Hart van Hengelo - Hof van Twente

5 juli 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 5 juli 2019


Hengelose ouderen in beweging deze zomer

HENGELO - In de zomer genieten de meeste mensen van een welverdiende vakantie naar een ver oord. Maar voor mensen die thuis achter blijven is de vakantieperiode niet altijd even leuk. Bijvoorbeeld voor senioren, die vaak bepaalde activiteiten in hun routine moeten missen. Gelukkig is er deze zomer in Hengelo een uitgebreid aanbod aan leuke activiteiten.

Eenzaamheid en verveling onder ouderen was zeker tien jaar geleden nog een onderkend probleem. Tsja, er viel in principe ook niet altijd veel aan te doen. Immers, ook de vaste vrijwilligers die normaliter veel activiteiten runnen zijn ook aan vakantie toe. Het gevolg was wel dat de eenzaamheid onder senioren toenam in de vakanties. Omdat senioren nu hoe dan ook langer zelfstandig wonen, is het belangrijk om ook in de zomer voldoende activiteiten aan te bieden om hen bezig te houden.

Actieve zomer
Onder de noemer Blij(f) Actief promoot Wijkracht in Hengelo het groeiende aantal leuke activiteiten dat in juli en augustus op de agenda staan. Welzijn Ouderen Hengelo biedt veel aan in juli en augustus, uiteenlopend van gymnastiek, via Tai Chi tot Zumba Gold. De activiteiten worden in de diverse ontmoetingsruimtes van de Hengelose wijkcentra gehouden om ze zo letterlijk en figuurlijk laagdrempelig te houden. Deelnemers betalen dan per keer een kleine vergoeding, aanmelding is niet nodig en er zijn verdere verplichtingen. De hoop is uiteraard wel dat senioren ook na de vakanties wellicht besluiten om deel te nemen aan een beweegactiviteit. Statistisch bewegen veel senioren namelijk te weinig.

Ontmoeten
Daarnaast zijn ook de ontmoetingsruimtes zelf in de zomer geopend voor eigen activiteiten zoals een gezamenlijke maaltijd of voor het maken van een praatje onder het genot van een kop koffie.

Flyer
Om het brede beweegaanbod onder de aandacht te brengen bij senioren, familie en verzorgers werd ook een flyer gedrukt. Deze is te vinden in de wijkcentra en ontmoetingsruimtes voor senioren. Aanvragen is ook mogelijk via 088-945 57 22 of kijk op: www.swohengelo.nl/nieuws_agenda

Assink & Schipholt beloond met Predicaat Hofleverancier

Foto: Shutterstock.com

HENGELO - De Hengelose firma Assink & Schipholt ontving op 27 juni het Predicaat Hofleverancier uit handen van burgemeester Sander Schelberg en Commissaris van de Koning, de heer A.P. Heidema. Dit ter ere van het honderdjarig bestaan van het bedrijf.

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het vennootschap Assink & Schipholt werd geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Oorspronkelijk opgericht door de heer H.J.W. Assink en Lutje Assink is het bedrijf nu, honderd jaar later, nog steeds een gezonde onderneming. Zo'n 30 man is momenteel in dienst van het bedrijf dat is gevestigd aan de Beitelstraat. Hier vonden op 27 juni ook de feestelijkheden plaats rondom het ontvangen van het predicaat. Het bedrijf heeft in de tussentijd verschillende mensen aan het roer gehad en is uitgegroeid tot een bekende naam in de regio.

Werknemers
Tegenwoordig is het bedrijf gespecialiseerd leverancier van plaat- en constructiewerk. Ze helpen bij het ontwerpen van specifieke producten en hun vakmanschap wordt dan ook gebruikt in verschillende sectoren. Toch gaat de meeste eer uit naar de werknemers. "Het zijn de medewerkers die met hun vakmanschap en ervaring het verschil maken. Of het nu gaat om het lassen van staal en RVS, metaal snijden, kanten of laseren: de medewerkers zijn van alle markten thuis. Met optimale inzet verzorgen zij het door de klant gewenste plaat- of constructiewerk, of maken zij het specifieke product dat men nodig heeft. De medewerkers van Assink & Schipholt weten als geen ander dat het ijzer gesmeed moet worden als het heet is."

Hofleverancier
Het Predicaat Hofleverancier wordt uitgereikt aan kleine en middelgrote ondernemingen die een belangrijke plaats innemen in de regio en minimaal 100 jaar bestaan. Met dit jubileum voldeed de forma Assink & Schipholt aan deze criteria, wat tijdens het jubileum werd beloond met het prestigieuze predicaat.

Jaargang: 9 • Nr 332• Wk 27

Rustig aan met Twents water

TWENTE - Het is momenteel nog steeds bijzonder droog in Twente. Afgelopen week kregen we al te maken met records qua temperaturen, maar ook deze week verloopt relatief zonnig en vooral: droog. Hoewel juni landelijk gezien best een natte maand was, liepen in Twente de regentekorten alleen maar op.

Het Waterschap Vechtstromen was de afgelopen weken al paraat op de toenemende droogte. Twente kampte afgelopen jaar al met een fiks regentekort in de zomer, waardoor we ook dit jaar al begonnen met een tekort. Met name op plaatsen waar geen water aangevoerd kan worden zoals de hogere Twentse zandgronden begint dit zorgelijk te worden, zo benadrukt het Waterschap.

Interen
Deze week moest het Waterschap in grote delen van het gebied dan ook interen op de bestaande watervoorraad. De hoge temperaturen van afgelopen weekend hielpen niet in deze context; er verdampte zo'n 5 tot 6 millimeter aan oppervlaktewater per dag uit het IJsselmeer en de IJssel, waardoor ook de aanvoer uit dit soort bronnen lastig was. Het verdampte water is echter ook deze week nog niet aangevuld omdat neerslag uit bleef. Het Waterschap Vechtstromen maakt zich ook concreet zorgen over de gemeten waterkwaliteit. Gedurende het jaar controleert men op diverse plekken de kwaliteit, maar met name in de warme zomers staat dit onder druk. Zo is er minder zuurstof in het water van vijvers, sloten en beken wat de formatie van blauwalg en botulisme met zich mee kan brengen. Het Waterschap Vechtstromen blijft dan ook bij de oproep om het deze dagen rustig aan te doen met water. Door het extra lang vasthouden van het regenwater en andere waterbronnen moeten problemen voorkomen worden. Het Waterschap blijft hierbij uiteraard wel alert op het tegenovergestelde probleem van fikse hoosbuien, die kunnen volgen op een langere droge periode.

Ik ben Wendy Strijk en ik geef op 3 oktober een korte cursus 'Leer vertrouwen op je intuïtie'. Naast docent bij de Volksuniversiteit werk ik als zelfstandig therapeut.

