Hart van Hengelo - Hof van Twente

25 oktober 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 25 oktober 2019


Twente in de startblokken voor Special Olympics

HENGELO - Sport geeft zelfvertrouwen; het draagt bij aan de gezondheid en is een belangrijk middel voor sociale participatie. Zeker ook voor groepen waarbij dit niet altijd vanzelfsprekend is. Twente wil als regio mede daarom graag gastheer zijn voor de Special Olympics Nationale Spelen van 2022; speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking.

Komende maandag zal wethouder Claudio Bruggink van Hengelo het Twentse bidbook overhandigen aan de organisatie in Utrecht. Hij doet dit samen met wethouder Rob Christenhusz van Oldenzaal. De Special Olympics Nationale Spelen worden elke twee jaar gehouden op een andere locatie in Nederland. Komend jaar in Den Haag en - als alles meezit - in 2022 dus in Twente.

Positief doel
De regio is erg enthousiast over het evenement en wil op deze manier een bijdrage leveren aan de positieve beeldvorming van mensen met een verstandelijke beperking. Het is een groot multi-sportevenement met volgend jaar ruim 2.000 sporters en 750 begeleiders. De Special Olympics Nationale Spelen staat garant voor trotse, stralende sporters met blinkende medailles, waarbij elke prestatie wordt gevierd als een overwinning. Zo'n sportevenement heeft een stimulerende werking om meer mensen met een beperking aan het sporten te krijgen én te houden.

Bidbook
In het bidbook staat waarom Twente dé perfecte plek is om het evenement te organiseren in 2022. Onderdeel van het bidbook is een sluitende begroting. De Twentse gemeente, Provincie Overijssel, bedrijfsleven en deelnemers dragen de kosten van 1,8 miljoen euro. Uit een haalbaarheidsonderzoek dat de afgelopen maanden is uitgevoerd, blijkt dat er in de regio veel enthousiasme en een groot draagvlak is om dit evenement naar Twente te halen. Diverse partners uit de lokale en provinciale overheid, het bedrijfsleven, gezondheidszorg, onderwijs, vervoer en anderen hebben hun medewerking toegezegd. Twente heeft veel ervaring met het organiseren van grote internationale sportevenementen, zoals Marathon Enschede, FBK Games Hengelo, Military Boekelo, CSI Geesteren en Triatlon Holten. In januari weten we of Twente gastheer mag zijn.

Glutenvrije Pieten bij Sinterklaasintocht Borne

BORNE - Goed nieuws voor kinderen met een glutenintolerantie: dit jaar zijn er ook weer glutenvrije Pieten van de partij tijdens de Sinterklaasintocht van Borne op zaterdag 16 november.

De afgelopen jaren worden bij steeds meer Sinterklaasintochten speciale Pieten ingezet. Afgelopen jaar liepen de glutenvrije Pieten voor het eerst mee in onder meer Borne, Almelo, Goor en diverse andere Twentse gemeenten. De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl). Het hulpje van Sint voorziet kinderen met een glutenintolerantie van glutenvrije Consenza kruidnoten.

Grote groep
In Nederland zijn ruim 30.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo'n leuk feest. Ze mogen de kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet in verband met kruimels op de handschoen van de Pieten.

Voor alle kinderen
Meestal wordt er tijdens het Sinterklaasfeest geen rekening gehouden met glutenvrije kinderen. En dat moet veranderen, vindt de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Een Sinterklaasfeest is juist voor alle kinderen, zo is de boodschap. De NCV is daarom de afgelopen weken samen met veel enthousiaste vrijwilligers hard aan het werk gegaan om ervoor te zorgen dat glutenvrije kinderen onbezorgd Sinterklaas kunnen vieren. Bij de intocht van Sinterklaas in Almelo, Borne en Goor zal daarom dankzij de NCV een Glutenvrije Piet meelopen en glutenvrije kruidnoten uitdelen.

Herkenbaar
De Glutenvrije Piet van de NCV is te herkennen aan een schort met het logo en een groen 'I love glutenfree' tasje. Kinderen met een glutenintolerantie kunnen op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) een tekening downloaden om een vlag te maken. Met de vlag herkent de Glutenvrije Piet de kinderen. De kruidnoten die de Glutenvrije Piet bij zich heeft, worden vooraf met zorg verpakt in kleine zakjes, zodat er geen kruisbesmetting kan ontstaan.

Jaargang: 9 • Nr 346• Wk 43

HENGELO - Zaterdag 26 oktober is er van 10.00 tot 13.00 uur Repair Café in Kringloopwinkel Het Goed in Hengelo (Hamerstraat 21). Deze keer staat in het teken van het tienjarig bestaan van dit mooie initiatief.

Op 18 oktober was het namelijk alweer tien jaar geleden dat in ons land het allereerste Repair Café werd gehouden, dit was een initiatief van de Amsterdamse Martine Postma. Inmiddels bestaan er wereldwijd ongeveer tweeduizend Repair Cafés.

Repareren en herstellen

Het Repair Café is een gratis toegankelijke bijeenkomst die draait om het (samen) repareren van diverse gebruiksvoorwerpen. Van het herstellen van kleding tot het weer aan de praat krijgen van elektronica en het repareren van stofzuigers en computers. Nu de dagen steeds korter worden, is er deze maand in samenwerking met de ANWB speciale aandacht voor het herstellen van fietsverlichting.
Iedere maand repareren vrijwilligers samen met bezoekers allerlei spullen, die daardoor een verlengd leven krijgen. De vrijwilligers halen veel voldoening uit dit werk en het is uiteraard goed voor het milieu dat je langer van jouw spullen gebruikt kunt blijven maken. En niet onbelangrijk: het scheelt in de portemonnee. Gooi kapotte spullen dus niet meteen weg! Iedereen is van harte welkom.

Meer info

Wil je meer weten, kijk dan even op www.repaircafehengelo.nl, www.detempel-hengelo.nl of op www.oyfo.nl.

Column

Netwerk

Als je verhuist naar een ander dorp of stad, laat je meer achter dan een leeg huis. Je laat ook een sociale structuur achter, waar je onderdeel van hebt uitgemaakt. In mijn geboortedorp waren twee verenigingen, die een wezenlijk onderdeel waren van de sociale structuur van het dorp; de muziekvereniging en de volleybalclub. Als je in het dorp kwam te wonen werd je lid van één van beide. Het lidmaatschap garandeerde een minimaal sociaal niveau en als je dan ook nog kinderen op een school had of je was actief voor de kerk, dan kwam je een heel eind in het sociale leven.

