Hart van Hengelo - Hof van Twente

15 juni 2018

Hart van Hengelo - Hof van Twente 15 juni 2018


Bennie Wilmink zet volgende stap in Hengelo

Foto: Rene Molendijk

HENGELO - Autobedrijf Bennie Wilmink heeft deze week een belangrijke volgende stap gezet voor de toekomst van het bedrijf. De nieuwe vestiging in Hengelo is namelijk afgelopen maandag geopend.

De nieuwe vestiging heeft enkele vertrouwde gezichten; het personeel van de vestiging in Azelo verhuisde namelijk mee naar de locatie aan de Hölterweg 49. De vestiging in Azelo zelf is nu gesloten. Met in totaal drie vestigingen in Hengelo, Almelo en Enschede kunnen zij klanten straks optimaal bedienen. De Hengelose vestiging voert het merk Mitsubishi. Veel Hengeloërs die al eens eerder een Mitsubishi kochten zijn bekend met de uitstekende service en vakmanschap van de Azelose medewerkers. Bennie Wilmink bouwt graag een goede band op met haar klanten. Naast de verkoop van auto's gaat dit namelijk veel dieper: ook voor uw onderhoud, reparaties en andere zaken omtrent uw auto moet u immers terecht kunnen bij een betrouwbaar adres. Zo zorgen zij er in de moderne, goed uitgeruste werkplaats voor dat eventuele werkzaamheden aan uw auto snel en vakkundig uitgevoerd worden. Zo is Bennie Wilmink ook al goed ingespeeld op de moderne ontwikkelingen; het bedrijf is door Mitsubishi als één van de eerste dealers in Europa aangewezen als geselecteerd Battery Repair Center voor hybride- en volledig elektrisch aangedreven voertuigen zoals Mitsubishi's nieuwe Outlander PHEV. Naar verwachting zal ook in Twente de elektrische auto steeds populairder worden de komende jaren.

Brede dienstverlening
Naast de reguliere verkoop kiezen ook steeds meer klanten voor andere opties zoals private lease. Ook bij Bennie Wilmink is een duidelijke verschuiving zichtbaar; klanten willen wel graag de mobiliteit van een eigen auto, maar zónder zorgen. U betaalt alleen een vast laag bedrag per maand, waar al het onderhoud, reparatie, verzekering, wegenbelasting en BPM inbegrepen is. U betaalt slechts de benzine. Autobedrijf Bennie Wilmink laat u graag kennismaken met de nieuwe vestiging in Hengelo. Een feestelijke opening volgt in september. Kom alvast langs aan de Hölterweg 49 in Hengelo. Ook de digitale showroom van Bennie Wilmink is vanaf 11 juni volledig vernieuwd en in een modern jasje gestoken. Kijk ook op: www.benniewilmink.nl

Hengelo neemt afscheid van wethouder Elferink

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft dinsdag officieel afscheid genomen van wethouder Marcel Elferink. Met een afscheidsreceptie bij buitenplaats De Houtmaat werd stilgestaan bij zijn afscheid als wethouder, hoewel hij wel in de gemeenteraad blijft als raadslid. Ook een goed moment om terug te blikken op de resultaten.

Elferink trad aan als wethouder na de verkiezingen van 2014. Hij was toen geen vreemde in de politiek; hij nam al sinds 2010 zitting in de gemeenteraad, als fractievoorzitter van het CDA. Hij nam de afgelopen vier jaar enkele zwaardere portefeuilles op zich, met wisselend succes. Zo was hij verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid, binnenstadsontwikkeling, wonen en volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. In de gemeentelijke aankondiging van zijn afscheidsreceptie liet de scheidend wethouder weten: "Ik kijk dankbaar terug op een boeiende periode waarin ik met veel mensen heb mogen samenwerken. We hebben met elkaar Hengelo en omstreken weer wat mooier mogen maken. En daar wil ik iedereen graag heel hartelijk voor bedanken."

Resultaten
Op het gebied van duurzaamheid noemt de wethouder de realisatie van projecten zoals het nieuwe Watertorenpark en het actieplan Nieuwe Energie Hengelo als mooie resultaten. Bij woningbouw zorgde hij samen met marktpartijen voor de bouw van meer woningen en aanpak van leegstand vastgoed.

Uitdagingen
Dat hoge bomen ook nog wel eens wat wind vangen toonde Elferink ook aan de afgelopen vier jaar. Vorig jaar lag hij onder vuur door zowel factoren binnen als buiten zijn eigen partij. Zo zegde ProHengelo het vertrouwen in de wethouder op naar aanleiding van onder meer te weinig daadkracht op het dossier binnenstadsontwikkeling, maar ook op dossiers als ruimtelijke ordening en duurzaamheid waren er tegenslagen. Uiteindelijk was het einde aan zijn wethouderschap te danken aan het CDA-verlies bij de verkiezingen - hoewel een tweede termijn als wethouder gezien deze uitdagingen niet een garantie was. De voormalig wethouder toont zich er nuchter onder; hij gaat weer aan de slag in de raad met een andere uitdaging.

Jaargang: 8 • Nr 280 • Wk 24

Nieuwe look voor webshop Inkt toner Hengelo Centrum

HENGELO - Inkt toner Hengelo Centrum (ITHC) is al jaren het adres voor al uw cartridges en printerbenodigden. Dit jaar bestaat ITHC 14 jaar en ook hun webshop heeft een nieuwe look gekregen.


