Hart van Hengelo - Hof van Twente

10 mei 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 10 mei 2019


Hengelose starters maken kans op startersprijs

HENGELO - Ook dit jaar worden er prijzen uitgereikt voor de meest succesvolle starters van midden-Twente. De aanmelding is inmiddels geopend. Starters die in 2018 zijn begonnen met een bedrijf of onderneming kunnen aangemeld worden om kans te maken op de startersprijs.

Hoewel de startersprijs pas op 18 november zal worden uitgereikt, is de aanmelding nu al geopend. Deze prijzen gaan over starters die in het jaar 2018 een bedrijf of onderneming begonnen. Starters zijn belangrijk voor een regio. Ze houden de economie draaiende, een goede toekomst voor hen is ook een boost voor de omgeving. Vastberaden, toegewijde starters worden daarom in het zonnetje gezet met de Startersprijzen Midden Twente. De prijzen zijn een initiatief van de samenwerkende gemeenten van Hengelo, Borne en Hof van Twente en de Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ). De jury bestaat uit leden uit verschillende disciplines, allen ervaren in het ondernemen in de regio Twente.

Beste starter
De prijs is bedoeld voor allerlei soorten ondernemers uit Hengelo, Borne of Hof van Twente. De dienst of het product dat wordt aangeboden speelt geen rol. Wat wel meetelt is hoe succesvol de starter is geweest en hoe groot de sociaal economische bijdrage aan de regio is. De beste starter van het jaar 2018 maakt kans op een van de mooie prijzen die in november zullen worden uitgereikt in de Schouwburg Hengelo. Starters kunnen zichzelf aanmelden door een kans op prijzen, maar de organisatie tippen over een andere, succesvolle starter is ook mogelijk.

Prijzen
De winnaars worden niet alleen in het zonnetje gezet voor hun prestaties tot nu toe. De organisatie heeft ook mooie prijzen beschikbaar gesteld. De winnaar gaat naar huis met een cheque ter waarde van 3.000,- euro en een wisseltroffee gemaakt door kunstenaar Ties Mulder. Daarnaast ontvangt iedereen die in de top 10 is geëindigd 10 uur aan coaching door de experts van ROZ. Bovendien ontvangen de vijf genomineerden ieder een cheque ter waarde van 1.000,- euro om te investeren in hun onderneming. Kijk op www.startersprijsmiddentwente.nl voor aanmeldingen!

Uitreiking het Stadscompliment De Nijverbij

HENGELO - Op dinsdag 7 mei reikte wethouder Bas van Wakeren het Stadscompliment De Nijverbij uit aan mevrouw Betsy ten Thij-van den Berg. Dit gebeurde bij haar thuis.

Mevrouw Ten Thij (78) is al 25 jaar actief als vrijwilliger in Hengelo. Ze begon haar vrijwilligerswerk in het P.C. Borsthuis met wandelingen maken en spelletjes doen met de bewoners. Ze pakte van alles aan om de bewoners een leuke middag te bezorgen. Daarnaast begeleidde ze mensen naar het ziekenhuis voor een chemokuur en bleef aan hun zijde tijdens de kuur. Jarenlang actief Van 2005 tot 2015 was mevrouw Ten Thij actief bij de Stichting Informele Zorg (SIZ), waar vrijwilligers worden ingezet om mensen thuis te ondersteunen en mantelzorgers te ontlasten. Mevrouw Ten Thij is altijd inzetbaar geweest en ging trouw naar de ouderen toe om te helpen of om samen op pad te gaan. Ze zat nooit zonder een hulpvraag en heeft daardoor veel mensen geholpen in Hengelo. Als een andere vrijwilliger stopte met werkzaamheden, kon men altijd een beroep op haar doen.

Trouw
Sinds 2015 werkt mevrouw Ten Thij als mantelzorgvrijwilliger voor de Hulpdienst Hengelo. Wekelijks doet ze leuke activiteiten met cliënten en bezorgt hen fijne middagen. De mantelzorger vertrouwt haar de zorg van hun naaste toe en krijgt daarmee de gelegenheid om een middagpauze te nemen en de zorg(en) even opzij te zetten. In afstemming met de cliënt plant mevrouw Ten Thij activiteiten die ze samen gaan ondernemen. De ene keer is dat bijvoorbeeld met de rolstoel een visje halen en de andere keer blijven ze thuis voor een spelletje of leest ze voor uit een boek. Als een cliënt tijdelijk in een andere plaats verblijft, rijdt ze wekelijks naar haar cliënt toe voor een bezoek. Mevrouw wordt omschreven als een erg prettige persoon met een groot empathisch vermogen. De cliënten kunnen altijd op haar bouwen. Het college van B en W is mevrouw Ten Thij bijzonder erkentelijk voor haar werk. Ze krijgt de Nijverbij uitgereikt als blijk van dank voor haar vrijwillige inzet voor de Hengelose samenleving.

Jaargang: 9 • Nr 324• Wk 19

Wok in Vuur en Vlam: gezellig, gemoedelijk en heerlijk eten

ALMELO - Voor een heerlijk etentje met collega's, vrienden of met het hele gezin moet u bij restaurant Wok in Vuur en Vlam zijn. De uitgebreide menukaart biedt iedereen van jong tot oud een heerlijk maal. U kunt het haast zo gek niet bedenken of u kunt het bij Wok in Vuur en Vlam krijgen.

