Hart van Hengelo - Hof van Twente

11 oktober 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 11 oktober 2019


'Anders' is ook gewoon in Hengelo!

HENGELO - "Anders is ook gewoon in Hengelo!" Met deze pakkende slogan staat deze week seksuele diversiteit en acceptatie volop in de aandacht in Hengelo. Het is namelijk de Coming Out Week; in het kader van de Coming Out Dag deze vrijdag.

In Nederland hechten we een grote waarde aan tolerantie en acceptatie wat betreft seksuele diversiteit. Maar eigenlijk dekken die termen de lading niet helemaal; we moeten niet denken in termen als vakjes en vooroordelen. Iedereen moet kunnen zijn wie ze willen zijn, liefhebben wie ze lief willen hebben. Toch is het belangrijk om stil te staan bij dit thema; acceptatie is namelijk helaas niet altijd een gegeven. Zo krijgen LHBTI'ers helaas nog te vaak te maken met onbegrip en discriminatie.

De vlag gaat uit
Om in ieder geval ook een zichtbare uiting te doen op dit vlak gaat deze vrijdag weer de regenboogvlag uit op vele locaties in Hengelo. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en sociaal veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. Claudio Bruggink, wethouder Diversiteit: "Als gemeente Hengelo vinden wij het heel belangrijk dat iedereen kan zijn wie ze willen zijn. Daarom zijn wij een Regenbooggemeente."

Coming Out Week
Deze hele week, tot en met zondag, vinden er in Hengelo verschillende activiteiten plaats. Zo toont het LED-scherm aan de voorkant van Metropool een foto van de regenboogbank als aankondiging van de Hengelose Coming Out Week. Tijdens deze week brandt de straatverlichting in de Pastoriestraat, op de Markt en in de Enschedesestraat in regenboogkleuren. Bij diverse organisaties maar ook enkele horeca-bedrijven in de binnenstad gaat eveneens de regenboogvlag uit. De HeArtGallery aan de Drienerstraat 35 toont tot en met 23 oktober de expositie 'Young & Gay'. Gratis te bezoeken dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur. In de bibliotheek is deze hele week de LHBT-literatuurtafel voor volwassenen én jeugd/jongeren. Kijk ook op: www.hengelo.nl/comingoutweekhengelo

Hengelo kiest voor klantvriendelijk parkeren

HENGELO - Bezoekers hebben er een hekel aan, Hengeloërs dito. Maar voor de Twentse gemeenten is het een noodzakelijk kwaad: betaald parkeren. Niet alleen een inkomstenbron, maar ook een manier om de parkeerdruk te reguleren. De gemeente Hengelo kiest nu voor een meer klantvriendelijke aanpak van het betaald parkeren.

Het is geen geheim dat het bezoek aan de binnensteden onder druk staat. Betaald parkeren draagt in principe niet bij aan de aantrekkelijkheid van een binnenstad, maar helemaal afschaffen is simpelweg ook niet een wenselijke oplossing. De gemeente kiest nu op proef voor een klantvriendelijke benadering. Sinds 1 oktober krijgt men één keer een waarschuwing wanneer men te lang parkeert buiten de betaalde tijd. Overtreders die met hetzelfde kenteken vaker de tijd overschrijden krijgen wel parkeerboetes.

Proef
De gemeenteraad nam in juni het besluit om dit in te voeren, als onderdeel van beleid om de binnenstad aantrekkelijker te maken. Het idee kwam tot stand in overleg tussen de gemeente, ondernemers en Stichting Centrummanagement Hengelo. De proef loopt tot in het eerste kwartaal van 2020. Er komen ook andere parkeermaatregelen, zoals 'Shop & Go' parkeerplaatsen voor korte tijd, en aanpassing van de parkeertijden aan de winkeltijden. Voor het eerste moeten nog locaties vastgesteld worden en de technische inrichting.

Veel opties
Hengelo biedt automobilisten veel mogelijkheden om makkelijk te betalen voor het parkeren. Onder meer via de parkeerapp. Hiermee kan men precies betalen voor de benodigde tijd, niet te veel of te weinig.

Jaargang: 9 • Nr 344• Wk 41

De Netwerkvloer organiseert hét ondernemersevent in de Grolsch Veste

ENSCHEDE - Ondernemers uit de hele regio komen op dinsdag 5 november bijeen in de Grolsch Veste. Dan organiseert De Netwerkvloer namelijk hét ondernemersevent Een perfecte gelegenheid om te netwerken en leuke contacten op te doen.

Deelnemen aan de Netwerkvloer biedt vele mogelijkheden. Zo is er een grote diversiteit aan branches aanwezig, zowel binnen als buiten uw bedrijfstak. Dankzij een goede begeleiding voor en tijdens het ondernemersevent haalt u het meeste uit deze bijeenkomst. U maakt meteen deel uit van een effectief zakenplatform.

Programma
Deelnemers aan het ondernemersevent kunnen deelnemen aan diverse plenaire kennissessies en er zijn diverse inspirerende sprekers geboekt voor deze middag. Ook staan in totaal vijf contactmomenten met andere ondernemers gepland. Het ondernemersevent heeft een 'all inclusive' concept, inclusief lunch en diner. U kunt zich zo volledig en zorgeloos richten op de presentatie/acquisitie van uw bedrijf, producten en diensten tijdens het evenement.

Brede bekendheid
Om het ondernemersevent breed onder de aandacht te brengen bij zoveel mogelijk ondernemers is ook een uitgebreide social media campagne opgezet. Dit ter ondersteuning van uw uitnodigingen aan zakenrelaties om óók het evenement te bezoeken. Verder is er op 28 oktober, een week voorafgaand aan het evenement, een exposantenavond met sprekers en de mogelijkheid om kennis te maken met mede-exposanten. U kunt verder deelnemen aan de landelijke community op het platform voor ondernemers dat de Netwerkvloer heeft.

Aanmelden
Kijk voor meer informatie over de Netwerkvloer en het ondernemersevent op: www.denetwerkvloer.nl/informatie of voor aanmelding: www.denetwerkvloer.nl/deelnemen

Mijn naam is Anne Lodewijkx en ik geef in november zowel een workshop als een 4-delige cursus met als onderwerp 'Verder komen door los te laten'. Naast docent bij de Volksuniversiteit heb ik een eigen praktijk.

In mijn eigen praktijk voor organising (opruim-coaching) en persoonlijke begeleiding speelt loslaten, of eerder het niet kunnen loslaten, een grote rol. En natuurlijk gaat het om meer dan alleen spullen. Ook om verloren of zieke dierbaren, beperkende overtuigingen, stress, piekergedachten of een leefsituatie die sterk in verandering is. Het is mijn passie om mensen te helpen om in beweging te komen, zodanig dat ze door los te laten, ruimte maken voor zichzelf. Met een groter bewustzijn van je eigen manieren van niet-loslaten, krijg je meer grip op en balans in je leven. Zodanig dat je meer kunt genieten. En wie wil dat nu niet? Hierin noem ik mijzelf grappend ervaringsdeskundige: met voorbeelden uit mijn eigen leven kan ik goed illustreren wat wél en wat niet ondersteunend werkt.

