Hart van Hengelo

6 juli 2018

Hart van Hengelo 6 juli 2018


Kinderen in Hengelo krijgen vroege start op school

Shutterstock

HENGELO - Een leven lang leren; dit is tegenwoordig het doel. En hiermee kun je het beste vroeg beginnen, om zo je kind goed voor te bereiden op het schoolleven. Met deze onderbouwing nodigt de gemeente vanaf nu alle kinderen die 2 jaar worden uit om naar de Voorschool te gaan.

Hengelo wil alle kleuters vanaf 2,5 jaar de mogelijkheid bieden om een Voorschool te bezoeken, waarmee ze een goede start maken op de basisschool. Op de voorschool staat spelenderwijs leren centraal. De gemeente stelt subsidies beschikbaar om dit te stimuleren; de hoogte hangt dan af van het recht op kinderopvangtoeslag. Op de voorschool volgen peuters tussen 2,5 en 4 jaar een op maat gemaakt programma. In een vaste groep met leeftijdsgenoten en vaste begeleiders kunnen zij twee dagdelen per week, maximaal vijf uur per week, leren. Voorscholen werken nauw samen met de basisschool om zo tot een goede overgang te komen.

De voorscholen
In Hengelo zijn twee peuteropvangorganisaties die Voorschoolplekken aanbieden. Dit zijn Spring! Peuterspeelscholen en Kinderopvang Hebbes. Dat betekent dat bij deze organisaties in Hengelo gesubsidieerde peuterplekken beschikbaar zijn. Op www.hengelo.nl/voorschool is meer informatie te vinden over de locaties van de Voorscholen in Hengelo.

Achterstand wegwerken
De geselecteerde Voorscholen bieden ook speciale programma's aan voor kinderen met een taalachterstand. Zij kunnen extra taalaanbod krijgen op de Voorschool. Een taalachterstand wordt meestal op het Consultatiebureau ontdekt. Een taalachterstand kan ontstaan doordat er bijvoorbeeld thuis meerdere talen gesproken worden, of juist te weinig. Blootstelling aan taal zorgt voor een snellere ontwikkeling. Het Consultatiebureau verwijst kinderen met een taalachterstand door naar de Voorschool. Peuters met zo'n verwijzing kunnen twee extra dagdelen (5 uur extra per week) naar de Voorschool bovenop de twee standaard dagdelen. Deze twee extra dagdelen zijn helemaal gratis. Voor de eerste twee dagdelen wordt een bijdrage gevraagd van de ouders of verzorgers die afhankelijk is van het inkomen. De gemeente verwacht een grote deelname.

Camping-controles leveren niet veel op

HENGELO - De gemeente Hengelo mag een beetje trots zijn: de lokale campings en recreatieterreinen De Zwaaikom, De Waarbeek en Erve Wolfkotte hebben hun zaken goed voor elkaar qua leefbaarheid en veiligheid. Dit toonde een recente controle aan.

De gemeente hield een gezamenlijke controle met de politie en brandweer. Hierbij werd gekeken naar brandveiligheid en netheid op het terrein, of gebruik van terrein en panden in lijn is met het bestemmingsplan, de woonsituatie van gebruikers en eventuele fraude met uitkeringen en toeslagen. Eerdere controles bij campings elders in het land leverde namelijk vaak veel misstanden op. De gemeente Hengelo is dan ook blij dat de controles aantoonden dat alles goed in orde was. Hengelo organiseert vaker dit soort integrale controles met andere organisaties. Zo doen zij dit gericht op veiligheid bij kamerverhuur; ook hier met goede resultaten. Mensen worden gewezen op onveilige situaties en deze worden dan concreet opgelost. Zo werden kamers in Hengelo ook echt veiliger en prettiger voor huurders en omwonenden.

Succesvol
Dit is een succesvolle benadering, zo benadrukt ook Marloes Dooren, die de controles vanuit de gemeente Hengelo coördineert. 'We wijzen mensen op situaties die we aan treffen. Waarbij we ook meteen aangeven hoe de veiligheid of leefbaarheid verbeterd kan of soms moet worden. En dat doen we dus niet eenmalig, maar met regelmaat. En dat weten de mensen ook."

Grote vangst
Soortgelijke controles elders in het land leveren vaak aanzienlijk meer op. Gemeenten en handhavers treffen vaak uiteenlopende vormen van fraude of overtredingen aan, zoals illegale permanente bewoning van vakantiewoningen, maar ook mensen die frauderen met uitkeringen of om andere redenen graag niet bij politie in de kijker staan. De wisselende gastenstroom van een camping en minder sociale controle zorgt er voor dat ze ook een geliefd onderduikadres zijn voor uiteenlopende criminele of frauderende activiteiten.

Jaargang: 8 • Nr 283 • Wk 27

Tip van de Fietsenmaker: Schoonmaken zonder water

HENGELO - Onze vaste fietsenmaker Ten Tusscher in Enschede geeft graag tips voor fietsplezier in de brede zin. Wanneer je er op uit trekt met de fiets is schoonmaken belangrijk voor de functie en veiligheid. Hoe kun je dit het beste doen? Wat is wel en juist niet verstandig?

Wat je vaak ziet bij toertochten is dat er een lange rij staat bij de hoge druk spuit. Dit is uiteindelijk het slechtste wat je kunt doen voor je fiets. Het is namelijk beter om je fiets op te laten drogen en deze met een zachte borstel af te nemen, zodat er geen water in de lagers komt. Voor het behoud van de onderdelen op je fiets is het namelijk beter dat je zo weinig mogelijk met water aan je fiets komt. Water zorgt er namelijk voor dat dit in de lagers trekt waardoor de slijtage sneller gaat en de lagers gaan vastlopen. Het beste is namelijk zoals eerder gezegd om de fiets af te borstelen met een zachte borstel. Dan ziet je fiets er misschien niet zo mooi uit als wanneer je het gaat doen met een hoge druk spuit, echter zorgt het er wel voor dat de fiets en vooral de onderdelen langer goed blijven. Mocht je fiets in de zomer een beetje fiets zijn, zorg er dan vooral voor dat je ketting en tandwielen nog mooi schoon zijn als je gestopt bent met de rit, dit zorgt er namelijk voor dat de ketting en tandwielen langer meegaan en je je niet gaat storen aan een krakende en piepende ketting bij de volgende rit.

