Hart van Hengelo - Hof van Twente

19 januari 2018

Hart van Hengelo - Hof van Twente 19 januari 2018


Nieuwe treinverbinding tussen Hengelo en Bielefeld

HENGELO - De nieuwe treinverbinding tussen Hengelo en Bielefeld is afgelopen zondag van start gegaan. De nieuwe verbinding is de opvolger van de eerdere Grensland Express. Dit moet bijdragen aan grensoverschrijdende recreatie en werkgelegenheid.

Afgelopen zondag was de eerste dag dat de nieuwe treinen reden tussen beide plaatsen. Voor deze lijn worden acht nieuwe treinstellen ingezet. Deze zijn geschikt voor zowel het Duitse als Nederlandse spoornet.

Opvolger
De treinverbinding is een opvolger van de eerdere Grensland Express. Deze treinverbinding liep van 2010 tot en met 2013 tussen Hengelo en Bad Bentheim, maar werd geschrapt vanwege een tekort aan passagiers. Toen waren er zo'n 600 per dag nodig, met 250 passagiers per dag concreet. De nieuwe verbinding gaat door van Hengelo naar Oldenzaal, vervolgens Bad Bentheim, Rheine, Osnabrück en vervolgens Bielefeld als eindbestemming. De verwachting is dat de uitgebreidere route uiteindelijk voor meer passagiers zal zorgen. Het is voor het eerst dat er een trein tussen Hengelo en Bielefeld rijdt.

Nieuwe treinen
Op het traject gaan acht nieuwe treinen van het type Stadler FLIRT type 3 rijden. Deze zijn ontworpen zodat ze zowel op het Nederlandse als Duitse spoor kunnen rijden door een meerstroomsysteem. De treinen rijden nu eens per uur vanuit Hengelo naar Bielefeld en terug. Op werkdagen is de eerste rit om 06.34 en de laatste vanuit Hengelo om 22.34. In de weekends komt de treindienst later op gang. Op zaterdag is de eerste rit om 07.34 uur, op zondag om 08.34 uur.

Hoge verwachtingen
Gedeputeerde Bert Boerman van de Provincie Overijssel heeft hoge verwachtingen: "Hiermee verbeteren we de bereikbaarheid in het Euregiogebied aanzienlijk. Voor de steden Hengelo, Enschede en Oldenzaal is grensoverschrijdend vervoer van groot belang voor de economische groei en werkgelegenheid. De kennis- en onderwijsinstellingen, zoals de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool, profiteren hier ook van voor de uitwisseling van Nederlandse en Duitse studenten uit de grensregio."

Hengelo heeft een nieuwe centrummanager

HENGELO - Het centrum van Hengelo moet de komende tijd weer een fikse impuls krijgen. Het als 'ongezellig' ervaren centrum - we drukken ons nog voorzichtig uit - was de afgelopen jaren een doorn in het oog van Hengeloërs, ondernemers en bezoekers. Maar inmiddels is er een positieve lijn. De gemeente, ondernemers en organisaties zoals Stichting Centrummanagement Hengelo hebben al veel werk verricht om het centrum weer aantrekkelijk te maken. Een belangrijke spin in dit web is de centrummanager.

Met ingang van 1 februari dit jaar zal Anja Timmer de functie van centrummanager gaan vervullen, als opvolger van Gerard Veldhof die dit de afgelopen zeven jaar vervulde. Deze zwaaide deze maand af, nadat hij in december zijn 70-ste verjaardag mocht vieren.

Brede ervaring
Anja Timmer brengt belangrijke nieuwe inzichten met zich mee. Zij heeft een rijke bestuurlijke ervaring. Zo was zij PvdA-gemeenteraadslid en zeven jaar actief als Tweede Kamerlid; onder meer als voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken. Van 2012 tot oktober 2016 was zij wethouder in Almelo. Timmer groeide op in Hengelo en woont er al weer enkele jaren. Het is voor haar dan ook een mooie uitdaging om de komende jaren samen met de gemeente en ondernemers te werken aan een mooiere en sterkere binnenstad. Om zich hier op te kunnen richten legt ze haar politieke activiteiten neer; het centrum van Hengelo verdient natuurlijk haar volledige aandacht. "Als bestuur van de SCH hebben wij er alle vertrouwen in, dat wij samen met Anja Timmer een succesvolle volgende fase in kunnen luiden.", aldus de aankondiging.

Investeren
De gemeente Hengelo besloot eind vorig jaar al om zo'n 13 miljoen euro uit te trekken voor binnenstadsinvesteringen. Scheidend centrummanager Gerard Veldhof benadrukte wel dat dit slechts het begin zou zijn, er is meer nodig om Hengelo tot een aantrekkelijke topstad om te toveren. Wel is het een duidelijk signaal dat ook de gemeente dit serieus aan gaat pakken.

Jaargang: 8 • Nr 259 • Wk 03

SP presenteert programma leefbaar en sociaal Hengelo

HENGELO - De SP Hengelo heeft het verkiezingsprogramma vastgesteld. Niet geheel verrassend zij aspecten zoals leefbaarheid en een goed ondersteunend sociaal beleid de belangrijke speerpunten.

