Hart van Hengelo - Hof van Twente

14 september 2018

Hart van Hengelo - Hof van Twente 14 september 2018


Twente moet snel beter bereikbaar worden

HENGELO - De economie draait op volle toeren. Er is meer verkeer op de weg, vrachtvervoer neemt toe en ook meer Twentenaren vinden werk. Het gaat dus goed - maar het kan nog zeker beter. Zo kampt Twente nog met diverse grotere uitdagingen op het gebied van bereikbaarheid.

Het was de afgelopen decennia al een veelgehoorde klacht: de Rijksoverheid heeft te weinig aandacht voor de bereikbaarheid en infrastructuur in het oosten van het land. Er komt verbetering in, zeker ook als het aan de Hengelose wethouder Gerard Gerrits ligt. Hij is de nieuwe kartrekker voor de regionale mobilitieitsambitie en vice-voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Verkeer en Vervoer.

Verbreding A1
Als belangrijkste speerpunt ziet Gerrits de verbreding van de A1. De weg staat regelmatig vast bij knooppunt Buren, wat ook menig Hengeloër maar al te goed weet. Het meeste verkeer op deze weg betreft woon-werkverkeer en vrachtverkeer van en naar Duitsland. Het is erg onhandig wanneer de weg iedere ochtend- en avondspits muurvast staat. Dit is niet alleen een belemmering voor handel en transport, maar ook gewoon zeer onhandig voor forenzen.

Twentekanaal
Ook het verruimen van het Twentekanaal moet veel kansen bieden. Er werken nu zo'n 5.100 mensen in watergebonden bedrijvigheid, met jaarlijks zo'n 12.000 schepen op de Twentse vaarwegen. Verdieping van het kanaal zorgt voor grotere, zwaardere schepen met meer lading.

Fijn met de trein
Het derde speerpunt is het verbeteren van de treinverbindingen tussen Amsterdam en Berlijn. Betere afspraken over gebruik moeten zorgen voor beter vervoer in beide richtingen. Twente is nog steeds een ondergeschoven kindje qua bereikbaarheid op het spoor; er moet relatief veel Twents vervoer over een beperkte spoorcapaciteit richting het westen. Ook op dit vlak zullen investeringen nodig zijn. Een belangrijke rode draad bij al deze speerpunten is het versterken van overleg en afspraken met het Rijk, vervoersbedrijven en Provincie Overijssel. Om veel wensen te realiseren wil Gerrits ook actief lobbyen voor meer geld bij de Europese Unie.

Stepteam pakt prijzen

HENGELO - Afgelopen zaterdag vond de laatste wedstrijd van het seizoen plaats, het Nederlands kampioenschap steppen. Het NK word al meerdere jaren op rij gehouden in het kleine plaatsje Kamperzeedijk. Over een ronde van 5km worden meerdere ronden gereden.

Voor de pupillen 10km, cadetten reden 15km en de volwassenen moesten 50km door de polder steppen. Met een tegenwind van windkracht 4 achterop de dijk was het geen gemakkelijke wedstrijd. Bij de masters (leeftijdsgroep van 40 tot 49 jaar) werd er hard gereden. Arjan Engels (Hengelo) en André Thiemann (Stadtlohn) zijn dit seizoen erg aan elkaar gewaagd. Het werd in deze wedstrijd dus ook spannend wie als eerste van de twee over de streep zou komen. Het werd uiteindelijk Arjan Engels die met de eerste plaats vandoor ging gevolgd door zijn teamgenoot André.

Veteranen
In de leeftijdscategorie veteranen van 50 jaar en ouder werd er door de Twentse dames Geja Olthof (Hengelo) en Agnes Bossink (Enschede) hard gereden om elkaar uit te putten. Het lukte geen van beide dames om elkaar vroeg in de race eruit te rijden. Na een zware race tegen elkaar en de elementen won Agnes de race van Geja.? Bij de heren veteranen reed Roel Haveman (Enschede) naar het hoogste podium.

Junioren
Junior Nynke Engels uit Hengelo rijdt dit jaar voor het eerst bij de junioren. Na meerdere wedstrijden dit seizoen te hebben gereden, moest ze haarzelf bewijzen op het NK. En dat heeft ze gedaan door alleen te rijden om vervolgens de welverdiende 3e plaats mee naar huis te mogen meenemen.?In dezelfde categorie streden Jasper Flink en Patrick Olthof uit Hengelo voor het podium bij de junioren en bij de senioren. Samen mochten zij naast elkaar op het junioren podium staan, Jasper als 2e junior en Patrick als de snelste van het veld. Daarnaast reed Patrick sterk mee in het overall veld (alle volwassenen). Na een tijd met Adriaan Ringoir uit Rotterdam mee te hebben gereden, moest hij de rest van de race alleen doorrijden. Na een lange zware strijd mocht hij daarom naast de beste van de senioren staan. Senior Fiona Olthof (Hengelo) moest het opnemen tegen de meervoudig kampioene Hermien Koers van Stepteam Selles Kamperzeedijk en pakte een tweede plaats.

State of Art: van top tot teen voor mannen

ENSCHEDE - Het Nederlandse kledingmerk State of Art is door de jaren heen niet meer weg te denken uit de winkelstraten van diverse Nederlandse steden. De State of Art Store in Enschede is gevestigd aan de gezellige winkelstraat: Langestraat 9. In deze straat is een grote diversiteit aan winkels te vinden.


De Store is uiteraard compleet ingericht volgens de stijlvolle en herkenbare State of Art-stijl. State of Art is onlosmakelijk verbonden met de autosport. De hobby van eigenaar Albert Westerman vormt hiervoor het fundament. De liefde voor autosport is terug te vinden in alle State of Art winkels. Van een klein detail tot levensechte auto's midden in de winkel, State of Art biedt het u allemaal.