Slijtage
Mocht je de fiets wel het liefste zo schoon mogelijk hebben en je gaat er toch met water overeen, denk er dan wel aan dat de slijtage aan je onderdelen wel meer is. Goed onderhoud is dan dus zeer belangrijk voor de veiligheid en functioneren van uw geliefde fiets.

Column

Poldercollege

Enschede heeft een nieuw college, bestaande uit wethouders van BurgerBelangen Enschede, VVD, PvdA, ChristenUnie en D66. Formateur Niels van den Berg heeft na ruim 100 dagen een krachttoer verricht en de 5 partijen in het keurslijf van de samenwerking gekregen. Het is typisch een poldercollege geworden, zoals het vorige college, maar met de PvdA in plaats van het CDA. Opvallend blijft die afwezigheid van CDA en van de SP.
Een ieder heeft concessies moeten doen en een ieder heeft wat van zijn gading gekregen. De rekening is wel voor de burger; de onroerendgoedbelasting gaat omhoog en er wordt bezuinigd op onder meer gemeentelijke subsidies. Het zwembad De Brug in Glanerbrug blijft gesloten, weg verkiezingsbelofte van BBE en de PvdA, de Usseler Es wordt alleen aan de westkant bebouwd en er komen drie plekken voor windmolens aan de westkant van Enschede: Grolsch, Boeldershoek en de Marssteden met mogelijk overlast voor Usselo en Boekelo.

Afgelopen maandagavond werd het nieuwe college en het nieuwe coalitie-akkoord gepresenteerd door de zes kandidaat-wethouders onder leiding van Niels van den Berg. De feitelijke installatie van dit volledig mannelijk gezelschap gebeurt maandag 17 juli a.s. Dan moet blijken op hoeveel steun vanuit de raad, dit college kan rekenen. Het 30 pagina's tellende akkoord heet "Trots, lef, bouwen, kansrijk Enschede" en is speels vormgegeven met onder meer een rouwrand rond de portretten van de nieuwe wethouders. De burgemeester ontbreekt in de portrettengalerij, maar die ontbreekt ook in de portefeuilleverdeling.
Het akkoord is een mengsel van zeer serieuze voorstellen met ook met zeer creatieve ideeën. Wat dacht u van zondagopenstelling vanaf 1 uur behalve op christelijke feestdagen, aangevuld met een meldpunt voor discriminatie in verband met zondagopenstelling? Of de VVD die er voor gaat zorgen dat de bevolking toeneemt tot meer dan 170.000 inwoners?

De algemene conclusie is dat D66 de winnaar is van de collegeformatie. Individueel winnaar is Niels geworden, die het onmogelijke heeft gepresteerd en de kikkers in de kruiwagen heeft gehouden. Een aantal problemen is niet opgelost. Onduidelijkheid over de financiële positie van de gemeente blijft bestaan. De parkeertarieven worden verhoogd, terwijl Enschede al tot de duurste steden op dat gebied behoort. Er staat een aantal open deuren in het akkoord, waar je geen brood van lust. Ik noem er 1: "Enschede is onderdeel van de rest van de wereld." En dat klopt dus niet. Enschede is Enschede en de rest van de wereld is de rest van de wereld.

Jan Visser

Jeugdcircus Tubantino laat het circus zien!

OLDENZAAL - Op zaterdag 16 juni was het eindelijk zover. De artiesten van jeugdcircus Tubantino mochten hun kunsten vertonen in hun nieuwe show 'Op zolder' in stadstheater De Bond.

Een belevenis voor jong en oud. Op 17 juni werd de show opnieuw opgevoerd en dit keer voor wel heel speciaal publiek. Deze middag konden ook de visueel gehandicapte bezoekers genieten van een unieke voorstelling. Met voorafgaand aan de show een echt 'voelplein' en tijdens de show een blindentolk die via de audiodescriptie live verslag deed van het optreden. Dat het een succes was bleek wel uit de reacties na de show 'Ik heb een echt circus gezien!'

Mijn naam is Tania Prates-Rein en ik geef vanaf 1 oktober een beginnerscursus Portugees bij de Volksuniversiteit.

Lesgeven is voor mij een bron van inspiratie en geluk. Naast lesgeven zing en acteer ik ook. En ik verzin en ontwikkel cultureel-educatieve projecten waarin ik verschillende kunstvormen verenig. Met plezier leren, dat is mijn motto! Weet je dat een reis naar een Portugeessprekend land leuker wordt met kennis van de taal? Alledaagse situaties zoals kennismaken, de weg vragen en bestellen in een restaurant vormen de basis van de cursus Portugees. Maar ook informatie over cultuur en gewoontes helpen om meer uit je vakantie te halen. De Portugese taal wordt steeds belangrijker doordat veel West-Europese ondernemers zich richten op Portugal. Ditzelfde geldt voor het reusachtige Zuid-Amerikaanse land Brazilië, waar het Portugees ook de voertaal is.

De Volksuniversiteit Hengelo biedt een breed scala aan cursussen aan gedurende het jaar. Kijk voor een overzicht op: www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Bob Linders pakt kampioenstitel

OLDENZAAL - Afgelopen weekend werd in sporthal Valkenhuizen in Arnhem het Nederlands Kampioenschap luchtdrukwapens gehouden. Oldenzaler Rob Linders pakte hier het kampioenschap.

De 20-jarige schutter is actief bij schietvereniging SDVV in Almelo. Naast zijn eerdere Twentse kampioenstitel bij de regionale BTLS-wedstrijden is hij nu ook landelijk kampioen. In de categorie Luchtpistool Junioren A wist hij de eerste plaats te behalen. In de finale schoot hij zelfs een nieuw record.

Grös meejn met dit wear hoof nit;
heujn op stam koomp earder.

Maandag 9 juli, 10.00 uur

Jaguar I-PACE nu bij Munsterhuis Exclusief

HENGELO - De nieuwe Jaguar I-PACE staat in de showroom bij Munsterhuis Exclusief! Om de introductie niet onopgemerkt voorbij te laten gaan organiseert het bedrijf op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli introductiedagen. Ook hierna blijft de volledig elektrische SUV nog te bekijken in de showroom.