Het nieuwe programma 'Voor Elkaar, Voor Hengelo' omvat in totaal 46 pagina's met speerpunten en bijbehorende onderbouwing. De fractie komt dus duidelijk goed beslagen ten ijs om de kiezer over te halen. Lijsttrekker Mariska ten Heuw presenteerde het programma maandag bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de SP in Hengelo. Het programma is het resultaat van de inbreng van vele actieve SP leden. In het programma wordt prioriteit gelegd bij een goed sociaal beleid (werk en zorg) en een zichtbare vergroening van de stad te beginnen met de binnenstad.

Samenwerken
De titel 'Voor Elkaar, Voor Hengelo' is bewust gekozen: "We onderstrepen daarmee dat we het samen moeten doen. Samen met andere fracties, samen met onze inwoners, samen met bedrijven, samen met de vele actieve verenigingen en instellingen in onze stad. We moeten daarbij iets voor elkaar over hebben. Eerlijk delen en solidariteit, de kernwaarden van de SP vind je erin terug.", aldus kandidaat-fractievoorzitter Floor van Grouw.

Speerpunten
De top vijf speerpunten zijn: menswaardige uitvoering van de WMO en jeugdzorg met zo min mogelijk marktwerking. Voldoende betaalbare (sociale) woningen. Investeren in werkgelegenheid voor alle opleidingsniveaus. Het behouden van een volwaardig basisziekenhuis en het zichtbaar vergroenen van de stad.

Column

Speech

En weer kwam het idee bovendrijven, dat studenten na hun studie in Enschede moeten blijven wonen en werk moeten kunnen vinden. Burgemeester Onno van Veldhuizen kwam nu met de stelling, dat voordat afgestudeerden gaan verhuizen ze met drie werkgevers in de regio zouden moeten spreken.

Dat hoor je vaker, maar waarom zou dat moeten? Elk jaar komen hier enkele duizenden nieuwe studenten naar de UT en het Saxion. Als er niemand vertrekt, wordt het krap vol in de stad. Wij, Margriet en ik, hebben twee dochters. Beiden hebben hier gestudeerd. De oudste dochter is naar haar studie op de UT vertrokken naar Amsterdam, omdat ze daar nog een studie wilde volgen. De ander heeft in Groningen gestudeerd en heeft een tweede studie aan de UT gedaan en woont in Enschede, inmiddels getrouwd.

De oudste werkt over de hele wereld, Thailand, Myanmar, Berlijn, Amsterdam. Toen ik suggereerde, dat als je over de hele wereld kunt werken, dat je dan ook in Enschede kunt gaan wonen, leverde dat een dikke knuffel op met een lief lachje….. Inmiddels woont ze samen met haar vriend in Myanmar en is nu helemaal los gekomen van Twente. En dat kan rot voor papa en mama zijn, maar misschien is het wel goed voor de wereld. Eén ding weet ik zeker; nog geen tien Friese paarden hadden haar hier kunnen houden.

Ik bedoel, het is een natuurlijk iets, dat kinderen zelfstandig worden en hun eigen pad zoeken en dat ze soms weten dat hun toekomst elders ligt en dat ze soms zelf de wereld willen ontdekken. En dat ze dan steeds in een vliegtuig zitten en soms tussen drie orkanen door moeten vliegen en toch veilig landen, je kunt hier ook onder een bus komen. Wat ik jammer vind is dat de UT heeft gezegd niet meer te willen groeien. Op deze manier worden toch de mogelijkheden beperkt.

Dit was trouwens niet het enige onderwerp in de speech, waar ik vraagtekens bij zet. Ik miste de rode lijn. Het was een speech met onbekende elementen. "Boomen en Gloomen", sprak onze burgervader. Ik begrijp hem niet altijd. Dat zal wellicht aan mij liggen. Klopt Enschede is Booming. Maar voor heel veel inwoners is Enschede Glooming. Als je dit weet zet je in omdat te veranderen. Ik zie dit nog veel te weinig. Daar is nog een wereld te winnen. Ook klonk in zijn woorden weemoed door, ook het einde met het citaat van Eberhard van der Laan, de aan kanker overleden Amsterdamse burgemeester.

Schrijven is niet altijd gemakkelijk. Is dat erg? Welnee, ik heb ook wel eens een minder goede column. Soms schrijf ik een tweede, desnoods een derde column. Maar soms heb je daar geen zin in, of tijd voor. Je kunt niet iedereen tevreden stellen. Dat kan een burgemeester ook overkomen.

Ouderen Hengelo bewegen meer

HENGELO - Voldoende bewegen is voor iedere Hengeloër belangrijk. Maar zeker ook voor de oudere inwoners is dit nog extra verstandig. Voldoende beweging is namelijk een belangrijke factor in de totale gezondheid en leefgenot.

