Hart van Hengelo - Hof van Twente

29 november 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 29 november 2019


Leerlingen ervaren technische beroepen

HENGELO - Afgelopen week hebben leerlingen van klas 2 en 3 van het C.T. Stork College een bezoek gebracht aan technische bedrijven in Twente. Dit is gebeurd in het kader van twee projecten ten behoeve van het techniek onderwijs. Het is belangrijk dat leerlingen kennismaken met de verschillende beroepen gezien er al jaren een te kort dreigt aan technische medewerkers.

In Twente neemt het aantal leerlingen dat kiest voor technische opleidingen af. Op deze manier ontstaat er in Twente een tekort aan technische vakmensen. Het imago binnen deze sector is nog vaak dat van vieze handen, blauwe overals en een laag niveau. Het C.T. Stork College in Hengelo wil de leerlingen een reëel beeld geven van het technische bedrijfsleven. Daarom hebben leerlingen afgelopen week deelgenomen aan bedrijfsbezoeken in het kader van Twente Goes Techno en de Week van de Procestechniek.

Twente Goes Techno
Twente Goes Techno stelt leerlingen van klas 2 in staat om alvast kennis te maken met technische bedrijven. Leerlingen kunnen een blik werpen op werkzaamheden die het bedrijf uitvoert, de sfeer binnen het bedrijf ervaren en een indruk krijgen van de verschillende beroepen die er binnen het bedrijf bestaan. Een ander project waaraan leerlingen hebben deelgenomen is de Week van de Procestechniek. De Week van Procestechniek en Voedingsmiddelentechnologie is een nationaal event dat al jaren in de regio Noord Oost Nederland wordt georganiseerd.

Leuk kennismaken
De themaweek is in het leven geroepen om jongeren uit klas 3 en 4 van het VMBO - en hun docenten en decanen- in de regio Noord Oost Nederland te enthousiasmeren en te laten kennismaken met de beroepen in de Procestechniek en Voedingsmiddelentechnologie. Die kennismaking gebeurt op een speelse manier. Zien en ervaren is de kracht van het event. De bedrijfsbezoeken geven een goed beeld van het werk en de carrièremogelijkheden in de Procestechniek en Voedingsmiddelentechnologie.

Contactloos betalen voor parkeren Hengelo

HENGELO - De gemeente Hengelo laat parkeerders vanaf nu ook gemakkelijk contactloos betalen bij de parkeerautomaten.

Maandag begon het aanpassen van de parkeerautomaten op straat in Hengelo om ze geschikt te maken voor contactloos betalen; ook wel bekend als Tap & Go. Men hoeft dan alleen kort de pinpas tegen de scanner aan te houden, zonder dat een pincode ingevoerd hoeft te worden. Dit maakt betalen bij de parkeerautomaat weer een stukje klantvriendelijker. De automaten met Tap & Go zijn te herkennen aan het logootje van contactloos betalen. Naast de mogelijkheden om te betalen met de pinpas zijn er ook nog andere opties, zoals het belparkeren met een mobiele app. Steeds minder mensen hebben immers contant geld bij zich, waardoor het voorziet in een concrete behoefte.

Klantvriendelijk
De gemeente Hengelo wil het betaald parkeren zo klantvriendelijk mogelijk maken. Met deze onderbouwing werd laatst ook nog een ander aspect aangepast; wie nu over de parkeertijd heen gaat krijgt eerst eenmalig een waarschuwing, pas daarna volgt een boete. Betaald parkeren is veel bezoekers een doorn in het oog en ook menig ondernemer is geen fan. Toch is het een redelijk doeltreffend middel om parkeeroverlast tegen te gaan en de beschikbare ruimte efficiënt te benutten. Er ontstaan immers ook problemen wanneer er bij de winkels niet voldoende ruimte is om te parkeren, omdat mensen bestaande plekken te lang bezet zouden kunnen houden.

Jaargang: 9 • Nr 351• Wk 48

Budget Woon Shop In Shop op Woonboulevard Almelo

ALMELO - Budget Woon Shop wordt omgetoverd tot Budget Woon Shop in Shop. Bijna alle shophouders die eerst gevestigd waren aan de Boulevard 40 verhuizen nu naar de eerste verdieping van Woon & Slaap.

"Je kunt het zo gek niet bedenken of het er wel te vinden. We hebben ruim 2.200 vierkante meter beschikbaar in een sfeervolle, alles-in-één winkel", aldus Joost Tiemersma van Woon & Slaap. "Denk aan geurproducten, mooie accessoires, lampenkappen op maat en nog veel meer. Ook worden regelmatig leuke weggeefacties gehouden. Dit allemaal gecombineerd met een uitgebreid out of stock woonprogramma en de prachtige producten van Woon & Slaap. Onze eigen Loods 5 in Almelo!" Kortom, een formule die wederom onderscheidend is en een mooie toevoeging voor de bezoekers van de Woonboulevard Almelo.

Feestelijke opening
Op zondag 1 december is de feestelijke opening van de eerste verdieping. Iedereen kan dan nog voor leuke Sinterklaas- en Kerstcadeaus slagen bij de Budget Woon Shop in Shop. Deze opening zal, via de Facebooksite van Woon & Slaap, gepaard gaan met leuke waardebonnen, weggeef- en kortingsacties.

