Hart van Hengelo - Hof van Twente

15 november 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 15 november 2019


Hengelo eert vrijwilligers voor hun onbetaalbare inzet

HENGELO - Schouwburg Hengelo was dinsdag afgehuurd om meer dan 500 vrijwilligers te ontvangen voor het jaarlijkse vrijwilligersevenement georganiseerd door de gemeente Hengelo in samenwerking met Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo (onderdeel van Wijkracht).

Het evenement werd dit jaar voor de achtste keer georganiseerd en is uitgegroeid tot een avondvullend programma waarbij Hengelose vrijwilligers bedankt worden voor hun inzet en bijdrage aan de maatschappij. Om de inzet van een aantal vrijwilligers extra te waarderen zijn er ieder jaar awards te winnen, bestaande uit een beeldje en een geldprijs. Dit jaar werden 39 Hengelose vrijwilligers voorgedragen voor een award.

Ontvangers
Om alle ontvangers te benoemen is wat lastig in de beschikbare ruimte, we nemen dus alleen even de eerste prijzen door. In de categorie samenleving ging deze naar het Wijkcomité Woolde met Francien en Bram Richmond. In de categorie sport naar het Tuindorpbad. Bij educatie/zorg en welzijn won AtelierZ de eerste prijs. En bij de jonge vrijwilligers: Taalpunt Hengelo. De jury had een grote uitdaging om winnaars te kiezen.

Groepen
Juryvoorzitter Frank Kerckhaert geeft aan dat het nomineren dit jaar iets anders verliep dan voorgaande jaren: "We hebben als jury dit jaar ook de nominaties van grotere groepen vrijwilligers toegelaten en sommige zijn ook in de prijzen gevallen. Verder hebben we dit jaar een bijzondere nominatie gekregen waar geen organisatie achter zit. Enkele mensen uit een bepaalde straat hebben een ouder echtpaar uit hun straat genomineerd, omdat zij zo ontzettend veel goeds doen voor de mensen in hun directe woonomgeving. Tijdens het vrijwilligersfeest op 12 november besteedden we hier op aparte wijze aandacht aan."

Feestavond
De ruim 500 vrijwilligers werden dinsdag 12 november getrakteerd op een warm en koud buffet, een optreden van Fuad Hassen (comedian) en een optreden van Jazz A Like bigband. Tussendoor werden de awards uitgereikt en werden er veertien prijzen (aangeboden door lokale ondernemers/winkeliers) verloot onder alle aanwezigen.

ROC van Twente in actie voor het maken van ShelterSuits

HENGELO - Studenten van het ROC van Twente zetten zich in voor het goede doel ShelterSuit. Afgelopen week werd de aftrap gegeven voor een campagne die de hele maand november loopt.

ShelterSuit is een sociale onderneming die beschermende pakken maakt voor onder meer dak- en thuislozen en vluchtelingen. Deze bieden dan bescherming tegen de elementen aan groepen die noodgedwongen buiten moeten slapen. Een goed doel waar het ROC van Twente en de andere ROC's graag aan bij willen dragen. Vorige week donderdag, 7 november, werd het startschot gegeven op het ROC van Twente. Studenten van de opleiding mode/maatkleding gingen tassen naaien voor kinder-sheltersuits. De gehele campagne wordt ondersteund door Unicef. ShelterSuit heeft door de jaren heen al duizenden pakken gemaakt om mensen te helpen, mede dankzij steun van sponsoren. Het bedrijf is ook actief om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten.

Mooi project
Geert Westerhof, teammanager mode/maatkleding: "De missie van Sheltersuit heeft veel raakvlakken met onze missie Fair & Fashion. Wij vinden het belangrijk dat onze studenten nadenken over hun eigen rol in maatschappelijke vraagstukken als duurzaamheid en circulariteit. Door ècht actie te ondernemen met elkaar, ervaren ze bovendien dat je een 'beweging' kunt vormen, een community. Samen kun je het effect van een actie heel snel vermenigvuldigen. Zo kun je met een kleine actie daadwerkelijk bijdragen aan het oplossen van grote problemen."

Gastcollege Sinan Can
Ambassadeur van #jouwpakkiean is Sinan Can, documentairemaker bij BNN. Can kwam naar Enschede om studenten een gastcollege te geven. Hij vertelde over zijn persoonlijke ervaringen met vluchtelingen en inspireerde studenten om zelf in actie te komen voor Sheltersuit. Op verschillende ROC's in Nederland werd dit gastcollege via een livestream gevolgd. Can is bekend van onder andere de documentaire 'Sinan zoekt de klas van Elias'. Studenten zijn deze maand nog bezig met leuke, zelfbedachte acties om geld in te zamelen voor ShelterSuit. Op 29 november wordt door Sheltersuit een winnaar bekend gemaakt.

Jaargang: 9 • Nr 349• Wk 46

Programmabegroting voor 2020 door raad Hof van Twente vastgesteld

HOF VAN TWENTE - Op woensdag 6 november heeft de gemeenteraad van Hof van Twente de Programmabegroting 2020 vastgesteld. In de begroting wordt bepaald waar de gemeente in de komende jaren geld aan gaat uitgeven. De gemeente heeft besloten om te gaan investeren in onder andere biodiversiteit, herstructurering van de openbare ruimte en digitalisering.

Daarnaast is er ook sprake van bezuinigingen en zijn er extra inkomsten nodig om alle uitgaven te dekken. De stijgende kosten in de Jeugdzorg moeten bijvoorbeeld worden opgevangen.

Amendementen

De raad was het grotendeels eens met de begroting zoals die door het college werd voorgesteld. Er zijn drie amendementen (wijzigingsvoorstellen) en dertien moties (verzoeken aan het college) ingediend. Na een debat en stemming zijn zeven moties door het college aangenomen. Een van die moties was een verzoek om de bezuinigingen en lastenverhoging terug te draaien zodra de gemeente extra geld ontvangt van de rijksoverheid. De complete programmabegroting, een overzicht van de ingediende moties en de resultaten van de stemming vindt u op gemeenteraad.hofvantwente.nl.

Column

Schindler

Bij DWF, de uitgever van deze krant zijn we bezig met de voorbereiding van een Bevrijdingskrant. Een uitgave die medio maart 2020 moet verschijnen in het kader van de herdenking van de bevrijding 75 jaar geleden. Het landelijk thema “Verhalen” van deze herdenking is uitstekend gekozen. Je denkt dat er niets nieuws is te vertellen over de oorlog. Nou dat is dus niet waar. Mensen komen nu pas met hun ervaringen naar buiten, omdat men het toch wil bewaren. Een verhaal dat nooit verteld wordt is geen verhaal; als het met de betrokkene mee in het graf gaat is het weg. Hoe zei Leo Vroman het ook al weer? “Kom vanavond met verhalen honderden keer en ik zal erom wenen, telkens weer.” Zoiets maar dan mooier.

Om die verhalen boven water te krijgen hebben wij een oproep gedaan en de reacties zijn niet slecht. Niet alleen het aantal is boven verwachting, zo’n vijftig stuks en het druppelt wat na, maar de hoeveelheid tekst is enorm, er zijn inzendingen van meer dan 40 A-4’tjes en het mooiste is de inhoud. Maar laat u dat niet weerhouden om teksten in te sturen. Niets gaat weg, alles wordt gepubliceerd op Internet.

Er zit een geweldige beschrijving bij van een man die onder meer zijn reis terug naar huis beschrijft en hoe hij terug in Twente het bevrijdingsfeest ervaart. Een juweeltje, als het niet zo bizar zou zijn. Wist u, niet Oldenzaler, dat er een ontploffing op de Grote markt in Oldenzaal is geweest met 10 slachtoffers? Dat elders door spelende kinderen een fosforgranaat tot ontploffing is gebracht? De granaat gleed van een hooiberg af, waarop hij was gelegd.

