Hart van Hengelo - Hof van Twente

8 maart 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 8 maart 2019


Hengelo bouwt aan een mooie toekomst

Foto: Jasper Bergstra

HENGELO - Het gaat uitstekend met de Nederlandse woningmarkt. Of eigenlijk, het gaat wat té goed. De prijzen voor bestaande woningen stijgen maar door. Maar wanneer je eigenlijk wel héél specifieke wensen hebt, is zelf bouwen op een eigen kavel ook een mooie manier om je paradijsje te realiseren.

De vraag naar kavels neemt de afgelopen jaren weer sterk toe. Het herstel in vertrouwen bij kopers en bouwers vertaalt zich in een groeiende vraag naar ruimte. Om potentiële kopers goed te informeren organiseert de gemeente Hengelo volgende week zaterdag 16 maart een kavelmarkt. Deze zal gehouden worden van 10.00 tot 15.00 uur in de bibliotheek aan de Beursstraat.

Bouwplannen
De kavelmarkt is voor de gemeente een mooie manier om de diverse woningbouwmogelijkheden onder de aandacht te brengen bij kopers. De gemeente heeft eigen kavels in de verkoop in diverse gebieden, met een nog breder aanbod in de nabije toekomst. Naast de gemeentelijke woningbouwkavels is ook het kavelaanbod van projectontwikkelaar Holtkamp te bekijken; deze biedt kavels aan in Dalmeden. Wie interesse heeft in een kavel maar wel wil weten welke mogelijkheden er zijn qua bebouwing kunnen ook een gratis schets laten maken door een architect. Zo krijgt u een goed beeld bij uw toekomstige woonlocatie.

Duurzaam bouwen
Met de nieuwe woningbouwkavels zet de gemeente ook in op een stukje duurzaamheid. Zo worden nieuwe woningen sinds juli vorig jaar niet meer aangesloten op het aardgasnetwerk. Bouwers worden dan ook aangemoedigd om na te denken over het bouwen van duurzame woningen. Zo kunnen zonnepanelen de woning van voldoende stroom voorzien, waarbij goede isolatie en andere maatregelen zorgen voor een zo laag mogelijk verbruik.

Bedrijfskavels
Naast de positieve groei op de woningmarkt is het economisch herstel ook duidelijk zichtbaar bij de vraag naar bedrijfskavels. Zo loopt het momenteel ook erg goed met de bedrijfsterreinen in Hengelo; ondernemers willen zich graag vestigen of uitbreiden.

Praat mee over toekomst Centrum-Noord in Borne

BORNE - De gemeente Borne nodigt inwoners, ondernemers en andere belangstellenden uit om komende week mee te praten over de toekomst van het gebied Centrum-Noord.

De gemeente staat voor diverse ontwikkelingen in dit gebied, ruwweg tussen de Grotestraat-Noord en Oude Almeloseweg. De gemeente noemt dit een dynamisch gebied met verschillende functies, maar er zijn ook ontwikkelingen die hierop een invloed hebben. Zo is er de wens om leegstand aan te pakken, straten autoluw te maken maar ook de transformatie van de Eschschool naar een woon- en zorglocatie.

Grote impact
De ervaring in deze en andere gemeenten is dat plannen die een centrumgebied raken al snel veel losmaken bij inwoners en ondernemers. Er zijn immers veel belangen die hier bij komen kijken. De gemeente heeft dan ook de wens om mensen zoveel mogelijk de gelegenheid te bieden van zich te laten horen. Er valt namelijk genoeg te bespreken. Uiteenlopend van de wens om leegstand terug te dringen, realisatie van meer parkeerplaatsen en het mogelijk autoluw maken van enkele straten. Dit moet zorgen voor minder overlast en meer sfeer in het centrum, maar natuurlijk zou een ondernemer zich weer zorgen maken over de bereikbaarheid van zijn of haar pand.

Praat mee
De gemeente organiseert volgende week vrijdag 15 maart een bijeenkomst in het oude pand van La Fleur aan de Grotestraat 188. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom om mee te praten tussen 14.00 en 20.00 uur. De gemeente heeft bewoners en ondernemers van het betreffende gebied al per brief uitgenodigd; hun mening weegt immers vrij zwaar in de definitieve besluitvorming.

Planning
De gemeente hoopt dat zoveel mogelijk mensen mee willen praten. Hun inbreng zal dan gebruikt worden als de basis voor een vervolgbijeenkomst medio april. Mesen die niet aanwezig kunnen zijn maar wel ideeën hebben kunnen deze ook mailen naar centrumborne@ontwerpenomgeving.nl

Jaargang: 9 • Nr 315• Wk 10

Mooi Hair & Beauty

HAAKSBERGEN - Mooi Hair & Beauty beschikt over een compleet portfolio aan behandelingen zodat u op uw best voor de dag komt!

Van een heerlijke gezichtsbehandeling tot het zetten van permanente make-up, van een trendy coupe, Great Hair verlenging tot mooie witte tanden. Maar ook van diverse massages, prachtige nagels tot een spray tan. Bij Mooi Hair & Beauty kan het allemaal onder één dak. Eigenaresse Susanne Bramer verzorgt haar klanten tot in de puntjes, samen met haar collega's. Op het gebied van lichaamsbehandeling is de salon ook zeer vooruitstrevend. Permanente make-up is dé manier om er altijd verzorgd en stralend uit te zien.Wie wil dat niet, mooie wenkbrauwen, prachtige volle lippen of mooie ogen dmv een permanente make-up? De maand maart is een speciale actie maand! Permanente make-up: Ombre/poeder wenkbrauwen van 325,- inclusief nabehandeling nu voor 300,-. Eyeliners boven en onder: van 299,- nu voor 275, inclusief nabehandeling. Full-lips van 350,- voor 325,- inclusief nabehandeling.

Cryolipolyse
Zou het niet fantastisch zijn om moeiteloos een paar centimeter buik of bil kwijt te raken? Met een paar behandelingen die vetrolletjes of cellulitis kwijt!! Een liposuctie zonder operatie. Hardnekkige vetrolletjes die moeilijk weg willen, zoals op de buik/ billen / benen /lovehandles of een armflapje, verdwijnen als sneeuw voor de zon met de Cryolipolyse Coolsculpting van Medcos. Een unieke wetenschappelijk onderbouwde manier om vetcellen te verminderen in de behandelde gebieden. U bent slanker, uw kleding past beter en u ziet er beter uit.De Body-Wizard Cryolipolyse behandeling is de perfecte behandeling om strakker de zomer in te gaan. Per behandeling worden de vetcellen bevroren en geleidelijk op een natuurlijke manier afgevoerd, waardoor er een zichtbare vermindering van vetophopingen te zien zijn. De Body Wizard Cryolipolyse behandeling wordt vooral ingezet voor de buik, love handles, bovenbenen en armen. Tijdens het intake gesprek wordt gekeken hoeveel behandelingen er nodig zijn. Wilt u meer informatie? Loop eens binnen bij Mooi Hair & Beauty aan de Eibergsestraat 60, 7481 HM Haaksbergen. www.mooi-salon.nl, info@mooi-salon.nl, of op facebook. Tel: 053 8200914

Leven na een beenamputatie

ENSCHEDE - Het Roessingh in Enschede wil het brede publiek nog beter informeren over de gevolgen en behandelingen van uiteenlopende aandoeningen. Experts geven dan een interessante uitleg over diverse thema's. Op donderdag 28 maart is de eerste bijeenkomst van deze publieksacademie. Met als thema: leven na een beenamputatie.

