Hart van Hengelo - Hof van Twente

22 november 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 22 november 2019


Hengelose jeugd veilig met betere zwemvaardigheid

HENGELO - De winter zet definitief door; de eerste vorst van dit seizoen is inmiddels een feit en met een beetje geluk kunnen we dit jaar weer eens schaatsen. IJs heeft ook op kinderen een bepaalde aantrekkingskracht, die helaas niet zonder gevaar is. Zo lopen kinderen het risico om door dun ijs te zakken. Hoe moeten zij zich dan redden?

Om kinderen hierbij te helpen ging maandag het wakzwemmen van start in het Twentebad. Deze en komende week krijgen ruim 1.900 kinderen uit groep 7 en 8 voorlichting over het handelen tijdens zo'n noodsituatie. Bij het wakzwemmen worden zeilen met meerdere gaten geplaatst in het bad.

Hoe handelen
De kinderen krijgen uitleg over wat zij moeten doen wanneer ze onder het ijs terecht komen. Bijvoorbeeld over hoe ze een wak vanuit de diepte kunnen herkennen, hoe ze zich draaiend uit een wak kunnen krijgen, hoe ze een ander kunnen redden en wat zij moeten doen bij onderkoeling, compleet met reanimatie. Om de oefeningen zo realistisch - en angstaanjagend - mogelijk te maken zwemmen de kinderen ook met hun reguliere kleding aan, compleet met ijsmuts. Deze oefeningen zijn er op gericht om kinderen zo zelfredzaam mogelijk te maken. Immers, verdrinking kan binnen enkele minuten gebeuren. Door het wakzwemmen te oefenen raken de kinderen hopelijk veel minder snel in paniek wanneer het écht zou gebeuren. Hengelo Sport organiseert dit jaar de 'natte gymlessen' voor 5.000 kinderen, wat kinderen ook vooral het plezier van zwemmen bij moet brengen.

Veilig schoolzwemmen
Het Twentebad en de basisscholen hebben concrete afspraken gemaakt om schoolzwemmen zo veilig mogelijk te organiseren en het belang van schoolzwemmen te onderstrepen. Hiervoor ondertekenden zij ook een protocol. Dat schoolzwemmen belangrijk is, blijkt helaas wel uit de spraakmakende verdrinkingen die de afgelopen jaren in de media kwamen. Veel scholen in ons land boden dit een tijdje niet aan, ook als gevolg van een dodelijk ongeluk tijdens het schoolzwemmen zelf. Dit was aanleiding om de gezamenlijke verantwoordelijkheid van scholen en zwembaden tegen het licht te houden.

Hengelo steeds aantrekkelijker voor ondernemers

HENGELO - De gemeente Hengelo hecht een grote waarde aan de aantrekkelijkheid voor en ondersteuning van ondernemers. Bedrijven, groot en klein, zijn immers het economische levensbloed voor de gemeente en de inwoners. Hengelo heeft als bloeiende, innovatieve industriestad veel te bieden. In totaal zijn er vijf bedrijventerreinen die volop in ontwikkeling zijn. Dit zijn Westermaat-De Veldkamp, Westermaat Campus, het Gezondheidspark, Oosterveld en de Kanaalzone.

Afgelopen vrijdag werd de landelijke Dag van de Ondernemer gehouden. Een gelegenheid die de gemeente Hengelo aangreep om ook tegelijk de nieuwe ondernemersbrochure te presenteren. Ondernemers krijgen in deze brochure een goed inzicht over de vijf moderne bedrijventerreinen in de gemeente. Deze zijn volop in ontwikkeling.

Presentatie
Wethouder Gerard Gerrits presenteerde de ondernemersbrochure op bedrijventerrein Oosterveld. Hier stond ook een ontmoeting met Alien Trick op het programma, het bedrijf dat de nieuwe brochure vormgegeven heeft. De wethouder bezocht ook Thermeq, een innovatief bedrijf dat specialiseert in industriële boiler-installaties. De wethouder onthulde met de Operations Manager Omke Poel van Thermeq een bouwbord waar vrije kavels op staan - een open uitnodiging aan ondernemers om zich eens te verdiepen in deze mogelijkheden.

Volop bedrijvigheid
Hengelo heeft al een groot aantal bedrijven die hier gevestigd zijn. Ruim 5.000 bedrijven bieden in totaal 46.000 arbeidsplaatsen in de gemeente. Hengelo kan hierbij ook optimaal gebruik maken van de sterke ligging en uitstekende bereikbaarheid via de snelweg, spoor en het kanaal. Zo kan Hengelo ook hoge ogen gooien qua logistiek.

Jaargang: 9 • Nr 350• Wk 47

Magnesiumdag bij DA drogisterij Mensink

Foto: Foto:

HENGELO - DA drogisterij Mensink organiseert op donderdag 28 november een speciale themamiddag over het belang van magnesium. Dit mineraal is betrokken bij meer dan 325 processen in het lichaam en het heeft dan ook een grote invloed op veel aspecten.

Door de jaren heen zijn er vele onderzoeken verricht naar de invloed van magnesium op het menselijk lichaam. Magnesium is belangrijk voor de energieontwikkeling in het lichaam; een tekort heeft onder meer invloed op de spieren, maar wordt volgens het Universitair Medisch Centrum in Groningen ook vaak in verband gebracht met maag-darmklachten en een verhoogd risico op hoge bloeddruk. Ook (nachtelijke) spierkramp, pijnlijke gewrichten, spanning, stress en vermoeidheid kunnen ontstaan door een magnesiumtekort.

