Hart van Hengelo - Hof van Twente

29 juni 2018

Hart van Hengelo - Hof van Twente 29 juni 2018


Vrijwilligerswerk steeds belangrijker voor Hengelo

HENGELO - De samenleving is aan het veranderen en ook de rol van de gemeente en andere overheden. De gemeente Hengelo is de afgelopen jaren steeds meer gericht op haar kerntaken, waardoor er ook meer initiatief en zelfredzaamheid vanuit de gemeenschap zelf moet ontstaan. Lokaal vrijwilligerswerk is hierbij een belangrijk aspect.

Naar schatting de helft van alle Nederlanders verricht wel eens vrijwilligerswerk en in Twente zitten we nog vaak boven de gemiddelde cijfers op dit vlak. Want in de hechte Twentse gemeenschappen beseffen we vaak donders goed dat veel voorzieningen alleen in stand kunnen blijven dankzij de belangeloze inzet van lokale vrijwilligerswerk. Iets dat door de terugtrekkende overheid en tegelijk ook de vergrijzing steeds relevanter zal worden. Willen we bijvoorbeeld lokale sportclubs behouden met betaalbare contributie dan zal iedereen ook buiten de velden actief mee moeten helpen.

Vraag en aanbod
De vraag naar vrijwilligerswerk is er dus zeker. Om lokale organisaties te helpen bij het vinden van passende vrijwilligers wordt ook dit jaar weer een Vrijwilligersmarkt gehouden. Na de succesvolle markt afgelopen jaar zal het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo dit weer organiseren. Dit jaar op vrijdag 5 oktober in wijkcentrum de Hengelose Es van 15.30 tot 18.00 uur. De Vrijwilligersmarkt heeft als opzet dat lokale organisaties zich hier kunnen presenteren bij potentiële vrijwilligers. Uit de evaluatie van vorig jaar bleek de markt daarnaast ook een bijkomend voordeel te hebben: vrijwilligersorganisaties gingen met elkáár in gesprek om zo informatie uit te wisselen. Je kunt immers veel leren van een succesvol vrijwilligersbeleid van een andere organisatie. Om de markt zo aantrekkelijk mogelijk te maken, worden vertegenwoordigde organisaties uitgedaagd een kleine workshop of demonstratie aan te bieden, maar niets is verplicht. Er is plaats voor 40 standhouders, dus wacht niet te lang. Stuur een mail naar: info@servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl onder vermelding van de organisatienaam, adres, contactpersoon, telefoonnummer en een korte omschrijving van een eventuele workshop/demonstratie/presentatie.

Maak je straat groen tijdens de Burendag

HENGELO - Op zondag 8 juli kunnen buren, buurtverenigingen, buurttuinen en andere maatschappelijke initiatieven met ondersteuning van Groene Loper Hengelo geld aanvragen bij het Oranje Fonds. Deze financiën kunnen zij inzetten om tijdens Burendag in september de omgeving te vergroenen.

Denk hierbij aan biologische bloembollen, struiken, planten, bankje, een insectenhotel of fruitbomen. Geïnteresseerden kunnen op 8 juli tussen 11.00 en 14.00 uur terecht voor ondersteuning bij Kinderboerderij 't Weusthag, van Alphenstraat 25-27, Hengelo. Onder het genot van een hapje en een drankje helpen vrijwilligers bij het invullen van het aanvraagformulier. Niet alleen organisaties, maar ook buren-initiatieven zonder rechtsvorm zijn welkom. De aanvraag moet dan met minimaal 5 buurtgenoten ondertekend worden en je dient een kopie van een recent bankafschrift mee te nemen.

Burendag
Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt. Dit jaar is Burendag op 22 september. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij buren iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Denk aan samen koken, de speeltuin opknappen, maar ook het planten van struiken of bloembollen valt hieronder. De Groene Loper Hengelo ondersteunt initiatieven die een aanvraag willen doen om tijdens Burendag de straat of buurt te vergroenen. De maximale bijdrage is 400 euro.

Bloembollenactie
Kan jouw straat wel wat meer groen gebruiken in het voorjaar? Dit jaar willen we vooral het planten van biologische bloembollen stimuleren. Deze bloembollen fleuren in het vroege voorjaar de straat op, en bieden voedsel aan bijen en hommels. Wij kunnen je helpen om een uitgebreid biologisch bloembollenpakket van 1000 bollen ter waarde van 100 euro aan te vragen. De aanschaf van deze bloembollen maakt dan onderdeel uit van je aanvraag. De bloembollen worden in de week voorafgaand aan Burendag bij een distributiepunt afgeleverd. De Groene Loper Hengelo hoopt natuurlijk op veel fanatieke deelname.

Jaargang: 8 • Nr 282 • Wk 26

Nieuwe look webshop Inkt & Toner Hengelo Centrum

HENGELO - Inkt toner Hengelo Centrum (ITHC) is al jaren het adres voor al uw cartridges en printerbenodigden. Dit jaar bestaat ITHC 14 jaar en ook hun webshop heeft een nieuwe look gekregen.


Kijk op: inkt-en-toners.nl

Met de nieuwe look en indeling van de webshop is voor de klant de online winkelervaring nog beter geworden. Met een nog overzichtelijkere inrichting van de webshop kunt u de producten die u zoekt nog makkelijker vinden.

Fris blauw
Met een frisse uitstraling en een overzichtelijk keuzemenu vindt u op de webshop snel wat u zoekt. Zowel voor laserprinters als inktjetprinters vindt u de juiste cartridges op de webshop. In het assortiment vindt u diverse tonercartridges, inktcartridges en plottercartridges van diverse merken. Onder andere de merken Kyocera, HP, Xerox, Ricoh, Dell en Epson behoren tot het ruime assortiment. Ook voor merken als Brother, Oki, Canon, Kodak, Samsung en vele anderen bent u aan het juiste adres. De producten voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en zijn zeker zo goed als het origineel, alleen tegen een lagere prijs. Weet u niet welke cartridge u moet hebben voor uw printer? Dan kunt u telefonisch contact opnemen of eventueel langskomen in de winkel in Hengelo. U wordt altijd voorzien van een passend advies.

