing van zonnepanelen voor het verduurzamen van deze bedrijven.

Welkom in Tuin Beckelo!

BOEKELO/BECKUM - Zaterdag 15 en zondag 16 juni van 10.00 tot 17.00 uur zijn liefhebbers van alles wat groeit en bloeit van harte welkom in Tuin Beckelo aan de Beckumerstraat 460 tussen Beckum en Boekelo. Op liefst 2400 vierkante meter grond zijn een siergrassentuin, moestuin en een veelheid aan planten, struiken en bomen te bewonderen. Op kleur ingerichte borders zorgen letterlijk en figuurlijk voor een fraaie omlijsting, net als de schilderijen van Joke de Hullu. Her en der kunnen bezoekers plaatsnemen om in alle rust van al het moois te genieten.

Toen Elly Roelvink en Lambertus Hoogeveen in 2012 op de plek kwamen wonen, troffen ze een weide met nogal wat brandnetels en een tuin met voornamelijk laurierstruiken. De jaren erna kreeg de tuin langzaam maar zeker vorm. Als eerste werd de siergrassentuin ingericht, gevolgd door de moestuin. Nu zijn er ook een voortuin waar rood en wit de toon aangeven en een achtertuin met vooral gele en blauwe bloeiers.

Kleur bekennen
Elly en Lambertus schenken veel aandacht aan kleuren. Dat komt zeker ook tot uiting in de borders, waarvan ze er één in wit hebben uitgevoerd, één in blauw-wit en eentje in rood. Over kleur gesproken: in Tuin Beckelo vindt u geen groene augurken, wél paarse, en geen blauwe vergeetmenietjes, maar witte. Alsof het geheel al niet fleurig genoeg is, exposeert Joke de Hullu op 15 en 16 juni in Tuin Beckelo. Haar kleurrijke schilderijen met vaak natuurlijke motieven sluiten fraai aan bij de tuinomgeving. De kunstenares is aanwezig om desgewenst tekst en uitleg te geven.

Milieuvriendelijk
In Beckelo wordt milieuvriendelijk getuinierd zonder gebruik van gifstoffen. Dit betekent dat er soms 's avonds slakken met de hand moeten worden geplukt. Verder is er bij de selectie van planten en boompjes rekening gehouden met onder andere de vlinders en bijen.

Kraamkamer

De tuin is in een landelijke omgeving gelegen, nabij het Hof te Boekelo. Vogels weten dan ook hun weg naar Tuin Beckelo te vinden. Bosuilen broeden er al enkele jaren met succes, zoals er ook grauwe vliegenvangers zich hebben genesteld. Wie meer mee wil nemen dan alleen de indrukken en foto's kan kiezen voor een stukje Beckelo in de vorm van een stekje.

Meer informatie
Wie verhinderd is op zaterdag 15 en zondag 16 juni kan op zondag 7 juli, 4 augustus of 8 september terecht in Tuin Beckelo. Buiten deze dagen is de tuin op afspraak geopend voor tuinclubs: tuinbeckelo@gmail.com. Meer informatie is te vinden op https://www.bezoekmijntuin.nl/tuinen/beckelo/

Haringparty

DELDEN - Woensdagmiddag 12 juni om 16.00 uur wordt er een netwerkevent georganiseerd dat je niet wilt missen! Het betreft de eerste editie van Haringparty Hof van Twente bij Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven.

Het belooft een gezellige middag te worden, waarvoor een mooi doel is vastgesteld: samen een molen bouwen. De opbrengst van deze Haringparty wordt gebruikt voor de herbouw van de Eschmolen in Delden. Tijdens dit gezellige event wordt er groots uitgepakt met een spectaculaire veiling, culinaire hapjes, een goede DJ en heerlijke haring! De entreeprijs per persoon is € 53,62 inclusief dranken, hapjes en haringmaatjes. Carelshaven is gevestigd aan de Hengelosestraat 30 in Delden. Meer informatie is te vinden op www.haringpartyhofvantwente.nl

Museum Eungs Schöppe

MARKELO - Vanaf juni tot en met september worden er bij museum Eungs Schöppe op de donderdagmiddag verschillende demonstraties gegeven.

