Hart van Hengelo - Hof van Twente

4 oktober 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 4 oktober 2019


Topseizoen voor Schouwburg Hengelo

Foto: Willem van Walderveen

HENGELO - Schouwburg Hengelo heeft een topseizoen achter de rug. Met het diverse aanbod aan voorstellingen trok de schouwburg ruim 120.000 bezoekers. Dat is een stijging van 8,3 procent ten opzichte van het vorige seizoen en is het hoogste aantal bezoekers in de schouwburg van de afgelopen tien jaar.

Daar kwam het theaterspektakel 'Hanna van Hendrik' nog eens bij met 47.500 bezoekers. Het totaal aantal activiteiten groeide van 673 naar 724. Het aantal professionele voorstellingen steeg van 191 naar 215. Dat zorgde voor circa 10.000 bezoekers extra. Ook het aantal amateurvoorstellingen is gestegen: van 57 naar 66. Dit is samen goed voor ongeveer 24.000 bezoekers.

Hanna van Hendrik
Het onbetwiste hoogtepunt van Schouwburg Hengelo was Hanna van Hendrik. Met een totaal van 51 voorstellingen trok het theaterspektakel maar liefst 47.500 bezoekers! "De meest succesvolle theaterproductie in Twente ooit", volgens directeur Raoul Boer. Vanwege de grote belangstelling werden zelfs tien extra voorstellingen toegevoegd. "Het was echt ongelofelijk goed. Als je kijkt naar de kwaliteit, hoe het beleefd is door publiek en pers: alleen maar vier- en vijfsterrenrecencies. Ik heb zelden meegemaakt dat het publiek unaniem zo enthousiast was." Schouwburg Hengelo was als medefinancier en coproducent zeer nauw betrokken bij de totstandkoming van Hanna van Hendrik.

Nieuw theaterseizoen
Inmiddels is het nieuwe theaterseizoen alweer in volle gang. Het seizoen is van start gegaan met vier uitverkochte voorstellingen van Najib Amhali. Daarnaast is er ook dit seizoen weer een aantrekkelijke programmering van voorstellingen en concerten in de genres: dans, cabaret, jeugd/familie, klassiek, musical, muziek, opera, show en toneel. In totaal staan 215 professionele voorstellingen geprogrammeerd. Binnenkort staan er enkele top-concerten gepland van de wereld-acts Naturally 7 (18 oktober) en The Choir of Man (12 oktober). Ook staan de beste tribute bands van Paul Simon (Graceland, 24 oktober), Supertramp (30 oktober) U2 (7 december) en Elvis (10 december) op het programma. In november zijn in Schouwburg Hengelo de try-outs van de Queen-musical 'We Will Rock You'.

Succes op Open Warschau voor Judo Promotion Twente

HENGELO - Vorige week donderdagnacht ging de wekker vroeg bij Martin Evenberg, Jochem van Dijk, Linde Hanstede, Luca Dikken en Robert en Ruben Wilbrink. Om 4.00 uur is het vertrek gepland om de files voor te zijn en op tijd voor de weging.

Zaterdag is de aftrap aan Luca Dikken en Ruben Wilbrink. De overstap van Luca naar de -60 kg. valt zwaar en Luca wordt zijn eerste partij overgenomen de Tsjech Alexandr Scholzig. Alexandr haalt de finale niet, zodat Luca geen herkansing krijgt. Ruben Wilbrink verliest zijn 1e partij van de Bulgaar Norka Uladzislau met een armklem. Hij krijgt wel een herkansing en wint van de Pool Bartlomiej Sobczyk, om daarna het onderspit te delven tegen de Turk Selahattin Celik. Zondag is de beurt aan Jochem van Dijk en Linde Hanstede. Jochem judoot een wereldpartij tegen Hubert, maakt echter 2 pakkingsfouten die worden afgestraft met een waza-ari en de partij is voorbij. Ook voor Jochem geen herkansing.

Linde Hanstede
Als laatste is Linde Hanstede. Linde verliest haar eerste partij van de Tsjech Anna Kubova. In de herkasning komt Linde op stoom en wint achtereenvolgens voortijdig van de Poolse Oliwia Szafranska, de Litouwse Gabija Revinskaite en de Bulgaarse Viyaleta Miliankevitch. Hierna wordt de opmars gestuit door de Slowaakse Lenka Tomankova. De hiermee behaalde 7e plaats is een schitterend resultaat voor de 1ejaars -16 jaar.

Jaargang: 9 • Nr 343• Wk 40

Woon & Slaap Almelo looft beloning uit na inbraak

ALMELO - Woonwinkel Woon & Slaap op de Woonboulevard Almelo is slachtoffer geworden van een wel heel brutale inbraak. Het bedrijf looft een beloning uit ter waarde van 1.500 euro voor de ultieme tip naar de daders.

In de nacht van zondag op maandag werd tussen 02.00 en 02.15 uur ingebroken bij het magazijn van Woon & Slaap op Woonboulevard Almelo. Uit de camerabeelden blijkt dat ze vanuit een leegstaand pand een gat in de muur geslagen hebben om zo in het magazijn te komen. Met een open aanhanger werden vervolgens twee trips gemaakt. Diverse compleet verkochte woon-sets werden via een vluchtroute meegenomen aldus eigenaar Joost Tiemersma. Hij hoopt de daders te achterhalen.

Schade
Joost Tiemersma geeft aan dat dit een financiële strop is van rond de nabij 12.000 euro. Ook laat hij weten dat zijn klanten gedupeerd raken, omdat deze langer moeten wachten op hun bestelde meubelen. Via schrijven op de deur van het pand worden de daders verzocht om de goederen terug te brengen.