Een ernstig ongeval, kanker, suikerziekte of vaatlijden zijn enkele oorzaken van het moeten amputeren van ledematen. Ongeacht de oorzaak, is verlies van een been een heftige gebeurtenis voor ieder persoon die geconfronteerd wordt met een beenamputatie. Wat betekent het in de praktijk om een of beide benen te moeten verliezen, hoe zit het leven na een beenamputatie er uit en wat is er nog mogelijk om goed mogelijk te kunnen functioneren en deelnemen aan de maatschappij na een beenamputatie? Dit zijn de vragen waar de drie professionals van Roessingh deze avond met het brede publiek willen spreken. U kunt zich aanmelden via marketing@roessingh.nl o.v.v. Publieksacademie. Het programma begint om 18.00 uur, met een presentatie over de medische aspecten van beenamputaties door revalidatiearts Drs. B. Fard. Hierna volgt een blik op de toekomst met innovatieve beenprotheses door Prof. Dr. J.S. Rietman. Hoogleraar revalidatiegeneeskunde. vanaf 19.10 uur is er een interactieve demonstratie over prothese techniek door Ing. J. J. De Koning, senior orthopedische technoloog RRT. Kijk voor meer informatie ook op: www.roessingh.nl/over/actueel/publieksacademie-roessingh

Mijn naam is Alma Bosma en ik geef vanaf 25 maart de cursus (familie)opstellingen bij de Volksuniversiteit.

Werken met mensen is mijn passie. Het luisteren, ontdekken, herinneren, erkennen, bevestigen van de ander en de ander van zichzelf geeft veel voldoening. In nabijheid je eigen eigenheid ontwikkelen en opnieuw leren kennen is een bijzonder proces. Soms gaat dit met tranen gepaard, maar ook met warmte, blijdschap en opluchting. Ik noem het ook wel eens "dansen met je hoofd en je hart".

Na jaren gewerkt te hebben als hulpverlener en therapeut kwam ik in aanraking met familieopstellingen. Ik was meteen enorm geboeid en, hoewel sceptisch in het begin, werd ik geraakt door het effect van een opstelling en de mogelijkheden die mensen hiermee kregen om een stap verder te komen. Mensen vragen: hoe werkt het nou met die opstellingen en dat Wetend Veld? Ons gedrag wordt voor een groot deel bepaald door de ander. Grote rol hierbij spelen de spiegelneuronen. Simpel gezegd: ik doe wat ik zie dat jij doet. Opstellingen geeft je de mogelijkheid om na te gaan of wat je doet nou van jou is of van de ander. In je onderbewuste/je binnenste gebeuren er dan wonderlijke dingen. Vaak verrassend en daarom ook zo boeiend. Ik vind het een voorrecht om mensen hierin te mogen begeleiden en hoop dat jij er net zo geraakt door wordt als dat ik dat ben.

De Volksuniversiteit Hengelo biedt gedurende het jaar diverse leuke en leerzame cursussen aan voor een brede doelgroep. Kijk op de website voor het totale cursusaanbod dit jaar: www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Column

74

Ben je 74 jaar oud, moet je naar de Centrale raad van Beroep om 1 uur huishoudelijke ondersteuning per week erbij te krijgen van de gemeente Enschede. Wat een lijdensweg. Je was ook al bij de bestuursrechter in Zwolle, die stelde toen de gemeente in het gelijk, maar de drie rechters van de Centrale raad hadden daar korte metten mee en tikten gemeente en rechtbank behoorlijk op de vingers. De Centrale raad had over een soortgelijk geval al eerder de gemeente Enschede in het ongelijk gesteld en de rechters baalden dat de boodschap niet was overgekomen, blijkbaar.

En hoe reageert de gemeente? Gaan ze dadelijk aan de slag om de onwettige situatie te verhelpen? Nee, ze wachten eerst af wat het ministerie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten doen en passen vooralsnog hun beleid niet aan, want dat zou de rechtszekerheid bij de lopende gevallen in gevaar brengen. Welke rechtszekerheid? Vertragen, saboteren, misbruik maken van het recht. Alles wordt in stelling gebracht om maar te voorkomen dat er 1 uur extra moet worden uitbetaald. Maar dat lukt ze niet, want de Centrale raad heeft de beschikking van de gemeente vernietigd en zelf een besluit genomen voor dit individuele geval en wijst fijntjes op de geldigheid van de uitspraak in gelijke gevallen. Het college zegt de randen van de wet op te zoeken. Daar horen zij niet te zijn; zij horen als dienaren van het algemeen belang midden in het Nederlands recht te staan. Complimenten voor het doorzettingsvermogen van de aanvrager en zijn adviseurs.

Deze week staat FC Twente ook weer op de stoep van het stadhuis en natuurlijk gaat het om geld. De bedragen staan in geen verhouding met elkaar en de onderwerpen ook niet. De belangen van de FC zijn veel groter dan die van 1 man van 74 jaar. Is dat zo? Is het waar dat de belangen van een zieke oudere overschaduwd worden door onvermogen en mismanagement bij een voetbalclub?

Hoe kan de raad nog maatschappelijk verantwoorden dat de inwoners van de gemeente moeten betalen voor lening en garantie van een bedrag van meer dan 30 miljoen Euro voor een voetbalclub, die zijn eigen broek op moet kunnen houden. Als dat nu niet kan, dan kan het nooit, staan ze over drie jaar weer op de stoep van het stadhuis. Wat is belangrijker? 1 Uurtje meer hulp voor een 74-jarige per week, of miljoenen voor de Put van Grolsch? Meneer Vos, de aanvrager van het uurtje extra, dat hem eerder werd ontnomen, weet het wel. Ik ook en ik denk u ook wel.

Dialezing Marinus van Rooij op 21 maart

HENGELO - Op 21 maart geeft Marinus van Rooij een dialezing over de Oude Algemene Begraafplaats aan de Bornsestraat in Hengelo.

Deze begraafplaats gaat met zijn geschiedenis terug tot de 14e eeuw. In 1970 is deze tot Rijksmonument verklaard. De geschiedenis van de begraafplaats is nauw verbonden met het Huis Hengelo en waar tot 1840 het eerste Lambertuskerkje gestaan heeft. Deze geschiedenis hierover zal op 21 maart toegelicht worden met een groot aantal dia's. De aanvang van deze boeiende lezing is om 19.30 uur en toegang kost 2,50 euro. De lezing zal gehouden worden in het Archeologiepand aan de Marktstraat 19.

Infoavond over staar bij Augenklinik Ahaus in Enschede 13 maart

ENSCHEDE - Op woensdag 13 maart 2019 houden de artsen van Augenklinik Ahaus in het Fletcher Hotel in Enschede een informatieavond over de meest voorkomende oogaandoening staar (cataract).