Tijdens deze interessante demonstraties worden diverse oude volkskunsten uitgeoefend, zoals doekrollen, kantklossen, knipmutsen maken, houtbewerken, koperslaan, zandstrooien enzovoort. Deze leerzame demonstraties beginnen iedere donderdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur en kost €3,50 per persoon. Museum Eungs Schöppe bevindt zich aan de Goorseweg 1a in Markelo.

Wat een poppenkast

GOOR - De Musical groep presenteert geïnteresseerden op vrijdag 14 juni hun eindvoorstelling "Wat een poppenkast". Aanvang vanaf 19.30 uur bij de Reggehof aan De Höfte 5 in Goor.

Nadat het circus is opgedoekt zijn er twee clowns en een poppenkastwagen zijn achtergebleven op het circusterrein. Clowns Jojo en Mini zijn verdrietig. Hoe komen ze nu aan nieuw werk? En hoe kunnen ze hun eten betalen? Terwijl ze zichzelf deze vragen stellen, komt er een geluid uit de poppenkast. Maar hoe kan dat? De poppenspeler is toch ook al weg? Er ontstaat een spel tussen pop Maaike uit de poppenkast en de werkelijkheid, waarbij allerlei bekende sprookjesfiguren voorbij komen.
Iedereen is welkom om deze fantasierijke voorstelling te komen bekijken. De voorstelling is geschikt voor jong en oud. Toegang is gratis!

Geef je buurt een boost!

HENGELO/BORNE - Welbions bestaat dit jaar 10 jaar en de voorganger van Welbions, Hengelosche Bouwvereniging, 100 jaar! Een mooi moment om inwoners van Hengelo en Borne een boost aan hun straat, buurt of wijk te laten geven. Iedereen in Borne en Hengelo kan hiervoor een voorstel inleveren.

Voorbeelden hiervan zijn een kunstwerk, een jaarlijks terugkerende theatervoorstelling, een buurtmoestuin of een tafeltennistafel. Het maakt niet uit of het kleine of grote ideeën zijn, als het maar ten goede komt aan de straat, buurt of wijk. De beste ideeën krijgen een geldbedrag om hun idee waar te maken. In totaal is er €10.000,- beschikbaar voor deze actie.

Spelregels
Niet alleen huurders van Welbions kunnen een voorstel inleveren; alle inwoners van Borne en Hengelo kunnen dat doen. Huurders en bewoners moeten wel betrokken zijn bij het idee dat ze indienen. In het voorstel moet staan hoe buurtbewoners betrokken worden, zodat er verbinding en ontmoeting ontstaat in de buurt. Op de website www.welbions.nl/geefjebuurteenboost staan alle spelregels en meer informatie.

Voorstel indienen
Een voorstel kan ingediend worden tot vrijdag 28 juni. De jury maakt in september bekend wie genomineerd zijn voor 'Geef je buurt een boost'.

9 / 16

Ignis en Swift voordelig leasen

TWENTE - Waren het eerst vooral bedrijven die auto's leaseden, tegenwoordig is private lease niet meer weg te denken.

De zakelijke lease kan in twee vormen: financial lease of operational lease. Bij de eerste vorm wordt u eigenaar van de auto zodra het contract ingaat. De leasemaatschappij blijft bij operational lease de eigenaar van het voertuig. Alle risico's zijn voor de eigenaar.

Private lease
Voor de particulier is leasen van een auto ook mogelijk via de private lease en dit is vergelijkbaar met de operational lease. Het gemak is voor u, de bestuurder, en de rest is eigenlijk voor de leasemaatschappij, de eigenaar van het voertuig. Bij de Suzuki dealer kunt u nu wel heel voordelig leasen. U kunt tijdelijk al in een Suzuki Ignis rijden vanaf € 218,- per maand of een Suzuki Swift vanaf € 228,-. De normale leaseprijzen zijn respectievelijk € 259,- en € 269,-. U krijgt dus minimaal € 40,- voordeel per maand! Genoemde bedragen zijn op basis van een looptijd van 48 maanden en 10.000 kilometer op jaarbasis. Alle voordelen voor u te benoemen, is niet te doen. Het is makkelijker om de nadelen op te sommen: u moet zelf boetes voor verkeersovertredingen en de brandstof betalen en natuurlijk het leasebedrag per maand moet betaald worden

