Hart van Hengelo - Hof van Twente

20 september 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 20 september 2019


Praat mee over het buitengebied van Hengelo

HENGELO - De gemeente Hengelo nodigt inwoners en belanghebbenden uit om mee te denken over de toekomst van het Hengelose buitengebied. Tot en met 10 oktober kunnen zij op diverse manieren meepraten.

De gemeente organiseert momenteel een internetconsultatie, waarbij men aan de hand van stellingen online mee kan praten over de visie. Deze internetconsultatie volgt op de gebiedsconferentie die in juli plaatsvond. De Omgevingswet die in 2021 in werking treedt, verplicht gemeenten om een omgevingsvisie op te stellen. De omgevingsvisie beschrijft wat je op een plek wilt en hoe je dat gaat bereiken. Wie mee wil praten maar niet zo digivaardig is kan op donderdag 26 september naar een inloopbijeenkomst van de gemeente. Deze is van 10.00 tot 12.00 uur in het Proggiehoes (Beckumerschoolweg 38). Medewerkers zijn aanwezig om mensen te helpen bij het invullen van de internetconsultatie.

Meer draagvlak
De gemeente wil inwoners en belanghebbenden ook actiever mee laten praten om zo te komen tot een breed draagvlak. Vroeger werden besluiten genomen door de gemeente, waarna mensen zienswijzen in konden dienen. Een aanpak die soms veel bezwaren oplevert. Bij de nieuwe Omgevingswet draait de gemeente het proces om: de nieuwe omgevingsvisie zal echt samen met de gemeenschap opgesteld worden. De omgevingsvisie voor heel Hengelo bestaat uit tenminste drie deelvisies. De omgevingsvisie Buitengebied is de eerste deelvisie waar de gemeente aan werkt.

Planning
In maart hebben ongeveer 30 gesprekken plaatsgevonden met inwoners, agrariërs, ondernemers, organisaties en buurgemeenten. Tijdens deze gesprekken zijn ruim 200 vraagstukken opgehaald, vooral over landschap, landbouw en recreatie. De vraagstukken vormden de basis voor het kader dat het college en de gemeenteraad hebben vastgesteld. Aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar wil de gemeente samen met belangstellenden verdieping geven aan een eerste opzet van de omgevingsvisie, waarna het ontwerp voor de omgevingsvisie Buitengebied wordt afgerond.

Hengelo eert verdienstelijke inwoners met Nijverbij

HENGELO - De gemeente Hengelo kent veel inwoners die zich inzetten voor hun lokale gemeenschap. Om hen te eren is er de Nijverbij; een waarderingsprijs voor mensen die zichzelf niet vaak in het zonnetje zetten. De afgelopen week werden maar liefst vier Nijverbijtjes uitgereikt.

Afgelopen zaterdag was de uitreiking van de eerste twee Nijverbijtjes. Deze gingen naar het echtpaar Hans en Ellen Beerens. Wethouder Gerard Gerrits had de eer om deze te overhandigen in Hotel Nationaal, bij gelegenheid van de Open Monumentendag

Echtpaar Beerens
Ellen (64) en Hans Beerens (63) zijn beide actief voor het Museum Hengelo. Ellen is de drijvende kracht achter de werkgroepen Markestenen en Grenspalen en Archeologie. Zij zette zich jarenlang in voor de archeologiewinkel aan de Markstraat. Een ontmoetingsplek waar tentoonstellingen werden georganiseerd. Hans Beerens was voorheen werkzaam als bedrijfsfotograaf en filmer. Hij is bij Museum Hengelo actief op het gebied van tentoonstellingen. Ook bracht hij archeologische werkzaamheden in beeld in mooie films. Sinds de oprichting van Stichting Erfgoed Hengelo is hij één van de meest betrokken vrijwilligers.