Maar het mooiste verhaal, is het verhaal van Mini Wevers. Een verhaal dat kan tippen aan Schindlers List, u kent dat verhaal wel van de liftenfabrikant Schindler die lijsten inleverde met namen van onmisbare werknemers en zo velen het leven heeft gered. Soms zie je in een lift een plaatje met de naam Schindler erop, ze bestaan nog. Dan krijg ik even een rilling op mijn rug. Hetzelfde heb ik met de naam Mengele, die je soms nog ziet op landbouwmachines. Ze maken nog landbouwmachines, volgens mij in Argentinië.

Maar Mini komt uit Oldenzaal en journalist Martin Meijerink sprak met haar. Drie dagen later werd ze aangereden door een taxi en een dag later overleden. Als jong meisje werkte ze bij Gelderman op kantoor en deed veel typewerk. Zo moest zij lijsten tikken van arbeiders die niet door de fabriek gemist konden worden en die lijsten ter goedkeuring aan de Duitsers laten zien. Het is duidelijk dat de lijsten werden aangepast voor mensen die uit de handen van de vijand moesten blijven. Zij vroeg er niet naar, maar ging haar eigen gang. Na de oorlog was ze zoals ze ook tijdens de oorlog was; bescheiden, terwijl ze een verzetsheldin blijkt te zijn geweest. Ik kom hierop terug. U kunt nog verhalen insturen.

Jan Visser

Ik ben Robin Heuten en geef vanaf 26 november a.s. de cursus Budgetteren bij de Volksuniversiteit in Hengelo. Naast docent bij de Volksuniversiteit heb ik een eigen bedrijf in Haaksbergen.


Als geregistreerd financial life planner ben ik opgeleid om jou te motiveren het beste uit je leven te halen. Ik zet de voortdenderende trein van jouw leven even stil. En ik nodig jou uit om te ontdekken hoe jouw ideale leven eruit zou kunnen zien en welke financiële kaders daarvoor nodig zijn. Om de verleiding van geld te weerstaan laat ik je anders kijken naar geld. Door de “psychologie van geld” te kennen ga je andere financiële keuzes maken. Keuzes die passen bij jouw leven. En zo zou het toch moeten zijn? De cursus budgetteren is voor iedereen die minder geld uit wil geven en meer wil overhouden.

Meer weten?
De Volksuniversiteit Hengelo organiseert gedurende het jaar uiteenlopende leuke, leerzame en inspirerende cursussen en workshops voor een brede doelgroep. Kijk voor het volledige aanbod voor de komende tijd en voor meer informatie over kosten en aanmelding op: www.volksuniversiteit-
hengelo.nl

Zoektocht nieuwe penningmeester

HENGELO - Bij sportvereniging H.G.V. is het doorgaans niet moeilijk om vrijwilligers te vinden. Onder de 750 leden en 70 actieve vrijwilligers zijn altijd wel mensen te porren. De vereniging kan dankzij hun inzet vele leuke activiteiten organiseren.

Het bestuur en diverse commissies zijn goed gevuld, maar het vinden van een nieuwe penningmeester blijkt toch een lastige opgave, er heeft zich helaas nog geen gegadigde gemeld. De vorige penningmeester (tevens erelid) regelt - drie jaar na zijn aftreden - nog steeds de zaken, het wordt dus tijd dat hij eindelijk echt kan stoppen. Hij is bereid om de nieuwe penningmeester in te werken.

Enthousiast geworden?

Ben jij enthousiast over sport en zou je graag in een warm bad als penningmeester zinvol vrijwilligerswerk willen doen? Meld je vandaag nog bij H.G.V. Kijk op:
www.hgvhengelo.nl.

Nieuwe datum Politiek in de Pol

DIEPENHEIM - Politiek in de Pol van zondag 10 november in Cultuurcentrum Herberg de Pol in Diepenheim kon niet doorgaan. In verband met het overlijden van de vader van hoofdgast Tjeerd de Groot is de politieke talkshow verplaatst naar zondag 1 december 2019.

Het thema van de politieke talkshow blijft de toekomst van de landbouw in Nederland, met dezelfde gasten: D66-kamerlid Tjeerd de Groot en namens het CDA wethouder in de gemeente Tubbergen Erik Volmerink, onder leiding van presentator Hans Verbeek.

Vrijkomen kaarten

Deze 26ste aflevering was uitverkocht, gekochte kaartjes zijn geldig op de nieuwe datum of kunnen tot 21 november gerestitueerd worden aan de kassa van het Cultuurcentrum. Eventueel vrijgekomen toegangskaarten gaan vanaf vrijdag 22 november weer in de verkoop via www.diepenheim.nl. Deze Landbouw-special van Politiek in de Pol (een maandelijks terugkerende talkshow) begint om 17.00 uur (muziek vanaf 16.30 uur) aan de Raadhuisstraat 8.

Zelfs een besten schriewer mut wal 's strepen.

Maandag 18 nov. 10.00 uur

Proktovar helpt u aan een gezonde, mooie huid

HENGELO - Polikliniek Proktovar in Hengelo zet steeds meer in op de totale gezondheid. De Hengelose kliniek begon ooit met de behandeling van spataderen en een specialisatie in proctologie. De afgelopen jaren werden steeds meer specialismen toegevoegd; waaronder de behandeling van rug- en gewrichtsklachten, de tenniselleboog en algemene darmklachten. Hier komt nu ook het grootste orgaan van het menselijk lichaam bij: de huid.

De gezondheid en staat van onze huid is een belangrijk aspect in het welbehagen van de mens. Een mooie en bovenal gezonde huid draagt bij aan het zelfvertrouwen. Proktovar zet bij alle behandelingen in op een aangename, laagdrempelige sfeer. Het doel is om u als patiënt goed te informeren over behandelingen in een eerlijke, open sfeer met realistische verwachtingen.

Nieuwe huidtherapeut
Huidtherapeute en schoonheidsspecialiste Conchita Markhorst van Huid met Zorg in Hengelo, praktijk voor huidverbetering, gaat nu ook praktijk houden bij Proktovar. Zij heeft ruim 15 jaar ervaring in huidverbetering in de brede zin; zowel in diverse ziekenhuizen en privéklinieken als salons. Zij volgt regelmatig bijscholing om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en nieuwe technieken. Dankzij deze ervaring mag u rekenen op een realistisch, betrouwbaar advies over wat u mag verwachten van een behandeling.

Brede behandeling
Huid met Zorg voert diverse behandelingen uit voor de gezonde en mooie huid; zowel op medisch als cosmetisch vlak. Dit loopt uiteen van de behandeling van bijvoorbeeld littekens maar ook onder andere peeling, oedeemtherapie, microneedling, acnetherapie en elektrisch epileren. Zo kan peeling zowel medisch als cosmetisch ingezet worden. Oude, beschadigde huidcellen worden dan verwijderd om de huid te vernieuwen en te verjongen. Medische peelings kunnen gebruikt worden voor onder meer behandeling van acne en pigmentvlekken.

Betaalbare zorg
Huid met Zorg heeft met ingang van 1 januari 2020 contracten met alle zorgverzekeraars. Veel behandelingen zoals de oedeemtherapie, acnetherapie, littekentherapie en verwijdering van beharing in het gelaat komen mogelijk in aanmerking voor een vergoeding. Dit is afhankelijk van uw specifieke zorgverzekering; niet alles valt namelijk onder het basispakket.

Goed advies
Maak een afspraak bij kliniek Proktovar voor een vrijblijvend advies. Bel met 074-37 64 408 of kijk op www.proktovar.nl

200 mantelzorgers in Hengelo in het zonnetje gezet

HENGELO - Schouwburg Hengelo vulde zich vrijdagavond 8 november met 240 mantelzorgers uit Hengelo. Allemaal gaven ze de zorgtaken tijdelijk uit handen om een avond te ontspannen.

