Hart van Hengelo-Oldenzaal

11 mei 2018

Hart van Hengelo-Oldenzaal 11 mei 2018


Media-adviseur Kevin heeft Hart voor ondernemers

HENGELO - Hart van Hengelo is al jaren uw vaste weekkrant. Een trouwe metgezel die wekelijks op de mat valt met het laatste nieuws uit de gemeente, leuke activiteiten in de brede regio en natuurlijk ook nieuws van uw lokale ondernemers. Naast de redactionele inzet om iedere week weer een gevarieerde krant uit te brengen spelen ook onze media-adviseurs een belangrijke rol in dit proces.

In Hengelo komt u hem de komende tijd steeds vaker én herkenbaar tegen: media-adviseur Kevin ten Vergert. Direct herkenbaar dankzij de bestickerde bedrijfsauto met het bekende rode logo van de Hart-kranten. Als media-adviseur bezoekt hij uiteenlopende bedrijven en organisaties om met hen in contact te komen en hen te helpen bij het onder de aandacht brengen van hun boodschap. "Hierbij denken veel ondernemers natuurlijk aan reclame, maar dit is slechts één mogelijke optie.", aldus Ten Vergert. "Zo bieden wij ook de mogelijkheid om redactionele artikelen te schrijven zodat een bedrijf of organisatie zo goed mogelijk onder de aandacht komt. Een artikel dat blijft hangen bij de lezer."

Drukwerk en meer
Als media-adviseur voor de Hart-kranten werkt Kevin ten Vergert graag samen met uw bedrijf of organisatie om tot een passende uiting te komen. Hij draagt dan zorg voor het gehele proces van opdracht tot plaatsing, distributie en andere aspecten. Zo is het mogelijk om advertenties professioneel te laten opmaken door de eigen studio, redactionele artikelen te laten schrijven door onze redactie of specifiek drukwerk te produceren zoals flyers, promotionele items, online banners of andere creatieve uitingen. "Er is veel mogelijk; we kijken altijd samen met het bedrijf wat effectief is en past binnen het budget." Zo zijn er voor klanten ook grotere bijlages gemaakt die inhaken op een specifiek thema, zoals lifestyle, tuintrends, gezondheid en meer. Naast de gedrukte kranten komt uw boodschap dan ook online goed tot zijn recht via de Hart-websites en social media.

Maak kennis
Media-adviseur Kevin ten Vergert maakt graag met u kennis om uw specifieke wensen te bespreken. Neem contact op via kevin@dwfmediamakers of 06-30 77 50 25.

Mini Maker Fair interesseert jeugd in techniek

HENGELO - Het ROC van Twente in Hengelo is volgende week woensdag 16 mei gastheer voor een Mini Maker Faire, onderdeel van het grotere Maker Festival Twente. Doel van het festival en de kleine fairs is om zoveel mogelijk kinderen op een speelse wijze te interesseren voor techniek in de brede zin.

Twente profileert zich al veel als groeiende high-tech regio. Dankzij innovatieve nieuwe startups, onderwijs zoals de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool en andere betrokken partners is er steeds meer moois op dit vlak. High-tech bedrijvigheid zal naar verwachting in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het dagelijks leven van de Twentenaren en de Twentse economie. Maar dit staat of valt wel met de beschikbaarheid van voldoende technisch personeel en het hebben van een zekere affiniteit met dit thema. Hengelo is al een sterke regionale speler qua innovatie en wetenschap, met de aanwezigheid van bekendere namen zoals Stork en Thales.

Mini Maker Faire
De Mini Maker Fair moet een eerste, leuke zet zijn om kinderen te interesseren voor techniek. Hierbij kunnen zij kennismaken met diverse uitvinden, kunstwerken en wetenschap in de brede zin. Zo kunnen ze zelf een robot programmeren, een game bouwen of een stopmotion-verhaal maken met de telefoon. Daarnaast zijn er diverse interactieve kunstwerken om mee te experimenteren, maar ook aanvullende demonstraties en workshops. Het is niet alleen een passief gebeuren; kinderen kunnen ook zelf veel ontdekken en bedenken. Iedereen is welkom van 14.00 tot 17.00 uur bij het ROC van Twente aan de Gieterij.

Maker Festival Twente
De Mini Maker Faires die in de regio gehouden worden zijn ook een voorproefje voor het grotere Maker Festival Twente. Dit zal op 26 en 27 mei gehouden worden in het Roombeek Cultuurpark in Enschede. Dit jaar met als thema: 'De Vrolijke Frankenstein'. Naast individuele knutselaars, kunstenaars, ambachtslieden en andere creatievelingen haken ook diverse bedrijven en instellingen actief aan bij deze festivals.

Jaargang: 8 • Nr 275 • Wk 19

Tip van de Fietsenmaker De belt / riemsysteem

TWENTE - In deze vaste serie geeft fietsenmaker Ten Tusscher in Enschede ons praktische tips over het onderhoud aan de fiets. Van vroeger uit is natuurlijk de ketting nog steeds de meest gebruikte aandrijving op een fiets. Echter zie je tegenwoordig steeds meer fietsen met een riem oftewel belt aandrijving op de markt. Het voordeel van een riem is dat deze geluidloos is en weinig onderhoud vergt.

Uiteraard is de ketting nog steeds het meest gebruikte op een fiets als aandrijving, aangezien dit de meest lichtlopende aandrijving is. Echter kiezen steeds meer mensen op dit moment voor de riem (belt aandrijving). De riem is een aandrijving die minder onderhoud vergt dan een normale ketting. Bij een riem is het wel erg belangrijk dat die over een frame beschikt die erg stijf en stabiel is. Wanneer een frame namelijk niet stabiel genoeg is zorgt dit voor snellere slijtage waardoor je uiteindelijk alsnog aan hoge kosten komt voor het onderhoud aan je fiets. Vaak zie je een belt aandrijving bij vakantiefietsen zoals op een Idworx of een Santos. Dit komt mede doordat deze fietsen stabiele frames hebben, waardoor de slijtage erg klein is en je lang kunt genieten van de belt aandrijving. Mocht de belt aandrijving na een lange tijd van gebruiken toch gaan piepen, dan kan dit opgelost worden met een klein beetje siliconen spray over de riem. Hierdoor zal de riem geen piepend geluid meer geven.

Maak een testrit
Indien je het een mooi systeem lijkt, ga er dan wel altijd even een proefrit mee maken aangezien het net iets anders fietst dan met een normale ketting.

Gratis proeverij warme maaltijden

OLDENZAAL - Apetito en Impuls nodigen Oldenzalers uit voor de Tafeltje-dekje proeverij op vrijdag 18 mei 2018. Bij het ouder worden, of bij ziekte, kan het soms moeilijk zijn de dagelijkse boodschappen in huis te halen. Het kan ook zijn dat het te veel moeite kost om dagelijks een warme maaltijd te koken. Toch is het regelmatig gebruiken van warme maaltijden voor iedereen noodzakelijk.

Speciaal voor oudere inwoners van Oldenzaal, die er moeite mee hebben zelf voor een warme maaltijd te zorgen, is er Tafeltje-Dekje. Via deze voorziening kan vijf dagen per week, op maandag t/m vrijdag, een warme maaltijd thuisbezorgd worden. De maaltijden worden door Apetito bereid. Om Tafeltje-Dekje eens te proberen wordt er op vrijdag 18 mei een proeverij georganiseerd door Apetito en Impuls bij Boerderij Stakenboer aan de Burg. Wallerstraat 115. Deelnemers zijn, na aanmelding, van harte welkom vanaf 11.45 uur. De proeverij begint om 12.00 uur. Alle bezoekers ontvangen tevens een Apetito puzzelboek.

Meedoen
Wilt u meedoen met de proeverij? Meld u dan aan voor 13 mei a.s. bij Impuls via telefoonnummer 0541 571414. Mailen kan ook naar info@impuls-oldenzaal.nl. Wacht niet te lang want vol is vol! Ook als u meer wilt weten over Tafeltje Dekje en het gemak van dagelijks een warme maaltijd aan huis kunt u dit nummer bellen en vragen naar Hetty Kip of Leonie Groothus.

Ik ben Corry Westgeest en geef vanaf 18 september een beginners- en gevorderdencursus Ismakogie bij de Volksuniversiteit. Naast docent bij de Volksuniversiteit heb ik een eigen praktijk in Enschede.

Opgegroeid op een boerderij had ik alle ruimte om te spelen. Ik heb een paar jaar pianoles gehad maar ben gestopt omdat er ballet gegeven ging worden in ons dorp. Deze eerste ballet'juf' heeft veel indruk gemaakt. Zij bewoog zich heel mooi. Ook op latere leeftijd heb ik naast mijn werkzaamheden als verpleegkundige en maatschappelijk werkende altijd veel aan beweging gedaan. In verband met een nekbeschadiging ben ik op advies van een reumatoloog met ballet gestopt omdat dit te belastend was. In 2002 ontmoette ik ismakogiedocent Elly Hoekstra. Zij was een leuke vrouw, vlot, had een actieve uitstraling en een mooie houding. Het gesprek ging al gauw over de ismakogielessen die Elly gaf. Na het lezen van de informatie die ik van haar kreeg, was ik enthousiast en begon in september met de basisopleiding en aansluitend met de vakopleiding. Ismakogie is gebaseerd op logische wetmatigheden, is zacht, vriendelijk en voor iedereen zonder veel belasting te doen. Tot op de dag van vandaag word ik gefascineerd door dit proces, niet alleen bij mijzelf maar ook steeds weer opnieuw bij cursisten. www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Column

Voetbalafscheid

Voetballers zijn de nomaden van onze samenleving. Ze spelen overal op de wereld en verhuizen continu. Tenminste de meeste. Je kunt ze net zo goed de slaven van onze samenleving noemen.

De meeste voetballers in de Nederlandse eredivisie hebben deze week hun werk gedaan en zoeken een nieuwe opdracht, of blijven nog een tijdje bij hun huidige club. Je leest natuurlijk de successtories, miljoenendeals die in de krant komen. Slechts een klein aantal voetballers breekt door, de meesten verdwijnen in de vergetelheid.
Voor de supporter betekent elk nieuw seizoen een nieuwe oriëntatie op zijn club; er komt een nieuw elftal en je hebt geen idee van de talenten van de nieuwe spelers.