Met de nieuwe look en indeling van de webshop is voor de klant de online winkelervaring nog beter geworden. Met een nog overzichtelijkere inrichting van de webshop kunt u de producten die u zoekt nog makkelijker vinden.

Fris blauw
Met een frisse uitstraling en een overzichtelijk keuzemenu vindt u op de webshop snel wat u zoekt. Zowel voor laserprinters als inktjetprinters vindt u de juiste cartridges op de webshop. In het assortiment vindt u diverse tonercartridges, inktcartridges en plottercartridges van diverse merken. Onder andere de merken Kyocera, HP, Xerox, Ricoh, Dell en Epson behoren tot het ruime assortiment. De producten voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en zijn zeker zo goed als het origineel, alleen tegen een lagere prijs. Weet u niet welke cartridge u moet hebben voor uw printer? Dan kunt u telefonisch contact opnemen of eventueel langskomen in de winkel in Hengelo. Vanwege het succes van de webshop krijgt u bovendien de hele maand juni 10% korting op de aankoop van inktcartridges of tonercartridges in de webshop! Heeft u nog nieuwe cartridges nodig? Profiteer dan nog deze maand!

Òf kom langs!
Naast op de webshop kunt u ook terecht in de winkel van ITHC in Hengelo voor advies, onderhoud en technische ondersteuning. De medewerkers staan u graag te woord en voorzien u van de beste oplossing voor uw printer tegen de voordeligste prijs!

Ik ben Sumei Shang en ik geef vanaf 10 oktober de beginnerscursus Chinees/Mandarijn bij de Volksuniversiteit in Hengelo.

Ik ben afkomstig uit Xi'an. Dat is een grote stad in het midden van China. Daar ben ik geboren, getogen en afgestudeerd. Ik ben in het bezit van een bachelor diploma Pedagogische Opleiding van de Shaanxi Normal University en heb veel ervaring op kunnen doen in het lesgeven als docent. Sinds 1993 woon ik in Nederland. Ik heb ervaren dat er veel culturele verschillen bestaan tussen China en Nederland en heb me verdiept in de verschillen tussen de Chinese en Nederlandse taal. De Chinese taal is heel anders dan de westerse talen, vooral het schrijven. Om Chinees te leren richt ik me eerst op de spraak. Ik leer mijn cursisten stap voor stap de fonetische tonen en zinnen. Later komt de basis van het schrift, het leren van de Chinese karakters. Door het leren van de Chinese taal komen de cursisten ook direct in contact met de cultuur, omdat taal en cultuur fundamenteel met elkaar verbonden zijn.

Als snelgroeiende economie begint China steeds meer de aandacht van het westen en Nederland te trekken. Veel Nederlandse ondernemers en individuen hebben laten merken dat zij erg geïnteresseerd zijn om zaken doen in China. Cultuur en taal blijken echter vaak een groot obstakel te zijn. De Volksuniversiteit vormt een platform dat kans biedt voor geïnteresseerden om deze taal te leren. Ik ben erg blij met dit platform en dat ik met mijn cursus bij de Volksuniversiteit kan bijdragen aan het bouwen van een brug tussen Nederland en China.

Sumei Fan-Shang
www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Column

Lans

Dat ik dit nog mag meemaken. Ik ga een lans breken voor de ambtenaren van de gemeente Enschede, want er gebeuren rare dingen op het stadhuis. Het college van b. en w. is demissionair. Een duur woord voor "in de wachtkamer zitten, totdat er een opvolger is gevonden." Dat is niet abnormaal na verkiezingen. Maar het werk gaat gewoon door en dit betekent de zoveelste bezuinigingsronde. Tegelijkertijd wordt er onderhandeld over een nieuw college en dat betekent dat de belangen van de collegeleden soms tegengesteld zijn. Wethouders die denken terug te komen, schermen hun portefeuille af en houden hun kruit droog voor een volgende bezuinigingsronde en wethouders, die zeker weten dat ze niet terugkomen hebben geen behoefte hun collega's wijzer te maken en de huidige voorstellen te verdedigen. Maar demissionair zijn betekent niet dat je alleen een stoel warm. Je werkt gewoon op het stadhuis en blijft verantwoordelijk voor het gevoerde beleid, ook voor een bezuiniging. Ambtenaren zijn loyaal en komen met 91 voorstellen; van minder potloden aanschaffen tot een greep uit het budget van de mantelzorg. De voorstellen zijn officieel niet ter besluitvorming in b. en w. geweest en er is dus geen b.en w.-standpunt over voorstellen, die het college zelf heeft gevraagd en ingeleverd. Natuurlijk hebben de collegeleden de voorstellen uit hun eigen portefeuille gezien, voordat die werden ingediend; kunnen ze mogelijk later gebruiken. De "ambtelijke" voorstellen werden vorige week maandag in de Stedelijke Commissie behandeld en de vraag was: "Wie gaat de voorstellen verdedigen?" De eerst aangewezene is de wethouder van Financiën, maar die legde de verantwoordelijkheid neer bij het hoogste bestuursorgaan van de gemeente; de gemeenteraad. "U heeft het zo gewild, dus doen we het zo.", sprak de wethouder, "Maar ik kan u wel vertellen dat dit niet het lijstje van het college zou zijn geweest. Dat zou er heel anders hebben uitgezien." Een mes in de rug van de ambtenaar. Ten eerste; over alles wat de gemeente doet, kan altijd verantwoording worden afgelegd door b. en w. Er is altijd een collegelid verantwoordelijk. Ten tweede, een demissionair college moet het strikt noodzakelijke doen en is daar zeker op aanspreekbaar. Een demissionair college kan zelfs weggestuurd worden door bijvoorbeeld een motie van wantrouwen. Maar wat er maandagavond gebeurde was dieper. In het voorstel met de 91 bezuinigingen staat dat het college geen standpunt in wil nemen. Werkweigering, college en raad laten de ambtenaar er voor opdraaien. Als je geen beslissing wilt nemen, leg dat besluit aan de raad voor. Kunnen ze je nog ontslaan. Een demissionair college dient zichzelf weg te cijferen en te denken aan het algemeen belang en niet aan spelletjes waar anderen slachtoffer van kunnen worden. En daar ligt een taak voor de burgemeester. Want wat er gebeurd is, is niet integer. Als door omstandigheden het niet mogelijk is normaal te functioneren als gemeentebestuur, of er is sprake van onwil of sabotage, dan dient hij in te grijpen. Er is trouwens een simpele oplossing voor dit probleem; zittende wethouders niet mee laten onderhandelen over nieuwe colleges. Scheelt gegarandeerd een hoop ellende.
Jan Visser