Tijdens deze avond wordt er geïnformeerd over de symptomen, de behandeling en de soorten kunstlenzen die kunnen worden toegepast. De kosteloze informatieavond begint om 20.00 uur en Augenhaus Ahaus hoopt u van harte welkom te mogen heten. Omdat het aantal zitplaatsen beperkt is gelieve van tevoren aanmelden via www.augenklinik.nl of telefonisch via 085-888 22 88.

Völle lachen gef reempels op de goo plaatsen.

Maandag 11 maart 10:00 uur

Een blijvende herinnering bij een ingrijpend verlies

HAAKSBERGEN - Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: een verlies. Het overlijden van een naaste is een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Hoe je dit verwerkt is ook heel persoonlijk. Ieder mens en ieder rouwproces is uniek. Dit vormt ook de rode draad bij het kiezen van een passend grafmonument, urn of andere vorm van herdenking.

Corbeel en Greven in Haaksbergen heeft meer dan 70 jaar ervaring op het gebied van natuurstenen producten. Het bedrijf specialiseert ook in uiteenlopende vormen van grafmonumenten, urnen en andere mogelijkheden om een verlies blijvend te markeren.

Erkenning
De afgelopen weken was het verwerken van verlies een actueel thema; aanleiding was het erkennen van doodgeboren kinderen in de Basisregistratie Personen. Ouders voerden een jarenlange strijd om op deze manier erkenning te krijgen voor de persoon die er zo kort was. Deze kinderen werden veelal anoniem begraven. Met het erkennen van de naam is ook de rustplaats niet langer anoniem. Ouders hebben dan ook behoefte om dit graf alsnog te markeren met een passend monument. Ook al is het verlies langer geleden, de herinnering blijft levend.

Heel persoonlijk
"Een standaardproces is er zeker niet. Het is een heel persoonlijk iets.", benadrukt Harrie ten Vregelaar van Corbeel en Greven. Monumenten kunnen heel ingetogen zijn; bijvoorbeeld een hart met een naam en een geboorte- en overlijdensdatum. Daarnaast kan men geheel naar wens ontwerpen maken. In allerlei materialen, vormen en afwerkingen. Een monument dat zo uniek is als de overledene. "Het proces is voor iedereen anders. Soms laten mensen direct een monument plaatsen, anderen pas veel later. Het verwerken is bij iedereen anders. Je moet doen wat goed voelt." De afgelopen jaren is er ook steeds meer mogelijk om monumenten heel persoonlijk te maken; zo kan met een laser-graveermachine een gedetailleerde foto of tekst geplaatst worden.

Meer dan monumenten
Naast de grafmonumenten biedt Corbeel en Greven ook andere vormen van gedenken aan. Zo zijn ook urnen tegenwoordig in steeds meer materialen verkrijgbaar; van kristal, steen, hout of roestvrij staal met uiteenlopende afwerkingen en ontwerpen. De waterurn is ook steeds bekender; hierbij plaatst men een bol met as op een passende plek, waarna via een buis in ongeveer tien jaar tijd de as de grond in trekt. Dit is een passend alternatief wanneer het direct uitstrooien van as niet wenselijk is. Het helpt ook bij het geleidelijke rouwproces. Wie een dierbare overledene dicht bij zich wil dragen kan ook kiezen voor een assieraad; een hanger waar as van een dierbare in verwerkt is of een ander sierraad. Ook hier is er veel ruimte voor uw persoonlijke wensen.

Goed advies
Corbeel en Greven neemt graag de tijd voor een passend advies om uw specifieke wensen te vertalen naar een blijvende herinnering. Het is dan ook wenselijk om een afspraak te maken. U bent van harte welkom in de showroom in Haaksbergen aan De Greune 32 A. Bel voor informatie met: 053-57 43 343. Kijk ook op: www.corbeel-greven.nl

Stempassen op de mat

TWENTE - Op 20 maart mogen we weer naar de stembus. En deze keer mag u niet één, maar zelfs twee stembiljetten invullen. Er kan namelijk gestemd worden voor zowel de Provinciale Statenverkiezingen als het Waterschap Vechtstromen.

Deze week vallen de stempassen op de mat. Als u deze na 6 maart niet ontvangen hebt, neem dan contact op met de gemeente. Dit kan dan uiterlijk 15 maart schriftelijk of uiterlijk 19 maart 12.00 uur aan de balie bij uw gemeente. U ontvangt dan vervangende stempassen.

Twee passen
Omdat u mag stemmen voor twee aparte verkiezingen ontvangt u ook twee stempassen. Deze zijn bij de gemeente ook in te wisselen voor een kiezerspas. Hiermee kunt u buiten uw eigen gemeente stemmen, maar dit moet dan wel in het werkgebied van zowel de Provincie Overijssel als het Waterschap Vechtstromen liggen in verband met de stembiljetten. Het om laten zetten van een stempas naar een kiezerspas kunt u het beste op tijd doen. Dit kan zelfs op de dag van de verkiezingen nog tot 12.00 uur, hoewel het natuurlijk verstandiger is om dit wat vroeger te regelen.

ID-bewijs
Naast de stempassen is het ook belangrijk om een identiteitsbewijs mee te nemen. Dit mag een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart zijn die maximaal 5 jaar verlopen is. Stembureaus zijn hier tegenwoordig strikt op: geen ID = niet stemmen. Hoe goed u de stembureauleden ook kent; iedereen moet zijn identiteitsbewijs tonen.

Volmacht
U kunt ook bij deze stemming een ander voor u laten stemmen met een volmacht. U vult deze in op de stempas en de stemmer neemt een kopie van uw identiteitsbewijs mee om te mogen stemmen. De gemachtigde mag het stembewijs tegenwoordig ook als foto op een smartphone of tablet tonen. Stemwijzers zijn te vinden op www.vechtstromen.nl voor het Waterschap en www.stemwijzer.nl voor de Provinciale Statenverkiezingen

Sofia Vasheruk in Waterstaatskerk

HENGELO - De Russische meesterpianiste Sofia Vasheruk, prijswinnares van vele concoursen in binnen- en buitenland, speelt in het kader van de International Holland Piano Series een concert met een uitzonderlijk programma in de Waterstaatskerk te Hengelo op zaterdag 9 maart.

De jonge meesterpianiste is een ware sensatie. Ze gaf concerten in meer dan 20 landen en speelde op internationale festivals zoals Palermo Classica, het Mexico Festival, en het festival Winteravonden aan de Amstel. Haar concert in Hengelo met de titel "Russian Soul" is volledig gewijd aan Russische werken van o.a. Tchaikovsky en Rachmaninoff, waaronder ook de bekende suite 'De Notenkraker' van Tchaikovsky op het programma staat. Met dit programma brengt de in Nederland gevestigde meesterpianiste een ode aan haar vaderland. Het belooft een bijzonder en memorabel concert te worden! Zaterdag 9 maart in de Waterstaatskerk, aanvang 20.15 uur. Het concert in Hengelo zal net zoals in de eerdere edities van de International Holland Piano Series worden uitgevoerd op de bijzondere rechtsnarige piano 'Chris Maene Straight Strung Concert Grand', ook wel bekend als de Barenboim-piano. Deze piano is door de Belgische pianofabrikant Chris Maene ontwikkeld naar de persoonlijke wensen van wereldberoemde pianist Daniel Barenboim. Anders dan bij een moderne piano waarbij de snaren elkaar kruisen, lopen bij deze innovatieve piano de snaren parallel aan elkaar, wat zorgt voor een unieke transparante klankbeleving. De International Holland Piano Series is de eerste pianoserie ter wereld die van deze piano gebruik maakt. Kaarten: voorverkoop vanaf € 15,00. Aan de deur € 17,50. Kijk voor meer informatie op: www.hollandpianoseries.com. Of bel: 085 - 888 78 01

Steun voor vluchteling-meiden

TWENTE - Op maandag 4 maart heeft minister Ank Bijleveld het startsein gegeven voor het maatschappelijke diensttijd project 'Wereldmeiden'. Vrouwennetwerk Carree nam hiervoor het initiatief.