Ik heb Gezondheidswetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht, waar ik me voornamelijk bezig hield met de preventie van ziekte. Het voorkomen van ziekte ben ik in de loop van de jaren anders gaan invullen doordat ik me ben gaan verdiepen en bekwamen in een breed scala aan alternatieve geneeswijzen. Tegenwoordig ben ik Sensitherapeut en Reiki Master. Ook ben ik mediamiek en dat maakt dat mijn intuïtie en gevoel heel sterk ontwikkeld zijn. Naast de fantastische resultaten die ik tot op de dag van vandaag boek met de Sensitherapie, is bij mij 10 jaar geleden de behoefte geboren om mijn kennis met anderen te delen. Vanuit mijn eigen ervaring wilde ik graag anderen helpen door hen dezelfde inzichten te brengen die mij zo geholpen hebben. Want de maatschappij van tegenwoordig is niet ingesteld op het vertrouwen op je onderbuikgevoel. Daarom geef ik naast de cursus Reiki, de workshop EFT en een lezing over hooggevoeligheid nu ook met veel plezier de cursus 'Leer vertrouwen op je eigen intuïtie' bij de Volksuniversiteit. Ik geniet ervan als ik mensen zie groeien in hun persoonlijke ontwikkeling door hun nieuw opgedane vaardigheden en kennis. Want op hun beurt zullen zij hun ervaringen ook weer gaan delen met vrienden en familie. Zo wordt het leven langzaam voor iedereen een beetje mooier. Want dat is mijn passie, het leven van anderen een stukje mooier en lichter te maken.

Wendy Strijk

Kijk voor meer informatie over de diverse workshops en cursussen op: www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Zomercafé in Markelo

MARKELO - Op vrijdagmiddag 5 juli en 2 augustus zal er weer in Markelo weer een Zomercafé worden gehouden.


Net als voorgaande jaren wil de Stichting Franje Hof van Twente ook dit jaar weer voor de oudere inwoners van Markelo een gezellige middag verzorgen. Vooral in deze maanden wanneer de kinderen en kleinkinderen op vakantie zijn, is het een prachtige gelegenheid om met elkaar een gezellige middag door te brengen.

Ineke Smit-Vukkink

Op vrijdag 5 juli zal medewerking worden verleend door Ineke Smit-Vukkink, zij zal leuke herkenbare gedichtjes en liedjes in het Twents dialect ten gehore brengen. Een garantie voor een muzikale en geslaagde middag.

Playbackshow

Op vrijdag 2 augustus zal een playbackshow worden gehouden wat vast een lachwekkende en gezellige middag zal worden.

Aanbod

Onder het genot van eerst een kopje thee of koffie met iets lekkers wordt een gezellig programma aangeboden, wat u niet wilt missen. Ook zal er tussendoor weer een mooie verloting worden gehouden en natuurlijk wordt er weer voor een hapje en een drankje gezorgd. Het Zomercafé zal ook dit jaar worden gehouden in De Deel van Herberg De Pot aan de Potdijk 9 in Markelo van 14.00 tot 16.00 uur. De zaal is geopend vanaf 13.30 uur. De kosten zijn € 6,00 per persoon (inclusief verloting). Wilt u komen en gehaald/thuisgebracht worden, voor allebei graag even aanmelden bij Nettie Gouman, tel. 0547 – 36 19 95 of Jacqueline Gootjes, tel. 0547 – 36 25 36. Voor het vervoer wordt een bijdrage gevraagd van € 2,00 per persoon binnen de bebouwde kom en € 3,00 buiten de bebouwde kom.

Column

Parkeergeld

Het college heeft een probleem met 1 van de eigenaren van de Van Heekgarage. In een voorstel aan de gemeenteraad vragen B en W akkoord te gaan met de aankoop van een deel van de
parkeergarage. Dat deel huurt de gemeente nu voor een gulden (ja, 1 gulden) per jaar tot 2032. Even verderop staat trouwens 1 Euro, maar een kniesoor die daarop let. Daarmee wordt het aandeel van de gemeente groter en haar positie sterker ten opzichte van de andere eigenaar van de grootste parkeergarage onder de grond in West-Europa; het Holland Casino. De aankoop gaat om het oostelijk deel van de garage onder de Primarktoren en in eigendom van een pensioenfonds. Waarmee de gemeente overigens een conflict heeft over gemaakte kosten voor beheer en onderhoud. Nu ligt er een akkoord voor aankoop door de gemeente. Dat kost geld, 1,7 miljoen om precies te zijn. Maar geen centje pijn. Dat betaalt het Parkeerbedrijf wel even. Zouden er nog meer van dergelijke potjes zijn? Handig. Moet een dergelijk bedrag niet gewoon in de algemene reserve worden gestort? Wat is hier raar? In elk geval dat een gemeentelijk bedrijf zo maar bijna 2 miljoen op de plank heeft liggen is raar en je krijgt het gevoel dat er meer achter zit, dan "toys for boys". Zo te zien wil het parkeerbedrijf een groter deel van de garage in eigendom, meer zijn dan uitvoerder van beleid en grotere winsten voor de gemeente binnenslepen. We zijn terug bij af. Enschede is economisch gezien door diepe dalen gegaan. Eén van de oorzaken was het "projectontwikkelaartje spelen" door de gemeente met als motto "wat een projectontwikkelaar kan, kunnen wij beter." Hele fabrieksterreinen werden opgekocht en in de wacht gezet. Heeft miljoenen gekost en we hebben nog te lijden onder de blunders van ambtenaren, die dachten goud voor hun baas op te graven. Ambtenaren kun je niet zo maar promoveren tot grootverdieners. Ze zijn niet voor niets ambtenaar en werken met geld van "the man in the street", de ondernemer werkt met eigen geld en dat maakt een groot verschil. Om welk deel van de garage gaat het eigenlijk? Het deel onder de Prismarktoren. Volgens mij één van de rustigste en sjiekste delen van de parkeergarage. Meer parkeerhavens dan parkeerplekken. Kop van Overijssel associeer ik met makelaars/vastgoedbeleggers. Een nieuw appartement inclusief eigen parkeerplek in hartje Enschede is natuurlijk goud waard. Of zou het een zogenaamd ABC-tje zijn; op het moment van aankoop wordt het gelijk doorverkocht. Schoenmaker hou je bij je leest, want de winst van de parkeergarage is ook gemeenschapsgeld.


Jan Visser

Training geven bij Sportvereniging H.G.V.

HENGELO - Sportvereniging H.G.V., die club waar je overal tegenaan loopt met of zonder gymtoestellen, kan best wat nieuwe trainers gebruiken.

H.G.V. heeft een groot en stabiel team, maar het team kan de grote vraag naar sportlessen amper aan. Zin om les te geven in bijvoorbeeld gymnastiek (ook aan jonge kinderen), turnen, freerunning, dans, skatehockey, zaalvoetbal of een van de vele andere sporten met een vergoeding tussen elf en zestien euro? Als je al ervaring of diploma's hebt, is dat mooi meegenomen. Maar zo niet, dan gaan de trainers de uitdaging aan om jou snel op te leiden. Lijkt het je leuk om naast het lesgeven betrokken te zijn bij de activiteiten die de club organiseert? Kijk op www.hgvhengelo.nl en meld je!