Kom langs!
Naast op de webshop kunt u ook terecht in de winkel van ITHC in Hengelo voor advies, onderhoud en technische ondersteuning. De medewerkers staan u graag te woord en voorzien u van de beste oplossing voor uw printer tegen de voordeligste prijs. Nieuwe cartridges of andere printerbenodigdheden nodig? Kijk eens op de nieuwe webshop: inkt-en-toners.nl.

Ik ben Gerrit Rietveld en geef vanaf 16 oktober de cursus Psychologie (een aantal lezingen) bij de Volksuniversiteit. De psychologie is een fascinerende wetenschap, want psychologie studeren betekent: uitgenodigd worden tot reflexie op je binnenwereld. En deze zelfbezinning wil zeggen dat je je rekenschap geeft van de plaats die je in de wereld inneemt. Je vraagt je af wat de invloed is die je op anderen uitoefent, en die je van de anderen ondergaat. Zelfbezinning is dus bezinning op je mens-zijn. Dat houdt een heleboel vragen in, zoals bijvoorbeeld: Hoe moet ik het evenwicht bewaren tussen mijn verstand en mijn emoties, berusten de verschillen tussen de mensen op erfelijkheid of opvoeding? Wat betekent het dat een individu niet kan leven zonder de gemeenschap van medemensen? Hoever moet ik gaan in het onderdrukken van mijn natuurlijke drijfveren en het beheersen van mijn emoties? Hoe kan ik de onbewuste motieven van mijn gedrag boven water krijgen? Worden wij in al ons doen en laten gestuurd door ons brein, of hebben we ook nog een vrije wil? Ik vind deze vragen fascinerend. Ze houden me een leven lang bezig. Mens-zijn is medemens zijn. Wij zijn opgenomen in allerlei sociale verbanden. Of de psychologie nou echt iets uithaalt voor het welzijn van de maatschappij? Ik weet het niet. Maar misschien is het doel van psychologische bezinning niet een betere maatschappij, maar een enigszins fatsoenlijke, waar plaats is voor tolerantie, wederzijds begrip, waardigheid en compassie. Om aan die samenleving vorm te geven is een voedingsbodem van bezinning onmisbaar. En daar draagt de psychologie aan bij; tot in de kleinste experimentjes toe. Een psycholoog schreef eens: "De wereld wordt niet beter met de psychologie; maar ze wordt wel slechter zonder!" Ik denk dat hij gelijk heeft. En dat is een reden om met dit vak bezig te blijven.

Column

Onderhandelingen

Zo'n onderhandeling over een nieuw college is niet makkelijk. De vijf delegaties zijn in de laatste fase beland. De vertegenwoordigers van de overgebleven partijen (BBE, CU, VVD, PvdA en D66) komen op onregelmatige tijden, vooral zaterdagmorgens, gedurende al meer dan 13 weken bij elkaar en dan komen ook andere processen om de hoek kijken. Irritaties bijvoorbeeld, wanneer hetzelfde onderwerp voor de zoveelste keer aan de orde komt en uiteindelijk komt er een onverschilligheid over je heen. Je bent ook maar een mens en je kunt niet altijd scherp zijn. Terwijl dat wel moet. Den Uyl was daar een meester in. Doorpraten tot diep in de nacht, totdat alleen hij nog wist waar het overging en dan vervolgens een beslissing doordrukken. Het risico is dat je denkt dat er een beslissing is genomen, maar voor hetzelfde geld beginnen de onderhandelingen de volgende dag opnieuw over hetzelfde onderwerp. Kwaad weglopen kun je één keer doen, misschien twee keer, maar drie keer betekent het einde van jouw deelname aan de gesprekken. De onderhandelaars liggen onder vuur. Diverse organisaties en collega's zien hun kans schoon en steken onderwerpen in. Als er steeds nieuwe onderwerpen komen en er worden geen oude onderwerpen opgelost, dan kun je vergaderen tot je een ons weegt. De leider van de onderhandelingen zal op een gegeven moment geen nieuwe onderwerpen meer toelaten. Wie leidt trouwens de bijeenkomsten? Dat wil wel eens veranderen gedurende het proces. Ook de thuissituatie gaat een rol spelen. ("Pa, ga je zaterdag mee naar het voetballen?"). En de vermoeidheid speelt een rol. Die gaat niet meer weg met één morgen uitslapen. Zo blijven de komende weken hectisch en het klinkt raar, maar er kan nog van alles misgaan. De verwachting is dat de partijen deze of volgende week een akkoord kunnen sluiten. Er is ook een aantal neveneffecten buiten het onderhandelingsproces. Partijen zijn beschadigd omdat ze bijvoorbeeld niet uitgenodigd zijn voor de onderhandelingen en er wel op gerekend hadden. Zo is de SP voor de tweede achtereenvolgende keer gepasseerd bij de collegevorming. Andere partijen zijn intern verdeeld door de strijd om het kandidaatschap voor wethouder. Ik moet toegeven dat ik het knap vind dat de PvdA-leden mochten kiezen tussen twee kandidaten. De laatste keer was vier jaar geleden en ging over de plek op de kandidatenlijst voor de raadsverkiezingen van 2014. De stemming over de kandidaten verdeelde de ledenvergadering tot in de kern. De plaatselijke afdeling had er grote moeite mee en het leidde tot vele opzeggingen, onder meer van beoogd lijstrekker Laurens van Lier, die de laatste tijd veel gezien wordt binnen D66 kringen. Vorige week stelde iemand de vraag, hoe het mogelijk is dat binnen een half jaar de nieuwbakken wethouder Italiaanse schoenen draagt. Eigenlijk is de vraag:"Waarom wil men zo graag wethouder worden?" Het juiste antwoord is politiek van aard te zijn en wijst op betrokkenheid met je portefeuille en het gericht bezig zijn met de verbetering van de positie van zij die afhankelijk zijn van anderen. In werkelijkheid willen politici zo graag en dat heeft met status en macht te maken. Maar het is en blijft een hondenbaan, waar velen een moord voor zouden doen.