Het in Oosterse sferen ingerichte restaurant is ruim opgezet. De gemoedelijkheid van het geklater van de pannen en de knusse eethoeken zorgen ervoor dat u zich direct thuis voelt.

Menukaart
Door de ruime keuze aan gerechten is het misschien moeilijk kiezen. Het advies is dan ook: Neem kleine porties en laat u adviseren! Maak een keuze uit diverse groenten, vlees- en vissoorten en woksauzen en laat het wokken door één van de koks. Smaak en vitaminen blijven behouden door deze snelle manier van bereiden. Geniet verder van bijvoorbeeld zalm of biefstuk van de bakplaat, gekruid vlees van de BBQ grill of de nasi, bami, friet en snacks van het warm buffet. Houdt u een gaatje over voor een heerlijk nagerecht van softijs, schepijs of gebak?

Kindvriendelijk
Wok in Vuur en Vlam is uiterst kindvriendelijk. Voor kinderen slaat snel de verveling toe als ze alleen maar aan tafel moeten zitten, maar daar bij Wok in Vuur en Vlam is daar geen tijd voor. Ze kunnen spelen in het klimrek of film kijken in de mini-bioscoop. Ook de menukaart is gericht op de kinderen met pizza, friet en pannenkoeken.

Het restaurant
Voor € 25,- per persoon kunnen volwassenen van maandag tot en met donderdag al 2,5 uur onbeperkt eten. U vindt restaurant Wok in Vuur en Vlam aan de Woonboulevard 52 te Almelo. Op maandag tot en met zaterdag bent u vanaf 16.30 uur van harte welkom en op zondag kunt u al vanaf 16.00 uur terecht. Uw auto kunt u kwijt op de grote parkeerplaats bij het restaurant en parkeren is gratis. Kijk op www.wokinvuurenvlam.nl om een nog beter beeld te krijgen van de mogelijkheden van het restaurant. Reserveren? Neem contact op via 0546 – 850 171 of info@wokinvuurenvlam.nl.

Column

Supporter

"Als iemand een beeld verdient, is het de supporter" staat boven het artikel in de Tubantia van donderdag 2 mei jl. over de actie van een aantal Twentse cabaretiers voor het plaatsen van een standbeeld bij het Twentestadion als eerbetoon aan de supporters van FC Twente. Daar staan nu twee beelden, N'Kufo en Sander Boschker en er zou een derde voor de aanhang van Twente moeten komen. Daarom hebben de cabaretiers een benefietoptreden georganiseerd donderdag 13 juni in het Wilminktheater. De kaartverkoop is al voldoende voor een derde kunstwerk.

Zit daar een supporter op te wachten? Het is knap dat na 1 jaar keukendivisie, Twente terug is op het hoogste voetbalniveau, maar de kunst is langdurig buiten de degradatiezone te blijven. Wat de supporter echt wil zien is vechtlust en inzet op het veld en niet een wedstrijd in de laatste minuten weggeven zoals tegen Cambuur vorige week vrijdag.

De gemiddelde supporter wil helden zien, die het gras opvreten en heeft volgens mij geen behoefte aan een bronzen uitvoering van een typische Twentefan. Hoe zou die er trouwens uit moeten zien? Elke selectie leidt tot discussie: man/vrouw, lang haar/kort, met of zonder Twentesjaal? Of een groepje supporters? En waarom een standbeeld? Een schilderij kan ook. 1 groot rood schilderij met als titel: "Who is afraid of red?" Of iets met licht en water. Nu is er al iets met water bij het stadion en ik kan niet zeggen, dat de aanblik van de waterpartij altijd plezierig is.

Je moet een supporter niet gelijk behandelen als een profvoetballer, ze zijn namelijk niet gelijk. De burgemeester van Enschede deed dat ook bij de huldiging van het kampioenselftal. "De echte helden zijn jullie", zei hij tegen het publiek. Hij werd weggefloten, terwijl het zo gemakkelijk scoren was. Een opmerking zoals "En nu gaan wij onder het motto "Twente tegen drugs" de strijd aan met de drugshandel in het stadion." De start van "Twente tegen drugs." zou 13 juni kunnen zijn. Want dat probleem los je niet op door het sluiten van een supportersclubhuis. Als ik halverwege de eerste helft van een voetbalwedstrijd naar de wc ga en er staat iemand bij de deur op wacht en uit de wc komen vier knapen, waaronder een steward, die maken dat ze wegkomen, dan heeft Twente meer problemen dan alleen geld. De drugs zijn misschien uit het home van Vak P, maar ze zijn het stadion nog niet uit.

Moederdagmarkt

kofferbakverkoop bij ter Huurne Foto: ter Huurne

BUURSE - Zondag 12 mei is van 9.00 tot 17.00 uur de jaarlijkse "Moederdag Markt" op het terrein van Ter Huurne Hollandmarkt in Buurse

Ook dit jaar zullen op het terrein van Ter Huurne Hollandmarkt aan de Alsteedseweg 64 in Buurse weer tientallen kramen staan op moederdag voor de Moederdag Markt. Kramen met zowel nieuwe als tweedehands goederen, aangevuld met enkele kramen rest partijen. De toegang tot de markt en het parkeren is gratis. Voor de kinderen is er een grote gratis toegankelijke speeltuin. Terwijl de kinderen spelen, kunnen ouders een oogje in het zeil houden vanaf de prachtige terrassen.