Afgelopen zondag speelde FC Twente de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, tegen NAC Breda. Het werd 1-1. De harde kern had er een feestje van gemaakt met vuurwerk, rook en het smijten van bier. Mijn vraag is dan altijd, zijn dit echte fans of relletjestrappers? Ik vind het te simpel om het af te doen met relletjesschoppers. Die kun je toch niet sturen en dan ben je er klaar mee. Want dit is erger dan wat rotzooi trappen. Door de activiteiten en de structuur van de supportersverenigingen worden ze gemakkelijk als dekmantel voor andere activiteiten gebruikt. Het lijkt vrij onschuldig, maar ik wil wedden dat bij elke betaald-voetbalclub minder fraaie dingen gebeuren. En overigens ook bij de betalende amateurclubs. U dacht nog dat spelers alleen in ere- en eerste divisie betaald werden?

Zondagmiddag zongen de NAC-fans: "Zij gaan naar Emmen toe." Het Twentse antwoord: "Wij gaan naar Emmen toe." Kijk, dat is ook sport.

Een beetje relativering is wel nodig voor het begin van de omslag in de hoofden van supporters en betrokkenen. De reacties op de degradatie schijnen voorbeeldig te zijn; een hoofdsponsor die sponsor blijft, de verkoop van seizoenkaarten die loopt als een trein. Spelers die niet uitgefloten werden zondagmiddag. Dat zou onterecht zijn geweest.

Misschien is het in de Jupiler League wel gezelliger.

Het stadion in Emmen is zeker zo gezellig als dat in Amsterdam.

Jan Visser

Nominatie Starters- prijs Midden Twente

HENGELO - Iedereen die in 2017 in de gemeente Borne, Hengelo of Hof van Twente is gestart met een eigen bedrijf maakt kans op de Startersprijs Midden Twente 2018. Het maakt niet uit welk bedrijf of wat het product of de dienst is, iedereen die met een nieuw bedrijf gestart is, kan winnen. Aanmelden kan via www.startersprijsmiddentwente.nl.

Een deskundige jury kiest uit alle aanmeldingen vijf genomineerden. De genomineerden ontvangen waardecheques die besteed kunnen worden aan promotie of verdere doorontwikkeling van het bedrijf. De winnaar ontvangt een cheque ter waarde van € 3.000,-, de andere vier genomineerden elk € 1.000,-. De winnaar ontvangt tevens een wisseltrofee van de Hengelose kunstenaar Ties Mulder. De beste 10 aanmeldingen krijgen daarnaast 10 uur coaching door ervaren ROZ coaches. Op maandagavond 12 november 2018 wordt tijdens het Starterscafé in de Schouwburg Hengelo bekend gemaakt wie van de genomineerden zich Starter van het jaar mag noemen. De organisatie van deze verkiezing is in handen van het ROZ. Kent u iemand die in 2017 in Hengelo, Borne of Hof van Twente gestart is met een eigen bedrijf en die volgens u kans moet maken op de Startersprijs? Of bent u zelf die succesvolle starter die wij zoeken? Ga naar www.startersprijsmiddentwente.nl en vul het aanmeldformulier in. Aanmelden kan tot 1 september 2018. Wilt u meer weten over de Startersprijs? Neem dan contact op met het ROZ, tel: 074 241 5100.

Maandag 14 mei 10:00 uur

Der is völle zegd oawer vriejheaid;
en dat kan hier allemoal…

Beweging belangrijk voor ouderen

TWENTE - Steeds meer ouderen zijn verrassend actieve sporters. Waar vroeger menig zestig-plusser achter de geraniums ging zitten is de huidige generatie 'oudere' juist steeds actiever geworden. Er is meer aandacht voor het belangrijke thema beweging en de rol die dit speelt in de totale gezondheid.

In beweging blijven is voor iedereen belangrijk; jong en oud. Maar vooral ouderen hebben er veel baat bij om toch ook op leeftijd actief te blijven. Inactiviteit zorgt namelijk al snel voor lichamelijke problemen zoals overgewicht, hoge bloeddruk, minder uithoudingsvermogen, minder spierkracht, slechtere slaap en een negatief effect op uw denkvermogen. Dit alles is natuurlijk geen verrassing - dat bewegen belangrijk is roept iedere dokter sinds het begin van de medische wetenschap. U weet dat u meer moet bewegen. Maar hoe begint u daarmee? Een rustig begin is belangrijk; we willen natuurlijk niet te veel van ons lichaam vragen wat weer voor blessures kan zorgen. Een goede richtlijn is om voor ieder dagdeel 10 á 20 minuten te bewegen en twee keer per week actiever te sporten. Een goede manier om in beweging te blijven is in het begin wandelen. Het hoeft niet ver en het hoeft niet snel; maar een korte wandeling na het ontbijt, tussen de middag een stukje fietsen of 's avonds de hond uitlaten in het bos kan al bijdragen aan uw bewegingspatroon. Een leuke routine vinden is hierin belangrijk; het moet een natuurlijk onderdeel worden van uw dag. De twee keer per week sporten kunt u op veel manieren invullen. Zo zijn er - afhankelijk van uw lichamelijke gesteldheid en vaardigheden - sporten die meer of minder belastend zijn. Zo kiezen juist veel senioren tegenwoordig voor fitness als sport. Dit is afwisselend, gebeurt onder begeleiding en valt vaak goed in te plannen tussen andere hobbies en verplichtingen door. Sportscholen zien daarom juist dat er een groeiende groep ouderen is die op een laagdrempelige manier aan de gezondheid werkt. Het voordeel van fitness is daarnaast ook dat het een sociaal aspect heeft; u ontmoet wellicht goede nieuwe vrienden op de sportschool. Daarnaast zijn er natuurlijk ook meer ouderen-gerichte sporten zoals koersbal of 'walking football'.

Gemeente Hengelo zoekt naar bijzondere bomen

HENGELO - De gemeente Hengelo is op zoek naar bijzondere bomen. Eind 2017 stelde de gemeente de Bijzondere Bomenlijst vast. Dit is een lijst met ruim 500 bijzondere gemeentelijke bomen die een speciale bescherming krijgen.

Bomen in particuliere tuinen maken nog geen deel uit van deze lijst. Dat willen de gemeente en haar groene partners (IVN, KNNV, NIVON, Natuur- en Milieuraad Hengelo, de Hengelose Bijenvereniging en Groei & Bloei) graag veranderen. Want ook in particuliere tuinen staan soms prachtige bomen die extra bescherming verdienen. Daarom roept de gemeente u op om bijzondere bomen in uw eigen tuin aan te melden voor de Bijzondere
Bomenlijst

Bijzondere boom
Elke boom is uniek, maar niet elke boom kan worden aangemerkt als 'bijzonder'. In de Bijzondere Bomenlijst wordt onderscheid gemaakt tussen monumentale bomen, toekomstig monumentale bomen, herdenkingsbomen en dendrologisch (plantkundig) waardevolle bomen. Bomen die op de Bijzondere Bomenlijst staan, zijn extra beschermd. Dit betekent dat deze bomen alleen bij zeer zwaarwegende belangen gekapt kunnen worden. Boom op de lijst: wat betekent dit voor u? Als de boom in uw tuin op de lijst komt, dan betekent dit dat u de boom niet zomaar mag kappen. In ruil hiervoor wordt de boom door de gemeente geïnspecteerd en onderhouden. Dit laatste is uiteraard alleen mogelijk als de boom voor de gemeente goed te bereiken is.

Meld uw boom aan
Wilt u een boom in uw tuin nomineren voor een plek op de Bijzondere Bomenlijst? Stuur dan een mail naar gemeente@hengelo.nl onder vermelding van onder vermelding van zaaknummer 2232923 - 'Bijzondere Boom'. Een commissie van deskundigen van de gemeente beoordeelt vervolgens of de boom voldoet aan de voorwaarden om opgenomen te worden in de Bijzondere Bomenlijst.

Zorgcontainer aanvragen mogelijk

HENGELO - Vanaf nu kunnen Hengeloërs in een laagbouwwoning een zorgcontainer voor hun restafval aanvragen. Per 1 juli brengen inwoners in principe hun restafval naar een ondergrondse container in de buurt. Sommige mensen zijn echter niet in staat hun afval zelf weg te brengen. Die mensen kunnen een zogenoemde zorgcontainer aanvragen.

Wilt u zo'n zorgcontainer hebben, dan vult u het aanvraagformulier in. U vindt het formulier op www.hengelo.nl/zorgcontainer. U kunt het formulier ook afhalen bij het Zorgloket in het stadskantoor aan de Hazenweg 121 en bij Wijkracht aan de Deldenerstraat 20. Stuur het formulier voor 1 juni naar de gemeente. De gemeente Hengelo beoordeelt de aanvraag en kijkt bijvoorbeeld of er sprake is van veel medisch afval. Er wordt ook gekeken of er andere mensen in het huishouden zijn die wel in staat zijn afval naar de ondergrondse container te brengen. Soms wordt een afvalcoach ingeschakeld om tips en adviezen te geven. In het uiterste geval kan een keuringsarts gevraagd worden om advies. Hebt u vorig jaar al een aanvraag ingediend? Vorig jaar heeft de gemeente voor het eerst de mogelijkheid gegeven om een zorgcontainer aan te vragen in de buurten waar de grijze container werd ingenomen. Mensen die in 2017 al een aanvraag hebben ingediend en nog geen antwoord hebben ontvangen, hoeven geen nieuwe aanvraag te doen.

Holland Casino en Freshtival zorgen voor spektakel!

ENSCHEDE - In het weekend van 19 en 20 mei staat één van de gaafste festivals in Enschede gepland. Freshtival betaat tien jaar en de organisatie heeft dit jaar flink uitgepakt.