Ik heb altijd gedacht dat ik zou verzuipen in een grote stad, maar dat is niet zo. Dat hangt van meerdere factoren af, die soms op eenzelfde manier functioneren als in een dorp. Waren in Lutjegast de Harmonie en het volleybal sociaal belangrijk, in Enschede fungeren niet alleen de voetbalverenigingen als sociale opvang, maar ook verenigingen als tennisclubs en - dit was nieuw voor mij - speeltuinverenigingen. In Enschede is er een brede sociale cultuur van sportverenigingen, speeltuinverenigingen, buurthuizen en politiek.

De afgelopen weken is weer eens duidelijk geworden dat deze structuur nog steeds bestaat en nog steeds functioneert. In de Zomernota had het college een bezuiniging van 40.000 euro opgelegd aan de samenwerkende speeltuinverenigingen. Ik kreeg de indruk dat niemand echt rekening hield met die bezuiniging, want dit was ondenkbaar, totdat de raad ermee akkoord ging. Toen moest de oude garde in het geweer komen om de zaak recht te breien. Maar er zijn meer van deze akkefietjes; de zwembaden, die gesloten werden en/of worden en nu toch weer hoop mogen koesteren, de thuiszorg die met uren en minuten moeten werken, wat het college niet wil. O, nu wel, of toch niet? De klinkers van de es die liggen te wachten op een beslissing van de gemeente. O, ze zijn al weg? Verkocht aan een groothandel in stenen? Daar verdient iemand een paar rooie ruggen, zeggen ze in Amsterdam geloof ik.

Het is niet altijd mogelijk alle inwoners het naar de zin te maken, dat begrijpt iedereen, maar het minste wat je kunt doen is consequent zijn. Er zijn partijen, die met keiharde standpunten de verkiezingen ingaan en deze bij de eerste hobbel inleveren. Het rare is dat de gedane uitspraken en toezeggingen geen rol lijken te spelen bij de verkiezingscampagnes. Let maar op; die bezuiniging op de speeltuinen gaat niet door.

Jan Visser

Ik ben Han Sie Dhian Ho en geef vanaf 4 november een cursus ‘Levenswijsheid via zwerven door culturen’ bij de Volksuniversiteit.


Ik ben cultuur antropoloog, agoloog en geograaf. Ik heb ervaring in vormings-, maatschappelijk- en opbouwwerk en was adjunct directeur Humanitas Rotterdam. Daarnaast was ik geestelijk raadsman bij het Humanistisch Verbond en hoofdvakdocent sociale pedagogiek/andragologie Nutsseminarium bij de Universiteit van Amsterdam. Bij Saxion Hogescholen heb ik o.a. agogische beroepsethiek, maatschappelijk werk en interculturele communicatie gegeven. Tijdens de cursus ‘Levenswijsheid via zwerven door culturen’ ga je ontdekken dat persoonlijkheid ontstaat door de aanleg en de cultuur waarin je opgroeit en dat waarden en normen cruciaal zijn voor ons (on)welbevinden. Deze cursus is bedoeld voor wie kritisch wil leren kijken naar andere en verschillende culturen.

Han Sie Dhian Ho

Bij de Volksuniversiteit Hengelo blijf je een leven lang leren. Er is voor iedereen wel iets interessants te vinden.
Ga voor het complete aanbod cursussen en workshops naar: www.volksuniversiteit-hengelo.nl.

Boerenmarkt bij museum Wendezoele

AMBT-DELDEN - Deze zaterdag 26 oktober is het weer dorsdag op museumboerderij de Wendezoele in Ambt-Delden. Dit jaar aangevuld met een bescheiden boerenmarkt.


Bij het stokdorsen worden de koezen ter hand genomen en ritmisch worden de graankorrels uit de aren en van het stro gescheiden en daarna het spreekwoordelijke kaf van het koren. Er hebben zich zes teams aangemeld, waaronder de Nederlandse kampioen, de Vlegelgrietjes uit Woudenberg. Een deskundige jury zal alle demo's beoordelen. In een authentieke dorsmachine worden de graankorrels machinaal van het stro gescheiden en vervolgens wordt het stro tot balen geperst. Voor de kinderen wordt het malen van het graan tot meel in kleine molens gedemonstreerd. En ze mogen dat ook zelf proberen. Dit jaar wordt de dorsdag uitgebreid met een boerenmarkt waar enkele bijzondere oude ambachten worden gedemonstreerd. Aanvang 10.00 uur. Machinaal dorsen om 10, 12 en 14.00 uur, daartussen stokdorsen. Het gehele museum is geopend met normale toegangsprijzen. Museumboerderij de Wendezoele, Twickelerlaan 14, Ambt-Delden

Informatieavond over staar van Augenklinik Ahaus in Enschede

ENSCHEDE - Op woensdag 6 november 2019 houden de artsen van Augenklinik Ahaus in het Fletcher-Hotel "De Broeierd" in Enschede een informatiebijeenkomst over de meest voorkomende oogaandoening: staar (cataract).

Tijdens deze avond kunt u informatie inwinnen over de symptomen, de behandeling en de soorten kunstlenzen. Uiteraard worden ook vragen rondom een behandeling in Duitsland beantwoord. De bijeenkomst begint om 20.00 uur, deelname is gratis. Omdat het aantal zitplaatsen beperkt is s.v.p. aanmelden via www.augenklinik.nl of telefonisch via 085-888 22 88.

Hebberigheaid hef
gin toppeunt.

Maandag 28 okt. 10.00 uur

Kees Rijvers erelid FC Twente

ENSCHEDE - Kees Rijvers is bij de thuiswedstrijd tegen Willem II benoemd tot erelid van FC Twente. Hij werd aan het begin van de avond verwelkomd in het stadion door onder meer enkele oud spelers van FC Twente.

Kees Rijvers (93) leverde tussen 1966 en 1972 fantastisch werk in Enschede en was ook van 1986 tot 1989 werkzaam in Het Diekman Stadion. Hij kwam in 1966 van Breda naar Enschede en hij manifesteerde zich vanaf zijn komst bij de club als een bekwame opbouw-trainer. Zijn komst was een schot in de roos. Anonieme voetballers werden getransformeerd tot echte profs en de topsportcultuur deed haar intrede in Het Diekman Stadion. Zes jaar lang zwaaide Kees Rijvers de scepter bij FC Twente. Hij bouwde steeds weer aan een beter team, ook als spelers werden verkocht aan bijvoorbeeld Ajax, Feyenoord of aan buitenlandse topclubs. Kees Rijvers mag met recht de sportieve grondlegger van FC Twente genoemd worden, zijn periode is bepalend geweest voor de toekomst van de club. FC Twente is de vierde club van Nederland. Kees Rijvers heeft nog altijd veel contact met de FC Twente-spelers uit de jaren '70 en na de wedstrijd tegen Willem II is er weer een reünie gepland met 'zijn jongens' uit de beginjaren van FC Twente.