Gouden tip gezocht!
Mocht er nergens een aanknopingspunt volgen, dan zullen de camerabeelden op social media veelvuldig kenbaar worden gemaakt. Joost Tiemersma zal vandaag officieel aangiften doen en looft een bankstel te waarde van 1.500 euro uit voor de gouden tip! Tips kunnen doorgegeven worden via: info@woonenslaap.nl

Wendy Strijk

Ik ben Wendy Strijk en ik geef vanaf 17 oktober een korte cursus: 'Leer vertrouwen op je intuïtie'.

Naast mijn werk als docent bij de Volksuniversiteit ben ik zelfstandig therapeut. Ik heb Gezondheidswetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht, waar ik me voornamelijk bezighield met de preventie van ziekte. Het voorkomen van ziekte ben ik in de loop van de jaren anders gaan invullen doordat ik me ben gaan verdiepen en bekwamen in een breed scala aan alternatieve geneeswijzen. Tegenwoordig ben ik Sensitherapeut en Reiki Master. Ook ben ik mediamiek, dat maakt dat mijn intuïtie en gevoel heel sterk ontwikkeld zijn. Naast de fantastische resultaten die ik tot op de dag van vandaag boek met de Sensitherapie, is bij mij 10 jaar geleden de behoefte geboren om mijn kennis met anderen te delen. Vanuit mijn eigen ervaring wilde ik graag anderen helpen door hen dezelfde inzichten te brengen die mij zo geholpen hebben. Want de maatschappij van tegenwoordig is niet ingesteld op het vertrouwen op je onderbuikgevoel. Daarom geef ik naast de cursussen 'Reiki', 'EFT' en 'Hooggevoelig en dan?' vanaf dit jaar ook de cursus 'Leer vertrouwen op je eigen intuïtie' bij de Volksuniversiteit.
Elk jaar is het weer een feestje om deze cursussen te mogen verzorgen. Ik geniet ervan als ik mensen zie groeien in hun persoonlijke ontwikkeling door hun nieuw opgedane vaardigheden en kennis. Want op hun beurt zullen zij hun ervaringen ook weer gaan delen met vrienden en familie. Zo wordt het leven langzaam voor iedereen een beetje mooier.

Wendy Strijk


Bij de Volksuniversiteit Hengelo blijf je een leven lang leren. Er is voor iedereen wel iets interessants te vinden.
Ga voor het complete aanbod cursussen en workshops naar: www.volksuniversiteit-hengelo.nl.

Column

Duits

We waren jong, pubers en moesten weg. Waarheen? Kopenhagen, pelgrimsoord van de hippies en niet ver bij ons vandaan; 1 lange rechte weg vanaf Lutjegast naar de Deense hoofdstad. Kon niet misgaan. De oom van mijn medelifter bracht ons naar de Friese straatweg bij Zuidhorn en na twee liften van vrachtwagenchauffeurs bevonden wij ons in Duitsland, even over de grens bij Nieuweschans. Het werd donker en wij stonden onbeschut in die grote vlakte. Na een paar uur stopte een kever, modern design, kleur geel. Een jonge vent achter het stuur. Waar we heengingen? Kopenhagen. Jammer, hij ging de andere kant op. Ook goed, Parijs dan maar. Dan mochten we meerijden. Hij woonde in München. Uren later maakte hij ons wakker. Wij waren in slaap gevallen. Hij woonde in een flat met zijn moeder en bood aan bij hem te slapen. De volgende ochtend had hij broodjes gehaald en kregen wij een uitgebreid ontbijt. Zijn moeder vertelde over zijn vader, die als 1 van de eersten was opgepakt door Hitler vanwege zijn socialistische activiteiten. Deze vriendelijke, aardige mensen waren als Duitser 1 van de eerste slachtoffers van Hitler.

Het bracht mijn vooroordelen compleet van de kook. Hitler was het kwaad, maar het kwam niet in mij op dat de eerste slachtoffers de Duitsers zelf waren. We werden naar Parijs gebracht in een oude Ford Taunus door twee Algerijnen, waarin we mochten slapen. Elke avond brachten ze de autosleutels, die wij ’s morgens weer teruggaven. De smaak in je mond van een paar dagen stokbrood en knoflooksaus, zonder je tanden te kunnen poetsen. In 1 ding waren we niet zo stom; we bewaarden genoeg geld voor de trein terug naar Nederland. Toen we in Lille niet verder konden huurden we een hotelkamer en vertrokken de volgende morgen naar Rotterdam. Mijn medelifter had een kamer daar en na een douche en het poetsen van de tanden, hebben wij bij de Chinees gegeten.

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Europa werd bevrijd van de Duitse bezetting door de Geallieerden en Russen. Zou Stephan dat ook vieren? Volgens mij heette hij zo. Ik denk het wel. Hij zal zeker aan zijn vader en moeder denken. De oorlog heeft bij ons grote sporen achter gelaten. Eigenlijk zou ik hem op moeten zoeken.

Jan Visser

Lasergamen tegen spoken voor goed doel

MARKELO - Kom jij een spannend potje lasergamen tegen de spoken?

Kom op zaterdag 26 oktober vanaf 16.00 uur lasergamen bij Manege Snorrewind aan de Borkeldweg 1 in Markelo. Geef jezelf of je groep op via: spooktochtvillajoep@outlook.com. Deelname kost 10 euro per persoon en de opbrengst gaat naar Villa Joep.