De gemeente Hengelo en Wijkracht nodigden mantelzorgers uit Hengelo uit voor een ontspannen avond. Een moment voor de mantelzorger, samen met andere mantelzorgers. Om te genieten van een heerlijke maaltijd en een vrolijke, muzikale voorstelling South African Road Trip van Good Hope.

Waardering
Tijdens deze avond werd waardering, respect en bewondering uitgesproken richting de aanwezige mantelzorgers. Voor veel mantelzorgers zijn de taken fysiek en mentaal zwaar. "Het is echt fijn om er even uit te zijn", aldus een van de aanwezigen. Dat de mantelzorgtaken veel tijd en energie kosten werd ook duidelijk doordat enkele gasten vroegtijdig de avond moesten verlaten. "We kregen net een telefoontje en moeten helaas gaan."

Stadsdichter
Stadsdichter Hettie Franken was aanwezig om de genodigden toe te spreken. Ze droeg daarbij een gedicht voor, speciaal gericht aan de mantelzorgers. Wethouder Van Wakeren was namens de gemeente aanwezig om zijn waardering uit te spreken.

Cadeaubon
De Hengelose mantelzorgers werden vrijdagavond 8 november 'in de watten gelegd' met een buffet, de muzikale voorstelling South AFrican Road Trip en na afloop kregen ze een cadeaubon van banketbakkerij Gustaf. De Dag van de Mantelzorg vindt jaarlijks op 10 november plaats. In Hengelo is de gemeente Hengelo initiatiefnemer van het jaarlijkse evenement dat zij in samenwerking met Wijkracht organiseren.

Ondersteuning
In Hengelo biedt Wijkracht ondersteuning aan mantelzorgers. Dit doen zij individueel, maar ook in groepsverband. Het maandelijkse MantelzorgCafé is daar een voorbeeld van. Mantelzorgers zijn welkom in Paviljoen De Ontmoeting om meer informatie te verzamelen en om in contact te komen met andere mantelzorgers. Het is een rustmoment voor mantelzorgers. De thema's die aan bod komen zijn aangedragen door mantelzorgers zelf. De komende maanden komen onder meer de beweegmakelaar en zorgen voor iemand met een verstandelijke beperking aan bod.

Concert KSO Cecilia in de Waterstaatskerk

HENGELO - Het Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia speelt dit najaar het volgende concert. Op zondag 17 november treden zij op in de Waterstaatskerk te Hengelo. Het concert start om 14.30 uur en de toegang is gratis.

Op het programma staan de volgende werken: Ludwig van Beethoven, 'Die Geschöpfe des Prometheus'. Louise Farrenc: 'Symfonie nr. 3'. En van Robert Schumann: 'Piano concert'

Veel talent
De Japanse pianiste Yuki Takeno begon haar artistieke opleiding bij prof. Shingo Nakamura en aan de Hyogo prefectural Nishinomiya High School bij Akira Aoi, waarna nog vele internationale leraren zouden volgen. Haar bachelordiploma behaalde zij aan de Kyoto City University of Arts bij professor Makoto Ueno. Van 2007 tot 2018 studeerde zij aan de Musik hochschule Münster bei professor Michael Keller. Voor haar masterexamen speelde Takeno de 7e Sonate op.64 van Skrjabin en de Sonate c-Moll op.111 van Beethoven. Haar vertolking werd met de hoogst mogelijke cijfers gewaardeerd. Prijzen heeft ze bij vele concoursen in de wacht gesleept, onder andere in Italië de 1e prijs bij het XIIe Internationale Concours "MUSICA INSIEME" en bij het 18e "Concorso Pianistico Internazionale Citta di Rocchetta" en in Japan zelfs de eerste prijs cum laude bij het 17e solistenconcours in Hyogo.

Kaartverkoop bekerduel Go Ahead Eagles begonnen

ENSCHEDE - Dinsdag 17 december staat om 18.30 uur de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles op het programma.

De kaartverkoop voor deze wedstrijd ging dinsdag van start voor seizoenkaarthouders en Premium Seathouders. Zij kregen als eerste de mogelijkheid om hun eigen stoel(en) terug te kopen. Vervolgens komen dinsdag 19 november 13.00 uur alle niet-teruggekochte stoelen in de verkoop voor alle seizoenkaarthouders en Premium Seathouders. Uiteindelijk start de vrije verkoop donderdag 21 november om 09.00 uur. Seizoenkaart- en Premium Seat-houders hebben voorrang en minimaal 40% korting ten opzichte van niet-seizoenkaarthouders.

Kaarten kopen
Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €7,50 via kaartverkoop.fctwente.nl of op doordeweekse dagen bij de receptie van De Grolsch Veste (van 09.00 tot 17.00 uur). Voor deze wedstrijd tegen Go Ahead geldt een (Seizoen)ClubCard-verplichting, per (Seizoen)ClubCard kunnen 4 kaarten worden besteld.

Winters Hengelo in aantocht

HENGELO - De winter komt er weer aan! Dat betekent een periode van gezellige winterse activiteiten in de binnenstad van Hengelo!

In het kader van de Bruisende Binnenstad organiseert Stichting Centrum Management Hengelo in samenwerking met Hengelo Promotie en de gemeente "Winters Hengelo". Zo is er van 7 december 2019 tot en met 6 januari 2020 weer een gezellige schaatsbaan met Schaatscafé op het Marktplein. Voor €4,- heb je al een dagkaart inclusief schaatshuur. Of neem je eigen schaatsen mee, dan betaal je slechts €1,50.

Activiteiten

De exploitatie van het Schaatscafé is in handen van Stravinsky. Na een paar rondjes op de schaatsbaan kan bij het restaurant genoten worden van warme dranken, zoete lekkernijen en kleine gerechten. Er zijn verder volop activiteiten in de binnenstad voor alle doelgroepen. Zo vindt in de Drie Straatjes op 14 december de eerste editie van het Winterfestival plaats. Ga naar www.hengelopromotie.nl/wintershengelo voor een overzicht van alle evenementen en activiteiten die de komende maanden zullen plaatsvinden.

Expositie Gonda Steffens

HENGELO - Vanaf 16 november tot en met 27 december exposeert Gonda Steffens in de A-galerie van AtelierZ (creatieve dagbestedingslocatie van Avelijn).

Kwetsbaarheid, emotie, diversiteit, de dramatiek van het leven, veerkracht, levenskracht, moed, berusting, natuur, nietigheid, tijdelijkheid en kosmos zijn thema's die telkens in het werk van beeldend kunstenaar Gonda Steffens terugkomen. Zij heeft diverse verre, lange reizen gemaakt. Deze reizen beïnvloeden haar werk. Andere culturen en andere zienswijzen relativeren. Ze vindt het intrigerend om te zien hoe mensen onder moeilijke omstandigheden, soms overgeleverd aan de grillen van natuur, weten te overleven. Meestal werkt ze met olieverf op doek in heldere kleuren en experimenteert ze met verschillende technieken. Haar techniek staat in dienst van de verbeelding.

Opening

De expositie van Gonda Steffens wordt op zaterdag 16 november om 16.00 uur geopend door Marijke Agterbosch. U vindt de A-galerie aam de Steijnstraat 16 in Hengelo. Op werkdagen geopend van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis.

Burgemeester krijgt ontbijt van basisschoolleerlingen

BORNE - Vorige week vrijdag brachten leerlingen van basisschool St. Stephanus uit Zenderen een ontbijtje bij burgemeester Gerard van den Hengel in het gemeentehuis. In de burgerzaal gaven ze met het gezamenlijke Burgemeestersontbijt het goede voorbeeld aan het eind van de week van het Nationaal Schoolontbijt. Het thema van deze 17e editie was: 'Neem de tijd voor je ontbijt!'