'Spookhuis' behoudt monumentenstatus

HERTME - De eerste fase van de verplaatsing van het 't Oude Groothuys, bekend als het 'Spookhuis', is afgerond. Belangrijk uitgangspunt was het behoud van de rijksmonumentenstatus. Men heeft daarom geprobeerd om zoveel mogelijk oorspronkelijk materiaal te behouden of herstellen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft bevestigd dat de status gehandhaafd wordt.


Het eeuwenoude monument is verplaatst naar het terrein van het Openluchttheater. De nieuwe eigenaar Stichting Theater en Cultuur Hertme richt samen met Stichting Gemeenschapsbelangen Hertme het gebouw in als dorpshuis voor sociale en culturele activiteiten en als steunpunt van het theater.

Plan en uitvoering

Om de rijksmonumentenstatus te behouden is vooraf een zorgvuldig plan opgesteld, afgestemd met de RCE. Op basis daarvan kon worden gestart met de verplaatsingswerkzaamheden. Pas na uitvoering van de werkzaamheden kon de RCE uitsluitsel geven over de monumentenstatus. Het verplaatsen van een rijksmonument is zeer uitzonderlijk, aangezien het afbreken en herbouwen van monumenten bijna altijd leidt tot verlies van cultuurhistorische waarde. In dit geval is door de inzet van Stichting Theater en Cultuur Hertme en aannemersbedrijf Wesselink uit Weerselo bijna het gehele historische gebintwerk behouden gebleven. Diverse historische elementen zoals raampartijen, deuren en luiken werden op traditionele wijze gerestaureerd. De RCE voerde al op 2 juli 2019 een schouw uit. Onlangs kwam de officiële bevestiging dat de rijksmonumentenstatus gehandhaafd blijft. Herman Hullegie, voorzitter van de Stichting Theater en Cultuur Hertme: "De bevestiging is de kers op de taart en ook voor de toekomst belangrijk aangezien de rijkssubsidiemogelijkheden voor het toekomstige onderhoud hiermee zijn geborgd."

Schuilkerk

't Oude Groothuys deed rond 1615 dienst als katholieke schuilkerk. Vanwege de dominantie van de gereformeerde kerk konden katholieken hun geloof in die tijd niet openbaar belijden. De zogenaamde 'Witte wieven' (mensen verkleed als spook) werden ingezet om buitenstaanders op afstand te houden.

Uitstekend advies én scherpe kortingen tijdens outlet-actie bij Kievit Schoenen

HENGELO - Een goed passend paar schoenen is erg belangrijk. Zeker wanneer u bijvoorbeeld fanatiek wandelt, gaat hardlopen of kampt met voetproblemen die dit juist verhinderen. Kievit Schoenen in Hengelo is al vele jaren uw vertrouwde adres voor de best passende schoenen voor uw specifieke voet.

Kievit Schoenen biedt in de winkel in Hengelo een ruime selectie aan alledaagse schoenen, wandelschoenen en sportschoenen aan van gerenommeerde merken en in vele stijlen. Zo is voor iedereen een passend paar schoenen te vinden dat ook nog eens modieus is.

Outlet-actie
Tot en met komende zondag, 27 oktober, heeft Kievit Schoenen ook een outlet-actie. U profiteert van mooie kortingen van 30 tot zelfs 70 procent op onder meer Clarks, Durea, Greve, Xsensible, Mephisto, Hartjes en Piedi Nudi.

Goed advies
Uiteraard mag u rekenen op een uitstekend advies voor de best passende schoenen. Zo meet men vakkundig uw voeten op om zo een juiste maat en pasvorm te vinden. Veel schoenen zijn leverbaar in diverse breedtematen waardoor er ook voor de bredere voet goede schoenen te koop zijn. Zoekt u specifiek wandelschoenen? Met het WalkEye wandelanalysesysteem en de hellingbaan in de winkel kunt u de verschillen tussen schoenen bekijken, onder meer op het gebied van afwikkeling van de voet, stabiliteit en het schuiven in de schoenen. Voor hardlopers is ook op afspraak een complete runninganalyse mogelijk; zo ontdekt u welke schoenen het beste bij uw sport passen voor de best mogelijke prestaties.

Kom langs
Kievit Schoenen is gevestigd aan de Sabine Klinkhamerweg 10 in Hengelo in medisch centrum De Kievit. Bij de vestiging in het Enschedese ziekenhuis is de outlet-actie van 28 oktober tot en met 8 november. Kijk voor meer informatie op: www.kievit-schoenen.nl

Winter Wonderland bij Borghuis tuin & interieur

DEURNINGEN - Inspiratie opdoen en de sfeer proeven van een kerstmarkt dat kan, want de touroperators bieden al weer volop dagtochten aan in binnen- en buitenland. Vooral de kerstmarkten in Duitsland zijn erg in trek. Een groot deel van dit bezoek zit men in de bus heen en terug.

Tijd om de kerstmarkt echt te bezoeken, daar blijft vaak weinig tijd voor over. Anders en volgens mij veel goedkoper en gemakkelijker is om een kerstshow/kerstmarkt dicht bij huis te bezoeken. Dus hadden wij onze keuzes snel gemaakt en zouden we een dagje gaan kerstshoppen en sfeer proeven dicht bij huis, bij Tuincentrum Borghuis in Deurningen.

Winter Wonderland
Vorige week woensdag trok ik - en vele andere Twentenaren met mij - naar de Winter Wonderland-avond georganiseerd door Borghuis tuin & interieur. De uitnodiging met een waardebon van 5 euro toe was de uitdaging en die ging ik aan. Bij binnenkomst kregen we een plattegrond met routebeschrijving die de (te) vele bezoekers voerden langs alles wat maar nodig is om je eigen Winter Wonderland thuis te creëren. Tuincentrum Borghuis is een multi-warenhuis, waar men alles maar dan ook álles op het gebied van lifestyle, tuin, terras, kamerdecoraties, voor binnen en buiten, bloemen en planten en leuke hebbedingen kan kopen.