Eigenaar worden?
U kunt natuurlijk ook overgaan tot aankoop van bijvoorbeeld de Suzuki Ignis. De Ignis waarvoor u bij lease € 218,- per maand betaald, is ook te koop voor € 15.899,-. En dan rijdt u in een mooi vormgegeven Suzuki in de kleur Fervent Red met een viercilinder benzinemotor met 90 pk. Een zuinige auto met een verbruik van 4,6 liter per 100 km. Verder heeft deze Ignis ook de gemakken als airco, centrale deurvergrendeling, elektrisch bedienbare ramen voor, elektrische stuurbekrachtiging en elektrisch verstelbare buitenspiegels. De Suzuki Swift die u leaset voor € 228,- per maand is te koop voor € 16.799,-

Voor meer informatie over private lease of de diverse modellen Suzuki gaat u naar de Suzuki-dealer. Vindt uw dealer via www.suzuki.nl/auto/

Valhelm hoofdzaak

Een bekende slogan in de jaren zeventig toen een valhelm op een bromfiets opeens verplicht werd. Voor velen een reden om de bromfiets te laten staan toen er gekozen moest worden tussen een fatsoenlijk kapsel of snel op je werk of school te zijn. In 2019 lijkt zich weer een soortgelijke gebeurtenis te gaan voordoen. In Amsterdam is het al zover, de snorscooters moeten van het fietspad en de berijder moet verplicht een helm op. Maar of het in dit geval een bijdrage is aan de veiligheid van de snorscooter mogen we ons toch afvragen. Want officieel mag een snorscooter slechts 25 km per uur rijden. En daar wringt nu eigenlijk wel de schoen.

Want is het niet zo dat het merendeel van die snorscooters helemaal geen 25 km per uur rijdt, maar vaak wel het dubbele? En als je dan met snelheden van tegen de vijftig tussen de fietsers door manoeuvreert op het fietspad in een drukke stad, leidt dat meestal tot ergernissen en gevaarzetting voor fietsers op het fietspad. Een situatie die het stadsbestuur van Amsterdam ertoe heeft aangezet deze maatregel te nemen. Maar zou het niet eerlijker geweest zijn voor de snorscooterrijders, die zich wel netjes aan de wet hebben gehouden, dat er meer gehandhaafd zou zijn op die grote hoeveelheid overtreders met opgevoerde snorscooters? Nu zullen velen - net als in de jaren zeventig - afhaken op het feit dat ze met 25 km per uur en met een helm op, op de weg moeten rijden. Slecht voor het kapsel en slecht voor je eigen veiligheid. Om nog maar niet te denken aan scooterwinkels die dit gaan merken in de verkopen. Soms kun je een (stads)bestuurder niet zo goed begrijpen.

Kom de succesvolle Toyota Camry bewonderen in de showroom

TWENTE - Vanaf 23 mei is de Toyota Camry weer te bewonderen in de Nederlandse showrooms en dus ook bij uw Toyota-dealer. Voor het eerst werd de Camry begin jaren 80 van de vorige eeuw op de markt gebracht. Niet alleen in Nederland maar in zo'n 100 landen. Hier verdween de Camry, maar in andere landen bleef dit model gewoon op de markt. Het model wist zelfs verkooprecords te verbreken.

De Toyota Camry is alleen leverbaar met een 2,5 liter viercilinder benzinemotor in combinatie met een elektromotor en gekoppeld door een automatische versnellingsbak. Ondanks dat er geen keuze is in motoren en transmissie, zult u niet teleurgesteld zijn in de Camry. Met een perfecte wegligging en een krachtige motor van 128 pk is de auto snel en zeker ook comfortabel. Toch is de Toyota Camry ook een zuinige auto door de hybride aandrijflijn. De gemiddelde uitstoot is namelijk 98 gram per kilometer en het verbruik ligt op 4,3 liter per 100 kilometer.

Vier uitvoeringen
De Toyota Camry is leverbaar als Active, Dynamic, Executive en Premium. De Active is leverbaar vanaf een prijs van € 39.995,- en voor dat bedrag krijgt u al een rijk uitgeruste zakelijke sedan met LED-verlichting, buitenspiegels en deurgrepen in carrosseriekleur, elektrisch inklapbare ven verwarmbare buitenspiegels, airconditioning, elektrisch bedienbare ramen vóór en achter, elektrische stuurbekrachtiging, vijf airbags en diverse Toyota Safety Sense veiligheidstechnieken als Automatic High Beam en Lane Departe Alert.