Het project is erop gericht om meiden die als vluchteling net in Nederland zijn te helpen om een sociaal netwerk op te bouwen. Dat gebeurt door hen in contact te brengen met andere meiden die al langer in Nederland zijn en meiden bij sportclubs. Lijsttrekker Eddy van Hijum is erg enthousiast over dit project: "Je inzetten voor elkaar is heel veel waard en dat is waar we in Overijssel heel goed in zijn. Noaberschap meegeven aan de volgende generatie en aan vluchtelingen die net in Nederland zijn, is gewoon heel waardevol. De les die je leert met dit soort activiteiten neem je de rest van je leven met je mee. Ik zie ook mogelijkheden voor samenwerking met Defensie door jongeren op te leiden tot reservist. Ik heb de minister gevraagd te kijken of zij hiervoor mogelijkheden ziet". Met de maatschappelijke diensttijd wil het kabinet bevorderen dat iedere jongere de mogelijkheid krijgt om via maatschappelijke projecten en activiteiten bij te dragen aan een sterke en betrokken samenleving. De diensttijd is breed toegankelijk voor alle jongeren. Het doel is om de maatschappelijke diensttijd zo vorm te geven dat het ook jongeren aantrekt die nu nog niet maatschappelijk actief zijn en/of jongeren stimuleert om dat nog meer te doen.

Wereldmeiden
In een groep van vijftien meiden gaan nieuwkomers tien weken lang verschillende sporten uitproberen. De groep bestaat uit vijf meiden die zelf als vluchteling naar Nederland zijn gekomen en inmiddels hun draai redelijk gevonden hebben, vijf sportieve Nederlandse meiden en vijf Meiden die nog maar net in Nederland wonen en nog moeten wennen in Nederland. De laatste groep kiest na deze tien weken een sport om die vervolgens vijftien weken verder te verkennen. Alle nieuwe meiden krijgen een buddy tijdens het project. De maatschappelijke diensttijd duurt in totaal daarmee 30 weken. En kost de MDT-ers gemiddeld 1,5 uur per week, Het project Wereldmeiden is een Project voor de Provincie Overijssel en is verdeeld in vijf regio's om afstanden niet te groot te maken. Per regio zijn er twee groepen gemaakt. Een groep van 14-18 jaar en 19-29 jaar. In totaal worden er 300 meiden mee bereikt; een mooie groep.

Op de fiets naar FC Twente!

ENSCHEDE - Fietsstad en FC Twente slaan de handen ineen, zodat nog meer bezoekers op de fiets naar de thuiswedstrijden van FC Twente in De Grolsch Veste komen.

Enschede Fietsstad gaat met verschillende lokale partners een samenwerking aan. Steeds meer fietsenmakers, bedrijven, sportverenigingen ondersteunen de mooie doelstellingen van deze campagne. Doel van deze samenwerking is dat steeds meer Enschedeërs in de stad steeds vaker de fiets pakken, óók naar grote (sport-)evenementen en naar culturele instellingen. Om de week bezoeken ongeveer 25.000 voetballiefhebbers het stadion van FC Twente. Het is iedere keer een mooie uitdaging om automobilisten, fietsers en ov-reizigers snel en veilig naar het stadion te leiden. Dit seizoen speelt FC Twente nog zes thuiswedstrijden in de competitie. De eerstvolgende thuiswedstrijd is 15 maart tegen FC Volendam. Stadionbezoekers die op de fiets naar De Grolsch Veste komen, maken bij iedere thuiswedstrijd kans op het winnen van een officieel shirt van FC Twente. Download daarvoor de Smart App op je smartphone en meld je in de App aan voor de uitdaging om de fiets te pakken naar De Grolsch Veste.

Furia

HENGELO - Furia is een theatervoorstelling van het Theater KamaK die in de maand maart diverse malen te zien is.

De voorstelling is geschreven door Oscar Wagenmans. Hij beschrijft in het verhaal Furia, een mooie vrouw die goed ligt bij het andere geslacht. Maar die mannen hebben andere bedoelingen dan Furia zelf. De mannen willen het genot van Furia en de rijkdom, maar de rest willen ze niet. Na de zoveelste teleurstelling vindt Furia het genoeg. Geen Bedrog en verraad meer voor haar. Ze wordt woedend en met haar zwaard trekt zij ten strijde. Furia is een voorstelling vol jaloezie, verlangen, wraak, hoogmoed en wellust. Niets blijft verborgen in dit stuk dat op de planken wordt gebracht door de spelers van Theater KamaK. De voorstelling is te zien in het KAMAKtheater aan de Esrein 15 in Hengelo. Speeldata en aanvangstijden vindt u op www.kamak.nl. De toegangsprijs is € 10,- en reserveren kan door te bellen met 074-2569779 of door een e-mail te sturen naar info@kamak.nl onder vermelding van naam en telefoonnummer.

The Kik Hertaalt

GOOR - The Kik stond als huisband van De Wereld Draait Door regelmatig op de planken met hertaalde liedjes en op vrijdag 8 maart ook met de voorstelling "Hertaalt" in De Reggehof'.

Bestaande nummers van bekende artiesten als The Beatles, Bee Gees en Chef's Special zijn door The Kik voorzien van nieuwe teksten. "Hertaalt' is een selectie van deze nummers en de achtergronden en het ontstaan van de teksten. Kaarten voor 8 maart om 20.00 uur koopt u bij de kassa van De Reggehof of via www.reggehof.nl en kosten € 24,50 per stuk.

Blijf langer zelfstandig wonen met steun van Home Instead

ENSCHEDE - In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de bekendste vorm is.

Bij deze hersenaandoening raakt de patiënt langzaam steeds afhankelijker van de zorg van anderen. Gelukkig kunnen de meeste mensen met dementie thuis blijven wonen. Voor hun partners en kinderen is de zorg vaak een zware last, vooral omdat het gedrag van de patiënt verandert. Uit recent onderzoek van het VUmc blijkt bijvoorbeeld dat veertig procent van mantelzorgers voor mensen met dementie kampen met symptomen van ernstige depressie. Als mantelzorger heb je ook het gevoel dat je langzaam je partner, vader of moeder verliest. Veel mantelzorgers voelen zich overbelast. Daardoor kunnen zij hun partner, vader of moeder met dementie niet altijd de aandacht geven die nodig is om onveilige situaties te voorkomen. Desondanks is thuis blijven wonen voor ouderen met dementie vaak de prettigste situatie. Dit is ook wat Marco Elferink, directeur van Home Instead Thuisservice Enschede dagelijks ervaart: "De meest voorkomende vraag die ik krijg is, hoe kunnen we ervoor zorgen dat mijn vader en/of moeder verantwoord thuis blijven wonen? Welke mogelijkheden zijn er?". Thuis is bekend en vertrouwd. Bij dementie beginnen de herinneringen te vervagen en dan biedt juist de thuissituatie herkenning en geborgenheid.