Vaste bezoekers
De twee zusjes Denkers uit Hengelo, voor hen is het een jaarlijkse traditie om deze fair bij Borghuis te bezoeken. Ze waren verrukt over het vele en mooie dat er te zien is. Na een uur te hebben rond gekeken toog ik huiswaarts vol met ideeën over hoe ik mijn Kerstmis zal gaan inkleuren.

Kom ook
Tuincentrum Borghuis is gevestigd aan de Vliegveldstraat 2 in Deurningen. Kijk ook op: www.tuincentrumborghuis.nl

Foto en tekst Martin Meijerink.

Heracles Almelo pakt lastig puntje in Rotterdam

ALMELO - Met een goed gevoel kan Heracles Almelo terugkijken op de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen Feyenoord, afgelopen weekend. De ploeg van trainer Frank Wormuth speelde tegen de Rotterdammers met 1-1 gelijk. Jens Toornstra opende namens Feyenoord de score, Orestis Kiomourtzoglou trok de stand in de tweede helft gelijk.

In de veertiende minuut kwam Feyenoord uit het niets op voorsprong. Jens Toornstra kreeg de bal gelukkig voor de voeten en haalde verwoestend uit. Doelman Janis Blaswich was kansloos. In het vervolg van de eerste helft bleven de grootste kansen voor Feyenoord, zeker op slag van rust waren de Rotterdammers gevaarlijk. Heracles Almelo doorstond de moeilijke fase en zag Feyenoord niet nogmaals scoren.

Sterk uit de kleedkamer
Heracles Almelo kwam na rust sterk uit de kleedkamer. Met name Mauro Junior zorgde voor het nodige gevaar. De Braziliaan schoof in de 49ste minuut op aangeven van Navajo Bakboord naast het doel en een aantal minuten later dwong hij Kenneth Vermeer tot ingrijpen bij een vrije trap. De gelijkmaker viel uiteindelijk in de 63ste minuut. Orestis Kiomourtzoglou sneed door de Rotterdamse defensie en schoof koelbloedig binnen.

Slotfase
In de slotfase was de verdedigende linie van Heracles Almelo doorslaggevend. De thuisploeg kwam er meermaals gevaarlijk uit, maar zag Heracles Almelo tot tweemaal tot op miraculeuze wijze verdedigend optreden. Met name Mats Knoester en Lennart Czyborra waren met een ingreep belangrijk. Het leverde Heracles Almelo een punt op.

Kids creatief bij Bauhaus in Hengelo

HENGELO - Afgelopen zaterdag stond bouwcentrum Bauhaus in Hengelo open voor alle kleine Picasso's uit de omgeving.

Tijdens de creatieve Kids Club was het een drukte van belang. Groot was de verrassing dat niet alleen de zelf beschilderde klok mee naar huis mocht, maar ook de pet en het schort: "Die kan je fijn in de tuin aan", aldus een moeder. "Of in de keuken", was de blije reactie van haar enthousiaste zoon.

Bauhaus Twente
In Twente heeft bouwcentrum Bauhaus een vestiging in Hengelo aan Het Plein 10. Naast de verkoop van alles wat met huis, tuin en werkplaats te maken heeft, organiseren zij ook regelmatig leuke activiteiten. Zo werd onlangs ook de goed bezochte Bauhaus Women's Night gehouden. Kijk ook op: www.nl.bauhaus/hengelo

Bijzondere Eredivisie: een fraaie speelronde in Groningen

ALMELO - Het team dat voor Heracles Almelo uitkomt in de Bijzondere Eredivisie speelde zondag de tweede speelronde op het trainingscomplex van FC Groningen. Tegenstanders waren deze dag, naast de gastheer, FC Utrecht en De Graafschap.

In de vroege, mistige, ochtend vertrok de bus vanaf Erve Asito naar Groningen waar men prima op tijd arriveerde. Bij wedstrijd één was De Graafschap de tegenstander, om vervolgens tegen FC Groningen aan te treden. Beide wedstrijden werden in winst omgezet. Tegen FC Utrecht werd doelpuntloos gelijkgespeeld.

Goede resultaten
De goede resultaten van het Bijzondere Eredivisieteam van de Almeloërs hebben een direct verband met de training van de ploeg, afgelopen week. Op Erve Asito bereidde niemand minder dan 'Mister Heracles' René Kolmschot de spelers voor op de speeldag van zondag.

Boekpresentatie Rick Meijer

HENGELO - Op zaterdag 26 oktober is in de bibliotheek Hengelo de lancering van het nieuwe prentenboek 'Ik ben écht niet bang'.

Van 14.30 tot 15.30 uur zal schrijver Rick Meijer vertellen over het ontstaan van het boek. Je kunt vragen stellen en het boek laten signeren door Rick én Esther, de illustrator. Hoofdrolspeelster Lana is er ook! Britt Franken (The Voice Kids) gaat live de soundtrack van 'Ik ben écht niet bang' zingen! Toegang gratis. Adres: Beursstraat 34. Meer informatie op www.bibliotheekhengelo.nl.

Het Zout der Aarde

HENGELO - Op 28 oktober verzorgt Gerhard Setz van 14.00 tot 16.00 uur een lezing over 'Het Zout der Aarde'.

Meer dan zeventig eeuwen geleden werd er in Europa voor het eerst zout gevonden. Het werd vroeger als betaalmiddel gebruikt. Zout is nog altijd bijzonder. Het is verbonden met onder andere gezondheid, armoede, religie en sport. Locatie: NIVONcentrum, Lodewijkstraat 1, Hengelo. Entree: € 3,00 (leden € 2,00) inclusief koffie of thee.

Dolfje en Foeksia

GOOR - Na 'Dolfje Weerwolfje de Musical' is er nu een opvolger: 'Dolfje Weerwolfje en Foeksia de Miniheks'.

Dolfje rent per ongeluk het Heksenbos in. Van Opa Weerwolf mag hij daar zeker niet komen, want weerwolven en heksen gaan echt niet samen. Toch wordt hij vriendjes met Foeksia. Kom naar deze magische familievoorstelling op 26 oktober om 14.00 uur in theater De Reggehof. Tickets: € 16,00.

Theatercollege

HENGELO - In het theatercollege 'Strafrecht? Levensecht!' op 31 oktober brengt strafrechter Gerlof Meijer het strafrecht dicht bij de burger door op indringende en overtuigende wijze antwoord te geven op de vragen die leven onder het publiek.

Hoe hak je de knoop door in ernstige strafzaken met een verdachte die alles ontkent? Waarom krijgt een serieverkrachter geen levenslang? Hoe kan het dat een draaideurcrimineel steeds wegkomt met een taakstraf? Op een heldere manier geeft Meijer inzicht in dilemma's waarmee strafrechters te maken hebben. Tijd: van 20.00 tot 22.30 uur. De entree is € 14,50. Kijk voor meer informatie op www.schouwburghengelo.nl.