Meer informatie
Wilt u een kraam huren of meer informatie? Bel ook dan met 06 26 222 593 en/of mail: info@rezimarkten.nl

Bijeenkomst Parkinson en palliatieve zorg

BORNE - Op donderdagmiddag 16 mei organiseren de Netwerken Palliatieve Zorg Twente een themabijeenkomst 'Parkinson en Palliatieve Zorg' voor patiënten en naasten. Deze bijeenkomst vindt plaats in het Kulturhus in Borne.

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen en voor geen enkele patiënt is het beeld van Parkinsonsymptomen hetzelfde. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren. De bijeenkomst wordt verzorgd door mw. Y. Schilthuis, huisarts en kaderarts Palliatieve Zorg en medisch consulent consultatieteam palliatieve zorg en dhr. Dhr. P. Smit, specialist ouderengeneeskunde, hospice-arts en kaderarts Palliatieve Zorg, verbonden aan ParkinsonNet.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst via www.netwerkpalliatievezorg.nl/twente. Daar vindt u ook meer inhoudelijke informatie. Indien u nog vragen heeft dan kunt u contact opnemen met Gerda Kievitsbosch, netwerkcoördinator, via g.kievitsbosch@zgt.nl of 06 13 14 74 18.

Concert KSO Cecilia met Mira Marie Foron

HENGELO - Op zondag 19 mei om 14.30 uur kunt u in de Waterstaatskerk genieten van het Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia onder leiding van Christian van de Berg met soliste Mira Marie Foron.


Op het programma staan 'Concert voor viool en orkest in D opus 35' van Pjotr Ijittsch Tsjaikovski en 'Symfonie nr.8 in G opus 88' van Antonin Dvorak.

Mira Foron
Mira Foron is geboren in 2002 in Stuttgart en begon op vijfjarige leeftijd met viool. Nog in datzelfde jaar deed ze toelatingsexamen aan de Musikhochschule Hannover en werd ze de jongste student van professor Ina Kertscher. In 2012 verhuisde ze naar de Folkwang Universiteit van Essen in de klas van professor Boris Garlitsky en sinds 2015 studeert ze aan de muziekacademie van Detmold, bij professor Koh Gabriel Kameda. In haar korte carrière won ze al vele prijzen. Zowel tijdens "Jugend musiziert", de 9e Internationale Competitie "Premio Citta di Padova"(Italie) als bij de Internationale competitie "La Flame" (Parijs) won ze de eerste prijs.

Informatie over de vereniging en het orkest is te vinden op de site: www.ksocecilia.nl

Maandag 13 mei 10:00 uur

Wat 'n aandern van oe zeg, zeg
vake genog oawer 'n aander.

Rust en regelmaat voor ouders

ENSCHEDE - Het is de omgekeerde wereld. Nu ouderen steeds ouder worden, willen de kinderen voor hun ouders wat zij zelf vroeger als kind ook kregen, namelijk rust en regelmaat in de veilige en vertrouwde thuisomgeving. Met de toenemende vergrijzing neemt deze behoefte alleen maar toe. Home Instead Thuisservice Enschede heeft hiervoor oplossingen.

"Elke week word ik wel een keer gebeld door een verontruste zoon of dochter, die zo'n op rust en regelmaat gebaseerde dienstverlening voor haar vader of moeder wil", zegt Marco Elferink, directeur van Home Instead Thuisservice Enschede. In de traditionele aanpak lukt dat niet altijd. Vaak zit de angel in de communicatie en benaderingswijze van senioren en is het geen gebrek aan deskundigheid of ervaring. "Ik zie een grote kloof tussen het zorgaanbod en de wensen die ouders en kinderen daarover hebben." Relatief kleine zaken kunnen al een grote invloed hebben op het welbevinden, zoals bijvoorbeeld het naar binnen gaan van een woning. Elferink merkt op: "Elke keer als je bij iemand over de vloer komt, dan treed je in iemands privédomein. Voor velen de meest veilige plek en voor ouderen, die minder mobiel zijn nog veel meer. Dan luistert het heel nauw hoe je dat doet en welke omgangsregels je daarbij in acht neemt. Wij zijn daar heel bewust en consequent mee bezig en trainen onze mensen daar ook goed in".
Maar er zijn meer kleine zaken te noemen die een verschil maken: een vrouwelijke klant met Alzheimer hechtte heel veel waarde aan overzichtelijke en goed ingerichte kasten. Door de vele verschillende mensen die bij haar over de vloer kwamen en de tijddruk bij de werkzaamheden, waren de linnenkasten een chaos geworden. Onze CAREGiver heeft dat toen samen met mevrouw weer keurig netjes geordend en opgeruimd, tot grote vreugde en blijdschap van mevrouw.
Wat echt bijdraagt aan rust en regelmaat zijn vaste gezichten en vaste tijdstippen waarop zorg wordt verleend. Doordat steeds dezelfde personen bij de klant over de vloer komen, leren ze iemand goed kennen, bouwen een persoonlijke band op en weten daardoor beter wat de wensen zijn en waaraan er behoefte bestaat. Daarop kan dan in de begeleiding worden ingespeeld door werkzaamheden of taken net even anders te doen, dan misschien van tevoren was afgesproken. Bij Home Instead heeft de klant bovendien een stem in de keuze van de CAREGiver die de zorg komt leveren.
Ook vaste, afgesproken tijden waarop iemand langskomt, worden als zeer rustgevend ervaren. "Je zit dan niet steeds op de klok te kijken, want er is duidelijkheid", zo zegt Elferink. "We kunnen dit doen omdat een CAREGiver niet langs verschillende adressen moet, maar zich op haar eigen klant kan richten."
Concluderend stelt Elferink: "Door onze manier van werken dragen wij als Home Instead een steentje bij aan het welbevinden van onze klanten en daarmee aan de verbetering van de ouderenzorg. Dit slaat aan en daarom zijn we ook steeds op zoek naar nieuwe CAREGivers, die deze zorg willen verlenen."