De uitdaging
De Toyota Camry heeft maar één uitdaging: niet kopen. Ga naar de showroom van de Toyota-dealer bij u in de buurt. Deze vindt u via www.toyota.nl. Hier vindt u ook meer informatie over de Toyota Camry en alle extra opties.

Citroën prominent aanwezig op nationale oldtimerdag

LELYSTAD - Citroën bestaat 100 jaar en viert dat uitgebreid tijdens de Nationale Oldtimerdag op zondag 16 juni op de Bataviaboulevard in Lelystad.

Wie kent niet het Klaverblaadje, de Traction Avant, de 2CV, de HY, de Snoek, de SM, de BX of de Cactus? Zomaar een greep van bekende modellen uit de Citroën-historie. In 1919 kwam het eerste model – Citroën A – uit de fabriek met de eerste lopende band in Europa. Het een eeuw 'jonge' automerk heeft ruim 300 modellen voortgebracht en op zondag 16 juni wordt hiervan een fraaie overzichtstentoonstelling gevormd tijdens de 35e editie van de Nationale Oldtimerdag. Van de eerste voiture tot het allernieuwste exemplaar. Citroën laat zien dat het de kunst van comfort en design verstaat.

Nederlandse roots
"Een leuk detail is dat grondlegger André Citroën (geboren in 1878) Nederlandse roots had: zijn overgrootvader Roelof was groenten- en fruithandelaar in Amsterdam en koos in 1811 bij de Burgerlijke Stand als achternaam Limoenman. Zijn zoon Barend veranderde die naam in Citroen. Kleizoon Levie verhuisde vervolgens met zijn gezin naar Frankrijk. Diens zoon André zette op aandringen van een Parijse leraar een trema op de e in zijn achternaam, opdat de Fransen het beter konden uitspreken. Nederland was daarnaast een van de eerste landen waar Citroëns werden geïmporteerd. Kortom: een mooie gelegenheid om de banden tussen Citroën en Nederland weer aan te halen, een uitgelezen kans op de komende Nationale Oltimerdag" aldus Anne Lobbes, woordvoerder van Citroën Nederland BV. "Viert u met ons deze bijzondere verjaardag mee op 16 juni? Citroën Nederland en de 30 allermooiste Citroëns van Nederland verwelkomen u graag".

De Nationale Oldtimerdag (7e lustrum) met ruim 400 deelnemende historische automobielen is een gratis toegankelijk evenement met als motto 'Erfgoed dat beweegt'.

Lease of koop de Jeep Compass

TWENTE - Heeft u de nieuwste Jeep Compass al gespot? De Compass is herkenbaar aan de zevensleufs grille uitgevoerd in glanzend zwart met verchroomde omlijsting. En natuurlijk ook aan de breedte van het voertuig. Heel kenmerkend voor het aanzien van de auto, maar ook zeer functioneel. Het zorgt ervoor dat de Compass een solide wegligging heeft en offroad-eigenschappen waar menigeen jaloers van zou worden.

Zoals van Jeep inmiddels verwacht mag worden, is dit model geschikt voor het stadsverkeer en voor de wildernis. De Compass is uitgerust met actieve rijassistentiesystemen die goed van pas komen in het drukke verkeer. Ze waarschuwen als er een aanrijding dreigt plaats te vinden met de voorganger, als de rijbaan verlaten wordt en wanneer er iets in uw dode hoek bevindt. Offroad wordt u bijgestaan door de Selec-Terrain-tractieregeling. Door de instelling Auto, Snow, Sand, Mud en Rock te kiezen, worden maar liefst twaalf systemen aangepast aan de gekozen omstandigheden en dat zorgt voor optimale controle en grip in alle situaties.

Keuzevrijheid
Benzine of diesel? 1.4 liter of 2.0 liter? Automaat of handgeschakeld? Welke kleur? Veel keuzevrijheid dus bij de Jeep Compass. Ook kunt u kiezen of u liever de Compass wilt leasen voor een prijs vanaf € 499,- per maand of wilt kopen voor een prijs vanaf € 32.950,-. Ga voor meer informatie naar Jeep-dealer of naar www.jeep.nl

Wereldsucces voor Van Mossel Kia

TWENTE - Van Mossel Kia timmert al even flink aan de weg, en met succes. De autodealer is in Azerbeidzjan benoemd tot Global Kia Dealer of the Year 2019.