De burgemeester onderstreept hiermee, samen met zo'n 250 collega-burgemeesters in het hele land, het belang van een gezond ontbijt. Aan de ontbijttafel wisselden de kinderen en de burgemeester gedachten uit.

Het Vergeten Kind

Aan het eind van het ontbijt betaalde burgemeester van den Hengel symbolisch voor zijn ontbijtje met een donatie aan Het Vergeten Kind, dat zich inzet voor kwetsbare kinderen die het thuis moeilijk hebben. Dit jaar was de stichting gekozen als goed doel verbonden aan het Nationaal Schoolontbijt. De leerlingen uit groep 6 namen de cheque met een bedrag van € 250,- in ontvangst. Van den Hengel kijkt terug op een bijzondere ontmoeting: "Kinderen durven alles te vragen en te zeggen. Wat vinden ze belangrijk? Wat houdt ze bezig? Wat zien ze graag in hun gemeente? Maar ook vragen aan mij persoonlijk. Geweldig om op deze manier het gesprek aan te gaan."

Gezond ontbijten

Het Burgemeestersontbijt is onderdeel van het Nationaal Schoolontbijt, dat jaarlijks een week lang met gezonde ontbijtjes en lesmateriaal aandacht vraagt voor een goede start van de dag. Die aandacht is nodig: veel kinderen ontbijten niet (altijd) of niet gezond. Het Voedingscentrum is betrokken bij de samenstelling van het ontbijtpakket en de inhoud van het lesmateriaal. Het educatieve evenement heeft de steun van Jongeren Op Gezond Gewicht, Maag Lever Darm Stichting, Nederlandse Coeliakie Vereniging en de Gezonde School.

Jelle Jepma wint marathon-partij

BORNE - Een zeer goede opkomst bij de Bornse Dam Vereniging, ook wel "volle bak" genoemd. Een boeiende strijd tussen Tonnie Keijzer en Johan Essink en dat leidde tot een terechte puntendeling.


Bennie Vetketel trapte in de hielslag en dat was niet de eerste keer. Een achilleshiel hebben voor de hielslag. Jos Moorman profiteerde maximaal. De strijd tussen Jelle Jepma en Dexter Oude Egberink duurde maar liefst 95 zetten. Al die zetten waren nodig voor het overmachts-eindspel dat gewonnen werd door Jelle. Gerrit Bosch zette zijn beste beentje voor. Hij speelde probleemloos remise tegen Nico Rosink. Met een dikke damzet won Gerard Santen van Fons ten Broeke terwijl Marinus Freriks op zoek is naar zijn goede vorm. Dit keer verloor hij van Willem Buschers.

Mooi duel
Henk de Lange en Jan Bosch speelden dit keer eens een interessante partij in hun zoveelste onderonsje. De eerste keer was in een grijs verleden toen de koppen nog niet grijs waren. Henk miste tot twee keer toe de winst en uiteindelijk werd het remise. Michiel Hagreis tegen Leo Springer was een strijd van centrum tegen omsingeling en mondde uit in een puntendeling. Yuen Wong won snel en overtuigend van Peter van Esch. Het was een artistiek hoogstandje. Loes Grooters hield het lang vol tegen Jan Koerselman, maar het eindspel van Jan werd haar uiteindelijk te machtig.

Bekerduel
Er werd ook nog een bekerwedstrijd gespeeld. Bart Venneker had genoeg aan remise. Hij stond gewonnen vervolgens leek het remise te worden maar Hans van der Zon was de gelukkige winnaar omdat Bart zijn eigen dam op slag zette. Op de zaterdag speelde het Bornse team in de polder tegen Emmeloord. Nederlagen waren er voor Michiel Hagreis en Anton Jurg. Daar stonden overwinningen van Roelof Jan de Haan en Gertjan Kolsté tegenover. Een fortuinlijk 10-10 gelijkspel, want de analyses wezen uit dat het Bornse team ook zomaar had kunnen verliezen.

Kerst vieren voor mensen met een beperking in Hengelo

HENGELO - Zondag 8 december is de de derde editie van G-Sound. G-Sound staat voor uitgaan met een verstandelijke of lichamelijke beperking, iets wat niet vanzelfsprekend is. Het feest wordt georganiseerd vanuit een privé-initiatief van Angelique Koedijk.


De derde editie van G-Sound staat in het teken van de kerstmiddag. Dit is normaal gesproken een traditioneel feest voor inwoners van Hengelo en omstreken. Echter deze traditie is, in verband met enorme drukte, meestal niet toegankelijk voor mensen met een beperking. De eerste G-Sound Kerstmiddag editie wordt ook groots gevierd met DJ Maxtra en een optreden van het populaire duo "de Sokkies".

Goede locatie
Net als voorgaande edities, wordt dit feest wederom gehouden in café "Three Musketeers" in de binnenstad van Hengelo. Het café en dansvloer zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers, evenals de taxi's die veilig voor de deur kunnen stoppen. Waarna de kerstman de bezoekers warm zal onthalen!

Begeleiding
Naast Angelique Koedijk staat er een groep van meer dan 10 gemotiveerde vrijwilligers klaar voor degene die zonder begeleiding aanwezig zijn. Zij staan paraat voor het helpen van bezoekers in alle mogelijke vormen tot aan gezellig meedansen, ook mensen in een rolstoel zullen niet eenzaam op de dansvloer staan. Gedurende het feest maken de bezoekers kans op diverse prijzen en cadeaus!

Kaarten
De kaarten kunnen worden besteld voor €15 via e-mail g-sound@kpnmail.nl. Hierin zijn 4 drankconsumpties en diverse winterse lekkernijen inbegrepen. Bestel op tijd kaarten om teleurstelling aan de deur te voorkomen. Ook is er een beperkt aantal bezoekers mogelijk in verband met de toegankelijkheid. De middag is bij Café Three Musketeers, Pastoriestraat 30, 7551 DK Hengelo op zondag 8 december van 13.30 tot 18.00 uur.

Concert NooTzaak met symphonieorkest Elad

HENGELO - Op zondag 17 november geeft het Nederlandstalig koor NooTzaak uit Markelo een bijzonder koffieconcert in zalencentrum De Haverkamp. Het koor treedt dan op samen met het Symfonieorkest Elad uit Hengelo (O). Koor en orkest combineren hun repertoire met als resultaat een verrassende combinatie van Nederlandstalige muziek en klassieke klanken.


De keuze tot samenwerking lijkt verrassend, maar is bepaald niet onverwacht. Ria Degenkamp-Nijenhuis is namelijk al jarenlang gewaardeerd dirigente van NooTzaak terwijl haar echtgenoot Marinus Degenkamp de dirigeerstok hanteert bij het orkest Elad. De beide groepen zullen laten horen wat ze in hun muzikale mars hebben. Hoogtepunt zijn de gezamenlijke stukken "Verdronken Vlinder" van Boudewijn de Groot en "Het Dorp". Het tweede stuk is een vertaling van het Franse "La montagne" van Jean Ferrat en is in Nederland een echte evergreen geworden in de versie van Wim Sonneveld. Beide stukken brengen de klassieke klanken van Elad en de Nederlandstalige meerstemmige zang van NooTzaak perfect samen.

Kom ook
Het koffieconcert begint op 17 november om 11.30 uur in Zalencentrum De Haverkamp te Markelo (Stationsstraat 28). De zaal is open om 11.00 uur. De entree is gratis.

Trending Topics met Arie Vuyk

HENGELO - Deze vrijdag 15 november speelt Arie Vuyk de oudejaarsconference Trending Topics in het KamaKtheater, Esrein 15 in Hengelo.