Ontvangt u de krant niet? Geef het door!

HENGELO/OLDENZAAL - Wekelijks valt deze krant bij u op de mat; een vertrouwde krant met het laatste nieuws, achtergronden en activiteiten. Wanneer u de krant echter niet ontvangt, horen wij dit graag van u.

Hoewel onze verspreiders en bezorgers de grootst mogelijke zorg dragen voor de aflevering van de krant gaat er wel eens iets mis. Wanneer u de krant niet ontvangt kunt u dit doorgeven via ons nieuwe platform, Spread-It. Op de website van deze krant - www.hartvanhengelo.nl of www.hartvanoldenzaal.nl - treft u bovenaan in het menu het nieuwe kopje 'Krant niet ontvangen'. Via dit formulier kunt u rechtstreeks aan de verspreider doorgeven wanneer u de krant niet ontvangt en op welk adres. Wij gebruiken deze informatie om de verspreiding nog verder te verbeteren. Na het indienen van een melding krijgt u per mail een ontvangstbevestiging. Zo weet u dat uw klacht ook echt in behandeling is.

Oplossing
Met deze nieuwe methode komen klachten sneller en rechtstreeks bij de verspreider terecht zodat deze nog sneller opgelost kunnen worden. Wij moedigen u daarom aan ook actief gebruik te maken van dit klachtenformulier. Immers, zonder klachten weten wij niet wanneer er iets mis gaat. Momenteel ontvangt u door een technische storing helaas nog niet de automatische mail dat uw klacht in behandeling is genomen. Wij werken er aan om dit snel te verhelpen. Ook zonder deze automatische mail wordt uw klacht uiteraard gelijk in behandeling genomen.

Brievenhulp gaat ook op vakantie

HENGELO - De zomer staat voor de deur en daarmee komt de vakantieperiode weer in zicht. Ook de Brievenhulp in Hasseler Es heeft zomervakantie en is daarom van 4 juli tot en met 29 augustus gesloten.

Tijdens deze vakantieperiode kunnen mensen die hulp nodig hebben bij brieven of formulieren wel wekelijks op maandagen van 14.00 – 16.00 uur terecht bij de Brievenhulp in Bibliotheek Hengelo, 2e verdieping, Beursstraat 34 in Hengelo. Vanaf 5 september kunnen mensen ook weer wekelijks op woensdagen van 10.00 - 12.00 uur terecht bij de Brievenhulp Hasseler Es in het sportcafé van Kulturhus Hasselo, Henry Woodstraat 62. Veel mensen vinden het lastig om de inhoud van brieven of e-mails te begrijpen. Bijvoorbeeld brieven van de gemeente, de belastingdienst of een verzekeringsmaatschappij. Vrijwilligers van de Brievenhulp helpen bij het lezen en begrijpen van brieven en het invullen van formulieren. Alleen het invullen van belastingaangiftes valt hier niet onder. Een afspraak maken met de Brievenhulp is niet nodig, mensen kunnen gewoon binnenlopen. De Brievenhulp is een initiatief van Hulpdienst Hengelo (onderdeel van Wijkracht)

Leu dee nooit twiefelt,
weelt ook niks mear learen.

Besselink Hengelo al 70 jaar een vertrouwd adres

HENGELO - Besselink Hengelo is al 70 jaar een vertrouwd adres voor automaterialen, accessoires en auto-elektra. Voor diverse reparaties en onderdelen op autogebied kunt u er terecht. Ook voor technisch advies bent u bij Besselink Hengelo aan het juiste adres.

Besselink Hengelo, het adres voor alle autobenodigdheden voor zowel particulier, bedrijf als organisatie, is al sinds 1948 een begrip in Hengelo. U kunt bij Besselink Hengelo terecht voor de reparatie van startmotoren, alternators en dynamo's. Ook heeft men een uitgebreid ruilsysteem op dit gebied, een defecte startmotor of dynamo kan dus worden omgeruild voor een gereviseerde, zo kan de klant gelijk door. Daarnaast is het bedrijf vakkundig in de montage van carkits, SCM-alarmsystemen, parkeersensoren, camera-systemen, accu's en Webasto standverwarming (Webasto dealer). Ook voor andere elektrotechnische systemen van diverse merken kunt u bij Besselink Hengelo terecht. In hun shop vindt u daarnaast een uitgebreid assortiment auto-onderdelen, autoaccessoires en gereedschap. Zijn er onderdelen of producten niet op voorraad? Dan bestellen we die voor u en kunnen deze normaliter de volgende dag alsnog geleverd worden. Besselink Hengelo is aangesloten bij Auto Parts International, zo kunnen zij de slijtagedelen van auto's tegen concurrerende prijzen leveren. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan (Walker) uitlaten met drie jaar garantie, schokdempers, vering, rem- en stuurdelen, koppelingkits, wiellagers, ruitenwissers en verlichting. Als verkooppunt van Carpoint en AutoStyle heeft Besselink Hengelo ook een uitgebreide lijn onderhoudsproducten, reinigingsproducten en accessoires als wieldoppen, automatten, stoelhoezen en fietsdragers op voorraad. Met zijn jarenlange technische achtergrond is Besselink Hengelo ook sterk op het gebied van accu's, acculaders, omvormers en meer. Als Eurol-verkooppunt beschikt het bedrijf daarnaast over een uitgebreide lijn olie- en vetproducten voor zowel bromfietsen, motorfietsen als auto's. Ook voor kentekenplaten bent u bij Besselink Hengelo aan het juiste adres.