Villa Joep
Villa Joep zet zich in voor onderzoek naar neuroblastoom bij kinderen. Jaarlijks krijgen 25 tot 30 kinderen deze diagnose te horen. Het is één van de meest agressieve vormen van kinderkanker. Dankzij onderzoek is de overlevingskans wel steeds beter. Kijk voor informatie op: www.bit.ly/spokenvoorvillajoep

Leuke gratis attentie bij Ben van 't Mös

ENSCHEDE - Ben van 't Mös is al ruim 40 jaar uw betrouwbare tuinspecialist. Of u nu komt voor handgereedschap, tuinmachines of tuininrichting, u bent aan het vertrouwde adres voor service en vakmanschap. En: ook voor leuke aanbiedingen!

Momenteel ontvangt elke klant bij besteding van 25 euro of meer bij Ben van 't Mös een leuke, gratis attentie. Wat dit precies is? We geven wel een hint: het is goed te gebruiken als het blad valt. Daarnaast zijn er momenteel ook diverse aantrekkelijke kortingsacties op onder meer Stihl gereedschap en accu's. Ben van 't Mös is gevestigd aan de Haaksbergerstraat 858 in Enschede. Open maandag tot en met zaterdag, dagelijks van 08.30 tot 17.30 uur. Bel voor informatie over de machines met: 053-434 16 66 en over tuinhout met: 053-432 38 38. Kijk ook op: www.benvanhetmos.nl. Ben van 't Mös is momenteel ook op zoek naar een zaterdaghulp vanaf 16 jaar oud. Lijkt je dit wat? Kom langs in de winkel voor een kennismaking met Ben of Karin.

A'j neet weelt valn,
mu'j neet klimn.

Maandag 7 okt. 10.00 uur

Nationale Brandpreventieweken

TWENTE - De Nationale Brandpreventieweken zijn weer begonnen. De komende weken vraagt ook de Brandweer Twente uitgebreid aandacht voor het belang van brandveiligheid in en om het huis. Naast het concreet bestrijden van brand en hulpverlening, zet de brandweer ook steeds meer in op preventie.

Dit jaar is er weer aanpak voor specifieke thema's; zo staan dit jaar accu's en opladers in de belangstelling. De brandweer en het Instituut Fysieke Veiligheid signaleren namelijk dat oplaadbare elektrische apparaten steeds vaker zorgen voor woningbranden. "Zeker nog niet de grootste brandoorzaak' volgens René Hagen, Lector Brandpreventie en voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken "Maar zeker wel een groeiende oorzaak". Hagen roept op om nu direct te investeren in het voorkomen van deze branden; preventie kan veel leed voorkomen.

Andere thema's
De brandweer wil met het signaleren van bepaalde trends al vroegtijdig inspringen op potentiële risico's. Zo is ook de groeiende vergrijzing een oorzaak bij branden, maar ook de populariteit van zonnepanelen. Zaken die de brandweer toen nog een beetje overvielen. "We richten ons vanaf deze maand, samen met kinderen, op het bevorderen van kennis en inzicht in hoe deze branden ontstaan. Met deze kennis kunnen ze zélf brand voorkomen". Met deze preventie-aanpak werken Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting aan een brandveilige generatie.

Speurneuzen gezocht
Een eerste stap is de start van de campagne 'Brandweer zoekt speurneuzen'. Hiermee worden kinderen (9-12) uitgedaagd om zelf op zoek te gaan naar brandgevaar en het voorkomen van brand. Onderzoek van de Brandwonden Stichting toont aan dat juist kinderen tussen 9 en 12 jaar actief gebruik maken van elektrische opladers. Bijna 80 procent van deze kinderen maakt regelmatig gebruik van mobiele apparaten. Maar nog niet de helft van de kinderen is op de hoogte van de risico's van foutief opladen van een mobieltje. Of het in slaap vallen met een tablet tussen de dekens en knuffels. "Nu dagen wij kinderen uit om met ons te speuren naar de oorzaken van brand" zegt Hagen. "Zo herkennen zij risico's en leren hoe ze brand kunnen voorkomen. Wij wijzen hen niet op gevaren maar we nemen kinderen mee met de vraag: Hoe komt het dat deze apparatuur brand veroorzaakt?" Met de campagne 'Brandweer zoekt speurneuzen!' wordt kinderen op speelse wijze brandveilig gedrag aangeleerd. Door middel van een interactieve game ontdekken ze hoe brand door elektrische apparaten kan ontstaan.

Beauty in het Hart van Hengelo

HENGELO - Beauty Junkies Hengelo bestaat tien jaar! Precies tien jaar geleden besloten Fati en Sevda Acar om in hun geboorteplaats met een eigen beautysalon te beginnen. Vers uit de collegebanken. Want op dringend verzoek van hun ouders – Turkse arbeidsmigranten – hadden ze eerst een universitaire studie afgerond.

De zussen zijn er in geslaagd een succesvol bedrijf op te bouwen. Met een uitgebreid en trouw klantenbestand, meerdere personeelsleden en twee prestigieuze Beauty Awards (in 2016 en 2019). "Veel beautyspecialisten werken vanuit huis. Wij hebben er bewust voor gekozen om onze zaak in het hart van Hengelo te vestigen. We wilden een salon waar meerdere beautyspecialisten een groot aantal behandelingen kunnen aanbieden en waar mooie producten worden verkocht. Vlakbij de winkels en bij het station. Met een parkeergarage in de buurt is parkeren ook geen probleem. Onze klanten kunnen een bezoek aan onze salon eenvoudig combineren met shoppen of een kappersbezoek."