Meer uitreikingen
Afgelopen maandag werden opnieuw twee waarderingsprijzen uitgereikt. Burgemeester Sander Schelberg overhandigde deze aan Wouter van Asselt en Frits Kokhuis. Dit gebeurde in het Marnixhoes. Beide heren (70 en 69 respectievelijk) zijn al jaren actief als vrijwilliger in de wijk Berflo Es. Ze begonnen in de jaren '70 in het toenmalige buurtcentrum Twekkelerweg Kwartier. Toen dit opgeheven werd zijn ze meegegaan naar het Bewonersbedrijf Berflo Es, waar ze als klusjesmannen vele mensen in de wijk hebben geholpen. Wouter van Asselt was ook actief bij diverse activiteiten in de wijk, onder meer bij toneelvereniging Stork en bij het organiseren van de kerstmarkt. Frits Kokhuis was daarnaast verantwoordelijk voor onder meer ophalen van oud papier en als vaste bakker bij de oliebollenactie.

Jaargang: 9 • Nr 341• Wk 38

Tiny Houses geopend

HENGELO - De gemeente Hengelo had afgelopen week een mooie primeur: donderdag werd een klein wijkje met tien zogenaamde 'tiny houses' geopend. Op het Brouwerijterrein werd een groepje van deze compacte, duurzame woningen gerealiseerd.

Wethouder Bas van Wakeren verrichte de opening, die samen viel met een open dag voor geïnteresseerden. De gemeente stelde in 2016 een woonvisie op, waarbij ook nieuwe woonvormen zoals de tiny houses aan bod kwamen. Een verschuiving van de vraag uit de samenleving waarbij ruimte wordt geboden om dit te realiseren. De wethouder is blij met het initiatief. 'Het is mooi om te zien hoe de samenleving met een initiatief komt om duurzamer te wonen. Het is een uniek concept in Twente en een prachtig initiatief van de Stichting Tiny Housing Twente in nauwe samenwerking met Ter Steege. Ik ben blij dat wij dit als gemeente Hengelo hebben kunnen faciliteren.'

Klein maar fijn
De huisjes worden bewoond door gezinnen met kinderen, koppels of alleenstaanden tussen de 20 en 60 jaar. Een nieuwe manier van wonen en leven op maximaal 50 vierkante meter. Dat lijkt klein, maar de bewoners kijken naar de maximale oppervlakte die nodig is om te leven. De Tiny Houses zijn niet alleen goedkoper om te bouwen en te onderhouden, maar zijn ook erg duurzaam gebouwd en in onderhoud. Ook op het Brouwerijterrein voorzien een aantal huishoudens zichzelf in water en energie.

Samenwerking
Stichting Tiny Housing Twente heeft aan de basis gestaan van het Tiny Housewijkje in Hengelo. Zij heeft de verbinding gemaakt tussen de gemeente Hengelo, grondeigenaar Ter Steege Vastgoed en bewoners. Na een aantal wisselingen zijn de huidige 10 bewoners overgebleven. Door het verzorgen van een aantal workshops voor de bewoners, de nodige individuele begeleiding en afstemming met veel partijen is het wijkje tot stand gekomen. Ter Steege vastgoed is ook benieuwd of er in het wijkje nieuwe ideeën ontstaan of ontwikkelingen plaatsvinden die ook in de reguliere projectontwikkeling toegepast kunnen worden.

Column

75 (1)

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Na de landing in Normandië gingen de Geallieerden dwars door Europa, richting Berlijn. Toen het slechte weer inviel, eind 1944 was Nederland verdeeld in Noord en Zuid met als scheidslijn grofweg de grote rivieren. Zuid was bevrijd, had al feestgevierd en probeerde het normale leven weer op gang te krijgen. De Duitsers hadden zich in Midden-Nederland ingegraven en de Geallieerden waren vastgelopen in de onder water gezette polders. In Zeeland was nog even hevig gevochten om de toegang tot de haven van Antwerpen.

In West-Nederland heersten honger en terreur en niet alleen van Duitse zijde, ook door Nederlanders. In die laatste oorlogswinter zijn nog diverse slachtoffers gevallen. Vanwege? Ja, vanwege wat? Haat? Wraak? Angst? Ook in het Oosten en het Noorden van het land heersten de Duitsers en hun handlangers. Hoeveel mensen zijn er in die laatste maanden nog doodgeschoten, soms door landgenoten?

De bevrijding van het laatste deel van Nederland begin 1945 was geen kleinigheid. Er is nog stevig gevochten en op sommige plekken, zoals bij de Afsluitdijk, moesten de Geallieerden wachten op versterkingen of op overgave in de rest van de regio.

Ik heb polemologie van Dr. Röling gehad in Groningen maar hij, noch anderen hebben mij het waarom van oorlog kunnen uitleggen.