Vaak tekort
Een magnesiumtekort komt relatief vaak voor; uit onderzoeken blijkt veelal dat zo'n 75 procent van volwassenen een tekort heeft. Om te bepalen of u ook een tekort hebt, organiseert DA drogisterij Mensink op 28 november de themadag. U kun dan een gratis test laten doen die aangeeft of er sprake is van een magnesiumtekort. De hele dag is er een expert aanwezig die u op dit gebied kan adviseren. Ook voor sporters is dit een goede gelegenheid om advies te krijgen.

Kom langs
U kunt gewoon binnenlopen voor een gratis test of een afspraak maken. U bent welkom vanaf 10.30 uur. DA drogisterij Mensink is gevestigd aan de Industriestraat 64-68 in Hengelo. Bel voor informatie met: 074-291 39 34.

Mijn naam is Nadine Witting en ik geef vanaf 9 december de workshop 'Jezelf in beeld' bij de Volksuniversiteit. Naast docent bij de Volksuniversiteit heb ik een eigen bedrijf.


Al meerdere jaren werk ik als coach met kinderen en ouders die meer willen weten over het gedrag van kinderen. Het werken met kinderen, ouders en pedagogisch professionals vind ik geweldig! Door het geven van extra inzichten, handvatten en een luisterend oor, kunnen zij stappen zetten die nodig zijn om evenwichtig in het leven te staan. Als moeder van drie (jonge) kinderen, weet ik als geen ander hoe zwaar het kan zijn om alle ballen in de lucht te houden. Gelukkig kwam ik erachter hoe ik in evenwicht kon zijn. Goed voor mijn kinderen en partner én goed voor mijzelf. Het was namelijk de stap naar zelfontwikkeling die ik zette. Na mijn pedagogische opleidingen en ervaringen wilde ik het ook vooral goed doen voor mijzelf. Nu is in mijn dagelijks leven het woord zelfontwikkeling niet meer weg te denken! En met dit uitgangspunt is mijn bedrijf ontstaan. Daarbij kijk ik naar de mogelijkheden die er voor jou zijn, om het beste uit je kind en jezelf te halen! Naast mijn eigen trainingen mag ik nu ook twee geweldige workshops bij de Volksuniversiteit gaan geven. Met hetzelfde doel voor ogen: volwassenen laten groeien! Mijn cursussen zijn gericht op groei, zelfontwikkeling en opvoedingsondersteuning. Met een cursus zul je meer inzicht krijgen, waardoor je in diverse situaties makkelijker kunt handelen op een manier die bij jou past! En dat maakt mijn cursussen bijzonder: het is niet voor ouders die problemen ervaren in het dagelijks leven of tijdens de opvoeding, het is voor iedere ouder die meer wil weten over het gedrag van kinderen! Wees welkom!

Nadine Witting
www.volksuniversiteit-heng
elo.nl

Column

Analyse

Waarom heeft dit college zoveel moeite met het betrekken van de burger bij het beleid? Het onderwerp komt steeds terug en er worden hele constructies voor bedacht, die achteraf niet gewerkt hebben, terwijl het zo simpel is. Het is het beantwoorden van de vraag: "Wat wil je bereiken en hoe ga je dat doen?" Beoogd effect en middel en daar even goed over nadenken, met en zonder anderen (brainstormen, alles is goed). Meer is het niet, ook niet minder. Participatie is vragen: "Wat vind jij ervan?" Het is spreken op het niveau van de buurman, of je oom. En je bent het niet altijd eens met je buurman en al helemaal niet met je oom. Maar toen je een schutting wilde maken, heeft de buurman geholpen, want je had hem verteld wat je ging doen en waarom. Maar dan moet je wel bereid zijn het plan eventueel aan te passen. Als je van te voren zegt dat je hem komt informeren, maar dat zijn mening er niet toe doet en het plan niet wordt aangepast, dan krijg je de planken om de oren.

Een moeilijke factor is vaak de ambtenarij. De ambtenaren hebben plannen op de plank liggen en willen die nu gerealiseerd zien. Daarvoor hebben ze de bestuurder nodig, die hun plannen door de gemeenteraad moet loodsen. Burgers hoeven daar niet bij te zijn, de ambtenaar heeft alles al onderzocht, weet alles van het project en burger en bestuurder moeten hem maar vertrouwen. En als het de wethouder niet lukt het voorstel door de raad te krijgen is hij een slecht bestuurder en gezakt voor het toelatingsexamen. Voor een ambtenaar is burgerparticipatie een nachtmerrie en geheel overbodig.

Je kunt het ook vastleggen, bijvoorbeeld in een contract of een akkoord. Het probleem is dat als je het akkoord of contract nodig hebt, het kwaad al is geschied en zijn de verhoudingen al lang verziekt. Je moet het willen, communiceren en participeren en je moet eerlijk zijn. Vorige week werd in de Stedelijke commissie gepleit voor een vakje Participatie op het formulier van een raadsvoorstel, maar dan ben je te laat. Echte participatie begint eerder en daarna komt de ambtelijke procedure. Het is lastig, al dat geparticipeer. Hou het simpel, kies altijd voor de eenvoudigste manier. En denk aan je buurman. Participatie is niet iets wat je even op een formulier invult. Het is een state of the mind.

Gezien de achtergrond van de politieke leiders in raad en college zou dat een makkie voor hen moeten zijn. Als je over voetbal kunt praten, kun je ook over een zwembad praten. Ik noem maar iets.


Jan Visser

Kamermuziekconcert

HENGELO - 'BrassO' en het nieuw opgerichte 'Oost Nederlands Klarinet Kwartet' (ONKK) geven een gezamenlijk concert op 24 november in de reeks HRFSTWND.