Met optredens van niemand minder dan Sean Paul, Chef's Special en Steve Aoki beloofd het weer een geweldig festival te worden. Holland Casino zorgt ervoor dat jouw bezoek aan het festival nóg gaver wordt, want je maakt dit Freshtival-weekend al kans op twee gratis weekend tickets voor Freshtival 2019! Lees hieronder wat je hiervoor moet doen. Freshtival is inmiddels uitgegroeid tot een gigantisch evenement waar meer dan 40.000 bezoekers in het weekend op af komen. Wanneer je midden in de mensenmassa staat, besef je bijna niet hoe groots dit festival is.

Nieuw perspectief
Dit jaar maakt Holland Casino het mogelijk om Freshtival vanuit een compleet verschillend perspectief te bekijken. Vanuit het reuzenrad heb je niet alleen goed zicht op de mainstage, maar ook een spectaculair uitzicht over het gehele festivalterrein. Zo'n geweldig uitzicht wil je natuurlijk op beeld vastleggen. Je hoeft niet met selfies te stuntelen, want er is een speciale fotograaf in het reuzenrad aanwezig om jaloersmakende foto's te maken van jou en je vrienden. Deze foto's worden later geplaatst op de Facebookpagina van Holland Casino Enschede. Laat je bij de fotograaf je gegevens achter? Dan maak je kans op gratis weekend tickets voor Freshtival 2019! En dat is nog niet alles: bij het begin van de rit ontvang je een actiefiche voor een gratis bezoek aan het casino. Zo'n kans laat je toch niet liggen?

VIP-reis met privéjet
Met dit fiche voor gratis entree kun je in het casino kans te maken op een andere toffe prijs. In de maand mei maak je namelijk kans op een VIP-reis met privéjet naar Monaco voor twee personen. Dit is een landelijk actie van Holland Casino, maar de prijs valt bij iedere vestiging gegarandeerd. Dus wacht niet te lang en kom voor 10 juni jouw actiefiche verzilveren!

Molendag

HENGELO - Op zaterdag 12 en zondag 13 mei is het voor de 46ste keer Nationale Molendag.

De Oeler Watermolen doet hier ook aan mee en zal op 13 mei van 10.00 uur tot 16.00 uur geopend zijn. De molen kan van binnen en buiten bekeken worden en er zullen rondleidingen zijn. Als het mogelijk is, wordt er ook gemalen. De watermolen Olde Meule vindt u aan de Olde Meulenweg 2 te Hengelo.

Lezing NAH

DEURNINGEN - Op 15 mei is er een bijeenkomst over Stress en hormonale invloeden op het veranderende NAH-brein.

Het NAH-brein, brein met een niet-aangeboren hersenbeschadiging, reageert misschien wel anders op veranderingen. Twee periodes in een mensenleven met grote veranderingen zijn de pubertijd en de herfst van het leven. Drs. J. Wiersma is (neuro)psychiater en zal deze lezing in Frans op den Bult aan de Hengelosestraat 6 in Deurningen geven. Er zal uitvoerig worden gekeken naar deze twee periodes. De lezing is tussen 19.30 uur en 21.30 uur en deelname kost € 6,-. Voor leden van de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl geldt een gereduceerd tarief van € 2,-. Voor vragen of voor aanmelding kunt u een e-mail sturen naar brein-074@ziggo.nl.

Boost je Bewustzijn

HENGELO - De cursus Boost je Bewustzijn is een cursus die bestaat uit vijf avonden.

Tijdens de cursus worden handvatten aangereikt die makkelijk toe te passen zijn in het leven. Leer te leven vanuit intuïtie en kom naar de cursus die op 15 mei begint in Centrum Vitaal aan de Bornsestraat 24. Kijk voor meer informatie op www.nathalievisser.nl of www.berlindareurink.nl.

IVN ontdekkingstocht

OLDENZAAL - Op woensdag 15 mei houdt IVN Oldenzaal weer haar jaarlijkse ontdekkingstocht.

Op de fiets wordt de prachtige omgeving rond Oldenzaal ontdekt. Iedereen is van harte welkom om mee te fietsen en er zijn geen kosten aan verbonden. Af en toe wordt er gestopt om te luisteren naar hetgeen de gids te vertellen heeft over de plek. Het vertrek is op woensdag 15 mei om 19.00 uur bij de ingang van "Tuin Totaal Oldenzaal", de kwekerij aan de Grondmanstraat.

Zombie-invasie Hengelo

HENGELO - Op 18 mei 2018 dansen en zingen 1150 basisschoolkinderen samen voor een goed doel: Een betere wereld. De opbrengst van de inzameling tijdens de actie Hengelo Thrills the World gaat naar het Ronald McDonald Kinderfonds.

'We are the world, we are the children, we are the ones who make a brighter day, so let's start giving' is zeker een van de meest bekende songteksten ter wereld. Michael Jackson en Lionel Richie schreven het in 1985 om een boodschap van saamhorigheid, samenwerking en verbinding over te brengen. Op 18 mei 2018 tussen 12.30 en 14.30 uur zingen meer dan 1150 kinderen de tekst van de wereldhit 'We Are The World' op het marktplein van Hengelo tijdens het unieke evenement Thrill The World.

Michael Jackson
Initiatiefnemer en organisator Paul Smidt uit Oldenzaal is leerkracht van groep 8 op de Hengelose openbare basisschool 't Schöppert. "Ik wil de verbindende kracht van kunst laten zien door kinderen te laten samenwerken in een spektakelstuk van muziek en dans." Volgens hem is het juist nu tijd om een liefdevolle boodschap over te brengen op een groter publiek.

Alle onderwijszuilen
Op 18 mei klinken de stemmen van meer dan 1150 basisschoolleerlingen uit 47 groepen 8 van alle basisscholen in Hengelo. Ook gaan zij de dans uitvoeren van Jacksons wereldhit Thriller. "Het is bijzonder dat alle 'onderwijszuilen' meedoen; de kinderen komen van openbare, katholieke, protestante en islamitische scholen en uit het speciaal onderwijs. Er doet zelfs een school voor nieuwkomers mee", zegt een trotse Paul Smidt. Paul kreeg van zijn werkgever, stichting Primato Hengelo, 3 weken de tijd om alle groep 8 kinderen van 35 verschillende basisscholen in te lichten over het evenement en de dans en het lied aan te leren.

Zombiekleding
De kinderen verzorgen zelf de aankleding van het plein. Ook maken zij hun eigen zombiekleding en helpen ze elkaar met schminken. Het dertienjarige talent DJ Bastiq verzorgt de muziek tijdens het evenement en een kindercrew van dansschool Go Dance Academy zal ook een eigen dans laten zien. Frank Meijer bewijst verder hoe geweldig de muziek van Michael Jackson op gitaar klinkt.

Hengelo thrills the world!
Thrill The World Hengelo heeft alles in zich wat zo ontzettend belangrijk is bij de vorming van basisschoolleerlingen; muziek, zang, dans, kunst, cultuur, samenwerken, vrienden maken en het overbrengen van een positieve boodschap aan de wereld om hen heen. Het wordt een heel bijzondere gebeurtenis voor zowel de deelnemende kinderen als het publiek op het marktplein of waar dan ook ter wereld. Want Hengelo thrills the world!

Inspiratieavond Groene Loper Hengelo

HENGELO - Allerlei mensen in Hengelo zijn al bezig om hun eigen omgeving groener te maken met bijvoorbeeld buurtmoestuinen, bollenperken of geveltuinen. De Groene Loper Hengelo wil deze initiatieven ondersteunen en samenbrengen om van elkaar te leren.

Ben je al bezig met een groen project, of heb je een leuk idee om jouw buurt te vergroenen? Kom dan naar de info- en inspiratieavond van de Groene Loper Hengelo op dinsdag 15 mei van 19.30 (inloop vanaf 19.00 uur) tot 21.30 uur in Het Berflo, Apolloplein 1 Hengelo. Binnen de Groene Loper komen alle groene initiatieven samen. Hierdoor kunnen buurtbewoners hun krachten bundelen, van elkaar leren, gereedschap delen, nieuwe mensen betrekken en zelfs nieuwe initiatieven laten ontstaan. De Groene Loper Hengelo is een initiatief van de Stichting Groener Hengelo in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel en de Provincie Overijssel. De Groene Loper streeft naar meer betrokkenheid bij de eigen groene leefomgeving en naar het vergroten van de biodiversiteit. Tijdens de bijeenkomst leren groene initiatieven van elkaar. Onderwerpen zijn onder andere: de vlinderdriehoek, een nieuwe ecologische verbindingszone in Hengelo; wat kun je zelf doen om het stadsklimaat te verbeteren; welke subsidiepotjes zijn er voor groene initiatieven? Aanmelden, bij voorkeur voor 11 mei, via groeneloperhengelo@gmail.com

Postume eer voor Dik Wessels

TWENTE - De eind 2017 overleden bouwmagnaat Dik Wessels heeft een bijzondere postume eer gekregen. Vliegmaatschappij Air Charters Europe vernoemt namelijk haar eerste vliegtuig naar deze topondernemer.

Het toestel kreeg als registratie PH-DWS. PH is de landcode van Nederlands geregistreerde vliegtuigen, DWS is natuurlijk afgeleid van zijn naam. De Belgisch-Nederlandse maatschappij voert vluchten uit met een Embrear 135. Volgens topman Philippe Bodson van de ASL Group was het vernoemen van het toestel naar Dik Wessels een logische stap. Hij was namelijk nauw betrokken bij de oprichting van Air Charters Europe, een dochteronderneming van de ASL Group. Het bedrijf wil dit jaar nog een tweede Embraer inzetten voor vluchten.

Achilles '12 ziet het licht

HENGELO - De voetballers van Achilles '12 in Hengelo hebben het licht gezien. Niet verwonderlijk, want de fonkelnieuwe LED-verlichting langs het hoofdveld is moeilijk te missen.

De nieuwe verlichting is bijzonder duurzaam dankzij het lage stroomverbruik. Met de plaatsing van deze nieuwe lampen gaat ook een belangrijke wens van de club in vervulling. Dankzij de nieuwe verlichting kan er namelijk ook in de avonduren getraind en gespeeld worden. Zeker voor de zaterdagavond was hier een sterke behoefte aan. De praktijk wees namelijk uit dat met name de jonge senioren graag op de zaterdagavond willen spelen en dan na de wedstrijd uitgaan, zodat ze zondag uit kunnen slapen. Dankzij de plaatsing van de LED-verlichting is het praktisch haalbaar om ook op de zaterdag na zonsondergang wedstrijden te plannen, waardoor zij een vrije zondag hebben.