Meer informatie
Woon & Slaap is gevestigd aan de Woonboulevard 28 in Almelo. Kijk voor meer informatie ook op www.woonslaap.nl of Facebook: Woonenslaap

Ik ben Edith Westendorp en geef in de maand december twee kookworkshops voor wie graag heerlijke ideeën wil opdoen voor de feestdagen.


Op 9 december geef ik de workshop 'Kerels koken Kerst' en op 10 december 'Hapjes voor de Feestdagen'. Naast docente bij de Volksuniversiteit heb ik een eigen bedrijf.

Met de feestdagen in het vooruitzicht zijn nieuwe recepten natuurlijk van harte welkom! Iedereen wil met de feestdagen graag uitpakken. Mannen ook! Juist met de feestdagen is het voor mannen hét moment om de keuken in te gaan. In de workshop 'Kerels koken Kerst' maak je heerlijke gerechten voor een gezellig kerstdiner thuis. Je krijgt recepten voor zowel voor-, hoofd- en nagerechten en ook de bijgerechten ontbreken niet. Je leert hoe je een 3-gangen kerstdiner kunt maken zonder stress! Daarvoor krijg je veel tips voor planning en presentatie. Geef je snel op want dit jaar koken de kerels met kerst!" De workshop 'Hapjes voor de feestdagen' is voor iedereen een aanrader. Je doet veel inspiratie op. Lekkere hapjes met vis, vlees en groente en gezellige borrelplanken. Snel te maken, goed van tevoren te bereiden en niet moeilijk. Daarnaast is er ook veel aandacht voor de presentatie, want het oog wil ook wat!

Edith Westendorp

De Volksuniversiteit Hengelo biedt gedurende het jaar diverse leuke, leerzame cursussen en workshops aan voor diverse doelgroepen. Kijk voor het actuele cursusaanbod voor de komende tijd ook op de website: www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Column

Hufter

Wat is er in Nederland aan de hand? Als in een slechte film steken racistische hufters hun kop op, maar misschien waren ze er al langer en wilde ik ze niet zien. Ik zat enige tijd geleden in de auto en hoorde een verslaggever aan een kind in Amsterdam-West vragen wat er met Joden moest gebeuren. Het jochie kraamde de meest gore, racistische termen uit, die je je maar voor kunt stellen. “Waar heb je dat geleerd?”, vroeg de journalist. “Van mijn juf.”, zei het kind trots.

74 jaar geleden zijn wij bevrijd en je denkt, nee je hoopt, dat met het verjagen van de bezetters in 1945, de wereld iets geleerd heeft. Jonge mensen hebben voor onze vrede hun leven in de waagschaal gelegd en je hoopt dat daarmede muren geslecht zijn, letterlijk en figuurlijk. En dan hoor je, dat het jochie tegen de journalist zegt, dat hij (de journalist dus) een ongelovige is en ongelovigen zijn vuile honden en wat doe je met vuile honden? Juist, die worden afgemaakt.

Misschien heb ik dit allemaal weggeduwd? Ik denk het, want het was er altijd al. Zo heb ik mij nooit bemoeid met de Zwarte Pietendiscussie. Ook daar heb ik met verbazing naar gekeken en gehoord. Wat kan/kon mij dat schelen welke kleur Zwarte Piet heeft. Ja, zwart. Zo heet hij ook. Wat mij betreft is hij blauw of rood, dan heet hij maar Blauwe Piet, of Rooie Piet. Maar dan ga je voorbij aan die mensen, die principieel problemen hebben met de rol van Zwarte Piet.

Sinds enige dagen hebben gekleurde voetballers onze ogen geopend voor racisme in de sport. Tot nu toe wilden we alleen de successen van het Nederlands elftal zien en ik dacht dat dat juist non-racistisch was. Je ziet gekleurde voetballers en je geniet ervan. Niet vanwege de kleur, maar vanwege het mooie voetbal. Denk je. Want de voetballers zelf zien dat anders. Zij zeggen: ”Dat voetbal is niet het belangrijkste in het leven. Zie je niet dat wij gekleurd zijn en dat wij vanwege die kleur worden uitgescholden?” “Nee,”, zeg ik, “Ik vind jullie voetbal zo leuk en jullie professionaliteit met Virgil van Dijk voorop. Jullie menselijkheid.” “Mooi zo.”, zeggen ze, “Doe er dan iets aan, want ze pesten ons en dat hoeven wij niet te pikken. Daarom gaan wij ten strijde en wij willen dat jullie meedoen. Wij zijn Nederlands, hebben een Nederlands paspoort. Zijn hier geboren, zijn hier naar school geweest en strijden voor Nederland, binnen en buiten de lijnen.”

De nieuwe hufter is overal, geholpen door de moderne media. De nieuwe hufter is al drie weken vuurwerk aan het afsteken, soms midden in de nacht. Ik ben bang dat deze vuurwerkhufter ook de racistische, moderne voetbalhufter is. Of discrimineer ik nu?

Jan Visser

Winterconcours

DIEPENHEIM - Vocaal vrouwenensemble Ladies Only verzorgt op zondagmiddag 15 december een winterconcert in de Johanneskerk in Diepenheim.