Traditie is een excuus voor een slechte gewoonte. Maar er is een uitzondering: een oudejaarsconference van Arie Vuyk. In een rap tempo zet hij samen met u de tijd stil en blikt terug, met als doel het jaar schaamteloos weg te lachen. In 2019 trad Arie succesvol op in comedyclubs in New York en Reykjavik. Om die vliegreizen te compenseren heeft hij een klimaatneutrale oudejaarsconference gemaakt. Als u een kaartje koopt is dat inclusief milieutax, want u gaat veel lachen en stoot dus CO2 uit. De wolf is weer terug, de bij gaat verdwijnen, scholieren staken en Bekende Nederlanders werken. Snapt ú het nog? Hoe kun je voorkomen dat je verzuipt in al die trending topics? Door naar de oudejaarsconference Trending Topics toe te gaan, de tijd de baas te worden en de zielige televisie eens een avond uit te laten.

Kaarten
De voorstelling begint op 20.00 uur. Kaarten à 10 euro kunt u reserveren via info@kamak.nl of tel. 074-2569779.

Doelpuntenfestival Heracles Almelo tegen VVV-Venlo

Foto: Stan Wissink

ALMELO - Heracles Almelo heeft zaterdagavond op Erve Asito afgerekend met VVV-Venlo. De Almeloërs wonnen met maar liefst 6-1. Cyriel Dessers was met drie doelpunten en twee assists de grote man. Ook Alexander Merkel, Silvester van der Water en Mauro Junior scoorden.

De ploeg van trainer Frank Wormuth was heer en meester. Met kansen van Alexander Merkel, Mats Knoester en Silvester van der Water in de beginfase begon Heracles Almelo furieus. Nadat ook Dabney Dos Santos en Cyriel Dessers gevaarlijk waren, kwam de verdiende voorsprong er in de 23e minuut. Op aangeven van Cyriel Dessers maakte Alexander Merkel zijn eerste doelpunt voor Heracles Almelo. Nog voor verdubbelde Silvester van der Water de voorsprong na een goede combinatie met Navajo Bakboord.

In de tweede helft ging Heracles Almelo verder waar het gebleven was. Cyriel Dessers was doelman Kirschbaum te slim af en gleed de 3-0 binnen. De vierde treffer kwam op naam van Mauro Junior, na goed klaarleggen van Dessers. De spits tekende daarna zelf voor nog twee doelpunten. Bij de 5-0 zette hij de doelman van VVV-Venlo op het verkeerde been, bij zijn laatste treffer zorgde Silvester van der Water voor het voorbereidende werk.

Na de interlandperiode gaat Heracles Almelo op bezoek bij koploper Ajax. Een week later staat op Erve Asito de wedstrijd tegen ADO Den Haag op het programma. Voor dit duel zijn kaarten met een actietarief verkrijgbaar. Fankaarthouders die online bestellen, zijn er al voor €10,- bij. Een Fankaart is gratis en is net als de wedstrijdkaarten verkrijgbaar via heracles.nl en in de FanServiceShop op Erve Asito.

Vaak moe? Misschien is dit de reden…

HAAKSBERGEN - "Vermoeidheid is een steeds groter wordend probleem. 'Waarom ben ik zo moe?' vragen veel klanten mij. Vermoeidheid kan vele oorzaken hebben. Je kunt lichamelijk moe zijn of emotioneel moe. Je kunt moe zijn omdat je slecht slaapt, omdat je stress hebt of omdat je veel aan je hoofd hebt. Het kan ook zijn dat je een allergie of ziekte onder de leden hebt, wat je lichaam lastig vindt om op te lossen", aldus Liesbeth Schmitz van de gelijknamige praktijk in Haaksbergen.

"Wanneer je immuunsysteem tegen een ziekte vecht, kost dat veel energie. Je weerstand wordt minder en je lichaam kan minder aan. Het is dan ook niet zo gek dat bijna elke ziekte of aandoening met vermoeidheid samen gaat. Bij ziektes kun je bijvoorbeeld denken aan een verkeerde hormoonhuishouding; hormonen reguleren namelijk je energiepeil, je stofwisseling en immuunsysteem. Maar hormonen bepalen ook hoe je je voelt."

Ze vervolgt: "Het kan ook zijn dat u ontstekingen heeft of een andere vorm van foute micro-organismen. Foute beestjes onderdrukken uw immuunsysteem, waardoor uw energie afneemt. Misschien heeft u ook darmproblemen of huidklachten? Jeuk misschien, dit zijn ook tekenen van foute micro-organismen. Ook van allergieën en hooikoorts kun je moe raken. Niet alleen emotioneel maar ook lichamelijk. Foute micro-organismen vallen je energie aan, waardoor het lichaam moe wordt en klachten toenemen. Het is natuurlijk logisch dat als het lichaam ziek is, dat dat energie kost. Ook andere klachten kunnen leiden tot vermoeidheid. Een aanhoudende rugpijn evenals migraine, kiespijn, maag- en darmklachten etc."

Dan is er ook nog het verschil tussen moe zijn en moe voelen, legt Liesbeth uit. "Maar hoe weet je nu waarom je moe bent? Hoe kom je daarachter en wat kun je daar aan doen? De meeste vermoeidheden zijn naar mijn mening eenvoudig op te zoeken en op te lossen. Om te achterhalen waar de vermoeidheid vandaan komt, doen wij een meting waarbij wij de meridianen doormeten op energieniveau. We plakken wat kabeltjes op handen en voeten en in circa 40 minuten wordt het lichaam doorgemeten. Tijdens deze meting zit u in een relaxstoel. De meting doet geen pijn en is niet intensief. Metingen worden gedaan vanaf een jaar of 5."

Straling
"Tot slot kijken we ook of u last heeft van aardstralen in uw woning. Aardstralen zijn slecht voor de gezondheid, kunnen veel emotionele en fysieke ongemakken veroorzaken. Straling heeft invloed op veel slaapproblemen. Al deze klachten kunnen we voor u opsporen en oplossen. Behandeling is dan ook geschikt voor alle leeftijden." De praktijk is in Haaksbergen gevestigd in bedrijfsverzamelgebouw De Steupel, Bouwstraat 9 a. Bel: 06-21236361, e-mail info@praktijkschmitz.nl en website www.praktijk
schmitz.nl Bel of mail nu voor een gratis intake. Behandelingen worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

05

13 / 20

Sterk door de donkere dagen met Aria Hengelo

HENGELO - De donkere dagen van het jaar komen er weer aan en in deze tijd wordt er veel gevraagd van een accu. Het is dan ook niet toevallig dat zodra de winter voor vorst en sneeuw zorgt, oude accu's het begeven. Gelukkig garandeert Aria Hengelo haar klanten een snelle start.

Wie zich de komende maanden niet onaangenaam wil laten verassen, doet er goed aan een bezoekje te brengen aan Aria Hengelo aan de Enschedesestraat 203 in Hengelo. Aria heeft het dealerschap van VARTA voor de regio Twente en omgeving. Aria Hengelo heeft al meer dan zestig jaar ervaring, want aan het einde van de jaren veertig werd het familiebedrijf opgericht.

Snel en veelzijdig
Het familiebedrijf heeft ervaring op het gebied van accu's, maar levert en reviseert ook dynamo's en startmotoren. De merken Bosch, Valeo, Lucas, CAV Magneti, Marelli, Hitachi, Mitsubishi, Nippondenso en Caterpillar kennen voor Aria geen geheimen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat onder meer auto- en motorgarages, transportbedrijven, landbouwmechanische bedrijven, busmaatschappijen en rederijen met de regelmaat van de klok een beroep doen op Aria Hengelo. Niet alleen vanwege de vakkennis, maar ook de snelheid waarmee Aria een probleem oplost, speelt daarin een grote rol. Uiteraard zijn ook particulieren bij Aria aan het juiste adres. Ook bezitters van oldtimers en klassiekers kunnen voor een goede accu terecht bij Aria Hengelo. VARTA heeft een speciale serie batterijen op de markt gebracht die voor deze auto's zijn ontwikkeld. Ook ervaren hoe Aria voor een snelle start zorgt? Loop eens binnen aan de Enschedesestraat 203 of kijk op www.ariahengelo.nl.