Samen zijn ze verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Waarbij Sevda de beautyspecialist is die zich vooral bezighoudt met behandelingen en Fati zich met name richt op organisatorische taken. De naam Beauty Junkies is gekozen met een knipoog naar hun passie: uiterlijke verzorging. Sevda: "Uiterlijke verzorging gaat voor ons verder dan alleen behandelingen en producten. Het gaat ook over voeding, beweging en lifestyle." Fati voegt daaraan toe: "Voor onze behandelingen maken we gebruik van vernieuwende technieken. We zijn voortdurend op zoek naar mooie, natuurlijke producten. Niet alleen voor onze salon; we adviseren onze klanten ook hoe ze de producten zelf kunnen gebruiken."
In tien jaar tijd is de Hengelose binnenstad wel veranderd. Hoe kijken Fati en Sevda daar naar? "Alle stadscentra veranderen, niet alleen in Hengelo. Er wordt vaak opgemerkt wat niet goed is, maar Hengelo heeft de bijzondere architectuur van de wederopbouw, kent mooie panden en wijken en heeft veel groen. Daar mag ook wel eens op worden gewezen. Uiterlijke verzorging vereist liefde en aandacht. Dat geldt ook voor binnensteden!"

Ontdek Virtual Reality in bieb

HENGELO - In samenwerking met vele maakplaatsen in heel Twente organiseert Tetem deze herfstvakantie een serie high tech workshops.

Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen bij een maakplaats bij hen in de buurt, gehuisvest in een bibliotheek, cultuurhuis of museum, kennis maken met "Virtual Reality". Ze kunnen zelf programmeren, er samen aan bouwen en zo de beste ideeën ontwikkelen voor hun eigen virtuele wereld. Tijdens deze workshops ontdekt de Twentse jeugd de magische wereld van VR. Op zaterdag 19 oktober zijn er twee workshops in de Bibliotheek van Hengelo, van 10.30 tot 12.00 uur voor kinderen van 8 tot 10 jaar en van 13.00 tot 14.30 uur voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Nieuwe technologie
Het High Tech programma richt zich op nieuwe technologieën, zoals afgelopen zomer de succesvolle 'Free Energy' workshops, waarbij kinderen leerden om hun eigen energie op te wekken. Tijdens de herfstvakantie is Virtual Reality aan de beurt en in de daaropvolgende schoolvakanties worden workshops rondom drones en gaming georganiseerd. Zo experimenteren kinderen op een speelse manier met allerlei (digitale) technieken en maakprocessen. Deze serie workshops maakt deel uit van het High Tech programma van de Proeftuin Twentse Maakplaatsen welke tijdens de schoolvakanties wordt aangeboden in de 14 Twentse gemeenten. Dit programma heeft tot doel om technologie, digitalisering en maakcultuur beter te verankeren in de regio.

Wat is er te doen?
Er zijn workshop voor kinderen 8 tot 10 jaar: Bouw samen een virtuele wereld! Zet een VR bril op en treed binnen in een wereld die je zelf kan vormgeven. Wie heeft de beste ideeën voor een virtuele wereld? Kom langs om te experimenteren met VR. Kinderen tussen 8-10 jaar plaatsen voorgeprogrammeerde objecten in een virtuele omgeving. Workshop 10 tot 12 jaar: Bouw en programmeer een virtuele wereld! Zet een VR bril op en treed binnen in een wereld die je zelf kan vormgeven. Kinderen tussen 10-12 jaar programmeren zelf via CoBlox objecten en plaatsen deze in een virtuele omgeving, waardoor deze ook interactief wordt.

Aanmelden
Uitdagend, inspirerend en leerzaam! Deelname is gratis! Opgeven kan via de website van de bibliotheek. Tijdens de herfstvakantie heeft Bibliotheek Hengelo ook een regulier maakplaats programma, bekijk hiervoor de website van de bibliotheek. Voor meer informatie: www.bibliotheekhengelo.nl

FC-Twente speelster in Oranje

ENSCHEDE - Bondscoach Sarina Wiegman heeft 23 speelsters opgenomen in de selectie van de OranjeLeeuwinnen voor de aankomende twee EK-kwalificatieduels met Slovenië en Rusland.

FC Twente-speelster Fenna Kalma maakt haar debuut bij het 'grote' Oranje. De 19-jarige spits, die vanaf Onder 16 alle vertegenwoordigde elftallen doorliep, was dit seizoen al elf keer trefzeker voor haar club in de Eredivisie en het Champions League toernooi. Ook FC Twente-speelsters Renate Jansen, Lynn Wilms en Ashleigh Weerden behoren ook tot de selectie van Oranje Vrouwen. Het team van bondscoach Sarina Wiegman vervolgt de EK-kwalificatiereeks op vrijdag 4 oktober met een wedstrijd in en tegen Slovenië - momenteel 51 op de FIFA-ranking. Een paar dagen later treft de ploeg in eigen land Rusland. Het EK kwalificatietreffen met de nummer 25 van de wereld wordt gespeeld in het Philips Stadion in Eindhoven. De OranjeLeeuwinnen zijn op weg naar het Europees kampioenschap in poule A verder ingedeeld met Turkije, Kosovo en Estland. De negen groepswinnaars van de kwalificatiepoules plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi, samen met de drie beste nummers twee. De overige zes nummers twee spelen in een play-off om de drie resterende plaatsen.

Vrouwen aan de slag in Bauhaus Twente

HENGELO - Bauhaus heeft vrouwen hoog in het vaandel staan. Daarom organiseert het bouwcentrum met regelmaat een speciale workshopavond voor vrouwen.

Zaterdag was het weer zo zover, bijna 200 vrouwen rolden de mouwen op voor workshops als stuken en tegelen. Ook voor de instructeurs is de Bauhaus Women's Night een feestje: "de vrouwen luisteren heel goed naar je, ze willen er echt wat van opsteken". Er waren zelfs vrouwen uit Groningen gekomen voor de klusworkshops: "We hebben er gewoon een gezellig weekendje Hengelo van gemaakt", aldus een van deze vrouwen.