De titel van het concert, Voices in the Snow, is ontleend aan de gelijknamige liederencyclus van Rudi Tas waarmee het concert opent. Naast dit hedendaagse werk bestaat het programma uit Christmas Carols en liederen rond het thema winter van onder andere Edward Elgar, David Stone en John Rutter. De muzikale leiding van het concert is in handen van Mirjam Spoelman. Medewerking wordt verleend door Louis ten Vregelaar, die een aantal stukken begeleidt op piano, en door de violisten Irene de Bruin en Joan Dillon.

Ladies Only
Het klassieke koor Ladies Only heeft Hengelo als thuisbasis maar de leden zijn afkomstig uit verschillende plaatsen in Twente en de Achterhoek. Dirigent Mirjam Spoelman is sinds kort woonachtig in Diepenheim. Jaarlijks wordt in de regio een aantal concerten gegeven; dit is de eerste keer dat het koor in Diepenheim optreedt.

Kom ook
Aanvangstijd van het concert op 15 december is 16.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal.

Intercity Amsterdam blijft via Hengelo

HENGELO - De intercity van Amsterdam naar Berlijn blijft ook in de toekomst via Hengelo lopen. Ook op de lange termijn.

De Provincie Overijssel kijkt samen met andere overheden regelmatig naar de bereikbaarheid van en door de provincie. Uit recent onderzoek bleek dat er door diverse maatregelen een snellere verbinding tussen Amsterdam en Berlijn kan ontstaan. In het eerste kwartaal van komend jaar zullen Duitse en Nederlandse overheden kijken naar het uitvoeren van deze maatregelen om per 2024 sneller te kunnen reizen. In alle scenario's blijft de treinverbinding ook via Hengelo rijden. Het mogelijke veranderen van de route van de intercity bracht veel commentaar met zich mee; het zou namelijk een verdere aantasting betekenen van de bereikbaarheid en economische ontwikkeling van Twente.

Water voognt zich
altied noar de vaze.

Maandag 2 dec. 10.00 uur

SV Red Alert viert jubileum

ENSCHEDE - Red Alert Delden bestaat binnenkort twintig jaar. De Supportersvereniging zag op 15 december 1999 het levenslicht, en viert dat vanavond met een groot feest bij Eetcafé De Burgemeester in Delden.

"Er is in Delden altijd een klein clubje fanatieke FC Twente supporters geweest dat voor iedere thuiswedstrijd met de trein naar Enschede ging", vertelt voorzitter Rob Steentjes. In 1999 deed een enquête, afgenomen op het station in Delden, dat kleine clubje veranderen in een officiële supportersvereniging. Hiermee gingen de Deldenaren Markelo achterna, en werden ze de tweede officiële regionale supportersvereniging van FC Twente.

'Jongens, vul dit even in'
"De initiatiefnemers van toen hebben supporters op het station een pen in de hand gedrukt, en zeiden: 'Jongens, vul dit even in", vertelt Steentjes over het initiatief dat twintig jaar geleden werd genomen. "De centrale vraag was of er de behoefte was om FC Twente gezamenlijk te steunen en ook samen naar uitwedstrijden te gaan. De enquête leverde heel veel positieve reacties op. Honderd Deldenaren leek dit initiatief wel wat, dat aantal was ver boven verwachting. De vereniging is toen snel opgericht."

Home
In Café de Harlekijn, tegenwoordig Eetcafé De Burgemeester, werd de achterkamer omgedoopt tot het 'home' van de supportersvereniging. Hier werden al snel verschillende soosavonden, feestavonden en darttoernooien georganiseerd. "We hadden een vrij grote groep, met een kern van jongens rond de 25 jaar oud. Zelf was ik 17 jaar oud toen ik er met mijn vriendengroep bij kwam", zegt Steentjes. "We hebben de afgelopen twintig jaar structureel rond de 250 leden gehad."

Tevreden
Steentjes is tevreden over de gang van zaken binnen Red Alert. "We zijn stabiel, evenals de financiën, de sponsoren en het aantal leden." Ook is de voorzitter van de supportersvereniging al met de toekomst bezig. "Binnen aanzienlijke tijd wil ik mijn voorzitterschap overdragen aan iemand die jonger is." Over 'jonge aanwas' binnen de vereniging maakt hij zich in ieder geval geen zorgen. "Er heeft zich de laatste twee jaar een flinke groep actieve jongeren bij onze vereniging aangesloten."

Betere preventie en behandeling AIDS

TWENTE - Komende zondag is Wereld AIDS Dag. Op deze dag is er speciale aandacht voor HIV en AIDS. Dankzij steeds betere voorlichting, preventieve middelen en behandeling is deze ziekte lang niet meer zo vaak een doodsvonnis. Toch is er nog veel winst te behalen voor deze definitief de wereld uit is.

In Nederland zijn naar schatting 23.300 mensen die leven met HIV/AIDS. Van deze groep weten 1.900 mensen zelf niet dat zij besmet zijn, aldus het AIDS Fonds. Hoewel het aantal besmettingen in ons land jaar op jaar daalt, kregen vorig jaar toch nog 664 mensen te horen dat zij AIDS hebben. Ondanks de betere behandeling sterven jaarlijks 20 mensen in Nederland aan deze ziekte.