Kom langs!
U vindt Besselink Hengelo op industrieterrein Westermaat aan de Holtersweg 18. U kunt hier gratis parkeren. Elke derde zaterdag van de maand en tijdens de bouwvak is men gesloten. Van 12.00u tot 13.00 hebben we middagpauze. Besselink Hengelo is te bereiken op het telefoonnummer 074-2500046. We helpen u graag met al uw vragen op autogebied!

Verrassende rondleiding Oud Borne en de oude toren

BORNE - In juli en in augustus kunt u een rondleiding in Oud Borne volgen of een bezichtiging van de toren van de oude hervormde kerk bijwonen. U hoeft zich voor deze activiteiten niet van te voren aan te melden.


De rondleiding is tweemaal per week, op woensdag en op zondag (met uitzondering van 22 en 26 augustus in verband met Melbuulndagen). Meldt u zich om 14.00 uur op het Dorsetplein bij de fontein waar een gids up u wacht. De rondleiding duurt ongeveer 1.5 uur. Na afloop kunt u in het Bussemakerhuis terecht voor een kop koffie of thee. De gids laat u vele bijzonderheden zien en vertelt verhalen en anekdotes over de rijke historie van Borne. De kosten bedragen €5,- per persoon, inclusief koffie of thee.

Beklimming
De beklimming van de oude toren is in juli en augustus elke zondag van 15.00 – 16.30 uur. Men start om 15.00 uur met een kop koffie/thee in het Bussemakerhuis en gaat daarna naar de Oude Hervormde Kerk. In de oude toren neemt u onder andere een kijkje op de gewelven van de oude kerk die prachtig zijn uitgelicht. Tevens is er een tentoonstelling ingericht met betrekking tot de bouwhistorie van de kerk. Ook hier bedragen de kosten € 5,- per persoon, inclusief koffie/thee. Het is altijd mogelijk een rondleiding of torenbezichtiging op afspraak te doen. Boeken kan bij André Muller. Tel: 074-2663082, via de website www.gidsenoudborne.nl of via de VVV.

Contant geld definitief weg uit de Twentse bussen

TWENTE - Reizigers kunnen sinds maandag niet meer met contant geld een kaartje kopen in de Twentse bussen. Vervoersbedrijf Syntus Twente, onderdeel van Keolisk, wil zo het risico op overvallen uitsluiten.

Ook in andere regio's is het contant geld nud efinitief verleden tijd. Dit begon eind vorig jaar in Almere, met als aanleiding enkele spraakmakende gewelddadige overvallen op bussen. Dit heeft een zeer grote impact op buschauffeurs, terwijl de buit vaak alleen een handvol kleingeld was. Reizigers kunnen nog wel gewoon een kaartje kopen maar moeten dan afrekenen met hun pinpas, wat al dan niet contactloos kan. Zo verwacht het vervoersbedrijf dat dit ook sneller zal gaan in de bussen omdat chauffeurs niet meer hoeven te wisselen.

Grotere klus
Het omschakelen van contant naar pinbetalingen in de bussen vergde enige tijd, zo moesten bussen voorzien worden van nieuwe apparatuur. Ook werd de overgang zo goed mogelijk afgestemd met andere vervoerders om zo tot een uniforme aanpak te komen.

Alternatieven
De vervoerders willen reizigers stimuleren om zoveel mogelijk de OV-chipkaart te gebruiken. Reizen met deze kaart is daarom ook goedkoper dan steeds een kaartje kopen. Naast de OV-chipkaart zijn er ook andere alternatieven, zoals vooraf een ticket kopen bij de verkooppunten of de Syntus/Keolis app gebruiken.

Actie
Reizigers die nog niet een OV-chipkaart hebben kunnen van Syntus een gratis kaart ontvangen. Deze zijn dan tot juni volgend jaar geldig. U betaalt dan slechts 4 euro voor de 4 euro saldo die er op staat. De kaarten zijn aan te vragen via de website twents.nl/betalen, waar ook meer informatie staat over deze transitie. U kunt natuurlijk ook zelf een persoonlijke OV-chipkaart aanvragen met nog meer mogelijkheden, zo kunnen kaarten op naam ook gebruikt worden voor het huren van bijvoorbeeld een OV-fiets op uw plaats van bestemming, maar ook qua kortingsmogelijkheden.

Voerman-huurders maken samen vuist

HENGELO - De bewoners van de vers gerenoveerde flat aan de Jan Voermanstraat bundelen hun krachten om tot een betere oplossing te komen voor alle problemen in de flat.

De oplevering van woningen in de huurflat verliep allesbehalve soepel. Woningen werden te laat opgeleverd, vielen tegen, wanden waren onafgewerkt en meer van dit soort problemen. Verhuurder ACM Vastgoed Management bevestigde eerder al dat er veel klachten waren. De SP afdeling Hengelo organiseerde een bijeenkomst waar tientallen bewoners in gesprek gingen over hun klachten. Zij hebben vaak kosten gemaakt die zij willen verhalen op de verhuurder.

Compensatie
Ze vinden het volstrekt onvoldoende dat de verhuurder slechts een compensatie van een halve maand huur wil verlenen. Dat bedrag weegt niet op tegen de extra kosten die gemaakt zijn en de lange duur van de overlast, doordat de woning na oplevering niet snel kon worden ingericht. Veel bewoners zijn nog bezig met de reparatie van de muren, en enkelen kunnen daarom hun woning nog niet betrekken. De klachten worden ook volop verergert door het feit dat communicatie over de problemen verre van goed verloopt. Mails worden niet beantwoord, of vaag. Bewoners die een fietsenhok willen gebruiken of een berging of een garage willen huren krijgen geen respons, aldus de SP Hengelo. De bewoners gaan nu hun krachten bundelen en willen een flatbewonerscommissie oprichten. Daartoe komen binnenkort een aantal van hen bij elkaar om eisen te stellen aan de verhuurder en te zorgen dat de verhuurder de communicatie verbeterd met alle bewoners. De SP biedt haar diensten aan om deze flatbewonerscommissie te ondersteunen en te adviseren in dit proces.