Collectie
Met acht verschillende collecties per jaar in de maten S tot en met 4XL heeft State of Art voor elke jongvolwassen man tot oudere heer een passend kledingstuk. De passie voor stijlvolle modern-classicskleding in combinatie met de klassieke autosport valt al jaren in de smaak en de liefde voor klassiekers zit in de genen van het merk verankerd. Met sportieve, eigentijdse en comfortabele mode blijft State of Art ook de vele komende jaren nog 'a statement of style'.

Servicegericht
De klant- en servicegerichtheid is één van de vele succesfactoren van State of Art. In de State of Art store te Enschede loopt een ervaren verkoopteam rond, die u graag voorzien van advies op maat. Het beste advies is om een keer binnen te lopen en rond te kijken. De koffie en thee staat voor u klaar. Kijk voor meer informatie en/of de openingstijden van de State of Art winkel in Enschede op de website www.stateofart.com.

Column

Vertrouwen

In het wereldje van de overheid, is het al enkele jaren in de mode om te zeggen, dat de burger het vertrouwen in de overheid moet terugkrijgen. Opvallend aan deze discussie is de rol, die aan de burger wordt gegeven. Blijkbaar wordt ervan uitgegaan dat er vroeger wel vertrouwen in de overheid is geweest en dat het de schuld van de burger is dat het vertrouwen is verdwenen en dat het de taak van de burger is dat vertrouwen terug te vinden.
Waarom zouden ze dat moeten doen? Om de overheid een plezier te doen? Vertrouwen krijg je als iemand doet wat hij zegt en zegt wat hij doet. Voor de overheid betekent dit totale openheid, actieve informatieverstrekking en totale eerlijkheid. Als dit niet gebeurt voelt de burger zich al lang gepasseerd. De burger kan niet anders dan de overheid wantrouwen. Zijn individuele belang is altijd lichter dan het algemeen belang van de overheid. De burger heeft zijn handen vol zich te verdedigen tegen de diverse aanslagen van de overheid op zijn bestaan. Hij is waakzaam en dat is nodig om te kunnen overleven.
Ook het nieuwe college van Enschede stond voor het dilemma van het terugwinnen van het vertrouwen van de burger. Hoe betrek je de burger bij het werk van de gemeente? Maar ook hoe wek je vertrouwen en een positief gevoel? Voor dergelijke vragen stonden de onderhandelaars voor het nieuwe college in Enschede. De gedachte was, dat als de partijen tot een akkoord komen, dan moet er ook een akkoord komen met de bevolking; het Enschede Akkoord. Tot nu toe levert dit een hoop vergaderuren op, maar de goede wil is er in elk geval. Wil het college de burger het vertrouwen in de overheid teruggeven, dan is er slechts één optie; volledige transparantie. Geen informatie achterhouden. En dat zal moeilijk genoeg zijn, want dat is men niet gewend. Enschede heeft een traditie van geslotenheid naar de burger toe
De burger wil weten waar de overheid mee bezig is. Maar het moet hem wel raken. Prietpraat over vertrouwen zullen hem worst zijn. Hij wil zekerheid in deze onzekere tijden en de overheid moet hem daarbij helpen. Het gaat om zijn belangen en hij vertrouwt de overheid pas, als hij alle informatie op tafel heeft. Misschien is het toppunt van democratie wel de vrijheid en ruimte te hebben de overheid te wantrouwen zonder sancties. En misschien is het effectiefst in het betrekken van de burger bij de overheid, de totale transparantie. Informatieverstrekking moet vanzelfsprekend zijn en niet uitzonderlijk.
Wat dat betreft heeft het nieuwe college mazzel; er valt genoeg te beleven de komende jaren op politiek gebied. De burger en diens vertegenwoordiger in de raad hebben nog een hoop informatie te goed over onderwerpen als FC Twente, het vliegveld, Akzo, duurzaamheid, Twence, Atak, Kop van de Boulevard, enz., enz.
Maar zo lang een raadslid nog een beroep moet doen op de WOB om informatie te krijgen over een megadeal van tientallen miljoenen Euro's, zo lang blijft vertrouwen in de overheid voor raad en burger een wenkend perspectief. En niet meer dan dat. Politieke praatjes.

Ook judo op nieuwe plek in sporthal Borne

BORNE - Dit jaar start Judo Promotion Twente een nieuwe locatie in de sporthal 't Wooldrik in Borne. Om de start van deze nieuwe locatie te vieren, krijg je bij lidmaatschap tot de herfstvakantie je judopak gratis!

De judolessen vinden plaats op dinsdag van 16.00 tot 17.00 uur (5 tot en met 8 jaar) en van 17.00 tot 18.00 uur (9 jaar en ouder). Daarnaast geven ze iedere donderdag judoles in de Veste van 15.00 tot 16.00 uur (5 tot en met 12 jaar). De lessen worden gegeven door Martin Evenberg. Judo Promotion Twente verzorgt judolessen in Almelo, Borne en Hengelo. Voor meer informatie: trainers@judopromotion.nl of www.judopromotion.nl

In het kader van het Festival van het Leren, dat gevierd wordt in heel Nederland, verzorgt de Volksuniversiteit op dinsdag 18 september van 19.30- 20.30 uur een gratis workshop Mindfulness, gegeven door Frieda Eisen. Op donderdag 20 september kun je gratis kennismaken met Dynamisch ontspannen, ook van 19.30 -20.30 uur. Deze workshop wordt gegeven door Iris van Deutekom.

Frieda Eisen is van Drentse origine en opgegroeid op de boerderij. Zij is bewuster gaan leven door Mindfulness. Zij heeft de studie Toegepaste Psychologie gedaan en diverse scholingen op het gebied van Mindfulness en Coaching. Voor haar als nuchtere Drentse heeft mindfulness niets zweverigs of geheimzinnigs. Want wat is er geheimzinnig aan stevig met je beide voeten op de grond staan? Aan gewoon ademhalen? Aan mild zijn voor jezelf?