Bauhaus
Bauhaus Hengelo is gevestigd aan Het Plein 10 in Hengelo. Kijk ook op: www.nl.bauhaus

HENGELO - In het vorige deel van Uit het verleden van Hengelo heeft u kunnen lezen over de bombardementen in oktober 1944 op Hengelo. In dit 24e deel van de serie leest u over de oorlogswinter van 1944/1945.


Na de bombardementen op Hengelo in oktober 1944 wachtte nog de oorlogswinter van 1944/1945. Aan alles was gebrek, aardappelen en melk haalde men bij de boer. Kolen waren er niet, links en rechts werden bomen gekapt en uit de puinhopen van huizen en winkels trok men hout. Dat hierdoor ook persoonlijke eigendommen van de bewoners en andere zaken te voorschijn kwamen laat zich raden.
Wanneer we de foto bestuderen zien wij de weinige wandelaars in winterse kleding, vermoedelijk is het december 1945. Hengelo was voortvarend te werk gegaan bij het ruimen van puin. Fabrieksarbeiders van Stork, Dikkers, Heemaf en Hozemeyer werden te werk gesteld om puin te ruimen en stenen af te bikken voor de bouw van diverse scholen.
De tweede bocht op de foto is de Nieuwstraat. Het middenstuk richting de Lambertusbasiliek was vroeger de Telgen, nu de Markt. Het witte gebouw achter is Hotel de Halve Maan, nu de HEMA. Links met wat puin op de voorgrond stond de Koninklijke Weefgoederen Fabriek. Geheel links achter is het Historisch Museum Beekstraat zichtbaar.
Hengelo heeft na de bevrijding voortvarend gewerkt om het puin afgevoerd te krijgen. Er liep een smalspoor door de straten waarop het puin en bruikbare stenen afgevoerd werden. De plannen waren reeds uitgewerkt om de binnenstad op een moderne wijze weer op te bouwen met brede toegankelijke winkelstraten. Op de plek van de Telgen een groot plein waar manifestaties, kermis en markt kunnen worden gehouden. Groot en ruim opgezet, niet die winkelstraten die zo smal zijn. We waren in het verleden nog niet aan de lichtlindes gewend of ze waren alweer weg. De Markt deed goede zaken: alle plaatsen waren van 1963 tot 2010 goed bezet. Nu kan men de kraampjes en neringdoenden op twee handen tellen. In 2009 heb ik op het gebouw gestaan waarin de Twentse Courant gevestigd was en heb toen een foto gemaakt van de Markt. Alle beschikbare plaatsen bezet, een schril contrast met nu. Ik zal in de naaste toekomst deze foto plaatsen. De problemen met het Marktplein duren en duren. Het Bos op het Plein laat nog op zich wachten. Het voordeel dat er nog geen bos op het plein is: de Hengelose wind kan zijn gang gaan.

Marinus van Rooy

Items en Settings

HENGELO - Op zondag 13 oktober om 16.00 wordt bij Zaal Zuid kunstpodium in Hengelo de tentoonstelling Items & Settings geopend. De tentoonstelling is daarna te zien t/m zondag 8 december.

Items & Settings gaat over gebruiks- en siervoorwerpen die deel uitmaken van onze leefomgeving, in het bijzonder het interieur. Hiermee tonen wij onze persoonlijke voorkeuren, wie wij zijn of… willen zijn. Zij laten onze behoeften en verlangens zien naar geborgenheid, comfort, status, smaak, interesses en voorkeuren die leiden tot identiteit, identificatie en kader. Al die voorwerpen, objecten en hun rangschikking, maken dat wij ons "thuis voelen".

Paul Hajenius
Kunstenaar en gastcurator Paul Hajenius is door Zaal Zuid uitgenodigd om dit gegeven op eigen wijze te belichten. Hij combineert en verbindt het dagelijkse en banale, hoge en lage kunst, het populaire en exclusieve zo met elkaar dat er nieuwe betekenissen ontstaan. Hij ontregelt het vaststaande en creëert ruimte voor onverwachte interpretaties.

Brede tentoonstelling
In de tentoonstelling zijn, naast kunst en designproducten uit de collectie van Jan des Bouvrie, werken opgenomen van Jelle van Assem, Klaas Bernink, Gert Derks, Roderick Hietbrink, Teun Hetterscheid, Cor Jaring, Bas Koster, Connie Kuilboer / Ben Kruisdijk, Florès van de Marel, Melle Nieling, Wim T. Schippers / Wim van der Linden, Rob Scholte, Ton Zwerver, "De Enschedese School" en anderen. Bij deze tentoonstelling is door Oyfo een educatief programma ontwikkeld dat wordt aangeboden aan de basisscholen. Kijk op: www.zaalzuid.nl

Kom in de vakantie trainen als Heraclied

ALMELO - In de herfstvakantie organiseert Heracles Almelo een Soccer Camp en Keeperskamp op Erve Asito! Jongens en meisjes in de leeftijdscategorie zes tot en met vijftien jaar zijn van harte welkom.

De Heracles Soccer Camps en Keeperskampen bestaat uit drie dagen, van 9.00 tot 15.00 uur. Voetbalplezier staat voorop. De kosten van deelname aan een Heracles Soccer Camp of Keeperskamp in het stadion bedragen € 159,-. Alle deelnemers ontvangen een Heracles Soccer Camps voetbal-, of keeperstenue! Onderdeel van het Soccer Camp is het spelen van de Skill Games uit FIFA 20. Voor alle deelnemers wordt tussen de voetbalactiviteiten door gezorgd voor een gezonde lunch, snacks en drinken. Gekwalificeerde trainers leiden de trainingen en na afloop ontvangen alle deelnemers een Heracles Soccer Camps Certificaat. Als klap op de vuurpijl mogen deelnemers een wedstrijd van Heracles Almelo bezoeken.