Bas Huijzer van Van Mossel Kia had de eer om af te reizen naar het prachtige Baku in Azerbeidzjan namens het bedrijf. Daar kreeg hij van Michael Choo te horen dat Van Mossel Kia is verkozen tot de prestigieuze titel van Global Kia Dealer of the Year 2019. Deze titel wordt alleen uitgereikt aan de beste Kia dealers wereldwijd.

De prijs kan door Van Mossel Kia, met vestigingen in onder andere Hengelo en Apeldoorn, worden toegevoegd aan de rij met reeds behaalde successen. De relatief jonge Kia dealer mocht zich in 2017, 2018 en 2019 winnaar van de Top Dealer Award noemen. Deze titel hoort bij de beste Kia dealers van het land. Daarnaast won Van Mossel Kia in 2018 ook de Platinum Prestige Award, welke aangeeft dat ze tot de top 10 beste Kia dealers van Europa behoren. De nieuwste titel is nog eens een kroon op het werk, maar zeker niet de laatste doelstelling van het bedrijf.

Persoonlijk contact
Op hun website bedankt Van Mossel Kia iedereen voor de medewerking die heeft geleid tot het behalen van deze successen. Ondertussen blijven hun werkzaamheden doorgaan. Ze staan voor je klaar met direct persoonlijk contact over de vraag die jij hebt, en informatie over de laatste ontwikkelingen en beste modellen. Kijk op vanmossel.nl/kia om een vestiging in de buurt te vinden.

De Renault Captur nu met gratis automaat

TWENTE - Een auto die perfect is voor het verkeer in de stad of op de snelweg: de Renault Captur. Met de Captur krijgt u als bestuurder er een paar extra ogen bij. U krijgt hulp van de auto bij het vinden van een parkeerplaats en het inparkeren. U wordt gewaarschuwd als de systemen van de Captur gevaar zien en de auto helpt ook nog eens bij het remmen in noodgevallen.

De Renault Captur is leverbaar in meerdere uitvoeringen. Zo rijdt u al vanaf € 20.490,- in de Life. Een comfortabele auto die precies dat doet wat moet: u op een veilige manier naar de plaats van bestemming brengen. De meest luxe uitvoering is de Initial Paris met onder andere een audiosysteem met zes speakers en een subwoofer, smartphone replication, met leer bekleed stuurwiel, verwarmbare voorstoelen, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, veiligheidssystemen als actieve bochtverlichting, noodstopbekrachtiging en blind spot warning. Deze is al leverbaar vanaf € 31.490,-. Naast de standaarduitrusting heeft u natuurlijk nog de mogelijkheid om te kiezen voor een aantal opties om de Captur te personaliseren.

Gratis automaat
Waar het brandstofverbruik bij de meeste automaten hoger ligt dan bij een handgeschakelde uitvoering, is daar geen sprake van bij de automaat met dubbele koppeling op de Captur. De transmissie schakelt vloeiend en gebruikt niet meer dan de handgeschakelde versie. Nu heeft Renault de actie lopen dat u gratis voor een automaat kunt kiezen bij de Renault Captur TCe 150 EDC Intens met vanafprijs € 25.490,-. Ga voor de volledige voorwaarden naar www.renault.nl of vraag er bij uw Renault-dealer naar. Ook deze vindt u via www.renault.nl

Het negeren van een rood kruis vastgelegd met camera's

AMERSFOORT - Op de A28 bij Amersfoort loopt tot 1 juli een proef met camera's, die het negeren van een rood kruis boven de weg gaan registreren.

Een rood kruis boven een rijbaan lijkt soms zo zinloos. Waarom niet rijden op die baan als het verkeer op de overige banen vaststaat? Wat u niet direct kunt zien, is dat er verderop wegwerkzaamheden worden uitgevoerd of dat een automobilist gestrand is met autopech. Wanneer u dan met volle snelheid op de werkzaamheden of de gestrande auto inrijdt, zijn voor zowel u als voor de ander de gevolgen ernstig. Mensen zijn zelfs overleden als gevolg van het negeren van een rood kruis.