Wat mij boeit is het waarom van de oorlog? Ook van oorlogen in het algemeen, maar het meest toch wel de Tweede Wereldoorlog. 75 Jaar geleden vochten wij nog met onze buren. Landen kunnen met elkaar in oorlog zijn, wordt er dan gezegd. Maar dat kan niet, mensen zijn met elkaar in oorlog.

In de komende maanden komen we daar in deze krant op terug. Lees de oproep om verhalen op te sturen, elders in deze krant. Reageer. Wij zoeken de geschiedenis van de gewone en van de ongewone man, vrouw en kind. Maar ook stippen wij voorzichtig aan, wat na de oorlog vrede en veiligheid voor ons en voor de rest van de wereld hebben betekend. Een speurtocht naar de mens, die gedurende 75 jaar na de oorlog in vrede en veiligheid heeft kunnen leven en de vraag krijgt voorgelegd: Zou het nu opnieuw kunnen? En waarom? Vragen waar misschien geen logische antwoorden op zijn te vinden, maar die je moet stellen om de mens hier en elders in de wereld te begrijpen.

Ik ben Edith Westendorp en ik geef het komende seizoen verschillende kookworkshops bij de Volksuniversiteit. Naast docente bij de Volksuniversiteit heb ik een eigen bedrijf. Mensen kennis laten maken met pure smaken is mijn passie. Samen combineren, proeven, proberen… Simpele ingrediënten uit laten groeien tot iets speciaals. Niet ingewikkeld, maar wel anders.

Koken is gezelligheid, en dat wil ik jou laten zien tijdens mijn workshops. Ik start dit seizoen met de cursus 'Koken met kerels', want wat is er nu leuker dan met een stel mannen onder elkaar de keuken in te gaan en vervolgens gezellig alles op te eten?! Tijdens deze cursus doe je veel ideeën op en krijg je recepten mee waar je thuis nog vaak van zult genieten. Vier gezellige avonden als mannen onder elkaar, waarbij ik dan de uitzondering ben!

Op 15 oktober: Hartige baksels voor de herfst, van brood en quiche tot lekkere snacks. Op 29 oktober: Koken zonder pakjes en zakjes, avondmaaltijden bereiden zonder kant-en-klare sausen/mixen. Op 5 november: Lekkers bakken voor Sinterklaas, met als doel een 'heerlijk avondje' met zelfgemaakt lekkers! Op 26 november: Hapjes voor de feestdagen want met de feestdagen in het vooruitzicht zijn nieuwe recepten altijd meer dan welkom! Op 3 december: Soepen en ovenschotels met verse producten van het seizoen en handige tips om ze vooraf klaar te maken. Kijk ook op: www.volksuniversiteit-hengelo.nl voor het volledige cursusaanbod.

Borne op zoek naar nieuwe burgemeester

BORNE - De zoektocht naar een nieuwe burgemeester is weer een belangrijke stap verder: afgelopen week stelde de gemeenteraad de profielschets vast en inmiddels is de formele vacature geopend. Belangstellenden hebben nu tot 4 oktober de tijd om een sollicitatie in te dienen.

Burgemeester Rob Welten maakte dit jaar de overstap naar Haaksbergen, waarna Gerard van den Hengel dit overnam als waarnemer. Met de profielschets geeft de gemeenteraad aan welke aspecten zij belangrijk vinden in de nieuwe burgemeester. Zo noemen zij kwaliteiten als besturen met daadkracht en elan, een bestuurder die een flink aantal jaren in Borne actief wil zijn, die 'niet Twents hoeft te zijn, maar wel Twents denkt' en ook goede regionale, provinciale en landelijke contacten heeft. De raad geeft nadrukkelijk aan dat de politieke kleur of de keuze voor een man of vrouw minder belangrijk zijn. De grootste partij in de Bornse raad is het CDA met 5 zetels, gevolgd door GB'90 met 4 zetels en de VVD met 3 zetels. Borne-Nu en GroenLinks/PvdA hebben 2 zetels, de SP, Voor Borne en D66 allen 1.

Praat mee over bezuinigingen Borne

BORNE - De gemeente Borne moet de komende jaren gaan bezuinigen. Zo moeten de uitgaven en inkomsten beter in balans komen, ook met het oog op verdere toekomstige uitdagingen. De gemeente nodigt inwoners uit om actief mee te denken.