Heracles Almelo zaterdag thuis in actie tegen FC Emmen

ALMELO - Op Erve Asito speelt Heracles Almelo komende zaterdag de wedstrijd tegen FC Emmen. De wedstrijd tegen de Emmenaren begint om 18.30 uur. De ploeg van trainer Frank Wormuth kan zich revancheren van de 2-0 nederlaag tegen AZ, afgelopen weekend.

Gekeken naar het afgelopen seizoen heeft Heracles Almelo tegen FC Emmen, dat afgelopen speelronde ADO Den Haag met 3-0 versloeg, een positieve balans. In eigen huis waren de Almeloërs met 2-1 te sterk. Op bezoek in Emmen moest Heracles Almelo genoegen nemen met een punt. Op de ranglijst van de huidige Eredivisiejaargang is het verschil tussen beide clubs vijf punten. Heracles Almelo heeft na acht gespeelde wedstrijden elf punten en bezet daarmee de tiende plaats. Vier plekken lager staat FC Emmen, dat zeven punten heeft.

Kaarten
Kaarten zijn verkrijgbaar in de vrije verkoop en zijn er al vanaf €16,-. Voor kinderen, jeugd en zestigplussers gelden nog lagere tarieven. Kaarten zijn tot aan de aftrap verkrijgbaar op heracles.nl/tickets en in de FanServiceShop.

Supporters maken kennis met nieuwe Heraclieden

ALMELO - Een jaarlijkse traditie bij Heracles Almelo: supporters die in het home van supportersvereniging Hart voor Heracles kennismaken met de nieuwe gezichten in de spelersgroep. Afgelopen donderdag was het weer zover. Zo'n 150 supporters kwamen naar Erve Asito om de nieuwe spelers beter te leren kennen.

De nieuwe Heraclieden vertelden donderdagavond over hun eerste maanden in Almelo, gaven antwoord op vragen uit het publiek en werden (in het geval van Mauro Junior) uitgeroepen tot held van de fans. Behalve de presentatie van de nieuwe spelers, was er voor het aanwezige publiek ook een inkijkje in de financiële cijfers. De club staat er financieel goed voor, zo vertelde penningmeester Jeffrey Hinnen. Inclusief transfers werden de laatste jaren steeds positieve resultaten behaald.

Ervaringen
Tim Gilissen vertelde over zijn eerste transferzomer als technisch manager van Heracles Almelo. Gilissen vertelde presentator Ronald van der Geer dat hij een 'mooie, maar drukke' transferperiode achter de rug heeft. "We hebben een jonge groep met wilskracht en veel potentie", vertelde hij. Over de doelstelling: "Als club gaan we altijd voor plek acht tot twaalf, het liefst met aantrekkelijk en aanvallend voetbal." Een gezamenlijk drankje sloot de avond af.

Alma Inloopershuis viert éénjarig bestaan

ALMELO - Met groot genoegen nodigt het bestuur van het Alma Inloopershuis u uit voor de open dag op zaterdag 12 oktober ter ere van het 1-jarig bestaan. De open dag is georganiseerd om deze samenwerking te vieren maar ook om iedereen kennis te laten maken met wat er allemaal wordt georganiseerd voor de bezoekers vanuit het Alma Inloopershuis!

Het Alma Inloopershuis wil een laagdrempelige ontmoetingsplek bieden waar mensen, die zelf of in hun naaste omgeving te maken hebben gehad met ernstige aandoeningen, zoals kanker, hart- en/of longfalen met weinig perspectief op herstel, zonder afspraak binnen kunnen lopen. Dankzij de partners hebben ze een aantrekkelijk programma waar men kennis kan maken met de verschillende activiteiten die worden georganiseerd.

Activiteiten
Er zijn interessante workshops schilderen, handwerken, huidanalyse, mammacare, "Look Good en Feel Better" en de prostaatkanker vereniging en Hair ondersteuning Finkers zijn aanwezig. één van de sponsoren, de stichting Almeloopers, zal ook met een stand aanwezig zijn. Van 11.00 tot 12.00 uur is de workshop "Schrijven helpt".

Vrijwilligers
Daarnaast is er tijd om, onder het genot van een kopje koffie of thee, met de gastvrouwen/vrijwilligers te spreken. Dit alles onder muzikale begeleiding. Het Alma Inloopershuis hoopt u op zaterdag 12 oktober tussen 11.00 en 15.00 uur in het Alma Inloopershuis te mogen begroeten op hun eerste verjaardag. Het Alma Inloopershuis is gevestigd in het ZGT aan de Zilvermeeuw 14, 7609 RZ in Almelo.

De dag van de vegetariër

TWENTE - Deze week was de internationale Dag van de Vegetariër; 1 oktober. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de hoeveelheid vlees die ze consumeren, waarbij sommigen ook kiezen voor bewust minderen.

In Nederland zijn er naar schatting 850.000 mensen die die (vrijwel) nooit vlees eten. Dit is zo'n 5 procent van de bevolking. Uit diverse onderzoeken van onder meer het RIVM blijkt dat dit aantal aan het stijgen is. Hoewel het in de praktijk vaak gaat om mensen die minderen met vlees, niet per definitie vegetariërs die in het geheel geen vlees eten. Hoeveel en hoe vaak Nederlanders vlees eten is lastig te becijferen. Een ruwe schatting is dat de gemiddelde Nederlander zo'n 77 kilo aan vlees consumeert, berekend op basis van karkasgewicht (met bot, vet en zwoerd meegerekend). Ongeveer de helft daarvan is de concrete consumptie die men echt eet. Volgens de Universiteit van Wageningen was er vorig jaar voor het eerst sinds tien jaar tijd weer een lichte stijging te zien.