Mijn werkstijl is heel intuïtief en bevat onder andere NLP-invloeden, energetisch werk, visualisaties en lichaamswerk. Allerlei werkvormen die kunnen bijdragen aan het loslaten van al wat niet meer dient, heb ik onderzocht, ondergaan en draag ik graag over. Half juli dit jaar rond ik mijn healing opleiding af en het is mijn wens om naast intuïtieve coaching en organising, healing te integreren in mijn praktijk. Want loslaten en healing zijn nauw met elkaar verbonden. Wat wil hetgeen dat jij niet los kunt laten jou vertellen? Dat is nagenoeg altijd iets wat in jou gezien, gevoeld én geheeld wil worden.

Anne Lodewijkx
www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Column

Sanderink


We woonden aan de Twistveenweg in het buitengebied van Enschede-Zuid en onze woonboerderij stond te koop. Reden voor menigeen om op zondagmiddag een ritje te maken en eens te kijken wat daar te koop stond. "Daar staat al een hele tijd een auto.", zei Margriet, "Volgens mij zit er ook iemand in." "Ik zal eens kijken.", zei ik en ging naar buiten. Zo'n vijftig, zestig meter voor de boerderij stond een Opel in de berm, een goede middenklasser, nieuw. Achter het stuur Gerard Sanderink. Ik liep naar hem toe en hij stapte uit. We gaven elkaar een hand en hij begon vragen te stellen over het huis. Ik nodigde hem uit en hij ging mee naar binnen. We hebben hem een snelle rondleiding door het huis gegeven. Later is hij nog eens met zijn vriendin langs geweest, die wij toevallig kenden. Hij heeft toen een bod uitgebracht, maar dat werd niks.

Enkele maanden later kocht hij een boerderij in de buurt. Die staat nu op instorten; de helft van het dak is al naar beneden gekomen en ook de schuren zijn niet al te best. Dat is jammer, want er zitten enkele authentieke elementen in, die als de boerderij in elkaar stort verloren gaan. Het bewust verwaarlozen van de boerderij is eeuwig zonde en bovendien verboden. Gemeente treedt op.

Gerard Sanderink staat vandaag (zaterdag 5 oktober) uitgebreid in de Tubantia. Niet met een interview zoals je zou verwachten, maar met een totaalverhaal, dat hij voor publicatie toegezonden heeft gekregen, maar waarop hij niet gereageerd heeft. In het verhaal wordt hij neergezet als een excentriekeling en dat is hij natuurlijk ook, maar daar zijn er meer van. Hoe ver gaat je privacy en heeft een rijk mens minder rechten op dat gebied, dan een ander? Gerard is een bekend persoon in deze regio, maar betekent dat, dat hij dan maar tegen publiciteit moet kunnen?

Stel dat je een eenvoudig burger bent, met een excentrieke hobby op het gebied van entertainment. Mag een journalist hierover schrijven? Niet zonder toestemming van betrokkenen lijkt mij. Nu heeft Sanderink zelf tijdens een rechtzitting een suggestie op het gebied van seks gedaan. Daarom zal een journalist zich vrij voelen om dat ook in een verhaal op te nemen. Je moet het niet willen Sanderink is de rijkste man van Overijssel en zijn imperium staat misschien wel op instorten. Dat betekent dat zijn leven op instorten staat. Als we nu afspreken dat de Overijsselse pers niet meer dat ene zinnetje over seks publiceert, dat Tubantia en RTV Oost dat ene zinnetje uit hun bestanden wissen, dat Sanderink niet meer daarover praat met wie dan ook, dat hij tot een deal komt met oud-werknemers, dat hij de boerderij in Enschede opknapt of verkoopt aan iemand die verplicht wordt het op te knappen, dan kan misschien de natuurlijke orde zich herstellen in Overijssel. Nu klopt het niet meer.

Gaat u mee naar de supermarkt in Borne?

BORNE - Een bezoekje aan de supermarkt is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Wanneer mensen op leeftijd raken of door andere oorzaken slecht ter been zijn, gaat een bezoekje aan de supermarkt vaak niet meer. Gelukkig is er de lokale boodschappendienst die kan helpen.

Zelf je boodschappen doen is voor veel mensen belangrijk; zelf bepalen wat er in je mandje komt en praten met mensen. Het betekent veel voor mensen wanneer een vrijwilliger de tijd zou nemen om met hen naar de supermarkt te gaan. Het Steunpunt Mantelzorg in Borne verzorgt de boodschappendienst, in samenwerking met Albert Heijn. Vrijwilligers die willen rijden krijgen een vergoeding voor de onkosten en kilometers en bij de supermarkt staat de koffie klaar. Het is bijzonder dankbaar werk.

Meer informatie
Bent u geïnteresseerd om af en toe als vrijwilliger te helpen? Of zoekt u iemand om met u mee te gaan? Neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg via 085-773 172 of mail aanmelden@siztwente.nl

Goors Historisch Museum extra open

GOOR - In verband met de reünie van het 100-jarige Apollo en de Herfst Fiets4daags Hof van Twente is het Goors Historisch Museum een aantal keren extra open.

Tijdens de Apollo reünie en receptie, bij café de Ster, op zaterdagmiddag 12 oktober is het museum open van 13.30 - 18.00 uur. Ook tijdens de jaarlijkse Hof van Twente Herfst Fiets4daagse zijn de openingstijden uitgebreid. Op dinsdag 15, woensdag 16 en donderdag 17 oktober is het museum ook tussen de middag geopend. Naast expositie '100 jaar Apollo Goor' is in het museum de vaste collectie te bekijken met onder andere een grote maquette van Goor anno 1560, een mooie collectie knipmutsen, authentieke 18e-eeuwse weefgetouwen en archeologisch vondsten. De Apollo expositie loopt nog tot en met 31 december 2019. Kijk ook op: www.historischgoor.nl

Maandag 14 okt. 10.00 uur

Eawn klaang mág,
mer dán an de pinne roekn!

Herfst Mega Sale bij Mango Almelo/Hengelo

ALMELO - De herfst komt er weer aan. De eerste herfsttinten zijn inmiddels zichtbaar. Een mooi moment om er lekker op uit te gaan voordat de winter haar intrede doet. Momenteel profiteert u bij Mango Mobility Twente van spectaculaire kortingen om het najaar te vieren.

Tijdens de Mega Sale van 16 tot en met 19 oktober heeft Mango Mobility Twente mooie kortingen op scootmobielen en scooters, maar ook op de nieuwe rollators en rolstoelen. Bovendien ontvangt u ruim 20 procent korting op alle handige accessoires zoals regencapes. U bent van harte welkom voor een uitgebreide kennismaking om de scootmobielen of andere hulpmiddelen uit te proberen.

Veilig de winter door
Bij de aftrap van de Mega Sale op 16 oktober komt er bovendien ook een ervaren ergotherapeut langs. Deze geeft van 14.30 tot 16.00 uur uitleg over waar u op moet letten, de goede afstelling van uw scootmobiel en hoe u veilig de weg op kunt. U kunt een gratis advies krijgen van de ergotherapeut, maar aanmelding vooraf is wel nodig. Dit kan via telefoonnummer: 0546-45 32 96.