Zing Nederlands met me

HENGELO - 'Zing Nederlands met me' is een leuke en ontspannen manier om de Nederlandse taal te leren.

Iedereen is welkom bij 'Zing Nederlands met me' in de Bibliotheek Hengelo aan de Beursstraat 34. Tussen 19.30 uur en 20.30 uur worden gezamenlijk Nederlandstalige liedjes gezongen. Zing ook mee! Kwaliteit is minder belangrijk dan enthousiasme.

Van Plechelmus tot Plechelmus

TWENTE - De tocht 'Van Plechelmus tot Plechelmus' is een fietstocht van ongeveer 40 km lang door Twente.

Op 1 juli kan er gestart worden bij de St. Plechelmusbasiliek in Oldenzaal en de St. Plechelmuskerken in Deurningen, Saasveld, Rossum en De Lutte. Deze zijn dan ook geopend van 11.00 uur en 16.00 uur. Hier kunt u een gratis routebeschrijving afhalen en vervolgens de tocht fietsen onder meer over het Lutterkerkpad en langs mariakappelletjes.

WijnSpijs Wandeling

HENGELO - Op zondag 1 juli kunt u het culinaire deel van Hengelo ontdekken tijdens de WijnSpijs Wandeling.

Er zijn zes deelnemende restaurants; Wapen van Beckum, Stravinsky, Umami, Intenzo, De Buurman & De Dragonder en Twentse Bierbrouwerij Proeflokaal. Ook is er een popup restaurant in het Prins Bernhard Platsoen. Bij elke locatie kunt een heerlijke wijn-spijs combinatie proeven. Kosten zijn € 60,- per persoon en reserveren kan via www.wijnspijs.nl.

The Stolling Rones

LOSSER - The Stolling Rones is natuurlijk de tributeband van The Rolling Stones. Zij zijn te zien en te horen in Brilmansdennen.

The Stolling Rones is niet een band die alleen maar de veelal bekende nummers van The Rolling Stones ten gehore brengen. Zij imiteren de band nauwkeurig op het vocale en instrumentale gedeelte. Wanneer u met uw ogen dicht gaat zitten luisteren, denkt u dat het concert door The Rolling Stones wordt gegeven. U kunt nog kaarten voor het concert van 1 juli om 15.00 uur in Openluchttheater Brilmansdennen aan de Gildehauserweg 27 in Losser bestellen via www.openluchttheaterbrilmansdennen.nl.

De Willemschool

HENGELO - Een kleine mijlpaal; dit is al weer deel 10 van de serie Uit het Verleden van Hengelo. In dit deel: de Willemschool. Mede vanwege de leuke reacties kunnen ook lezers in Enschede vanaf nu genieten van een soortgelijke serie waarin hún stad centraal staat. Kijk hiervoor op: www.hartvanenschede.nl.

Een foto van de Willemstraat die enige uitleg nodig heeft, omdat er weinig aanknopingspunten aanwezig zijn. De foto is gemaakt in 1925 terwijl de fotograaf stond op het punt wat wij nu kennen als de viersprong met de Marskant. Links zien we de Berflobeek welke in de tijd daar nog aanwezig was. Later, na 1945, is de loop van deze beek gewijzigd en voegt zich in de beek bij de Helmersweg die uitkomt op de Deldenerstraat en met de Drienerbeek bij de Bankastraat richting Borne gaat. Door het verwijderen van deze beek is de Willemstraat breder geworden en toegankelijker voor het steeds toenemende verkeer. Richten wij onze blik verder naar links dan komen wij uit bij de Dorpsmatenstraat waar links op de hoek een dependance was van Amstel Bieren. Aan de voorzijde met de Emmaweg was een verhuurbedrijf van tafels en stoelen van de firma R. Roelvink. Deze verhuurde tafels en stoelen wanneer die thuis nodig waren voor een feestje en men niet naar een café ging vanwege de hoge kosten. U begrijpt, in 1930 was de welvaart nog niet zoals nu. Op de plek van de verhuurinrichting vinden wij nu antiekhandel A. Rorink. In het midden zien we de ingang van de Emmaweg. De Willemstraat is vernoemd naar Koning Willem de Derde. De Emmaweg naar Koningin Emma, de moeder van Koningin Wilhelmina. De Emmaweg is een bijzondere straat met in het verleden veel oudere zaken met namen die de oudere Hengeloërs zeker herkennen. Bijvoorbeeld kapper Witsmeeren Radio Rademeyer die hier al ruim 80 jaar haar naam draagt. Veel mensen weten niet dat de straatnamen als Vondelstraat en Jacob Catssstraat voor 1920 aangeduid werden als 'Eerste, Tweede of Derde Emmaweg'. Kijken wij naar rechts, dan zien we de oude Willemstraat, gebouwd in 1892 en afgebroken in 1976. Enkele namen om het geheugen helder te maken: juffrouw Kampf en hoofdonderwijzer Ten Hopen. In 1992 werd het 100-jarig bestaan gevierd met een grote reünie. In 1941 werd deze school door de bezettende macht gevorderd in de Tweede Wereldoorlog. De school was alleen toegankelijk voor Rijksduitsers en NSB-kinderen. Uiteraard waren er ook alleen maar Duitse leerkrachten. De Nederlandse kinderen werden verdeeld over diverse andere scholen in Hengelo. Op de voorgrond is na 1945 de verbinding gemaakt met de Marskant. Voor 1945 liep de Marskant tot de Brugstraat. Hierdoor is nummer 22 waar Menthol woonde afgebroken. Tot de volgende keer.

Marinus van Rooy

Open dag scoutinggroep Cunera St. Marcellinus

HENGELO - Komende zondag 1 juli is iedereen van 11.00 tot 13.00 uur van harte welkom op de open dag van Scouting Cunera St. Marcellinus! Zij zijn te vinden aan 't Bartelinkslaantje 44 in Hengelo.