Fanfare Festival

HENGELO - Op zaterdag 23 juni organiseert het Twents Fanfare Orkest (TFO) uit Hengelo het Twents Fanfare Festival in de Bethelkerk.

Samen met vier andere fanfares uit onze regio, namelijk Wilhelmina (Almelo), Amicitia (Tilligte), Levenslust (Fleringen) en Concordia (Sibculo), wordt deze dag gezamenlijk muziek gemaakt, maar speelt ook ieder orkest afzonderlijk twee nummers die worden beoordeeld door de overige dirigenten. Het doel van dit festival is naast een gezellige muzikale dag, meer bekendheid te geven aan de blaasmuziek en de fanfare muziek in het bijzonder. Tevens is deze dag een manier om de contacten tussen de verenigingen te verbeteren en misschien te komen tot een jaarlijks evenement. Het programma bestaat 's morgens uit het instuderen van de gezamenlijke nummers en 's middags speelt vanaf 13.30 uur elk orkest twee nummers die worden beoordeeld. Ter afsluiting spelen de orkesten om 16.45 uur samen nog een aantal nummers. 's Middags zijn belangstellenden vanaf 13.30 uur van harte welkom. De toegang is gratis.

Kennedymars was een mooie uitdaging

HENGELO - De Kennedymars van Hengelo was afgelopen zaterdag een mooie uitdaging. Ruim 275 deelnemers verschenen aan de start van deze mooie wandeltocht, die door de warmte wat uitdagend was.

Het was warm voor de tijd van het jaar, wat zeker voor de liefhebbers mooi was, maar voor velen ook nog wel een uitdaging. Gelukkig was er onderweg voldoende verzorging geregeld langs de ruim tachtig kilometer lange wandelroute. Er waren dan ook niet veel uitvallers bij de finish op het sportpark van ATC '65. Voorafgaand aan de tocht was er voldoende waarschuwing voor de wat extremere temperaturen. De organisatie had daarom ook al wat voorzorgsmaatregelen genomen met het inrichten van extra waterposten. Ook gingen de lopers lekker vroeg van start - het je-moet-het-maar-willen tijdstip van 5 uur - waardoor de hitte nog wel meeviel. Veel lopers hebben al vaker meegelopen met de Kennedymarsen en andere lange tochten, waardoor ze wel een en ander gewend zijn qua uitdagend weer. De organisatie van de Kennedymars kijkt met tevredenheid terug op deze lustrumeditie. Naast de grote mars organiseren zij ook nog diverse andere leuke wandeltochten van wisselende lengte.

Wieze leu zeent zo ewörden
duur zich te verwoondern.

Maandag 18 juni 10:00 uur

Veel overlast door eikenprocessierups

Foto: Tabitha Sijnja

HENGELO - Bij de gemeente Hengelo komen momenteel erg veel meldingen binnen over de eikenprocessierups. In heel de stad zitten de eikenbomen vol met rupsen. Oppassen dus, want de brandharen van deze rups kunnen klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen en luchtwegen veroorzaken.

De gemeente Hengelo verdelgt niet alle nesten, maar bestrijdt de rups alleen op plaatsen waar veel mensen komen. Melden bij de gemeente? Tot nu toe zijn er in 2018 al ruim 574 meldingen binnengekomen. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar waren dat er 'slechts' 43. In heel 2017 waren er 309 meldingen. Een forse toename dus.

Melding maken
Inwoners kunnen hun melding doorgeven via de BuitenBeter app of het formulier 'Melding Openbare Ruimte' op www.hengelo.nl. De gemeente registreert de melding in het systeem, maar inwoners krijgen ge´e´n individuele terugkoppeling. In Hengelo zijn zoveel eikenbomen besmet, dat de gemeente geen waarschuwingslinten meer ophangt. Dan zou de hele stad vol linten hangen. Alleen bij de eikenbomen waar we de nesten laten verwijderen, hangen we waarschuwingslint om de boom.