Iris van Deutekom werkt zelfstandig als gediplomeerd meditatiebegeleider, lichaamsgericht therapeut en lachyogadocent. In haar workshop nodigt ze je uit om te ontspannen en op een speelse manier in beweging te komen. Zij heeft zich intensief geschoold in diverse meditatietechnieken, therapievormen, dans en beweging, zodat zij haar ervaring en passie ook als deskundige met anderen kan delen!


Meld je aan voor één (of beide) van deze gratis workshops via www.volksuniversiteit-hengelo.nl of neem contact op: 074-8525525.

Steenbergen schoenen heeft vernieuwd!

RIJSSEN - Steenbergen schoenen heeft de winkel een metamorfose gegeven. Na een verbouwing van een week zijn zowel de dames- als de kinderafdeling helemaal omgetoverd.

"Na de herenafdeling vonden we dat de dames- en kinderafdelingen wel een opknapbeurt konden gebruiken," aldus Jurgen Steenbergen. "Dit hebben we onder andere gedaan door middel van het vervangen van het meubilair, de etalages te vernieuwen en ook meer groen toe te voegen aan de winkel." De winkel heeft niet alleen een nieuw uiterlijk gekregen, het heeft ook nieuwe merken aan de collectie toegevoegd. Een van die merken is Lilian, een fris Italiaans merk waar voor dit najaar met name enkellaarsjes van te koop zijn bij Steenbergen. Al met al genoeg reden om een bezoek te brengen aan Steenbergen Schoenen, waar u de service krijgt die u van het familiebedrijf gewend bent!

Kom langs
Steenbergen schoenen is gevestigd aan de Haarstraat 54 in Rijssen. Kijk ook op: www.steenbergen-schoenen.nl

Kinderen krijgen hulp bij verwerken scheiding

HENGELO - In Nederland vinden jaarlijks zo'n 18.000 scheidingen plaats, waarbij minderjarige kinderen betrokken zijn. Voor kinderen is het een ingrijpende gebeurtenis wanneer ouders uit elkaar gaan. Dit kan nadelige gevolgen voor ze hebben, die ook na een aantal jaren (of zelfs op latere leeftijd) pas tot uiting kunnen komen. Een nieuwe training moet hen helpen om dit te voorkomen.

Scheiding van de ouders heeft een grote invloed op de kinderen, met veel negatieve gevolgen. Denk aan probleemgedrag, verslechterde communicatie met één van de ouders of een schuldgevoel bij het kind. Wijkracht Academie start op 11 oktober met de KIES-training voor kinderen van 7 t/m 12 jaar van wie de ouders gaan scheiden of al gescheiden zijn.

KIES voor jezelf
KIES staat voor Kinderen In Echtscheiding Situatie. De kinderen leren in deze training omgaan met de scheiding, ook als de ouders al gescheiden zijn, en met alle emoties die daar bij komen kijken. Wetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht heeft aangetoond dat deze training in een aantal opzichten effectief is. Het helpt nadelige gevolgen van de scheiding te voorkomen en zorgt voor een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen bij de kinderen. Niet kiezen tussen ouders, maar KIES voor jezelf. Tijdens de training komen aan de hand van (spel)vormen en activiteiten verschillende thema's zoals emoties, concentratie en leren, gedrag, familie en nieuwe partners aan de orde. Ook de ouders zelf krijgen de nodige informatie over de training en over de fases van verwerking van de scheiding.

Meer informatie
De training bestaat uit acht bijeenkomsten van ieder een uur en twee ouderbijeenkomsten. De locatie wordt bepaald op basis van de woonplaats van deelnemers. Deelname is gratis. Voor meer informatie en aanmelden: www.wijkrachtacademie.nl. Bellen of mailen kan ook: (088) 945 57 22 of academie@wijkracht.nl

Veel steun
Er zijn de afgelopen jaren in diverse Twentse steden projecten ontstaan om ouders en kinderen te helpen bij het echtscheidingsproces. Zo zijn er ook gedurende de scheiding bemiddelaars die kunnen helpen met het maken van goede afspraken. Zo kent Hengelo al een tijdje het project 'Goed Uit Elkaar' om conflicten te voorkomen.

Pinokkio in de Jungle

HENGELO - Op zondag 7 oktober is in de grote zaal van Schouwburg Hengelo de voorstelling 'Pinokkio in de Jungle' te zien vanaf 14.30 uur.

Gespeeld en uitgebeeld door: Harmonieorkest 'Eendracht-Excelsior' onder leiding van Remco van Viersen. Theatergroep 'Barst', onder leiding van Rinus Morsink, m.m.v. pianist Evander Eijsink. Slagwerkgroep 'Clatch' (onderdeel Muziekvereniging Eendracht-Excelsior), onder leiding van René van der Struik. Toegangsprijs: volwassenen 10 euro. Jeugd tot en met 14 jaar 3 euro. Kaartverkoop via Schouwburg Hengelo.

Bijzondere samenwerking
Muziekvereniging Eendracht-Excelsior en Theatergroep Barst hebben de handen ineen geslagen om samen een cultureel spektakelstuk neer te zetten in Schouwburg Hengelo. Allebei "echt Hengelo" en ook allebei iets te vieren. De Eendracht en Excelsior hebben 5 jaar geleden het idee opgevat om te onderzoeken of een fusie van beide muziekverenigingen mogelijk zou kunnen zijn. Om daarmee qua muziekvormen een grote en gevarieerde muziekvereniging te worden. De uitkomst van dit onderzoek is zeer positief, de voorbereidingen voor een fusie zijn in volle gang en die fusie zal in 2019 zijn beslag krijgen. Dus met deze 5 jaar voorbereiding iets om blij mee te zijn. Theatergroep Barst viert dit jaar een echt jubileum, zij bestaan namelijk 20 jaar! Onder de bezielende leiding van Rinus Morsink heeft de theatergroep al heel wat successen behaald op vele podia, in zowel binnen- als buitenland, in de open lucht en bij zaaloptredens. Zij worden begeleid door pianist Evander Eijsink, die als solist reeds diverse prijzen in de wacht heeft gesleept. Eendracht Excelsior en Barst gaan graag de uitdaging aan om samen iets unieks en moois op de planken te brengen. Pinokkio in de Jungle, orkest en theatergroep hebben een mix van Disney-items creatief omgevormd tot een voorstelling in de Schouwburg waar het voor oog en oor genieten wordt.