Ontdek de nieuwe All-Electric Jaguar I-PACE bij Munsterhuis Exclusief. Vanaf 6 juli kunnen enthousiastelingen de nieuwe, volledig elektrische performance-SUV komen bewonderen bij Munsterhuis Exclusief in Hengelo. Op donderdag 5 juli wordt de nieuwe Jaguar I-PACE feestelijk onthuld tijdens een exclusieve VIP-avond. Deze lanceringsavond is enkel voor genodigden. Op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli worden introductiedagen georganiseerd voor belangstellenden. We nodigen u van harte uit om de nieuwe Jaguar I-PACE in onze showroom te komen bekijken! Tijdens deze introductiedagen kunt u kennis maken met de Jaguar I-PACE.

Indrukwekkend
Van dichtbij is de I-PACE nog indrukwekkender, met alles wat u verwacht van een Jaguar. De Jaguar I-PACE is 's werelds slimste sportauto met vijf volwaardige zitplaatsen, innovatieve opbergruimte, een royale bagageruimte van ruim 1.453 liter achterin en een opbergvak van 27 liter voorin. Zijn vooruitstrevende technologie en baanbrekende aerodynamische design maken de I-PACE een waar pronkstuk.

Kom langs
We verwelkomen u graag in onze showroom tijdens onze introductiedagen van vrijdag 6 en zaterdag 7 juli om de I-PACE te ontdekken. Bent u verhinderd op 6 en 7 juli? De Jaguar I-PACE blijft uiteraard ook na de introductiedagen te bewonderen in onze showroom. U bent van harte welkom om dit prachtmodel te komen bekijken bij Munsterhuis Exclusief. Gevestigd aan de Goudstraat 31 – 49 in Hengelo. Kijk ook op: www.munsterhuisexclusief.nl voor meer informatie over de nieuwe Jaguar I-PACE.

Heracles Almelo presenteert nieuwe tenues

ALMELO - Vorige week werden de nieuwe tenues voor Heracles Almelo gepresenteerd. Behalve een nieuw thuisshirt dat werd gekozen met hulp van supporters krijgen de spelers ook twee nieuwe uitshirts en komt er een nieuw keepershirt.

Supporters van de club konden in november 2017 meedoen aan een verkiezing en hun keuze maken uit 4 ontwerpen. De daaruit gekozen favoriet werd gebruikt als leidraad om verder te ontwikkelen tot het thuisshirt dat het nu is. Het eindresultaat van dit thuisshirt is zwartwit gestreept met zwarte mouwen en een witte kraag. De spelers dragen hierbij een zwarte broek en zwart-witte sokken. De details op het shirt zijn verwerkt in de toepasselijke kleur Almelo's blauw.

Uitshirts
Naast de thuisshirts werden ook er ook twee verschillende uitshirts gepresenteerd door de club. Deze komen in hetzelfde herkenbare ontwerp met het strepenpatroon, maar in de verschillende kleuren. De club presenteerde een versie met blauwe nuances en een bijbehorende blauwe broek en sokken. Het andere shirt is zwart-grijs gestreept en komt met een zwarte broek en zwarte sokken. Ook het keepershirt is herkenbaar aan hetzelfde strepenpatroon dat terug te zien is op de thuis- en uitshirts maar komt in de kleur groen.

Badge en stadswapen
Op de linkermouw van alle nieuwe shirts is een badge van Kans Voor Een Kind te zien. Heracles Almelo is founder van deze stichting die zich inzet om de wensen van kinderen in moeilijke situaties in vervulling te laten gaan. Ook zijn alle shirts aan de binnenzijde voorzien van het stadswapen van Almelo.

Verkoop
Supporters kunnen de nieuwe tenues nu alvast bestellen. Via de webshop van Heracles Almelo is een pre-order in te dienen. Als deze bestelling voor 13 juli geplaatst worden, kunnen de nieuwe shirts vanaf die dag worden afgehaald in de FanServiceShop. Ook is het mogelijk de bestelling te laten bezorgen vanaf die datum. De reguliere verkoop van de nieuwe tenues zal van start gaan tijdens de open dag van de club op zondag 15 juli. Supporters en andere belangstellenden zijn die dag welkom vanaf 11.00 uur en kunnen hier een van de nieuwe tenues bemachtigen! Ga voor de voorverkoop van de nieuwe shirts naar www.heracles.nl

23 kandidaten voor burgemeesterspost

Burgemeester Theo Schouten

OLDENZAAL - De Provincie Overijssel heeft 23 sollicitaties ontvangen voor het burgemeesterschap van Oldenzaal.

De groep potentiële burgemeesters is mooi divers. Dit omvat 6 vrouwen, 17 mannen. Zij variëren in leeftijd van 42 tot 62 jaar oud. Van deze kandidaten hebben 17 al een hoofdfunctie in het openbaar bestuur. 6 kandidaten hebben een andere professionele achtergrond. Kijken we naar politieke kleur, dan zijn 5 kandidaten lid van het CDA, 2 van D66, 3 van de PvdA, 7 van de VVD en één van 50Plus. Twee kandidaten hebben een niet genoemde politieke kleur, drie zijn niet aangesloten bij een partij. Kandidaten konden van 8 tot en met 29 juni solliciteren naar het burgemeestersambt. Burgemeester Theo Schouten blijft aan tot er een definitieve nieuwe burgemeester is, wat enigszins bijzonder is - normaliter zou een tijdelijke waarnemer benoemd worden. Het vervolg van het proces is dat er nu een selectie gemaakt zal worden door de Commissaris van de Koning aan de hand van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. Hierna kiest de gemeenteraad de volgens hen meest geschikte kandidaat die vervolgens benoemd zal worden. Als een en ander goed verloopt is er in december een nieuwe burgemeester.

Stromboli

HENGELO - 'Stromboli' is de nieuwste roman van Saskia Noort en dat is een mooie gelegenheid om haar te ontvangen op donderdagavond 12 juli.