De scoutinggroep bestaat inmiddels 85 jaar en heeft veel actievel leden. Scouting is ook nunog erg populair. Hier worden dan ook de prijzen uitgereikt van de eerdere loting. De scoutinggroep zal tevens de nieuwe kampvuurkuil laten zien, deze wordt zaterdag al feestelijk in gebruik genomen.

Kampvuurkuil
De afgelopen tijd heeft de vereniging zichzelf behoorlijk uitgedaagd, door op het terrein aan 't Bartelinkslaantje een bouwwerk van formaat te laten verrijzen: een nieuwe kampvuurkuil. Deze doet ook dienst als theater, waar muziek gemaakt wordt en waar toneelstukjes worden opgevoerd. Kortom: een belangrijke centrale plek voor elke Scoutingvereniging.? De circa dertig jaar oude kampvuurkuil aan 't Bartelinkslaantje was echter sterk verouderd en raakte in verval. Daarom werd binnen het bestuur de wens uitgesproken om de kampvuurkuil te vernieuwen. Het ontwerp van de nieuwe kampvuurkuil is geheel in samenspraak met leden en vrijwilligers tot stand gekomen. Bij de Hengelose Slingerbeurs zijn de nodige contacten opgedaan en met hulp van een aantal toppers uit het bedrijfsleven heeft het bouwwerk vorm gekregen. Het resultaat mag er zijn. De nieuwe kampvuurkuil biedt plaats aan de hele vereniging - inclusief vrijwilligers zo'n 250 personen.

Opinie: Referentiekader

Wij bouwen allemaal een referentiekader op. Dit wordt gevormd tijdens ons leven onder invloed van verschillende factoren. De waarden en normen waar we mee zijn opgevoed, die ontstaan zijn, mede door de sociale omgeving waar we uit voort komen.

Van de week was ik in Duitsland en moest denken aan hoe anders de Duitsers nu zijn dan voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Joden waren "Untermenschen", die moesten uitgeroeid worden, samen met o.a. gehandicapten. Voor de Duitsers was het vrij normaal zo te denken in de periode. Iedereen dacht zo, zo werd er door de mensen om je heen op dezelfde manier over Joden en gehandicapten gesproken. Ook de kerken gingen mee in het denken van Hitler. Natuurlijk waren er ook wel anders denkenden, die hielden hun mond en als ze al iets zeiden eindigden ze vaak in de gevangenis of in de kampen, men keek dus wel uit.

Ook wij denken en reageren vanuit onze referentiekader. Als heel je omgeving het stom, vrouw-onvriendelijk vindt dat de islamitische dames een hoofddoek dragen gaat men vaak mee in die gedachte. Er is ook een groep mensen die vrouwen die geen hoofddoek dragen uitschelden voor hoer en slet. Als iedereen in onze omgeving Joden haat dan hebben we ook het recht, is het normaal, om ze uit te schelden. Als we van jongs af gezien zien hebben dat vrouwen gerust geslagen mogen worden, want dat doet onze opa, vader, dus waarom ik niet en veel vrouwen vinden het ook normaal. We reageren vanuit onze referentiekader. Zo kan ik nog veel negatieve voorbeelden noemen. Kijk maar om je heen, en naar jezelf - ben je wel kritisch genoeg naar jezelf?

Wordt het niet eens tijd om na te denken waarom we zo onvriendelijk en negatief doen en denken tegen andere mensen? Vooroordelen komen voort uit je referentiekader. Als we niet stoppen met dit gedrag wordt het er niet prettiger op om met iedereen gezamenlijk in Nederland (en de wereld) te leven. Joden worden geboren als Jood daar kunnen ze niets aan veranderen, net zomin als een Hindoestaan of Creool. Daarnaast kunnen ze wel zelf kiezen welke religie ze aanhangen, Moslim of Christen of welke politieke voorkeur ze hebben, conservatief of progressief. We hebben onze mond vol over mensenrechten, maar dan gaat het over hoe anderen "fout" bezig zijn. Moslims, Joden, Christenen zouden hierin een voorbeeldfunctie kunnen hebben, vanuit hun religieuze achtergrond, met Abraham (Ibrahim) als gemeenschappelijke aardsvader.

Borbala, correspondent

Zwemvier- daagse

HENGELO - Van 2 tot en met 6 juli kan iedereen van jong tot oud meedoen met de Zwemvierdaagse in het Tuindorpbad.

Vier dagen lang moet elke deelnemer een afstand afleggen van 500 meter, behalve kinderen tot en met 8 jaar en 65-plussers, zij hoeven maar 250 meter af te leggen. Dagelijks tussen 18.00 uur en 19.30 uur kan in het Tuindorpbad aan de Vijverlaan 63 gezwommen worden. Deelnemen aan de zwemvierdaagse kost zonder herinneringsmedaille € 5 met medaille is dat € 6,-. Er wordt ook gezorgd voor een gezellige sfeer en activiteiten naast de zwemvierdaagse.

Fields of Joy Festival

OLDENZAAL - Zaterdag 7 juli van 13.30 uur tot zondag 8 juli 0.30 uur is Het Hulsbeek het toneel van het 'Fields of Joy Festival'.

Het recreatiegebied Het Hulsbeek aan de Oude Almeloseweg 11 is op 7 juli in meerdere gebieden opgedeeld. Zo kunnen kinderen zich vermaken in de Speelhoek. Hier zijn spannende avonturen te beleven. Ze wanen zich even een piraat of tovenaar. Bij de Goudmijn kan er genoten worden van onder andere Waylon, Racoon en Kenny B. Meer fan van house- en technomuziek? De Housekamer is dan the place to be. Hier verzorgen onder ander Dimitri, MC Kan-V en Swavement de muziek. Natuurlijk is er ook gezorgd dat er voldoende te eten en te drinken is. Kaarten à 42 euro zijn te bestellen via de website van het festival: www.fieldsofjoyfestival.com. Hier kan ook gekeken worden naar het volledige programma van het festival.