Meer opties
Steeds meer mensen zien zichzelf als 'flexitariër'; een flexibel vegetariër die af en toe bewust geen vlees eet. Een week zonder vlees is tegenwoordig steeds beter te doen. Zo zijn er steeds meer vleesvervangers te koop in de supermarkt, restaurants hebben meer vegetarische opties en nieuwe technologie zoals laboratorium-gekweekt vlees zal op termijn ook meer mensen overhalen. Zo kan men toch genieten, zonder in te leveren op een stukje belevenis.

Bewustzijn
Geen of minder vlees eten heeft diverse voordelen. Zo is overmatige consumptie van rood en met name bewerkt vlees een mogelijke risicofactor voor ziektes zoals beroerte, diabetes en kanker volgens het Voedingscentrum (zie: www.voedingscentrum.nl/encyclopedia/vlees). Daarnaast heeft de productie van vlees een grote impact op het milieu door een groter grondstofverbruik. Ook potentieel dierenleed en andere ethische afwegingen dragen bij aan een keuze om bewust geen of minder vlees te eten.

Verhalen gezocht over de Tweede Wereldoorlog

TWENTE - Men is momenteel overal in het land volop bezig met de voorbereiding van de viering 75 jaar Vrijheid. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat ook Twente werd bevrijd.

In de aanloop naar 2020 en de viering van 75 jaar vrijheid, zijn in heel Nederland in dorpen en steden oproepen gedaan om zo veel mogelijk verhalen uit de oorlogsjaren en de bevrijding vast te leggen. Verhalen van u; de man of vrouw uit de straat.

Ben Geelen
Bij mijn speurtochten door Twente ontmoette ik in Hengelo, bij restaurant Nationaal, de 73-jarige Hengeloër Ben Geelen. Een welbespraakte en gedreven man die mij vertelde dat hij documenten in zijn bezit had vanuit de nalatenschap van zijn overleden vader en moeder. Afgelopen woensdag had ik met hem een tweede gesprek. Hij toonde foto's, documenten en voorwerpen uit de periode van en na de Tweede Wereldoorlog. Ik was bijzonder verbaasd over de vondst die hij had gedaan op het zolderkamertje aan de Enschedesetraat 262 te Hengelo.

Stripverhaal
Zijn vader Herman Geelen, een zeer creatieve man, heeft in de bange oorlogsjaren in stripverhaal zijn mening over de nazi's en Duitsland vastgelegd. De tekeningen met bijschriften vormen een uit 44 vellen bestaand stripverhaal, dat de redactie van de Hart-kranten in Twente en Noordoost Nederland in aanloop naar de viering van 75 jaar Vrijheid gaat publiceren. Het stripverhaal dat, indien dit in de oorlogsjaren door de bezetter zou zijn gevonden, de dood tot gevolg zou hebben gehad voor de vader van Ben, Herman Geelen. Het verhaal van Herman Geelen, sjouwer bij Stork in Hengelo over de oorlogsperiode, gaan wij u niet onthouden. In de aanloop naar de viering van 75 jaar Vrijheid gaan wij het stripverhaal van Herman Geelen wekelijks in de Hart-kranten plaatsen.

Verhalen gezocht
De redactie van de Hart-kranten zamelt ook uw verhalen in over de oorlogsjaren en bevrijding; met als doel om deze geschiedenis tot leven te brengen voor de jongere generatie. Deze verhalen zullen gepubliceerd worden in de themakrant die in maart volgend jaar verschijnt, maar ook op een speciale website om deze verhalen te behouden voor de toekomst. Hebt u een bijzonder verhaal dat u met onze lezers zou willen delen? Stuur dan een e-mail naar onze redactie met uw verhaal: verhalen@dwfmediamakers.nl. Eventueel is het mogelijk om uw verhaal ook persoonlijk te vertellen, waarvoor een redacteur bij u op bezoek kan komen. Wij horen graag van u met uw verhaal!

Tekst en foto: Martin Meijerink. Foto: Ben Geelen, met mooie verhalen van zijn vader in de periode 1940-1945

Loop fijn met Velthuis Schoenen

HENGELO - Sinds Hennie Velthuis in 1936 zijn deuren opende is Velthuis Schoenen een begrip in de regio. Vorig jaar september heeft Velthuis een tweede winkel aan de Wementraat geopend.

Recht tegenover de bekende winkel op huisnummer 57. Deze winkel is nu precies één jaar open en is boven verwachting succesvol. Veel mensen hebben reeds de winkel ontdekt en waarderen de service en klantvriendelijkheid. Hier krijg je nog ouderwetse aandacht van mensen die verstand hebben van schoenen en voeten. Doordat de comfortschoenen nu in een aparte winkel gepresenteerd worden is er meer ruimte en is de collectie flink uitgebreid. Er is heel veel keuze van merken zoals Durea, Solidus, Hassia, Hartjes en Waldläufer. In alle breedtematen van smal tot breed en 95% van de collectie is geschikt voor gebruik van eigen zooltjes. Ook is er een ruime exclusieve presentatie voor het bijzondere schoenenmerk Joya, dé zachtste schoen ter wereld! Deze schoenen zijn heel erg geschikt voor mensen die last hebben van hielspoor, gewrichten en de rug.