'BrassO' is een koper-ensemble bestaande uit trompetten, hoorns, trombones, bariton en tuba. Zij zullen onder meer stukken van Philip Sparke en Modest Mussorgsky ten gehore brengen. Het nieuwe ONKK is samengesteld uit drie besklarinetten en een basklarinet. Ze beleven dit concert hun vuurdoop en spelen onder andere bewerkingen van 'Petite suite' van Claude Debussy en 'Romanian Folk Dances' van Béla Bartók.
Sinds 2007 is Oost-Nederland elke herfst gevuld met prachtige concerten. Onder de noemer 'grote orkesten, grootse concerten' speelden orkesten in de grote theaters van Gelderland en Overijssel. Dit jaar blaast organisator Musidesk Rijnbrink dit initiatief nieuw leven in met de concertreeks HRFSTWND. Ensembles geven intieme concerten op bijzondere locaties. Aanvang: 15.00 uur. Locatie: Middenzaal Schouwburg Hengelo (Beursstraat 44). Tickets à € 9,00 te koop via de kassa van de Schouwburg of www.musidesk.nl/hrfstwnd/speellijst-2019.

Kerstboom niet op openbare verlichting

BORNE - In december worden in Borne en de kernen weer vele kerstbomen opgetuigd. Het plaatsen van de buurtkerstboom is een mooie traditie. Eentje die vanaf dit jaar wel iets anders gaat lopen.

Eerder mochten buurten nog van netbeheerder Enexis de kerstbomen aansluiten op de openbare verlichting. Dit verbod was vorig jaar al van kracht, maar er werd toen vanwege lopende afspraken nog eenmalig afgeweken van deze nieuwe regels.

Aanleiding
Het aansluiten van de kerstbomen op de openbare verlichting was niet zonder enige inherente risico's. Enexis kon uiteindelijk niet meer instaan voor de veiligheid van deze aansluitingen. Bij problemen kon de straatverlichting immers ook wel eens uitvallen. Om te voldoen aan de nieuwe regels werd eerder de kerstverlichting van de ondernemers al afgekoppeld van de lichtmasten. De buurtkerstbomen moeten nu op een alternatieve manier stroom krijgen, bijvoorbeeld via een particulier die zijn tuin beschikbaar stelt.

Loat oe niks wies maken: te völle van 't goo besteet neet.

Maandag 25 nov. 10.00 uur

Mijn opa: stationschef in oorlogstijd in Hengelo

HENGELO - De oproep voor verhalen over de Tweede Wereldoorlog in de Hart kranten levert nogal wat reacties op. Fijn dat u zo spontaan reageerde op ons verzoek om verhalen uit 1940 – 1945 met ons en de lezers van de Hart kranten te willen delen.

Wekelijks treft u in alle Hart kranten het stripverhaal van de vader van Ben Geelen uit de periode 1940 – 1945 aan. Maar deze week was ik bijzonder verrast met het telefoontje van Francien Richmond – Deters (68) die mij via de telefoon liet weten dat ze een dagboek had en fotomateriaal over haar opa. Ze vertelde dat opa Roelfsing in de oorlogsjaren stationschef was geweest op het station te Hengelo. En u weet misschien, dat wanneer het over de spoorwegen gaat mijn interesse wordt gewekt. Ik maakte dan ook snel een afspraak.

Ik sprak afgelopen week met Francien en haar man Bram af bij restaurant Nationaal. Twee spontane senioren die de dag ervoor waren onderscheiden met de vrijwilligersprijs voor de aandacht die ze hadden geschonken aan het lokale vrijwilligerswerk bij Wijkcomité Woolde.

Spontaan pakte ze uit, haar relikwieën zoals zij ze noemde, kostbaarheden, verhalen vastgelegd en opgeschreven in het dagboek van oud-stationschef Roelfsing te Hengelo. Haar opa die de oorlog en de bevrijding van Hengelo had meegemaakt. Opa Roelfsing die in zijn dagboek schrijft over de bombardementen op het station. De heldendaad en de begrafenis van de jeugdige spoorman en verzetsheld Theo van Loon, waar vorig jaar een boek over werd uitgebracht.

Het dagboek van opa Roelfsing geeft een bijzondere inkijk over dat wat zich in de oorlogsjaren in, op en om het station van Hengelo heeft afgespeeld. Het contact dat stationschef Roelfsing in de oorlogsperiode moest onderhouden met de stationschef van Osnabrück. Verhalen ook na de oorlog, waar na de bevrijding wederzijdse contacten werden onderhouden die uitmondden in onderlinge vriendschappen tussen twee spoormannen, aan beide zijden van de grens. Wij leggen het verhaal vast voor de Vrijheidskrant die maart 2020 gaat verschijnen. We leggen het ook vast op de website www.bevrijdingskrant.nl zodat alle Hengelose oorlogsverhalen behouden blijven.

Foto en tekst: Martin Meijerink

Borhave wint derby tegen DSVD opnieuw, nu met 23-21

BORNE - Spanning, veel toeschouwers en sportieve rivaliteit, alles wat handbal aantrekkelijk maakt. Afgelopen weekend kwam Borhave succesvol in actie tegen DSVD.

De Twentse derby, de eerste wedstrijd in al weer de tweede seizoenshelft. Het was vol in Borne ook al viel de wedstrijd samen met de voetbalinterland. Het was als vanzelfsprekend spannend tussen de twee ploegen die elkaar uitstekend kennen en tussen spelers die buiten de wedstrijd vrienden zijn. Gezonde rivaliteit dus.

Moeizame start
De wedstrijd kende een moeizame start, de ploegen hielden de stand in balans tot 3-3. Hierna nam de thuisploeg het initiatief en sloeg een gaatje van twee doelpunten. DSVD kwam weer terug tot 6-6 en later tot 9-9. Opnieuw nam Borhave afstand met drie punten, die voorsprong ging mee de rust in 13-10. Vermeldenswaard is de treffer die Daphne Stegink Nijenhuis maakte (foto), het eerste doelpunt na haar rentree.