Boetes
Nu kunnen alleen boetes opgelegd worden als een politiebeambte de overtreding constateert en hierover een verklaring aflegt. De camera's gaan dit overnemen. Met slimme software worden alleen de overtreders gepakt en beboet. Er wordt zelfs een korte video-opname gemaakt om te kunnen zien of er eventueel sprake is van een uitzonderingssituatie. Soms komt een bestuurder er niet onderuit om op een rijbaan met een rood kruis te rijden door bijvoorbeeld het moeten uitwijken om een aanrijding te voorkomen. De boete voor het negeren van het rode kruis is vastgesteld op € 240,-.

Vervolg
Na de evaluatie van de proef wordt gekeken of het systeem ook op andere wegen toegepast gaat worden.

BMW introduceert nieuwe 1-serie

TWENTE - Jong, cool en 'urban'. Zo omschrijft BMW de nieuwste generatie 1-serie. Het merk hoopt met de sportief gelijnde nieuwe 1 serie een wat jongere koper te trekken. Aan de marketing zal het niet liggen: BMW benadrukt de sportiviteit van het model, de wendbaarheid en rijplezier en ook vooral het design. Toch zijn er ook belangrijke verschillen met de eerdere generatie 1-serie.

BMW introduceerde de eerste generatie 1-serie al weer in 2004. Hij heeft zichzelf echt vast weten te stellen als een mooie compacte middenklasser. Na een laatste facelift in 2015 was het ook wel nodig om een en ander te actualiseren. BMW koos voor een geheel nieuw platform met voorwielaandrijving in plaats van achterwielaandrijving. Dit leverde onder meer wat meer been- en hoofdruimte op voor passagiers en de bagageruimte nam toe tot standaard 380 en maximaal 1.200 liter. De nieuwe 1-serie komt beschikbaar in diverse varianten, namelijk de Luxury Line, Sport Line en de meest sportieve M Sport. Deze biedt een optimaal sportonderstel en aerodynamicapakket, bovenop de krachtige BMW M135i x-Drive motor. Kopers genieten van het hoogwaardige interieur dat uiteraard naar wens samen te stellen is.

Meer informatie
BMW heeft op dit moment nog niet de concrete informatie bekendgemaakt over de prijzen en levertijden van de nieuwe BMW 1-serie. De huidige BMW 1-serie begint bij 31.114 euro. Geïnteresseerden kunnen al wel via www.bmw.nl hun interesse kenbaar maken om zo straks als een van de eersten in de nieuwe telg te kunnen rijden.

Nieuwe Opel Corsa is elektrisch

2019 Opel Corsa-e Foto: William Teixeira

TWENTE - Opel biedt de volledig nieuwe, zesde generatie van de Corsa voor het eerst aan met volledig elektrische aandrijving.

Met deze elektrische variant haalt Opel elektrische mobiliteit uit zijn nichebestaan. De Corsa heeft miljoenen mensen mobiel gemaakt en gaat nu een stap verder door emissievrije mobiliteit bereikbaar te maken voor velen. De orderboeken van de nieuwe Corsa openen over enkele weken, te beginnen met die voor de elektrische Corsa-e, gevolgd door de benzine- en dieselversies.

Uitstekende cijfers
De Opel Corsa-e biedt een actieradius van 330 km (volgens WLTP1). De stroom wordt geleverd door een 50 kWh-batterij met een fabrieksgarantie van acht jaar. De batterij kan worden opgeladen met verschillende snelheden via een huishoudelijk stopcontact, wallbox of snellader. In het laatste geval is de batterij in slechts 30 minuten tot 80% op te laden. Gebruikers kunnen de laadstatus controleren via de 'myOpel' app, waarmee ze ook laadtijden en -kosten kunnen optimaliseren. De Corsa-e is net zo compact als de vorige generatie Opel Corsa, maar hij oogt sportiever, mede dankzij de 48 mm lagere daklijn. Dit gaat overigens niet ten koste van de hoofdruimte, want de bestuurdersstoel is 28 mm lager geplaatst. Verder is de rijdynamiek van hoger niveau dankzij het lagere zwaartepunt en de snellere reactie op de input van de bestuurder. Het moderne interieur omvat onder meer een volledig gedigitaliseerde cockpit.