Praktische oplossingen
Volgens Marco Elferink bestaan er alledaagse en praktische oplossingen die het mogelijk maken thuis een veilige omgeving te scheppen. Oplossingen voor mantelzorgers om respectvol met moeilijk gedrag om te gaan en mensen met dementie actief te houden door hen te betrekken bij alledaagse activiteiten. Mantelzorgers kunnen hun zware taak bijvoorbeeld verlichten door eenvoudige gedragstechnieken toe te passen en te werken met een levensboek. Daarnaast zorgt de inzet van speciaal in de omgang met dementie opgeleide CAREGivers voor rust en vertrouwen. Ook omdat Home Instead altijd werkt met vaste gezichten wordt er een persoonlijke band opgebouwd die helpt bij het terugvinden van dagelijks ritme en plezier. Wat hierin ook helpt is dat de CAREGiver altijd wordt geselecteerd op basis van de interesses, voorkeur en levensverhaal van de oudere. Ook de tijdstippen dat de CAREGiver langskomt, worden bepaald in overleg met de oudere. Alles om zoveel mogelijk aansluiting te vinden bij het gewenste levensritme.

Meer informatie
Mantelzorgers die meer informatie willen, of advies, kunnen contact opnemen met Home Instead Thuisservice Enschede, T:053-3030122 of via info.enschede@homeinstead.nl.

Geslaagde Kans voor een Kind-week bij Heracles

ALMELO - Afgelopen week stond bij Heracles Almelo de stichting Kans voor een Kind centraal. Dit is een stichting die zich inzet voor kinderen die het niet gemakkelijk hebben door bijvoorbeeld ziekte. Gedurende deze week kwam Heracles Almelo in actie voor Kans voor een Kind.

Zo stond de wedstrijd tegen FC Utrecht in het teken van deze stichting. De kinderen die met de spelers mee het veld op liepen, droegen een speciaal ontworpen sjaal met de logo's van Heracles Almelo en Kans voor een Kind. Deze exclusieve sjaals werden ook verkocht in de FanServiceShop van het Polman Stadion. De volledige opbrengt hiervan gaat naar Kans voor een Kind.

Mooie wedstrijd
Tevens bezorgden Heracles Almelo en hoofdsponsor Asito iemand een mooie wedstrijddag. Supporters konden een kind opgeven die momenteel een moeilijke tijd doorstaat en maakten hiermee kans op een VIP-arrangement bij Heracles Almelo – FC Utrecht. Zodoende beleefde één van de inzenders en haar zoon het duel in de skybox van Asito en namen ze voorafgaand aan de wedstrijd deel aan het buffet in de BusinessClub. Heracles mag al met al terugkijken op een zeer geslaagde dag voor deze doelgroep die af en toe wel wat leuke afleiding kunnen gebruiken.

Heracles gesteund door een vol uitvak

ALMELO - Ondanks de pijnlijke 1-5 nederlaag van afgelopen zaterdag tegen FC Utrecht, reizen zondag 375 Heraclieden af naar Emmen. Daarmee is het uitvak van FC Emmen uitverkocht. In Emmen vervolgt Heracles Almelo de strijd om de play-offs voor Europees Voetbal.

De wedstrijd tegen FC Utrecht verliep anders dan de supporters van Heracles Almelo hadden gehoopt. De formatie van trainer Frank Wormuth keek al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan, nadat Sander van de Streek een mislukt schot van Gyrano Kerk achter Heracles Almelo-doelman Janis Blaswich werkte. Toen Jesper Drost laat in de eerste helft een rode kaart kreeg, werd de situatie erg lastig voor de Heraclieden. De tien van Heracles Almelo konden, ondanks een doelpunt van Adrián Dalmau, de wedstrijd niet meer rechttrekken en FC Utrecht benutte het overtal optimaal door nog viermaal te scoren.

Trainen als een prof met Heracles in het Polman Stadion

ALMELO - Op zondag 17 maart 2019 start de eerste editie van de Heracles Voetbalschool. Dit concept is bedoeld voor jongens en meisjes van 7 t/m 15 jaar en is gericht op hun persoonlijke voetbalontwikkeling.

Met deze voetbalschool train je tien weken lang, één keer per week, in het Polman Stadion van Heracles Almelo. De trainingen zijn op zondagochtend van 9.15 – 10.30 uur en worden gegeven onder begeleiding van gekwalificeerde voetbaltrainers. Tijdens de trainingen worden de deelnemers onderverdeeld in kleine groepen. Deze groepen worden ingedeeld op leeftijd en niveau. Naast de tien trainingen krijgen de deelnemende kinderen een eigen Heracles Voetbalschool-tenue, mogen ze een thuiswedstrijd van Heracles Almelo bezoeken en is er de gelegenheid om de spelers van het eerste elftal te ontmoeten en handtekeningen te scoren.

Doe mee!
Deelname aan de Heracles Voetbalschool bedraagt €159,-. Inschrijven kan via www.heracles.nl/voetbalschool. Ook voor overige informatie kun je hier terecht. Voor vragen kan je mailen naar soccercamps@heracles.nl.

Misia

HENGELO - Op zondag 10 maart presenteert Revue Blanche in de Waterstaatskerk Misia.

Misia was de koningin van de Parijse salons en in de Waterstaatskerk wordt 10 maart haar muzikale verhaal verteld. Vanaf 16.00 uur kunt u luisteren naar muziek van onder meer Duparc, Schmitt, Stravinsky, Hillemacher, Holmes en Ravel. De entree bedraagt voor jeugd/CJP € 1,- en voor volwassenen € 17,-. Kijk voor meer informatie op www.kamermuziek-hengelo.nl

Van je familie moet je het hebben

DELDEN - Zwart Wit Toneel komt met het stuk 'Van je familie moet je het hebben' naar Stadscentrum Het Parochiehuis.

De voorstelling is te zien op 9 en 16 maart om 20.00 uur en gaat over Peter van Engelen die partijleider wil worden van zijn politieke partij. Heeft hij daarvoor het onbesproken gedrag zoals verwacht mag worden? Kaarten zijn aan de zaal te koop voor € 10,-.

Boekenmarkt

DELDEN - Op zaterdag 9 maart en zondag 10 maart vindt voor de 27e keer de boekenmarkt van De Stichting Vrienden van de Oude Kerk Delden plaats.