Er is altijd een betere oplossing

TWENTE - Op de dag dat deze krant uitkomt, plegen vijf mensen in ons land zelfmoord. En op de dag ervoor. En de dag erna. Iedere dag besluiten statistisch vijf mensen om een einde aan hun leven te maken. Vaak blijft de familie met vragen en een schuldgevoel achter. Wat beweegt mensen om zichzelf van het leven te beroven?

Afgelopen maandag 10 september was de internationale dag voor zelfmoordpreventie. In Nederland zijn ook veel organisaties actief om mensen te helpen wanneer zij kampen met suïcidale gedachten of gewoon behoefte hebben aan een goed gesprek.

De cijfers
Landelijk pleegden vorig jaar 1.917 mensen zelfmoord. Een cijfer dat sinds 2007 helaas gestegen is, mede door de economische crisis. In Overijssel lag het aantal zelfmoorden onder het landelijk gemiddelde. De cijfers tonen verder aan dat mannen vaker zelfmoord plegen dan vrouwen. Bij mensen tussen de 30 en 60 jaar is zelfdoding na kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak. Opmerkelijk is dat het aantal zelfmoorden onder jongeren lijkt te zijn gestegen; exacte aanleidingen zijn onduidelijk en open ter intepretatie. Vermoedelijk mede door de toegenomen druk op sociale media.

Praten helpt
Er zijn in Nederland meerdere organisaties die actief zijn in zelfmoordpreventie. Meest bekende is de hulplijn 0900-0113. Deze telefoonlijn is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Daarnaast kunnen mensen ook via een online chatfunctie contact leggen. De hulplijn is gericht op laagdrempelige gesprekken die mensen perspectief moeten bieden. Zelfmoord is een permanente oplossing voor een vaak tijdelijk probleem. Er zijn ook veel mogelijkheden voor online therapie en zelfhulp om deze gevoelens de baas te worden. Op www.113.nl staat meer informatie over hun werkwijze. Ook de telefonische en online hulplijn www.sensoor.nl biedt een luisterend oor voor meer algemene zaken.

Herken de signalen
Ook wanneer u zich zorgen maakt over iemand in uw omgeving kunt u terecht bij 113 voor advies. Op de site staat een stappenplan voor een gesprek met iemand waar u zich zorgen over maakt. Vragen, luisteren en samen hulp zoeken zonder te oordelen kan iemand helpen om weer een positieve draai aan zijn of haar leven te geven.

De Kleine Zeemeermin

OLDENZAAL - De musical De Kleine Zeemeermin is op 15 september te zien in Stadstheater De Bond.

De voorstelling begint om 14.30 uur en vanaf dat moment is het voor jong en oud genieten van de sprookjesachtige taferelen. In het verhaal redt de Kleine Zeemeermin een mensenprins en wordt op slag verliefd op hem, maar hoe kunnen ze samen zijn? Kom het zelf beleven bij Stadstheater De Bond. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 14,- via www.stadstheaterdebond.nl.

Flaneren op het Beekplein

HENGELO - Op zondag 16 september is het Beekplein een flan-area.

Nog even een beetje zomergevoel op 16 september vanaf 16.00 uur. Er kan genoten worden van een barbecue en heerlijke bieren. Ook het Hengelose bier Gallivant, waarvan de naam flirten en flaneren betekent, wordt geschonken. Ga naar gallivant.nl voor de voorverkoop van munten.

The Blues Brothers

HENGELO - Nu het nog geen hartje winter is, is het nog mogelijk: buiten genieten van een film!

Bij Kulturhus Hasselo aan de Henry Woodstraat 62 wordt er op 20 september buiten de film The Blues Brothers vertoond. Inmiddels is de film met Dan Aykroyd en John Belushi een klassieker en dat is niet vreemd gezien het muziekspektakel in deze film. De film is gratis te zien om 20.45 uur.

FC Twente – Jong PSV

ENSCHEDE - Zondag 30 september speelt FC Twente haar volgende thuiswedstrijd tegen Jong PSV. De wedstrijd in de Grolsch Veste wordt op een zondag gespeeld om 14.30 uur. Kaarten zijn beschikbaar vanaf €12,50 en te verkrijgen via Kaartverkoop.fctwente.nl.

Jong PSV staat momenteel op een 14e plek in de Keuken Kampioen Divisie. Na vier gespeelde wedstrijden heeft de club uit Eindhoven vier punten. Jong PSV begon de competitie goed met een 2-1 overwinning op FC Eindhoven. Hierna verloor het met 4-1 van TOP Oss en speelde het gelijk tegen Helmond Sport (1-1) . Afgelopen wedstrijd verloor de ploeg nipt van Jong FC Utrecht met 3-2.

Kaarten
Voor 65-plussers zijn de toegangskaarten vanaf €10,- te verkrijgen. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je € 7,50 in bepaalde vakken. Voor de wedstrijd tegen Jong PSV heb je geen Clubkaart nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen.

Voorstelling Fixation

HENGELO - Op zondag 23 september om 15.30 uur wordt bij Zaal Zuid Kunstpodium de nieuwe performance "Fixation" van beeldend kunstenaar Ronald de Ceuster gepresenteerd.