Wat is het?
HIV is de benaming voor het virus dat AIDS veroorzaakt. Het staat voor Human Immunodeficiency Virus; een virus dat het afweersysteem aanvalt. Hierdoor kan het lichaam zichzelf uiteindelijk bijna niet meer beschermen. Dit noemen we dan weer AIDS: Acquired Immune Deficiency Syndrome. Andere virussen en bacteriën krijgen vrij spel in het lichaam waardoor de drager een groter risico op overlijden loopt. Men kan besmet raken door onder meer seksueel contact of andere vormen van bloedoverdracht, zoals een transfusie met besmet bloed of het delen van naalden.

Betere voorlichting
Door steeds betere voorlichting daalde het aantal besmettingen fors. Zo weten mensen dat het gebruik van een condoom en andere beschermingsmiddelen verstandig is. Ook het delen van naalden door drugsgebruikers komt steeds minder voor door dit inzicht. Daarnaast moedigen onder meer de GGD's mensen aan om zich vaak te laten testen op deze ziekte. Een belangrijk doel is om deze ziekte uit de taboesfeer te halen.

Preventie
Een andere belangrijke stap is het verstrekken van beschermende medicijnen aan risicogroepen. Zo begon ook de GGD Twente dit jaar met de verstrekking van PrEP; dit omvat onder meer HIV-remmers die bescherming bieden bij mogelijke besmetting. Het middel wordt verstrekt aan de risicogroep mannen die seks hebben met mannen. Dankzij ontwikkelingen in de medische wetenschap is ook na besmetting de behandeling steeds beter geworden, mits men op tijd een diagnose heeft. Het is daarom belangrijk om u op tijd te laten testen bij de gratis en anomieme sneltesten.

Open dag ROC van Twente

HENGELO - Komende zaterdag 30 november van 10.00 tot 14.00 uur opent ROC van Twente op negen locaties de deuren. Deze open zaterdag richt zich speciaal op eindexamenkandidaten van het v(mb)o. Tijdens deze open dag zijn er voorlichtingen en demonstraties. Docenten en studenten vertellen graag over de mogelijkheden op het mbo en de over verschillende opleidingen. Vanzelfsprekend staan de deuren van lokalen en praktijkruimtes open.

Aanmelden voor de open zaterdag is mogelijk via www.rocvantwente.nl/opendagen. Na de aanmelding ontvangt de leerling handige info zoals een toegangsbewijs, een plattegrond en een overzicht van de opleidingen op de locatie waarvoor is aangemeld. Op de website is het ook mogelijk een eigen 'ROC van'-account te maken. Daarmee krijgt de leerling nog wat extraatjes als gratis wifi en sms herinneringen. Ouders/verzorgers zijn van harte welkom zonder aanmelding.

Geopende locaties
Het ROC van Twente opent de deuren van diverse locaties. In Almelo kan men terecht aan de Sumpel 4-6 en Wierdensestraat 65. In Hengelo: Gieterij 200, Sportlaan Driene 2-4 (SMEOT) en Lansinkesweg 28a (Techniekhuis). In Enschede: Wethouder Beversstraat 165, Van Galenstraat 19 en Colosseum 87.

Ook in januari
Op vrijdag 24 januari van 15.00 tot 20.00 en zaterdag 25 januari van 10.00 tot 14.00 uur zijn er nog twee open dagen. Dan pakt ROC van Twente groots uit en zijn tweede-, derde- en vierdejaars vmbo'ers van harte welkom. Ook volwassenen, die verder willen groeien of een carrièreswitch willen maken, zijn van harte welkom voor opleidingsadvies.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het ROC van Twente op: www.rocvantwente.nl

Plan Bornsche Maten nu geactualiseerd

BORNE - De gemeente Borne heeft het Masterplan Bornsche Maten weer geactualiseerd. In 2004 werd het plan vastgesteld, maar door nieuwe ontwikkelingen is het nodig om het te updaten.

De gemeente actualiseert regelmatig plannen als gevolg van nieuwe inzichten, gewijzigd beleid, verandering in de ontsluiting en bij aanpassing van het aantal woningen. De geactualiseerde versie is dinsdag 19 november vastgesteld door het college van B&W. In het Masterplan Bornsche Maten wordt in grote lijnen weergegeven hoe invulling wordt gegeven aan de nieuwste wijk van Borne. Het plan dient als stedenbouwkundig kader voor het bestemmingsplan en heeft geen juridische status. Zoals gebruikelijk kunnen inwoners meepraten om hun mening te geven.

Betere inpassing
Met de nieuwe plangrens wordt gezorgd voor een betere landschappelijke inpassing met een logische overgang naar het landschap. Daarbij is rekening gehouden met de vastgestelde 2300 woningen die gebouwd mogen worden, anders dan de oorspronkelijk geplande 2700 woningen. Bij de nieuwe plangrens is tevens rekening gehouden met kadastrale percelen en de mogelijkheid om drie kleinere buurten in plaats van twee grotere buurten te realiseren. Naast Eschwonen (voormalige werknaam Beekdalwonen) en De Maten (voormalige werknaam Boswonen) wordt de ontwikkeling van de achtste buurt De Horsten mogelijk gemaakt. Het geactualiseerde Masterplan Bornsche Maten is in te zien via www.bornschematen.com/Bornsche-Maten/Downloads-en-links.