Nen zwieger op tied en plaatse is vake
better as nen sprekker in zeuwn taaln.

Maandag 8 juli 10:00 uur

Corbeel & Greven herstelt grafmonumenten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HAAKSBERGEN - Een graf is meer dan alleen een steen met een naam. Het is de plek waar vele herinneringen aan uw naaste weer naar boven komen. De mooie momenten die blijven, ook wanneer zij er zelf niet meer zijn. Deze herinneringen wilt u als nabestaande natuurlijk koesteren bij een grafmonument dat recht doet aan de persoon die er begraven is.

Nabestaanden verzorgen vaak met grote liefde een graf van een dierbare overledene. Doordat de monumenten dagelijks bloot staan aan de elementen, is af en toe wat meer onderhoud nodig. De monumenten van tegenwoordig zijn veelal geproduceerd uit een graniet achtige steensoort of iets vergelijkbaars. Dit is technisch gezien een zeer duurzaam product en vraagt veel minder onderhoud dan een monument welke uit een marmersoort geproduceerd is. Marmer is namelijk kalkhoudend en dit materiaal zal dus meer verweren dan een materiaal waar geen kalk als bestandsdeel is zit. Corbeel & Greven specialiseert niet alleen in het plaatsen van nieuwe grafmonumenten; ook voor het onderhouden en renoveren van een bestaand graf kunnen zij u van dienst zijn.

Onderhoud op locatie
Wanneer een graf nog in goede staat is en alleen wat onderhoud nodig heeft, kan dit in de meeste gevallen gewoon op locatie gebeuren. Zo is het bij goede weersomstandigheden in de zomer mogelijk om de belettering van het grafmonument opnieuw te laten lakken. De medewerkers van Corbeel & Greven kunnen het graf ook op locatie reinigen om de oorspronkelijke kleur zo goed als mogelijk te herstellen. Mits het niet té verweerd is. "Wanneer een grafmonument in slechtere staat is, zal het nodig zijn om het weg te halen en het in de fabriek machinaal te laten schuren voor het mooiste resultaat", aldus Harrie ten Vregelaar van Corbeel & Greven. Zo zijn veel oude graven gemaakt van Belgisch hardsteen wat kalkhoudend is. Door enkele millimeters van de toplaag af te schuren is dit zeer goed te herstellen en zal het monument er daarna weer "als nieuw" uitzien voor de komende jaren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Verzakkingen
Oudere graven kunnen aan verzakking onderhevig zijn. Mits een eventuele betonfundatie in goede staat is, kan het graf opgehoogd worden om dit weer waterpas te maken. Soms kan het noodzakelijk zijn om, wanneer dit niet gebeurd is in het verleden, 4 hoekpalen te plaatsen. Deze palen zijn rond 14 cm en 180 cm in lengte en gaan schuin de grond in onder de fundatie. Dit geeft een goed en duurzaam resultaat, vaak zal het monument daarna echt niet meer verzakken. Aan de hand van een foto kan Corbeel & Greven vaak al een goede schatting geven van de kosten en mogelijkheden om een verzakt graf te herstellen. U kunt dan bijvoorbeeld ook gelijktijdig grind of een bloemenperk laten vervangen door een onderhoudsarme granieten dekplaat.

Passend advies
Corbeel & Greven geeft u graag een passend advies over de mogelijkheden voor het onderhouden en herstellen van een graf. Ook voor andere monumenten zoals urnen kunnen zij u van dienst zijn. Corbeel & Greven is gevestigd aan De Greune 32a in Haaksbergen. Bel met 053-574 33 43 of kijk op: www.corbeel greven.nl

Skillz Sessionz: een begrip in Hengelo

HENGELO - Na drie jaar en tien edities is op donderdag 11 juli weer een editie van Skillz Sessionz in Metropool. Het programma is al bijna vol, maar er kan nog worden aangemeld.

Metropool is voor de elfde Skillz Sessionz het decor. De organisatie is in handen van jongeren, ondersteund door Skillz jongerenwerk, onderdeel van Wijkracht. Elk jong talent dat zijn of haar kunsten wil vertonen, kan zich nog aanmelden.

Jong talent

Jong en oud is welkom om te komen genieten van verschillende talenten uit Hengelo en omgeving. Aanleiding van Skillz Sessionz is de behoefte van jongeren aan een plek waar zij hun kunsten kunnen tonen, het opdoen van podiumervaring en het netwerken met andere muzikale en creatieve leeftijdsgenoten. Initiatiefnemer en vrijwilliger Emiel Boerjan (29) heeft jarenlang binnen Skillz met jongeren aan muziekproducties gewerkt. Ondertussen heeft Emiel het stokje overgedragen aan Nick Kissing (18). Nick, bekend onder zijn artiestennaam KITNOISE, is al vanaf dag één betrokken bij Skillz Sessionz. Kissing zegt: ''Het is belangrijk dat jongeren op een laagdrempelige manier met muziek bezig kunnen zijn. Dat ze daarbij ondersteuning krijgen en vervolgens hun kunsten op een podium kunnen laten zien. Ik steek er graag moeite en tijd in om jongeren daarbij te ondersteunen. Dat geeft mij voldoening.'' Dat Boerjan zijn studio taken heeft doorgegeven aan Kissing wil niet zeggen dat hij niet meer druk is met Skillz Sessionz. Samen met zijn vijfkoppige team besteedt hij als vrijwilliger nog steeds een flinke dosis tijd en energie in het opzetten van deze gezellige avond die bruist van het talent.

Podiumplaatsen

Kissing geeft aan dat er nog een beperkt aantal vrije plekken is. Opgeven kan via aanmeldpagina op de website https://www.skillz-sessionz.nl/aanmelden/. De elfde editie belooft een afwisselende avond te worden. De huisdj's KITNOISE en JayBee draaien verschillende muziekstijlen, van rap en trap tot hardstyle. Daarnaast zijn er diverse liveoptredens op het gebied van onder meer comedy, rap, zang en dans. ''Kortom, het wordt weer een gezellige en talentvolle avond. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen.'' Zo vat Kissing samen. Kijk op: skillz-sessionz.nl/.

Bootcamp voor achtste groepers

BORNE - Ben jij 12 jaar of ouder of zit jij in groep 8 en wil jij kennismaken met bootcamp? Dan zien we jou graag op de Bootcampactiviteit op donderdag 18 juli van 12.30 tot 14.00 uur.

De organisatie is in handen van Borne Sport. Borne Beweegt verzorgt de Bootcamp met allerlei professionele materialen, zodat jij actief en fanatiek aan de slag kunt bij locatie 't Wooldrik in Borne. Je kunt je alleen of samen met vrienden of vriendinnen opgeven voor donderdag 11 juli door een mail te sturen aan Sven Pieterson: s.pieterson@borne.nl. Wees snel, want vol = vol. De kosten zijn twee euro per persoon inclusief fruit en drinken.