De performers Petra Dictus en Arianne Koeleman laten, op muziek van Diederik de Ceuster en teksten van beeldend kunstenaar Lieke Göbbels, een reeks associatieve beelden van hunkering en pijn zien in een installatie van purfoam, vormgegeven door Ronald de Ceuster. Samen met de muziek van ruisklanken en echo's van verstilde gitaren wordt er een grillig universum gecreëerd waarin angst en troost samenkomen. Meer informatie op www.oyfo.nl.

Open dag bij Golfclub Prinses Wilhelmina op 16 september

ENSCHEDE - Golfclub PW (Prinses Wilhelmina) houdt op zondag 16 september 2018 een Open Dag.

De golfbaan van PW Golf ligt aan de rand van Enschede, prachtig in het groen, tussen het revalidatiecentrum Het Roessingh en zwembad Het Slagman. De golfbaan beslaat negen holes en is een officiële NGF-baan. Niet erg lang, maar zeker niet eenvoudig te spelen. De golfbaan is kort maar prachtig, met de schoonheid van een PAR 3. Zeer geschikt voor iedereen, jong en oud, die de golfsport wil beoefenen. Bij PW Golf worden geen starttijden gehanteerd, reserveren is dus niet nodig.

Lidmaatschap
De vereniging kent diverse lidmaatschapsvormen. Zo zijn er aangepaste tarieven voor studenten en voor leden van andere golfbanen, die ook bij PW lid willen worden. Daarnaast zijn er uitgebreide – en relatief goedkope! – mogelijkheden voor beginners om eens te proberen wat golf inhoudt. Iedereen is op 16 september a.s. van 11:00 – 16:00 uur van harte welkom voor een kop koffie en alle informatie over de vereniging en de golfsport. We hebben een aantal zeer aantrekkelijke Open Dag aanbiedingen

Oldenzalers goedkoper uit met diftar-beleid

OLDENZAAL - Populair was het niet direct bij invoering, maar Oldenzalers zullen in ieder geval één ding leuk vinden aan 'Diftar': ze zijn over het algemeen goedkoper uit. Dit blijkt uit de evaluatie van het eerste jaar gedifferentieerd afvaltarief.

Bij het gedifferentieerd afvaltarief, kortweg diftar, betalen huishoudens per keer voor het aanbieden van restafval. Doel hiervan was om te stimuleren dat inwoners hun afval beter gingen scheiden. Goed gescheiden stromen zijn namelijk goedkoper en duurzamer te verwerken. Het beleid lijkt te werken. Zo daalde de hoeveelheid ingeleverd restafval per inwoner van 212 kilo in 2014 naar slechts 109 kilo afgelopen jaar. Ook ging het gemeentelijke afvalscheidingspercentage omhoog in deze periode van 62 naar 75 procent. Het nieuwe beleid had een positieve invloed op de verwerkingskosten. Deze daalden met 20 procent, waardoor ook de afvalstoffenheffing met gemiddeld 50 euro omlaag kon naar 207 euro. Er zijn ook verbeterpunten. Zo komt het dumpen van restafval nog regelmatig voor en inwoners proberen ook nog wel eens restafval in ander afval te mengen, wat niet de bedoeling is. De gemeente deelde vorig jaar ook 60 boetes uit voor bijplaatsing van afval bij de milieupleintjes; een grote ergernis.

Rugby geen sport voor meisjes? Echt wel!

HENGELO - Van Rugby wordt vaak gedacht dat het een gevaarlijke sport is. Terwijl er niet meer blessures zijn dan in andere sporten. Het draait bij Rugby om Respect, Discipline en Kameraadschap.

Een van de bekendste uitspraken is: "Rugby is een beestachtige sport gespeeld door heren; voetbal is een herensport gespeeld door beesten." Rugby heeft dan ook een welverdiende reputatie op het gebied van wederzijds respect voor spelers, scheidsrechters en toeschouwers. "Ik voelde me vanaf minuut één welkom" vertelt Corlijne Mikkers. Zij is in oktober 2017 begonnen bij Rugbyclub Dragons. "ik ben als vrouw misschien zwaar in de minderheid maar het mag de pret niet drukken. Het is erg gezellig en ik doe gewoon mee met de heren en daar doet niemand moeilijk over."

Toegankelijk
Het is misschien geen sport voor mietjes maar toch toegankelijk voor iedereen. Het kan tijdens de wedstrijden erg hard en fanatiek aan toe gaan en wordt je gemotiveerd om beter je best te doen. Na de wedstrijd wordt er wel doormiddel van een erehaag van winnaars, de scheidsrechter en de verliezers gehuldigd. Rugby is hard maar fair. Het komt ook voor dat een van de partijen met te weinig spelers is. Dan krijgt dat team meestal gewoon een aantal spelers van de tegenpartij. De liefde voor het spel is groter dan om met grote cijfers te winnen. Iedereen wil gewoon een leuk potje Rugby spelen en dat is gewoon veel leuker als je evenveel spelers hebt.

Introductiecursus
Rugbyclub Dragons organiseert twee keer per jaar een introductiecursus om meer leden aan te trekken. Deze week begon de jeugdintroductie-cursus, maar instromen kan natuurlijk altijd. De Dragons hopen zeker nog meer moedige meiden én jonge kerels te vinden! Op 21 september starten de Dragons ook met een rugby-introductiecursus voor volwassenen.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden op info@rugbyclubdagons.nl. Meer informatie over rugbyclub Dragons is ook te vinden op: www.rugbyclubdragons.nl. Het cubhuis en het rugbyveld zijn te vinden aan de Pruisische Veldweg 77, 7552 AB in Hengelo.

Hugo Borst

HENGELO - In de Bibliotheek Hengelo komt Hugo Borst vertellen over zijn boeken.