Wintercheck
Net als met de auto en andere vervoersmiddelen krijgt ook de scootmobiel het zwaarder te verduren tijdens de wintermaanden. Om ervoor te zorgen dat u veilig en zonder zorgen op pad kunt in de winter, is het verstandig om een wintercheck uit te laten voeren. Mango Moibility Twente draagt namelijk ook zorg voor het onderhoud aan uw scootmobiel. Bij deze uitgebreide, GRATIS controle kijken zij onder meer naar de verlichting, elektra, het stuurhuis, de wiellagers en de profieldiepte en spanning van de banden. Belangrijke onderdelen voor de veiligheid op de weg én de betrouwbare inzet. Mocht er iets mis zijn dan kunt u dit tegen de geldende tarieven laten repareren. Mocht het niet lukken om zelf te komen dan kan de scootmobiel ook opgehaald worden voor deze controle; de kosten hiervoor bedragen dan wel 25 euro.

Aanmelden
Wegens de grote drukte is het noodzakelijk om u aan te melden voor deze wintercheck. Bel hiervoor eveneens met 0546-45 32 96. Mango Mobility Twente is gevestigd aan de Einsteinstraat 8a, 7601 PR in Almelo. Kijk ook op: www.mangomobility.nl/almelo of www.scootmobieltwente.nl

Wout Brama weer op het veld

ENSCHEDE - Wout Brama stond na ruim vijf maanden afwezigheid zaterdagavond weer op het veld voor FC Twente. De aanvoerder begon in de basis tegen Sparta Rotterdam (2-1) . De middenvelder is blij terug te zijn.

"De laatste vijf á zes weken heb ik voluit getraind en ik voel me op dit moment ontzettend fit. Ik heb geen last meer van mijn blessure. Uiteraard zijn er pijntjes, maar het zou vreemd zijn als je als 33-jarige zonder pijntjes zou spelen, maar de pijn van mijn blessure voel ik niet meer", aldus Brama.

Gelijkspel?
Brama denkt dat tegen Sparta een gelijkspel verdiend was geweest. "Ik denk dat een gelijkspel terecht zou zijn geweest. Na rust konden we meer druk zetten en wisten we zelf ook meer te creëren. Uiteindelijk levert dat alleen niets op. Het is duidelijk dat er nog voldoende werk aan de winkel is. De komende twee weken moeten we gebruiken om er straks weer te staan." Joel Drommel was in de eerste helft een echte sta in de weg voor de thuisploeg. Met enkele goede reddingen onderscheidde de doelman van FC Twente zich tegen Sparta (2-1). "Of ik goed heb gespeeld heeft achteraf geen enkele waarde wanneer je verliest. Je wilt het team op sleeptouw nemen en helpen een resultaat te behalen en dat is niet gelukt. Voor rust speelden we niet goed, na rust was het een stuk beter. Uiteindelijk scoort Sparta in de slotfase en staan wij met lege handen."

Pedicure-congres bij medisch centrum De Kievit

HENGELO - Maar liefst 175 pedicures uit heel Nederland waren op vrijdag 4 oktober te gast bij het pedicure-congres in Hengelo. Het Voetencentrum Wender organiseerde dit bij Medisch Centrum De Kievit.

Voetcentrum Wender heeft haar hoofdvestiging in De Kievit, met daarnaast ruim 200 andere vestigingen door heel Nederland. Bij medisch centrum De Kievit kan men terecht voor totale voetzorg. Zo zijn hier podotherapeuten en pedicures gevestigd, maar ook schoenenzaak Kievit Schoenen, orthopedisch schoentechnici van Voetmax Orthopedie en Schoenmakerij Van den Hoek zijn hier te vinden.

Programma
Het pedicure-congres had dit jaar als thema: 'Ontdek Beweging'. De deelnemers werden ontvangen door grondlegger Ed Wender die de dag opende. Vervolgens konden de pedicures deelnemen aan diverse workshops. Er waren diverse sprekers aanwezig die aansluiten bij het thema; waaronder sportarts Bas Veger die in ging op fysieke belasting op het gebied van sport. Andere workshops gingen over onder meer werkhouding door Lisan Scharenborg. Peter Bruinewoud van schoenenmerk Lowa was aanwezig om een workshop te geven over wandelschoenen. Sportpodotherapeuten Tim en Jesper toonden het innovatieve Sportlab, waar de prestaties van (top)sporters verbeterd worden.

Optimaal bewegen
Speciale aandacht was er voor het optimaal bewegen, onder meer bij het sporten. Sporten zoals hardlopen en actief wandelen hebben immers een grote impact op de voetgezondheid. Door een goede loopanalyse en behandeling door sportpodotherapeuten kunnen veel blessures voorkomen worden. In het nieuwe pand is ook een eigen hardloopspeciaalzaak gevestigd, waar zij het beste advies op het gebied van sportschoenen kunnen geven.

Kennis opdoen
Voor de deelnemende pedicures was het een mooie gelegenheid om meer vakkennis op te doen. Dit legt weer een belangrijke basis voor het uitstekende advies en vakkundige behandeling waar de professionele pedicures voor staan. Voetencentrum Wender en de diverse deelnemende bedrijven en organisaties kijken dan ook terug op een zeer geslaagd congres.

Unhide All & Embodied Lines

DIEPENHEIM – Met trots presenteert Kunstvereniging Diepenheim twee nieuwe tentoonstellingen.

De Nederlandse kunstenaar Gerbrand Burger heeft het hoofdgebouw naar zijn hand gezet met zijn eerste solotentoonstelling "Unhide All". In het Drawing Centre is de groepstentoonstelling "Embodied Lines" van Uli Kürner (D), Nicole Wendel (D), Katrina Brown (UK) en Liesje van den Berk (NL) te bewonderen.

Unhide All
De titel is ontleend aan digitale schetsprogramma's waarin het commando "unhide all" de structuren en constructies achter digitale simulaties ineens zichtbaar maakt. Digitale programma's, de manipuleerbaarheid van het oppervlak en de kunstmatigheid van objecten zijn enkele van de vele inspiratiebronnen van de kunstenaar.

Embodied Lines
In de groepstentoonstelling Embodied Lines zijn tekeningen bijeengebracht waarin de ervaring van het fysieke lichaam centraal staat. Hoe kan een fysieke handeling of lichamelijke sensatie in een beeld worden omgezet en gecommuniceerd? Deze vraag voedt de uiteenlopende artistieke praktijken van de vier deelnemers. Allen verkennen zij via het tekenen het lichamelijke en andersom.

Geopend
Beide expositiegebouwen, aan de Grotestraat 17 en Kuimgaarden 1 te Diepenheim, zijn geopend van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur, vanaf 1 november gelden de openingstijden van 12.00 tot 16.00 uur. De Herfsttentoonstellingen zijn tot en met zondag 5 januari 2020 te bezichtigen. Kijk voor meer informatie op www.kunstvereniging.nl.

Violenmarkt HCH

HENGELO - Deze zaterdag 12 oktober zal de Hengelose Christelijke Harmonie (HCH) voor de 23e keer haar jaarlijkse violenmarkt organiseren.