Die Flippers en Frans Bauer op Schlagersymphonica

ENSCHEDE - Op zaterdag 10 november komt het all-in schlagermeezingfeest RTV Oost Schlagersymphonica terug naar Vliegveld Twenthe met Die Flippers en Frans Bauer. Kaartverkoop gaat vandaag van start.

In mei zijn er 1000 all-in tickets beschikbaar voor de Vroege Vogel voor slechts 25,- (Entree, bier, fris, wijn en snack.) Dit jaar is het ook inclusief snack. Natuurlijk zijn er ook weer vrienden- en viptafels beschikbaar.

Unieke Bauer-show.
Frans Bauer zingt zowel Nederlands als Duits. Misschien is het niet bij iedereen bekend, maar Frans had in de jaren '90 ook een grote carrière in Duitsland met Schlagerproducer Uwe Busse. Busse produceerde alle hits voor Die Flippers en ook de hits van Klubbb 3 komen van zijn hand. Speciaal voor SchlagerSymphonica zingt Frans Bauer ook zijn schlagerhits.

Publiekstrekkers
Uit de bezoekersenquête blijkt, dat Hélène Fischer, Heino en Die Flippers hoog op het wensenlijstje staan. Dit jaar zal 'Die orginale Stimme' Olaf der Flipper zal alle grote Flippers hits zingen. Die Flippers verkocht in totaal 24 gouden en 5 platina platen en is daarmee de meest succesvolle Duitse schlagerband aller tijden. Bekende hits zijn o. a. Weine nicht, kleine Eva, Sha la la I love you, Die rote Sonne von Barbados en recenter Der kleine Floh in meinem Herzen, Ein Herz aus Shokolade en Hundertmal. Natuurlijk zullen de hits van Hélène Fischer en Heino niet ontbreken. Die Flippers, Frans Bauer en vele andere artiesten treden op onder leiding van het SchlagerSymphonica Showorkest.

Partners
De presentatie doet Marga Bult; zij zal ook zingen bij RTV Oost Schlagersymphonica. 2018. Ook dit jaar zijn onze partners: RTV Oost, Ruhrgold, Makro, Kaak Event Rent, Vliegveld Twenthe, Stageware, Idea-Online, PGT Geluidstechniek, Bolk Transport, Riwald Recycling en Marquette Detachering.

Kaartverkoop
Kijk voor de kaartverkoop en meer algemene informatie over Schlagersymphonica 2018 op de website: www.schlagersymphonica.nl

Internationale Dag van het Recyclen

TWENTE - Op 17 mei is het de Internationale Dag van het Recyclen. Heel eenvoudig gezegd is recyclen het opnieuw gebruiken van iets. Dat kan betekenen dat iets dat u niet meer wilt hebben of nodig heeft voor een ander nog heel bruikbaar is. Het kan ook zijn dat wat u wegdoet weer als grondstof gebruikt wordt voor andere producten.

Recyclen is niet iets nieuws, maar bestaat al heel lang. Zo was er tot het eind van de twintigste eeuw de schillenboer die langs de huizen ging voor het ophalen van schillen en andere voedselresten. Deze dienden als voedsel voor bijvoorbeeld varkens. Het recyclen van glas is ook al iets dat lange tijd bestaat. De eerste glasbak werd in 1972 geplaatst. Het ingezamelde glas werd weer als grondstof gebruikt door de glasfabriek. Het gescheiden inzamelen leidt er dus toe dat iets opnieuw gebruikt kan worden.

Stimulering
Wel of niet recyclen is een vrije keuze, maar de overheid probeert dit wel te stimuleren. In diverse gemeenten moet bijvoorbeeld betaald worden voor elke keer dat er restafval wordt aangeboden. Hoe minder restafval u heeft, des te minder u betaalt voor de afvalstoffenheffing. Wanneer u minder wilt betalen is het dus zaak om afval te scheiden. De gescheiden afvalstromen, zoals plastic, glas, textiel en papier, kunnen dan weer gerecycled worden. Ook wordt geprobeerd het voor u zo makkelijk mogelijk te maken. Door de verschillende kleuren voor de afvalsoorten is snel duidelijk in welke container het afval moet. Ook door het bij elkaar plaatsen van containers voor verschillende soorten afval op een milieuplein kost afvalscheiding u minder moeite. Een deel wordt zelfs huis aan huis-opgehaald. Voor sommige zal afvalscheiding inmiddels een automatisme zijn en voor andere niet. Naast recyclen van afval, kan ook gekeken worden naar minder afval produceren. Dit kan door al bij de aanschaf van nieuwe producten een bewuste keuze te maken. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor kleding die tijdloos is in plaats van kleding volgens de nieuwste trends. Tegenwoordig zijn velen ervan overtuigd dat de wereld geen onuitputtelijke bronnen heeft en dat recyclen daarom een beter alternatief is. Als we alles als restafval verbranden, gaat dan letterlijk de wereld in rook op?

Zandsculpturen

DIEPENHEIM - Bij Kasteel Warmelo zijn tot 1 oktober zandsculpturen te zien.

De tuinen bij Kasteel Warmelo vormen tot oktober het toneel van fantastische zandsculpturen. De sculpturen beelden stuk voor stuk een sprookje uit. Met de speurtocht zijn ze allemaal te vinden. Wanneer alle sculpturen bekeken zijn, kan er nog een heerlijke wandeling gemaakt worden in het park met onder andere een vogeltuin en vijvers. Bezoeken van de zandsculpturen en het park kan op dinsdag tot en met zondag tussen 10.30 uur en 16.30 uur. De entree bedraagt voor volwassenen € 7,50. voor kinderen tot en met 12 jaar geldt een gereduceerd tarief van € 2,50 en kinderen tot 6 jaar mogen zelfs gratis mee. Landgoed Warmelo vindt u aan Stedeke 11 in Diepenheim.

Plantenmarkt

AMBT DELDEN - Op zaterdag 12 mei zal er een bijzondere plantenmarkt zijn bij kasteel Twickel.

Het is dit jaar de vijfde keer dat er een plantenmarkt gehouden wordt bij de ommuurde moestuin van kasteel Twickel. De speciaal voor de tuinen van het kasteel gekweekte eenjarige planten kunt u op 12 mei ook voor uw eigen tuin kopen. Daarnaast zijn er ook andere planten te koop zoals kruiden- en tomatenplanten. Sowieso is een bezoek aan de moestuin van Twickel de moeite waard. U kunt er oude groenterassen, gerestaureerde kassen en leifruitbomen zien. De plantenmarkt en de moestuin zijn gratis toegankelijk. De moestuin is niet alleen 12 mei geopend maar elke woensdag en vrijdag tussen 13.00 uur en 16.00 uur. U vindt Moestuin kasteel Twickel aan de Twickelerlaan 11 in Ambt Delden.

The Sneatles

DELDEN - The Sneatles is pas eind 2017 opgericht, maar dat is niet te horen. Inmiddels klinken ze als een volwassen jazzgroep met jarenlange ervaring.

The Sneatles is een groep van 6 musici, 1 docent en vijf vierdejaarsstudenten van het ArtEZ Conservatorium. Het ensemble gaat u op zaterdagavond 12 mei in de Grote of Oude Blasiuskerk in Delden laten horen welke unieke geluid zij ontwikkeld hebben. De Cultuurvrienden Oude Blasius maken dit optreden mogelijk en zorgen ook voor de verkoop van de toegangskaarten. Voor meer informatie en kaartverkoop kunt u terecht op www.cultuurvrienden-oudeblasius-delden.nl. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 8,-.

Zomerbridgedrives

BORNE - Gedurende de zomer worden door de Bridge Sociëteit Borne de zomerbridgedrives georganiseerd.

Er wordt wekelijks gespeeld op woensdagmiddag in de Stefanshof (naast de kerk) van 20 juni tot en met 15 augustus. Er behoeft niet iedere week of met dezelfde partner te worden gespeeld. Plezier en gezelligheid staan tijdens deze drives voorop. Bijdrage per persoon € 2.50. Leden van de NBB € 2.--. Start om 13.30 uur. Inschrijven aan de zaal tot 13.15 uur. Met de traditionele Bloemendrive is het bridgeseizoen 2017-2018 afgesloten. De kampioenen zijn inmiddels gehuldigd.

Maandag
1e Gilbert Gougon – Jan van Dijk
2e Frans Brinkman – Gerard Mulder        
3e Jeanneke Janssen – Marijke Haug        

Dinsdag
1e Jan Brasz – Herman Koers
2e Jos ten Buren - Gilbert Gougon
3e Jan van Dijk – Johan Vos ( † )

Het seizoen 2018-2019 start op 10 september. Voor een lidmaatschap wordt verwezen naar onze site www.nbbclubsites.nl/club/27501. In september start weer een beginnerscursus.

Koffieochtend Wensink-Zuid

BORNE - De eerstvolgende koffieochtend voor bewoners van Wensink-Zuid en omliggende wijken vindt plaats op donderdag 17 mei van 10.00 – 11.30 uur.
Plaats: De kantine van het sportcentrum van de Wensinkhof, Welemanstraat 19 (naast De Poort van Borne). Iedereen is van harte welkom op de koffieochtend.
Activiteit: Jan Stoop over de pers in Borne. Vervoer nodig? Mail naar: wensinkzuid@gmail.com of bel naar 074-2666841.

Plantenmarkt

Foto: Mooiwatplantendoen.nl Foto: Mooiwatplantendoen.nl

HENGELO - Zaterdag 12 mei organiseert de Hengelose Christelijke Harmonie haar jaarlijkse Plantenmarkt.