Sterk in Wonen

SONY DSC

ENSCHEDE - Een mooi interieur heeft een goede basis nodig. Die basis bestaat uit de vloeren, het behang, de verfkeuze en de woonaccessoires. Daarbij is vakkundig advies nodig over de producten en de woninginrichting. Bij Sterk in Wonen wordt dat advies zorgvuldig gegeven, geheel passend bij de eigen wensen en daarnaast kunnen alle zaken door Sterk in Wonen vakkundig worden geplaatst (o.a. vloeren, behang, gordijnen en lampen).

Sterk in Wonen heeft twee vestigingen; in Enschede en Delden. In de showrooms is een uitgebreid assortiment te bekijken op het gebied van o.a. vloeren, verf en behang, plinten, zonwering, horren, boxsprings en woonaccessoires.

Vloerspecialist
Sterk in Wonen is dé vloerspecialist van de regio. Omdat er veel aanbod is op dit gebied, is een gedegen advies en vakkundige legging van de vloeren erg belangrijk. Daarnaast gaat het bij een geheel nieuwe vloer of vloeren om een grote aanpassing in de woning en dan wil je zeker zijn van een goed advies en professionele montage. Sterk in Wonen beschikt over eigen stoffeerders die zorg dragen voor een goed resultaat compleet afgewerkt met bijpassende plinten. Door het ruime aanbod in materialen en de uitstraling van deze materialen is er altijd een vloer die geheel aan de eigen wensen voldoet. Naast laminaat en tapijt kun je kiezen voor bijvoorbeeld PVC, linoleum, beton of een gietvloer. Sterk in Wonen levert vloeren van vooraanstaande fabrikanten zoals Vivafloors, Gelasta, Therdex, Balterio of Ambiant.

Traprenovatie
Denk je aan een traprenovatie, ook dan ben je bij Sterk in Wonen aan het juiste adres. De oude versleten trap maakt plaats voor mooie opties zoals leer, houten treden, betontreden, tapijt of PVC; veelal onderhoudsarm en in veel kleuren en designs leverbaar. Ook hier biedt Sterk in Wonen een passend advies en professionele montage

Verf en behang
In de winkels is een uitgebreid assortiment te vinden aan o.a. verf, behang en bijpassende items (zoals plinten en lijsten) van goede merken. Voor elke woonwens is een passende verf of saus te vinden; hoogglans of mat, kalkverf, krijtverf, zijdeglansverf en meer. Of je nu kiest voor een klassiek of modern interieur, er is een ruime selectie aan wandbekleding (verf en behang).

Breed assortiment
Maak het nieuwe interieur vervolgens helemaal af met een mooie selectie woonaccessoires van onder meer Still Collection en trendsetter PTMD Collection; zoals verlichting, meubels, textiel en wanddecoratie. Goede zonwering voor binnen en buiten en passende gordijnen dragen bij aan een behaaglijk en sfeervol interieur. Deze worden voor u op maat gemaakt en geheel naar eigen wens, passend binnen ieder budget. Het assortiment van Sterk in Wonen is compleet met een mooie selectie in horren maar ook boxspring bedden. Kortom, Sterk in Wonen is het vertrouwde adres voor de complete en comfortabele woninginrichting.

Kom kijken in de showrooms
De showrooms / winkels van Sterk in Wonen zijn te bezoeken aan de Gronausestraat 1169 in Enschede en Vossenbrinkweg 6A in Delden. Kijk voor meer informatie op: www.sterkinwonen.nl

Oktober Kachelfest

OLDENZAAL - Oktober staat bij Boudrie Kachels en Haarden inmiddels synoniem voor het Oktober Kachelfest. De kachel- en haardenspeciaalzaak uit Oldenzaal organiseert het evenement voor het derde jaar op rij. Tijdens het Oktober Kachelfest heeft men vele aanbiedingen en nieuwe innovaties uit de kachel- en haardenbranche.

De pelletkachel is onverminderd populair in Nederland. Dankzij deze populariteit is fabrikant Nordic Fire in staat geweest om de kachels verder te verbeteren. Zo zijn meer modellen uit het brede assortiment leverbaar met een ruimtebesparende rookgasafvoer van bovenaf. Veel toestellen uit het Nordic Fire programma zijn bovendien uitgerust met een vol automatisch reinigingssysteem. Er zijn nog tot eind dit jaar duurzame subsidies beschikbaar voor deze systemen.

Demonstraties
De Kalfire Prestige lijn is een populaire gashaard in Nederland. Met de brander die verwerkt zit in de houtblokken is deze gashaard niet te onderscheiden van een echt houtvuur. De haard kan nu nóg realistischer gemaakt worden door de ledverlichting, dat een natuurgetrouw gloedbed mogelijk maakt. Op termijn gaan veel woningen ook van het gasnetwerk af. Mocht uw woning onverhoopt van het gas worden afgesloten, dan hoeft u geen afscheid te nemen van uw gashaard. Veel gashaarden zijn namelijk om te bouwen naar propaan. Kalfire komt met de ombouwgarantie. De fabrikant bouwt in dat geval de gashaard voor u om van aardgas naar propaan. Kalfire geeft deze garantie tot maar liefst 2029!

Innovaties
De houtkachel gaat met zijn tijd mee. In een tijdperk waarin alles automatisch aangestuurd wordt is het zelfs mogelijk om uw houtkachel te automatiseren. Nieuw zijn ook de innovatieve elektrische haarden van Safretti. Deze luxe designhaarden blinken uit in kwaliteit én gebruiksgemak. De haarden werken op basis van waterdamp en geven een realistisch 3D-vuureffect. U geniet in één druk op de knop van een prachtig haardvuur. Naast Safretti zijn ook de merken Dimplex, Element4 en C&J te zien.

Kom ook!
Het Oktober Kachelfest vindt plaats tot en met 26 oktober bij Boudrie Kachels en Haarden aan de Thorbeckestraat 80 in Oldenzaal. Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober is de showroom geopend van 10.00 tot 20.00. Op zaterdag 26 oktober bent u van harte welkom tussen 10.00 en 17.00 uur.

Nederland is zo mooi als het donker is

Nacht van de nacht Foto: Milou Oomens

TWENTE - Zelfs 's nachts is het niet donker in Nederland, helemaal niet in stedelijk gebied. Nederland is namelijk één van de landen met de meeste lichtvervuiling. Tijdens Nacht van de Nacht wordt voor deze vorm van vervuiling extra aandacht gevraagd.