Saskia Noort heeft vele boeken, waaronder 'De Eetclub', op haar naam staan. Het laatst verschenen boek in haar succesvolle reeks is 'Stromboli'. Een verhaal over het verschil tussen het werkelijke leven en wat men aan anderen laat zien. Over dit laatst verschenen boek gaat zij op 12 juli om 19.30 uur in gesprek met Theo Hakkert bij Boekhandel Broekhuis aan de Wemenstraat 45. Aanmelden voor deze avond kan via hengelo@boekhandelbroekhuis.nl.

Salsa Open Air

HENGELO - The Three Musketeers organiseert samen met DJ-RadioMASsalsa weer een Salsa Open Air Hengelo.

De swingende geluiden van salsa en merengue zullen klinken op vrijdag 13 juli bij The Three Musketeers. Probeer dan maar eens stil te zitten! Voor de Salsa Open Air wordt geen entree geheven. Komt u ook? U bent welkom vanaf 20.00 uur.

Speurneuzen gezocht

HENGELO - Museum Hengelo is op zoek naar speurneuzen die kunnen helpen bij het vinden van informatie over oude foto's.

Museum Hengelo heeft een grote collectie foto's. Ruim 30.000 afbeelding van Hengelo, Oele en Beckum met vaak historische gebeurtenissen. Van niet alle foto's is duidelijk wat en wie er is afgebeeld en waarom een bepaalde foto is gemaakt. Om meer duidelijkheid te krijgen is er vrijdag 13 juli weer een 'Speurneuzen in Museum Hengelo' vanaf 13.00 uur.

Noorker Zomermarkt

HENGELO - De Noorker Zomermarkt gaat weer gehouden worden op het Plein O.L. Vrouwekerk.

De Noorker Zomermarkt is een braderie en kleedjesmarkt met uiteenlopende handelswaren. Een goede plek om op zoek te gaan naar dat ene stuk dat nog ontbreekt in uw verzameling. Naast de braderie zijn er een stormbaan, workshops en de nodige versnaperingen en wie weet wint u wel een prijs in de loterij. De Noorker Zomermarkt wordt gehouden op 7 juli vanaf 12.00 uur.

Willemschool opent modderkeuken

HENGELO – De Willemschool heeft afgelopen vrijdag haar nieuwe 'modderkeuken' geopend. De keuken werd geopend in het kader van de Nationale Modderdag.

Om 09.30 uur verrichte directeur Dick Loman deopening. De modderkeuken werd door vrijwilligers aangelegd op de binnenplaats van de school. Kinderen kunnen in een 'modderkeuken' naar hartenlust experimenteren en spelen met zand en water.

Modderdag
Vrijdag 29 juni is het Landelijke ModderDag in Nederland. Deze dag wordt georganiseerd door het IVN (Instituut voor Natuureducatie). Tijdens ModderDag worden kinderen gestimuleerd om lekker buiten te spelen, actief te zijn en te ontdekken. Perfecte gelegenheid dus voor de Willemschool om de nieuwe Modderkeuken te openen. De keuken is ontworpen en aangelegd door een aantal ouders van de Willemschool met behulp van vele sponsoren. De voormalige (saaie) betegelde binnenplaats van de school is compleet omgetoverd tot een speelparadijs voor de jongste leerlingen. In de Modderkeuken mogen ze knoeien en kliederen, spelen en smeren.

Koffieochtend Wensink Zuid

BORNE - De eerstvolgende koffieochtend voor bewoners van Wensink-Zuid en omliggende wijken vindt plaats op donderdag 12 juli van 10.00 – 11.30 uur.

De koffieochtend wordt gehouden in de kantine van het sportcentrum van de Wensinkhof, Welemanstraat 19 (naast De Poort van Borne). Deze keer geeft een OV-ambassadeur een leuke en leerzame uitleg over het reizen met het openbaar vervoer. Hebt u vervoer nodig om naar de koffieochtend te komen? Mail dan naar: wensinkzuid@gmail.com of bel naar 074-2666841. Het Wijkcomité Wensink-Zuid organiseert regelmatig deze thematische koffieochtenden en vele andere leuke activiteiten voor een brede doelgroep. Kom dus ook eens langs!

Verzorgde voeten bij Pedicure Marjolein Bloemendaal

HENGELO - Deze week is Pedicurepraktijk Marjolein Bloemendaal officieel geopend en kan u er terecht voor kwalitatieve voetverzorging. Met haar ruime certificering weet Marjolein vele voetproblemen te verhelpen of te verlichten en lopen klanten op wolkjes de praktijk uit. In de maand juli krijgt u daarnaast 10% korting op de behandelingen in de praktijk.

Marjolein is pedicure in hart en nieren en popelt na er een tijdje tussenuit te zijn geweest weer om mensen even een zenmomentje te bieden en hun voetproblemen te verlichten. "Voetenzorg is heel belangrijk, dat heeft effect op je hele lichaam. Mensen zijn je zo dankbaar, de eerste tijd daarna voelt het alsof ze op rozen lopen, krijg ik soms terug." Vele vaste klanten komen regelmatig terug bij Marjolein omdat een regelmatige behandeling hun voetcomfort echt heeft verhoogd. In de pedicurepraktijk werkt Marjolein met twee verschillende technieken, namelijk stofafzuiging en een nattechniek. Door gebruik van deze technieken is elke behandeling vrijwel pijnloos. Voor zowel de behandeling van ingegroeide teennagels, de verwijdering van eelt en het verwijderen van likdoorns kunt u terecht bij de pedicurepraktijk.

Gespecialiseerd
Marjolein heeft diverse certificaten en kan vele voetproblemen verhelpen. Ze is met name gespecialiseerd op het gebied van ingegroeide nagels en het verwijderen van diepe likdoorns. Daarnaast is ze gecertifieerd voor de voetverzorging voor reuma- en diabetespatiënten. Ook kunnen er in de praktijk wratjes worden verwijderd met een speciale chemische pakking. Op woensdagmiddag heeft Marjolein een wrattenspreekuur waar zowel kinderen als volwassen langs kunnen komen om te laten kijken wat er qua behandeling nodig is. Ook kan er direct worden behandeld. Dit is geheel pijnloos waardoor het ook zeer kindvriendelijk is.