Het boek 'Ma' is bij velen wel bekend; is het niet door het boek zelf dan mogelijk wel door de theatervoorstelling die ervan gemaakt is. 'Ma' gaat over de dementerende moeder van Borst en dat heeft een vervolg gekregen in het boek 'Ach moedertje'. Kom luisteren naar Hugo Borst op 20 september om 20.00 uur in de Bibliotheek Hengelo aan de Beursstraat 34. Niet-leden betalen € 10,- entree en leden € 7,50. Kaarten kunnen besteld worden via www.bibliotheekhengelo.nl.

The Guernsey Literary Society

OLDENZAAL - De film The Guernsey Literary Society is een romantische film met daarnaast oog voor de historie van Guernsey.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt door de schrijfster Juliet een brief ontvangen van een lid van The Guernsey Literary and Potatoe Peel Pie Society. Ze wordt nieuwsgierig naar de boekenclub en besluit af te reizen naar Guernsey. Daar worden beetje bij beetje de geheimen van de in oorlogstijd opgerichte boekenclub ontrafeld. De film The Guernsey Literary Society is op 18 september om 20.00 uur en op 19 september om 15.00 uur te zien in Filmhuis Oldenzaal. Kaarten voor de voorstelling zijn online te bestellen vanaf € 6,- per stuk via www.filmhuisoldenzaal.nl.

Oktoberfest

HENGELO - De Appel organiseert net als voorgaande jaren weer het Oktoberfest. Dit keer van 19 tot en met 24 september.

Tijdens de Lambertuskermis is het plein voor De Appel geheel in de sfeer van het Oktoberfest gehuld. Passende muziek van bijvoorbeeld Die Powerhosen op vrijdag en op zondag Tiroler Kapel ontbreken zeker niet. Meer informatie en de programmering vindt u op www.oktoberfesthengelo.nl.

Oldenzaal Zingt

OLDENZAAL - Op zaterdag 15 september zal 'Oldenzaal zingt' weer in de Hofkerk plaatsvinden.

De zangdienst 'Oldenzaal zingt' begint op 15 september om 19.30 uur. Dit jaar wordt er door Crescendo uit Enschede, onder leiding van Jan Willem Docter, medewerking verleend aan deze dienst. De opbrengst van de collecte die wordt gehouden is bestemd voor het onderhoud van het orgel in de Hofkerk.

Hengevelde maakt zich op voor groot motorevenement

HENGEVELDE - Op zondag 23 september zal in het mooie Hengevelde een bijzonder motorevenement plaatsvinden.

Met spectaculaire demonstraties van trialkampioen Alex van den Broek, aanwezigheid van minibikes en quads zal het een unieke dag worden voor jong en oud. De Hengeveldse motorclub 'Nog steeds zonder naam' viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Dit jubileum wordt door de club aangegrepen om een motorevenement te organiseren. En zij pakken het groots aan. Op zondag 23 september vanaf 13.30 uur vindt het gratis evenement plaats op het evenemententerrein in Hengevelde. Er zullen die dag oude motoren geshowd worden, er zijn diverse standjes aanwezig met onder andere informatie over motorreizen, CBR trainingen, minibikes, quads, miniatuur motoren en ook Motor Oost zal niet ontbreken. ?Voor kinderen zijn er volop activiteiten, zoals een springkussen en bezoekers hebben de mogelijkheid om te ringsteken vanuit een zijspan!

Trialdemonstratie
Meervoudig trialkampioen Alex van den Broek zal op deze dag enkele malen een spectaculaire demonstratie geven. Hij zal meters hoog door de lucht vliegen, maar ook balanceren op het voorwiel of achterwiel is voor Alex geen probleem. Zijn demonstraties zijn elke keer weer uniek om te zien. Ook Sjaak Lucassen, beter bekend als R1 Sjaak, zal deze dag niet ontbreken. Sjaak heeft op zijn motor al bijna de hele wereld bezocht en kan hier op bijzondere wijze over vertellen. Vooral zijn wereldreis en diverse poolreizen hebben hem op de kaart gezet.

Feestavond
Het motorevenement zal bij café de Gebrande Wateren afgesloten worden met een feestavond vanaf 18.00 uur. Ook deze feestavond is voor iedereen kosteloos toegangkelijk. De Hengeveldse band Dokter Watjes zal er een waar muzikaal spektakel van maken. Al met al genoeg te beleven tijdens het motorevenement op zondag 23 september. Komt dat zien!

Echtscheidingen komen vaker voor

TWENTE - Stellen die in het huwelijksbootje stappen beloven elkaar trouw "tot de dood hen scheidt". Helaas wordt deze belofte steeds vaker gebroken, een scheiding komt steeds vaker voor. Vorig jaar werden er in Nederland nog 33.000 echtscheidingen voltrokken. Hoewel deze keuze wordt gemaakt met hoop op een betere toekomst voor beide partners, kan een scheiding verstrekkende gevolgen hebben.

De dag van de scheiding op 14 september is niet voor niets in het leven geroepen. Initiatiefnemer hiervoor is Vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators, een vereniging die koppels in scheiding bijstaat om de scheiding op zo prettig mogelijke wijze af te handelen. Beide partijen hebben er baat bij als een scheiding rustig verloopt, maar als er kinderen in het spel zijn is dit extra belangrijk. Zij zijn bij een vechtscheiding vaak, begrijpelijk, het allerbelangrijkste dat beide ouders hebben. Het is dan ook niet gek dat de gemoederen hoog op kunnen lopen als er onenigheid ontstaan over wie de kinderen op welk moment heeft. Een situatie die niet alleen voor ouders, maar misschien wel vooral voor kinderen tot veel stress kan leiden.

Goed uit elkaar!
Om dit leed te voorkomen of verhelpen kennen veel steden in Nederland initiatieven die stellen helpt met het regelen van een echtscheiding waarbij kinderen in het spel zijn. Zo heeft de gemeente Hengelo een team van professionals dat stellen bijstaat onder de naam "Goed uit elkaar!". Met hulp van advocaten, mediators maar ook sociaal pedagogen en kindercoaches wordt de situatie voor alle betrokkenen zo goed mogelijk afgehandeld. Het doel van dit team is om vooral de positie van de kinderen te benadrukken. Deze worden daarom op verantwoorde wijze betrokken in het proces zodat ook hun geluid gehoord wordt.