Connectiviteit
Het systeem Multimedia Navi met een 7,0-inch touchscreen en Multimedia Navi Pro met 10,0-inch touchscreen bieden de nieuwe 'Opel Connect'-telematicadienst. Waardevolle functies als Live Navigation met real-time verkeersinformatie en directe verbinding met pechhulpdiensten en Emergency Call zorgen voor extra gemoedsrust bij de bestuurder.

Kind en dier niet in de hete auto

TWENTE - "Jonge kinderen uren lang opgesloten in hete auto Tilburg"; een kop in de Telegraaf afgelopen week. De eerste zonnige dagen zijn weer een feit, en daarmee helaas ook de eerste gevallen van kinderen en dieren die in een hete auto achtergelaten worden.

Afgelopen week liep het gelukkig goed af met de kinderen - agenten wisten ze snel te bevrijden en de ouders moesten een verklaring afleggen op het bureau. Maar helaas gaat het ook enkele keren per jaar gruwelijk mis. Hoewel we bij dit soort situaties vaak denken aan de échte zomerse dagen met 30 graden en meer, kan het zelfs in de lente al snel gevaarlijk worden.

Snelle stijging
Wanneer men de auto parkeert bij warmer weer kan de temperatuur al snel oplopen tot gevaarlijke waarden. Bij een buitentemperatuur van 21 graden bereikt een in de zon geparkeerde auto in 10 minuten al de 31 graden. Na een half uur zit de temperatuur op 40 graden. Bij een buitentemperatuur van 30 graden zit de auto na 10 minuten al op 40 graden. In een half uur is dit opgelopen naar 48 graden. Ook even snel een boodschap doen kan dus gevaarlijk zijn.

Raam inslaan
Naast dat het een teken van weinig inzicht is om kind en dier in een hete auto te laten zitten, loopt u ook het risico op vervolging en een paar kapotte ruiten. De politie schroomt zich doorgaans niet om een ruit in te slaan om deze te bevrijden. Bent u passant en ziet u een soortgelijke situatie van een kind of dier in een overduidelijk snikhete auto? Schakel dan de politie of dierenambulance in en probeer gelijk de eigenaar te vinden. In extreme situaties met acuut gevaar is het inslaan van een ruit in principe geoorloofd, hoewel het verstandig is om dit zeker niet zomaar te doen. U zou aansprakelijk kunnen zijn als de politie niet mee gaat in deze noodzaak.

Productie-mijlpaal voor Fiat 500X

TWENTE - De crossover is de afgelopen jaren een populair segment. Veel nieuwe autokopers kiezen voor een auto die nét wat groter is en wat meer comfort en ruimte biedt. Het is ook een heel volwassen segment met sterke modellen die goed in de smaak vallen. Bij Fiat is de 500X een succesvol model.

Deze maand bereikte Fiat een mooie mijlpaal in de productie van deze veelzijdige crossover. Het 500.000-ste voertuig rolde van de band. Niet slecht voor een auto met een introductie in 2014. De introductie was eigenlijk een voor de hand liggende stap. Fiat bracht door de jaren heen al veel varianten uit van de compacte en vrolijke 500, waaronder ook grotere modellen zoals de 500L. Fiat gaf de 500X vorig jaar een subtiele facelift om deze gelijk te trekken met de huidige ontwerptaal van het merk. De auto is voorzien van de meeste innovaties en gemakken die we bij een moderne auto mogen verwachten. En dit alles in een vrolijk pakket qua design. In Nederland blijkt de 500L nog net iets beter te verkopen dan de 500X.

Feestje
Fiat laat de productie-mijlpaal zeker niet onopgemerkt voorbij gaan. Zo kunnen kopers momenteel ook de Fiat 500X 120th edition aanschaffen, met diverse stijlelementen én een gratis zes maanden Apple Music-abonnement. Het gamma van de 500X omvat in Nederland verder nog de Urban en Cross edities, waarbij de Urban begint bij 25.295 euro, de 120th Edition bij 26.695 en de Cross bij 27.233. Fiat biedt uiteraard ook gedurende het jaar diverse interessante kortingsacties, dus het loont om u hier in te verdiepen.

15 / 16