Actie
De pedicurepraktijk is gezellig ingericht waardoor u uzelf gelijk in ontspannen sferen waant. Het is een praktijk aan huis op de begane grond waardoor deze ook uitstekend toegankelijk is voor de minder mobiele mens. In juli is er daarnaast een speciale openingsactie waarbij u 10% korting op een behandeling bij Pedicurepraktijk Marjolein Bloemendaal krijgt op vertoon van de advertentie in deze krant, zo kunt u uw voeten nog snel even zomerklaar te laten maken! Voor een afspraak of kunt u telefonisch contact opnemen op 06-41649438 (ook voor het wrattenspreekuur). U vindt de pedicurepraktijk aan de Marijkestraat 2 in Hengelo. Bij Pedicurepraktijk Marjolein Bloemendaal bent u in bekwame handen.

Erepenning voor Stork Injection Moulding

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft afgelopen zaterdag de bronzen erepenning uitgereikt aan Stork Injection Molding Machines. Het bedrijf ontving deze waardering ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan.

Burgemeester Sander Schelberg overhandigde de bronzen erepenning aan Oscar de Gruijter, die sinds november 2017 directeur van Stork Injection Moulding Machines (IMM) is. Stork IMM stamt af van de Koninklijke Machinefabriek Gebr. Stork & Co NV die in 1868 werd opgericht door de familie Stork. Zij bouwden dieselmotoren voor schepen en suikerrietplantages. Vanwege de harde concurrentie werd besloten om de productie van kleine dieselmotoren van Hengelo naar Zwolle te verhuizen. Later kwam de spuitgiettechnologie onder de aandacht. Stork ging samenwerken met het Amerikaanse bedrijf Reed Corp., dat gespecialiseerd was in machines. Onder hun licentie werd in 1968 de eerste spuitgietmachine afgeleverd. Dit wordt gezien als de start van Stork IMM. In 1995 maakte het bedrijf zich los van Stork en werd de bedrijfsnaam Stork Plastic Machinery. In 2006 verhuisde het bedrijf naar Westermaat Expres, Alfred Marshallstraat 2 in Hengelo, de huidige locatie. In 2013 veranderde de naam in Stork Injection Moulding Machines (IMM). Het bedrijf heeft meerdere vestigingen in Europa.

Het werk
Het bedrijf ontwikkelt, fabriceert en verkoopt spuitgietmachines aan kunststofverwerkende bedrijven in Europa en Noord-Amerika. Spuitgietmachines zijn machines waar kunststof (plastics) worden gevormd tot producten. De plastics worden onder hoge druk in een matrijs gespoten en krijgt zo de gewenste vorm. Met de spuitgietmachines kunnen zo heel eenvoudig en in grote aantallen producten worden gemaakt. Te denken valt hierbij onder meer aan speelgoed, keukenapparaten en emmers.

KNZB opent vijfde zwemopleidingscentrum in Hengelo

HENGELO - De Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB) wil in Twente een nieuw opleidingscentrum openen, het vijfde in Nederland. Het nieuwe 50-meter sportbad van het Twentebad krijgt een belangrijke rol. De KNZB wil de zwemsport in de regio Oost meer tot bloei brengen. Dus niet alleen de focus op het ontwikkelen van talent, maar ook meer mensen warm maken voor de zwemsport.

Er zijn momenteel opleidingscentra in Amsterdam, Eindhoven, Drachten en Den Haag. Hengelo wordt de vijfde locatie. Dat betekent dat regionale talenten niet al op jonge leeftijd veel moeten reizen voor hun sport en mogelijk zelfs moeten verhuizen.

Meer clubs, meer trainers, meer kansen
Het opleidingscentrum biedt meer mogelijkheden voor de huidige zwemsportvereniging in het Twentebad, WS Twente. De KNZB gaat intensief met deze vereniging samenwerken. Er komt extra ondersteuning en begeleiding, bijvoorbeeld door professionele trainers aan te trekken. Daarnaast komen naar verwachting meer verenigingen uit de regio in het Twentebad trainen, zullen er meer trainers aanwezig zijn en gaan er selectiezwemmers trainen in het Twentebad. Dit heeft ook financiële voordelen voor het Twentebad.

Minder reistijd
Het regionale opleidingscentrum trekt naar verwachting nieuwe sportzwemmers uit de regio aan. Ook kunnen sportzwemmers uit de regio in eigen bad blijven trainen en hoeven ze niet naar andere opleidingscentra te reizen. De andere vier opleidingscentra, waarvan Amsterdam het meest dichtbij is, betekenen vanuit Twente erg veel reistijd.

Regionale samenwerking voor talentontwikkeling
De ondersteuning die nu in de eigen regio beschikbaar komt voor verenigingen en jonge talenten is een buitenkans voor zwemmen in Twente en eigenlijk heel Oost-Nederland. De plannen van de KNZB passen daarom erg goed bij de sportvisie van de gemeente Hengelo, verklaart wethouder Sport Claudio Bruggink: "Net als bij andere sporten zet Hengelo met de zwemsport in op vitale verenigingen met breedtesport als basis en wordt regionale samenwerking gezocht in Twente voor talentontwikkeling. De komst van een opleidingscentrum van de KNZB is dus niet alleen een mooie opsteker voor Twente, maar ook voor de rest van de regio. Wij hebben als nieuw college in ons coalitieakkoord aangegeven dat een nieuw opleidingscentrum (RTC) voor de zwemsport een van onze speerpunten is voor de komende coalitieperiode. Ik ben blij dat dat nu al gerealiseerd kan worden."

Jeugdwerkloosheid op laagste niveau sinds 2008

TWENTE - De afgelopen 8 maanden was de jeugdwerkloosheid al lager dan het laagste punt voor het begin van de economische crisis, deze begon in 2008. Niet eerder deze eeuw waren er zo veel jongeren (15 tot 25 jaar) aan het werk! En van degene die momenteel niet werken volgt driekwart wel een opleiding.