Afgelopen week ontving een groep deelnemers van het project 'Zeker Bewegen' hun afsluitende certificaat. Dit beweegprogramma is specifiek gericht op 55-plussers, met als doel om hen meer te laten bewegen. De gemeente Hengelo voert dit uit samen met Wijkracht. Deelnemers krijgen een speciaal op hen afgestemd programma met goede begeleiding van sportcentrum Fit-punt. Iedere deelnemer moet zich dan zeker voelen tijdens het sporten. Bij het bewegen ligt ook de nadruk op senior-specifieke vaardigheden, zoals het verbeteren van de stabiliteit en mobiliteit en valpreventie. Met name dit laatste aspect is zeer belangrijk; dagelijks overlijden naar schatting negen 65-plussers aan de gevolgen van een val. Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat het aantal ouderen dat na een val op de spoedeisende hulp terecht komt stijgt; in tien jaar tijd nam dit toe met veertig procent. De stijging is onder meer te wijten aan het gegeven dat ouderen langer zelfstandig thuis wonen in plaats van in een woonzorgcomplex.

Ik ben Wim Maulany en ik geef op 5 februari de workshop 'Shiatsu' (stoelmassage) bij de Volksuniversiteit. Naast deze workshop geef ik de komende tijd nog andere cursussen en workshops; 'Tai Chi Chuan', 'Yi-methode' en 'Qigong Laughing' (workshop lachen). Naast docent bij de Volksuniversiteit heb ik een eigen praktijk in Wierden.

Al sinds 1982 ben ik actief als therapeut en docent in de oosterse bewegingsleer. Als gediplomeerd docent en ervaringsdeskundige kunt u erop vertrouwen dat ik weet waar ik het over heb. Shiatsu betekent letterlijk 'vingerdruk', door het geven van druk op energiebanen in het lichaam wordt de energiedoorstroming gestimuleerd. Blokkades worden zo mogelijk opgeheven en gezondheid wordt hersteld of onderhouden. Shiatsu stelt zich als voornaamste doel ziekte te voorkomen en het zelfgenezend vermogen van het lichaam te versterken. Deze workshop is voor iedereen die de basistechnieken en principes van Shiatsu massage wil leren om het vervolgens zelf te kunnen geven aan mensen in de eigen omgeving. Voorkennis of een vooropleiding is niet hiervoor vereist.

Wim Maulany

www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Zaterdag 20 januari Roda JC – FC Twente

ENSCHEDE - Aankomende zaterdag speelt FC Twente de eerste wedstrijd na de winterstop in Kerkrade. De belangrijke wedstrijd tegen Roda JC begint om 18.30 uur.

Uit bij Roda JC werd er vorig seizoen met 0-3 gewonnen. In de eerste helft scoorde Fredrik Jensen twee keer, in de 30ste en 43ste minuut, waarmee hij de ruststand op 0-2 bracht. Enes Ünal scoorde vervolgens in de 77ste minuut nog de 0-3 op aangeven van Yaw Yeboah. Met een goed gevuld uitvak gaan we zaterdag voor een mooi resultaat! Kijk voor kaarten voor alle wedstrijden op: www.kaartverkoopfctwente.nl

Bliewen dreumen, mer
wal met de oogne lös.

Brievenhulp in Hengelo

HENGELO - Overheden en organisaties sturen wel eens brieven en emails die soms moeilijk te begrijpen zijn. Hoewel zij al veel doen om deze beter leesbaar te maken, is het toch soms lastig om te begrijpen wat zij bedoelen. Gelukkig is er de Brievenhulp in Hengelo die kan helpen.

Sommige brieven zoals van de Belastingdienst of verzekeringsmaatschappij zijn soms moeilijk te begrijpen. Ook moet u wel eens een formulier invullen wat u misschien niet helemaal begrijpt. De Hullpdienst hengelo, onderdeel van Wijkracht, helpt dan graag. Vrijwilligers lezen de brieven samen met u en leggen dan uit wat er in staat en wat u eventueel moet doen. Ook kunnen zij helpen bij het invullen van formulieren. Belastingaangiftes moet u echter zelf doen. De Brievenhulp kan u wel helpen met een doorverwijzing naar een andere organisatie.

Waar en wanneer?
De Brievenhulp is elke maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. De vrijwilligers zijn te vinden op de tweede verdieping van de bibliotheek aan de Beursstraat 34. Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur is de Brievenhulp aanwezig in het sportcafé van het kulturhus Hasselo aan de Henry Woodstraat 62. Een afspraak maken is niet nodig; u kunt gewoon binnenlopen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over de Brievenhulp? U kunt bellen met Hulpdienst Hengelo via 088-945 57 22 (Wijkracht) of het Zorgloket gemeente Hengelo via: 074-245 91 31. Mailen kan natuurlijk ook: hulpdiensthengelo@wijkracht.nl of neem een kijkje op www.wijkrachthengelo.nl

Leesbaarheid belangrijk
In de meeste gemeenten en bij overheidsinstanties is een groeiende bewustwording dat hun brieven en andere communicatie lang niet voor iedereen begrijpelijk zijn. Zo hebben 2,5 miljoen volwassenen in Nederland grote moeite met lezen en schrijven. Dit zijn zeker niet alleen mensen van niet-Nederlandse afkomst; ook menig geboren Nederlander heeft hier moeite mee. Daarom zijn er in veel gemeenten al initiatieven om hen te helpen bij het verbeteren van hun taalbeheersing. De Brievenhulp is hierop een welkome aanvulling; het voorkomt dat mensen in de problemen komen doordat ze brieven niet kunnen lezen of formulieren niet in kunnen vullen.