Het bezuinigen bij een gemeente gaat altijd gepaard met harde keuzes. Immers, iedere euro die je bespaart op een specifieke taak is geld uit iemand's portemonnee. De gemeente wil dan ook dat de inwoners meepraten over wat zij belangrijk vinden, om zo tot een gedegen, goed onderbouwde keuze te komen. Om dit te doen worden drie meepraatbijeenkomsten gehouden. De eerste was op 12 september, de tweede deze woensdag 18 september en de derde op donderdag 26 september. Hier komen dan de belangrijke thema's maatschappelijke participatie en werk en inkomen aan bod. De bijeenkomst begint dan om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Iedereen is van harte welkom.

Maandag 23 sept. 10.00 uur

Zelfs de deurste penne schrif
neet vanzelf.

Lintje voor Eric Smienk

HENGELO - Eric Smienk ontving afgelopen week een bijzondere eer: burgemeester Sander Schelberg mocht hem namens de Koning een Koninklijke Onderscheiding overhandigen. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Dit gebeurde bij gelegenheid van de voorstelling 'InsecTJHOtel' in Schouwburg Hengelo.

Eric Smienk (60) is 50 jaar lid van Muziekvereniging Armonia en 40 jaar bestuurslid, waarvan zeker 10 jaar vicevoorzitter. Smienk is al 45 jaar kartrekker van het Twents Jeugd Harmonie Orkest (THJO), onderdeel van Muziekvereniging Armonia. Hij speelt mee in het orkest en is organisator bij ieder evenement waarbij Armonia betrokken is. Een van de evenementen is de tweejaarlijkse 14 daagse concertreis naar Olonzac in Zuid-Frankrijk. Tijdens deze reis wordt een theatervoorstelling in elkaar gedraaid, rekwisieten en decors gemaakt, gerepeteerd en er worden diverse voorstellingen gegeven. Zonder de energie van Smienk zou dit nooit van de grond komen. Hij regelt de totale logistiek en zorgt voor de inkoop en organisatie van de dagelijkse maaltijden voor 90 personen. Smienk is zowel beleidsmatig als praktisch een stuwende kracht voor Armonia.

Levenslessen
Het orkest treedt geregeld op in Hengelo en Twente, waarbij vooraf en achteraf veel moet gebeuren: het vervoer van stoelen, muziekinstrumenten, podiumdelen voor de dirigent en allerlei randapparatuur. En dat alles moet efficiënt maar ook voorzichtig worden ingeladen en na afloop weer terug naar het verenigingsgebouw. Smienk is degene die deze operaties begeleidt, telkens weer en dat al jarenlang. Onder zijn leiding leren de jongeren, naast het maken van muziek, ook samenwerken, samen iets organiseren en leiding te nemen. Kortom, levenslessen waar ze hun verdere leven voordeel van hebben. Smienk zorgt ervoor dat jongeren bestuurservaring kunnen opdoen en is daarbij hun vangnet. De jeugd van 'zijn' Armonia gaat hem aan het hart. Hij kent alle jeugdleden en de ouders persoonlijk en bij naam. Smienk is tevens instrumentenbeheerder en coördineert alle verhuur en onderhoud van de instrumenten. Typerend voor de sociale, loyale en bescheiden Smienk is dat hij een doorzetter, initiator, netwerker en harde werker is. Vanaf 2002 is hij secretaris van de Stichting de Klankkast. Deze stichting heeft als doelstelling het beheren en verhuren van het verenigingsgebouw.

Rentree Brama bij FC Twente

ENSCHEDE - Wout Brama heeft maandagavond zijn rentree gemaakt in FC Twente. De middenvelder kampte afgelopen maanden met een blessure en maakte in de wedstrijd van de beloften tegen Jong FC Emmen zijn eerste speelminuten van het seizoen.