Heemtuin Weusthag heeft open zondagen

HENGELO - Elke zondag in de maand juli tussen 13.00 en 16.00 uur heeft IVN Hengelo Heemtuin Weusthof een open zondag met als thema gebruiksplanten.

De geur en kleur van planten is iets om van te genieten, maar planten hebben veel meer te bieden dan dat. Planten worden al sinds jaar en dag door de mens gebruikt als geneesmiddel en als voedsel. Ook worden planten op vele manieren gebruikt om het leven makkelijker te maken. Zo wordt er touw van gemaakt, dienen ze als dakbedekking en worden planten gebruikt als verfgrondstof.

Meer ontdekken

Wanneer u meer wilt ontdekken over bijvoorbeeld wede, vingerhoedskruid, vlas en spelt, bezoek dan één van de open zondagen van Heemtuin Weusthof. Deze is te vinden aan de Van Alphenstraat 15a, tussen de ijsbaan en manege De Kapberg. Breng dan ook een bezoek aan het naastgelegen beleefbos.

Open dag FCT in Grolsch Veste

ENSCHEDE - Komende zondag 7 juli is de open dag van FC Twente. Een dag voor de supporters!

De Open Dag begint om 12.00 uur en kent een andere opzet dan voorgaande jaren. Zo wordt de traditionele spelerspresentatie in het stadion gehouden en is er een speciale stadiontour die je over het veld leidt. Vanaf 12.00 uur zijn diverse activiteiten in en rondom De Grolsch Veste. De spelerspresentatie, het traditionele handtekeningen jagen en foto's scoren van de spelers en het Mega Kidsdorp ontbreken niet. Net als de mogelijkheid om deel te nemen aan een speciale rondleiding die je onder meer door de kleedkamer en over het veld leidt. Op de middenstip staat de kampioensschaal klaar, zodat je daarmee op de foto kunt. De spelerspresentatie wordt dit jaar in het stadion gehouden. Deze presentatie van de selectie begint om 14.00 uur en aansluitend zijn de spelers in groepjes aanwezig op het terrein; ontmoet ze voor een handtekening of een foto. Ook speelsters van FC Twente Vrouwen zijn erbij. Noteer de datum alvast in je agenda: zondag 7 juli.

En Dos Direcciones

HENGELO - Expositie 'En Dos Direcciones/In Twee Richtingen' is op werkdagen te zien bij AtelierZ.

Tot en met 18 augustus exposeren de Hengelose Martha Lucía Inagán en de Enschedese Luz Jiménez Díaz hun werk in de A-galerie van AtelierZ, de creatieve dagbestedingslocatie van Aveleijn in Hengelo. Het thema van de expositie, 'En Dos Direcciones/In Twee Richtingen', verwijst naar de verschillende achtergronden en de ontwikkelingen die zij in hun kunstenaarschap hebben doorgemaakt. Eerst in Columbia, hun geboorteland, en nu in Nederland. De expositie bezoeken kan op werkdagen tussen 10.00 en 15.00 uur aan de Steijnstraat 16.

Zomerfestival Drienerstraat

HENGELO - Cocktails, massages, swingende dj's en héél veel lekker eten. Dat is precies wat het Zomerfestival in de Drienerstraat u biedt.

Op zaterdag 6 juli staat de Drienerstraat door het Zomerfestival in het teken van het thema Ibiza. Dit op initiatief van de ondernemers van Stichting De Drie straatjes (Drienerstraat, Wetstraat en Smutsstraat). "Het Zomerfestival wordt een te gekke dag voor het hele gezin", laat de organisatie enthousiast weten. "We hebben er enorm veel zin. Er is van alles te beleven. Zo hebben we een kramenmarkt in Ibiza-stijl door de hele Drienerstraat. Alle horeca-ondernemers uit de straat zorgen voor heerlijke, zomerse hapjes en drankjes. Daarnaast bieden we de bezoekers gratis alcoholvrije cocktails aan", aldus de organisatie. Kom ook swingen tussen 13.00 en 19.00 uur.

Carintreggeland ontvangt 1.500 liter vruchtensap!

HENGELO - Afgelopen week was het weer bijzonder warm in Twente. Het was zweten en afzien; ook voor veel senioren. Juist voor hen is het belangrijk om voldoende te drinken. Dankzij een donatie van Oranka vruchtensappen uit Borne werd dit voor bewoners van Carintreggeland zorglocaties zéker geen straf!

Het is belangrijk dat ouderen voldoende vocht en vitamines binnen krijgen. Dit geldt nog nadrukkelijker tijdens warme dagen en zeker voor kwetsbare ouderen in verpleeghuizen. Dit kan erg gevaarlijk worden, want als je langere tijd weinig tot niks drinkt kun je suf worden, zul je minder naar het toilet moeten en loop je de kans om flauw te vallen door een te lage bloeddruk. Zorgpersoneel is daarom extra alert bij extreme hitte.

Mooie donatie
Met de hitte in Nederland komen diverse mooie initiatieven los. Zo heeft Oranka uit Borne 1.500 liter vruchtensap geschonken aan Carintreggeland. Frank Peters, consulent Hotelservices van Carintreggeland: "Wij zijn enorm dankbaar voor deze gulle gift. Het is heel fijn om te zien dat mensen denken aan hun medemens. Zeker in dagen dat het iets moeilijker gaat. Zo draag je met elkaar bij aan waardevol samenleven." Afgelopen dinsdag werd de 1.500 liter vruchtensap verdeeld onder de 22 verpleeghuislocaties van Carintreggeland die in heel Twente te vinden zijn.

Glasvezelaanbieding op bedrijvenpark Schneidersbos in Delden.
De internetverbinding:
Geen onderneming kan meer zonder internet.
Door de grote behoefte aan snelle en stabiele internetverbindingen is er op veel plaatsen in Nederland glasvezel aangelegd. Momenteel de meest snelle en stabiele verbinding.
Door middel van abonnementen kan gekozen worden welke up- en downloadsnelheid de klant kiest.
Internetprovider en netwerken:
In Nederland liggen verschillende glasvezelnetwerken. Op bedrijvenpark Schneidersbos ligt een glasvezelnetwerk van Cogas en van Bright Access.
Bright Access levert rechtstreeks aan klanten met een lokale partij als dealer / adviseur.
Cogas als eigenaar van het netwerk levert zelf geen internetdienst, maar verhuurt tegen vergoeding alleen het glasvezelnetwerk.
Hierdoor is het voor diverse partijen mogelijk hun diensten via dit netwerk aan te bieden.
EG Computer Specialisten uit Nijverdal is een ICT bedrijf dat actief is op het Schneiderbos en bovenop glasvezelinternet ook gerelateerde diensten aanbiedt zoals online werkplekken, cloudoplossingen, telefonie-oplossingen enz.
Parkmanagement:
Veel bedrijfsparken maken gebruik van een parkmanagement die als taak heeft het verbeteren van de kwaliteit van een bedrijfspark, denk aan praktische zaken als bewegwijzering, terreinbeveiliging en onderhoud. Een parkmanagement kan ook ondersteund worden door commerciële partijen die op basis van "samen sterk" proberen om de beste gezamenlijke deals te sluiten voor ondernemers.
Doordat een parkmanagement bij het aanbod van nieuwe diensten vaak een voorselectie maakt kan het zijn dat hele interessante alternatieven niet onder de aandacht komen van ondernemers.
Na verschillende gesprekken heeft het parkmanagement m.b.t. het aanbod van glasvezelinternet een drietal grote partijen bewust naar voren geschoven en is voorbij gegaan aan een van de beste aanbiedingen; die van EG Computer Specialisten (de eerste partij die een aanbieding deed zonder aansluitkosten!) en een snelle 100/100 verbinding aanbiedt voor € 79,00 per maand in plaats van de € 99,00 per maand van de grote aanbieders.
EG Computer Specialisten neemt het op tegen de grote aanbieders en biedt een snelle en stabiele glasvezelverbinding aan zonder aansluitkosten voor een lager bedrag per maand!