Er zijn veel verschillende vormen van verlichting. Er staan bijvoorbeeld zo'n 3,5 miljoen lantaarnpalen in ons land. 's Avonds worden sportvelden verlicht, omdat overdag sporten er voor velen niet in zit. Vanwege veiligheidsaspecten wordt ook verlichting ingezet. Denk hierbij aan onder andere parkeergarages. Verder wordt licht veel ingezet om aandacht te vragen voor iets. Wat dacht u van de reclameborden aan lantaarnpalen of etalages. Of de gebouwen, zoals monumenten of bedrijfspanden, die met spots verlicht worden. Verder kent Nederland, vooral in het westen, veel glastuinbouw. De speciale verlichting in de kassen zorgt voor sneller en betere groei van de gewassen, maar veel licht verlaat de kassen via het dak.

Vermindering
Er is tegenwoordig wel aandacht voor deze vorm van vervuiling. Nieuwe straatverlichting is bijvoorbeeld dimbaar of zo vormgegeven dat alleen dat deel, waar het gewenst is, verlicht wordt. Langs snelwegen is door de overheid ook al, daar waar mogelijk, de verlichting verwijderd. Dit was in eerste instantie misschien een kostenbesparing, maar heeft ook invloed op de hoeveelheid lichtvervuiling.

Beleef de duisternis
Op zaterdag 26 oktober wordt de Nacht van de Nacht georganiseerd. Natuur- en Milieufederaties vragen aandacht voor lichtvervuiling door juist iedereen te laten genieten van duisternis. Zo kan men bij Fotostudio Markelo een magisch portret maken. Aanvang is om 19.00 uur en de kosten bedragen 25,- euro. Aanmelden kan op www.fotostudiomarkelo.nl. Eveneens in Markelo wordt door Kunststichting Markelo 'Schilderen in het donker' georganiseerd. Wat ziet u in het donker en krijgt u dat ook op het doek? Aanvang is om 20.00 uur en aanmelden kan via secretariaat@kunststichtingmarkelo.nl. Deelname is gratis.

Kijk voor meer informatie en andere activiteiten op www.nachtvandenacht.nl.

Foto: Milou Oomens

Cultuureducatie 75 jaar vrijheid

BORNE - In 2020 is Nederland 75 jaar bevrijd. Met uiteenlopende activiteiten wordt in Borne aandacht besteed aan vrijheid en de bevrijding van Borne. De komende tijd worden de onderdelen van dit programma nader toegelicht.


In het kader van cultuureducatie gaan alle tien basisscholen in de gemeente Borne dit schooljaar aan de slag met het thema 75 jaar vrijheid. Voor leerlingen van alle groepen zijn er activiteiten gepland tussen januari 2020 en 3 april 2020 (datum van de bevrijding van Borne). "Een mooi thema voor cultuureducatie", vindt Frank Vennegoor, Manager Operationele Zaken van het Kulturhus en lid van de Bornse Cultuureducatie Commissie, die het cultuureducatieprogramma voor de basisscholen heeft vastgesteld.

Inhoud en beleving

"Door een thema te kiezen dat leeft in de samenleving en waar alle groepen mee aan de slag gaan, verwachten we veel inhoud en beleving voor de kinderen. Ook kunnen docenten andere lessen op het thema laten aansluiten", aldus Vennegoor. Samen met de interne cultuurcoördinatoren van de basisscholen en de culturele aanbieders heeft Vennegoor een rijke leeromgeving voor de kinderen gecreëerd. Het thema 75 jaar vrijheid wordt 6 januari afgetrapt met de expositie 'Kind onder vuur' van het Rode Kruis - voor de groepen 7 en 8 - in het Kulturhus. De expositie gaat over kinderen die nog altijd in oorlogsgebieden leven en laat zien dat vrijheid niet overal vanzelfsprekend is. Na deze expositie zullen de leerlingen met andere culturele activiteiten aan het werk gaan. Ook voor de overige groepen zijn er activiteiten op het gebied van dans, theater, kunst, poëzie, muziek en mediawijsheid die aansluiten op het thema.

Mini-bevrijdingsfestival

Het culturele seizoen van de basisscholen wordt op 3 april (voor de groepen 5 tot en met 8) afgesloten met een mini-bevrijdingsfestival in Openluchttheater Hertme, waar de kinderen met kunst, poëzie, rap en theater aan elkaar laten zien wat ze hebben geleerd.

Genomineerden Startersprijs Midden Twente 2019 bekend

HENGELO / HOF VAN TWENTE - Ook dit jaar reiken de gemeenten Borne, Hengelo en Hof van Twente de Startersprijs Midden Twente uit aan de beste starter. De vijf genomineerden zijn bekend: Kidzstore en Novito Concepten BV uit Hengelo, Restaurant 't Hertme's Ambacht uit Hertme, StoreKeeper Company BV uit Goor en Totaallift BV uit Bentelo.

"In mei zijn we samen met de gemeenten actief gestart met de zoektocht naar starters die in 2018 met hun bedrijf zijn begonnen, om hen te wijzen op deze prijs", vertelt Chantal Os, ondernemersadviseur bij ROZ en verantwoordelijk voor de organisatie van deze prijs. "Aanmelden was mogelijk tot 1 september. De jury heeft de ruim 35 aanmeldingen gescreend, is bij een aantal ondernemers op bedrijfsbezoek geweest en heeft vervolgens deze shortlist met de vijf genomineerden bepaald".

Jury
De jury bestaat uit Peter Bebseler (Galvano Hengelo), Robin Geerdink (Rabobank Centraal Twente), Gerben Lievers (Team Nijhuis), Ilse Visscher (Wijngaard Hof van Twente) en Tijn Leussink (Leussink Retail Groep). Meer info: www.startersprijsmiddentwente.nl

Uitreiking
Op maandagavond 18 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens het Starterscafé in de Schouwburg Hengelo georganiseerd door Rabobank Centraal Twente, ROZ en de gemeenten Borne, Hengelo en Hof van Twente. Meer informatie over het programma van het Starterscafé is te vinden op www.rozgroep.nl. Aanmelden om bij de uitreiking van de Startersprijs aanwezig te zijn kan via: www.rozgroep.nl/starterscafe2019.

Loes Grooters zorgt voor beker-sensatie

BORNE - Een "volle bak" bij de Bornse Dam Vereniging. Glorieus terug komen vanuit een desastreuze stand, soms gebeurt dat gewoon. Willem Buschers kwam totaal gewonnen te staan tegen Jelle Jepma, maar werd pijnlijk geraakt in zijn achilleshiel.