Komend duel
Borhave speelt komende zaterdag 23 november om 19.00 uur in en tegen Venlo. Zondag 8 december om 13.30 uur staat vervolgens in 't Wooldrik de wedstrijd tegen promovendus Volendam op het programma.

Nieuwe campagne promoot de bus dit najaar

TWENTE - De gemiddelde Twentenaar reist veel per fiets en veel per auto. Maar de bus is bij veel mensen nog een relatief ondergschoven kindje qua het vervoersaanbod. Om meer mensen op een positieve manier kennis te laten maken met de bus organiseert Twents, onderdeel van Keolis, een nieuwe promotiecampagne.

De campagne is er een met een knipoog. Onder de noemer 'De bus is zo gek nog niet' worden potentiële reizigers verleid om eens de bus te pakken. Zo kan een student in de bus nog droog leren voor een toets, terwijl hij op de fiets nat zou worden én een boete krijgt voor appen op de fiets. Voor de vaste auto-forens is de bus ook efficiënt: klap je laptop uit en je kunt al werken vanaf de bushalte. De video's, die de aftrap voor de campagne hebben ingeluid, zijn op het officiële YouTube account van Keolis te zien en worden onder andere via social media getoond aan reizigers. In de nieuwe campagne wordt er in drie verschillende video's met een dikke knipoog ingespeeld op de voordelen die de bus verschillende doelgroepen kan bieden in vergelijking met de auto en de fiets. De bus biedt dus voor iedere reiziger zo zijn eigen voordeel. Oftewel, eigenlijk is de bus zo gek nog niet!

Voordeelactie
Om reizigers te verleiden het ov eens uit te proberen heeft Twents als onderdeel van deze campagne een aantrekkelijk probeeraanbod. Van 18 november t/m 15 december 2019 kun je in de bus voor slechts € 5,- een Herfst Dagkaart pinnen op vertoon van een kortingsvoucher. Zie: www.twents.nl/acties.

Nationaal Theaterweekend

HENGELO - Van 24 t/m 26 januari 2020 vindt voor de vijfde keer het Nationaal Theaterweekend plaats.

Schouwburg Hengelo doet daar natuurlijk weer aan mee. Op zaterdag 25 januari zijn voor maximaal €10,00 drie bijzondere voorstellingen te zien in Schouwburg Hengelo. Vandaag is het programma bekend geworden. Op zaterdag 25 januari is om 11.00 uur de jeugdvoorstelling 'Broemmm!' (2+) van Ellen Smets Theater te zien in de Middenzaal. Een avontuurlijke voorstelling waarin het thema peuter- en kleuterdriften op humoristische wijze verbeeld wordt. Komisch en voor zowel kinderen als hun ouders zeer herkenbaar.

Optredens
Om 14.30 uur voert het Valerius Ensemble, in afwisseling met een drietal dichters, het muzikale programma 'Poëzie, Muziek & Film' uit in de Middenzaal. Interessante gedichten, mooie klassieke muziek, afgesloten met een film, allen passend bij het thema van de Poëzieweek 2020. Om 19.30 uur speelt Theatergroep Kwatta de vrolijke jeugdvoorstelling 'De Familie van Nielie in Alle Staten' (6+) in de Rabozaal. Het kersverse samengestelde gezin van Nielie gaat naar Los Angeles, waar vader Theo is uitgenodigd voor Het Uitvinderscongres, maar al op het vliegveld van New York raakt het gezin elkaar kwijt en moeten ze alles op alles zetten om elkaar terug te vinden. Avontuurlijk muziektheater voor de hele familie bomvol liedjes.

Kaarten reserveren
Kaarten voor zaterdag 25 januari zijn te koop aan de kassa, telefonisch via 074-255 6789 (van maandag t/m zaterdag tussen 12:00 en 16:00 uur) en via www.schouwburghengelo.nl.

Vliegtuigonderdelen in de verkoop bij AELS

TWENTE - Vliegtuigontmantelaar AELS op de luchthaven Twente gaat weer oude onderdelen verkopen. Afgelopen week maakte het bedrijf de geplande datum voor de volgende 'alternative re-use sale' bekend. Deze zal gehouden worden op zaterdag 7 december.

AELS ontmantelt grotere passagiersvliegtuigen zoals de oude Boeing 747's van de KLM. Veel onderdelen zijn nog bruikbaar in andere vliegtuigen, maar uiteindelijk blijven nog veel onderdelen over. Het gaat dan om items die juist voor vliegtuig-fanaten en creatievelingen zijn. Zo werden eerder rompdelen met ramen hergebruikt als koffietafels, oude motor-inlaten dienen als jacuzzi en de rijdende trolleys uit het vliegtuig maken hippe bijzettafels. Daarnaast vinden ook de luxe stoelen uit het vliegtuig vaak gretig aftrek; deze maken leuke relaxfauteuils in de woonkamer. AELS zal nadere informatie over de verkoop publiceren via www.aels.nl

Meer dan Yoga

HENGELO - Altijd al iets aan Yoga willen doen maar je houdt niet van vaag en zweverig? Kom dan eens kijken bij VitaDees.

VitaDees combineert elementen uit verschillende trainingsvormen waaronder Yoga, Fitness, Tai-Chi, Callanetics en meer. De lessen zijn erg praktisch en doeltreffend en gericht op het verbeteren van je algehele conditie en welzijn. Je hoeft niet lenig te zijn om deel te nemen want de lessen zijn geschikt voor elk niveau. Leuk om te weten is dat naast de dames ook de heren welkom zijn! Op dit moment is er nog ruimte in de lessen op de dinsdag- en de donderdagochtend. Neem gerust contact op voor een proefles, deze is geheel gratis en vrijblijvend. Kijk op www.vitadees.nl of bel: 06 36590524

Bornenaren krijgen snel hulp bij financiële problemen

BORNE - Inwoners van Borne met financiële problemen kunnen al in een vroeg stadium hulp krijgen. Hoe eerder mensen ondersteuning krijgen bij hun financiële administratie, hoe beter, aldus de gemeente Borne.