Advies
Net als andere gemeenten kan de gemeente Hengelo niet alle nesten laten verwijderen. Daar is geen beginnen aan. We bestrijden de rups alleen op plaatsen waar veel mensen komen, zoals bij scholen en speelplekken. Hoe voorkomt u problemen? Gaat u naar een gebied waar de eikenprocessierups zit? Bedek dan armen, benen en hals. En ga niet op de grond zitten. Voorkom contact met rupsen, haren en nesten. Houd afstand. En leer dat ook uw kinderen. Zorg ervoor dat ook uw huisdieren niet in contact komen met rupsen en oude nesten. Ga niet zelf de rupsen bestrijden. Last van de eikenprocessierups op eigen terrein? De gemeente ruimt geen nesten op van de eikenprocessierups op particulier terrein.

Weghalen
Wie nesten op eigen terrein wil laten verwijderen, kan hiervoor een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Voorbeelden van bedrijven die kunnen helpen zijn: Groot Groener, Vossebeld Milieudiensten of Meulenbroek boomverzorging.

Meubeltentoon- stelling bij ROC van Twente

HENGELO - Net als voorgaande jaren is er ook dit keer een meubeltentoonstelling bij het ROC van Twente. Het getoonde werk bestaat uit eindexamenwerkstukken van studenten van de opleidingen meubelmaken en interieurbouw.


De meubeltentoonstelling wordt vandaag, vrijdag 15 juni, officieel geopend voor het publiek. Alle werken zijn vanaf 16.30 uur vanmiddag dagelijks te bewonderen in De Gieterij. Bezoekers zijn dagelijks welkom van 10.00 tot 22.00 uur en de tentoonstelling staat nog tot en met woensdag 27 juni. Genoeg tijd om op uw gemak een kijkje te nemen bij het werk van de volgende generatie meubelmakers en interieurbouwers die Nederland rijk is. De studenten hebben hun best gedaan om het beste uit zichzelf te halen en te laten zien aan het publiek.

Wedstrijd
Voor de studenten is dit een spannende tijd. Behalve dat het door hun geproduceerde werk wordt tentoongesteld en te bezichtigen is voor bezoekers, is er ook een wedstrijdelement in de tentoonstelling verwerkt. Tijdens de officiële opening zal ook de winnaar van deze wedstrijd bekend worden gemaakt.

Gezamenlijk
De wedstrijd en tentoonstelling zijn een gezamenlijk initiatief die stand zijn gekomen met behulp van het ROC van Twente en het Samenwerkingsverband Meubelindustrie en Interieurbouw Twente/Salland. De Gieterij zal de komende weken dan ook in het teken staan van de eindexamenwerken van deze studenten van de verschillende opleidingen.

20 jaar kunstmarkt Tuindorp

HENGELO - Komende zondag 17 juni wordt alweer de twintigste kunstmarkt van Tuindorp 't Lansink gehouden. De markt wordt gehouden rondom de prachtige vijver in het hart van Tuindorp in Hengelo.

De kunstmarkt is een fantastisch openlucht evenement waar veel mensen plezier aan beleven. Op zondag 27 mei is het kunstwerk "Trots" van de Hengelose kunstenaar Frans Zekhuis onder grote belangstelling onthuld aan de vijver. Het is het derde kunstwerk dat de Stichting Kunstmarkt Tuindorp 't Lansink rondom de vijver heeft geplaatst. Wie zondag 17 juni naar de kunstmarkt komt kan daar het mooie kunstwerk ook komen bekijken. De ambachtelijke smid Jurgen Nijhof die het kunstwerk heeft gesmeed is er ook aan het werk. Hij heeft zijn smederij dan naast het kunstwerk opgebouwd

Kunstmarkt
Van 12.00 tot 17.00 uur is de gezellige kunstmarkt. Ruim 150 kunstenaars zijn dit jaar van de partij; allemaal tonen en verkopen zij mooie kunstwerken. Het gaat om een internationaal gezelschap; naast kunstenaars uit de regio zijn er ook enkele Duitse en Belgische kunstenaars. Hun disciplines zijn zeer divers; onder meer beeldhouwers, kunstsmeden, schilders, keramiek-, textiel- en glaskunstenaars zijn van de partij. Het jaarlijkse evenement trok het afgelopen jaar duizenden bezoekers.

Terras
Er is een gezellig terras waar u kunt pauzeren en de sfeer van Tuindorp 't Lansink kunt proeven onder het genot van een verfrissend ijsje van van der Poel, een kopje koffie, een drankje of een hapje. Diverse muziek, theater en dansoptredens zullen de hele middag verzorgd worden door deelnemers van Oyfo. Ook is er een optreden van Double6, prachtige luistermuziek. Ook zal Maple Suit optreden, met een mix van warme rock. Kunstenaar Hedy Hempe zal een rietwaaierdans uitvoeren. Het Tuindorpbad houdt een gezellige boekenmarkt, waarbij de opbrengst volledig ten goede komt aan het bad. Meer informatie over deze en andere leuke activiteiten is te vinden op de website: www.kunstmarkttuindorp.nl

Open Tuinen Weekend

HENGELO - Op 16 en 17 juni wordt het Open Tuinen Weekend gehouden in Hengelo en omgeving.