Hebt u ook de wens zo lang mogelijk thuis te blijven neem dan contact met ons op. We komen graag vrijblijvend de mogelijkheden met u bespreken. Bel 053-3030122 of mail naar info.enschede@homeinstead.nl.

Vakantieplannen?

BORNE - De werkgroep Vakantie en Vrije Tijd van de Protestantse Kerk Borne wil ook de komende zomer graag weer iets betekenen voor gezinnen die het financieel niet breed hebben. De werkgroep wil ervoor zorgen dat kinderen uit deze gezinnen een leuk dagje uit kunnen beleven of een korte vakantie kunnen vieren.

Vorig jaar was een groot succes. Meer kinderen dan ooit tevoren konden blij gemaakt worden met een uitstapje of een vakantie. De werkgroep werd overladen met kortingsbonnen, vrijkaartjes en financiële bijdragen. Daar hebben heel veel gezinnen plezier van gehad. Er was een busreis naar Slagharen en eentje naar Dierenpark Amersfoort, waar tientallen ouders met kinderen van hebben genoten. Daarnaast zijn veel gezinnen op eigen gelegenheid een dag naar een leuk attractiepark geweest. Enkele gezinnen kregen een vakantieweek aangeboden op een prachtig recreatiepark in Ommen.

Help mee!
Ook dit jaar doet de werkgroep Vakantie en Vrije Tijd weer een beroep op u. Als u vrijkaartjes of kortingskaarten hebt voor bijvoorbeeld attractieparken, voorstellingen of dierentuinen en u maakt er zelf geen gebruik van, dan kunt u die kaartjes beschikbaar stellen. Het gaat om aanbiedingen die in de zomer geldig zijn. De werkgroep zoekt dan een match met een gezin dat juist een wens heeft in die richting. U hoeft dus zelf niet mee en u hoeft verder niets te doen. U hoeft ons alleen te melden wat u in de aanbieding hebt. Ook treinkaartjes of andere vervoersmogelijkheden zijn welkom.

Vakantie-accommodatie
Misschien hebt u een vakantiehuisje in de omgeving dat u tegen kostprijs wilt verhuren of staat uw caravan in de buurt van Borne in de zomervakantie toch nog een paar weken leeg. Daar zou u een gezin waarschijnlijk een groot plezier mee kunnen doen. Wij bemiddelen dan graag. Ook andere ideeën om op een betaalbare manier kinderen en hun ouders een leuke vakantie(dag) te bezorgen zijn uiteraard van harte welkom.

Aanbod doorgeven
U kunt door een e-mail te sturen naar uitstapjes@pgborne.nl uw aanbod doorgeven of neem contact met Ria Kremer via 06-40335202. Kortingsbonnen en dergelijke kunt u ook kwijt in het speciaal daarvoor bedoelde mandje onder de toren in de Oude Kerk. U kunt ze ook in de bus doen bij een van de werkgroepleden: Jacqueline ten Veen (Ligusterstraat 8), Rita Kremer (Molenkampsweg 37) of Goos Griffioen (Kerkedennen 34).

Workshop kleuterdans

HENGELO - Voor de jonge dansers vanaf 4 jaar organiseert Oyfo een leuke workshop kleuterdans.

Dansdocente Astrid Spit gaat met de jongere kinderen aan de slag. Vooraf knutselen ze allemaal een eigen vingervlindertje, dat gebruikt zal worden tijdens het instuderen van een dansje. Vervolgens zal er worden gestart met een uitgebreide warming-up om de jonge spieren op te warmen. De kinderen zullen na deze warming-up een dansje instuderen en nadien zal een korte cooling-down plaatsvinden. De workshop vindt plaats op zondag 12 mei van 11.00 tot 12.30 uur en kost €15,-. Oyfo Techniekmuseum bevindt zich aan de Industriestraat 9 in Hengelo.

Cultuurfestival

HENGELO - Maar liefst drie kunstfestivals worden er georganiseerd in het derde weekend van mei.

De festivals Weekend van de Amateurkunst, Street Art en Kunsten op Straat worden georganiseerd van 16 tot en met 18 mei in de binnenstad van Hengelo. Meer informatie over de drie festivals kunt u vinden op www.hengelopromotie.nl

Plantenmarkt Twickel

AMBT DELDEN - Zaterdag 11 mei wordt er een speciale verkoop gehouden van bijzondere, eenjarige zomerbloeiers.

Deze plantenmarkt vindt dit jaar voor de zesde keer plaats in de moestuin van Twickel. Er zullen naast de planten ook groenteplanten, kruiden en kuipplanten verkocht worden. De tuinvrijwilligers kunnen u verzorgingstips en overige informatie over de planten verschaffen. De toegang voor de plantenmarkt is gratis. Geïnteresseerden zijn van 13.00 tot 16.00 uur welkom aan de Twickelerlaan 11 in Ambt Delden.

Opa- en Omadag

MARKELO - Opa's en oma's zijn op woensdagmorgen 15 mei welkom bij Zwembad de Vijf Heuvels.