Hulsbeekcross op zondag

OLDENZAAL - Hardlopers zijn op zondag 21 januari welkom om mee te doen aan de Hulsbeekcross op het gelijknamige recreatieterrein; het Hulsbeek.

Atletiekvereniging LAAC Twente organiseert zondag een hardloopwedstrijd die zich uitstrekt over een gevarieerd terrein. Hardlopers hebben de keuze uit een route van 6, 9 of 12 kilometer. De Hulsbeekcross is toegankelijk voor zowel wedstrijdlopers als recreanten en er zijn tevens twee routes uitgezet van 3 en 6 kilometer voor een Canicrosswedstrijd waar lopers met hun hond kunnen deelnemen. De Hulsbeekcross zal om 11.00 uur van start gaan. Voor meer informatie en de (voor)inschrijving, zie www.laactwente.nl. Ook kan men op de dag zelf inschrijven tot 10.30 uur in de kantine van Wielerclub OWC. De start en finish is op het grasveld op het Hulsbeek ter hoogte van parkeerplaats P1, op ongeveer 500 meter van de inschrijving. Locatie parkeerplaats P1 op Google Maps. Omkleden kan bij de kleedkamers van wielerclub OWC. Hier is na afloop ook gelegenheid om te douchen. Er zijn ook prijzen voor de drie snelste heren en de drie snelste dames per afstand.

Goed uit Elkaar helpt bij scheiding

HENGELO - Jaarlijks gaan rond de 34.000 stellen uit elkaar met een scheiding. Het aantal scheidingen in Nederland is de afgelopen jaren relatief stabiel gebleven, maar over het algemeen is wel te concluderen dat mensen langer bij elkaar blijven voor ze gaan scheiden; gemiddeld nu 15 jaar.

Een scheiding is altijd een emotionele aangelegenheid; zeker wanneer er kinderen in het spel zijn. Een vechtscheiding ligt dan op de loer. Vorig jaar is in Hengelo het nieuwe project 'Goed Uit Elkaar' opgezet; een traject dat ouders helpt om een scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen. Ook u kunt hier hulp bij krijgen, mocht dit nodig zijn.

Afspraken
De opzet van het project is relatief simpel: een professional denkt mee over hoe de scheiding het beste aangepakt kan worden en wat er dan geregeld moet worden voor jullie als echtpaar en voor de kinderen. Zij zijn het belangrijkste in dit proces: een goede scheiding voorkomt problemen en trauma's bij de kinderen. Het maken van duidelijke afspraken helpt hier zeer veel bij. Bij een echtscheiding komen veel praktische zaken kijken en echtparen zitten zelf ook vaak met veel vragen. De onafhankelijke professional kan dan helpen om orde te scheppen in die chaos. Meer informatie is te vinden op www.wijkrachthengelo.nl

Impuls organiseert Jeugddag

Foto: Tabitha Sijnja

OLDENZAAL - Welzijnsinstelling Impuls organiseert op woensdag 28 februari weer de jaarlijkse Jeugddag. Deze dag zijn er allerlei activiteiten die leuk zijn voor een grote groep jongeren van 8 tot en met 14 jaar.

Zo kun je meedoen met workshops voor vloggen, rappen, theatersport, voetbalclinics, koken en bakken, klimmen en voor wie tegen een stootje kan: kickboksen. En dat is nog niet eens het hele programma. Kortom, er is zowel voor de jongens als meiden wat leuks te doen. De Jeugddag wordt gehouden bij Breedwijs aan de Helmichstraat 42 van 10.00 tot 16.00 uur. Deelname kost dan 2,50 euro per persoon en aanmelden kan via impuls-oldenzaal.nl. Je kunt twee workshops kiezen om aan deel te nemen. Vervolgens ga je met een groepje aan de slag. Op de website vind je bij 'Jeugddag' een formulier waarop je je keuze kunt aangeven. Dit kan tot 14 februari. Wil je eerst meer informatie, neem dan contact op met Ilse Brummelhuis van Impuls via ?info@impuls-oldenzaal.nl of bel 0541-571414. Een leuke gelegenheid om eens met je vrienden of vriendinnen wat leuks te doen.

Kavels Meander Zuid gaan in de verkoop

HENGELO - Hengeloërs die graag een eigen woning willen bouwen kunnen vanaf vrijdag 26 januari ook kavels kopen in het bouwplan Meander Zuid (Dalmeden). Deze dinsdag organiseerde de gemeente al een inloopbijeenkomst voor belangstellenden. En, met de aantrekkende economie en groei op de woningmarkt zijn deze er zeker.