Een kijkje nemen in bijzondere tuinen van particulieren kan tijdens het Open Tuinen Weekend. De eigenaren kunnen u alles vertellen over hun tuin en wie weet doet u zo nog ideeën op voor uw eigen tuin. De tuinen kunnen bezocht worden tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Voor een volledig overzicht van welke tuin op welke dag te bezoeken is, kunt u terecht op www.hengelo.groei.nl.

Zomerfair Het Geurts

HENGELO - Zaterdag 16 juni is de dag dat er bij Het Geurts weer een Zomerfair wordt gehouden.

Bij Het Geurts organiseren de vrijwilligers van de dagbesteding en werkbegeleiding een Zomerfair op 16 juni tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Er zijn tal van zelfgemaakte producten, zoals vruchtenjam, kruidencrèmes en chutneys te koop. Het is een kleine markt waar ook vrienden van het Geurts zelfgemaakte artikelen aanbieden. De Zomerfair bezoeken kan bij Erve het Geurts aan de Geurdsweg 20. De markt en open huis zijn gratis toegankelijk.

Hele kippen

HENGELO - Van een kip is veel meer eetbaar dan alleen het kipfiletje. Chez Ratatouille laat u dat zien en proeven op 23 juni.

Als van elke kip alleen de filet gebruikt wordt, wordt er veel lekker vlees verspild. Alles van de kip gebruiken is mogelijk en dat dat niet moeilijk is, kunt u zelf ervaren. Proef zelf dat de filet niet het lekkerste stukje van de kip is tijdens de workshop bij Chez Ratatouille op 23 juni tussen 14.00 uur en 17.00 uur. De workshop kost € 37,50. Meer informatie is te vinden op www.chezratatouille.nl.

Oldenzaalse Midzomernacht

OLDENZAAL - Donderdag 21 juni is het de langste dag van het jaar en daarvan genieten kan tijdens de Oldenzaalse Midzomernacht in het Kalheupinkpark.

Vanaf 20.00 uur kan er genoten worden van gedichten, muziek en cabaret in het park aan de Kalheupinklaan. Ook zal stadsdichter Dennis Kamst afscheid nemen en wordt waarschijnlijk de nieuwe stadsdichter bekend gemaakt.

Sportief Kenniscafé

BORNE/LOSSER - De gemeente Borne, de BLOS en Borne Sport houden woensdag 20 juni vanaf 19.00 uur in Sportcafé 't Wooldrik een kenniscafé voor sportbestuurders.

Uniek is dat het kenniscafé is ontstaan uit een volledige samenwerking tussen de gemeente Borne en de gemeente Losser. Bij het kenniscafé zijn dan ook besturen welkom van sportverenigingen uit zowel Borne als Losser.

Programma
De sportbestuurders krijgen uitleg over de AVG waar ook zij sinds 25 mei aan moeten voldoen. Deze toelichting over de AVG voor sportverenigingen wordt verzorgd door Marxman Advocaten. Verder is er aandacht voor verzekeringen waar sportverenigingen mee te maken hebben. Jelte Buikema van ClubZeker verstrekt informatie over sportverzekeringen en hoe het op een andere manier kan. Aansluitend is er een netwerkborrel.

Picknickconcert

OLDENZAAL - Picknickmand mee, Semper Crescendo verzorgt de muziek.


Onder de leiding van dirigent Ruud Pletting organiseert Koninklijke Muziekvereniging Semper Crescendo Oldenzaal op zondag 17 juni in Park Kalheupink/Engelse tuin een gezellig middagprogramma voor iedereen die van muziek houdt. Kom en geniet van muziek van het orkest en de drumband én uw zelf meegebrachte picknick (zonder picknick is natuurlijk ook mogelijk!).

Het Picknickconcert is ideaal voor iedereen die op een laagdrempelige en verrassende manier kennis wil maken met de muziek en de musici die hier te horen zijn. U kunt in de buitenlucht onder meer luisteren naar medleys uit de musicals Cats en Mamma Mia en de klassiekere nummers Sabre Dance - van de bekende componist Aram Khachaturian - en Hongaarse dansen van Johannes Brahms. Ook de drumband brengt nummers ten gehore, waaronder een Martin Garrix medley en enkele marsen, samen met het orkest.

Het concert begint om 14.30 uur, de toegang is gratis.

Judoschool Haagsma presteert op laatste toernooi

HENGELO - Judoschool Haagsma nam zondag in 's-Gravenzande deel aan het 14e Westland Toernooi. Het was voor de Hengelose club het laatste individuele toernooi van een zeer succesvol wedstrijdseizoen. Een seizoen waarin zowel nationaal als internationaal knappe prestaties werden neergezet. Zo was er ook zondag weer eremetaal voor de judoka's van Haagsma.

Joost Hoeks en Sven en Douwe Leushuis uit Hengelo en Ilyas Ruparelia uit Almelo belandden in de kleine finale, de strijd om het brons. Ilyas besliste deze in zijn voordeel. Waar hij ook probeerde zijn tegenstander uit balans te krijgen, het lukte net niet. Maar met zijn aanvallen was hij wel de betere judoka en de scheidsrechter wees hem als terechte winnaar aan. Luca Richardson uit Hengelo startte goed door met een uchi-mata (heupworp) een ippon te scoren op tegenstander Van der Geest. Ook de drie partijen die volgden schreef hij op zijn naam. In de finale werd hij helaas uitgeschakeld door een overname, waardoor hij net naast het goud greep. Coach Marc Haagsma: "Dit was het laatste individuele toernooi en tegelijk de laatste in de reeks van toernooien verder van huis. Je kunt wel in je eigen kringetje of eigen regio wedstrijden blijven doen, maar het is goed om jezelf ook met andere judoka's te meten, met tegenstanders die je niet zo vaak treft. Het blijkt dat we zijn opgewassen tegen de westerse mentaliteit. Volgend weekend staan we met een aantal judoka's op het NK voor teams. Een spannende afsluiting van het seizoen."