Als deelnemer aan de werkwijze 'Vroeg eropaf' zet ook Borne in op het zo snel mogelijk in contact komen met inwoners met financiële problemen. Hiermee wil de gemeente oplopende schulden en eventuele bijkomende problemen bij inwoners voorkomen.

Eén op de vijf
Uit landelijke cijfers blijkt dat één op de vijf huishoudens financiële problemen heeft. Hulp zoeken bij financiële problemen blijkt voor veel mensen lastig. Vaak worden financiële problemen verborgen gehouden. Hierdoor ontstaan bijkomende problemen zoals stress, dreigende huisuitzetting en afsluiting van gas, water en licht.

Oplossingen
Met persoonlijke en gerichte begeleiding geeft een deskundige van Wijkracht tips, adviezen en ondersteuning. De inzet is gericht op het vinden van oplossingen. Hierbij wordt niet alleen naar de financiën gekeken, maar ook naar andere terreinen. Het doel is om een gezonde financiële situatie te creëren waar de inwoner zelf verder mee kan. Hoe lang de ondersteuning duurt, verschilt per situatie. Inwoners bepalen zelf of zij ingaan op de aangeboden hulp. Wethouder Kotteman heeft een convenant ondertekend dat vroegsignalering van schulden mogelijk maakt. Hierin is beschreven hoe de gemeente Borne in deze pilot samenwerkt met nutsbedrijven, zorgverzekeraars, het gemeentelijk belastingkantoor en de woningbouwvereniging.

Wijkracht
Professionals van Wijkracht bieden in opdracht van de gemeente Borne de hulp en begeleiding. Wijkracht biedt advies en ondersteuning op verschillende sociale gebieden. Dit zorgt ervoor dat er op meerdere terreinen hulp geboden kan worden. Wijkracht heeft een groot netwerk en schakelt snel met andere organisaties om inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen. Wijkracht is bereikbaar via tel. (088) 945 5722 of via borne@wijkracht.nl. Ook is er iedere vrijdag van 9.00 uur tot 10.00 uur een spreekuur in het Kulturhus

Hans van der Zon en het taaie spelletje

BORNE - Weer genoeg stof tot nadenken bij de Bornse Dam Vereniging. Jan Bosch ging wel heel snel onderuit tegen Tonnie Keijzer omdat hij wat al te snel een routineuze opbouwzet speelde en de dikke damzet die er op volgde niet meer uit liet voeren.

Jos Moorman stond nog vrijwel gelijkwaardig toen hij een onlogische zet speelde en meteen verrast werd door een dodelijke combinatie en Yuen Wong kon, alweer, heel snel twee punten op zijn conto bijschrijven. Het lijkt er nu al weer op dat Yuen fluitend op weg is naar zijn zoveelste kampioenschap. Het is nog wachten op een tegenstander die hem nog eens een keer een spaak in het wiel gaat steken. Leo Springer maakte een ernstige fout tegen Gerard Santen en kwam een schijf achter. In een vijf om vier met een gewonnen stand voor Gerard werd besloten tot een puntendeling. "Ik ben tevreden met remise", zo liet Gerard na afloop weten. Door een verborgen gat in zijn stelling kwam Marinus Freriks een schijf achter tegen Bart Venneker en deze tegenslag kwam hij niet meer te boven.

Leerproces
Dexter Oude Egberink doorloopt een goed leerproces, Op handige wijze ontfutselde hij Willem Buschers een schijf. Op zijn routine wist Willem uiteindelijk toch nog een puntendeling uit het vuur te slepen. Henk de Lange beukte nadrukkelijk op de poort van Gerrit Bosch, maar die gaf geen krimp. Uiteindelijk gingen beide punten naar Gerrit Bosch, omdat Henk een foutje maakte in een klassiek-achtige stand. Hans van der Zon speelde een taai randspelletje tegen Michiel Hagreis en bereikte daarmee een verdiende puntendeling. Op de maandag werd er door het tweede team en wedstrijd gespeeld in Hellendoorn en het leek een gelijkspel te worden. Er waren overwinningen voor Hans van der Zon, Jos Moorman en Tonnie Keijzer. In de laatste partij kwam Henk de lange door een opbouwfout in een verloren stand terecht, maar zijn tegenstander haalde te snel dam en deze werd weer afgenomen. Met een schijf minder sleepte Henk een remise uit het vuur en er werd zowaar nog met 7-5 gewonnen. Koploper in de eerste klasse oost, een weelde om even van te duizelen.

Kaartverkoop bekerduel Go Ahead Eagles 17 december

ENSCHEDE - Dinsdag 17 december staat om 18.30 uur de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles op het programma.

De kaartverkoop voor deze wedstrijd begon op 12 november voor seizoenkaarthouders en Premium Seathouders. Sinds deze dinsdag zijn alle niet-teruggekochte stoelen in de verkoop voor alle seizoenkaarthouders en Premium Seathouders. Uiteindelijk start de vrije verkoop donderdag 21 november om 09.00 uur. Seizoenkaart- en Premium Seat-houders hebben voorrang en minimaal 40% korting ten opzichte van niet-seizoenkaarthouders.

Kaarten
Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €7,50 via kaartverkoop.fctwente.nl of op doordeweekse dagen bij de receptie van De Grolsch Veste (van 09.00 tot 17.00 uur). Voor deze wedstrijd tegen Go Ahead geldt een (Seizoen)ClubCard-verplichting, per (Seizoen)ClubCard kunnen 4 kaarten worden besteld.