Meander moet een typisch Twentse kracht benutten: aangenaam groen wonen. Ook water moet een belangrijke rol spelen in de nieuwe buurt. De gemeente verwacht dat deze insteek zal zorgen voor een intiem en besloten woongenot. Bomen, houtsingels en hagen moeten zorgen voor een groene aanblik. In totaal komen er in de eerste fase van het bouwplan Meander Zuid 57 bouwkavels beschikbaar. Deze lopen uiteen van een kleine 442 vierkante meter tot 795 vierkante meter. Dertien van deze kavels worden verkocht door Holtkamp Bouw.

In de verkoop
De start van de kavelverkoop is op vrijdag 26 januari vanaf 16.00 uur. Waar mensen dan precies moeten zijn zal op dat exacte tijdstip op de gemeentelijke website - www.wonenindalmeden.nl - gepubliceerd worden. Er zit dus ook een spelelement in. Belangstellenden kunnen naar de locatie komen en aangeven op welke kavel ze een optie willen. Wie het eerst komt, mag het eerst kiezen. Dit kan tot uiterlijk 19.00 uur.

Mailen
Wie er niet bij kan zijn, kan vrijdag 26 januari vanaf 19.00 uur uitsluitend mailen naar dalmeden@hengelo.nl met als onderwerp 'Kavel Meander Zuid'. Na 19.00 uur is op de website www.wonenindalmeden.nl op de 'Kavelkiezer' te zien welke kavels nog beschikbaar zijn. Op Facebook komt ook een kaart te staan met de nog beschikbare kavels. E-mails die op 26 januari vóór 19.00 uur binnenkomen, worden niet in behandeling genomen.

Meer weten?
Meer informatie over het gebied staat in de verkoopbrochure Meander Zuid op www.wonenindalmeden.nl. Voor meer informatie of vragen kunnen belangstellenden ook bellen met de klantenbegeleiders Marije Brummelhuis en Jolanda van Essen via het algemene nummer van de gemeente: 14 074.

The Velvet Underground & Nico

HENGELO - De legendarische LP "The Velvet Underground & Nico" nog een keer horen in een unieke uitvoering? Het kan op donderdag 25 januari bij Metropool.

De gelegenheidsformatie met onder andere Carol van Dyk (Bettie Serveert) en Maurits Westerik (Bewilder) zal voor het vijftigjarige jubileum van de veelbesproken LP de plaat integraal uitvoeren. Maak je klaar voor een ware trip down memory lane met een van de invloedrijkste rockalbums ooit. De albumhoes met een ontwerp van Warhol zal bij velen nog in het geheugen gegrift staan. De LP met de gele banaan op de cover is nu voor even terug!

Herleef de avant-garde en rock'n roll songs met vrienden of familie en ga voor een avond terug in de tijd! De avond start om 20.30 en belooft een groot feest te worden! Voor meer informatie en tickets: www.metropool.nl

De Verleiders 'Stem kwijt'

HENGELO - Cabaretgroep De Verleiders vertelt je alles over het huidige politieke landschap in 'Stem kwijt'. Op vrijdag 26 januari staan ze in de Schouwburg Hengelo voor een daverende show.

Door terug te blikken op de afgelopen verkiezingen kan het niet anders dan dat de komische show een zwart randje krijgt. Ze blikken terug op de loze beloftes in de verkiezingsstrijd, de plotselinge verrassingen erna en de huidige stand van zaken. Toch weten De Verleiders vooruit te kijken en met humor te onderzoeken hoe ons politieke systeem er wel uit zou moeten zien. Voor de huidige democratie laten ze hierin weinig ruimte. Ze ventileren hun mening over de huidige politiek zonder er gras over te laten groeien. Een aanpak die voor de Verleiders al in eerdere voorstellingen succesvol bleek, en ze zijn het nog niet verleerd! Ook voor deze show zijn de recensies positief.

Benieuwd naar de visie van George van Houts, Tom de Ket, Victor Löw, Leopold Witte en Marcel Hensema? Zorg dat je er bij bent en vorm je eigen mening! Ze gaan om 20.00 uur van start in de Rabozaal van de Schouwburg Hengelo. Het is mogelijk om voorafgaand aan de voorstelling een inleiding te volgen voor 2,50 euro. Deze start om 19.00 uur. Kaarten voor de voorstelling en de inleiding zijn te bestelen via www.schouwburghengelo.nl.

Gemeente Borne zet in op duurzame energie en woning

BORNE - De gemeente Borne wil de komende jaren een belangrijke duurzame ambitie verwezenlijken. In 2020 moet 45 procent van alle woningen minimaal energielabel B hebben. Om inwoners hierbij te helpen is er het Energieloket.

Het Energieloket Borne is door de gemeente overgedragen aan de stichting Borne Energie, die het afgelopen jaar al stappen zette om Borne over te laten schakelen naar meer duurzaam energieverbruik en opwekking. Borne Energie is een overkoepelende organisatie waarin diverse activiteiten ondergebracht zijn.