In het eerste kwartaal van 2018 telde Nederland 104.000 werkloze jongeren, dat is 7.2% van de gehele doelgroep. Ter vergelijking: tijdens de economische crisis in 2008 lag dit cijfer op 8.5% Nederland doet het dan ook goed in vergelijking met de werkloosheid onder jongeren in andere landen. Alleen Duitsland en Tsjechie scoren nog beter als het gaat om de aanpak van jeugdwerkloosheid. Werkloze jongeren zijn veelal druk met een opleiding en op zoek naar een bijbaan. Onder scholieren lag het werkloosheidspercentage op 8.5%. Ook dit cijfer is gedaald ten opzichte van 2008 toen de economische crisis uitbrak. Van de jongeren die geen beroepsopleiding volgen lag het werkloosheidspercentage het eerste kwartaal iets lager met 6.1%. Ook in Twente wordt actief gewerkt aan de bestrijding van jeugdwerkloosheid, en met succes. De provincie Overijssel en de Twentse gemeenten werken samen met onder andere het UWV, de ROC's en andere instanties om jongeren aan een geschikte baan te helpen. Met het 1.000 jongerenplan dat werd opgestart in 2010 wordt getracht om voor zo veel mogelijk jongeren een baan te vinden. Er kwamen subsidies beschikbaar voor werkgevers die jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt willen aannemen, en er is veel begeleiding. Deze begeleiding is zowel individueel als in de vorm van een geschikte opleiding voor jongeren. Hierbij wordt gekeken naar wat iemand kan, en wat toekomstperspectief biedt. Deze aanpak bleek succesvol in Twente en is daarna ook in andere regio's overgenomen.

Boekenverkoop bij bibliotheek

OLDENZAAL – Deze zomer houdt Bibliotheek Oldenzaal weer een verkoop van diverse boeken en dvd's.

Om het aanbod van boeken van deze tijd te houden, worden er regelmatig nieuwe boeken aangeschaft. Dat betekent ook dat daarvoor ruimte gemaakt moet worden en dus moeten boeken verkocht worden. De voordelen daarvan zijn voor u, want de prijzen van de boeken zijn laag. De boekverkoop vindt plaats op de eerste etage van de bibliotheek aan de Ganzenmarkt 11. Van 9 juli tot en met 25 augustus bent u dagelijks vanaf 10.00 uur tot sluitingstijd welkom.

Un poquito cantas

OLDENZAAL - Alle koren van Stadsjongenskoor Oldenzaal geven gezamenlijk een zomerconcert.

Op 8 juli vanaf 16.00 uur zullen alle vijf de koren van het Stadsjongenskoor gezamenlijk en ieder afzonderlijk van zich laten horen. Kom ook luisteren in Cultuurhuis De Hof aan de Ganzenmarkt 9. De entree bedraagt € 10,- voor volwassenen en € 5,- voor kinderen.

DCL Theatershow

HENGELO - Dance Centre Lisa sluit het seizoen af in Schouwburg Hengelo op zaterdag 14 juli.

Maanden van hard trainen gingen eraan vooraf, maar het resultaat van de theatershow van DCL is verbluffend. Een show van alle dansers van jong tot wat minder jong. Er worden 14 juli twee shows gegeven. De eerste is om 17.00 uur en de tweede om 20.30 uur. Kaarten à € 10,- zijn te bestellen via www.schouwburghengelo.nl.

Welkom in het Badepark Bentheim!

BENTHEIM - Zomer, zon, zonneschijn: het natuurbad in het Badepark Bentheim nodigt met haar weidse en aantrekkelijke oppervlakte uit tot onbegrensd zwemplezier!

Ingebed in de natuur genieten alle gasten van het chloorvrij baden: door de kiezels wordt het water op natuurlijke wijze gereinigd en biedt daardoor constant schoon zwemgenot. Een grootse speel- en ligweide met speelplaats zoals een beachvolleybal- en voetbalveld, omlijnt het zeker 1800 vierkante meter grote wateroppervlak.

Tarieven
Voor kinderen bedraagt het dagtarief in het natuurbad 1,50 euro, voor volwassenen 3,00 euro en voor families (2 volwassenen en maximaal 3 kinderen) slechts 7,00 euro. Daarnaast kan tegen een meerprijs ook het veelzijdige belevenisbad gebruikt worden. Groot of klein: het familiebad biedt een ieder afwisselend zwemplezier. De 60 meter lange glijbaan uitproberen, in de schommelgrot je laten omver sproeien of je door het stromingskanaal laten meedrijven ... gewoonweg heerlijk!

Volop genieten
De zwemmers kunnen ook in het ruime sportbad rustig hun baantjes trekken. En voor de kleintjes heel groots: het prachtige speellandschap met de sproeiende wateregel, de fonteinen, de glijbaan en veel meer kindvriendelijke speelementen bieden allen enorm veel plezier! Het exclusieve en aantrekkelijke saunalandschap is ook 's zomers weer een ontspannende highlight. 5 Aantrekkelijke sauna's en de wonderschone aangelegde natuurlijke zwemvijver nodigen uit tot relaxen en recreëren. Het nieuwe wellnessbereik "Pure Silk" werd in oktober 2017 ingewijd en biedt haar gasten vakkundige massages, kosmetische behandelingen en - uniek in de omgeving - Hamam behandelingen. Kortom, u kunt even helemaal tot rust komen! Kijk voor meer informatie op: www.badepark-bentheim.de .

Voordelen reclameopdemat.nl

TWENTE - Er is iets nieuws onder de zon: reclameopdemat.nl. In slechts drie simpele stappen wordt uw boodschap bij uw beoogde doelgroep bezorgd en dat alles onder één dak. Kijk op reclameopdemat.nl en ontdek de voordelen voor uw bedrijf zelf!

Reclameopdemat.nl heeft haar jarenlange kennis op het gebied van het ontwerpen, drukken en verspreiden van reclame gecombineerd en omgezet tot een krachtig nieuw concept. Met een eigen designteam weet het bedrijf wat aanspreekt en hoe ze van uw boodschap een visueel en pakkend feestje kunnen maken. Door een uitgebreide kennis van diverse drukkers en verspreiders in het land weet reclameopdemat.nl altijd de juiste partijen voor u te vinden en daarnaast het hele proces tegen concurrerende prijzen aan te bieden. Kiest u voor reclameopdemat.nl dan kiest u automatisch voor gespecialiseerde kennis over reclame maken en drukwerk en een laagdrempelige en persoonlijke service.