Textiel Recycle Weken bij Avelijn

HENGELO - Van 26 juni tot en met 3 augustus staat het AtelierZ van Avelijn in het teken van de Textiel Recycle Weken. Ervaar zelf hoe restmateriaal een heel nieuw product kan worden. En zie hoe gemakkelijk het is om dit zelf te doen!

AtelierZ is Avelijn's locatie voor de creatieve dagbesteding. De kunstenaars met allen een verstandelijke beperking die hier werkzaam zijn, zullen tijdens de Textiel Recycle Weken klaar staan om bezoekers te helpen met het gebruik van de aanwezige naai- en lockmachines. Met behulp van deze apparaten kan restmateriaal worden omgevormd tot geheel nieuwe voorwerpen. De kunstenaars staan klaar om u te helpen met creatieve tips en adviezen!

Initiatief van Avelijn
De Textiel Recycle Weken zijn een initiatief van Avelijn en vallen onder de thema's duurzaamheid en inclusie. De toegang tot het atelier aan de Steijnstraat 16 voor bezoekers is gratis, een vrije gift is altijd welkom. Het vervaardigen van nieuwe voorwerpen uit gerecycled materiaal kan in de A-galerij van AterlierZ. Tijdens werkdagen is de galerij voor bezoekers geopend van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 14.00 uur. U bent van harte welkom.

Ga uit je dak op Boulevard Outdoor

WIERDEN - Komende zaterdag 30 juni staat Het Lageveld in Wierden weer in het teken van Boulevard Outdoor. Het festival is dit jaar groter dan ooit. De organisatie wist uiteenlopende grote namen te strikken om dit weer tot een succes te maken. Zij verwachten veel publiek.

Bezoekers kunnen dit jaar genieten van grote namen als Frenna, Bizzey, Diggy Dex, Johnny 500, Henk Dissel, Frequencerz, B-Front, Julian Jordan, Naftaly Ramona, Primeshock en vele andere. Een aardige diversiteit aan artiesten dus die op meerdere podia op zullen treden. Ook dankzij het uitgebreide randprogramma heeft Boulevard Outdoor een welverdiende reputatie als het gezelligste festival van Oost-Nederland.

Mainstage
The best festival music on one stage! Net als vorig jaar houdt de Mainstage niet vast aan één muziekstijl. De populairste artiesten van dit moment en de verschillende soorten muziekstijlen. Van House en Moombahton tot Urban en Trap, zorgen voor een heerlijke sfeer tijdens Boulevard Outdoor!

Dangerouzmind
De Dangerouzmind stage zal voor het vierde jaar op rij terugkeren op Boulevard Outdoor. De liefhebbers van de hardere stijlen kunnen helemaal los in de Dangerouzmind area! Van opkomende tot gevestigde hardstyle namen, alles zal voorbijkomen. Net als elk jaar sluiten we af met kwalitatieve hardcore!

The Partyhouse
De So90's stage en de Feestkeet waren de afgelopen jaren één groot feest en mega gezellig. Dit jaar zullen deze twee samenkomen onder de naam: The Partyhouse. Nóg groter en nóg gezelliger! The Partyhouse is opgezet in samenwerking met Kenkhuis en Gil. Kenkhuis en Gil helpen jou met het afsluiten van de juiste hypotheek en verzekeringen.

Speelbos
De heerlijke technobeats zullen dit jaar door een koptelefoon komen. Het speelbos wordt dit jaar een silent disco! De afgelopen jaren was het speelbos een succes en zal daarom dit jaar terugkeren op Boulevard Outdoor. Het Speelbos wordt een mix van verschillende muziekstijlen, maar natuurlijk zal techno hier niet aan ontbreken.

Urban Classic
Taking you back to the old school. Tijdens Boulevard Outdoor gaan we terug naar de gouden tijd van de R&B en Hip Hop. Een mix van the 70's, 80's, 90's & 2k's. De groovy, funky, banging en sexy platen uit die staan opj de stage van Urban Classic! Naast de heerlijke stages is het fijn om even heerlijk te ontspannen. Op Boulevard Beach kun je even heerlijk tot rust komen! Kijk voor meer informatie ook op: www.boulevardoutdoor.nl. Foto: Boulevard Outdoor

Service voorop bij Fietsgigant

VRIEZENVEEN - Fietsgigant in Vriezenveen is de grootste fietsenwinkel van Nederland. Met een recent verbouwde winkel van ruim 2.500 vierkante meter treft u hier een zeer ruim assortiment aan. Maar nog belangrijker dan het grote assortiment: ook voor service en onderhoud bent u aan het juiste adres.

Wie de showroom binnen stapt valt al snel op: het merendeel van de fietsen die er staan zijn tegenwoordig elektrisch. De afgelopen jaren kozen steeds meer mensen voor het gemak van een elektrische fiets, ook voor woon-werkverkeer. Je hebt immers altijd wind mee en komt niet meer bezweet aan op je bestemming. De elektrische fiets is er tegenwoordig ook in steeds meer varianten; zo zijn er ook sportieve, elektrische mountainbikes te koop, elektrische bakfietsen en nog veel meer. Fietsgigant levert elektrische fietsen van alle bekende merken, waaronder Batavus, Gazelle, Giant en Van Limpurg. Hoewel er ook winkels zijn die fietsen versturen, doet Fietsgigant dit bewust niet bij de standaard fietsen. De ervaring leert dat fietsen niet alleen vaak beschadigd arriveren, maar dat het afmonteren door de klant thuis niet zelden problemen oplevert. Wanneer u een fiets koopt bij Fietsgigant stellen zij deze precies goed af; zowel qua de veiligheid maar ook op uw specifieke lichaamsbouw. Zo bent u verzekert van vele kilometers fietsplezier.