Na een foute slagkeuze van Willem sloeg Jelle toe met een verrassende hielslag en speelde de partij vervolgens keurig naar de winst. Fons ten Broeke won zeer overtuigend van Marinus Freriks en Bennie Vetketel bezweek toch wel onnodig onder de centrumdruk van Bart Venneker. Arie Hanegraaf werd in de tang genomen door Michiel Hagreis en ging al snel de bietenbrug op. Yuen Wong verlokte Gerrit Bosch tot een foutieve ruil en sloeg toe met een dodelijke damcombinatie. Iets meer werk had Nico Rosink met Gerard Santen maar ook dat ging allemaal redelijk soepel naar de winst. Er werd ook nog een bekerwedstrijd gespeeld en dat ging tussen Leo Springer en Loes Grooters die de laatste tijd verrassend sterk speelt. Ze heeft haar geliefde openingsstrategie ontwikkeld tot een geducht wapen waar menigeen zich de tanden op stuk bijt. 48 zetten lang ging het volkomen gelijk op tussen Loes en haar vermaarde tegenstander, totdat Leo een foutje maakte. Loes had de partij zelfs nog kunnen winnen maar het werd toch nog remise en met dat resultaat gaat Loes verder in de beker en Leo ligt na de eerste ronde dus al uit het bekertoernooi.

Teams in actie
Het provinciale team speelde thuis tegen Rijssen, Henk de Lange combineerde al snel naar schijf- en partijwinst. Vervolgens bleef het nog lang spannend omdat Hans van der Zon een schijf achter kwam, maar dat werd uiteindelijk toch nog remise. Op het laatst wist Tonnie Keijzer zijn partij nog te winnen en een keurige 8-4 overwinning was het eindresultaat. Op de zaterdag speelde het landelijke team tegen de sterke reserves van Witte van Moort. Spannend werd het niet, het verschil was toch te groot. Het werd een ruime 14-6 nederlaag. "Puntenmachine" Gertjan Kolsté is niet in vorm en verloor en verder waren er nog drie nederlagen te "betreuren". Michiel Hagreis zag kennelijk niets in de kansen van zijn wel degelijk fraaie stand en nam genoegen met remise. Tonnie Keijzer had als enige, met een forcing, kunnen winnen maar dat werd niet gezien. Daar staat tegenover dat Leo Springer ontsnapte aan een nederlaag via een zeer verassende wending die alleen achteraf door de computer gesignaleerd werd. Het lijkt er op dat het team dit jaar genoegen zal moeten nemen met een bescheiden rol in de eerste klasse A.

Uitslagen onderling:
G.Bosch-Y.Wong 0-2
B.Vetketel- B.Venneker 0-2
F. ten Broeke- M.Freriks 2-0
M.Hagreis- A.Hanegraaf 2-0
G.Santen- N.Rosink 0-2
W.Buschers- J.Jepma 0-2
Beker:
L.Springer- L.Grooters 1-1
Loes door.

Hockeyclubs leiden scheidsrechters verder op

HENGELO - Diverse Twentse hockeyclubs in de regio werken aan het verder opleiden en professionaliseren van hun clubscheidsrechters. Zij zijn van onschatbare waarde voor het goede verloop op de velden.

Voor hockeyscheidsrechters met een club scheidsrechterskaart die zich verder willen ontwikkelen, is er een speciaal opleidingsprogramma van de KNHB. Daarmee behaal je clubscheidsrechter-plus (CS+) en kun je wedstrijden op hoger niveau fluiten. CS+ scheidsrechters worden ingezet bij wedstrijden van de eerstelijnselftallen die niet door bondsscheidsrechters worden gefloten. Ook fluiten ze de wedstrijden waar veel scheidsrechterskennis en begeleiding nodig is.

Samenwerking
Hoewel er ieder jaar CS+ opleidingen worden gegeven op verschillende hockeyverenigingen in de regio, hebben dit seizoen meerdere verenigingen de handen in elkaar geslagen en zijn gaan samenwerken om op deze manier meer cursisten op te kunnen leiden, die ook nog eens bij elkaars verenigingen gaan fluiten. HCHN uit Nijverdal, HC Twente uit Hengelo, MHC Almelo, HCHR uit Holten, Goorse MHC en HHC Haackey uit Haaksbergen leveren 6 ervaren leercoaches die in totaal 16 cursisten gaan opleiden, begeleiden en beoordelen. Inmiddels zijn er ook gesprekken gaande met OHC Bully uit Oldenzaal om ook deze vereniging te betrekken in deze samenwerking.

Opleiding
De CS+ opleiding bestaat uit 3 workshops (weerbaarheid, positionering en spelregelkennis), persoonlijke begeleiding en beoordeling, het fluiten van verschillende wedstrijden van eerstelijnsteams en een praktijktoets. De cursisten werken aan de hand van leerdoelen naar hun afsluitende praktijktoets toe. Mochten de CS+ cursisten zich nog verder willen ontwikkelen, dan kunnen ze daarna een opleiding tot Bondsscheidsrechter (BIO) gaan volgen, waarna ze voor de KNHB in de regio wedstrijden kunnen gaan fluiten. Voor de cursisten en leercoaches is een Whatsapp groep aangemaakt, waarin niet alleen de wedstrijden worden gepland, maar de cursisten ook spelregel casussen voorgelegd krijgen, waardoor er discussies ontstaan over de interpretatie van de hockey spelregels. Op 11 oktober hebben de cursisten en hun leercoaches de Silver Cup wedstrijd van Twente Heren 1 tegen Doetinchem bekeken en besproken.

Erepenning voor Holtkamp Lederwaren

HENGELO - Holtkamp Lederwaren in Hengelo mocht afgelopen week de verguld bronzen erepenning van de gemeente Hengelo in ontvangst nemen. Wethouder Gerard Gerrits had de eer om deze vorige week donderdag uit te reiken.

Hij overhandigde de erepenning bij een bijzondere gelegenheid; de viering van het 50-jarig bestaan van het bedrijf in de winkel aan de Wemenstraat in Hengelo. Je allereerste schooltas, een nieuwe handtas of een prachtige sjaal. Die koop je natuurlijk bij Holtkamp Lederwaren. Een vanzelfsprekendheid, juist dankzij deze jarenlange ervaring. Maar het bedrijf begon ooit heel anders...