Kleinkinderen zien zwemmen is voor de meeste grootouders een leuke bezigheid, daarom worden alle opa's en oma's op 15 mei van 9.00 tot 10.00 uur in de gelegenheid gesteld om te komen kijken bij het baby-, peuter- en kleuterzwemmen. Het zwembad bevindt zich aan de Potdijk 5 in Markelo. Vanaf 9.00 uur zal de koffie klaarstaan!

Vlooienmarkt op Van Heekplein Enschede

ENSCHEDE - Op zondag 19 mei zijn niet alleen de winkels in het centrum van Enschede geopend. Op het H.J. van Heekplein vindt er ook een Allerhande & Vlooienmarkt plaats tussen 12.00 uur en 17.00 uur.


Tientallen kramen zullen door verkopers worden gevuld met gebruikte goederen, variërend van boeken, cd's, dvd's, grammofoonplaten, oud speelgoed, sieraden, verzamelingen, klein antiek, brocante en nog veel meer huishoudelijke artikelen. Het allerhande gedeelte omvat onder andere kleding, hondenartikelen, lederwaren, sieraden, telefoonaccessoires en lederwaren.

Vertier
Voor de kinderen staan er een tweetal draaimolens opgesteld op het Van Heekplein en ook voor de inwendige mens wordt goed gezorgd met diverse eetstandjes met onder meer Vietnamese loempia's, gebakken vis, Spaanse Churros, Döner en een snackstand. Bij al deze stands is een terras aanwezig.

Informatie
Voor de vlooienmarkt zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. Voor info/aanmelden kan contact worden opgenomen via telefoonnummer 06 26 222 593 of info@rezimarkten.nl

Het boek van het seizoen: "Wij zijn de allermooiste club van allemaal"

ENSCHEDE - Het boek 'Wij zijn de allermooiste club van allemaal', FC Twente in de Eerste Divisie 2018-2019 is vanaf nu verkrijgbaar in de Fanstore bij De Grolsch Veste en in de Fanstore in de Enschedese binnenstad.

Het boek vertelt het verhaal van afgelopen jaar, het begint met zwarte rook op 6 mei 2018 en eindigt op een dampende parkeerplaats voor De Grolsch Veste met 20.000 feestende supporters. In deze 132 pagina's tellende uitgave op stoeptegelformaat (30 cm x 30 cm) het ongelooflijke verhaal van FC Twente in de Eerste Divisie, waarin de club samen met haar supporters de missie volbracht: Terug naar de Eredivisie!

Het boek “Wij zijn de allermooiste club van allemaal” is voor 14,95 euro verkrijgbaar in de Fanstore bij De Grolsch Veste en in de Fanstore in het centrum. Het boek is ook te koop bij de vestigingen van Boekhandel Broekhuis in Enschede, Hengelo en Oldenzaal.

Judoka’s van Judo Promotion Twente op buitenlandse stage

BERLIJN/BURGDORF - Waar menigeen de meivakantie gebruikte voor een extra vakantie, gold dit niet voor de judoka’s van Judo Promotion Twente.

Aansluitend aan de Europacup Berlijn werd een 3-daagse stage gehouden, waar de Europese top zich verzamelde om samen te trainen. Jochem van Dijk, Nohade Riadi en Linde Hanstede waren hier onder begeleiding van Martin Evenberg. Samen met hun trainingsmaatjes van SJO reisden zij zondag af naar Berlijn, om drie dagen te trainen met de Europese top van hun leeftijd. Voor Jochem en Nohade vormt de stage een onderdeel van hun voorbereiding op hun eigen Europacup toernooien. Voor Nohade is dat het ECC Coimbra (Portugal). Aanstormend talent Linde Hanstede was aan de groep toegevoegd wegens haar prestaties in de -15 categorie afgelopen maanden.

Stage Burgdorf
Op uitnodiging van Dave de Vries, voormalig trainer Top Judo Twente, vertrok Martin Evenberg met een deel van de wedstrijdselectie naar Burgdorf. Dave woont sinds enkele jaren in Zwitserland en is daar zijn eigen judoschool begonnen. Zo konden onze judoka’s kennis maken met deze toptrainer en onder zijn begeleiding trainen. Een geweldige ervaring voor zowel judoka’s als begeleidende ouders. Deelnemende judoka’s van JPT waren Ruben Wilbrink, Luca Dikken, Emi Zwak, Taro Zwak, Marijn Stoelhorst en Noah Abdoel.

Spelles
Waar de wedstrijdjudoka’s internationaal gingen, was voor de recreatieve judoka’s een spelles in Hengelo, om de nieuwe locatie in de Hasseler Es in te wijden.

Foto links: Berlijn
Foto onder: Burgdorf

Themaweek Opleiden en Ontwikkelen van start

ALMELO - Deze week staat bij Heracles Almelo in het teken van opleiden en ontwikkelen. Maatschappelijk Heracles Almelo en het ROC van Twente brengen deze week diverse projecten en thema's onder de aandacht waarin opleiden en ontwikkelen centraal staat. De week is inmiddels afgetrapt door Mohammed Osman, de Syrisch international is speler van Heracles Almelo en ambassadeur van Assist. Dit is een praktijkonderzoek naar opleidings- en beroepsmogelijkheden en dit ondersteunt jongeren om een goede beroepskeuze te maken.