Meer groen bouwen in Overijssel

TWENTE - Er moet een grotere nadruk op duurzaamheid en groen liggen bij het bouwen van nieuwe panden. De Provincie Overijssel wil graag belangrijke stappen zetten, samen met bedrijven, maatschappelijke organisaties en gemeenten.

Groen bouwen moet een breed gedragen insteek worden. Afgelopen week kwam een brede groep betrokkenen bijeen in Zwolle om hierover te praten. Naast de Provincie Overijssel waren onder meer het Oversticht, Natuur en Milieu Overijssel en de Vogelbescherming aanwezig. Groen bouwen omvat niet zozeer dingen als zonnepanelen en isolatie, maar juist meer gericht op echte natuur. Zo kan bij de bouw van nieuwe panden direct ook een nestkast geplaatst worden voor vogels en vleermuizen. Voor zwaluwen bestaan bijvoorbeeld speciale gevelstenen. Ook nieuwe groenvoorzieningen zoals kleurrijke bloemenweides en boomgaarden dragen bij aan de biodiversiteit in een gemeente. Niet alleen voor nieuwbouw maar ook bij bestaande panden en objecten zijn er mogelijkheden om groener te werken. Een concreet voorbeeld zijn bijvoorbeeld geveltuintjes. Gedeputeerde Hester Maij van de Provincie Overijssel ziet goede kansen voor deze duurzame insteek. Bij natuur denken mensen nog vaak aan bos en heide, maar ook in steden en dorpen is veel te vinden. Zo kan dit ook helpen bij het inspelen op klimaatverandering; zo zien we vaker tropische temperaturen én heftige regenbuien in Overijssel. De bijeenkomst toonde aan dat er veel mogelijk is en dat er ook nog veel kansen blijven liggen. Zo deelde de Vogelbescherming Nederland al mooie successen over goede samenwerking met projectontwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten om vogels te helpen.

Spektakelstuk tussen Bart en Willem

BORNE - Spektakel is onlosmakelijk verbonden met de clubavonden van de Bornse Dam Vereniging. Er is altijd wel een partij die de show steelt en opvallend vaak is Willem Buschers er bij betrokken.


Ditmaal had de partij tussen Bart Venneker en Willem Buschers een hoge amusementswaarde. Er waren kansen over en weer, Bart Venneker miste eerst nog een schitterende combinatie, maar dat is geen schande voor een gewone sterveling, maar uiteindelijk ging hij toch met de winst strijken. Fons ten Broeke werd opgesloten door Tonnie Keijzer, die zijn kansen weliswaar niet optimaal benutte maar uiteindelijk toch overtuigend met beide punten naar huis ging mede doordat Fons de weg kwijt raakte, want door een meerslag finesse kwam Tonnie gratis op dam.

Remise
Marinus Bosman en de op het laatst toch nog ingedeelde Jos Moorman verzorgden samen een foutloze voorstelling en het werd dan ook remise. Henk de Lange maakte dankbaar gebruik van de kans om het spel gecompliceerd te maken en vervolgens deed Hans van der Zon een foutieve afruil en Henk brak door naar de damlijn en Hans gaf de pijp een Maarten. Jan Koerselman deed dit keer zijn naam eer aan want Jan koerste gedecideerd af op een duidelijke overwinning op Dexter Oude Egberink, die het eigenlijk aan het begin van de partij best nog wel aardig deed. Arie Hanegraaf schept er de laatste tijd duidelijk genoegen in om zijn partijen remise te spelen, want tegen Marinus Freriks leek het er toch duidelijk op dat Arie gewonnen stond, maar Arie drong niet verder aan en rookte de vredespijp.

De uitslagen:
M.Bosman- J, Moorman 1-1. W.Buschers- B.Venneker 0-2. T.Keijzer- F.ten Broeke 2-0. J.Koerselman- D. Oude Egberink 2-0. H.de Lange- H. van der Zon 2-0. M.Freriks- A.Hanegraaf 1-1

Onderscheiding voor oud-brandweerman

Wie moet een lintje ontvangen?

BORNE - Oud-brandweerman Henk Manrho heeft afgelopen zaterdag een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Henk Manrho ontving de versierselen uit handen van burgemeester Rob Welten, die voor deze gelegenheid thuis langs kwam. De heer Manrho nam na ruim 23 jaar trouwe dienst als vrijwilliger afscheid bij de kazerne van Borne. Volgens de gemeente een mens met een altijd positieve houding, altijd gedreven en die soms met gevaar voor eigen leven zich inzette voor de veiligheid van de Bornse burger. Hetgeen hem een voorbeeld vrijwilliger maakt voor vele anderen. Vrijwilligers zoals deze zijn onmisbaar om de lokale inzet van de brandweer op peil te kunnen houden.