Naaimachines
Holtkamp Lederwaren is een Hengelose onderneming met een rijke geschiedenis. Het begon ooit in 1969 met de verkoop van naaimachines in de Industriestraat. Geleidelijk vulden Gerard en Cécile Holtkamp hun assortiment aan met andere producten. Vandaag de dag zijn ze volledig gespecialiseerd in lederwaren. Na de Industriestraat was Holtkamp Lederwaren jarenlang gevestigd in de Marktstraat. In 2017 verhuisde Holtkamp Lederwaren naar de Wemenstraat. Daar zit de zaak nu nog, naast Stravinsky. Inmiddels met de tweede generatie aan het roer. Maret Holtkamp nam het stokje van haar moeder Cécile over.

Geen doorsnee bedrijf
Holtkamp Lederwaren heeft twee medewerkers. Cécile helpt nog regelmatig mee. En vader Gerard repareert naaimachines, waar klanten uit de wijde omtrek hem nog steeds voor weten te vinden. Holtkamp Lederwaren is een winkel met een breed aanbod. Van functionele tassen tot unieke eyecatchers en bijbehorende accessoires.

Gemeentelijke
erepenning

De Gemeentelijke Erepenning is een onderscheiding voor personen of verenigingen die zich langere tijd zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de plaatselijke gemeenschap. Aan verenigingen of ondernemingen wordt de Erepenning uitgereikt bij jubilea van 50, 75 en 100 jaar.

Speciaal voor senioren: ervaar het openbaar vervoer in Borne

BORNE - Donderdag 7 november is speciaal van senioren van 14.00 tot uiterlijk 16.00 uur een bijeenkomst in het Kulturhus aan de Marktstraat over reizen met bus en trein.

OV-ambassadeurs geven tijdens deze bijeenkomst informatie over reizen met bus en trein. OV-ambassadeurs zijn ervaren OV-reizigers die vrijwillig leeftijdsgenoten op weg helpen. Zij vertellen over de OV-chipkaart, tarieven en abonnementen, het plannen van een reis en het in- en uitchecken bij diverse vervoerders. Ook verstrekken zij informatiemateriaal. Deelname is kosteloos.

Proefreis
Aan het einde van de informatiebijeenkomst kunnen senioren zich aanmelden voor een proefreis. Tijdens de proefreis helpen de OV-ambassadeurs hen met het opladen van een OV-chipkaart of het kopen van een kaartje en het in- en uitchecken.

Groot belang
De Provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland vinden het belangrijk dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen reizen. Daarom maken zij het mogelijk dat OV-ambassadeurs gedurende het gehele jaar activiteiten organiseren in diverse gemeenten. Naast informatiebijeenkomsten en proefreizen, organiseren zij ook maandelijkse inloopspreekuren.

Meer informatie
Kijk op www.ervaarhetov.nl voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten. Voor vragen over de OV-inloopspreekuren en meer kunt u bellen met 038-4540130 of een e-mail sturen naar: ov- ambassadeur@ervaarhetov.nl.

Jubileumconcert

BORNE - Het jubilerende koor Radujsja staat zondagmiddag 27 oktober in de Sint-Stephanuskerk.

Het Overijssels Russisch Vrouwenkoor Radujsja viert haar tienjarig bestaan met een jubileumconcert. De zangeressen voeren u mee op de wonderschone klanken van orthodoxe liederen uit de Russische liturgie, verstild en vol overgave aan de mystiek van het geloof. Daarnaast zingen zij liederen gebaseerd op de Russische volksmuziek, emotioneel en meeslepend. Het Overijssels Byzantijns Mannenkoor (OBMK) is te gast. Hun stemmen zullen eveneens prachtig klinken in de indrukwekkende kerk. De dames gaan samen met leden van het gastkoor afsluiten met een adembenemende hymne gericht aan Maria.

Praktische informatie

Aanvang: 15.00 uur, zaal open om 14.30 uur. Adres: Stationsstraat 2 in Borne. Kaarten zijn € 7,50 in de voorverkoop (VVV in Borne, boekhandel "bij de Aa" in Almelo, leden van beide koren óf reserveer kaarten voor dit jubileumconcert via www.radujsja.nl). Bij aanvang te koop voor € 10,00.

Fairtrade Fashion Show

BORNE - Stichting Fairtrade Borne bestaat 5 jaar. Dit wordt onder andere gevierd met een Fairtrade Fashion Show op 29 oktober.

Cecile Scheele, directeur van de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) spreekt tijdens deze avond en presenteert de walk met maar liefst 21 faire outfits. Deze bijzondere week wil consumenten op positieve wijze bewust van maken van de impact van mode op mens en milieu. Dit gebeurt door jong talent, spraakmakende collecties en innovatieve ontwikkelingen onder de aandacht te brengen. U kunt deze bijzondere modeshow bijwonen door van tevoren een gratis zitplaats te reserveren via het adres: info@fairtradeborne.nl. Tijd: 19.00-21.00 uur. Locatie: Kulturhus de Bijenkorf, Marktstraat 23.

Jij Die Mij Aanziet

HENGELO - Tot en met 10 november is de tentoonstelling 'Jij die mij aanziet' te zien in de Waterstaatskerk.

Jan Noltes (voorzitter Stichting HeArtGallery in Hengelo) heeft in opdracht van de kunstcommissie van de Protestantse Gemeente Hengelo een selectie gemaakt uit collecties van particulieren en Museum Hengelo. Er zijn schilderijen, tekeningen, collages en foto's te zien. In totaal vijftien portretten van vijftien verschillende kunstenaars. De titel 'Jij Die Mij Aanziet' spreekt de kijker direct aan. De werken kunnen aangrijpend of wellicht beangstigend zijn. Wie wil ervaren hoe het is om naar die ander te kijken, komt naar de kerk aan Deldenerstraat 20. Openingstijden: Woensdag en vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur en in het weekend van 12.00 tot 16.00 uur.

Hoogtepunten Russische schilderkunst

HENGELO - Op dinsdagavond 5 november zal Rusland- en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar u meenemen in de Russische schilderkunst.

Russische kinderen worden opgevoed met de beroemde schilderijen van de Tretjakov-galerij in het museum voor Russische kunst in Moskou. Tijdens deze lezing maakt u een virtuele reis langs de belangrijkste topstukken. Zo krijgt u een goed beeld van de roerige Russische geschiedenis en het mysterie van de Rus. Locatie: NIVONcentrum, Lodewijkstraat 1 in Hengelo. Iedereen is hartelijk welkom om 20.00 uur. Entree is € 6,- (Leden € 5,-) inclusief tweemaal koffie of thee.