Het eenjarige tuingoed zal van 09.00 uur tot 14.00 uur uitgestald staan op het plein voor de Thaborkerk, Gerrit Peuscherstraat 1 te Hengelo. Ook voor potgrond bent u bij ons aan het juiste adres. Moederdagtip!: heeft u zelf een mooie bak of pot die u graag gevuld wilt hebben, dan kan er voor een kleine meerprijs, een mooi geheel samengesteld worden. De vaste klanten weten het inmiddels: mooie planten voor een mooie prijs. Naast het feit dat u met uw aankopen uw tuin en/of balkon kunt opfleuren, draagt u ook bij aan de aan de financiële middelen die een muziekvereniging nodig is. Zo kan, mede door deze financiële actie, de contributie van de leden van de HCH laag gehouden worden. Graag tot ziens op zaterdag 12 mei. De plantenmarkt is te vinden bij de Thaborkerk, Gerrit Peuscherstraat 1 Hengelo en duurt van 09.00 uur tot 14.00 uur.

Mediant zoekt maatjes

TWENTE - Hoe voelt u zich vandaag als u dit artikel leest? Hoe zou u uw geestelijke gesteldheid omschrijven? Verreweg de meeste lezers zullen zich op dit moment psychisch gezond noemen. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt namelijk dat ongeveer 9 op de 10 Nederlanders hun psychische gezondheid als goed inschatten. Maar: er zijn dus zeker 1 op de 10 Nederlanders die hier best hulp bij kunnen gebruiken. En u zou daar een rol in kunnen spelen.

Exacte cijfers over psychische gezondheid in Nederland zijn lastig vast te stellen. Lang niet iedereen die een psychisch of psychiatrisch probleem heeft is namelijk bekend bij instanties. Lang niet iedereen krijgt hulp. Gelukkig is er wel steeds meer aandacht voor en inzicht in psychische problemen. Dankzij beter medisch inzicht en meer openheid over dit thema in de maatschappij krijgen meer mensen de hulp die zij nodig hebben op dit vlak. In Twente is onder meer Mediant bezig met de begeleiding en ondersteuning van mensen met psychische of psychiatrische problemen. Onder meer met concrete steun voor mensen die kampen met depressie, autisme, dwangstoornissen, sociale angststoornissen of andere uitdagingen. Ook familie en anderen in de omgeving van iemand met een probleem kunnen ondersteuning en advies krijgen. Mediant werkt daarnaast samen met uiteenlopende zorgorganisaties zoals TriviumMeulenbeltZorg.

Goede ondersteuning
Naast de professionele zorg zet Mediant ook in op ondersteuning door vrijwilligers. Zo is Mediant op dit moment actief op zoek naar vrijwilligers voor een maatjesproject in Twente. Zo biedt Mediant via de vriendendienst Hoor'ns cliënten de mogelijkheid om een maatje te krijgen die dan samen met hen dingen onderneemt. De praktijk wijst namelijk uit dat er onder de groep mensen met langdurige psychiatrische klachten ook veel mensen zijn met een beperkt sociaal netwerk. Het maatjesproject is er op gericht dat een vrijwilliger hen gaat helpen met een stukje ontspanning, gezelligheid en afwisseling in de week. Dit kan heel simpel zijn; een stukje wandelen, een spelletje spelen, de stad in gaan of simpelweg bijpraten bij een kopje koffie. Zo bieden zij afleiding en zijn door hun betrokkenheid een steun voor de cliënt. Het gaat gemiddeld om twee uur per week of twee weken, in overleg met de deelnemer. Zo vormen de maatjes ook een brug tussen de deelnemer en de 'gewone' samenleving en dragen zij bij aan de acceptatie en integratie van mensen met een psychiatrische beperking.

Bent u een maatje?
Mediant wil graag meer vrijwilligers vinden voor dit project; mensen die zelfstandig kunnen werken, geduldig zijn, zich aan afspraken houden en affiniteit hebben met deze doelgroep. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met coördinator Astrid Doeschot van Mediant op 06-51 08 21 88 of a.doeschot@mediant.nl

Cornamusa

HENGELO - Op zondag 13 mei zijn de zeven muzikanten en de twaalf dansers van Cornamusa te vinden op de planken van Schouwburg Hengelo.

Cornamusa brengt de show 'World of Pipe and Irish Dance' naar Hengelo. Schotse en Ierse muziek en dans vormen de basis van de show, maar de show van Cornamusa is niet alleen muziek en dans. De show wordt afgemaakt met lichteffecten, videoprojecties en prachtige kostuums. Kaarten voor de show op 13 mei om 20.00 uur in Schouwburg Hengelo zijn te koop vanaf € 27,50 bij de kassa en online via www.schouwburghengelo.nl.

Aspergefestival

HENGELO - Bij Buitenplaats de Houtmaat is er een ode aan het witte goud op 13 mei.

Het Aspergefestival 2018 wordt gehouden op 13 mei tussen 14.30 uur en 17.00 uur. Er kan genoten worden van asperges, een glas wijn en live muziek. De muziek wordt verzorgd door Muziekvereniging Armonia. Het repertoire van de muziekvereniging bevat voor elk wat wils. Het Aspergefestival aan de Houtmaatweg 9 is gratis toegankelijk.

Pesetas

HENGELO - Van der Laan & Woe zijn terug van weggeweest. Het duo Niels van der Laan en Jeroen Woe staat op donderdag 17 mei om 20.00 uur in Schouwburg Hengelo.

Van der Laan & Woe zijn bij sommige misschien alleen bekend van het televisieprogramma De Kwis, maar hebben allebei een rijk verleden in het theater. In 2006 stonden ze bijvoorbeeld al in het theater met Ctrl+Alt+Del. Nu gaan ze langs de Nederlandse theaters met de show Pesetas, een avondvullende voorstelling vol humor. Kaarten vanaf € 15 zijn te verkrijgen bij de schouwburg en online.

He'k Wat Van Oe An?

OLDENZAAL - Op 18, 19 en 20 mei vanaf 20.00 uur is Erve Huiskes op Het Hulsbeek het decor voor het theaterspektakel He'k Wat Van Oe An?.

De regionale sagen en legenden zijn de basis van dit theaterstuk. De figuren hieruit, zoals Bommen Berend en de Witte Wieven, zullen hun onschuld bepleiten op een humorvolle wijze. Al met al is He'k Wat Van Oe An? een theaterstuk met humor, ontroering en poëzie gemaakt door professionals en amateurs. De entree bedraagt € 22,50. Bij online bestellen via www.stadstheaterdebond.nl kunt u de actiecode 'vroege vogel korting' gebruiken voor € 3,- korting.

World Fair Trade bij Wereldwinkel Hengelo

HENGELO - Op zaterdag 12 mei wordt World Fair Trade Day, de internationale dag van de eerlijke handel, gevierd. Deze dag is de afsluiting van de voorjaars Fairtrade Week die 5 mei begint. De Wereldwinkels in Twente en Salland grijpen deze dag aan om het gebruik van fairtrade producten te stimuleren door extra acties en festiviteiten.

World Fairtrade dag valt ieder jaar op de tweede zaterdag in mei en wordt georganiseerd door de World Fair Trade Organisation (WFTO). Op deze dag laten de Wereldwinkels en ook supermarkten, Fairtrade Gemeenten en bedrijven zien hoe lekker, mooi en belangrijk eerlijk verhandelde producten zijn. Eerlijke handel geeft boeren en arbeiders in Afrika, Zuid-Amerika en Azië de kans hun positie op eigen kracht te verbeteren. Samenwerken, eerlijke prijzen en duurzame productie staan daarbij centraal.

Diverse activiteiten
De zes bij de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels aangesloten Wereldwinkels in Twente – in Borne, Goor, Hengelo, Holten, Oldenzaal en Vriezenveen – organiseren die week allerlei activiteiten die per winkel iets uiteenlopen. Deze staan vaak ook in het teken van Moederdag. Bij Wereldwinkel Hengelo is er de hele dag volop muziek, met gitarist Johnny Latino en werelddansen van dansgroep Dagro, en er staat een kraam vol mooie producten. Ook organiseren de winkels proeverijen van fairtrade lekkernijen, kortingsacties gericht op Moederdag en zijn er speciale tafels met cadeautjes voor een klein bedrag, leuk voor kinderen om aan hun moeder te geven. Daarnaast geven de Wereldwinkels kinderen een gelukspoppetje cadeau bij hun Moederdag-aankoop. Kom eens langs en laat u verassen door vele leuke en eerlijke producten. U vindt de Wereldwinkel Hengelo aan de Drienerstraat 4 in Hengelo.

Real Human Bodies

HENGELO - Vorige week ben ik in Hengelo naar een tentoonstelling in de hal van het 'Hazemeijer complex' geweest.

De tentoonstelling heette: 'Real Human Bodies'; oftewel: echte menselijke lichamen. Als je de brochure mocht geloven zouden er opgezette lichamen te zien zijn en voldoende uitleg over de 'bodies'. Ik was nog nooit binnen geweest in die expo-hal en er ook geen voorstelling van gemaakt. Buiten het gebouw, vanaf de parkeerplaats, was niet duidelijk aangegeven waar de ingang was van het gebouw, achteraf bleken er twee ingangen aan de zijkanten te zijn. De 'balie' waar we kaarten konden kopen in de gang was niet veel. De ruimte was matig verlicht. We hadden gelezen dat je alleen maar met de pinpas kon betalen, maar ter plekke bleek dat je ook contant kon betalen. In de open expositieruimte was het niet warm. Omdat het buiten goed weer was waren er verschillende bezoekers die het binnen koud hadden, was het misschien koel gehouden voor de geëxposeerde bodies? Er waren slechts enkele opgezette lichamen te zien, de meeste in gedeeltes, de opgezette lichamen waren hoofdzakelijk van Aziatische origine, waarom weet ik niet. Wel diverse detail organen zoals het oog, hart, oor etc. waren te bekijken. Bij alle tafels was erg veel tekst; vertaalde teksten uit het Duits. De teksten waren niet altijd juist vertaald, ze hadden het over 'huiskanker' in plaats van huidkanker. Ik had me er erg veel van voorgesteld omdat ik wel geïnteresseerd ben in hoe ons lichaam nu eigenlijk werkt en in elkaar steekt. Er was zoveel tekst waardoor ik het gevoel kreeg een heel anatomieboek met plaatjes te hebben gelezen in twee uur, met hier en daar een 'real bodies' als voorbeeld.