Wat speelt er op het boerenerf

HOF VAN TWENTE - Het wel en wee op het platteland vormen het vertrekpunt van de theaterproductie die Platform Stil Leed Hof van Twente en Toneelgroep Jan Vos samen voorbereiden. De voorstelling maakt de overeenkomsten zichtbaar tussen het boerenleven en het leven van andere mensen. Zijn ze in het licht van de grote maatschappelijke veranderingen meer lotgenoten dan ze denken?

Op dinsdag 26 en woensdag 27 november zijn er Keukentafelgesprekken waar iedereen welkom is om zijn of haar ervaringen te delen. De theatermakers nemen de oogst mee in de voorstelling, die medio volgend jaar in première moet gaan op een locatie in de gemeente Hof van Twente. Platform Stil Leed werkt sinds 2015 aan een betere signalering van problemen op boerderijen en andere bedrijven in het buitengebied in Hof van Twente. Met individuele ondersteuning maar ook bijeenkomsten en workshops voor 'erfbetreders' probeert het platform mensen snel(ler) hulp te bieden. Met de theatervoorstelling hoopt het platform behalve boeren ook andere bevolkingsgroepen te bereiken, zoals Wilco Pasman uitlegt. Hij is als beleidsmedewerker plattelandsontwikkeling namens de gemeente Hof van Twente bij het platform Stil Leed betrokken. "De problemen van boeren staan niet op zichzelf. Daarom willen we graag ook de verbinding leggen met de samenleving. Theater leent zich daar bij uitstek voor. Het is ook de kracht van de voorstellingen van Jan Vos, waarin actuele thema's worden vertaald naar persoonlijke verhalen waarin iedereen zich kan herkennen."

De voorstelling
De theatervoorstelling, waarvoor Jan Veldman de tekst gaat schrijven, draait om de confrontatie tussen een boer en een journaliste. Ze ontdekken gaandeweg dat ze beiden op een dood punt in hun leven zijn aanbeland. Er moet iets gebeuren om de boel weer vlot te trekken, maar wat? Zo staan ze volgens regisseur Jeroen van den Berg symbool voor de grote wereld, die qua klimaat, arbeidsverhoudingen en milieu in een kritieke fase is beland, zonder dat er structurele oplossingen in zicht zijn.

Keukentafelgesprekken
Zo moeten ook de Keukentafelavonden die deze maand worden gehouden voeding bieden aan de nieuwe productie. Iedereen die op het platteland woont, werkt of zich er op een andere manier mee verbonden voelt is daar welkom om zijn of haar ervaringen te delen. Regisseur Jeroen van den Berg van Toneelgroep Jan Vos benadrukt dat de makers vooral als toehoorder aanwezig zijn. "Hoe minder het over het stuk gaat, hoe beter. Wij willen graag weten wat de mensen bezighoudt, of ze nou boer zijn of in de stad wonen. Wat ze aan het platteland in de weg zit, of wat ze er juist zo mooi aan vinden." Wilco Pasman van Platform Stil Leed benadrukt dat niet alleen de theatermakers aan de slag gaan met de opbrengst van de avonden. "We willen als platform zoveel mogelijk boven tafel zien te krijgen. Aan problemen en zorgen, maar ook aan ideeën en oplossingen, groot of klein. Aangedragen door boeren én door andere inwoners, van zowel het buitengebied als de kernen. Daar putten we dan weer uit voor onze plattelandsagenda en het programma biodiversiteit."

Gasten
Elke Keukentafelavond wordt ingeleid door enkele gasten. Op dinsdag 26 november onder meer Hendry van Ittersum projectleider/erfcoach van Stimuland, en op woensdag 27 november naast projectedewerker/erfcoach Babke Roeterdink van Stimuland ook boerin Miranda Noltes-Westerhof uit Beuningen (De Lutte), die recent met drie collega's een petitie startte om aandacht te vragen voor de zorgen in boerengezinnen. Aan de aansluitende gesprekken kan iedere aanwezige deelnemen. Dinsdag 26 november is de Keukentafelavond in 't Esbrook in Deldenerbroek, Schoolstraat 3a Ambt Delden. Op woensdag 27 november bent u welkom in 't Kempke in Wiene/Zeldam, Tankinksweg 4a Ambt Delden. Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Aanmelding is gewenst: w.pasman@hofvantwente.nl

12,5 jaar REMO West-Twente!

RIJSSEN - Wat in 2007 begon in samenwerking met het bedrijfsleven, het ROC van Twente en de gemeente Rijssen-Holten met 19 leerlingen is inmiddels uitgegroeid tot een technisch opleidingscentrum met ruim 250 leerlingen. Een praktijkcentrum gespecialiseerd in het opleiden in de richtingen: metaal; plaatconstructie en verspanen, mechatronica, elektrotechniek en installatietechniek.

Gerrit Schalk (directeur REMO): ‘Blijven ontwikkelen is nodig om de leerlingen te kunnen opleiden voor de toekomst’. Om in te kunnen spelen op nieuwe innovaties is REMO nu volop in ontwikkeling met modulair onderwijs. Volgend schooljaar willen zij hiermee starten. Deze modules duren 10 tot 15 weken. Men kan hier op drie momenten in het jaar mee starten. Zo kunnen medewerkers in een korte periode bepaalde bedrijfskennis verhogen. REMO start onder andere met modules voor machineveiligheid, robotica, warmtepompen en zonnepanelen.