Op deze violenmarkt zullen meer dan 30 kleuren winterharde Deltaviolen en mini-violen aanwezig zijn. Uiteraard is ook de benodigde potgrond te koop. Mede door deze financiële actie kan de contributie van de leden van de HCH laag gehouden worden. De markt zal gehouden worden op het plein voor de Thaborkerk, Gerrit Peusscherstraat 1 te Hengelo. Vanaf 09.00 uur is iedereen van harte welkom om een keuze te maken uit het ruime aanbod. De violenmarkt eindigt om 14.00 uur.

Extra bijdrage Borne met laag inkomen

BORNE - Gezinnen die rond moeten komen van een laag inkomen kunnen in Borne onder specifieke voorwaarden een extra financiële bijdrage ontvangen.

Wie in Borne woont en langer dan drie jaar onafgebroken een inkomen op bijstandsniveau heeft kan één keer per jaar een individuele inkomenstoeslag krijgen. Cliënten die bekend zijn bij de afdeling Werk en Inkomen en die aan de voorwaarden voldoen, krijgen eind deze maand automatisch een aanvraagformulier toegestuurd. Wie geen uitkering van Werk en Inkomen ontvangt maar bijvoorbeeld een laag salaris op bijstandsniveau heeft, kan ook in aanmerking komen. In dit geval moet u de toeslag zelf aanvragen. De voorwaarden voor deze regeling zijn te vinden op de website www.borne.nl ; zoek hier naar 'inkomenstoeslag'. Deze bijdrage kan helaas niet met terugwerkende kracht aangevraagd worden; doe dit dus op tijd om het niet mis te lopen.

De Klup zoekt veel chauffeurs

HOF VAN TWENTE - De Klup Twente heeft een nijpend tekort aan vriendelijke chauffeurs die haar deelnemers willen halen en brengen. De oorzaak van het tekort is tweeledig; de vrijwilligersorganisatie voor mensen met een beperking biedt steeds meer activiteiten en groeit daardoor gestaag, maar kampt ook met ziekte in het team van chauffeurs. Wilt u helpen? Neem dan contact op met Jolanda Overdorp. Jolanda@deklup.nl


De activiteiten van De Klup Twente trekken meer dan 1.000 mensen met een beperking. Zeker voor de deelnemers die buiten Almelo wonen geldt dat ze niet op eigen gelegenheid naar het Meester Siebelinkhuis of andere locaties kunnen komen. Daarom heeft De Klup haar eigen vervoersdienst met vier busjes voor 8 personen. De bussen worden bestuurd door een team van zo'n 25 vrijwillige chauffeurs. Een aantal heeft 'vaste' ritten, de rest vormt een invalpool en neemt ritten over waar nodig in de gemeenten Almelo, Wierden, Rijssen-Holten, Hellendoorn, Borne, Hof van Twente, Tubbergen en Twenterand. De maximale reisduur van de ritten is ongeveer 2 uur.

Chauffeurs gezocht!
De Klup Twente zoekt met spoed nieuwe mensen - vrouwen en mannen - die de bussen willen besturen, overdag en of in de avonduren. Ze kunnen zelf aangeven waar hun voorkeur naar uitgaat: vaste ritten op vaste tijden of invallen. Kandidaten moeten maar aan drie voorwaarden voldoen: plezier hebben in het besturen van een klein busje, vriendelijk zijn en in het bezit van een rijbewijs B. Opgave en meer informatie: Jolanda Overdorp 06 14 46 52 88

Succes voor Gerrit Bosch

BORNE - Een bewogen weekend voor de Bornse Dam Vereniging. Voor de bekercompetitie nam Gerard Santen revanche.

Ditmaal won hij afgetekend van Jelle Jepma. Bennie Vetketel moet nog even warm draaien. Hij nam een verkeerde afruil die geen afruil bleek te zijn en Willem Buschers won overtuigend. Dat deed Jan Bosch ook tegen Marinus Freriks. Er werd ook voor de onderlinge gespeeld. Succes was er nu ook voor Fons ten Broeke. Hij won van Peter Behrens. Het taaie veteranen partijtje tussen Leo Springer en Tonnie Keijzer ging vakkundig richting remise. Bart Venneker liet zich opsluiten in de kettingstelling van Gerrit Bosch en dat leidde onvermijdelijk tot schijf- en partij verlies. Nico Rosink en Michiel Hagreis hielden elkaar keurig in evenwicht. Yuen Wong miste de winst tegen Henk de Lange. In het eindspel beschikte Henk nog over een remise brengend offertje. Op de zaterdag speelde het Bornse landelijke team uit tegen Hijken DTC 3. Borne was torenhoog favoriet maar moest uiteindelijk berusten in een teleurstellend 10-10 gelijkspel. Een groot rating surplus is geen garantie voor succes. Verlies was er voor Roelof Jan de Haan, maar een grote tegenvaller was het onverwachte verlies van de toch doorgaans sterk spelende Gertjan Kolsté. Winst was er nog wel voor Frank Eektimmerman en er was een fraaie winstpartij voor nestor Leo Springer.

Uitslagen beker:
J.Jepma-G.Santen 0-2
B.Vetketel- W.Buschers 0-2
M.Freriks- J.Bosch 0-2
Onderlinge:
D. Oude Egberink- J.Moorman 0-2
N.Rosink- M.Hagreis 1-1
Y.Wong- H. de Lange 1-1
P.Behrens- F. ten Broeke 0-2
B.Venneker- G.Bosch 0-2
T. Keijzer- L.Springer 1-1

Korting op Salentein wijnen bij Breukers Dranken in Boekelo

BOEKELO - Breukers Dranken in Boekelo is een waar begrip in de regio, met een bijzondere passie voor wijn en whisky. Zij laten u graag kennismaken met een uitgebreide selectie bijzondere wijnen, bieren en destillaten die hier ook te proeven zijn.

In oktober bieden zij een leuke actie aan op de bekende Bodegas Salentein topwijnen uit Argentinië. Ter gelegenheid van de Military in Boekelo én het 20-jarig bestaan van Salentein ontvangt u bij aankoop van twee dozen van zes Salentein wijnen één fles Salentein Sparkling cadeau. U kunt hierbij zelf individuele wijnen kiezen uit Salenteins assortiment, mits u in totaal 12 flessen koopt.

Breed assortiment
Breukers Dranken heeft het volledige assortiment van Bodegas Salentein wijnen op voorraad. Deze zijn uiteraard ook te proeven in het eigen proeflokaal. Zo maakt u kennis met de Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot en Malbec wijnen die Salentein produceert.

Kortingsactie
In oktober en november heeft Breukers Dranken een aantrekkelijke kortingsactie ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van Salentein. U koopt dan een doos met zes wijnen voor de 'proostprijs' van 69,95 euro. Normaliter betaalt u bij Breukers Dranken voor de Barrel Selection wijnen 12,95 euro per fles (Adviesprijs: 14,95 euro).