Collectieve zorgverzekering

HENGELO - De gemeente Hengelo biedt inwoners met een laag inkomen ook komend jaar de mogelijkheid om deel te nemen aan een collectieve ziektekostenverzekering via Menzis. Hiermee profiteren zij van een uitgebreide dekking, compleet met meeverzekerd eigen risico bij de meest uitgebreide polis. En: tegen een gunstige prijs waarbij de gemeente meebetaalt aan uw polis.

De collectieve zorgverzekering is een passend middel voor de gemeente en verzekeraars om minima toch een passende dekking te bieden die ook nog eens betaalbaar is. De ervaring leert dat het ook vaak gaat om een groep die juist wat meer medische zorg nodig heeft. De collectieve verzekering is een goed middel om deze kosten binnen de perken te houden voor een kwetsbare groep.

De polis
De gemeente Hengelo biedt in samenwerking met Menzis drie GarantVerzorgd polissen aan, naar wens aan te vullen met aanvullende tandartsverzekering. Zo is er altijd een pakket dat bij de inwoner past. U betaalt altijd als basisverzekering 116,85 euro per maand. Hierbij komt dan de aanvullende GarantVerzorgd-dekking en een eventuele tandartsverzekering. In het goedkoopste geval bent u dan 116,85 + 6,32 (GarantVerzorgd 1) + 10,46 euro (GarantTandVerzorgd 250) kwijt. Een totale prijs dus van 133,63 euro. Bij de meest uitgebreide dekking (GarantVerzorgd 3 en GarantTandVerzorgd 750) is het totaalbedrag dan 184,04. Bij deze polis is dan ook uw eigen risico meeverzekerd.

Advies
Bel voor advies met de overstapcoach van Menzis op maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 19.00 uur bellen met 088 - 222 40 80.

Bijeenkomsten
Er worden ook nog informatiebijeenkomsten gehouden. Woensdag 4 december van 09.00 tot 14.00 uur in de bibliotheek in Hengelo en 10 december van 09.00 tot 12.00 uur in kulturhus Borne.

Tientjesactie: voor slechts tien euro naar Heracles Almelo

Foto: Delano G

ALMELO - Heracles Almelo neemt het komende zaterdag in eigen huis op tegen ADO Den Haag. Voor dit duel heeft de club een speciale actie. Supporters die online via heracles.nl/tickets hun kaarten kopen betalen slechts tien euro per stuk.

De actie geldt voor KidsClubleden en Fankaarthouders. Nog geen lid van de KidsClub of niet in het bezit van een Fankaart? Dat is geen probleem. Beide lidmaatschappen zijn gratis en direct te bestellen via heracles.nl.

Op zoek naar punten
Tegen ADO Den Haag gaat Heracles Almelo op zoek naar opnieuw een overwinning op Erve Asito. De laatste thuiswedstrijd werd door de Heraclieden overtuigend gewonnen van VVV-Venlo. Afgelopen weekend ging Heracles Almelo op bezoek bij Ajax, maar kon de ploeg ondanks een overtuigende start niet voor een stunt zorgen.

Steun ze!
Heracles boekte dit seizoen al weer wat mooie successen, ook zeker dankzij de steun van de vele trouwe fans. De club mag zich dan ook rijk renenen met de vaste schare supporters die geen wedstrijd missen, uit en thuis. Zonder de steun van de supporters als 'twaalfde man' is het minder leuk spelen als eerste elftal.

HENGELO - In deel 26 van deze serie belichten we de geschiedenis van een bijzonder gebouw in Hengelo: het zogeheten "Verlichtingsoord".


Hengelo kent een groot aantal gebouwen waarvan de geschiedenis interessant genoeg is om deze onder uw aandacht te brengen. Dit gebouw, bekend onder de naam "Verlichtingsoord", heeft veel betekend in de roerige jaren dat de arbeiders meer zeggenschap wilden hebben. Gelegen op de hoek Anninksweg/ Bergweg en aanwezig op de monumentenlijst. U herinnert zich ongetwijfeld nog de feestelijkheden ter gelegenheid van het jubileum van Stork. Dat Stork veel betekend heeft voor de ontwikkeling en de welvaart van Hengelo zal u genoegzaam bekend zijn. Stork kwam in 1868 vanuit Borne naar Hengelo. Was dit niet zo geweest dan was Hengelo een kleine plaats gebleven, zoals we die om ons heen zien. Door de werkgelegenheid die Stork gaf, beleefde Hengelo een expansie die er wezen mocht.