Wervingscampagne
Wel is het vinden van dit soort vrijwilligers een steeds lastiger taak voor veel kazernes. De eisen aan vrijwilligers zijn namelijk fors strenger geworden de afgelopen decennia. De Brandweer Twente begon eind vorig jaar met een grootschalige wervingscampagne om meer vrijwilligers te vinden voor deze zeer belangrijke taak op lokaal niveau.

Trouwe fans blijven bij FC Twente

ENSCHEDE - Gedurende de seizoenkaartcampagne ontvangen we dagelijks bijzondere berichten van onze supporters. FC Twente-supporter Niek Hammer verlengde onlangs zijn seizoenkaart, ondanks dat hij woonachtig is in China, en het grootste deel van de thuiswedstrijden moet missen.

Niek Hammer (41 ) woont sinds twee jaar met zijn gezin in China en heeft bij elkaar al 28 jaar samen met zijn vader en broer een seizoenkaart van FC Twente. "Ik heb nooit overwogen om mijn kaart op te zeggen", zegt Hammer. "In Het Diekman Stadion was ik al seizoenkaarthouder en ik heb vele hoogtepunten van FC Twente mee mogen maken." In 2000 ging Hammer werken voor Hotel Okura, een Japanse hotelketen. "Dat was in Amsterdam en kon ik gewoon naar de wedstrijden van FC Twente toe. Twee jaar geleden ben ik 'getransfereerd' naar Hotel Okura in Macau waar ik als General Manager verantwoordelijk ben voor de dagelijkse leiding & bedrijfsvoering. Doordat ik nu in China werk heb ik de laatste tijd bij slechts één wedstrijd in De Grolsch Veste kunnen zijn. Nu maken familie en vrienden gebruik van mijn kaart, zie het als loyaliteit aan de club, die diep in mij verankerd zit en altijd zal blijven ongeacht waar ik op de wereld woon." Door het tijdverschil staat Hammer bij avondwedstrijden middenin de nacht op. "Dat zal komend seizoen ook zo zijn als we op vrijdagavond spelen. Het bezorgt mij een gebroken nacht, maar het maakt het wel extra speciaal om je club te volgen."

Beauty & Bubbles

OLDENZAAL - Op 22 juni kunt u deelnemen aan de workshop Beauty & Bubbles van Let's Make Up Visagie en Sjiek photo&film.

Tijdens de workshop die ongeveer 2,5 uur duurt leert u professioneel opmaken onder het genot van een glaasje bubbels en daarna volgt een profiel-fotoshoot. De avond begint om 19.30 uur en er zal onder andere aandacht besteed worden aan reiniging, kissable lips en de inhoud van de toilettas. De workshop kost € 29,50 en opgave kan via info@letsmakeup.nl.

Vliegende Stoel

HENGELO - Op vrijdag 13 juni speelt theater Vliegende Stoel twee montage voorstellingen van twee verschillende theatergroepen van Vliegende Stoel in het KAMAKtheater aan de Esrein 15.

Theatergroep Jonge Gasten speelt 1 van 7. De groep onderzoekt of 'gelukt' en 'gelukkig zijn' hetzelfde zijn. De spelers, tussen de 18 en 28 jaar oud, maakten deze voorstelling op basis van hun eigen mening.

Theatergroep Donder speelt Bagage. Hoe is het te moeten doen met de keuzes die je ooit maakte? De groep 40-plussers werkte met het thema 'kiezen' aan een korte montagevoorstelling. De voorstelling begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur wordt u ontvangen met een kopje koffie of thee. Kaarten voor deze avond kosten € 10,-. Reserveren kan via 074-2569779 of via info@kamak.nl.

Jubileum- concert

DELDEN - In 2018 bestaat de Heilige Blasiuskerk 900 jaar en dit wordt gevierd met een aantal concerten.

Op zondag 16 juni zal één van die jubileumconcerten plaatsvinden. Dit concert wordt gegeven door de Deldense solisten Maaike Dessens (blokfluit), Ellen Bouwmeester (sopraan) en Louis ten Vregelaar (orgel). Ook het koor Voices to Heaven zal zijn medewerking verlenen aan het concert. Op het programma staat onder andere 'Gloria' van Vivaldi en dit muziekstuk zal worden uitgevoerd door Maaike Dessens en Voices to Heaven. Ook Halleluja van Händel zal te horen zijn en dit stuk wordt door alle drie de solisten en het koor gezamenlijk uitgevoerd. Genieten van dit concert kan op 16 juni vanaf 20.00 uur in R.K. of Nieuwe Blasius aan de Lagestraat 76. De entree is gratis.

Taalvrijwilligers gezocht

OLDENZAAL - In Nederland wonen 2,5 miljoen volwassenen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. In Oldenzaal gaat het om zo'n 3.000 mensen. Taalvrijwilligers kunnen hen hierbij helpen.