Proeverij
Op 16 en 17 november organiseert Breukers Dranken een Najaarsproeverij. In het proeflokaal kunt u kennismaken met een uitgebreide selectie wijn, bier en gedestilleerd. Ook zijn er tafels specifiek met alcoholvrije dranken. Vroeger nog een niche-product, maar tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor dit segment. De kwaliteit van alcoholvrije dranken is steeds beter, waardoor u altijd kunt genieten. Ook wanneer u bewust kiest voor een alcoholvrije drank. Aanmelden voor de proeverij kan via de website van Breukers Dranken, www.breukersdranken.nl

Kom langs
Breukers Dranken is gevestigd aan de Beckumerstraat 73 in Boekelo. Dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op: www.breukersdranken.nl of op Facebook: BreukersDranken

Onderzoek naar knelpunten op A1/A35 rond Azelo en Buren

HENGELO/BORNE - Het Rijk, de provincie Overijssel, Regio Twente en de gemeenten Almelo, Borne, Hengelo en Tubbergen hebben onderzoek laten doen naar de knelpunten rondom de knooppunten Azelo en Buren op de A1/A35.

Bij beide knooppunten zorgen het hoge verkeersaanbod, de rijstrookwisselingen en grote snelheidsverschillen steeds vaker voor onveiligheid en daarnaast ook voor files in de spits. In het onderzoek zijn de knelpunten en alle mogelijke oplossingsrichtingen voor korte en lange termijn maatregelen verkend. Hierbij is gekeken naar allerlei maatregelen om dit te verbeteren. Ook de aansluitende provinciale en gemeentelijke wegen in de directe omgeving, die samen een alternatief bieden bij drukte en stremming van de Rijkswegen, zijn meegenomen in het onderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek worden dit najaar besproken met minister Van Nieuwenhuizen. Vooruitlopend daarop start onder leiding van provincie en gemeenten de uitwerking van de westelijke randweg tussen Almelo en Hengelo in een tracéstudie.

Verkeersveiligheid
Tussen de knooppunten Azelo en Buren kruist het verkeer op de A1 vanuit Deventer naar Oldenzaal/Duitsland met het verkeer op de A35 vanuit Almelo naar Enschede en omgekeerd. De vele rijstrookwisselingen voor doorgaand vracht- en autoverkeer en de verschillen in snelheid zorgen voor ongevallen en files. Op het wegvak tussen Almelo en knooppunt Azelo en op het gecombineerde wegvak A1/A35 rond de knooppunten Azelo en Buren is het ongevalsrisico (aantal ongevallen per miljard voertuigkilometer) meer dan twee maal zo hoog als het landelijk gemiddelde. De afgelopen drie jaar waren er 455 ongevallen op het traject, waarvan 18 met letsel.

Internationale route
De A1/A35 ligt midden in Twente en wordt druk bereden door regionaal, nationaal en internationaal vracht- en autoverkeer. Het is de internationale route van Rotterdam/Amsterdam naar Berlijn, Noord-Duitsland, de Baltische staten en naar Scandinavië.

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering?

TWENTE - Uiterlijk 12 november hebben alle verzekeraars hun nieuwe zorgpolissen en bijbehorende premies bekendgemaakt. Tot het eind van het jaar kunt u uw huidige verzekering opzeggen om met ingang van 1 januari 2020 over te stappen. Overstappen kan een flinke besparing opleveren.

De dekking van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald, deze is dus voor elke verzekering hetzelfde. Wel zijn er verschillen in de manier waarop zorg wordt vergoed, zo kunt u kiezen voor een naturapolis of een restitutiepolis. In het eerste geval worden rekening direct door de verzekeraar betaald. In het tweede geval moet u de rekening vaak eerst zelf betalen, daarna dient u een declaratie in bij uw verzekeraar. Houd er in alle gevallen rekening mee dat zorgverleners niet met iedere verzekeraar een contract hebben. De basispremie die verschillende verzekeraars rekenen kan dan ook sterk verschillen.

Collectieve verzekering
Binnen bepaalde bedrijven of beroepsgroepen is het mogelijk om te profiteren van een voordelige collectieve verzekering. Ook de Twentse gemeenten bieden tegenwoordig collectieve zorgverzekeringen aan, specifiek voor inwoners met een laag inkomen. Deze hebben vaak een relatief uitgebreide dekking, waar ook regelmatig het eigen risico meeverzekerd is.

Overstappen
Het is tot en met 31 december mogelijk om de zorgverzekering te wijzigen. De oude verzekering moet dan voor 1 januari opgezegd zijn. Hierna heeft men nog tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het oriënteren op een nieuwe verzekering kan op vele manieren. Zo zijn er diverse vergelijkingssites te vinden die in ieder geval een uitgangspunt bieden. Het is belangrijk om de dekking en kosten van aanvullende verzekeringen goed door te nemen. Zo kan een aanvullende verzekering voor u van specifiek belang zijn, bijvoorbeeld omdat u als sporter vaker gebruik maakt van fysiotherapie of door uw medische geschiedenis vaker gebruik moet maken van specifieke zorgaanbieders of medicamenten.

Wees de winterdip de baas

TWENTE - De dagen worden al weer merkbaar korter en de bomen kleuren weer oranje. Het najaar kent zo zijn knusse kanten maar ook zijn ongemakken. Zo hebben meerdere mensen last van een winterdip tijdens de herfst en winter waarbij zij zich lusteloos en wat somber kunnen voelen. Hoogste tijd dus voor wat handige tips om die winterblues de baas te zijn!

De belangrijkste oorzaak van een winterdepressie is toch wel het gebrek aan licht. Doordat de dagen korter worden en de lichtsterkte van de zon afneemt, kan onze biologische klok ontregeld raken. Een winterdepressie is een gevolg van deze verstoring van het natuurlijke dag- en nachtritme. Doordat de dagen donkerder worden kan het zijn dat er meer melatonine wordt aangemaakt waardoor u zich sneller slaperig voelt. Andere verschijnselen van een winterdepressie zijn prikkelbaarheid, meer behoefte aan slaap, somberheid en een toename van de eetlust. Ook kan men tijdelijk minder behoefte hebben aan sociale contacten en last hebben van een slechtere concentratie.

Winterdip aanpakken
Ga naar buiten, dat is toch wel het belangrijkste als naar de tips wordt gekeken. Geadviseerd wordt om bijvoorbeeld de fiets in plaats van de auto te pakken als u ergens heen moet. Ook sporten en bewegen kunt u vooral tijdens de donkerdere dagen het beste in de buitenlucht doen. Tevens wordt geadviseerd vooral in de ochtend naar buiten te gaan omdat er dan relatief meer 'blauw' in het licht zit, dit remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

Lichttherapie
Daarnaast is het ondergaan van speciale lichttherapie een optie. Hierbij wordt men gedurende een paar opeenvolgende dagen, bij voorkeur in de ochtend, blootgesteld aan wit licht van een hoge intensiteit. Bij sommige mensen valt er 's winters in de ochtend te weinig licht in de ogen om de productie van melatonine te stoppen, lichttherapie zorgt er in dit geval voor dat de concentratie van melatonine in het bloed verlaagd wordt. De behoefte aan slaap en ook andere klachten kunnen hierdoor afnemen. Het overwegen waard als de winterdip u flink te pakken heeft.