Jong FC Twente, waarin ook de nieuwkomers Latibeaudiere en Menig hun eerste minuten maakten na hun komst naar de club, verloor de wedstrijd met 0-2. "Ik denk dat het een 50/50 wedstrijd was," vertelde trainer Theo ten Caat na afloop. "Wij combineerden voor rust iets beter en het ontbrak alleen aan de laatste fase van de opbouw, het creëren en benutten van kansen. Onze vleugelspelers kwamen te vaak en te snel naar binnen, daarnaast waren we niet doortastend genoeg. Emmen speelde wat opportunistischer, maar dat hadden wij redelijk onder controle. Na rust ging Wout er af en moesten we de zaak wat omzetten. Vervolgens maken we zelf wat foutjes, waarvan Emmen wist te profiteren. Wij komen zelf heel moeilijk tot scoren, hoewel we zeker een doelpunt verdiend hadden. Ik denk dat een gelijkspel de verhoudingen beter weergegeven had. De jongens toonden genoeg inzet, maar vergeten uiteindelijk zichzelf te belonen."

Column: Tegenstrijdig

Afgelopen week las ik in de kranten dat we veel meer moeten recyclen wat betreft "oude apparatuur". Zoals frituurpannen, broodroosters en eigenlijk alles met een stekker.

Ook bij ons in het dorp is er een repair café, eens in de zoveel weken kunnen mensen kapotte apparatuur brengen om gerepareerd te worden. Het zijn de oudere vrijwilligers die dat klusje op zich hebben genomen. Aan de ene kant wil de overheid dat we meer geld uitgeven om zo de economie te stimuleren en aan de andere kant moeten we duurzaam omgaan om niet de aarde uit te putten. Maar dat is niet het enige probleem, waar halen we techneuten vandaan?

Wat schetst mijn verbazing, de overheid heeft een oplossing; van de week was op het nieuws de opening van het VMBO schooljaar. Meestal zien we alleen de opening van het universiteit-hogeschool schooljaar. Krijgen de hard werkende VMBO'ers dan eindelijk een beetje erkenning voor het werk wat ze doen? Zowel door de overheid als door de journalistiek werden de VMBO-leerlingen niet altijd positief neer gezet.

Waar ik me groen en geel aan erger is de term: "lager opgeleiden", hoe zo, laag opgeleid? Na de lagere school gaat elk kind verder met leren, het ene kind is intellectueler dan het andere kind. Maar dat wil niet zeggen lager opgeleid. Jongeren die de VMBO-scholen bezoeken moeten goed met de handen kunnen werken en dat lukt weinig universitair opgeleiden.

Ouders eisen regelmatig van scholen dat hun kind geen VMBO-advies krijgt omdat ze vinden dat het minder in aanzien is. Jammer, zo houdt je de naïviteit ten aanzien van de VMBO's in stand. Enkele weken geleden was er een hele discussie over de "laag opgeleide" verpleegkundige, de VMBO niveau 4 verpleegkundige. De HBO verpleegkundige had toch eigenlijk meer deskundigheid - lariekoek! Ze zijn slechts anders opgeleid.

De CV-monteur, de dakdekkers, politieagenten, te veel om op te noemen, ze worden allemaal ondergewaardeerd. Als deze mannen en vrouwen hetzelfde geld gaan berekenen als een "hoog opgeleide" zoals bijvoorbeeld een advocaat, die vraagt 125,- tot meer dan 200,- euro per uur. Dan piept de gemeenschap wel anders. Dan wordt er anders gekeken naar mensen die "gouden" handen hebben, laat iedereen toch in zijn waarde, stop met stempels geven, zodat we allemaal "duurzaam kunnen leven".

Borbala, correspondent

Tentoonstelling Perron1

DELDEN - In expositieruimte Perron1 in Delden is altijd iets interessants te zien.

Momenteel loopt de tentoonstelling 'Close Up', die draait om de eindeloze productie van beelden en de onvoorstelbare reeks beelden die we iedere dag te verwerken krijgen. Prachtige, verontrustende of verwarrende beelden: in willekeurige volgorde komen ze op ons netvlies. Kunstcollectief BB30 laat de impact voor de kunst zien. Dagelijks van 09.00 tot 22.00 uur gratis te bezichtigen (alleen van buitenaf). Stationsweg 1/5, Delden.

Bewonder zandsculpturen

DIEPENHEIM - Harry Potter, Kuifje, Kruimeltje en twintig andere figuren zijn nog tot en met zondag 6 oktober te bewonderen als zandsculptuur.