Eigenlijk alles bij elkaar jammer, wat mij betreft, een gemiste kans door teveel tekst en een ruimte die niet uitnodigend was.

Borbala,
Correspondent

Fraaie overwinning voor Dexter Oude Egberink

BORNE - De Bornse Dam Vereniging heeft weer een druk weekend achter de rug. De bekerfinale werd gespeeld tussen Yuen Wong en Jos Moorman.

Iedereen had er al een tijd lang reikhalzend naar uitgekeken maar helaas eindigde het al snel in een anticlimax. Vanuit het niets maakte Jos een ernstige fout en Yuen Wong mag zich een jaar lang bekerwinnaar noemen. Yuen rijgt de successen al jaren lang aaneen en in de wandelgangen werd al gefluisterd: "Kom op zeg! Mogen wij ook eens een prijs winnen?." Hij heeft er een tijd op moeten wachten , Dexter Oude Egberink , hij won overtuigend van Marinus Freriks. Dexter combineerde naar dam en wat Marinus daarna ook nog probeerde, een ontketende Dexter liet zich de winst niet meer ontnemen. Een zeer fraaie opsluitingspartij was het tussen Hans van der Zon en Gerard Santen. Hans had wat sneller kunnen winnen met een fraaie forcing en daarna kreeg Gerard nog de kans op een verassende bevrijdingsactie, maar uiteindelijk wist Gerard niet meer te ontsnappen uit de dodelijke verwurging die werd aangelegd door een vastberaden Hans van der Zon. In de top van de onderlinge leek er sprake te zijn van een status quo. Jan Bosch en Michiel Hagreis hielden mekaar keurig in evenwicht en hetzelfde gold voor het treffen tussen Nico Rosink en Henk de Lange. Ayla Nur gaf Leo Springer de kans om het centrum te bezetten en dat kwam haar duur te staan. Ze liep zich te pletter tegen de randen van het dambord. Tonnie Keijzer gaf een overtuigende gala voorstelling tegen Bertus Noppers die er dan ook niet meer aan te pas kwam. Loes Grooters verzuimde een fraaie meerslag combinatie , maar een ontsnapte Bart Venneker bouwde het daarna niet goed op , hij kwam twee schijven achter en moest de pijp aan Maarten geven.

De uitslagen:
B.Vetketel- F. ten Broeke 0-2
L.Grooters- B.Venneker 2-0
T.Keijzer- B.Noppers 2-0
H. de Lange- N.Rosink 1-1
M.Hagreis- J.Bosch 1-1
H. van der Zon- G.Santen 2-0
Y.Wong- J.Moorman 2-0
A.Nur- L.Springer 0-2
D.Oude Egberink- M.Freriks 2-0

Reiziger denkt te weinig na over veiligheid en vaccinatie

TWENTE - De zomervakantie staat weer voor de deur. Menig Twentenaar zal de warme zomermaanden weer doorbrengen in een ver oord, even helemaal weg van de drukte en verplichtingen in Nederland. Maar: een vakantie kan al snel een vervelende wending krijgen wanneer u niet denkt aan uw veiligheid...

De GGD Twente en andere gezondheidsorganisaties waarschuwen ieder jaar weer: denk aan uw veiligheid wanneer u op vakantie gaat. Voor sommige bestemmingen zijn bepaalde vaccinaties verplicht of in ieder geval zeer sterk aan te raden. Toch verdiept lang niet iedere reiziger zich er in welke vaccinaties, malaria-medicatie of andere voorzorgsmaatregelen nodig zijn voor een leuke en veilige vakantie.

Risico onderschat
Vaak is het een combinatie van factoren waardoor mensen niet de juiste vaccinaties halen. Zo is de associatie bij veel reizigers dat een populaire, Europees aandoende bestemming wel veilig zal zijn. Toch zijn er ook voor veel bestemmingen dichterbij vaccinatieadviezen, zoals voor DTP en hepatitis A wanneer u naar Turkije of Marokko gaat. Voor veel Europese bestemmingen zijn geen specifieke vaccinaties nodig, wel is bijvoorbeeld een algemene teken encefalitis vaccinatie verstandig wanneer u langer de natuur ingaat. Voor een passend advies kunt u natuurlijk contact opnemen met uw huisarts, de GGD Twente of kijken op diverse gespecialiseerde websites, zoals vaccinatieopreis.nl

Kosten
Een andere factor in het niet laten vaccineren zijn de kosten waar veel mensen tegenaan hikken. Zo moet een gemiddeld gezin bij een gemiddelde vliegvakantie al snel rekenen op zo'n 250 euro kosten voor vaccinaties. Hoewel dit natuurlijk een niet onaanzienlijk bedrag is, kan het veel leed voorkomen evenals veel hogere kosten. Zo kan een ziekenhuis- of doktersbezoek in het buitenland al snel in de papieren lopen; aanzienlijk meer dan de 250 euro voor vaccinaties...

Rioolwaterzuivering steeds duurzamer in Nederland

TWENTE - De rioolwaterzuivering in Nederland is steeds effectiever én duurzamer. Dit is goed nieuws, want het is namelijk wel een grote uitdaging om ons water gezond en veilig drinkbaar te houden en tegelijk het milieu te beschermen.

Nederland telt maar liefst 327 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Deze presteerden in 2016 beter dan in 2015, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er werd ruim 1,9 miljard kubieke meter rioolwater gezuiverd, ruim 300 liter per inwoner, per dag. De installaties zijn tegenwoordig steeds beter in staat om vervuiling uit het afvalwater te halen en grondstoffen terug te winnen. Ook zijn veel installaties geschikt voor productie van biogas, wat weer gunstig is voor hun energie-voetafdruk.

Goed resultaat
De kwaliteit van rioolwaterzuivering is onder meer af te meten aan de mate waarin stikstof en fosfor uit het water gehaald kunnen worden. Deze meststoffen veroorzaken namelijk problemen in het oppervlaktewater. De mate van zuivering van beide stoffen ging omhoog in deze periode. Zo werd met name bij fosfor veel winst behaald. Waterzuivering is zeer belangrijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Dit kan door diverse bronnen vervuild worden, zoals afspoeling van landbouwgrond, maar ook lozingen vanuit bedrijven. De zuiveringen halen ook veel zware metalen zoals lood, cadmium, koper, nikkel en zink uit het water.

Uitdagingen
De zuiveringsinstallaties staan ook in Twente wel voor bepaalde uitdagingen. Zo blijft het lastig om medicijnresten volledig uit het water te zuiveren. Deze zijn hardnekkig en mede door vergrijzing gebruiken we collectief steeds meer geneesmiddelen.

Speurneuzen in Museum Hengelo

HENGELO - Museum Hengelo heeft hulp nodig bij het vinden van ontbrekende gegevens van (historische) foto's van Hengelo, Beckum en Oele. Het museum beschikt over ruim dertigduizend foto's, maar van bepaalde foto's mist men belangrijke gegevens.

Het zijn foto's die elk op zich een verhaal vertellen uit bijvoorbeeld de vorige eeuw over personen, straten, pleinen, scholen, bedrijven en/of verenigingen. Maar bij sommige foto's missen wij enkele gegevens zoals wie, wat, waar en wanneer een foto is gemaakt. Met uw hulp wil men graag aan de ontbrekende gegevens komen. En daarom organiseren wij op elke tweede vrijdag van de maand, 's middags vanaf 13:00 uur, 'Speurneuzen in Museum Hengelo'. Wij nodigen u uit ons te helpen bij het vinden van de ontbrekende gegevens. Nieuw in de collectie is een map vol met oude foto's uit de grote categorie 'Groepen", de hoop is dat mensen deze foto's herkennen van foto's in de familie. Tijdens de middag worden een viertal films gedraaid: Industriefilm Gieterij, Industriefilm Morsinkhof Straatbekleding, Industriefilm Plasticion en Industriefilm Stork.

Informatie
Het wordt een gezellige middag, want het bekijken van oude foto's is al een feest op zich. In de maand mei is 'Speurneuzen in Museum Hengelo op vrijdag 11 mei De toegang is gratis. Locatie: Auditorium van het museum aan de Beekstraat 51.

Informatieavond Oud-katholieke Kerk Statie Twente

HENGELO - Al zo'n 60 jaar komen Oud-Katholieken ook in Twente bij elkaar voor kerkdiensten en andere samenkomsten. In 2010 vinden ze een eigen kerkcentrum in Hengelo, al wonen ze nogal verspreid en zijn ze met een
klein aantal. Inmiddels schuiven nu steeds vaker belangstellenden en gastleden aan. Toch zijn ze in Twente relatief onbekend gebleven.

Dikwijls komen de vragen: wat is dat voor kerk, wat geloven jullie, hoe zien jullie kerkdiensten er uit? En hoe verhouden jullie je tot de Rooms-Katholieke kerk? Daarom is een informatieavond voorzien om aan belangstellenden en geïnteresseerden te vertellen over alles wat men weten wil over de Oud-Katholieke Kerk en over hun statie in Twente. U bent welkom op donderdag 24 mei van 19.30 tot 21.30 uur in de Lebuïnuskapel, Dorpsmatenstraat 40 in Hengelo. Bij interesse gelieve aanmelden voor 20 mei bij André Zandbelt: a.zandbelt@planet.nl of telefonisch via 0546 81531

Wat levert Europa ons op?

TWENTE - Op 9 mei was het de dag van Europa. Er is tegenwoordig veel te doen over Europa. Er is veel kritiek geleverd op zaken als de invoering van de Euro, het referendum over de Europese grondwet en de aanpak van de economische crisis. Toch zijn er ook vele voordelen die Europese samenwerking ons biedt, voordelen die vaak onderbelicht blijven.

De EU is in de jaren 50 opgericht als een breed samenwerkingsverband met als doel de vrede en welvaart van haar inwoners te garanderen. Door economische samenwerking en het opheffen van barrières is de welvaart van de landen van de EU sinds haar oprichting sterk toegenomen.