Vooruitgang
Dit initiatief werpt z'n vruchten af en is bovendien hard nodig, momenteel verzandt een op de 5 scheidingen in een vechtscheiding. Noaberpoort in Haaksbergen biedt inmiddels een soortgelijk concept aan voor Haaksbergse gezinnen. Hoewel een op de drie huwelijken geen stand houdt, wordt de kennis rondom het afhandelen van een scheiding gelukkig ook steeds uitgebreider.

JPT'ers starten succesvol op het NKT

HENGELO - Het judoseizoen is begonnen met het belangrijkste toernooi voor senioren, namelijk het NKT.

Op het Nationaal Kwalificatie Toernooi te Almere stappen 4 JPT judoka de mat op, om een gooi te doen naar een plek op de NK. De heren moeten al vroeg starten in de mooie topsporthal in Almere. De weging begint om 08.00 uur en de wedstrijden begonnen om 09.30 uur. Timo van Leerdam komt uit in de klasse tot 60 kg, Martin Evenberg tot 66 kg en Vincent Eidhof en Tom Rouwers tot 81 kg. Timo van Leerdam, afkomstig uit Hengelo en nu fulltime trainend en studerend in Heerenveen, brengt het door winst op Bart Weling Tim de Vrught tot een 7e plaats. Dit betekent voor Timo een plaatsing voor het NK senioren op zaterdag 29 september in het topsportcentrum in Almere

Sterke partij
Martin Evenberg, judoleraar van Judo Promotion Twente in Almelo, Borne en Hengelo, moet het in zijn eerste partij opnemen tegen Damien van Mierlo. Martin begint agressief aan deze partij en scoort binnen een minuut Martin waza ari's met sumi gaeshi. De volgende tegenstander is Bjorn Burgers Martin weet snel een waza ari te scoren met sumi gaeshi, waarna Burgers ook hij een waza ari scoort, stand gelijk. Martin aarzelt en een o soto makikomi van Burgers levert een waza ari op, samen ippon. In de herkansing staat de mooiste naam van het toernooi voor Martin klaar. Maximus Chicoma Alfaro is zijn tegenstander. Martin begint weer met aanvallend judo. Chicoma gaat anders staan om de sumi gaeshi van Martin te voorkomen. Martin gebruikt deze kans om een ippon te scoren met o soto gari. Tim Banen is de volgende waartegen Martin het moet opnemen. Banen is Martin te snel af met een linkse o soto gari en Martin is klaar.

Mountainbike clinic en funwedstrijd Twentse Ros

OLDENZAAL - MTB Het Twentse Ros organiseert een uitgebreid mountainbike weekend van vrijdag 21 t/m zondag 23 september op het Hulsbeek in Oldenzaal.

Op zaterdag 22 september wordt het officiële KNWU Nationaal Kampioenschap verreden tijdens de Rabobank NK Mountainbike Jeugd 2018. Om de Twentse schoolgaande jeugd te laten ervaren hoe leuk MTB'en is, organiseert de vereniging op zaterdag 15 september vanaf 10:00 uur clinics om de beginselen van deze spectaculaire sport bij te brengen. Vervolgens kunnen de deelnemers op vrijdagmiddag 21 september meedoen aan een funwedstrijd op het wedstrijdparcours. Aan deze clinic en wedstrijd kunnen alle schoolganade kinderen van 7 tot en met 12 jaar meedoen. Wie zelf geen mountainbike en helm heeft, kan deze voor € 5,00 huren.

Aanmelden
Opgave via inschrijven.nl/formulier?id=2018091550202&tl=nl. Voor vragen mail naar: pr@mtbhettwentseros.nl.

Repair Café

HENGELO - Op zaterdag 22 september is het weer tijd voor een Repair Café. Met een bezoek aan het Repair Café krijgen uw kapotte spullen weer een tweede leven.

Apparaten die niet meer goed werken, kunt u weggooien of repareren. Weggooien belast het milieu meer en wanneer u een nieuw exemplaar aanschaft, kost het ook nog meer dan wellicht zelf een reparatie onder begeleiding uit te voeren. Een bezoek brengen aan het Repair Café op 22 september kan tussen 10.00 uur en 13.00 uur bij Oyfo Techniekmuseum aan de Industriestraat 9.

Sweet Country

OLDENZAAL - Op 19 september vertoont Filmhuis Oldenzaal de film Sweet Country.

Sweet Country is een waargebeurd Australisch drama. De film gaat over Aboriginal Sam en diens vrouw Lizzie. Zij helpen militair Harry Marsh met de renovatie van een buitenpost. De verhoudingen zijn gespannen en wanneer dat uit de hand loopt, vluchten Sam en Lizzie. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 6,-. Kaartjes zijn te koop bij de kassa van Stadstheater De Bond, op dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur, ook telefonisch via 0541-539190. Digitaal reserven kan via www.stadstheaterdebond.nl.

Kijken met je oren

DELDEN - Op zondag 16 september geeft componist, dichter/schrijver Geert Christenhusz in Museum No Hero in Delden een lezing met als titel "Kijken met je oren".

In het lezing-gedeelte wordt de invloed van tijd en plaats op de relatie van kunstwerk - toeschouwer onderzocht. Maakt hetzelfde schilderij in een andere tijd, op een andere plaats, bij een andere geluidservaring, een andere geurwaarneming, geplaatst achter een glaswand, dezelfde indruk op de toeschouwer? Christenhusz geeft prachtige voorbeelden (onder andere met verschillende soorten muziek) uit de praktijk waarbij men de vertrouwde museumzalen op een totaal andere wijze kennen leert. Het is de bedoeling dat daarna het bekijken van de kunstwerken in het museum een andere ervaring biedt.