Melkgeitenhouder verrast door fotoserie

BENTELO - De foto met de naam 'Twee oude bokken onder mekaar', stal de show tijdens de onthulling van een bijzondere foto-expositie in de hal van Sportcomplex De Pol in Bentelo op 29 juni. De expositie is de tweede in een serie waarmee de werkgroep 'Binnenkieken Bij Boeren' een inkijkje wil geven in het boerenleven anno nu.


De eerste keer stond een varkens- en rundveehouder centraal. Dit keer koos de groep voor melkgeitenbedrijf Veelers. Wouter Borre schoot de fraaie fotoserie en Ellen te Riele maakte met sterke teksten het verhaal compleet. "Idee voor het fotoproject 'Binnenkieken Bij Boeren' ontstond vanuit de gedachte dat veel mensen geen weet (meer) hebben over wát het boerenleven nou écht inhoudt, vertelt initiatiefnemer Angèl Pierik. Met deze fotoseries, willen wij dat mysterie een beetje ophelderen." Tijdens openingstijden van De Pol is de expositie vrij toegankelijk voor publiek. Zie ook www.depol.info.

Achter de muren

Gerrit-Jan en José Veelers wonen met hun drie kinderen en Truus Rupert, de moeder van José, aan de Vondersweg 2 tussen Bentelo en Hengevelde. Zij kwamen verwachtingsvol naar Sportcomplex De Pol. Ook Gerrit-Jans moeder, Christien Veelers en haar uit Canada overgekomen broer Henny Asbreuk met vrouw en dochter, kwamen mee. 'We vinden het fantastisch dat 'Binnenkieken Bij Boeren' ons op deze manier platform geeft om te laten zien wat ons drijft. Dat we houden van onze geiten, dat we serieus duurzaam bezig zijn en dat we op innovatieve wijze werken aan een mooie toekomst voor ons boerenbedrijf', benadrukt José Veelers.

In de schijnwerpers

"De meeste fotografen zijn functioneel nieuwsgierig", denkt Angèl. "Ik merk dat ik steeds op zoek ben naar verhalen om in beeld te brengen. En juist dat, lukt uitstekend op boerenerven. Steeds weer ben ik verbaasd over wat ik daar allemaal hoor en zie. Bentelo en omgeving is een kleine gemeenschap met grote betrokkenheid. We kennen elkaar, maar het verhaal achter de deuren van stallen en schuren blijft vaak verscholen.

De groep 'Binnenkieken Bij Boeren' bestaat uit vijf fotografen, Wouter Borre, Anouk Hemmink, Angèl Pierik, Judith Wassink en Edwin Siemerink, en twee tekstschrijvers, Carla Ros en Ellen te Riele. Allen komen uit Bentelo en directe omgeving.

Heracles Almelo oefent weer voor nieuw seizoen

ALMELO - Heracles Almelo is de voorbereiding op het seizoen 2019-2020 goed gestart.

De formatie van Frank Wormuth trad afgelopen zaterdag voor het eerst aan in de nieuwe thuisshirts voor het aankomende seizoen. Traditiegetrouw stond er op 29 juni het Almeloos feestje op de planning. Op het terrein van AVC Heracles, waar het fundament van Heracles Almelo is gelegd, trad de selectie aan tegen de amateurs van verschillende verenigingen uit Almelo. Deze groep spelers vormen samen de Almelose selectie en waren in de schaduw van de monumentale tribune de eerste officieuze tegenstander van Heracles Almelo. De Almelose eredivisionist bleek zoals verwacht te sterk voor de regionale amateurs, Heracles Almelo won deze wedstrijd met 0-6.

Bornerbroek
Een dag later stond voor Heracles Almelo een wedstrijd in Bornerbroek op het programma, waar het Deense FC Nordsjaelland de tegenstander was. Heracles Almelo, dat aantrad met nieuwelingen Kiomourtzoglou en Bijleveld in de basis, speelde met 1-1 gelijk tegen de Denen. Woensdagavond (3 juli 2019) speelt Heracles Almelo om 18.30 uur een oefenwedstrijd in Garderen, waar een treffen met Club Brugge wacht. Verder speelt Heracles Almelo deze week nog tegen de Vroomshoopse Boys (zaterdag 6 juli om 16.30 uur in Vroomshoop) en staat er op 7 juli de Open Dag op het programma. Hierna vertrekt de selectie naar Billerbeck voor een trainingskamp.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de voorbereiding voor het komende seizoen op heracles.nl/agenda.

Erve Asito nieuwe stadionnaam Heracles Almelo

ALMELO - Voor minimaal de komende tien jaar is Erve Asito de naam van het stadion van Heracles Almelo. Hoofdsponsor Asito en Heracles Almelo maakten deze naam maandagochtend bekend. De nieuwe naam staat symbool voor het thuisgevoel dat supporters van Heracles Almelo hebben als ze naar het stadion komen. Daarnaast staat het symbool voor de plek waar families zich thuis voelen; het erf als een plek waar de hele familie samenkomt.

Eerder dit jaar sloten Heracles Almelo en Asito al en tienjarige overeenkomst over het hoofdsponsorschap, en vanaf 1 juli is Asito dus officieel naamgever van het stadion. Remko Stolk, commercieel directeur van Asito sprak de volgende woorden over de samenwerking: "Erve Asito straalt het familiegevoel uit dat zowel bij ons bedrijf als de club hoort. Hier kom je naartoe om samen te zijn. Het gevoel van het erf waar je vroeger met je opa voetbalde en nu met je eigen kinderen." Algemeen directeur van Heracles Almelo, Rob Toussaint, voegde daar aan toe dat het stadion meer dan ooit het hart van de club wordt; een plek voor iedereen. Naast de naam van het stadion, werd ook de straat waaraan het stadion ligt omgedoopt tot het Van Riemsdijkplein. Naar militaire traditie werd bij zonsopgang het oude bord met de straatnaam weggehaald, en een nieuwe werd geplaatst. Dit alles gebeurde op de honderdste geboortedag van Joop van Riemsdijk. Van Riemsdijk is de oprichter van Asito en was een fervent supporter van Heracles Almelo.