Kritiek
In 2016 stemde het Verenigd Koninkrijk voor het verlaten van de Unie, de zogenoemde Brexit. Vandaag de dag is de voornaamste kritiek op de EU dat ze onnodig veel geld verkwist aan de wekelijkse verhuizing tussen Brussel en Straatsburg, de hoge ambtenarensalarissen en dat ze de nationale soevereiniteit teveel verzwakken. Sommigen zijn van mening dat de EU teveel op neoliberale principes gestoeld is en enkel oog heeft voor de belangen van het bedrijfsleven. Recentelijk is er kritiek gekomen op de voorgestelde nieuwe begroting, die fors hoger zou worden. De Nederlandse politiek is over het algemeen negatief over het voorgestelde budget.

Voordelen
De voorstanders van de EU houden vol dat de EU onmisbaar is voor de vrede, vrijheid en welvaart. Ook wordt vaak gezegd dat zonder de EU de afzonderlijke lidstaten tot speelbal van de grootmachten in de wereld zouden worden. Wat vaststaat is dat de onderhandelingspositie van de EU als geheel veel sterker is dan welke afzonderlijke lidstaat dan ook. Daar komt bij dat de economische gevolgen van de Brexit voor de Britten zelf rampzalig lijken te worden. De EU investeert op grote schaal in de ontwikkeling van de Regio, zo ook Twente. Vele bruggen, wegen en natuurgebieden zijn met behulp van Europees geld aangelegd. De EU heeft ook de zogeheten LEADER subsidie voor de totstandkoming van lokale initiatieven, bijvoorbeeld het BikePark in Holten, of de aanleg van een historische schaapskooi en educatief centrum bij het Haaksbergerveen. Iedereen met een project dat aan de ontwikkeling van het platteland bijdraagt kan in principe deze subsidie aanvragen.

Natuurwandeling Hakenberg

OLDENZAAL - Zin om te gaan wandelen richting het Hakenberg? Op donderdag 17 mei kan dat onder leiding van een gids.

Samen met een Tourist Info wandelgids kunt u een wandeling maken van ongeveer 10 km of 20 km. Het begin van beide afstanden is bij station Oldenzaal. Vanaf daar zal de kortste route richting Hakenberg gaan en de langste route zal gaan naar Hakenberg/Everlo. Deelname aan deze wandeling door de mooie Twentse natuur is gratis. Wel is het belangrijk om stevige schoenen aan te trekken en voor een lunchpakket te zorgen. De wandelingen beginnen op 17 mei om 9.30 uur.

Thij Gezondheidsdag

OLDENZAAL - Gezond blijven of gezonder worden kan beginnen bij de Thij Gezondheidsdag.

Op woensdag 16 mei kan er tussen 9.30 uur en 11.00 uur of 11.00 uur en 12.30 uur worden meegedaan met de Thij gezondheidsdag. Bij fysiotherapie Nusmeier, Jan Jansstraat 4, worden verschillende testen afgenomen om te kijken hoe u er nu voor staat. Vanaf daar kan er gekeken worden hoe verder te gaan. Na deelname kan er één week gratis worden deelgenomen aan de Actieve Ontmoeting bij Paal 12. Aanmelden is tot en met 11 mei mogelijk via 06-13613852.

Was Getekend

HENGELO - De musical 'Was Getekend van Annie M.G. Schmidt' is op 14, 15 en 16 mei te zien in Schouwburg Hengelo.

Het levensverhaal van misschien wel de meest geliefde schrijfster van Nederland wordt in deze musical verteld. Het verhaal van het eenzame meisje tot die van een succesvolle schrijfster wordt met muziek en scherpe humor gebracht. De voorstelling begint elke avond om 20.00 uur en kaarten voor deze bekroonde musical zijn onder andere te bestellen via www.schouwburghengelo.nl. De prijs van de toegangskaarten ligt tussen de € 31,- en € 44,50.

Nightskate

HENGELO - Dit jaar zal de eerste Nightskate Twente zijn op 18 mei.

Dit jaar zullen er weer vele Nightskates zijn en de eerste is op vrijdag 18 mei. De tocht zal beginnen bij station Hengelo om 20.00 uur. Deelname is gratis. Het advies is wel een helm en bescherming te dragen. Meer informatie en andere data vindt u op www.nightskatetwente.nl.

Breed deelnemersveld Ronde van Overijssel

TWENTE - Er trekt zaterdag 12 mei een internationaal gezelschap door de regio tijdens de Ronde van Overijssel. Dat blijkt uit de voorlopige startlijst. Er nemen teams uit negen [Nederland, Australië, Groot Brittannië, Verenigde Staten, België, Duitsland, Koeweit, Bolivia en Luxemburg] verschillende landen deel. Maar dat is nog niet alles. Het rennersveld is nog veel gemêleerder.

Maar liefs 24 verschillende nationaliteiten zijn terug te vinden op de voorlopige startlijst [inclusief reserves]. Op de voorlopige startlijst staan deelnemers uit Nederland, België, Estland, Australië, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Rusland, Duitsland, Taiwan, Zwitserland, Koeweit, Spanje, Frankrijk, Italië, Eritrea, Venezuela, Argentinië, Peru, Zweden, Noorwegen, Luxemburg, Hongarije en Moldavië. "Daarbij moeten we wel aantekenen dat de ploegen tot 72 uur voor de start de gelegenheid hebben om naar hartenlust te wisselen met hun renners" zegt Jos Lammertink, coördinator deelnemers van de Ronde van Overijssel.

Opvallende teams
Bij de deelnemende teams is de afwezigheid van Monkey Town Continental Team het meest in het oog springend. Reden is dat de continentale formatie niet in staat is een team af te vaardigen als gevolg van een dubbel programma en een volle ziekenboeg. Zo is Nijverdaller Joey van Rhee nog niet inzetbaar vanwege knieproblemen en is Peter Schulting (Lemele) onlangs geopereerd aan een gebroken sleutelbeen. Ook Almeloër Wim Kleiman en Oldenzaler Maarten de Jonge zullen op 12 mei dus niet in de Ronde van Overijssel te zien zijn. Als vervanger van Monkey Town Continental Team staat Start Team Gusto uit Bolivia aan de start. Verder is Roompot - Nederlandse Loterij een in het oog springende naam. Het is namelijk het enige pro-continentale team aan het vertrek. Bijzonder team op de voorlopige startlijst is ook Massi- Kuwait team uit Koeweit, bestaande uit een mix van Spanjaarden en Koeweiti.

Opvallende renners
Omdat de ploegen tot 72 uur voor de start de gelegenheid hebben om naar hartenlust te wisselen met hun renners, is het niet met zekerheid te zeggen wie wel en niet gaan deelnemen. Toch zou het zo maar kunnen zijn dat renners als Pieter Weening, Pim Ligthart of Wouter Wippert uit Wierden [allen Roompot-Nederlandse Loterij] van start gaan. Of misschien Harry Tanfield [Canyon-Eisberg] die vorige week nog verrassend de eerste etappe in de Ronde van Yorkshire won. Ook een naam als Steele von Hoff [Bennelong SwissWellness] springt in het oog. En wellicht kunnen de winnaars van 2014 en 2015, Dennis Coenen [Cibel-Cebon] en Jeff Vermeulen [VolkerWessels-Merckx Cyclingteam], hun kunststukje herhalen. Of gooien schaatsers Gary Hekman en Sven Kramer [NWV Groningen] nog roet in het eten van de rest? Het gaat hoe dan ook een zeer interessante Ronde van Overijssel worden dit jaar!

Overijssels mooiste
De Ronde van Overijssel is deze 66e editie live via TV, radio en social media te volgen. Dit jaar zijn de premiesprints in Enter, op de Tankenberg (Oldenzaal), Kuiperberg (Ootmarsum), Lemelerberg, Holterberg en Markelose berg. Op www.rondevanoverijssel.nl vindt u tips waar u het beste kunt gaan kijken langs het parcours.

BDO Cup Achilles '12

HENGELO - Op vrijdag 25 mei wordt voor de 10 e keer de BDO Cup georganiseerd door BDO Accountants & Adviseurs in samenwerking met Achilles'12. Dit jubileumevenement zal met een feestelijk programma omlijst worden.

De organisatie verwacht net als vorig jaar een groot aantal deelnemende teams. De bedrijven kunnen zich met de heren- en/of damesteams aanmelden via: www.evenementenbdo.nl/bdocup2018. Het inschrijfgeld gaat naar 2 goede doelen: Stichting Evi en de Stichting Ekiko. Stichting Evi heeft als doel om ouders met zorgen om een ernstig ziek kind te ondersteunen bij bijvoorbeeld het vele reizen en de overnachtingen. De Stichting Ekiko staat voor "elk kind een koffer". De stichting vindt dat elk pleegkind dat niet thuis kan slapen een koffertje zou moeten hebben met eigen spullen. Een tandenborstel, een pyjama, een knuffelbeer, een liedje en een schone onderbroek of luiers.

Feestelijk
De BDO Cup wordt afgesloten met een barbecue en een optreden van een zanger/DJ.

Bijeenkomst endometriose in MST

ENSCHEDE - De Endometriose Stichting en het Medisch Spectrum Twente in Enschede organiseren op dinsdagavond 22 mei een informatiebijeenkomst over endometriose. De voorlichtingsavond vindt vanaf 19:30 uur plaats in het Medisch Spectrum Twente, Koningsplein 1 in Enschede.