Overijssel goed op weg met AED-netwerken

HENGELO / BORNE - De Overijsselse gemeenten zijn al goed op weg om een dekkend AED-netwerk te realiseren. Met name Hengelo en Borne hebben al een uitstekende dekking van deze levensreddende apparatuur. Toch valt er nog veel winst te behalen; volgens de Hartstichting zijn door heel Nederland nog zo'n 5.000 AED's nodig om het land 'hartveilig' te maken.

Nederland is in snel tempo op weg naar een dekkend netwerk van AED's en burgerhulpverleners die via 112 kunnen worden ingezet bij een hartstilstand. Dat stelt de Hartstichting op basis van de toename van het aantal 24/7 beschikbare en aangemelde AED's. Op dit moment zijn dat er bijna 20.000, tegen vorig jaar ruim 15.000. Een groei van ruim 30%. Voor een dekkend netwerk zijn nu nog ruim 5.000 AED's extra nodig. De Hartstichting roept daarom mensen op om hun woonwijken hartveiliger te maken door samen met buurtbewoners een AED aan te schaffen.

Overijssel
Van de ongeveer 1.900 AED's die in Overijssel zijn aangemeld, is 73 procent 24 uur per dag beschikbaar. Veel plaatsen zijn al goed op weg voor een sluitende dekking en hebben hier en daar nog enkele AED's nodig. Voorbeelden daarvan zijn Hengelo en Borne. De meeste hartstilstanden vinden in en rond het huis plaats (70 procent). Daarom is het belangrijk dat er in woonwijken voldoende dag en nacht beschikbare AED's zijn, die kunnen worden ingezet via reanimatie oproepsysteem HartslagNu. De Hartstichting roept buurtgenoten op om samen een crowdfunding te starten voor een AED in de buurt. Mee info is te vinden op hartstichting.nl/aed.

Grotere dekking nodig
Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als je direct 112 belt en binnen 6 minuten begint met reanimeren en een AED inzet. De gemiddelde responstijd van een ambulance is 8 tot 10 minuten. Via HartslagNu, het landelijk oproepsysteem voor reanimatie dat is gekoppeld aan 112, worden mensen die in de buurt van een slachtoffer zijn, opgeroepen om te komen reanimeren. Deze zogenoemde burgerhulpverleners kunnen reanimeren en hebben zich aangemeld bij het oproepsysteem. In het oproepsysteem staan ook AED's geregistreerd die door burgerhulpverleners gebruikt kunnen worden. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuten sneller bij het slachtoffer dan de ambulance.

Heracles verslaat FC Emmen en wint zo al vier van vijf duels

Foto: Stan Wissink

ALMELO - Heracles Almelo heeft afgelopen weekend gewonnen van FC Emmen. Op Erve Asito waren de Almeloërs met 2-0 te sterk. Cyriel Dessers was in de eerste trefzeker en zag in de tweede helft Keziah Veendorp een eigen doelpunt maken.

In de beginfase waren er voor beide ploegen wat kleine kansen. De eerste grote mogelijkheid kwam op naam van Joey Konings, die zijn poging door Dennis Telgenkamp over het doel getikt zag worden. Ook Robin Pröpper was niet veel later nog dichtbij. Op een voorzet van Silvester van der Water brak Cyriel Dessers uiteindelijk de ban.

Sterk Heracles
Heracles bleef de bovenliggende partij. In de tweede helft werd het spel beloond met een tweede treffer. Een voorzet van Lennart Czyborra werd door Keziah Veendorp achter zijn eigen doelman gewerkt. Heracles Almelo kreeg meer en meer ruimte, maar ondanks enkele kansen liep de score niet verder uit. De winst betekende voor Heracles Almelo de vierde in vijf wedstrijden. De ploeg van trainer Frank Wormuth bezet met 14 punten uit 9 wedstrijden de zevende plaats op de ranglijst en speelt na de interlandperiode een uitwedstrijd tegen Feyenoord.

Heraclieden nu veel als jeugdinternational op pad

ALMELO - Mauro Junior, Orestis Kiomourtzoglou, Lennart Czyborra, Navajo Bakboord gaan de komende periode als international op pad. Mauro Junior is opgenomen in de Olympische Selectie van Brazilië, de onder 23. Orestis Kiomourtzoglou maakt voor het eerst deel uit van de selectie van Duitsland onder 21. Czyborra behoort tot de selectie van Duitsland onder 20. Navajo Bakboord is opgeroepen door bondscoach Bert Konterman van Nederland onder 20.

Brazilië onder 23 speelt op donderdag 10 oktober een vriendschappelijke wedstrijd tegen Venezuela. Vier dagen later, op maandag 14 oktober, volgt een eveneens vriendschappelijk duel tegen Japan. Beide wedstrijden worden gespeeld in Brazilië. Duitsland onder 21 speelt in deze interlandperiode twee uitwedstrijden. Donderdag wacht een duel in en tegen Spanje onder 21. Daarna reist de ploeg door naar Bosnië en Herzegovina, waar op dinsdag 15 oktober wordt gespeeld tegen de onder 21. Duitsland onder 20 speelt op donderdag 10 oktober thuis tegen Polen. Op zondag 13 oktober staat een uitduel tegen Zwitserland op het programma. Nederland onder 20 speelt op donderdag 10 oktober tegen Portugal. Maandag 14 oktober staat een uitwedstrijd tegen Polen op het programma.

Heracles Almelo eSports Tournament

ALMELO - Heracles eSports organiseert op zondag 20 oktober het Heracles eSports Tournament. Dit is het eerste grote FIFA20-toernooi van Heracles Almelo. De BusinessClub van Erve Asito wordt omgebouwd tot FIFA20-arena.

Heracles eSports Tournament is een FIFA20-toernooi op de PlayStation 4 voor jong én oud. Wil jij jouw skills laten zien aan Bryan Hessing, team Heracles eSports en de rest van eSportend Nederland? Geef je dan op! Het toernooi begint zondag de 20e om 12.00 uur en duurt ongeveer tot 18.00 uur. Op grote schermen wordt de wedstrijd Feyenoord – Heracles Almelo vanaf 16.45 uur uitgezonden. Opgeven voor dit toernooi kan via heracles.nl/esports en in de FanServiceShop van Heracles Almelo op Erve Asito.

Cinekid Hoftour

HOF VAN TWENTE - Vorig jaar was de Hof van Twente een festival rijker. De vier podia in de gemeente draaiden in het kader van de Cinekid Hoftour voor kinderen tussen de 3 en 14 jaar een viertal prijswinnende films.

Tijdens de tweede editie van dit festival is in Delden, Diepenheim, Goor en Markelo opnieuw een kwartet films te bewonderen dat de strenge selectie van de Amsterdamse keurmeesters doorstond. In veel gevallen worden de vertoningen gecombineerd met creatieve randactiviteiten en lekkere versnaperingen. Alle films zijn toegankelijk voor €3,- per persoon (kind of volwassene), de maakactiviteiten zijn gratis voor filmgangers. Vertoningen worden gehouden in de Reggehof in Goor en De Pol in Diepenheim. Kijk voor het volledige programma en tijden op: www.visithofvantwente.nl/agenda

Educatief deel
Om de reikwijdte van het festival verder te vergroten, is een aantal pilotscholen bereid gevonden om een educatieve vertaalslag te ondergaan. Bovenbouwklassen worden in een van de theaters ontvangen om Wallay te kijken en ter cinematografische verrijking is er lesmateriaal voorhanden om ook in de klas aan de slag te gaan.