Voetzorg
In deze winkel bevindt zich tevens een behandelruimte van Wouda Podotherapie en Orthopedie Wouda. Door kennis te bundelen kan het best mogelijke advies gegeven worden. Tegenwoordig zijn comfortschoenen dé trend. Iedereen wil toch lekker lopen zonder dat de schoenen knellen? Gelukkig zijn de meeste comfortschoenen vandaag de dag hip, dus ook leuk voor het oog. Het doel van Velthuis is dat iedereen fijn loopt! Je voelt je zelfverzekerder en fitter. Daarvoor staat Velthuis Schoenen nu al meer dan 80 jaar!

Kom langs
Velthuis Schoenen is gevestigd aan de Wemenstraat 57 in Hengelo. Kijk ook op: www.velthuisschoenen.nl

Voordelig reizen met Twentse bus en trein in oktober

TWENTE - Het openbaar vervoer; de één kan niet zonder, de ander heeft het nog nooit of weinig geprobeerd. Voor de laatste groep hebben de vervoerders en provincies in Oost-Nederland de handen ineengeslagen. Via het platform Ervaar het OV bieden ze OV-acties en handige informatie aan. In de maand oktober herhalen ze weer een succesvolle actie: inwoners reizen twee voor de prijs van één met de bus en regionale trein.

In oktober reist iedereen twee voor de prijs van één. Iedereen die met de bus of regionale trein reist, mag iemand gratis meenemen met het '2 voor de prijs van 1 e-ticket'. Je kunt de hele maand oktober onbeperkt meedoen aan de actie van Ervaar het OV. De actie geldt in de bussen en regionale treinen in Gelderland, Overijssel en Flevoland (met uitzondering van Lelystad en Almere). Je downloadt het gratis e-ticket via www.ervaarhetov.nl of de Ervaar het OV-app. Een leuke manier om dus als ervaren reiziger een ander eens mee te nemen.

Leuke ervaringen
Veel inwoners uit Oost-Nederland maken gebruik van de acties van Ervaar het OV. In het afgelopen jaar zijn er ruim 70.000 OV-reizen gemaakt met deze acties. Desiré reist regelmatig met de trein: 'Mijn leukste OV-ervaringen zijn de uitjes met mijn dochter naar verschillende plaatsen in Nederland. Ze woont nu in Engeland en ook dan zoeken we elkaar op met de trein'. Wil je op de hoogte blijven van de acties? Meld je aan voor de e-nieuwsbrief via www.ervaarhetov.nl/nieuwsbrief.

Dag van het Haarwerk bij Confident Haarzorg

ENSCHEDE - Op 9 oktober is het weer de 'Dag van het Haarwerk'.

Kaalheid, en dan vooral bij vrouwen, is nog steeds een groot taboe. Zij durven zelden over hun probleem te praten. Er zijn echter professionele oplossingen voor ieder haarprobleem. Bij ANKO-erkende bedrijven hebt u recht op vergoeding van de zorgverzekeraar.

Kom langs
Wilt u meer weten? Loop op de 'Dag van het Haarwerk', woensdag 9 oktober, eens binnen bij Confident Haarzorg aan de Brinkstraat 66 in Enschede. Dé haarwerkspecialist in medische en cosmetische haaroplossingen. U bent van harte welkom om kennis te maken met de kwaliteit, maatwerk en persoonlijke aandacht. Kijk ook op: www.confidenthaarzorg.nl

Samen Eten in de Waterstaatskerk

HENGELO - De Waterstaatskerk aan de Deldenerstraat staat in het centrum van Hengelo, en wil een centrale ontmoetingsplek voor alle inwoners van Hengelo zijn. Daartoe zijn allerhande activiteiten in gang gezet.

Zo is er ook een werkgroep "Samen Eten" opgericht. Een groep vrijwilligers gaat iedere woensdag een eenvoudige maaltijd serveren voor mensen die graag gezellig samen willen eten. De bijeenkomsten beginnen om 17.00 uur met een kopje koffie of thee en daarna om 17.30 uur aan tafel. In verband met de planning vragen zij u om u vooraf even aan te melden. Dat kan op veel manieren. Telefonisch op telefoonnummer: 06 834 211 05. Appen op hetzelfde nummer kan ook. Per e-mail: sameneten@pkn.hengelo.nl. Aanmelden graag voor maandagavond.

Eet mee
U bent van harte welkom in de Waterstaatkerk aan de Deldenerstraat 18. Een bescheiden vrijwillige bijdrage in de kosten is zeer welkom. Iedereen is van harte welkom!

Stadswandeling

HENGELO - Kom alles over Hengelo te weten tijdens de stadswandeling. De volgende stadswandeling staat gepland voor zondag 6 oktober.

Het startpunt van de wandeling is Museum Hengelo aan de Beekstraat 51. Vanuit daar wordt een boeiende wandeling gemaakt van ongeveer anderhalf uur langs de interessante highlights van Hengelo. Ontdek waarom Hengelo is zoals het is en ervaar hoe bijzonder de stad is. Ondertussen worden de wandelaars voorzien van relevante informatie over de stad, de historie en cultuur. Wist je bijvoorbeeld dat de schedelkap van de eerste mens hier is gevonden? Of dat deze plek vele jaren geleden eigenlijk de zee was? Dat verklaart de huidige zoutwinning in deze regio. De stadswandeling is een interessante activiteit voor toeristen en dagjesmensen, maar ook inwoners zelf steken wat op van de verhalen achter hun eigen woonplaats. Na de wandeling wordt er koffie geserveerd in het museum. De wandeling begint om 14.00 uur.

Aanmelden
De kosten voor de stadswandeling bedragen 5,- euro per persoon of 2,50 euro voor donateurs van het museum. Aanmelden voor de wandeling is wel gewenst en kan door te bellen naar 074 – 259 42 16 of te mailen naar info@museumhengelo.nl.