Nieuwe opleiding
Daarnaast start REMO volgend schooljaar met een nieuwe opleiding ‘Innovatica’, de opleiding voor de monteur van de toekomst Elektrotechniek en Installatietechniek. Hiermee spelen zij in op de vraag van het bedrijfsleven naar flexibel inzetbaar personeel die meegaat met de ontwikkelingen die er zijn. Deze opleiding krijgt een geheel nieuwe vorm van opleiden. Door gebruik te maken van de nieuwste en slimste technieken voegt REMO beleving toe om bewustwording te creëren. Deze opleiding wordt gegeven in zes modules. Niet alleen voor onze eigen leerlingen, maar ook voor om- en bijscholing.

Open Huis
REMO West-Twente bestaat dit jaar 12,5 jaar en houdt daarom op zaterdag 30 november een speciaal jubileum open huis in haar schitterende praktijkcentrum aan de Reggesingel 50 in Rijssen. Iedereen is hier van harte welkom, (oud)leerlingen, (oud)collega’s, familie, vrienden, docenten en alle andere belangstellenden. Laat je tevens verrassen door lekker eten en drinken. Men kan parkeren aan de Reggesingel of op het parkeerterrein achter Lucky.

Meer informatie:
www.remo-wt.nl

Meeting people, making business

ENSCHEDE - Op 5 november vond in de Grolsch Veste het Ondernemersevent van De Netwerkvloer plaats. Op deze dag presenteerden bedrijven en organisaties zich aan elkaar en de vele bezoekers. Voor zowel de bedrijven en organisaties als de bezoekers was het event een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te netwerken met elkaar. Want De Netwerkvloer heeft inmiddels wel aangetoond dat netwerken loont.


Het netwerken moest natuurlijk zelf gedaan worden, maar De Netwerkvloer ondersteunde hierbij door bijvoorbeeld bedrijven met elkaar in contact te brengen. Al met al bleek het Ondernemersevent weer laagdrempelig te zijn en heerste er een goede sfeer. Deze ingrediënten maakte het event voor ondernemers een succes. Opdrachten, zakelijke afspraken en warme leads waren dan ook het resultaat van dit gebeuren. Maar ook het opdoen van nieuwe contacten en relaties dat zowel expliciet als impliciet het zakelijk succes voor iedere ondernemer zal bevorderen. Het event voldeed in ieder geval aan de slogan van De Netwerkvloer: 'Mensen ontmoeten en zaken doen'.

Meedoen
Op 9 juni 2020 gaat het Ondernemersevent op herhaling in de Grolsch Veste. Wanneer u geïnteresseerd bent in een eerder event of in een andere regio dan kunt u ook deelnemen op 14 januari bij Van der Valk Hotel Zwolle, op 7 april bij Van der Valk Hotel Apeldoorn. Ook zal er nog een Ondernemersevent zijn in De Johan Cruijff Arena in Amsterdam, maar daarvan is de datum nog niet bekend. Ga voor meer informatie of direct aanmelden naar www.denetwerkvloer.nl/
deelnemen

Einde voor kunstenaarscollectief Hengelo? Nee!

HENGELO - "Alles wat geweest is, kwam dat? Dat kwam. En als het kwam, komt het dan niet meer? Nee, het komt niet meer." (Herenleed van Armando en Cherry Duyns.) Met deze woorden opende Pier van Dijk de slottentoonstelling in Art Hok.

Wat inhoud en vorm kreeg op de bovenverdieping van het station van Hengelo, waar kunstenaars ook van buiten de landsgrenzen zich presenteerden, daar waar een smeltkroes zou gaan ontstaan van het Hengelose Kunstenaarscollectief, waar creativiteit, kunst en vormgeving tot leven zouden worden gebracht: STARTion.

Plek met historie
Daar in lokalen van het voormalige NS rayonkantoor, waar wij in de jaren '60 bezig waren samen met ex-burgemeester Van den Dussen te strijden voor betere lonen en arbeidsomstandigheden van de spoorarbeiders, deze locatie was toen voor mij en velen een vakbondsstrijdplek waar overwinningen werden geboekt. Vele kunstliefhebbende Twentenaren met mij hadden graag gezien dat deze plek zou worden verheven tot broeinest van het Hengelose Kunstenaarscollectief. STARTion werd Art Hok en HeArtGallery Kunst en Vormgeving.

Geen steun
De Vakbondsstrijdplek van weleer werd door het college van Burgemeester en Wethouders niet ondersteund en een chronische desinteresse en minachting voor de kunst en de kunstenaars droegen er toe bij dat de neergang in het aanbod van kunst in Hengelo werd ingeleid. Wat een teleurstelling bij velen. Zeker bij de kunstenaars, de creatieve geesten. En de teleurstellingen herhalen zich nu opnieuw, ArtHok aan de Bataafse Kamp gaat eind december sluiten. Maar kunstenaars en kunstliefhebbers in Twente en met name in Hengelo, stroop de mouwen op en ga de uitdaging aan om van een gesubsidieerd kunstenaars collectief een ondernemingscollectief te maken.

Steun elders?
Er moet in Hengelo toch wel een kunstminnende ondernemer zijn te vinden die een locatie gratis, om niets, langere tijd beschikbaar wil stellen, waar jullie creativiteit tot uiting kan worden gebracht. In Hengelo zijn toch hopelijk nog wel bedrijven en instellingen die een steentje willen bijdragen. Een mooi voorbeeld zie ik, hoe men in Oldenzaal omgaat met de Oldenzaalse Midwinterhoornblazers. Een Oldenzaalse ondernemer die tegen een geringe vergoeding de Midwinterhoornblazers in de gelegenheid stelt om creatieve prestaties te leveren. Het Hengelose kunstenaarscollectief mag niet verloren gaan. Hengeler weend, blazen met kracht, en komen tot nieuwe en uitdagende initiatieven.