Bij Heracles Almelo staat opleiden hoog in het vaandel. De club heeft al een tal van spelers klaargestoomd voor de volgende stap in hun carrière, en een aantal hiervan spelen nu op het hoogste niveau in Europa en hebben hun debuut al gemaakt in het Nederlands elftal. Denk bijvoorbeeld aan Bas Dost, die momenteel actief is bij Sporting Clube de Portugal, en Wout Weghorst, spelend bij VFL Wolfsburg. Beide spitsen hebben een periode bij Heracles Almelo gespeeld en hebben zich hier ontwikkelt om een mooie vervolgstap te maken in hun carrière

Laatste reguliere thuiswedstrijd van het seizoen

ALMELO - Het einde van het Eredivisieseizoen 2018/2019 is in zicht, maar op alle vlakken is het nog spannend. Waar Ajax en PSV het uitvechten om de titel, kan Heracles Almelo een knappe prestatie leveren door bij de beste 8 van Nederland te eindigen. Heracles Almelo staat al het hele seizoen op een plek die toegang geeft tot de play-offs voor de Europa League en deze plek kan zondag definitief veilig gesteld worden. Met nog twee Eredivisiewedstrijden voor de boeg heeft Heracles Almelo genoeg aan één punt om zich definitief te plaatsen voor de play-offs voor Europees voetbal.

Aanstaande zondag (12 mei, aftrap 14.30) ontvangt Heracles Almelo Excelsior in het eigen Polman Stadion. Voor Heracles Almelo staat er veel op het spel, maar ook de tegenstander van zondag komt met een doel naar Almelo. De Kralingers kunnen zich handhaven in de Eredivisie als de formatie van Frank Wormuth verslagen wordt. Het belooft dus een mooi affiche te worden tussen twee ploegen die allebei nog ergens voor strijden.

Fanplein en Kidspark
Na een geslaagde eerste editie van het Fanplein, is vanaf twee uur voorafgaand aan de wedstrijd Heracles Almelo – Excelsior wederom een Fanplein te vinden voor het Polman Stadion. Daarnaast is er voor de jongere supporters een Kidspark georganiseerd achter de lange zijde (vak F). Hier kunnen kinderen samen voetballen of zich uitleven op een springkussen. Voor Heracles Almelo – Excelsior geldt een vrije verkoop, en FanCardhouders bezoeken de wedstrijd met het hele gezin voor €40,-. Dit gezinspakket bestaat uit twee tickets voor volwassenen en twee tickets voor kinderen tot en met 12 jaar oud.

Seizoenkaarten Heracles Almelo verkrijgbaar

Foto: Stan Wissink

ALMELO - Na het veelbewogen seizoen 2018-2019 hebben veel supporters hun seizoenkaarten al verlengd, zij zijn er volgend seizoen dus sowieso weer bij.

Ook het kopen van een nieuwe seizoenkaart is al mogelijk. Op een aantal vakken zijn er voldoende plekken beschikbaar voor nieuwe seizoenkaarten. Zorg dat je je seizoenkaart op tijd aanschaft/verlengd, zodat je je eigen plekken kan behouden.

Kijk op www.heracles.nl/seizoenkaart voor meer informatie.

Advocaat Mr. Gerard Spong

GOOR - Strafrechtadvocaat Gerard Spong geeft een unieke college-voorstelling in De Reggehof.

Gerard Spong zit al meer dan 40 jaar in het vak, waarbij hij al zeven keer is uitgeroepen tot Nederlands beste advocaat. Met zijn collegevoorstelling geeft hij een intrigerende kijk in het functioneren als strafrechtadvocaat. U kunt deze voorstelling bijwonen op zaterdag 11 mei om 20.00 uur. Entreeprijs: €27,-. De Reggehof bevindt zich aan De Höfte 5 in Goor. www.reggehof.nl

Boekenmarkt Tuindorp


HENGELO - Boekhandelaren bieden op zondag 12 mei voor de 20e keer hun boeken aan op de bekende boekenmarkt.

Meer dan 100 kramen staan ieder jaar in het centrum van het historische Tuindorp 't Lansink met hun boeken en ansichtkaarten. U kunt van 10.00 tot 17.00 uur over deze boekenmarkt lopen, waarbij u kunt genieten van een kop koffie en iets lekkers. Rotary verkoopt traditiegetrouw weer bloemen. U vindt de boekenmarkt aan de C.T. Storkstraat in Hengelo.

GroenMarkt

HENGELO - Op 18 mei is er tussen 11.00 en 16.00 uur een GroenMarkt op de parkeerplaats achter de Hema.

Het thema is "Tegel eruit, plantje erin". Kwekerij Fahner en Welkoop Hengelo hebben planten beschikbaar gesteld en die kunt u krijgen tegen inlevering van een tegel. Gaat u voor meer groen in uw tuin?

Winst bij Internationaler Becketal Cup 2019

GUMMERSBACH - Op zaterdag 4 mei vond in Gummersbach in Duitsland het Internationaler Becketal Cup 2019 Taekwondo toernooi plaats. Bijna 300 deelnemers hadden zich voor dit toernooi ingeschreven. Naast de vele Duitse deelnemers, kwamen de deelnemers uit de omliggende landen, maar zelfs uit Kenia, Senegal en Pakistan. Taekwondo Oude Luttikhuis had zich met 9 deelnemers ingeschreven. Ze kwamen uit in 6 finales, waarvan er uiteindelijk 4 werden gewonnen. Een prima resultaat.