Altijd op maat
Via de website reclameopdemat.nl kunt u uw boodschap onder uw doelgroep laten verspreiden in slechts drie simpele stappen. U selecteert al eerste uw gewenste soort flyer of folder, vervolgens geeft u uw verspreidingsgebied aan en als laatste geeft u aan in welke week u het materiaal verspreid wilt hebben. Heeft u uw boodschap al uitgewerkt? Dan kan de verspreiding ervan direct worden geregeld. Bent u er nog niet uit hoe uw boodschap het beste zou kunnen worden vormgegeven? Geen probleem, het designteam denkt graag met u mee en creëert zo een vormgeving die past bij de identiteit van uw bedrijf. Zo is de service en het geleverde product van reclameopdemat.nl altijd voor u op maat gemaakt.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over wat reclameopdemat.nl voor u kan betekenen? Bel dan met 053 7400 119. Of vraag vrijblijvend online een offerte aan.

Zondag 8 juli Open Dag bij FC Twente

ENSCHEDE - De Open Dag bij FC Twente, traditiegetrouw een fantastisch evenement voor jong en oud. Dit jaar zal de Open Dag plaatsvinden op zondag 8 juli.

De hele dag zal, in en rondom De Grolsch Veste, in het teken staan van het nieuwe seizoen. Tijdens de Open Dag zullen er tal van activiteiten te vinden zijn. De spelerspresentatie, het traditionele handtekeningen scoren en het Mega Kidsdorp ontbreken niet. Net als de mogelijkheid om deel te nemen aan een speciale rondleiding door het stadion en een nieuwe editie van de Bernard van Heek Cup, waarbij de jongste voetbaljeugd uit Enschede gaat strijden om de wisselbokaal. Op deze dag is ook het shirt voor het nieuwe seizoen voor het eerst te verkrijgen in de Fanstore. Natuurlijk wil de echte fan ook het komend seizoen weer goed voor de dag komen, binnen én buiten het stadion.

Big Band op cultuurpodium Houtmaat

HENGELO - Op 8 juli geeft Big Band Eighty Nine & Ellis een optreden op de orkestenzondag van cultuurpodium Houtmaat. Van 14.30 tot 15.00 uur zijn zij hier te horen.

De band is in 1989 opgericht in Borne (Twente, Over?ssel) door enthousiaste muzikanten met verschillende muzikale achtergronden uit Borne en omgeving. De band brengt de luisteraar terug in de nostalgische sfeer van de jaren '20 tot '60 van de vorige eeuw. Dit is het swingtijdperk waarin de beroemde big-bands tot bloei kwamen.

Veel talent
Zangeres Loes Ossevoort en zanger Martin ter Haar maken de show compleet. Zij brengen hun interpretatie van de legendarische vocalisten uit die tijd zoals Frank Sinatra, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald en Billy Holiday. Verschillende generaties zijn vertegenwoordigd in de band, dit maakt Big Band Eighty-Nine echt bijzonder. Een aantal leden die de oprichting in 1989 hebben meegemaakt zijn er nog steeds, maar de jongste leden zijn student. Leeftijd blijkt niet uit maken als je samen muziek maakt en deze passie met elkaar deelt. Bekende muzikanten uit de regio hebben de band geleid: Wim Lammerink, Willy van Diepen, en Andrew Read. Sinds 2017 is de muzikale leiding in handen van Bert Fransen.

Afrika Festival

HERTME - Op 7 en 8 juli gaat weer het Afrika Festival gehouden worden in het Openluchttheater Hertme.

Even proeven van de Afrikaanse sferen en geluiden in Nederland kan in het weekend van 7 juli in het Openluchttheater. Geniet bijvoorbeeld van Togo All Stars op 7 juli. Prijzen van de toegangskaarten variëren. Een zaterdagavondkaart is al te koop voor € 17,50. Meer informatie over de programmering en toegangskaarten vindt u www.afrikafestivalhertme.nl.

Pokémon Go Festival

HENGELO - Het Pokémon Go Festival zorgt op 14 juli voor extra veel zichtbare en veel niet zichtbare wezens in het centrum.

Het spel Pokémon Go wordt nog steeds door velen gespeeld en voor hen is Hengelo het paradijs op zaterdag 14 juli van 13.00 uur tot 17.00 uur. Voor de ingewijden: alle lures in het centrum worden aangezet! Naast het spelen van het spel, is er ook de mogelijkheid om met een Pokémon op de foto te gaan en er kan geprofiteerd worden van de speciale acties van diverse winkeliers.

Pluk-de-zomer-concert

OLDENZAAL - Bij Fruitboerderij Düvelshofke wordt eten en drinken gecombineerd met muziek tijdens het Pluk-de-zomer-concert.

Twee zussen, waarvan de ene een voorliefde voor muziek heeft en de ander voor heerlijk eten, hebben hun handen ineengeslagen. Op 8 juli tussen 16.00 uur en 18.00 uur plukt u de vruchten hiervan. Het Pluk-de-zomer-concert wordt gehouden bij Fruitboerderij Düvelshofke, Duivelsedijk 21. Meer informatie over dit concert is te lezen op www.duvelshofke.nl. Kaarten zijn beperkt beschikbaar, dus wees er snel bij.

Handletteren

BORNE - Handletteren is niet zomaar schrijven, het is een vorm van kunst. De basis daarvan kunt u leren tijdens de workshop van The ArtParty at home.

Op vrijdag 13 juli om 19.30 uur zal de workshop handletteren gegeven worden bij The ArtParty at home. U leert hier hoe u bijvoorbeeld iets mooi op papier kunt zetten. Deelname aan deze workshop kost € 25,- per persoon en aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@theartparty.nl.

Vrouwen denken mee over Vrouwendag

HENGELO - Ongeveer dertig vrouwen hebben afgelopen zaterdag gehoor gegeven aan de oproep om in de Watertoren mee te denken en te dromen over de invulling van Internationale Vrouwendag Hengelo op 8 maart 2019.