Stadswandeling

HENGELO - Wilt u meer weten over de binnenstad van Hengelo? Ga mee met de stadswandeling op 7 juli!

De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en in die tijd loopt u door Hengelo en vertelt de gids u over de bijzonderheden en de geschiedenis ervan. De wandeling begint om 14.00 uur bij Museum Hengelo aan de Beekstraat 51. Aanmelden is gewenst en kan via 074-2594216 of info@museumhengelo.nl. Deelname kost voor volwassenen € 5,-, donateurs en kinderen krijgen korting.

Nieuw thuistenue Heracles Almelo gepresenteerd

ALMELO - Traditioneel zwart-wit en meerdere zwart-witte banen. Zo ziet het nieuwe thuisshirt van Heracles Almelo eruit.

Naast de vele zwart-witte banen is het shirt afgewerkt met een moderne witte V-hals en het wapen van Almelo in de kraag. De logo's van kledingsponsor Acerbis en Kans voor een Kind, waar Heracles Almelo founder van is, zijn in zwart-wit op het shirt aangebracht. Voor het vierde seizoen staat Asito als hoofdsponsor op de voor- en achterzijde. Onder het shirt dragen de spelers van Heracles Almelo komend seizoen een zwarte broek. De sokken zijn wit en zijn voorzien van zwarte details, waaronder het wapen van de club. Kortom, écht Heracles!

Nu te koop
Het nieuwe Heracles thuisshirt is te koop in de FanServiceShop in het stadion en via heracles.nl/shirt.

Nicci French promoot boek

HENGELO - Het thrillerduo Nicci French komt bij Boekhandel Broekhuis hun nieuwste boek 'Huis Vol Leugens' promoten. Het boek is op 2 juli in de boekwinkels verschenen.

Achter de naam Nicci French gaat het Britse echtpaar Nicci Gerrard en Sean French schuil. Hun nieuwste boek gaat over de 45-jarige Neve. Neve is erg gelukkig met haar echtgenoot en drie kinderen. Maar schijn bedriegt... Ze heeft een affaire met een getrouwde man. Op een dag ontvangt Neve een berichtje dat ze naar het appartement moet komen, waar ze haar minnaar dood aantreft. Wil jij het bekende schrijversduo ontmoeten en hun boek ontvangen? Kom dan op zaterdag 6 juli van 10.30 tot 11.30 naar Boekhandel Broekhuis aan de Wemenstraat 45 in Hengelo.

Tentoonstelling Twickel

AMBT DELDEN - Tot 29 september kun je iedere woensdag tot en met donderdag tussen 10.00 en 17.00 uur de gietijzeren badkuipen, porseleinen sanitair en persoonlijke toiletartikelen bezichtigen uit de badkamers van kasteel Twickel.

In de 19e eeuw hadden slechts enkele mensen een badkamer in hun huis, of iets wat daarop leek. Kasteel Twickel was daarin een echte voorloper. De super luxe en kostbare technieken die hiervoor werden gebruikt, werden geïmporteerd uit Frankrijk en Engeland. Veel van deze technieken zijn bewaard gebleven in de unieke personeelsbadkamer uit ca. 1920, met centrale verwarming, elektriciteit en stromend warm en koud water. Afgelopen winter is deze badkamer gerestaureerd en is de originele inrichting teruggeplaatst. Het Bezoekerscentrum Twickel bevindt zich aan de Twickelerlaan 7 in Ambt Delden. Bezoekers boven de 16 jaar betalen €4,00 per persoon.

Veilig zonnen

TWENTE - Veel Twentenaren genieten van de zonnige zomerdagen. Echter, is het wel raadzaam voorzorgsmaatregelen te nemen om schadelijke effecten van de zon zoveel mogelijk te beperken.

Een te grote (onbeschermde) blootstelling aan deze stralen kan diverse vormen van huidkanker veroorzaken, waarschuwt het KWF. In de database van Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is te zien dat het aantal gevallen van huidkanker in de periode tussen 2010 en 2018 met 25 procent gestegen is. In 2010 werden nog 12.933 gevallen van huidkanker gemeld, vorig jaar liep dit op tot 16.182. Naast de epidemiologen van het IKNL constateren ook diverse andere specialisten zoals dermatologen dat het aantal gevallen van huidkanker de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Maar hoe kunt u zelf de schade van de zon zoveel mogelijk te beperken?

Veilig zonnen
De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerealogie en het KWF hebben een aantal adviezen omtrent het beschermen tegen uv-straling. Allereerst: smeer u goed in tijdens de zonnige dagen! Het is verstandig om niet bedekte huid te beschermen met tenminste factor 15. Bij kinderen en huidtype 1 (Verbrandt zeer snel, wordt niet of nauwelijks bruin, rossige huidtype) wordt aangeraden om tenminste factor 30 te gebruiken. Ook tijdens vrije tijd en vakantie is deze factor aan te raden. Vergeet hierbij ook vooral niet u onder de randen van uw kleding in te smeren. Bent u een langere tijd buiten? Breng de zonnebrand dan meermaals op een dag aan. Ook kunt u uzelf middels dichtgeweven kleding en hoofdbedekking extra beschermen tegen de zon. Verder is het verstandig om niet tussen 11.00 en 15.00 uur de zon in te gaan en u extra te beschermen in gebieden dichter bij de evenaar, in de bergen, in de sneeuw of op droog zand.

Zonnebank: liever niet
Vermijd de zonnebank liever. Maar één in de week kan toch geen kwaad, denkt u? Nou, volgens het KWF staat elke keer dat je onder de zonnebank gaat gelijk aan de hoeveelheid uv-straling van een dag naar het strand. Als je dit elke week een keer zou doen, zou dit in een jaar neerkomen op 52 extra stranddagen, en ja, dat is heel wat extra uv-straling.

Laat vliegangst je vakantie niet verpesten

TWENTE - De motoren draaien op volle snelheid; een imposant geluid bij de nieuwe Boeing 787 van de KLM. Ik geniet, maar de passagier naast me probeert zijn armleuningen tot stof te knijpen. Vliegangst is voor sommige mensen zo'n hindernis dat ze niet op vakantie durven met het vliegtuig. Wat kun je beter wel en niet doen om vliegangst de baas te worden?

Vliegen is statistisch de veiligste vorm van vervoer. Vliegtuigen worden dagelijks onderhouden en voor elke vlucht geïnspecteerd. Dankzij moderne bouwtechnieken, een uitgebreid netwerk van luchtverkeersleiding en meer is het risico op een vliegongeluk bijzonder klein. En toch helpt dit niet om de psychologische vliegangst weg te nemen.