Goede kansen
In Borne is nog veel winst te behalen om woningen duurzamer te maken. Inwoners zelf zien hier gelukkig zelf ook het belang van in; ruim 70 procent van de inwoners gaf in 2016 aan dat zij graag energie willen besparen. Borne Energie gaat hen hierbij helpen, maar stimuleert tegelijk ook de overstap naar het duurzaam opwekken van energie of het inkopen van duurzame energie. Borne Energie werkt zelf zonder winstoogmerk, maar zal wel duurzame energie aan gaan bieden die elders geproduceerd is; zij zijn namelijk ook partner in energiebedrijf Vonk. Dit jaar willen zij dan ook duurzame energie aan gaan bieden tegen een scherpe prijs. De opbrengsten van deze stroomverkoop worden dan weer geïnvesteerd in nieuwe duurzame projecten in Borne.

Energieloket
Naast onafhankelijk advies kan men bij het Energieloket terecht voor informatie over subsidiemogelijkheden. Waardoor Bornenaren jaarlijks geld kunnen besparen. Het Energieloket aan de Ambachtstraat 2 is voor vrije inloop geopend van woensdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur. Een afspraak maken kan ook, via borneenergie@gmail.com. Kijk voor meer informatie over het Energieloket en Borne Energie op www.borneenergie.nl of bel met 06-48073046.

Repair Café Hengelo

HENGELO - Kapotte spullen moeten we zeker niet zomaar weggooien. Vaak is die niet-werkende stofzuiger, broodrooster of staafmixer nog goed bruikbaar na een kleine reparatie.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer Repair Café's gekomen in Twente. Hier kunt u dan een kapot apparaat aanbieden om dit door of mét een vrijwilliger te laten repareren. U betaalt dan alleen de kosten voor eventuele onderdelen. Het eerstvolgende Repair Café in Hengelo is op zaterdag 20 januari. Dit is van 10.00 tot 13.00 uur in wijkcentrum De Tempel in de Kasbah. Deze maand, nu de dagen al weer lengen, is er speciale aandacht voor carnavalskleding. Iedere maand weer repareren vrijwilligers samen met bezoekers allerlei spullen, die daardoor een verlengd leven krijgen. Dat is goed voor het milieu, goed voor de knip van de inbrengers en goed voor de vrijwilligers.

Feedback voor amateurkunstenaars

HENGELO - Het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo begint eind deze maand met de nieuwe Art Walk-In; een nieuwe maandelijkse bijeenkomst gericht op amateurkunstenaars om in gesprek te gaan over hun werk.

Oyfo zal de Art Walk-In organiseren op elke laatste vrijdag van de maand, van 15.00 tot 17.00 uur. Deze eerste bijeenkomst is dus volgende week vrijdag, 26 januari. Op deze dagen zijn amateurkunstenaars van harte welkom om langs te komen en de dialoog aan te gaan met docenten beeldende kunst van Oyfo over het door hen gemaakte werk. De museumentree is gratis voor deelnemers. Bij elke Walk-in zal een docent gastheer zijn en een bepaald thema behandelen. Onder het genot van een kop koffie in het museumcafé kunnen deelnemers advies krijgen over bijvoorbeeld kleurgebruik, het maken van vormen of het gebruik van verschillende materialen. De eerste editie, met als thema "Materiaalkennis voor schilders & tekenaars", vindt plaats op vrijdag 26 januari 2018. Gastheer is docent klassieke schildertechnieken Bryan Rietman. www.oyfo.nl

BNI Branta schenkt tafeltennistafel

Overdracht tafeltennistafel BNI Branta. Foto: Ebel-Jan Schepers Fotografie

OLDENZAAL - Het Oldenzaals ondernemersnetwerk BNI Branta heeft donderdag 11 januari een tafeltennistafel aangeboden aan basisschool De Windroos.

Sinds 2015 is de ondernemersvereinging actief in Oldenzaal. Zij wilden graag wat terug doen voor de gemeenschap. "Via een ouder van één van de leerlingen werden we benaderd" zegt Marc Bor, voorzitter van de Oldenzaalse afdeling. "Alle 25 leden waren direct erg enthousiast om op deze wijze iets terug te kunnen doen voor Oldenzaal, vooral ook gezien de belangrijke functie die SBO de Windroos heeft in Noord-Oost Twente. Mooi om op deze wijze een bijdrage te kunnen leveren aan de toekomst van deze leerlingen".? BNI staat voor Business Network International en verbindt wereldwijd meer dan 200.000 ondernemers met elkaar. (Foto: Ebel-Jan Schepers Fotografie)

BoesCabaal dit jaar nog groter

OLDENZAAL - Het carnaval staat weer voor de deur. En muziek is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met dit mooie feest. Menig carnavalsvereniging beschikt wel over een huiskapel en ook de carnavalisten zingen graag uit volle borst mee. Sinds vorig jaar is er een nieuw feest te vinden op de Oldenzaalse carnavals-kalender: BoesCabaal. Dit jaar nóg groter en gezelliger.