Gerrit Bennink

Er was iemand die bij Stork werkte, alles aanzag en wist dat het beter kon. Die persoon was de heer Gerrit Bennink. Hij was een socialist, wethouder en statenlid in Zwolle. Hij kwam naar Hengelo om de arbeiders bij Stork wakker te schudden. Binnen de kortste keren was hij in Hengelo raadslid en wethouder. Een strijder voor verdrukten en misdeelden. Door zijn manier van optreden stelde hij zijn baan bij Stork in de waagschaal. Bennink was de aanstichter om bij Stork de zogenaamde kern op te richten, die later uitgroeide tot ondernemingsraad. Bennink kende Jacques van Marken, directeur van de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek in Delft. Via de kern wilde Bennink de arbeiders op een hoger plan brengen en onrust kanaliseren. In 1886 had Bennink de Sociaal Democratische Bond opgericht waarvan hij de voorzitter werd. Tijdens een landelijk congres van deze bond, dat toevallig ook in Hengelo plaatsvond, noemde hij de Stork-directeuren de meest geraffineerde uitzuigers van het volk. Het gevolg was een gevangenisstraf, ontslag bij Stork en een protest van 350 Storkianen die vonden dat Bennink te ver was gegaan. Jacques van Marken, zijn vriend, zag dit alles reeds aankomen en had Bennink een jaar voordien een cursus als horlogemaker laten volgen, zodat hij niet afhankelijk was van de fabrieksdirecteuren. Bennink verdween naar Amsterdam, kwam vele jaren later terug en werd na een afkoelingsperiode weer in genade aangenomen bij Stork.

Bewogen geschiedenis

Met de steun van een andere vriend, Ferdinand Domela Nieuwenhuis, heeft hij "Verlichtingsoord" gebouwd. Vele vergaderingen zijn hier gehouden en van hieruit zijn vele protestmarsen voor betere, sociale arbeidsvoorwaarden vertrokken. Van Bennink de voorvechter van het eerste uur naar het huis op de hoek Anninksweg/ Bergweg, waar een groot aantal verkeersdeelnemers dagelijks langskomen naar de wijken Groot- en Klein Driene. Het 'Rooie Hoes', zoals het in de volksmond van Hengelo bekend stond, werd gebouwd rond 1890 en heeft dus eerst dienst gedaan als vergaderzaal en werd gebruikt voor bijeenkomsten belegd door de heren Bennink en Nieuwenhuis voor de metaalarbeiders in Hengelo. Nadat Bennink in 1927 was overleden en arbeiders in Hengelo voelden dat er rekening met hen werd gehouden, werd het gebouw geschikt gemaakt voor een was- en strijkinrichting onder de naam Nijland. In de tachtiger jaren was in de voormalige vergaderzaal de H.P.I., Hengelose Personeels Inkoopcombinatie ingericht. Hier konden personeelsleden van diverse bedrijven hun inkopen doen. Geruime tijd heeft de heer Geerdink er zijn autoherstelbedrijf gehad. Tot hij een aantal jaren geleden de autokrik aan de wilgen heeft gehangen. Op het witte bord aan de gevel kunt u nog de vervagende tekst lezen: "Verlichtingsoord". Het gebouw waar harde woorden zijn gesproken voor betere arbeidsvoorwaarden ligt er nu stil en eenzaam bij in onze welvaartstijd.

Marinus van Rooy

Mango Mobility Twente viert de feestdagen met kortingen

HENGELO/ALMELO - De feestdagen staan weer voor de deur. Een tijd van gezelligheid en er op uit gaan. Mango Mobility Twente viert de feestdagen met hoge kortingen op diverse mobiliteitsproducten.

Tot en met 31 december profiteert u van hoge kortingen op de bestverkochte scootmobielen, waaronder de Bobby de Luxe, Luggie en Tiger 4. Mango Mobility Twente biedt een uitstekend advies en goede ondersteuning, zowel voor als na de aanschaf van uw mobiliteitsproduct. Ook voor onder meer rollators bent u aan het juiste adres. Zo is de rollator Drive Nitro afgeprijsd van 399 naar tijdelijk 189 euro. Mango Mobility Twente draagt ook zorg voor vakkundig onderhoud en reparaties aan uw scootmobiel of ander mobiliteitsproduct wanneer deze onverhoopt nodig zouden zijn. Zo blijft u altijd mobiel; een gerust gevoel!

1-jarig bestaan
Mango Mobility Twente in Hengelo viert daarnaast ook het 1-jarig bestaan. Mede dankzij het vertrouwen van u als klanten kunnen zij blijven groeien. Om dit met u te vieren is er op woensdag 4 december in Hengelo een feest met hapje en drankje, van 12.00 tot 16.00 uur.

Kom langs
Mango Mobility Twente is in Almelo gevestigd aan de Einsteinstraat 8a. In Hengelo bent u welkom aan de Drienerstraat 59. Beide locaties zijn goed bereikbaar met de auto en bieden voldoende parkeergelegenheid. Kijk ook op: www.scootmobieltwente.nl

Zitten in Stilte

HENGELO - Zoals elke 2 weken is er aanstaande zaterdag 30 november de tweewekelijkse zitmeditatie in Spiritueel Centrum ''De Dansende Os'' aan de Schalkburgerstraat 28 in Hengelo.

Deze zitmeditatie is een laagdrempelige voorziening voor alle beoefenaars van zitmeditatie. Iedereen is welkom, ongeacht traditie, achtergrond, ervaring of levensbeschouwing. Zij faciliteren de mogelijkheid tot zitten in stilte en hanteren een vrij sober format zonder religieuze teksten, spirituele rituelen of symbolen.