Comfort voorop
De stress van het vliegen kan groter worden wanneer je minder comfortabel bent. Een stoel aan het gangpad helpt al veel; je kunt af en toe rondlopen wat rust geeft. Een zitplaats bij de vleugels is ook van nature stiller. Verder is het verstandig om ruime, comfortabele kleding te dragen om het beklemmende gevoel weg te nemen. Ontspannings- en ademhalingsoefeningen kunnen voor en tijdens de vlucht je stressniveau verlagen. Wees ook eerlijk over vliegangst tegen cabinepersoneel; zij kunnen u dan tijdens de vlucht helpen als het nodig is.

Medicatie
Veel mensen zijn geneigd om vliegangst met medicatie op te willen lossen, of met enkele borrels tijdens de vlucht. Niet verstandig: sterkere, chemische kalmerende middelen kunnen verkeerd vallen tijdens de vlucht, waardoor je eerder onrustiger zou worden. Zo kunnen slaapmiddelen zorgen voor onverwachte reacties. Menig passagier eindigde zijn vlucht vastgebonden aan een stoel als gevolg van gevaarlijk gedrag onder invloed van slaapmiddelen. Natuurlijke middelen zoals valeriaan en melatonine kunnen helpen om wat rust te vinden tijdens een lange vlucht. Alcohol kan men beter helemaal vermijden omdat dit zorgt voor uitdroging en het effect sterker is dan op de grond.

Staudt Twenthe horloges: passie voor elk detail

BOEKELO - Twente kent veel bijzondere streekproducten; van heerlijke buffel-mozzarella uit Denekamp, de Shiitake uit Agelo of de Oldenzaalse Bombazijn-bieren. Boekelo heeft eveneens een bijzonder streekproduct: de horloges van Staudt Twenthe. Voor liefhebbers van een bijzonder horloge met een bijzonder verhaal.

Het verhaal achter Staudt Twenthe horloges vertelt Yvo Staudt met veel passie. Hij had vijf jaar geleden niet kunnen bedenken dat zijn horloges nu bij diverse Nederlandse en internationale juweliers te koop zijn. De oorsprong van Staudt begon met een ander stukje mechaniek: de accordeon. Yvo's grote passie van jongs af aan was namelijk om accordeonist te worden. Hoewel hij uiteindelijk het conservatorium in Italië bereikte met zijn passie, viel hij hier toch in een zwart gat. "Ik wilde alleen nog maar de beste zijn. Maar dit is altijd in vergelijking met een ander. Terwijl mijn instrument altijd een spiegel was van mijzelf. Het was onhoudbaar". Zo kwam Yvo weer terug bij een andere passie; horloges.

Eigen horloge
Het in- en uit elkaar halen van uurwerken bracht rust. Al snel ontstond het idee om een eigen horloge te ontwerpen. Zijn visie was duidelijk: het moest een blauwe wijzerplaat krijgen, een goede kwaliteit qua uurwerk en met een elegant, niet te druk uiterlijk. Eind 2014 zag de eerste serie van 45 Staudt Praeludium horloges het levenslicht.

Doorontwikkeling
Sinds 2015 kreeg de collectie diverse toevoegingen, zowel qua uurwerken als modellen. Zo is de klassieke Praeludium verkrijgbaar met een automatisch uurwerk dat zijn energie krijgt uit de beweging van de pols van de drager. Ook met de hand opgewonden modellen zijn populair; de drager windt de veer in het uurwerk op door middel van de kroon. Een heel tactiele ervaring die echt weet te prikkelen doordat de mooie uurwerken via een zichtbodem te bewonderen zijn. Een klassiek-sportieve chronograaf is een mooie aanvulling op de traditionele driehander, zeker in het British Racing Green. Staudt biedt verder de kleinere Praeludium Petit aan, zowel voor mannen als vrouwen. Naast in Staudt blauw zijn diverse modellen verkrijgbaar in andere kleurstellingen zoals ivoor, zwart, British Racing Green of zelfs een zilveren 'guilloche' of parelmoer wijzerplaat.

Passie voor details
De horloges van Staudt worden met de hand samengesteld. Achter ieder aspect zit veel denkwerk en passie. Zo worden de kenmerkende Staudt-blauwe wijzerplaten gemaakt op een oude lithografeermachine. De van oorsprong Zwitserse uurwerken worden in Twente door ervaren horlogemakers onder handen genomen. De uurwerken zijn voorzien van mooie afwerkingen die met recht kunst genoemd mogen worden. Ze zijn werkend te zien door de glazen zichtbodems. Het oog voor detail is ook zichtbaar in de afwerking van de kasten, saffierglas, de uiteraard handgemaakte leren banden uit Italië en zelfs de verpakking. Een Staudt-horloge is een ervaring.

Verkooppunten
Er zijn inmiddels twaalf Nederlandse juweliers die het merk voeren, waaronder juwelier Kwekkeboom in Hengelo. Daarnaast verkoopt Staudt Twenthe de horloges ook online. Kijk voor meer informatie op: www.staudt-twenthe.com

Eerste officiële retro gamebeurs

Foto: Shutterstock

HENGELO - Liefhebbers van Mario, Sonic, Pikachu, Link en Zelda moeten nog even geduld hebben, maar in oktober gaat Gaming Universe!, de eerste Twentse officiële retro gamebeurs, plaatsvinden.

Helemaal gek van retro gaming en merchandise? Dan is op 27 oktober Waarbeek Zalen en Events de place to be! Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn er vele tafels vol met games, consoles en merchandise voor jong en oud opgesteld. Vanaf de eerste Nintendo 8-Bit met de bekende oranje Zapper en Duckhunt tot ouder maar ook nieuwere games en consoles zijn er te verkrijgen! Zowel fanatieke standhouders als particuliere verzamelaars en handelaren zullen hun weg weten te vinden naar dit unieke evenement dat nog nooit heeft plaats gevonden in het mooie Twente! Kopen, ruilen, spelen het kan allemaal! Verder is er een indoor speelruimte voor kinderen en is er een bar waar verschillende snacks, frisdrank, koffie en thee verkrijgbaar zijn. Gaming Universe! wordt gehouden bij Waarbeek Zalen en Events aan de Twekkelerweg 327 in Hengelo. Vanaf station Hengelo Centraal Station rijdt er vanaf 9.30 tot 15.30 uur elk half uur een gratis pendelbus naar de beurs en terug tussen 10.00 en 16.00 uur. De entree bedraagt € 4,-, de cosplayers die geheel verkleed komen, krijgen 50 procent korting op de entree en kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen Deelnemen aan de beurs? Reserveer een tafel via www.gaminguniverse.nl, Facebook.com/GamingUniverseNL of info@gaminguniverse.nl.

Vlindertelling geeft inzicht in lokale vlinderpopulatie

TWENTE - De Vlinderstichting organiseert van 6 tot en met 29 juli weer de landelijke Vlindertelling. Zij roepen mensen op om vlinders te tellen in hun directe omgeving gedurende deze periode. Vlinders geven namelijk een belangrijk inzicht in de staat van de natuur op lokaal niveau.