Gratis upgrade op Toyota C-HR

Foto: Jayson Fong - www.jaysonfong.com

TWENTE - Vanaf eind december is de nieuwe Toyota Coupé High Rider (C-HR) bij de dealer te zien, maar eerst kunt u nog volop profiteren van acties op de huidige C-HR.

Wanneer u nu naar de Toyota-dealer gaat voor de Toyota C-HR krijgt u een gratis upgrade naar de Style Ultimate-uitvoering. Door deze upgrade krijgt uw C-HR 18" lichtmetalen velgen, LED koplampen, LED mistlampen en LED achterlichten, parkeersensoren voor en achter, sequentiële LED knipperlichten voorzijde en instapverlichting, Go Plus navigatiesysteem, automatisch inparkeren, JBL premium audio met 9 JBL speakers inclusief subwoofer en een verwarmbaar stuurwiel. Deze actie loopt tot en met 30 november en kost u niets, maar heeft wel een waarde van maximaal 3.900 euro.

Nieuwe Toyota C-HR
De nieuwe versie van de C-HR is vanzelfsprekend verbeterd. Zo heeft Toyota onder meer de wielophanging verbeterd en in de auto is het stiller door betere geluidsisolatie. Toyota houdt de populaire handgeschakelde 1.2 Turbo benzine en 1.8 Hybrid motor vanzelfsprekend in het assortiment en voegt daar de nieuwe 2.0 High Power Hybrid motor met 184 pk aan toe. De 2.0 High Power Hybrid heeft een lagere uitstoot, maar wel de kracht van een dieselmotor. In vergelijking met de 1.8 Hybrid heeft de 2.0 High Power Hybrid maar liefst 50 procent meer vermogen, maar het verbruik stijgt met minder dan 10 procent.
De Active is de basisuitvoering en deze is leverbaar vanaf 28.295 euro. De meerprijs van de 2.0 High Power Hybrid ten opzichte van de 1.8 Hybrid bedraagt 995 euro.

Gratis Upgrade
De dichtstbijzijnde dealer is vindt u via www.toyota.nl. U bent hier eind december welkom voor de nieuwe C-HR, maar u kunt hier tot eind november ook genieten van de gratis upgrade van de C-HR naar de Style Ultimate-uitvoering.

Twijfelen over de aanschaf van Jeep Renegade kan niet meer!

TWENTE - De aanschaf van een nieuwe auto is er meestal toch eentje waarbij keuzes gemaakt moeten worden. Er is vaak een heel wensenlijstje, maar dat valt niet altijd binnen het beschikbare budget. Maar er gaan nu meer wensen in vervulling door de mooie actie op de Jeep Renegade, waarbij u zonder extra kosten een upgrade krijgt.

De Jeep Renegade Limited is standaard onder andere al voorzien van 17" lichtmetalen velgen, adaptieve cruise control (ACC), blankmetalen uitlaatsierstuk, buitenspiegels uitgevoerd in mat satijngrijs, donkergetint privacyglass vanaf de B-stijl, elektrisch bedienbare ramen voor en achter, met leder bekleed stuurwiel en een premium instrumentenpaneel met toerenteller en 7-inch TFT-kleurendisplay. Met de upgrade naar Freedom, zonder meerprijs, komt daar nog onder meer een automatisch dimmende binnenspiegel, automatisch dimmende koplampen, automatisch inklapbare buitenspiegels, automatische koplampinschakeling, Keyless Enter-'n-Go-systeem, lederen stoelbekleding, stoelverwarming op voorstoelen en stuurwielverwarming bij.

Uw voertuig
Vanzelfsprekend is de Jeep Renegade er voor u in het stadsverkeer, maar ook wanneer u een lange reis wilt maken. De Renegade is aan te passen aan wat u nodig heeft. Zo heeft u namelijk de keuze uit verschillende motoren met vermogens variërend van 120 tot maximaal 180 pk. En handgeschakeld of automaat. Wanneer u naast de upgrade nog meer wensen heeft, zoals bijvoorbeeld metallic lak of 18" velgen in plaats van 17" dan is dat geen enkel probleem. Jeep biedt naast deze opties nog veel meer mogelijkheden.

Freedom Days
Tijdens de Freedom Days rijdt u al in een Jeep Renegade Freedom, inclusief metallic lak, voor 29.385 euro. De upgrade van Limited naar Freedom betekent voor u voordeel van maar liefst 4.825,- euro.

Kijk voor meer informatie en uw dealer op www.jeep.nl.

De nieuwe Peugeot 208 staat nu bij uw dealer in de showroom

TWENTE - Wanneer u recent een bezoek heeft gebracht aan de showroom van de Peugeot-dealer, dan heeft u de nieuwe aanwinst al gezien. Nog niet geweest? Dan is het hoog tijd om te gaan, want de nieuwe Peugeot 208 staat in de showroom.

Het exterieur van de nieuwe Peugeot 208 met de 'kattenklauwen' en de grille met de verchroomde elementen spreekt tot de verbeelding, maar ook wat eronder zit is niet mis. U heeft de keuze uit een 1.2 PureTech benzinemotor, 1.5 BlueHDi dieselmotor (vanaf medio 2020) of een elektromotor met 136 pk. En wat dacht u van de Peugeot i-Cockpit® 3D met onder andere een digitale 3D instrumentenpaneel dat u kunt personaliseren en het 10 inch HD-touchscreen. Ga nu naar de uw dealer en laat u verleiden!

De grote broer
Over de grote broer van de 208, de stoere Peugeot 2008, heeft de fabrikant inmiddels ook meer informatie bekend gemaakt. Ook de 2008 wordt leverbaar met een benzine-, diesel- en elektromotor en staat begin 2020 bij de dealer. Er worden vier uitvoeringen op de markt gebracht: Active, Allure, GT-Line en GT. De goedkoopste versie is de Peugeot 2008 Active met een 1.2 PureTech benzinemotor met 100 pk en een handgeschakelde zesversnellingsbak. Op het prijskaartje van deze toch zeer rijk uitgeruste Peugeot staat het bedrag van 25.760 euro. De elektrische variant, de Peugeot e-2008, is er al vanaf 40.930 euro.

De populaire bedrijfswagen van Opel gaat op de elektrisch toer

Opel Vivaro-e

De elektrische Opel Vivaro-e komt in 2020 op de markt. De fabrikant heeft verder bekend gemaakt in 2021 met een Combo-e te komen en het doel is om in 2024 van alle Opel-modellen een elektrische versie te hebben.

Voor de Opel Vivaro-e kunt u kiezen uit twee batterijen. De eerste is een 50 kWh-batterij en een actieradius van 200 km. De tweede mogelijkheid is een 75 kWh-batterij, die goed is voor 300 km (WLTP).

Succesnummer
De elektrisch aangedreven Opel Vivaro-e is de volgende pijler in het succesverhaal van de lichte bedrijfswagen, die in 2001 geïntroduceerd werd. Van de eerste generatie zijn meer dan 650.000 exemplaren verkocht. Van de vernieuwde Opel Vivaro die in 2014 op de markt kwam, zijn tot halverwege 2019 circa 310.000 stuks aan de man gebracht.