Ruim 10.000 boeken zullen uitgestald staan in De Voorhof aan de Kerkstraat 6 in Delden. Er is voor elke boekliefhebber wel iets te vinden. Er zijn namelijk boeken te koop variërend van romans en detectives tot handwerkboeken en kinderboeken en nog veel meer. De opbrengst van de boekverkoop zal aangewend worden voor restauratie en instandhouding van De Oude Kerk. Op beide dagen bent u welkom tussen 11.00 en 16.00 uur.

Daar komen de dieren

HENGELO - Op zaterdag 10 maart is de voorstelling 'Daar komen de dieren' in Schouwburg Hengelo te zien.

Het muziektheaterprogramma is tot stand gekomen door samenwerking tussen Ageeth de Haan en WNF-Bamboeclub. Even helemaal ondergedompeld worden in de natuur met wildlife beelden als decor en aangevuld met prachtige live muziek. De familievoorstelling is te zien op 10 maart om 11.00 uur en 14.30 uur in Schouwburg Hengelo aan de Beursstraat 44. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 7,50 per stuk via www.schouwburghengelo.nl.

Seats & Sofas: betaalbaar en met een goed advies

HENGELO - Seats & Sofas behoeft eigenlijk geen introductie; dit jaar viert het bedrijf het 25-jarig bestaan. Dankzij de combinatie van betaalbare meubelen en een gedegen verkoopadvies bouwden zij door de jaren heen een trouwe klantenkring op.

Seats & Sofas specialiseert in banken en fauteuils in alle stijlen. Of u nu gaat voor een klassiek interieur met een Chesterfield-stijl bank of juist een strak gelijnd Bauhaus-model. Vrijwel iedere stijl is vertegenwoordigd. Dit is niet verrassend, aangezien Seats & Sofas de grootste collectie van Europa heeft; één van de zeven zekerheden die zij bieden.

Snel leverbaar
Wanneer u op zoek bent naar een bankstel, hoekcombinatie of fauteuil hebt u natuurlijk geen zin om weken te moeten wachten. Seats & Sofas biedt daarom een ruime, voorradige collectie aan die direct mee te nemen is bij de vestigingen. Alle banken op voorraad hebben zo slechts 2 minuten levertijd. Dankzij de ruime openingstijden van Seats & Sofas in Hengelo kunt u hier snel terecht voor een nieuwe bank wanneer het u uitkomt. Zo is het iedere werkdag koopavond tot 21.00 uur en ook op zondag bent u van harte welkom.

Betaalbaar
Dankzij de gunstige inkoop en productie speciaal voor Seats & Sofas zijn de prijzen aangenaam laag in vergelijking met andere meubelwinkels. Zo kunnen zij banken aan bieden tegen de gegarandeerd laagste prijzen, zonder in te leveren op de kwaliteit. Er zijn ook gunstige financieringsmogelijkheden.

Uitstekend advies
Wanneer u langskomt bij één van de Megastores hebt u wellicht al een idee waar u naar op zoek bent. De ervaren verkopers kunnen u niet alleen helpen met het vinden van een bank of fauteuil, maar geven ook een gedegen advies over de laatste trends. Zij zijn experts op bankgebied: van de bekleding tot de optimale integratie in uw woonkamer. Met 25 jaar ervaring is het deskundig advies ook één van de zekerheden waar u op mag vertrouwen.

Leuke actie
Seats & Sofas loopt vooruit op het 25-jarig jubileum met een leuke actie. Zo ontvangt u bij aanschaf van alle bankstellen vanaf 5 zitplaatsen een gratis 10-delig Inventum huishoudpakket. Kom langs aan de Wegtersweg 82 in Hengelo. Kijk ook op: www.seatsandsofas.nl voor de actuele aanbiedingen.

Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor de heer Rob Lehr

HENGELO - Op maandag 4 maart reikte burgemeester Schelberg een Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit aan de heer Rob Lehr (81).

De uitreiking vond plaats tijdens de bestuursvergadering van de Natuur- en MilieuRaad Hengelo en omgeving waar de heer Lehr afscheid nam als secretaris en bestuurslid. Deze taken vervulde hij sinds eind jaren 90. De Natuur- en MilieuRaad levert een bijdrage aan het groen houden/maken van de gemeente, het beperken van de milieugevolgen en het optimaliseren van de ruimtelijke ordening. Dit alles om de leefbaarheid van de stad in het belang van de inwoners en de natuur te bevorderen. De Natuur- en MilieuRaad is een reguliere adviespartner van de gemeente geworden mede dankzij de inspanningen van de heer Lehr.

Vernieuwing
Als bestuurslid en secretaris is hij breed en diepgaand op de hoogte van alle relevante zaken binnen en buiten de Natuur- en MilieuRaad. Om de continuïteit te waarborgen, is Lehr actief binnen diverse werkgroepen van de Raad. Hij regelt vrijwilligers via de Slingerbeurs, organiseert tweejaarlijks boomplantfeestjes, thema-avonden, de Nacht van de Nacht en nog meer. Naast zijn rol als secretaris is Lehr ook de spil in de hele organisatie en in de communicatie met de naaste omgeving. Hij is zeer overtuigend als het gaat om het belang van de natuur en het milieu voor de maatschappij. Tegelijkertijd staat hij open voor verandering en vernieuwing. De heer Lehr vervult al bijna 20 jaar een zeer centrale rol binnen de organisatie.

Bestuurslid
Vanaf 2000 tot 2017 was Lehr bestuurslid en leider van diverse activiteiten en groepen, zoals de geschiedenisgroep en de groep Sociaal Toerisme lezingen. Hij zocht presentatoren voor de lezingen die hij organiseerde en bereidde alles voor. Lehr onderhield het contact met partners en was betrokken bij vele vrijwilligersmarkten in de regio en de eigen NIVON Opendagen. Verder verrichtte hij allerlei voorkomende werkzaamheden en kon men altijd op hem rekenen. Lehr is altijd erg gewaardeerd om zijn tomeloze inzet, zijn goede humeur, zijn luisterend oor en zijn grote hulpvaardigheid bij NIVON. Zijn doelstelling in eigen woorden is: 'mij naar vermogen inzetten om NIVON een leuke, aantrekkelijke club te laten zijn, te blijven en toekomstgericht te worden.'

Vrouwendag

HENGELO - In Hengelo wordt op 8 maart een fantastische internationale vrouwendag gevierd. Een groep enthousiaste vrouwen is al maanden bezig rondom het internationale thema #heldinnen allerlei activiteiten te organiseren.

Er is inmiddels een groot netwerk van vrouwen die op een of andere manier betrokken zijn bij de organisatie van vrouwendag. Dit netwerk gaf ons de inspiratie tot de oprichting van de Stichting VrouwSaam. De Stichting is opgericht met het doel de gelijkwaardige positie van mensen in het algemeen en vrouwen in het bijzonder te bevorderen. Kijk ook op: www.vrouwsaam.nl

Op 8 maart
Op Internationale Vrouwendag zelf zijn er natuurlijk veel leuke activiteiten. Dit begint om 11.30 uur met de opening van de Vrouwendag in de bibliotheek. Vrouwen uit de Hengelose politiek verrichten de opening, ter ere van 100 jaar vrouwenkiesrecht. Internationale Vrouwendag Hengelo heeft daarom de raadsleden, fractievoorzitters en wethouder - alle Hengelose politieke vrouwen- uitgenodigd om internationale vrouwendag feestelijk te openen. Gedurende de dag zijn er verder diverse leuke workshops en activiteiten. Zo kan men vanaf 12.30 uur deelnemen aan diverse workshops in wijkcentrum De Sterrentuin.