Dit kwam aan bod, maar ook allerlei andere manieren waarop aandacht voor vrouwenbelangen kan worden gevraagd. Rieneke Metselaar wist de creatieve snaren bij de vrouwen te raken. Er zijn prachtige ideee¨n en thema's boven komen borrelen. Een tipje van de sluier: solidariteit, diversiteit, zakelijk netwerken, kunstzinnige en culturele festiviteiten. De organisatie is onder de indruk van de opkomst en het enthousiasme van de deelnemers. Het watertorenterrein leende zich bovendien uitstekend om gei¨nspireerd en creatief aan de slag te zijn met zoveel mensen. Er komt dan ook een vervolgsessie waarin ze verder aan de slag willen met al die ideee¨n, mogelijk leidt het tot een Hengelose of Twentse vrouwencommunity. Meer informatie: www.facebook.com/Internationale-Vrouwendag-Hengelo-1861790474093328/ Rufi van Rooij: tel 06 105 44 119 of rufi@komvierhetleven.nl

Judo Haagsma sluit daverend seizoen af

HENGELO - Zaterdag sloot Judoschool Haagsma het actieve seizoen af met een gezellige clubdag voor alle leden en hun familie en vrienden.

Vanuit Hengelo, Borne, Haaksbergen, Wierden en omstreken kwamen zij naar de dojo bij het Twickel College, een school die extra aandacht geeft aan sport en waar Haagsma intensief mee samenwerkt. De lessen gaan nog tot de zomervakantie door, de toernooien liggen even stil. De clubdag liet heel mooi het doel van de judoschool zien: iedereen een fantastische judo-ervaring bezorgen. De dag stond dan ook bol van de activiteiten; van een spectaculaire demonstratie en de Judo Puntencompetitie tot de spannende strijd om het clubkampioenschap, met voor alle judoka's een medaille. Kinderen konden zich laten schminken, meedoen aan een wedstrijdje judopak hangen en zich uitleven op het springkussen. Voorzitter Gilbert Wils: "We zijn heel tevreden over deze dag, maar vooral ook over het geslaagde seizoen. We hebben als vereniging veel bereikt in een jaar. De club is gegroeid en we hebben het aantal judolocaties en -lessen uitgebreid. Ook lanceerden we onze nieuwe website en gingen we samenwerking aan met nieuwe partners en sponsoren. En we hebben topprestaties neergezet op verschillende vooraanstaande toernooien, ook internationaal. We kunnen met trots terugkijken."

De volgende judoka's werden in hun leeftijds- en gewichtsklasse clubkampioen: Roos Tigchelaar, Wessel Rijkeboer, Ilan Bakacak, Floris Walhof, Bram Schoenmaker, Thijs van Eerbeek, Juliëtte Buis, Timo Bruins, Christoph Kourie, Maikel Fidan, Caito Richardson, Ilyas Ruparelia, Alexander Schreuder, Bas van der Meulen, Rayvano Martina, Gijs Heering, Steyn Oldenhof en Nout Harbers.

Berghuizen in Beweging

OLDENZAAL - Komende zondag komt Berghuizen weer in Beweging! Ja, de buurt keek er zelf al weer een tijdje naar uit; het gezellige en multiculturele wijkfeest dat iedereen iets te bieden heeft, van jong tot oud.

Berghuizen in Beweging wordt van 10.00 tot 17.00 uur gehouden in Park Stakenkamp. Er is een uitgebreid programma opgezet met veel activiteiten. Zo ontbreekt natuurlijk de altijd gezellige rommelmarkt niet. Er is een talentenshow voor jong en oud, springkussens en stormbaan, creatieve activiteiten, kraampjes en sportactiviteiten in de brede zin.

Braderie
Naar goed gebruik is er ook weer een gezellige braderie zodat ook de inwendige mens zich niet hoeft te vervelen. Berghuizen in Beweging wordt mogelijk gemaakt door de werkgroep 'Kerken en Moskee', werkgroep 'Berghuizen in Beweging', de gemeente Oldenzaal, Impuls en vele vrijwilligers uit de wijk zelf. Het is dan ook een mooi voorbeeld van echte gemeenschapszin met een geweldig resultaat. In veel buurten in Nederland ontbreekt het hier aan, wat vaak funest is voor de sfeer. Immers, buren die elkaar op een positieve manier tegenkomen bij wijk-activiteiten gaan sneller met elkaar in gesprek dan over elkaar te klagen. Niet verrassend staan de gemeente en Impuls dan ook zeer positief tegenover dit soort breedgedragen initiatieven vanuit de buurt zelf.

WBO Wonen werkt vanaf nu op afspraak

OLDENZAAL - De woningcorporatie WBO Wonen werkt met ingang van maandag 2 juli in de middagen alleen nog op afspraak. 'S ochtends kan men nog wel binnenlopen met hun vragen voor de corporatie.

De woningcorporatie nam dit besluit om de wachttijden voor bezoekers in te korten. Door mensen vooraf een afspraak te laten maken kunnen de medewerkers een betere en efficiëntere planning maken. Hierdoor zal de wachttijd voor bezoekers na afspraak nagenoeg niks zijn en worden zij direct geholpen. De corporatie merkte op dat men het op prijs stelt om direct geholpen te worden. Met deze verandering hopen ze dat te kunnen realiseren voor iedereen die met z'n vraag terecht wil bij WBO Wonen. Ook voorkomen ze hiermee dat mensen die wel een afspraak maakten moeten wachten op bezoekers die zonder afspraak tussendoor langskomen. Door iedereen een afspraak te laten maken wordt deze balans hersteld en kunnen de medewerkers een goede planning maken en aanhouden. Iets dat de bezoekers ten goede zal komen, aldus de corporatie. "We zien dat bezoekers het prettig vinden als ze direct geholpen worden. Dat ze daarvoor even een afspraak moeten maken, vinden ze geen probleem. Daarmee voorkomen ze dat ze bij binnenkomst lang moeten wachten voordat ze geholpen kunnen worden" zegt Angelique ten Wolde, manager Wonen bij WBO Wonen.

Aanbellen
In de ochtenden blijven de deuren van WBO Wonen wel geopend voor iedereen die een vraag heeft. Van maandag tot en met donderdag kan iedereen binnenlopen van 8.30 tot 12.30 uur. Op vrijdag is dit van 8.30 tot 12.00 uur. In de middagen zal de woningcorporatie de deur sluiten en moeten bezoekers aanbellen om binnen te komen. Het gewijzigde beleid is op maandag 2 juli ingegaan en geldt dus vanaf heden. Wie een vraag heeft voor WBO Wonen kan een afspraak inplannen door te bellen naar de receptie van de corporatie: (0541) 58 22 22