Infopunt digitale overheid Hengelo

HENGELO - Onlangs is het Informatiepunt digitale overheid geopend in Bibliotheek Hengelo. Daarin is Bibliotheek Hengelo één van de 15 'kopgroep-bibliotheken' in Nederland.

Bij het informatiepunt digitale overheid kan iedereen terecht met vragen over de overheid. Steeds vaker worden zaken bij de overheid digitaal geregeld, niet iedereen kan even goed overweg met de computer en het internet. Denk bijvoorbeeld aan vragen over: DigiD, belastingen & toeslagen (zorg- huur- of kinderopvangtoeslag), de AOW, werk of uitkering, inburgering, rijbewijs, zorg, studiefinanciering of verkeersboetes.

Kom langs
Bij het informatiepunt luisteren ze naar vragen en denken ze mee. U krijgt direct informatie of ze verwijzen door naar de juiste organisatie. Het informatiepunt digitale overheid is elke maandag en dinsdag geopend van 09.00 tot 16.00 op de tweede verdieping in Bibliotheek Hengelo stad. Een afspraak maken en lid zijn van de Bibliotheek is niet nodig. De hulp is gratis.

11 / 16

Na 10 jaren was het op!

Tegenwoordig staan we niet raar te kijken als een beetje auto meer dan 10 jaren meegaat. De zogenaamde Youngtimerregeling die de Belastingdienst toestaat voor ondernemers, is om die reden vandaag de dag dan ook uiterst populair. Voor slechts 35% bijtelling over de dagwaarde van een youngtimer van de zaak, ouder dan 15 jaar, kun je op jaarbasis voordelig rondrijden. En dan gaat het toch vaak om luxe premium auto's die ook momenteel nog makkelijk op kunnen boksen tegen een beetje moderne middenklasser. Niet gek!
In de jaren '60 en '70 zou dat een stuk minder logisch zijn geweest. Destijds was het na maximaal 10 jaren wel gedaan met je Datsun Cherry, Opel Kadett of Honda Civic. Motoren die meer dan 100.000 kilometers hadden volgemaakt waren wel zo'n beetje afgeschreven, de carrosserie vaak vol roest. De auto kon naar de sloop. Misschien herinnert u zich nog wel het programma Tros Kieskeurig, waarin presentator Hein van Nievelt de rubriek 'Het wrak van de weg' presenteerde. Daarin stond een wat beteuterde consument centraal die een mooie occasion had gekocht, die achteraf compleet doorgeroest bleek te zijn en door de veren hing. Het item eindigde dan bijna altijd met het wrak dat door een pers tot schroot werd verwerkt. Daarbij vergezeld met de tune uit een liedje van het Cocktail Trio, "Die zien we nooit meer terug!"
Het is dan ook niet zo gek dat je vandaag de dag van slechts enkele merken nog regelmatig exemplaren rond ziet rijden. Denk dan bijvoorbeeld aan een Volkswagen Kever, een Volvo Amazone of een stevige oude Mercedes. Een Toyota Corolla, een Fiat Ritmo of een Simca 1000 zie je vrijwel niet meer of het moet een goed geconserveerd exemplaar zijn dat door een echte liefhebber al die jaren in een schuur is vertroeteld. En stel jezelf dan nog eens de vraag in welke auto jouw ouders reden in die jaren en of je daarvan nog exemplaren ziet rondrijden in 2019. Bij het weerzien geeft dat vaak mooie herinneringen, toch?

Auteur:
Pieter Hof uit Boekelo is Saabliefhebber en lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV. Facebook.com/twentsesaabvrienden en Facebook.com/HAVmedia. Foto: WikiMarco / publiek domein

Renault verbetert de ZOE

TWENTE - Zeven jaar geleden introduceerde Renault het model ZOE. Dit elektrische model wist uit te groeien tot de bestverkochte elektrische auto van Europa. Toch heeft Renault nog verbeterpunten ontdekt en deze aangepast, ondanks dat blijft het een betaalbaar model.

Zo heeft de nieuwe ZOE een 52 kWh-batterij en daarmee kunt u tot 395 km afleggen volgens de WLPT. Op technisch gebied is de ZOE niet alleen aangepast met een andere accu, maar ook kan er op meer manieren opgeladen worden; 22 kW AC-laden en 50 kW DC-laden. Verder is de nieuwe ZOE uitgerust met een 100 kW sterke elektromotor.

Foto: JEAN-BRICE LEMAL0683664150jean

In- en exterieur
Het interieur is grondig vernieuwd. Het instrumentarium is geheel opnieuw ontworpen. In het interieur zijn ook 100% gerecyclede materialen toegepast voor de stoelbekleding en delen van gerecycled polypropyleen volgens de principes van de circulaire economie.
De nieuwe ZOE heeft een modern design met vanaf de basisversie al LED-koplampen en achterlichten, die een 75% grotere lichtopbrengst bieden dan halogeenlampen, terwijl het energieverbruik vergelijkbaar is. De laadopening is verborgen achter het grote logo van Renault aan de voorkant

Meer zien
De Renault ZOE is verkrijgbaar vanaf € 25.390,- (batterijhuur) of € 33.590,- (batterijkoop). Wanneer u meer wilt zien van de Renault ZOE en de innovaties die zijn toegepast, zoals het Renault Easy Link multimediasysteem, gaat u naar uw dealer. De dichtstbijzijnde vindt u makkelijk via www.renault.nl. U moet nog wel even wachten tot eind oktober van dit jaar.

Serieus doel: Elk nieuw model in een elektrische variant

TWENTE - Peugeot maakt weer een stap voorwaarts in het bereiken van dit doel met de 508 HYbrid en de 508 SW HYbrid.

De 508 HYbrid en de 508 SW HYbrid hebben een krachtige nieuwe plug-in hybrid-motor met in totaal een vermogen van 225 pk. De CO2-uitstoot is respectievelijk 29 en 30 gram per kilometer, de laagste op de markt van hybride voertuigen. De actieradius bij 100 procent elektrisch rijden is respectievelijk 54 en 52 kilometer.

De motoren
De 508 HYbrid en de 508 SW HYbrid combineren een PureTechmotor met 180 pk en een elektromotor met 110 pk. Bij gebruik van beide is het maximaal vermogen 225 pk. De elektromotor wordt van energie voorzien door een accu met een capaciteit van 11,8 kWh. Deze accu is op te laden in minder dan 1 uur en 45 minuten met een Wallbox.

Uitvoeringen
De hybride uitvoering komen beschikbaar als Blue Lease Allure, een rijkelijjk uitgerust middengamma, de Blue Lease GT Line, een sportieve versie, en de Blue Lease GT, een exclusieve versie met onder andere Alcantara bekleding in de kleur Gris. En ondanks de hybride-uitvoering is er niets ingeleverd op de (bagage)ruimte.