Foto: Kunstenaar Pier van Dijk en Nachtburgemeester Hengelo Marijke Agterbosch bij het afscheid van Art Hok. Foto en tekst Martin Meijerink

Borne eert vergeten bevrijders

BORNE - In 2020 is Nederland 75 jaar bevrijd. Met uiteenlopende activiteiten wordt in Borne groots aandacht besteed aan vrijheid en de bevrijding van Borne op 3 april 1945. De komende tijd worden de onderdelen van dit programma toegelicht. De gemeente kijkt nu al uit naar een mooie tijd met veel activiteiten rond het thema vrijheid.


In 2020 vieren we 75 jaar leven in vrijheid. Vrijheid die we te danken hebben aan de inzet van onze bevrijders. Deze bevrijders herdenken en bedanken we nog eens royaal in 2020. Echter, gebleken is dat cavalerie-eenheden nauwelijks tot nooit in aanmerking komen voor een feestelijk onthaal in bevrijde steden en dorpen. Stichting Vergeten Bevrijders wil deze vergeten eenheden alsnog de waardering geven die zij verdienen in de gemeente Borne. De regio Oost-Twente is bevrijd door Britse divisies. Het oostelijke deel door de Guards Armoured Division en het naastliggende westelijke deel door de 43rd Wessex Infantry Division. De Wessex Divisie kreeg ondersteuning van pantserbataljons zoals de 1st Royal Dragoons, een verkenningsbataljon en The Nottinghamshire Sherwood Rangers Yeomanry, een tankbataljon. "Vreemd genoeg worden deze cavalerie-eenheden niet genoemd in de lokale geschiedschrijving van Borne. Men meende dat ze deel uitmaakten van de infanterie, het Dorsetshire Regiment, dat samen met hen op 3 april 1945 Borne binnentrok", aldus Stichting Vergeten Bevrijders.

Onthulling straatnamen
Op initiatief van Wim Geul en Hans Pol van de stichting, heeft de gemeente Borne besloten, de 'vergeten bevrijders' alsnog te eren. Er zullen twee straten naar deze cavalerie-eenheden worden vernoemd. De straatnamen Royal Dragoons en Sherwood Rangers worden feestelijk onthuld.

Festiviteiten
Vertegenwoordigers van de beide regimenten zijn uitgenodigd voor de geplande festiviteiten, waarbij ook de Britse ambassade vertegenwoordigd is. De stichting wil de vergeten bevrijders op waardige wijze onthalen van 2 tot en met 4 april 2020. Rondom de onthulling van de straatnamen wordt een feestelijk programma gepland, met onder andere: een bevrijdingsconcert door Fanfarekorps 'Bereden Wapens', een optreden van Koperkwintet 'Bereden Wapens' en de Bornse Harmonie, in aanwezigheid van een Leopard- en/of Centuriontank. Ook is er tijdens deze dagen straattheater in Borne. Omdat er voor de festiviteiten en ontvangst van de regimenten geld nodig is, zijn giften zeer welkom. Het initiatief ondersteunen kan door een bedrag over te maken op NL 26 RABO 0341 4598 60, BIC: RABONL2U, t.n.v. Stichting Vergeten Bevrijders. Op de hoogte blijven over de invulling van het programma kan via www.vergetenbevrij
ders.nl
.

Schoonheidssalon gaat kunst exposeren

HENGELO - Sinds 1 september heeft schoonheidssalon Zenn haar deuren geopend aan de Industriestraat 60 te Hengelo. De royale ontvangstruimte is hierbij ingericht als expositieruimte, waar aansprekende en talentvolle kunstenaars hun werk tentoonstellen.

De eerste exposant is Paul Eertman, kunstschilder en fotograaf uit Ootmarsum. Paul is een kunstenaar die de natuur en het leven als inspiratiebron heeft. Waar hij dit eerst uitdrukte in krachtige, kleurrijke schilderijen, geeft hij dat nu steeds meer weer in de fotografie. Hij vindt het prachtig om de verstilling van dat ene moment vast te leggen en dat het liefst in zwart wit.

U bent welkom
De expositie van Paul is te bezichtigen tot 31 januari 2020. U kunt te allen tijde binnenlopen in deze nieuwe galerie in Hengelo, de openingstijden zijn op ma-wo-do van 9.00 – 18.00. Vrijdags van 9.00 – 13.00.

Mooie samenwerking
De samenwerking tussen ondernemers en kunstenaars is niet nieuw, in Enschede zijn al meerdere bedrijven die dit combineren. Zenn hoopt op deze manier ook in Hengelo kunst meer onder de aandacht te brengen. "En natuurlijk hoop ik ook op een leuke wisselwerking", voegt onderneemster Esther Risseeuw toe. Eind januari exposeert Irene Delnoy uit Enschede op deze bijzondere locatie.

Gratis box helpt bij energiebesparing

DELDEN - Huurt u een woning van Wonen Delden en heeft u nog geen Energiebespaarbox ontvangen? Haal deze dan af aan de Langestraat 61b op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur.

In het kader van 100 jaar Wonen Delden, vond begin november een feestelijke avond plaats met als thema 'Duurzaam Wonen'. Veel huurders namen die avond de waardevolle Energiebespaarbox al in ontvangst. "In de box zitten allerlei 'plug & play' producten die maken dat je direct energie bespaart", vertelt Gerrie Folbert. "Ook in de weken daarna kwamen vele huurders hun cadeau namens Wonen Delden ophalen bij ons aan de balie. Maar er staan ook nog een heleboel boxen te wachten op hun toekomstige eigenaar. En dat vind ik jammer, want de inhoud is echt praktisch en leuk."

Belangrijk thema
Energiebesparing en bewust omgaan met energie zijn belangrijke doelstellingen anno 2019. Woningcorporaties investeren zelf ook veel om woningen duurzamer te maken, maar uiteindelijk valt het grootste rendement nog altijd te halen door huurders zelf bewust te maken van hun energieverbruik.