Programma
Op zaterdagochtend worden drie meditatierondes gehouden. De eerste start met inloop om 08.15 uur en dan meditatie van 08.30 tot 09.30 uur. Hierna volgen meditatierondes van 09.45 tot 10.45 en van 11.00 tot 12.00 uur.

Iedereen welkom
Voor wie wil is het mogelijk om een deel van de ochtend bij te wonen. Tijdens de pauzes is de deur voor in-/uitstroom geopend. Er zijn voldoende zitbankjes van verschillende hoogte, neem eventueel wel je eigen zitkussen of zitbankje mee. Deelname kost 6,50 euro, inclusief koffie, thee en koekjes. Deelname voor 1 uur meditatie kost 4 euro. Als je regelmatig komt, kun je ook vooruitbetalen.

Cantatedienst met Telemann

HENGELO - Op de eerste Adventszondag, 1 december 2019, zal in de Lebuïnuskapel in Hengelo de cantate 'Machet die Tore weit' van Georg Phillip Telemann (1681-1767) worden uitgevoerd.

Het openingskoor 'Machet die Tore weit' is gebaseerd op de tekst van psalm 24 vers 7 – 10, 'Hef, o poorten, uw hoofden omhoog'. In de aria die daarop volgt zingt de sopraan 'Jesu, komm in meine Seele' Het slotkoraal, op tekst van Paul Gerhardt en melodie van Johann Crüger, sluit daarop aan 'Laß dir, bei mir einzugehen, wohlgefallen'. De cantate staat bekend als een Telemanns meest geliefde kerkcantates, en markeert dan ook duidelijk het begin van de Advent.

Uitvoerenden
De uitvoerenden zijn de "Maarten Luther' cantorij o.l.v. Gerrit Baas, Heleen Steenbergen (sopraan), Kristin Nijhuis en David Kampmeier blokfluiten en Jaap Vonk, orgel. Voorganger in deze cantatedienst is ds. Andrea Fuhrmann.

Kom ook
De Lebuïnuskapel staat aan de Dorpsmatenstraat 40 in Hengelo en de dienst begint om 10.30 uur.

Vaccinatie tegen kinkhoest

TWENTE - De GGD Twente biedt met ingang van 16 december ook een kinkhoestvaccinatie aan voor zwangere vrouwen. Vrouwen kunnen na 22 weken zwangerschap de vaccinatie halen die hun kind beter beschermt tegen deze gevaarlijke ziekte.


Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt. Om hen toch al goede bescherming te bieden vanaf de geboorte bieden de GGD's nu landelijk deze vaccinatie aan voor zwangere vrouwen. Zo krijgen zij toch al een zekere immuniteit, waardoor ze minder risico's lopen.

Grote gevolgen
Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en de ziekte is erg gevaarlijk voor jonge baby's. Volgens het RIVM kunnen zij onder meer een longontsteking of erger, hersenschade oplopen. Zelfs overlijden is mogelijk. Jaarlijks worden nog zo'n 170 baby's opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van kinkhoest.

Betere bescherming
Tot nu toe kregen kinderen pas twee maanden na de geboorte het kinkhoestvaccin als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. De eerste maanden waren zij dus niet goed beschermd. Door zwangere vrouwen vanaf de 22-ste week te vaccineren maakt de vrouw antistoffen aan. Deze gaan dan via de placenta naar de baby. Het vaccin is volgens het RIVM veilig; in andere landen krijgen zwangere vrouwen deze vaccinatie namelijk al veel langer. Bijwerkingen zijn uiteraard niet helemaal uitgesloten, maar dit gaat op voor elke vaccinatie. Het specifieke vaccin dat vrouwen krijgen is de DKT- of DKTP-vaccinatie. Deze beschermd daarnaast ook gelijk tegen difterie, tetanus en polio. Het combinatievaccin is nodig omdat er namelijk geen apart kinkhoest-vaccin bestaat.

Praktisch
Vanaf 22 weken van de zwangerschap kunnen vrouwen het vaccin krijgen. Ze moeten dit elke zwangerschap weer opnieuw halen. Via www.ggdtwente.nl is meer informatie te vinden. Ook kan men terecht bij de huisarts/consultatiebureau.

Expositie De Deldense Es

DELDEN - Tot en met 21 maart 2020 kunt u in de Oude Blasiuskerk in Delden genieten van een nieuwe explositie. Houtskooltekeningen van Jan Adamse en schilderwerk van Tonnie Bermejo-Daals en Geesje Kuit is er te bewonderen.