Bestellen
In Frankrijk zijn de Peugeot 508 HYbrid en de 508 SW HYbrid al te bestellen, later dit jaar ook in andere Europese landen. Uw dealer vindt u snel via www.peugeot.nl

MG keert terug op Nederlandse markt bij Van Mossel

TWENTE - Het merk MG keert terug op de Nederlandse markt. De Van Mossel Automotive Groep zal als dealer fungeren voor de terugkeer van het merk met nieuwe, honderd procent elektrische auto's.

Het MG van nu is wel heel anders dan het MG van toen. Het originele 'Morris Garages' verdween 15 jaar geleden van de Europese markt. Sinds 2005 is het merk in handen van SAIC Motor in China. Dit bedrijf produceert jaarlijks ruim 7 miljoen auto's, waarmee het de op zes na grootste fabrikant ter wereld is.

Terugkeer
Nederland en Noorwegen kunnen als eerste kennismaken met het nieuwe MG. Binnen Nederland is Van Mossel de exclusieve dealer. Het bedrijf is er trots op om deze betaalbare elektrische auto's in Nederland te mogen leveren. Van Mossel voegt hiermee het 25-ste automerk toe aan de portfolio.

Eerste auto
Binnenkort is de eerste auto online te bestellen via www.vanmossel.nl/mg. Klanten kunnen straks de auto's ervaren bij twee Van Mossel locaties en ruim 60 locaties dragen zorg voor service en onderhoud. Bij de lancering van de MG ZS EV zijn twee varianten beschikbaar, de comfort en luxury. De comfort is leverbaar vanaf 29.990 euro en de luxe variant vanaf 31.990 euro. De MG ZS EV is dit jaar nog leverbaar, waardoor deze valt onder de voor leaserijders zeer gunstige 4 procent bijtelling. Frank Meijer, Director Sales & Marketing SAIC Motor Europe: "De verkenning die we met Van Mossel hebben gevoerd heeft geleid tot vertrouwen in deze samenwerking."

De Honda e is onweerstaanbaar

TWENTE - De ontwikkeling van een geheel nieuw model kost tijd. Bij de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technieken wordt niets aan het toeval overgelaten. Alles wordt uitvoerig getest, voordat u ervan kunt genieten. Zo ook bij de Honda e.

Al in oktober 2017 maakte Honda iedereen nieuwsgierig met het prototype tijdens de IAA van Frankfurt. Onlangs was de Honda e eindelijk in het echt te aanschouwen en waarom Honda de verkoopverwachting verdubbeld heeft, was overduidelijk.

HONDA E: THE PERFECT BALANCE OF EFFICIENCY AND PERFORMANCE FOR URBAN COMMUTING

Retro
De elektrisch aangedreven Honda e heeft een retro-look, maar is helemaal van deze tijd. Honda is bij de ontwikkeling begonnen bij de basis. Het chassis is zo ontworpen dat de Honda e een uitzonderlijk bestuurbaarheid heeft en u zult versteld staan van de wendbaarheid en het rijcomfort. Dat het zwaartepunt van de Honda e laag ligt, de gewichtsverdeling gelijkmatig is en de achterwielaandrijving draagt hier zeker aan bij.

Honda Sensing
Honda heeft al meerdere modellen uitgerust met Honda Sensing. Door middel van sensoren wordt u ondersteund tijdens het rijden met actieve rijstrookcorrectie, verkeersbordherkenning en een remsysteem dat u waarschuwt en de snelheid verlaagt wanneer een aanrijding dreigt. Verder zorgen een adaptieve en intelligente actieve snelheidsregeling ervoor dat u op een ingestelde snelheid blijft rijden, maar er wel geanticipeerd wordt op bijvoorbeeld een voorganger die vertraagt of een automobilist die tussen u en uw voorganger wil invoegen. Daarna wordt weer versneld naar de ingestelde snelheid. Maar de Honda e heeft meer dan alleen de Honda Sensing. Zo wordt u ook gewaarschuwd wanneer de auto voor u optrekt en de noodrem treedt in werking wanneer u langzaam rijdt en dreigt in botsing te komen met een object of persoon.

Dashboard
De Honda e is uitgerust met een zeer opvallend dashboard. Vijf beeldschermen op een rij geven de bestuurder alle informatie die nodig is. De buitenste schermen dienen als buitenspiegels en een 8.8 inch TFT scherm toont informatie over onder andere vermogen en laadstatus. Daarnaast zijn er twee onafhankelijk bedienbare LCD-touchscreens voor onder andere navigatie en multimedia.

Meer ontwikkeling
Het zal nog even duren voordat u de Honda e ziet rijden en datzelfde geldt ook voor de nieuwe Honda Jazz. Op de Tokyo Motor Show van 24 oktober tot en met 4 november gaat Honda de vernieuwde Jazz tonen aan het publiek. Iets helemaal geheim houden is onmogelijk, dus er is al wel het nodige over de nieuwe Jazz bekend. Zo is de benzinetank weer onder de voorstoelen geplaatst, waardoor er meer gespeeld kan worden met de achterbank en de bagageruimte. Ook is inmiddels bekend dat de Jazz in Europa alleen verkrijgbaar wordt met hybride-aandrijving.

Land Rover Discovery Sport ook als Launch Edition

TWENTE - Met de nieuwe Land Rover Discovery Sport bent u klaar voor alle mooie avonturen in het leven. De nieuwste generatie van deze compacte, veelzijdige Land Rover is nu leverbaar in een aantrekkelijke Launch Edition. Een comfortabele, praktische auto met een fantastisch design en toonaangevende technologische innovaties.

De nieuwe Land Rover Discovery Sport stelt de bestuurder en passagiers centraal. Met een hoogwaardig en ruim interieur dat praktisch in te delen is. Met maximaal 1.794 liter bagageruimte neemt u met gemak elke combinatie van passagiers en bagage in alle vormen en maten mee. Een innovatieve aandrijflijn met Mild Hybrid-technologie gekoppeld aan krachtige, zuinige en schone motoren zorgen voor goede prestaties met een lage uitstoot en brandstofverbruik. Dankzij de uitstekende all-terrain capaciteiten en uitgebreide veiligheidssystemen hebt u altijd een vertrouwd gevoel met ongeëvenaarde controle, waar uw avontuur ook heen gaat.

Launch Edition
Land Rover viert de introductie van de nieuwe Land Rover Discovery Sport met een unieke Launch Edition. Naast de uitgebreide standaarduitrusting biedt deze onder meer LED-mistlampen voor, elektrische achterklepbediening, 12-voudig elektrisch verstelbare en verwarmbare voorstoelen, stoelbekleding in generfd leder, navigatie, 18" lichtmetalen velgen, Apple CarPlay en luchtkwaliteitssensor voor de climate control. Kiest u voor de R-Dynamic versie dan geniet u ook van een glazen panoramadak, 18" lichtmetalen velgen in Gloss Black en een ionisatiesysteem voor extra reiniging van ventilatielucht.

Nu leverbaar
De Land Rover Discovery Sport Launch Edition is nu leverbaar vanaf 62.990 euro op basis van de D150 turbodiesel-motoroptie. De P200 turbo benzine-motoroptie begint bij 68.490 euro. De R-Dynamic uitvoering begint bij 66.990 euro met D150 turbodiesel-motoroptie en vanaf 72.490 euro voor de P200 motoroptie.