Avondprogramma
En dan, na alle workshops, politiek, fora, en meer is er FEEST!?Je bent van harte welkom bij Roadhouse in de Willemstraat. Vanaf 19.30 uur is het bijzonder gezellig! Er staan vrouwen achter de bar, die hadden er ook al zin in! Er staat alleen een man bij de ingang om mannen vriendelijk te verzoeken weg te gaan en de dames te ontvangen. Tot 23.30 is het feest alleen voor vrouwen, daarna gaat de deur weer voor iedereen open?. De entree is gratis, consumpties zijn wel voor eigen rekening. Kortom, een gezellig moment om deze mooie Internationale Vrouwendag goed af te sluiten.

Ruim kwart miljoen valt bij Holland Casino Enschede

ENSCHEDE - Vorige week donderdag is er een jackpot gevallen in de vestiging van Holland Casino in Enschede. De verbijsterde winnaar kreeg direct 260.975 euro belastingvrij uitgekeerd.

De winnaar is een jonge Duitse gast uit de grensregio die heeft aangegeven anoniem te willen blijven. Hij speelde op een speelautomaat 'Book of Ra', een erg populair spel onder de Duitse gasten. Dit spel heeft een Egyptisch thema en is vrij eenvoudig van opzet met een lage inzet vanaf € 0,50. Holland Casino Enschede biedt dit spel aan speciaal voor haar Duitse gasten. Henri van Dooren, casinomanager van Holland Casino Enschede: ''gisteravond om 22.15 uur viel in ons casino de jackpot ter waarde van 260.975 euro. De 28-jarige jongeman was verbijsterd en vol ongeloof en dacht eerst dat hij 26.000 euro had gewonnen. De winnaar is geen frequente bezoeker van het casino. Onder het genot van een glas champagne kreeg hij de geldprijs uitgekeerd. De winnaar is van plan om zijn droomauto van het merk Audi aan te schaffen en een gedeelte van het geld aan zijn moeder te schenken".

Holland Casino Enschede
Holland Casino Enschede is gelegen aan het Koningsplein 8 en biedt haar gasten een verrassend en uitgebreid spelaanbod. Van tafelspelen zoals Roulette, Black Jack, Punto Banco, Poker en het allernieuwste dobbelspel Diceball, maar ook diverse speelautomaten, waaronder Dragon Link en Lighting Link. Het casino heeft twee bars, een brasserie en een à la carte restaurant. Het restaurant in het casino is geopend van 17.00 tot 02.00 uur. Holland Casino Enschede is dagelijks geopend van 12.00 tot 03.00 uur. Voor meer informatie kijk op www.hollandcasino.nl/enschede.

Het bedrijf
Holland Casino is in 1976 opgericht en kreeg van de Nederlandse overheid een exclusieve vergunning om tafelspelen aan te bieden. In 1986 werd dit uitgebreid met een vergunning voor casino speelautomaten. Dit maakt Holland Casino het enige échte casino van Nederland. Holland Casino biedt haar gasten spannend, verrassend en betrouwbaar spel in een veilige omgeving. Holland Casino heeft 14 vestigingen in heel Nederland. Het kansspel aanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. In 2017 ontving Holland Casino opnieuw de European Responsible Gaming Award voor het beste preventiebeleid in Europa. Voor meer informatie kijk op www.hollandcasino.nl

Twentse Ros Wandeling

BECKUM - De Hengelose Wandel Unie organiseert op 10 maart de Twentse Ros wandeling door de omgeving van Beckum.

De start is bij Proggiehoes Beckum aan de Beckumerschoolweg 38 en vanaf daar kan er gestart worden aan een wandeling van 5, 10, 15 of 20 kilometer lang. Er kan gestart worden vanaf 9.00 uur tot 11.00 uur voor de twee langste afstanden en tot 13.00 uur voor de kortste routes. Het startbureau sluit om 16.00 uur. Kijk voor meer informatie of andere activiteiten op hengelo-wandel.nl

4 korenconcert

MARKELO - Maar liefst vier koren gaan voor u optreden tijdens het 4 korenconcert op 10 maart.

Het concert wordt gegeven door de koren NooTzaak, Mar-Cant, Enjoy en het Markelo's Mannenkoor bij de Haverkamp aan de Stationsstraat 30. Het belooft een afwisselend programma te worden, aangezien elk koor toch een geheel eigen repertoire ten gehore zal brengen. De aanvang van het concert is om 11.30 uur en de toegang is gratis.

Het geheim van het kinderleven

HENGELO - Op 11 maart om 20.00 uur is er in Bibliotheek Hengelo Stad de lezing 'Het geheim van het kinderleven'.

De lezing is gebaseerd op het boek van Maria Montessori. Vragen als 'Wat zijn de gevolgen als een kind niet naar zijn innerlijke stem kan luisteren?' en 'Op welke wijze kunnen opvoeders bijdragen om nog beter aan te sluiten bij het kind?' zullen besproken worden. Iedereen is welkom om de lezing bij te wonen. De entree bedraagt € 5,-.

Minikronieken

BORNE - Op 10 maart worden in Kulturhus Borne minikronieken vertoond.

Minikronieken zijn korte films over het levensverhaal van personen. Het mooie van dit project is dat gewone mensen het verhaal van een Twentse inwoner uit diverse landen van herkomst hebben vastgelegd en zo deze verhalen levend houden. De zaal is geopend vanaf 13.30 uur en tot 17.30 uur zullen de minikronieken vertoond worden. Toegangskaarten voor de gehele middag kosten € 5,- per stuk. U kunt ook kiezen om maar een deel te bekijken, kaarten kosten dan € 2,- voor een filmblok. Kaarten zijn te koop via minikronieken.nl.

Glutenintolerantie: heb ik het of niet?

TWENTE - Er zijn maar weinig voedingsonderwerpen die de afgelopen jaren zóveel aandacht hebben gekregen als gluten. Gluten is een beetje de anti-superfood: het lijkt overal in te zitten en je kunt er van álles van krijgen. Daarom adverteren voedingsproducten ook van alles en nog wat als 'glutenvrij'. Dit zorgt ervoor dat veel mensen uit onbekendheid met het thema producten gaan vermijden, zonder dat hier eigenlijk aanleiding toe is. Hoe weet ik of ik het heb, en is het allemaal wel zo ernstig als we denken?...

Allereerst is het belangrijk om te weten waar we het precies over hebben. Mensen met een echte glutenintolerantie hebben de ziekte coeliakie. Statistisch heeft ongeveer 1 procent van onze bevolking deze aandoening. Maar, en hier komt een beetje de crux van het probleem, slechts 1 op de 8 mensen met coeliakie heeft ook daadwerkelijk een diagnose. Tegelijk zijn er ook veel mensen die denken dat zij een glutenintolerantie hebben, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn.