De tweede editie van BoesCabaal is op zondag 28 januari. Met de gevestigde namen als De Lawineboys en Stef Ekkel pakt organiserend comité de Klingelbuul'n het na de succesvolle editie van vorig jaar dit jaar nog groter aan. Bij Dans- en Partycentrum Rouwhorst zijn vier zalen met vier thema's deze avond.

Zalen
De tent, hetzij in een andere vorm, is terug van weggeweest. Hij krijgt dit jaar het thema "Karaoke Aprés Ski Schlagerbar Tent" mee. De bezoekers kunnen een verzoek nummer bij DJ Relight aanvragen en hun zang kwaliteiten ten gehore brengen in de Tent. De Jeugd kan helemaal los gaan in de (FeestTent-)Zaal op de beats van DJ Tobias en DJ Bart alwaar ook De Lawineboys en Stef Ekkel ten tonele zullen verschijnen.

Kapellen
Kapellen en Carnaval in Oldenzaal zijn en blijven onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo'n 14 kapellen uit geheel Nederland presenteren zich dit jaar op BoesCabaal. Evenals voorgaande jaren strijden de kapellen, welke eventueel gejureerd willen worden, bij Café Moatman om de prijzen op muzikaal vlak. Het tot Dweilcafé omgetoverde voorcafé van Rouwhorst wordt misschien wel de gezelligste 'place to be' voor de festivalgangers van het eerste uur. Het merendeel van de kapellen vertonen hier in ongedwongen sfeer wat ze in hun mars hebben.

Gezellig
Carnavalsfestival BoesCabaal heeft zo 'voor elk wat wils' zegt het organiserend comité. Met vier verschillende thema's is voor menig muziekliefhebber en vele generaties het Carnavalsfestival 'DE' opwarmer voor het Carnaval wat twee weken later zijn hoogtepunt bereikt in de Oldenzaalse binnenstad.

Kaarten
BoesCabaal 2018 is op zondag 28 januari in dans- en Partycentrum Rouwhorst. Tijd: 13.00 – 22.30 uur. De toegang kost 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij 'Kiosk Ome Toon' en Dans- en Partycentrum Rouwhorst. Kijk op www.boescabaal.nl.

"Mixed Bill" door Lonneke van Leth

HENGELO - Het Nationaal Theaterweekend gaat in de Schouwburg Hengelo van start op vrijdag 26 januari met onder andere een dansvoorstelling onder leiding van Lonneke van Leth. Zij is bekend van onder andere "De Odyssee" en een moderne uitvoering van "Romeo en Julia".

Liefhebbers van dans kunnen hun hart ophalen tijdens deze avond. Tijdens de voorstelling "Mixed Bill" worden vier verschillende choreografieën van Lonneke van Leth vertoond aan het publiek. Deels ondersteund door live muziek van het Matangi Quartet zal choreografe Lonneke van Leth het publiek kennis laten maken met uiteenlopende stijlen in de danswereld. De diversiteit in de stijlen maakt deze avond toegankelijk voor zowel de echte danskenner als het nieuwe publiek. Van Leth zal elke choreografie voorzien van uitleg waardoor het publiek een inkijkje krijgt in het ontstaan van een dansroutine.

Aanvang van "Mixed Bill" is om 20.30 uur in de middenzaal van de Schouwburg Hengelo. Voor meer informatie en kaarten, ga naar: www.schouwburghengelo.nl.

Cabaret: René van Meurs

OLDENZAAL - Bereid je voor op een goede avond voor cabaret met René van Meurs in Stadstheater de Bond op donderdag 25 januari.

Improvisatietalent René van Meurs weet iedereen te vermaken met een avondvullend cabaretprogramma. Waar hij het over gaat hebben? Dat is nog een verrassing! Hij belooft niks, maar benadrukt dat hij de avond maakt samen met het publiek. Wees aanwezig in het Statdstheater en René zorgt voor de rest! Wellicht rake grappen en anekdotes over recente gebeurtenissen, of iets heel anders. Hij heeft de afgelopen tijd veel meegemaakt waar hij over kan en wil vertellen.

Wat zeker is, is dat René zorgt voor een cabaretavond zoals dat bedoeld is. Met snelle grappen, verbazingwekkende verhalen en verrassende wendingen. En wellicht is er ruimte voor improvisatie. Het publiek van de avond heeft invloed op het verloop van de show. Hoe het er uit komt te zien bepaalt hij graag samen met jou! Voor 17,50 euro bemachtig je een kaartje voor deze avond. Ga naar www.stadstheaterdebond.nl om tickets te bestellen. Aanvang van de voorstelling is die avond om 20.15 uur.

Opinie: De beste wensen (ook voor kattenbezitters)

De SGP in Kapelle (Zeeland) gaat de strijd aan met de loslopende kat in de gemeente. Het stond in verschillende media te lezen. Als kattenliefhebber heb ik het artikel goed gelezen. "Is het mogelijk wat ze willen", ja dat is mogelijk, maar je moet er wel wat voor doen.