Onderhoud
Om met plezier te blijven fietsen is onderhoud noodzakelijk. In de moderne werkplaats kunnen zij al het nodige onderhoud en reparaties uitvoeren. Voor de elektrische fiets is jaarlijks onderhoud belangrijk. Deze krijgt dan de nodige updates en de accu kan doorgemeten en afgesteld worden. De komende jaren worden fietsen steeds slimmer met meer technologie, waardoor goed onderhoud steeds belangrijker zal worden. Fietsgigant biedt ook onderhoudsabonnementen aan vanaf 9 euro per maand. Deze omvatten standaard een diefstalverzekering, korting op winterbeurten, een zadelomruilgarantie, Quick Service en een jaarlijkse gratis accu-refresh. Naar wens is dit verder uit te breiden met onderhoud, pechhulp of een gratis leenfiets, afhankelijk van uw specifieke wensen. Natuurlijk kunt u ook bij aanschaf direct een verzekering nemen. Fietsgigant heeft ook een breed aanbod accessoires, uiteenlopend van kleding voor de race- en recreatieve fietsers tot sloten, fietstassen en meer.

Kom langs
Fietsgigant laat u graag kennismaken met het brede assortiment en hun uitstekende service. De winkel is gevestigd aan de Geesterenseweg 22 in Vriezenveen. Geopend di/wo/za van 10.00 tot 17.30 en op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur. Kijk op: www.fietsgigant.com

Zondag 8 juli Open Dag bij FC Twente

ENSCHEDE - e Open Dag bij FC Twente, traditiegetrouw een fantastisch evenement voor jong en oud. Dit jaar zal de Open Dag plaatsvinden op zondag 8 juli.

De hele dag zal, in en rondom De Grolsch Veste, in het teken staan van het nieuwe seizoen. Tijdens de Open Dag zullen er tal van activiteiten te vinden zijn. De spelerspresentatie, het traditionele handtekeningen scoren en het Mega Kidsdorp ontbreken niet. Net als de mogelijkheid om deel te nemen aan een speciale rondleiding door het stadion en een nieuwe editie van de Bernard van Heek Cup, waarbij de jongste voetbaljeugd uit Enschede gaat strijden om de wisselbokaal. Op deze dag is ook het shirt voor het nieuwe seizoen voor het eerst te verkrijgen in de Fanstore. Natuurlijk wil de echte fan ook het komend seizoen weer goed voor de dag komen, binnen én buiten het stadion.

Hoe duurzaam zijn wij?

HENGELO - Op woensdag 4 juli is er een luister- en praatprogramma met het thema 'Hoe duurzaam zijn wij?'.

Tussen 10.30 uur en 12.00 uur zal de bijeenkomst zijn in de Remonstrantse Kerk aan de Woltersweg 11. De spreker is deze dag Jan van Gijssel. Hij wil graag de discussie aanzwengelen tussen praten over duurzaam zijn en het duurzaam handelen. Iedereen is welkom tijdens de bijeenkomst, die gratis toegankelijk is.

Vogels spotten

DE LUTTE - Met een vogelkenner op zoek naar de vogels in het natuurgebied het Lutterzand kan op zaterdag 30 juni.

De wandeling is zo'n 4,5 km lang en gaat door verschillende soorten natuur die het Lutterzand rijk is. De kans is groot dat er veel verschillende vogels worden gespot; ijsvogels, mezen, spechten of andere vogelsoorten die leven in het natuurgebied. De wandeling begint al vroeg op 30 juni. Om 8.00 uur wordt er vertrokken vanaf de parkeerplaats aan de Lutterzandweg 12. Deelnemen kan na opgave via 053-5362013. De kosten bedragen € 5,-.

Midzomerfeest

BENTELO - De Midzomerfeesten worden elk jaar gehouden in Bentelo. Eenmaal er geweest, dan nooit meer zonder.

De Midzomerfeesten beginnen op donderdag 5 juli met het Blau Weißen Fest. Ook op vrijdag en zaterdag kan er gefeest worden met diverse artiesten. Het hoogtepunt van de Midzomerfeesten is voor velen toch wel de Crazy Car Crash op zondag 8 juli, de laatste dag. Het feestterrein is gelegen aan de Bentelosestraat 42. Voor een overzicht van de verschillende activiteiten kunt u terecht op www.midzomerfeesten.nl.

De Dijk

HERTME - Tijdens het lange bestaan van 'De Dijk' stonden zij nog nooit eerder in Openluchttheater Hertme, maar op zaterdag 30 juni verandert dat.

De Dijk heeft al meerdere malen het publiek in een uitverkochte zaal van Metropool bespeeld, maar op 30 juni voor het eerst in de open lucht. Niet alleen De Dijk zal deze avond spelen, maar ook de band Fratsen. Het concert zal om 19.00 uur beginnen, maar vanaf 18.30 uur gaat het Openluchttheater al open. Kaarten kosten in de voorverkoop via www.metropool.nl € 29,50 en bij de avondkassa € 32,50.

Geniet bij De Appel tijdens Tropical Night

HENGELO - Deze zaterdag staat Hengelo weer in het teken van de Tropical Night. Het grootste gratis festival van Hengelo is altijd een mooie publiekstrekker.

Vanaf 13.00 uur is er op het 'Appelplein' voor De Appel aan de Nieuwstraat van alles te beleven; op het podium zijn er diverse activiteiten door El Centro de Salsa. Er zijn ook diverse Caraïbische bierstands, de foodstand 'Klein Curacao', Dansvloer XXL, Corona Bar en een groot tropisch terras met cocktailbar.

Live muziek
De Appel brengt vanaf 20.00 uur ook live muziek op het podium, waaronder de 7-koppige formatie K'RIBE, DJ Dameri en er zijn workshops Kizomba door Salsafever. Kortom, voldoende te beleven! Kijk voor het volledige programma en meer op: www.deappelhengelo.nl