Om duizenden volwassenen te helpen beter te lezen, schrijven, spreken en luisteren hebben we jou als vrijwilliger nodig. Als vrijwilliger kan je hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Het is een unieke, leerzame ervaring waarmee je het verschil in iemands leven kunt maken. De bijeenkomsten zijn op: ?Donderdag 13 september 18.30 - 21.30 uur. ?Donderdag 20 september 18.30 – 21.30 uur. ?Donderdag 27 september 18.30 – 21.30 uur. ?Donderdag 4 oktober 18.30 – 21.30 uur. ?Locatie: Impuls, Helmichstraat 42b in Oldenzaal. Meer weten? mail e.callar@impuls-oldenzaal.nl

Het binnenklimaat

TWENTE - De afgelopen decennia is er meer en meer aandacht gekomen voor milieu en klimaat. We zijn allemaal actief bezig om onze milieu-voetafdruk te verminderen, schadelijke uitstoot tegen te gaan, duurzame energie te gebruiken en zo de wereld een stukje schoner te maken. Maar: denkt u wel eens na over het klimaat in uw eigen woning? Veel mensen doen dit helaas nog te weinig.

Een gezond binnenklimaat is erg belangrijk voor je woongenot én je gezondheid. Bij scholen en bedrijven is dit al een groeiend thema. Immers, een gezond binnenklimaat voorkomt dat mensen ziek worden of erger nog, chronische gezondheidsklachten ontwikkelen. Maar in uw eigen woning moet u hier zelf aan werken. Het probleem van een slecht binnenklimaat wordt echter nog te vaak onderschat. Dit terwijl u toch verreweg de meeste tijd van uw leven doorbrengt in uw eigen woning. Er zijn veel factoren van invloed op de leefomgeving in de woning. Zo speelt ventilatie en luchtvochtigheid een belangrijke rol, maar ook het bestrijden van ongedierte. Wanneer het aankomt op ventilatie, luchtvochtigheid en temperatuur is het belangrijk om de balans te vinden. Wanneer dit niet lukt kunnen bijvoorbeeld schimmels en vochtplekken ontstaan, met alle gevolgen van dien. Wat kunt u doen?

Even luchten
Het goed ventileren van de woning is het allerbelangrijkste om een gezond binnenklimaat te houden. Ventileren moet eigenlijk altijd; alleen af en toe een raam open zetten is lang niet genoeg. Eigenlijk moet u 24 uur per dag ventileren om zo de lucht goed te verversen. Zo kunt u natuurlijk een raam open zetten of ventilatieroosters wanneer deze er zijn. Een belangrijk bezwaar voor veel mensen op dit vlak is dat ze dan meer moeten stoken wanneer zij volop ventileren. Dit is weliswaar feitelijk correct - ongeveer een kwart van de stookkosten gaat naar het verwarmen van frisse lucht aldus Milieu Centraal - maar de schade door slecht ventileren is groter.

Schoonmaken
Een opgeruimd huis is een gezond huis. Klinkt als een tegeltjeswijsheid, maar het is toch echt zo. Zo is stof bijzonder slecht voor de gezondheid. Regelmatig alles even afstoffen, vaak stofzuigen en beddengoed op tijd vervangen voorkomt een te stoffig huis. Wanneer u echt last hebt van stof zou het ook kunnen liggen aan uw vloer: zo houdt tapijt veel meer stof vast ten opzichte van een gladde vloer zoals hout of laminaat. Volgens het Longfonds zit er tot 15 meer allergenen in tapijt dan op een gladde vloer.

Temperatuur en vocht
De temperatuur in de woning kan ook bijdragen aan het klimaat. Hierin geldt: zoek de balans. Een wat lagere temperatuur is goed voor de nachtrust en bespaart in de kosten. Zo is een graad of 18 ruim voldoende voor de gemiddelde woning. Qua de luchtvochtigheid is het verstandig om terughoudend te zijn met luchtbevochtiging; bij te droge lucht kunt u beter extra ventileren in plaats van een luchtbevochtiger nemen, aangezien deze ook de balans kunnen verstoren.

De culinaire tuin van nu!

Foto: Merel Quekel

TWENTE - Het is bijna zomer en de lange avonden in de tuin komen er weer aan. Lekker met genieten met vrienden of familie, een wijntje en de barbecue. De nieuwe tuintrend sluit daar naadloos op aan, we gaan deze zomer namelijk voor een heuse kooktuin!

Bij de kooktuin of de culituin staat de culinaire outdoor beleving centraal. Temidden van uw eigen moestuin ontspant u aan de riante eettafel terwijl u wacht op de huisgemaakte pizza die in de steenoven wordt gebakken, klinkt heerlijk toch? Lees hier hoe u van uw tuin de perfecte culituin maakt.

Alle gemakken
De kooktuin is van alle gemakken voorzien, dat gaat veel verder dan een barbecue of een Skottelbraai. We zien uitgebreide buitenkeukens, een buitenhaard of misschien zelfs wel een steenoven voorbij komen. Qua meubilair kunt u meegaan in de industriële trend van nu en kiezen voor een mooie robuuste en grove houten tafel als eyecatcher. Maak het af met een romantisch veldboeket en gezellig dineren is gegarandeerd. Daarnaast is uw culinaire tuin natuurlijk niet compleet zonder een moestuin. Als u meer wilt dan een moestuin of er geen ruimte voor heeft, kunt u ook kiezen voor verticaal groen. Maak aan de schutting bijvoorbeeld een constructie met potjes met diverse kruiden, voilà: uw eigen kruidentuintje! Met verse kruiden maakt u uw culituin helemaal af en daarnaast staat het ook nog eens gezellig. Voeg dus eens uw eigen culinaire items toe aan uw tuin en geniet volop van de lange zomeravonden!