Endometriose is een ziekte waarbij op-baarmoederslijmvlies-lijkend-weefsel buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit kan leiden tot pijnlijke menstruaties in combinatie met darmklachten, blaasklachten, seksuele problemen en vermoeidheid. Deze aandoening kan ook de kans op een zwangerschap ernstig verminderen. Er is nog geen genezing van deze ziekte mogelijk. Wel zijn er verschillende mogelijkheden om endometriose te behandelen. Het is een aandoening waarover niet makkelijk gepraat wordt en die bovendien de kwaliteit van leven drastisch kan verminderen. De informatieavond op 22 mei wordt verzorgd door de Endometriose Stichting en het Medisch Spectrum Twente. De gynaecologen dr. L. van Boven en M. Verberg gaan onder andere in op endometriose en adenomyose. Ook is er aandacht voor het thema pijn. Daarnaast zal de Endometriose Stichting meer informatie geven over hun inzet voor vrouwen met endometriose. Extra aandacht krijgt het project GirlsTalk Period!. Een landelijke voorlichtingscampagne op middelbare scholen over menstruatie en endometriose. Uiteraard zijn er ook vrijwilligers/ervaringsdeskundigen van de Endometriose Stichting en GirlsTalk Period aanwezig en is er gelegenheid om vragen te stellen. De informatieavond is bedoeld voor vrouwen met (vermoedelijk) endometriose. Ook partners en anderen uit uw omgeving zijn welkom. Aanmelden via www.endometriose.nl/agenda of enschede@endometriose.nl. Hier kunt u ook vragen doorgeven.

Bezoekje voor jubilerend echtpaar

OLDENZAAL - Het echtpaar Koopman – De Kruijff vierde deze week een mooi huwelijksjubileum.

De heer en mevrouw Koopman – De Kruijff zijn op donderdag 10 mei 2018, 60 jaar getrouwd. Vanwege Hemelvaartsdag bracht locoburgemeester Trees Vloothuis woensdagochtend al een bezoekje aan het echtpaar om hen namens de hele gemeenschap te feliciteren met dit bijzondere jubileum.

GroenLinks wil snel energieneutraal beleid

OLDENZAAL - "Practice what you preach" ofwel "Doe wat je zegt te doen". Dat is de oproep van GroenLinks aan het college als het gaat om energieneutrale en aardgasloze nieuwbouw.

"Het college draagt al jaren uit dat Oldenzaal energieneutraal moet worden in 2025, maar bij nieuwbouwprojecten blijkt duurzaamheid niet eens besproken te worden", aldus fractieleider Sandor Löwik. "Dat is op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend. Terwijl de gemeente op veel terreinen al veel doet op het gebied van duurzaamheid lijkt er bij Wonen en Ruimtelijke Ordening nog weinig besef van urgentie te zijn". Tijdens de laatste raadsvergadering moest wethouder Alida Renkema erkennen dat de onderwerpen energieneutraal en aardgasloos bouwen niet zijn besproken met initiatiefnemers en ontwikkelaars van twee nieuwbouwplannen. Löwik is daarover zeer teleurgesteld. "Op eerdere vragen van de GroenLinks fractie heeft het college geantwoord zich maximaal in te zetten voor aardgasloos bouwen. Dat blijkt een loze belofte te zijn". Juist vorige week riep de provincie Overijssel de gemeenten nog op om door te pakken met duurzame energie, vooral in het ruimtelijke domein. "We willen van het college weten of ze ook echt willen doorpakken. Niet alleen in woorden, maar ook in daden", aldus GroenLinks.

Klimaatdoelstellingen
Op de klimaattop in Parijs in 2015 is op internationaal niveau afgesproken om de opwarming van de aarde onder 2 graden Celsius te houden en bij voorkeur zelfs niet meer dan anderhalve graad. Dit klimaatakkoord gaat per 2020 in. In 2030 wil het Kabinet 55 procent minder CO2 uitstoot en in 2050 moet deze reductie tot 95 procent zijn opgelopen. Het behalen van deze doelstellingen vereist snel actie. Wereldwijd wordt veel energie verbruikt voor het verwarmen van gebouwen. Betere isolatie levert daarom al snel een belangrijke reductie van CO2-uitstoot op. Zeker ook bij bedrijfspanden. In Nederland neemt het bedrijfsleven het grootste deel van het energieverbruik voor haar rekening. Verder kunnen ook zonnepanelen bijdragen aan energieneutrale gebouwen. Ook aardgas, dat in Nederland veelvuldig gebruikt wordt, draagt bij aan het broeikaseffect. Vandaar dat de regering besloten heeft om naar een aardgasloos Nederland te streven. Dit vereist echter wel aanpassingen in de constructie van gebouwen.

Sluis bij Delden weer open na vertraagde werkzaamheden

DELDEN - De sluis bij Delden is afgelopen woensdag weer in gebruik genomen. De oplevering van de sluis liep enkele dagen vertraging op. Tijdens het werk is aannemer Mourik ook hier tegen een aantal onvoorziene omstandigheden aangelopen die de planning verder onder druk hebben gezet.

De renovatie van de monumentale sluizen in Delden en Hengelo is maatwerk. Het werk wordt onder tijdsdruk uitgevoerd, want veel bedrijven aan het Twentekanaal zijn voor hun vervoer afhankelijk van de sluizen, met name Sluis Delden. Onvoorziene omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat sommige werkzaamheden meer tijd hebben gekost. Zo was bijvoorbeeld het oude beton in het sluishoofd voorzien van meer wapening dan vooraf bekend was. Dit zorgde ervoor dat er meer tijd nodig was om de aanvaarbeveiliging aan te brengen. In zeer korte tijd worden veel werkzaamheden tegelijkertijd uitgevoerd. Deze moeten allemaal gereed zijn voordat het functioneren van de sluis aan het eind van het werk kan worden getest en de sluis veilig in gebruik kan worden genomen. Al deze omstandigheden leiden ertoe dat de planning twee dagen uitloopt. De bedrijven aan het Twentekanaal zijn hiervan op de hoogte. Rijkswaterstaat en haar opdrachtnemer Mourik werken sinds 9 april aan de sluizen in Hengelo en Delden om te zorgen dat deze weer 30 jaar vrij zijn van groot onderhoud. Rijkswaterstaat en Mourik spannen zich in om de gebruikers goed geïnformeerd te houden en de stremming tot een minimum te beperken.

Pinksterfeesten

BECKUM - Van 18 tot en met 21 mei is het weer tijd voor de Pnksterfeesten in Beckum.

Stichting Zomerfeesten Beckum heeft weer de organisatie van het vierdaagse feest op zich genomen, maar ze kunnen het niet alleen. Met de hulp van ruim 600 vrijwilligers wordt geprobeerd er weer een groot succes van te maken. De festiviteiten zijn op 't Ossenveeld en de vaste onderdelen, zoals 'As 'n Gek in'n drek' en 'Expeditie Noaberson' zullen niet ontbreken. Het volledige programma van de Pinksterfeesten is te vinden op www.beckum.nl/pinksterfeesten.

Daniël Lohues

HENGELO - "Vlier" is het nieuwste album van Daniël Lohues en ook de naam van de theatertour waarmee hij op 18 mei naar Schouwburg Hengelo komt.

De voorstelling zit boordevol met oude en nieuw nummers en verhalen over het leven. De prachtige nummers kunnen zorgen voor een lach, maar er is ook ruimte voor relativering en troost. Thema's als familie, religie, liefde en vriendschap komen tijdens de voorstelling aan bod. Ga net als Daniël Lohues in de theatervoorstelling op zoek naar jezelf. Kaarten voor de voorstelling van 18 mei om 20.00 uur zijn verkrijgbaar vanaf € 18,- en kunnen onder andere besteld worden via www.schouwburghengelo.nl.

Outside

DELDEN - Outside is één van de drie tentoonstelling die op dit moment te zien zijn in Museum No Hero.

Pas op het moment dat sneldrogende verf in tubes meegenomen kon worden, werd er buiten geschilderd. Dat is ook het begin van de Haagse School. Interesse hierin reikte tot in het buitenland. De tentoonstelling Outside laat een beeld zien van de Haagse School in binnen- en buitenland. Museum No Hero aan de Hengelosestraat 2/4 is te bezoeken op woensdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Trijntje Oosterhuis

HENGELO - De theatertournee van Trijntje Oosterhuis staat in het teken van Nederlandstalige muziek.

Nieuwe nummers en oude nummers van de zangeres, maar ook nummers van andere artiesten zullen klinken in Schouwburg Hengelo op 16 mei vanaf 20.30 uur. De kwaliteiten van Trijntje Oosterhuis en de muzikanten die haar bijstaan staan garant voor een spetterende avond. Kaarten vanaf € 24,50 zijn te koop bij de kassa of online.

ZZP-netwerkcafé over nieuwe privacywet

HENGELO - De nieuwe privacywetgeving (AVG) is per 25 mei van kracht en geldt voor alle organisaties die persoonsgegevens verwerken. Ook voor ZZP'ers levert dit nieuwe uitdagingen op. Want: waar moet je aan denken en wat moeten we allemaal regelen? Deze vragen staan centraal bij de bijeenkomst op maandag 28 mei van 19.00 tot 22.00 uur in ondernemerscentrum H164 aan de Enschedesestraat 164.

Na de opening door ROZ en het terugkerende onderdeel 'pitchen' door enkele aanwezige zzp'ers, deelt Henk van Leussen (AVG/GDPR consultant en eigenaar Moja Rada Business Consultancy) praktijkvoorbeelden, vraagstellingen en wetsartikelen zodat zzp'ers op de hoogte zijn van die nieuwe wet. Tom Kikkert, specialist op het gebied van identiteitsmarketing, reist het hele land door om met ondernemers, merken en gemeenten in gesprek te gaan over het belang van een sterke identiteit voor een bedrijf. Er is volop gelegenheid om te netwerken met elkaar. Deelname is gratis. Aanmelden kan tot en met 25 mei via www.rozgroep.nl/hengeloOpen pagina in nieuw venster, telefonisch (074 241 5100) of per mail (b.bakker@rozgroep.nl). Meer informatie: www.rozgroep.nl

3e plaats NK voor danspaar Kolmschot

HENGELO - Afgelopen zaterdag hebben Andras Koops en Laura van der Galiën van Kolmschot Studio een fantastische 3e plaats weten te bemachtigen tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Latijns Amerikaans dansen in Almere.

Nog nooit wist een danspaar van Kolmschot zo hoog te komen. Acht internationale juryleden beoordeelden de prestaties van vele sterke paren op o.a. techniek, presentatie en partnering. Het danspaar Koops en van der Galiën heeft zich ook geplaatst voor de EK in Debrecen (Hongarije) die gehouden wordt op 12 mei a.s..