Meer mogelijkheden
De geheel nieuwe Opel Vivaro staat bij de Nederlandse dealers voor prijzen vanaf € 17.999,- (exclusief BTW en BPM). Het model is nu beschikbaar in drie lengtevarianten in plaats van twee. Het maximum laadvermogen van 1.400 kg is met 200 kg toegenomen, terwijl het trekgewicht (geremd) van 2.500 kg zelfs 500 kg hoger ligt dan dat van de vorige Vivaro.

Comfort
Andere belangrijke vooruitgang is te vinden op het gebied van comfort en veiligheid. De Opel Vivaro is leverbaar met allerlei geavanceerde systemen, zoals IntelliGrip adaptieve tractiecontrole, een achteruitrijcamera met 180 graden beeld, het Multimedia Pro infotainmentsysteem, sensorgestuurde schuifdeuren en een FlexCargo-doorlaadluik.

Ga voor meer informatie over de Opel Vivaro-e, de volledig elektrische bedrijfswagen die onder andere ideaal is voor emissievrije stadsdistributie, naar uw dealer.

Rijk uitgeruste Fiat Tipo Street ideaal voor Nederlandse markt

De Fiat Tipo Street is uitermate geschikt voor de Nederlandse markt door zijn rijke uitrusting, zee aan binnenruimte, strakke design, 5 jaar kilometervrije garantie en zijn vanafprijs van 20.695 euro.

De Fiat Tipo is ontwikkeld met het oog op functionaliteit, maar dan wel in een Italiaans jasje verpakt. De Fiat Tipo biedt naast een rijke standaarduitrusting veel ruimte. De Tipo Hatchback is met 440 liter bagageruimte de ruimste in zijn segment, evenals de Tipo Stationwagon met 550 liter. De betrouwbare 1,4 liter motor levert 95 pk en is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak.

Standaard
De standaarduitrusting van de Fiat Tipo Street omvat onder meer airconditioning, Uconnect radio met Bluetooth connectie, infodisplay, in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, in hoogte en diepte verstelbaar stuurwiel, centrale portiervergrendeling, in delen neerklapbare achterbank, zwart gelakte elektrisch bedienbare en verwarmbare buitenspiegels, 16" zwart gelakte lichtmetalen velgen en ESC (Electronic Stability Control) met Hill Holder en Trailer Sway Control.
Standaard op de Stationwagon-uitvoering zijn onder meer dakrails, 'Flip&Fold' achterbank en een handig schot dat de bagageruimte desgewenst in twee verdeelt. Achterin de bagageruimte kunnen de zijwandjes van de opbergvakken worden verwijderd, zodat de volledige breedte van de bagageruimte kan worden benut.

Ga snel naar uw dealer voor meer informatie.

Renault heeft de prijzen van de nieuwe Captur bekendgemaakt

Foto: yannick brossard

De nieuwe Renault Captur staat begin december in de showroom van de dealer en is nu al te bestellen. De prijs: vanaf 21.590 euro.

De Captur is de bestverkochte compacte SUV en dat belooft wat voor de vernieuwde versie, die nog veelzijdiger is. De nieuwe Captur komt nu op de markt met de keuze uit drie motoren en vijf uitvoeringen. Later wordt dit nog uitgebreid met de E-TECH plug-in hybride en Bi-fuel versies.

Drie motoren
De TCe 100 is een benzinemotor met een vermogen van 101 pk en is altijd gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak. Daarnaast wordt de TCe 100-motor begin 2020 ook leverbaar als Bi-Fuel variant die rijdt op LPG en benzine.
Voor meer kracht en verfijning is er de TCe 130 GPF met een vermogen van 131 pk. Deze benzinemotor is naar wens te combineren met een handgeschakelde versnellingsbak of automatische EDC-transmissie.
De derde motorvariant wordt gevormd door de TCe 155 EDC GPF. Deze is met een vermogen van 154 pk de krachtigste in het aanbod en standaard gekoppeld aan een automatische EDC-transmissie.
In het voorjaar 2020 wordt de Captur – als eerste model van Renault – leverbaar met de nieuwe E-TECH plug-in hybride aandrijflijn.

Vijf uitvoeringen
De basisprijs vanaf 21.590,- euro geldt voor de Captur TCe 100 in de uitvoering Life. Na de Life volgen nog de uitvoeringen Zen, Intens en Edition One. De uitvoering Initiale Paris is alleen leverbaar in combinatie met de TCe 130 GPF en TCe 155 EDC GPF. Deze laatste combinatie heeft standaard de meeste extra's en zonder extra opties is deze voor een vanafprijs van 34.490 euro van u.

Twee gelimiteerde uitvoeringen van de Mitsubishi Outlander

Mitsubishi heeft de Outlander Limited en de Outlander Limited+ gepresenteerd. Twee gelimiteerde uitvoeringen die zich onderscheiden door de riante standaard uitrusting met onder andere zeven zitplaatsen, een krachtige 2,0-liter benzinemotor met 150 pk en 6-traps CVT-automaat met schakelflippers en Sports Mode.

De Mitsubishi Outlander Limited is onder andere uitgerust met two-tone 18-inch lichtmetalen wielen, Bi-led-koplampen en led-mistlampen. Ook het interieur biedt u veel met stoelen die bekleed zijn met ComfortTec leder, stoelverwarming voor, stuurwielverwarming, dual-zone climate control en het SDA-multimediasysteem met smartphonekoppeling voor Android Auto en Apple Carplay. Verder ontbreken veiligheidssystemen als Blind Spot Warning, de innovatieve Multi Around Monitor, Rear Cross Traffic Alert en parkeersensoren niet. En voor uw gemak is er nog de elektrisch bedienbare achterklep, elektrisch bedienbaar panoramisch schuif-/kanteldak, keyless entry.
Limited+
Nog meer luxe en comfort vindt u bij de Outlander Limited+ met zwart leder beklede stoelen en een Rockford Fosgate premium audiosysteem met negen speakers en 710 Watt muziekvermogen. De veiligheidsuitrusting is uitgebreid met Adaptive Cruise Control, Forward Collision Mitigation, Lane Departure Waring en Automatic High-Beam.

De Mitsubishi Outlander Limited is verkrijgbaar vanaf 38.990 euro. De Outlander Limited+ begint bij 43.490 euro.

Veel inruilvoordeel op de Suzuki Vitara en S-Cross

TWENTE - Overweegt u om binnenkort een Suzuki Vitara of S-Cross aan te schaffen? U profiteert nu van een tijdelijk extra inruilvoordeel van 2.000 euro.

Let wel: het gaat om een aanbod specifiek op voorraadmodellen van de Suzuki Vitara 1.4 Boosterjet en S-Cross 1.4 Boosterjet.

Vitara
De Suzuki Vitara is een praktische allrounder. Mooie prestaties en een praktisch bruikbare auto die ook voorzien is van de nodige innovaties. Ook een perfecte reisauto; zo was de Kampeer en Caravan Kampioen in oktober vol lof over de Vitara 1.4's prestaties. De compacte 1.4 liter benzinemotor met turbo levert een mooie balans tussen prestaties en economisch rijgedrag. Leverbaar vanaf 27.449 euro.

S-Cross
De S-Cross biedt naast veel ruimte ook een luxe uitstraling en extra veel comfort. U profiteert van een aangenaam hoge instap en zitpositie. Met vijf volwaardige zitplaatsen en 430 liter bagageruimte komt u niet snel ruimte tekort. De vernieuwde S-Cross kreeg een sportief gelijnd exterieur, waarbij de mooie chromen grille hem een imposant uiterlijk geeft. Leverbaar vanaf 28.299 euro.

Kom langs
Wilt u meer weten over de actie? Ga naar uw Suzuki dealer of kijk op www.suzuki.nl.

Waardeer het, repareer het!