Zolang ik me kan herinneren hebben zowel mijn ouders als ikzelf altijd katten gehad. In het ouderlijk huis hadden we de kat aan een touwtje in de tuin. Er was een mandje waar hij in kon zitten als het ging regenen. Want we waren soms te laat om hem binnen te halen. Zomers kon de kat onder de boom in de schaduw liggen of in de zon, hij kon zijn keuze maken.

Op ongeveer twee meter daar vandaan stond de kattenbak waar hij zijn behoefte in kon doen en het ook deed. Loslopende katten hebben we nooit gehad. Wel is het zo dat de kat soms ontsnapte, dat was wel vervelend. Bij mijn ouders thuis hadden we naast ons en achter ons huis duivenmelkers. Als de achterbuurman aan een vlucht mee deed belde hij even op met de vraag de kat binnen te halen, dat deden we dan ook. Mijn ouders vonden dat beide families recht hadden op dieren die ze graag wilden. Ik kan me niet herinneren dat er in de tijd veel katten gewoon op straat liepen.

Tijdens mijn huwelijk en met de kinderen hebben we ook altijd katten gehad. Ook altijd aan een touwtje in de tuin op het gras. We hadden dezelfde constructie als bij mijn ouders Op het moment hebben we ook een kat, een binnenkat. Hij komt in principe nooit buiten, ook niet aan een touwtje. In de acht jaar dat we hem nu hebben is hij twee keer ontsnapt voor 2 minuten. Een kat moet je leren om op een bak te gaan, dat heb je er toch wel voor over, katten zijn geweldige beesten en fijn om je heen te hebben.

Het vinden van kattenpoep in de tuin, in de zandbak etc. is net zo vervelend, irritant als de hondenpoep die de baasjes op straat, de stoep of grasveld laten liggen. In de uitwerpselen zitten vele ziekmakende bacteriën. Maar katten worden niet vergezeld van hun baasjes. Binnen houden dus of aan een lijn in de eigen tuin.

Borbala,
correspondent

Monumenten in Oldenzaal straks beter herkenbaar

OLDENZAAL - Oldenzaal is een gemeente met een eeuwenoude geschiedenis. Het is dan ook geen verrassing dat er aardig wat mooie monumenten te vinden zijn. Maar: niet ieder monument is echt herkenbaar als zodanig. Daar komt nu verandering in.

Afgelopen dinsdag overhandigde wethouder Trees Vloothuis het eerste monumentenschildje aan het J.W. Racer-huis; één van de oudste woonhuizen in Oldenzaal, gebouwd in 1617. De komende tijd worden monumentenschildjes aangebracht op zo'n 50 Rijks- en gemeentelijk monumenten in Oldenzaal. Het J.W. Racerhuis is zeker niet het oudste pand, zo zijn de oudste delen van de Plechelmusbasiliek gebouwd in de twaalfde eeuw.

Herkenbaar
De Oldenzaalse Monumentenraad nam het initiatief om deze monumenten beter herkenbaar te maken bij het brede publiek. Onbekend maakt immers onbemind, zo is de gedachte. De monumentenschildjes maken mensen nieuwsgierig om de geschiedenis achter zo'n object te kennen. Zowel de Oldenzaalse inwoners als bezoekers worden zo iets meer geattendeerd op het rijke culturele erfgoed dat Oldenzaal siert.

Gratis schildjes
De gemeente zal de monumentenschildjes gratis verstrekken én plaatsen. De Monumentenraad benaderde vorig jaar alle eigenaren van monumenten om hen dit aan te bieden. De Monumentenraad en gemeente zijn blij dat de eigenaren ingegaan zijn op dit aanbod.

Hengelo inspireerde Piet Mondriaan

HENGELO - Piet Mondriaan; één van onze bekendste Nederlandse schilders en een naam die iedereen herkent. Maar wat niet iedereen weet is dat Mondriaan zich ook regelmatig door Hengelo en omgeving liet inspireren. Een geschiedenis die nu beter zichtbaar moet worden door een nieuwe expositie.

Piet Mondriaan (1872-1944) verbleef rond 1907 meermaals in Hengelo. Hij verbleef dan voornamelijk in de toenmalige villa van de familie Hulshoff-Pol aan de Beursstraat. Albert G. Hulshoff woonde hier namelijk; eveneens een bekender schilder. In deze periode maakte Mondriaan bekende werken zoals de 'Rode Wolk' en 'Bos bij Oele', een klein buurtschap bij Hengelo.

Beter zichtbaar
Deze verbintenis tussen Mondriaan en Hengelo is nu beter zichtbaar. Met twee plaquettes aan de gevel van de villa én een nieuwe expositie in het voorportaal. Deze expositie zal op dinsdag 30 januari geopend worden door wethouder Claudio Bruggink. De expositie is mogelijk mede dankzij de gemeente Hengelo en diverse andere partners; waaronder het Gemeentemuseum Den Haag, waar de Rode Wolk en Bos bij Oele te zien zijn.