Het gaat helaas slecht met de vlinderstand in Nederland. Er zijn minder vlinders en minder soorten te vinden. De oorzaken zijn divers; zo komt dit onder meer doordat veel tuinen de afgelopen decennia voorzien zijn van tegels en ook veel van de openbare ruimte werd een tijd lang 'versteend' in het kader van onderhoudsarm. Maar dit heeft ook duidelijk negatieve gevolgen. Zo vinden vlinders veel minder bloeiende bloemen, een belangrijke voedingsbron. Er is weliswaar groeiende aandacht voor het groener maken van tuinen en de openbare ruimte, maar herstel is langzaam.

Vlindertelling
Het tellen van vlinders is belangrijk om op lokaal niveau inzicht te krijgen hoe het gaat met de natuur als geheel en uiteraard de vlinders zelf. Zo reageren dagvlinders snel op het milieu en de klimaatverandering. Door de vlinders jaarlijks te tellen heeft de Vlinderstichting meer data om trends aan te kunnen geven.

Droogte
Het afgelopen jaar verliep bijzonder droog met extreme hitte in de zomer. Dit had ook een merkbaar effect op de vlinders in Overijssel; het waren er veel minder dan gebruikelijk. Overijsselse inwoners telden bijna 4.000 vlinders: vooral koolwitjes die goed tegen hitte kunnen. De atalanta, dagpauwoog en kleine vos waren nagenoeg afwezig. Deze werden in het noorden meer gezien. Een nieuwkomer in Overijssel was afgelopen jaar de buxusmot.

Herken de vlinder
Naast het tellen van de hoeveelheid vlinders is ook de soort vlinder van belang voor de verzamelde data. Om te weten wélke soort vlinder men precies ziet is een handige vlinderherkenningskaart te downloaden. Het doorgeven van aangetroffen vlinders kan heel modern via de speciale app 'Vlindermee' of op: www.vlindermee.nl

EG Computers doet extra aanbieding voor glasvezel

DELDEN - Een snelle internetverbinding is tegenwoordig onmisbaar voor ondernemers. Inmiddels is glasvezel beschikbaar op veel locaties, waaronder bedrijvenpark Schneidersbos in Delden.

Het is nu aan de ondernemers om te kiezen of en wat voor abonnement zij nemen om gebruik te maken van het supersnelle netwerk. Op het bedrijvenpark ligt een glasvezelnetwerk van Cogas en van Bright Access. Bright Access levert rechtstreeks aan klanten met een lokale partij als dealer / adviseur. Cogas als eigenaar van het netwerk levert zelf geen internetdienst, maar verhuurt tegen vergoeding alleen het glasvezelnetwerk. Hierdoor is het voor diverse partijen mogelijk hun diensten via dit netwerk aan te bieden.

Parkmanagement
Op bedrijvenpark Schneidersbos is een parkmanagement actief. Zij buigen zich over veel praktische zaken zoals de bewegwijzering, terreinbeveiliging en onderhoud. Een parkmanagement kan ook ondersteund worden door commerciële partijen die op basis van "samen sterk" proberen om de beste gezamenlijke deals te sluiten voor ondernemers. Doordat een parkmanagement bij het aanbod van nieuwe diensten vaak een voorselectie maakt kan het zijn dat hele interessante alternatieven niet onder de aandacht komen van ondernemers.

Extra aanbod
Na verschillende gesprekken heeft het parkmanagement drie grotere partijen naar voren geschoven. Hierbij gingen zij voorbij aan het aanbod van EG Computer Specialisten; de eerste partij die een aanbieding deed zonder aansluitkosten!) en een snelle 100/100 verbinding aanbiedt voor € 79,00 per maand in plaats van de € 99,00 per maand van de grote aanbieders. EG Computer Specialisten neemt het op tegen de grote aanbieders en biedt een snelle en stabiele glasvezelverbinding aan zonder aansluitkosten, voor een lager bedrag per maand. Daarnaast bieden zij ook gerelateerde diensten aan zoals online werkplekken, cloudoplossingen, telefonie-oplossingen en meer.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: www.egcomputerspecialisten.nl/

Alleen op de Wereld

HERTME - De jeugdvoorstelling 'Alleen op de Wereld' wordt op zondag 14 juli in het Openluchttheater Hertme opgevoerd door Theater Van Santen.

Het klassieke kinderboek van Hector Malot wordt tot leven geroepen in Hertme. De prachtige jeugdvoorstelling vertelt over de avonturen van de vondeling Rémi, die na vele omzwervingen zijn bestemming vindt. Voor deze jeugdvoorstelling heeft Theater Van Santen het verhaal uit 1878 in een sprankelend nieuw jasje gestoken. Geniet van een tijdloos verhaal over veerkracht, moed en het verlangen ergens bij te horen. Over de verbinding die muziek kan brengen. En over vriendschap die voelt als een familieband. Droom weg tijdens deze meeslepende voorstelling vol mooie liedjes en live muziek!

De voorstelling

De voorstelling is te zien op 14 juli om 15.00 uur in het Openluchttheater Hertme aan de Hertmerweg 31. De poort van het theater gaat om 14.30 uur open. De voorstelling duurt ongeveer een uur en is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Kaartjes zijn te koop bij de poort en kosten € 5,- (inclusief koffie/thee of ranja). Voor meer informatie: www.openluchttheaterhertme.nl.

Kidswarenmarkt

HENGELO - Op woensdag 17 juli, 24 juli en 21 augustus kunnen kinderen tot en met 12 jaar aanschuiven bij de reguliere warenmarkt op het marktplein in Hengelo om spulletjes te verkopen.

Kinderen die het leuk vinden om te ondernemen kunnen op deze drie woensdagen een paar uurtjes op de Hengelose markt staan. Het gebruik van een kraam is gratis en kan gebruikt worden door twee kinderen. 's Ochtends om 09.00 uur start de markt tot 's middags 15.00 uur. Meld je snel aan op info@hengelopromotie.nl. Geef in deze mail aan op welke datum je een kraampje wilt, je naam, leeftijd en of je alleen komt of het kraampje wilt delen met een vriendje of vriendinnetje.

Hardloopwedstrijd Hasselo

HENGELO - De Hasseloop wordt op zondag 7 juli gehouden. Dit evenement werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd als onderdeel van de Wijkdag Hasseler Es, met als thema 'Sport, Spel en Bewegen'.

De Hasseloop was vorig jaar een groot succes in Hengelo! Daarom wordt er dit jaar een kidsrun van 1 kilometer en een echte wedstrijd van 5 kilometer door de Hasseler Es georganiseerd. De kidsrun start 's ochtends om 10.00 uur en de 5 kilometer wedstrijd start om 10.30 uur. De start en finish zijn op het grote plein voor Kulturhus Hengelo aan de Henry Woodstraat 62. Deelname is gratis. Inschrijven kan op www.hasseloop.nl, maar ook is na-inschrijving mogelijk tot een half uur voor de start. Let op: er kunnen maximaal 200 deelnemers meedoen!