Deze wintermaanden kunt u genieten van lokale kunst in de oude Blasiuskerk in hartje Delden. Centraal in deze tentoonstelling staan de houtskooltekeningen van Jan Adamse. De expositie bestaat uit vijf grotere werken van deze kunstenaar. Daarnaast worden er zes schilderijen van Tonnie en Geesje, beiden uit Delden, getoond. Het drietal kent elkaar van de schildersvereniging "Artilo" in Almelo. Jan Adamse: "Omdat ik hier gewoond heb en nog steeds vaak wandel op de Deldense es, heb ik daar veel binding mee. Ik werkte in het verpleeghuis Sint Elizabeth. De Deldense es vind ik een bijzonder inspirerende omgeving. Ik begon hier te fotograferen en vervolgens ben ik gaan tekenen. De houtskooltechniek is een hele oude techniek. Deze spreekt mij aan omdat het met zo weinig middelen zo'n groot effect kan hebben. Ik gebruik alleen maar houtskool en een gummetje, en m'n vingers. Het is fascinerend dat je zo simpel zo veel kunt suggereren. Maar je krijgt er wel vieze vingers van!"

Schilderijen
De vijf schilderijen in acryl- en olieverf van Geesje Kuit gaan door op het thema van de Deldense es en omgeving. Deze werken variëren van monochroom tot meer kleurgebruik: van verstilde waterspiegelingen tot bosarbeid aan de rand van de es en roepen daarmee verschillende sferen op. Het slotstuk is gemaakt door Tonnie Daals: het geheimzinnige schilderij in acrylverf van de Twickelervaart is een ware kleurexplosie!

De expositie
De expositie is deze periode te bezichtigen op tijden na de kerkdiensten, concerten en lezingen. De werken zijn te koop. Adres: Oude Blasiuskerk, Kerkplein 3, Delden. Openingstijden expositie: tot 12.00 uur op zondag na afloop van de kerkdienst, en na afloop van concerten en lezingen en op afspraak. Voor meer informatie: Geesje Kuit, tel. 06 49698710

Luisteren naar kunst

DIEPENHEIM – Kunstenaars Harm van den Berg en Sjoerd Westbroek geven zondagmiddag 1 december gratis bij te wonen presentaties van hun werkperiodes bij Kunstvereniging Diepenheim. Van den Berg nodigt uit tot de geluidswandeling "Het ongehoorde landschap" door Diepenheim en omgeving, en aansluitend verzorgt Westbroek een lezing korte essays.


Beide kunstenaars verbleven, afzonderlijk van elkaar, in 2018 enkele maanden in Diepenheim. Ze deden intensief onderzoek naar het landschap en werkten samen met inwoners van het Stedeke. De onderzoeken en presentaties zijn tot stand gekomen vanuit het Artist-in-Residence-programma van Kunstvereniging Diepenheim, in samenwerking met Werkplaats Diepenheim en het Mondriaan Fonds.

Geluidswandeling
In het werk van Harm van den Berg spelen de begrippen natuur en landschap een belangrijke rol. Zijn onderzoek in Diepenheim richtte zich op het geluid van verborgen natuurlijke verschijnselen. Tijdens zijn verblijf maakte Van den Berg dagelijks dezelfde wandeling en gebruikte dit om een brug te slaan tussen het wetenschappelijk onderzoek en de directe ervaring van het landschap. Vaak nam hij een geluidsrecorder mee om verborgen geluiden te verzamelen zoals groeiend maïs, zingende mieren en parende egels, maar ook uitingen van het dagelijkse, culturele leven van de Diepenheimers zelf. De uitkomst van zijn verblijf is de geluidswandeling "Het ongehoorde landschap", langs exact diezelfde route. Als wandelaar word je meegenomen in een verhaal van verborgen werelden; Van den Berg laat je op een geheel nieuwe manier naar de omgeving kijken.

Lezing
Naar aanleiding van zijn verblijf in Diepenheim heeft Sjoerd Westbroek korte essays geschreven, deze omvatten observaties en gedachten over plekken of ontmoetingen in en rond Diepenheim. Alledaagse handelingen vermengen met de artistieke praktijk, dagelijkse gegevens blijken aanleiding tot bespiegelingen over grotere vragen zoals onze relatie met de natuur, ontwikkelingen in de samenleving en de rol van de individuele kijker. De teksten zijn teder, intiem en bespiegelend, maar soms ook kritisch of politiek getint. De lezing vindt plaats rond een tafel die is ontworpen als ontmoetingsplek, waar er naast luisteren ook ruimte is voor gesprek.

Programma
Om 13.00 uur start de inloop, met om 13.30 uur de geluidswandeling. Het programma duurt tot circa 17.30 uur. Deelname aan deze middag is gratis. Aanmelden voor één of beide presentaties kan via info@kunstvereniging.nl o.v.v. Harm van den Berg en/of Sjoerd Westbroek. Zie: www.kunstvereniging.nl.

De bromvlege

Ik wet wa
de bromvlege
is ne rotvlege
den geet oe
op t etn zitn
en drit oe
op de roetn
ma toch...

Ik wet wa
de bromvlege
is nen vleegndn
groezel
den oe aait
onröstig maakt
en döt zeukn
na n vleegnklapper
den vort is,
ma toch...

Ma toch
a'j allene
de bromvlege heurt
op nen zommernoamiddag
onder de beume
dan is t der röstig.
En at de vlege dan
eavn bi-j oe kump zitn
in t deepblauw
met t greun en t gel
en den gooldglaans,
dan zo'j geerne wiln
da'j zoo nog lange
bi-j mekaar
konn blievn.

Theo Vossebeld uit gedichtenbundel "Zunlech"
Bron: Twentse taalbank