Wat is het?
Coeliakie is een chronische darmaandoening; geen allergie maar een auto-immuunziekte waardoor een beschadiging van de darmen optreedt. Bepaalde eiwitten in bepaalde soorten granen kunnen zorgen voor een immunologische reactie die weer allerlei maag-darmklachten kan veroorzaken, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. De beste behandeling bij mensen met deze diagnose is het niet eten van deze bepaalde granen. En zo ontstond het idee van het glutenvrij dieet, wat op termijn de hele hausse aan glutenvrije producten in de hand werkt. Maar zoals u dus begrijpt, een glutenvrij product doet in principe niets voor u als u niet deze intolerantie heeft. Recent wetenschappelijk onderzoek toont wel aan dat er mensen zijn met een lichtere glutensensitivteit voor wie het vermijden van gluten goed kan zijn.

Symptomen
De symptomen die u zou kunnen ervaren zijn breed. Onder meer diarree, overgeven, buikpijn en obstipatie zijn mogelijke alarmsignalen, maar ook bijvoorbeeld hoofdpijn, gewrichtspijn, oedeem en bloedarmoede komen voor. Niet iedereen krijgt al deze symptomen en enkelen kunnen ook een symptoom zijn van een totaal ander lichamelijk probleem. Een juiste diagnose is dan ook belangrijk.

Diagnose
Wanneer u bij uw arts komt met het vermoeden van coeliakie kan deze een diagnose stellen. Aan de hand van een simpele bloedtest kan de arts vaststellen of er tTga antistoffen tegen gluten in uw bloed zitten. In zo'n geval is de kans op coeliakie groot. Om de juiste diagnose te stellen is het wel belangrijk dat u gewoon gluten blijft eten voor het onderzoek; zes weken lang. Het is dus wel even afzien om de juiste diagnose te stellen.

Verder onderzoek
Na het eventueel aantreffen van de antistoffen of andere factoren die op coeliakie duiden verwijst de huisarts door naar een maag-lever-darmspecialist. Deze kan bijvoorbeeld kiezen voor een biopt van de dunne darm, waarbij een stukje weefsel onderzocht wordt. Zo is een diagnose helemaal zeker, hoewel dit lang niet altijd noodzakelijk is.

Behandeling
Het behandelen van coeliakie gaat hierna dus in principe gemakkelijk: u past uw eetpatroon aan om zoveel mogelijk gluten te vermijden. Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije producten op de markt en ook in de horeca neemt men een glutenintolerantie zeker serieus. De glutenvrije menukaart is dan ook steeds uitgebreider, wat goed nieuws is voor de coeliakie-patiënten die óók culinair genieten. Een groeiend aantal kookboeken en kookcursussen zijn er op gericht om mensen wegwijs te maken in het koken voor uzelf of anderen met deze intolerantie. Bij verreweg de meeste mensen met een concrete diagnose helpt het aanpassen van hun eetgewoonte uitstekend om weer de controle over hun darmen te krijgen.

Contactlenzen: ook voor senioren!

TWENTE - Met het ouder worden nemen ook de lichamelijke ongemakken wat toe. Slechter zien is hierbij helaas ook een veel voorkomend probleem. Hoewel we het graag lang uitstellen, is menig senior uiteindelijk toch aangewezen op een bril. Maar: er zijn ook alternatieven. Zo staat ook de ontwikkeling van contactlenzen niet stil.

Het was lang de gewoonte om op leeftijd gewoon een (lees)bril aan te meten wanneer het slechter ging met het lezen. Gelukkig zijn tegenwoordig veel aspecten van slechter zien goed te behandelen met medicijnen of chirurgie, maar bij kleinere problemen kunnen ook contactlenzen uitkomst bieden. Deze bieden belangrijke voordelen ten opzichte van een bril. Natuurlijk als eerste het cosmetische: niet iedereen is fan van met een bril lopen, hoe modieus ze ook kunnen zijn tegenwoordig. Contactlenzen bieden daarnaast een volledig zicht, zonder de hinderlijke bril die delen van uw zicht blokkeert. Het spaart ook de neus en oren, die het zeker bij een zwaardere bril te verduren krijgen. Contactlenzen zijn relatief eenvoudig in en uit te zetten; makkelijker dan u wellicht denkt.

Bifocaal
Tegenwoordig zijn ook lenzen leverbaar als multifocaal / bifocaal, oftewel, geschikt voor meerdere afstanden. Zo kunt u zowel veraf als dichtbij goed zien. Een voordeel van de contactlenzen ten opzichte van de bril is dat de lenzen actief meedraaien met uw ogen. Zo is bijvoorbeeld het bovenste stap in de supermarkt goed te lezen zonder veel moeite.

Goed advies
Wanneer u contactlenzen overweegt is het verstandig om advies in te winnen bij een ervaren contactlensspecialist. Niet ieder oog is namelijk geschikt voor contactlenzen; er zijn medische indicaties of praktische bezwaren in bepaalde gevallen. Niet iedere opticien beschikt over de ervaring en kennis om uw lenzen perfect aan te meten. Via de Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten, www.anvc.nl, is een lijst te vinden van gediplomeerde specialisten. Ruim 90 procent van hen is aangesloten bij deze vakvereniging.

Reset je gewoontes tijdens de vastenperiode

TWENTE - De carnavalsperiode is weer voorbij. Het waren weer mooie dagen, waarbij gezelligheid hand in hand ging met het rijkelijk vloeiende alcohol. En daarin ligt een beetje het probleem: alcohol is voor veel mensen een gewoonte; een onderdeel van de gezelligheid. Het kan daarom verstandig zijn om het alcoholgebruik toch eens tegen het licht te houden.

De afgelopen jaren houden gezondheidsorganisaties zoals de GGD Twente ook actief campagnes om mensen na te laten denken over hun alcoholgebruik. Nadrukkelijk niet met het belerende vingertje. Alcohol mag best voor volwassenen, mits niet te veel en niet te vaak. Bovendien moet alcohol ook niet een zelfhulpmiddel zijn, of een gewoonte, zo is de boodschap.

Vasten
De vastenperiode van veertig dagen na carnaval; oorspronkelijk bedoeld als een onderdeel van het religieuze aspect van dit feest. Een moment om stil te staan bij hoe goed je het zelf hebt, maar ook dat anderen vaak met minder toe moeten doen. In onze moderne tijd kan het vasten ook een puur persoonlijk iets zijn. Naast het tijdelijk niet drinken kan dit ook een mooi moment zijn om bijvoorbeeld je eetpatroon te doorbreken met minder vlees, minder snoepen en als we toch bezig zijn... spendeer ook eens wat meer tijd om te bewegen.

Gewoonte
Alcohol is voor veel mensen de meest bekende gewoonte om te doorbreken met het vasten. Hoewel een glaasje op zijn tijd niet problematisch is, is het voor veel mensen een gewoonte geworden om 's avonds een glaasje te drinken, bij de lunch, de vrijdagmiddagborrel en natuurlijk tijdens het uitgaan in de weekends. Alcohol heeft echter ook concrete nadelen. Zo kan te veel en te vaak drinken schade aanbrengen aan de lever, maar ook zorgen voor een afhankelijkheid. Bovendien zijn alcoholhoudende dranken ook gewoonweg loze calorieën die bijdragen aan gewichtstoename.