Pascal Niks (Almelo) kwam uit bij de Senioren mannelijk – 80 Kg. Zijn eerste tegenstander was groot en sterk en Pascal besloot "zakelijk" te vechten. Hij wist op de juiste momenten goed met stoten te scoren. Gedurende de 3 rondes wist hij mooi uit te lopen en won zijn partij met 10-3. In de finale trof hij een Nederlander van Sidokwan, omdat deze geblesseerd was, won Pascal de finale automatisch.
Jaden Rumokoy (Almelo) kwam uit bij de Junioren mannelijk +78 Kg. Jaden heeft 2 partijen gevochten tegen 2 goede tegenstanders, maar ondanks dat pakte Jaden ze goed aan en scoorde zijn punten goed. Een duidelijke en solide eerste plaats voor Jaden.
Famke Kloosterman (Hengelo) kwam uit bij de Junioren vrouwelijk A +68 Kg en startte direct in de finale. Ze wist haar tegenstandster goed onder druk te zetten. Diverse hoofdtreffers en meerdere punten met stoten zorgden voor een duidelijke voorsprong, waarmee ze deze goede partij overtuigend wist te winnen. Ook goud voor Famke.
David Schage (Hengelo) kwam uit bij de Senioren mannelijk B -68 Kg. Zijn eerste partij wist David dik te winnen. De finale was wat rommelig, maar ondanks dat wist hij deze finale met een Point Gap te winnen en ook David wist de eerste plaats overtuigend te winnen.
Anna Reefman (Almelo) kwam uit bij de Senioren vrouwelijk A -62 kg. Haar eerste toernooi sinds ongeveer een jaar. Ze moest haar eerste partij toch even wennen, maar wist deze winnend af te sluiten. De tweede partij ging al heel wat beter en liep lekker. Ook deze won ze. In de finale verloor ze nipt met 2 – 0. Een goede rentree van Anna met een mooie zilveren plak.
Lydia Louter (Hilversum) kwam uit bij de Senioren vrouwelijk A -57 kg. Kenia was haar tegenstandster, maar deze was helaas te sterk voor Lydia. Zilver voor Lydia.
Samantha Boosma (Hengelo) kwam uit bij de Senioren vrouwelijk A +73 kg en verloor helaas de halve finale.
Luke Brink uit Hengelo kwam uit bij de Junioren mannelijk B -41 kg. Voor Luke was dit zijn eerste toernooi waarbij de spelers elkaar op het hoofd mogen raken. Dat heeft zijn eerste tegenstander geweten, want hij scoorde al snel 3 hele mooie hoofdtreffers. Zijn tegenstander kwam toen wat meer in zijn spel, maar ondanks dat wist Luke goed uit te lopen en de partij ruim te winnen. In de halve finale was zijn tegenstander heel erg op het hoofd gericht. Luke wist dat goed te neutraliseren en kwam op voorsprong. Toch wist zijn tegenstander terug te komen en de partij werd helaas nipt verloren met 11 - 9. Een goed debuut van Luke, dat met brons werd afgesloten.
Jessie Vorderman uit Hengelo kwam uit bij de Junioren vrouwelijk A -55 kg. Ze verloor de halve finale nipt. Het was een goede partij, maar helaas werd een hoofdtreffer niet geregistreerd, waardoor de achterstand te groot bleek. Brons voor Jessie.

Ontroerende filmportretten over herstel en levenskracht

Foto: TICHELAARFOTOGRAFIE

BORNE - Minikronieken toont op 19 mei in Kulturhus Borne de tweede serie films met het thema ‘Regisseur in je nieuwe wereld’, gemaakt door Twentenaren uit diverse landen van herkomst.


Minikronieken zijn korte documentaires met levensverhalen, die tonen hoe mensen de kracht vinden om, ieder op hun eigen unieke manier, de uitdagingen in hun leven te overwinnen. Zo vertelt de Koerdische Razi hoe hij opgroeide in een kamp in het Irak van Saddam Hoessein, en diep respect kreeg voor de moeders die vochten tegen honger en uitputting. En het levensverhaal van Max, dat wordt verteld door zijn moeder Claudia, is een pleidooi voor meer begrip voor autisme en Asperger.

Nieuwkomers
De makers en de vertellers van deze serie zijn zowel Nederlanders als nieuwkomers. De nieuwkomers komen uit het Midden Oosten en Afrika: Yemen, Ethiopië, Eritrea, Syrië, Irak, Iran, Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, Kenia, Soedan. De meesten zijn gevlucht uit hun land. Het doel van dit project is ontmoeting en meer begrip tussen mensen uit verschillende culturen. Daarnaast geeft het alle deelnemers de kans om hun sociale netwerk uit te breiden en, voor de nieuwkomers in het bijzonder, hun Nederlandse taalvaardigheid te vergroten.

Samenwerking
Minikronieken is een initiatief van filmmaker en sociaal ondernemer Masja de Roy. Sinds 2014 produceert zij series filmportretten met telkens nieuwe cursisten en nieuwe thema’s. Het project ‘Regisseur in je nieuwe wereld’ is een samenwerking met Stichting Nieuwe Twentse Kunst, Videoclub Borne, Bibliotheek Hengelo, AZC Almelo, burgerinitiatief ‘Welkom in Hengelo’ en wordt mede mogelijk gemaakt door: Provincie Overijssel, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabofonds Centraal Twente, Lokaal Fonds Hengelo, Kansfonds, gemeente Borne, Stichting de Houtmaat en Stichting Groothuis Fonds.