We zijn tegenwoordig best verwend als het om auto’s gaat. Veel mensen rijden hooguit een jaartje of 4 in een auto en dan is het weer tijd voor een opvolger. Maar dat is lang niet altijd verstandig, zeker niet als we ook nog eens milieubewust om willen gaan met onze heilige koe. Het milieu zou er namelijk best eens mee gediend kunnen zijn om zo lang mogelijk met een voertuig door te rijden. Als je bedenkt hoe vervuilend het bouwen van bijvoorbeeld een elektrisch voertuig als een Tesla is, lijkt het juist een uitdaging om traditionele benzine- en dieselvoertuigen langer dan 15 of 20 jaar mee te laten gaan. En dat kan, want motoren gaan veel langer mee dan vroeger en roest is al lang niet meer de belangrijkste reden om een oudere auto naar de sloop te brengen.

Zo’n Tesla is pas na 10 jaar CO2 neutraal. Als je dan realiseert hoe belastend het maken van accu’s voor zo’n auto is, moeten we ons afvragen of dat soort voertuigen wel een oplossing zijn voor het milieu. Het is een utopie om te denken dat we de huidige verbrandingsmotoren met een jaartje of 15 helemaal uit het straatbeeld kunnen laten verdwijnen. Waarom proberen we dan niet oudere auto’s langer mee te laten gaan en minder gloednieuwe te (ver)kopen?

Het is best de moeite waard om eens kritisch naar onze wegwerpmaatschappij te kijken en het milieu minder te belasten als we gebruiksvoorwerpen weten te maken die zo lang mogelijk mee gaan. En dat geldt dan niet alleen voor auto’s en motorfietsen, maar ook voor elk ander apparaat dat we gebruiken in ons dagelijks leven. Hoe langer in leven, des te schoner is het apparaat en dus ook onze auto. Voor een echte autoliefhebber levert dat dan ook een mooi gevarieerd straatbeeld op met meer old- en youngtimers op de weg. Voor garagebedrijven kan het ook aantrekkelijk zijn om naast verkoop van nieuwe auto’s meer reparatiewerkzaamheden uit te kunnen voeren. Veel onderhoud kent een nieuwe auto in de eerste jaren immers ook niet. Daarom, waardeer die oude auto’s en repareer ze!

Auteur:
Pieter Hof uit Boekelo is Saabliefhebber en lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV. Facebook.com/twentsesaabvrienden en Facebook.com/HAVmedia. Foto: Wikimedia Commons/Rudolf Stricker

Try and Buy bonus tot 5.000 euro op Hyundai-modellen

TWENTE - Hyundai: fijn weggedrag, mooie prestaties, zuinige, stille motoren en een comfortabele interieur. Nog liever laat Hyundai u echt zélf kennismaken met al deze voordelen. Daarom profiteert u nu van de Try and Buy bonus tot wel 5.000 euro.

Vanaf het moment dat u plaatsneemt achter het stuur van een Hyundai bent u verkocht. Het merk heeft een aantrekkelijk gamma van innovatieve, praktische auto's voor elke gebruiker. Tijdens de Try and Buy actie die nog tot en met november loopt ontvangt u een tijdelijk voordeel van 5.000 euro op uw gekozen auto. Ruilt u een auto in? U kunt ook nog eens gebruik maken van de 50/50 deal voor een extra scherpe aanbieding. Vraag voor uw precieze wensen een geheel vrijblijvende offerte op bij uw dealer en kom langs voor een proefrit.

Oplopend voordeel
De Try and Buy Bonus is afhankelijk van uw gekozen Hyundai. Dit begint al bij een aantrekkelijke 1.000 euro bonus op de Hyundai Ioniq HEV, die leverbaar is vanaf 26.995. Bij de Hyundai i10, i20 en i30 loopt deze bonus al op tot 1.500 euro. Hyundai's sportief gelijnde Kona crossover is dankzij 2.000 euro bonus leverbaar vanaf 20.495 euro. Het grootste Try and Buy bonusvoordeel pakt u op de eveneens riante Hyundai Tucson. Met een voordeel van maar liefst 5.000 euro staat deze klaar voor u vanaf 31.995 euro.

Goed advies
Kijk voor meer informatie over deze actie en de modellen op www.hyundai.nl. Of ga naar uw dealer: Autogroep Twente Almelo aan de Almeloseweg 175 in Harbrinkhoek, Autogroep Twente Hengelo aan de Vosboerweg 10 in Hengelo of Autogroep Twente Enschede aan de Buurserstraat 230 in Enschede.

Voordeel op Nissan Qashqai

TWENTE - Overweegt u om een nieuwe Nissan Qashqai aan te schaffen? Dan is november hét moment! U profiteert deze maand nog van aantrekkelijke extra korting op diverse uitvoeringen.

De Nissan Qashqai is Nissan's ultieme SUV. Een perfecte combinatie van praktisch gebruik, mooie prestaties en betrouwbaarheid. Niet verrassend lieten vele kopers zich al overhalen. Een sportieve uitstraling en Nissan's Intelligent Mobility technologieën dragen zorg voor optimaal rijplezier en veiligheid.

Korting
Momenteel is de Nissan Qashqai N-Motion DIG-T 140 uitvoering extra scherp geprijsd. Deze heeft onder meer de mooie LED-koplampen en 19" lichtmetalen velgen voor een sportief karakter. U ontvangt nu 2.750 euro korting op de catalogusprijs met nog eens 1.000 euro extra N-Motion korting. Hiermee staat deze auto voor u klaar vanaf een zeer scherpe 31.140 euro.

Scherpe prijs
Bent u op zoek naar de allerbeste prijs voor een Nissan Qashqai? Momenteel is ook de Nissan Qashqai Visia DIG-T 140 leverbaar met een riante 2.750 euro korting. De actieprijs is dan 25.640 euro.

Kom langs
Deze actieprijzen zijn nog geldig tot en met 30 november. Kom langs voor een vrijblijvende proefrit bij Autobedrijf Lesscher aan de Zilverstraat 5 in Hengelo.

Einde in zicht voor dode hoek?

TWENTE - De dode hoek is de schrik van iedere weggebruiker. Een fenomeen met een toepasselijk gekozen naam: wie zich in de dode hoek begeeft, loopt een risico op een aanrijding. Maar er is hoop; behoort de dode hoek op termijn tot het verleden?

De dode hoek is een probleem dat de afgelopen decennia steeds groter is geworden. Als gevolg van strengere veiligheidseisen en meer innovaties worden de A/B/C-stijlen van de gemiddelde auto steeds dikker. Niet verrassend, omdat al die airbags, sensoren, camera's en andere innovaties toch ergens ondergebracht moeten worden. Dit heeft wel als gevolg dat het zicht op bepaalde hoeken van de auto steeds minder is. Automakers proberen dit door middel van sensoren te verbeteren, maar ook deze geven niet altijd een goed beeld van wat er daadwerkelijk in de dode hoek zit.

Nieuwe uitvinding
Een mooie nieuwe uitvinding kan hier wellicht verandering in brengen. Innovatie komt soms vanuit een onverwachte hoek; in dit geval een creatief denkende 14-jarige tiener uit de Verenigde Staten. Deze Alaina Gassler bedacht voor een wetenschapswedstrijd een systeem waarbij een digitale camera in de A-stijl geplaatst werd aan de passagierskant. Ze koppelde deze aan een kleine projector, die het beeld van de camera op de A-stijl projecteert. Het effect is haast magisch te noemen: je kunt door de stijl heen kijken. Dankzij een speciale reflecterende stof op de stijl is het beeld goed zichtbaar voor de bestuurder, zonder dat het voor anderen hinderlijk is. Het concept is nog niet optimaal, maar het toont wel aan dat er creatieve oplossingen mogelijk zijn voor deze gevaarlijke dode hoek.