De lezing begint om 15.00 uur, waarna de rondleiding start om ongeveer 16.00 uur. U kunt zich vóór 15 september aanmelden bij de website van www.museumnohero.nl. De entreeprijs bedraagt € 25,- per persoon en € 15,- voor ambassadeurs.

Lang zult u wonen

HENGELO - Wie in een fijne, vertrouwde omgeving woont, wil daar graag zo lang mogelijk blijven wonen. Daarom is het verstandig om na te denken hoe je je huis nú veiliger en comfortabeler kunt maken. Op woensdag 19 september kunnen inwoners kennismaken met verschillende oplossingen om prettiger en veiliger te wonen. Dan organiseert de gemeente Hengelo samen met ROC van Twente de informatiemarkt Lang zult u wonen. Er zijn tientallen bedrijven en organisaties aanwezig om vragen te beantwoorden en advies te geven over de persoonlijke thuissituatie.

De meeste mensen willen het liefst thuis oud worden. Maar is het huis daar wel geschikt voor? En als ondersteuning nodig is, bij wie kun je dan terecht? "Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om het makkelijker, prettiger en veiliger te maken in huis. We vinden het belangrijk om mensen daarover te informeren, zodat ze op tijd na gaan denken over hun woonsituatie in de toekomst", zegt wethouder Bas van Wakeren. "Het is heel logisch om ons huis mee te laten veranderen met de levensfase waarin we ons bevinden. We nemen veiligheidsmaatregelen als er kinderen komen, maar als we ouder worden stellen we het nemen van maatregelen vaak onnodig lang uit."

Uitstel
Uit recent onderzoek van Lang zult u wonen en I&O Research blijkt dat 85% van de 55+'ers er in hun woonsituatie rekening mee houdt dat ze in de toekomst langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Toch heeft het merendeel (68%) nog geen enkele actie ondernomen om hun woonsituatie veiliger of comfortabeler te maken. We passen ons huis en ons gedrag niet automatisch aan als we ouder worden.

Aanbieders
Op de Informatiemarkt Lang zult u wonen kunnen inwoners inspiratie opdoen en in gesprek over hun woon- en leefomgeving met verschillende organisaties en aanbieders. Van aannemers en installateurs die kunnen adviseren over het bouwen of verbouwen van de woning tot advies over een onderhoudsvriendelijke tuin. Ook zijn er handige producten en diensten die voor meer gemak en comfort zorgen. Van de boodschappenservice tot hulpmiddelen van de thuiszorgwinkel.

Samenwerking
De gemeente Hengelo werkt voor de organisatie van de Informatiemarkt samen met 18 studenten van de opleiding Verzorgende IG van ROC van Twente die het keuzevak Zorg & Technologie volgen. "De combinatie zorg en techniek wordt alsmaar belangrijker als we met z'n allen ouder worden en langer thuis blijven wonen. We vinden het belangrijk dat onze zorgstudenten meer inzicht in en kennis krijgen over de techniek die een steeds grotere rol gaat spelen in de wereld van wonen en zorg. De Informatiemarkt Lang zult u wonen biedt een uitgelezen kans voor studenten om hier in de praktijk ervaring mee op te doen en nauw samen te werken met diverse partijen op dit gebied", zegt directeur Mayke Bergman van het MBO College voor Gezondheidszorg van ROC van Twente.

Over de markt
De Informatiemarkt is op woensdag 19 september van 15.00 tot 20.00 uur in de hal van ROC van Twente in Hengelo (Gieterij 200). De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Parkeren kan voor het gebouw. Meer informatie over de Informatiemarkt staat op de website http://hengelo.langzultuwonen.nl.

Subsidie
Voor huiseigenaren/bewoners van 65 jaar en ouder zijn er subsidiemogelijkheden voor Lang zult u wonen. Op de informatiemarkt is hierover meer informatie te krijgen.

Rust in je werkweek

TWENTE - Uit een onderzoek naar stress op het werk van TNO blijkt dat het gemiddelde aantal verzuimdagen door werkstress is gestegen. Ook bleek dat 1 op de 7 medewerkers kampt met burn-out gerelateerde klachten. Om beter om te kunnen gaan met werkstress en meer rust te creëren, kan het helpen voor uzelf wat vaste momenten in uw werkdag in te bouwen en wat trucks toe te passen.

We werken met zijn allen toch vaak een groot deel van de week en dus is het belangrijk om deze tijd handig en aangenaam in te delen om onnodig veel stress en onrust te voorkomen en een lekker gevoel aan uw werkweek over te houden. Met een paar simpele trucks bewaart u de rust.

Momentjes inbouwen
Voor meer productiviteit en concentratie is het belangrijk uw pauzes te nemen. Loop na een uur werken bijvoorbeeld even naar de koffieautomaat of maak een praatje met een collega. Neem ook tussen de middag uw lunchpauze en doe tijdens die pauze even niets anders dan eten, een wandelingetje maken of kletsen met collega's. Door deze pauzes te nemen, kunt u zich daarna weer fris focussen op uw werkzaamheden. Ook een opgeruimde werkplek helpt om beter aan de slag te kunnen. Gebruik bijvoorbeeld de laatste minuten van uw werkdag even om uw werkplek weer op orde te krijgen zodat u de volgende dag aan een opgeruimd bureau aan de slag kunt. Om stress te verminderen is het daarnaast belangrijk dat u grenzen durft te stellen en ook nee kunt zeggen. Zo voorkomt u dat u uzelf teveel werk op de hals haalt en u niet meer toekomt aan eigen taken of de kwaliteit van uw werk vermindert. Durf daarnaast uw collega's ook eens om hulp te vragen als u het te druk heeft. Wanneer u echt moeite heeft om meer overzicht en rust in uw werk te creëren, kan het soms handig zijn om een coach in te schakelen die u daarbij kan helpen. Een aangename werkweek gewenst!