Programma
Het programma met beschrijvingen en teasers van alle films is te vinden op de website https://minikronieken.nl/premiere-19-mei/Info: minikronieken.nl
Foto: Tichelaar Fotografie

Linfopress behandeling bij Proktovar

Foto: Photographer: RBNFDZ

HENGELO - Vanaf eind mei biedt Proktovar een nieuwe behandeling aan, waarbij ze gebruikmaken van de Linfopress. De aangename massagegolven op maat zorgen voor drainage, vetverbranding, versteviging, anti-cellulite en ontgifting van de behandelde plek. Tevens is het een veilige, aangename en ontspannende behandeling.


Polikliniek Proktovar is een zelfstandig behandelingcentrum. In de kliniek kunt u worden behandeld voor spataderen, aambeien, darmklachten en rug- en gewrichtsklachten. Het multidisciplinaire team bestaat uit vaatchirurgen, maagdarm-lever chirurgen, een internist en een fleboloog/proctoloog. Proktovar vindt het belangrijk om van de nieuwste medische technieken gebruik te maken en bieden daarom vanaf eind mei behandelingen aan met de Linfopress.

Doeleinden
Het is klinisch en wetenschappelijk bewezen dat deze techniek uiterst geschikt is voor medische en esthetische behandelingen. De behandeling is geschikt voor meerdere doeleinden: vermindering cellulitis, een strakkere huid, het afnemen van centimeters in de omvang, minder zware en pijnlijke benen, minder last van spataderen en de afvalstoffen worden beter afgevoerd.

Werking
De lichaamsmassage met de Linfopress verbetert de bloedcirculatie in het lichaam, waardoor het vocht in het lichaam zal verminderen en de afvalstoffen worden afgevoerd. Bij spijsverteringsproblemen zorgt de Linfopress voor een gezonde stimulatie van de darmbeweging en voor een efficiëntere afvoer van afvalstoffen. Hierdoor zal uw weerstand worden verhoogd en zult u sneller afvallen. Tevens zullen spierkrampen worden verminderd en is het zelfs mogelijk dat het verdwijnt. Na de behandelingen zult u merken dat uw huid er beter uit gaat zien en beter aan zal voelen.

Meer informatie
Maak snel een afspraak bij Proktovar voor een behandeling met de Linfopress. Proktovar is gevestigd aan de Demmersweg 66 in Hengelo. Voor meer informatie kunt u terecht op www.proktovar.nl of telefonisch contact opnemen 074-3764408.

Nederlands Politieorkest

GOOR - Het publiek krijgt tijdens het concert van het Nederlands Politieorkest de kans om te bepalen welke muziek het orkest speelt.

Het Nederlands Politieorkest bestaat uit ongeveer 55 muzikanten die allen werkzaam zijn bij de Nationale politie. Het orkest is het muzikale visitekaartje van de Nederlandse politie. Deze muzikale show vindt plaats op 14 mei vanaf 20.00 uur in De Reggehof aan de De Höfte 5. Toegang is gratis.

Oranjemuseum Nieuwe Haghuis

DIEPENHEIM - In het prachtige Diepenheim bevindt zich het Oranjemuseum.

In het museum vindt u Twents boerenantiek, herinnerings- en herdenkingsborden en allerlei andere bezienswaardigheden. Het museum is uiterst geschikt voor een leerzame middag. Op dinsdag, donderdag en zaterdag is het museum geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Het Oranjemuseum bevindt zich aan de Prinsendijk 1.

TwenteRun

HENGELO - Van vrijdag 17 mei tot en met zaterdag 18 mei vindt de 24-uurs estafetteloop TwenteRun plaats.

De organisatie heeft een route uitgezet door de prachtige Twentse natuur, sfeervolle dorpen en gezellige steden. Mogelijke opbrengsten gaan rechtstreeks naar stichting 'Kans voor een Kind'. TwenteRun heeft als missie om bij te dragen aan een versterkt, verbonden en vitaal Twente. Meer informatie is te vinden op www.twenterun.nl

Omgaan met de onzichtbare gevolgen

DEURNINGEN - Op 21 mei is er een bijeenkomst van NAH Oost met als thema 'Omgaan met de onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel'.


Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op de onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel en wat dit betekent voor de getroffene en zijn omgeving. Gastspreker deze avond is Hans van Dam, consulent hersenaandoeningen, docent en auteur. Hij zal ingaan op voorbeelden uit het publiek en van daaruit de inhoud van de avond bepalen. In de breedste zin kunnen de veranderde manier van denken, het omgaan met emoties en het gedrag besproken worden. Ook minder bekende gevolgen, zoals zintuigelijke stoornissen of dwangdenken, komen wellicht aan de orde. Tijdens de bijeenkomst zal er ruimschoots gelegenheid worden geboden tot het delen van ervaringen en het stellen van vragen door getroffenen, betrokkenen en professionals.

Aanmelden
De bijeenkomst is op 21 mei bij Frans op den Bult, Hengelosestraat 8 in Deurningen en duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Op www.nah-oost.nl kunt u meer informatie vinden en kunt u zich vóór 16 mei aanmelden via het aanmeldformulier. U kunt ook een mail sturen naar Petra Baks via administratie@nahoost.nl. Kosten voor deelname zijn voor mensen met NAH €5,-, betrokkenen €7,50 en professionals €10,-.