In de Engelse tuin rondom Kasteel Warmelo is weer een berg werk verzet om schitterende zandsculpturen te creëren. Aan de hand van het thema kinderboeken is rondom elke sculptuur een uitgebreid tafereel opgebouwd.

Internationale top

De werken zijn vervaardigd door topkunstenaars uit Nederland, Ierland, Italië, Letland, Rusland en Amerika. Totaal is er zo'n 900 kubieke meter zand verwerkt!
Geopend dinsdag tot en met zondag, 10.30 tot 16.30 uur. Honden niet toegestaan. Ingang/parkeerplaats aan de Borculoseweg. Bezoekadres: Stedeke 11, Diepenheim. Prijzen: €2,50 voor kinderen, €8,50 voor volwassenen. Zie ook: www.kasteelwarmelo.nl

Orkestenzondag Houtmaat

HENGELO - Cultuurpodium Houtmaat biedt met haar unieke buitenpodium elke zondag, tot en met 29 september, gratis een aangenaam en gevarieerd programma.

Iedereen kan langskomen om te genieten van muziek, theater, gedichten of film. Zoek een mooi plekje aan de waterkant met je eigen stoel of picknickkeed. Het buitenpodium is bijzonder voor zowel de artiesten als het publiek.

Armonia

Kom op zondag 22 september kijken naar Armonia. Deze eigentijdse, eigenwijze muziekvereniging omvat maar liefst vijf orkesten en meerdere ensembles. De vereniging telt ruim 200 gepassioneerde leden: van piccolospeler tot slagwerker, van jong tot oud en van beginner tot professional.
Tijd: 14.30 tot 17.00 uur. Adres: Houtmaatweg 9, Hengelo. Zie de rest van het programma op: www.cultuurpodiumhoutmaat.nl

Oyfo-lezing over 3D geprinte bloedvaten

HENGELO - Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je in wetenschapsmusea en Science Centers door het hele land wetenschappers ontmoeten.

Deze pop-upwetenschappers worden georganiseerd door VSC, de Vereniging van Science Centers. Op zaterdag 5 oktober om 14.00 uur komt dr. ir. Jeroen Rouwkema, universitair hoofddocent aan de Universiteit Twente, bij Oyfo Techniekmuseum in Hengelo vertellen over zijn specialiteit: onderzoek naar het 3D-printen van bloedvaten. Deze geprinte bloedvaten worden opgebouwd met menselijke cellen, met het uiteindelijke doel om het gebruik van donorweefsel te vervangen. Rouwkema zal vertellen en demonstreren hoe bloedvaten geprint worden en waarvoor ze gebruikt kunnen worden. De lezing is geschikt voor alle leeftijden. Bezoekers betalen de reguliere toegangsprijs van het museum, de lezing is gratis bij te wonen. Meer info: www.oyfo.nl en www.vsc-netwerk.nl

Langer zelfstandig wonen centraal bij Dag van de Ouderen

HENGELO - Op 1 oktober is de Internationale Dag van de Ouderen. Ook in Hengelo worden diverse activiteiten gehouden rondom dit belangrijke thema. Er staat namelijk veel te gebeuren de komende jaren.

Vergrijzing is een belangrijk thema dat de afgelopen jaren steeds meer aandacht krijgt en moet krijgen. Ook in Hengelo zullen op termijn steeds meer oudere inwoners wonen, waardoor de samenleving voor unieke uitdagingen komt te staan. Zo is het belangrijk dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen en in goede gezondheid verkeren. De gemeente en zorgorganisaties zijn daarom al druk bezig om in te springen op deze toekomstige ontwikkelingen.

Leuke dag
In Hengelo organiseert de Seniorenraad in samenwerking met de ouderenbonden op dinsdag 1 oktober van 14.00 tot 17.00 uur een ouderendag in het ROC van Twente aan de Gieterij 200. Senioren kunnen hier terecht voor allerlei informatie en advies over langer zelfstandig blijven wonen.

Vooruitziende blik
De ervaring leert dat senioren pas laat - vaak té laat - nadenken over het belang van woningaanpassingen die hun comfort en veiligheid verbeteren. Een praktisch voorbeeld zijn badkameraanpassingen. Wanneer je pas glijstangen laat plaatsen wanneer je gevallen bent, is het al te laat. Beter is om de aanpassingen te doen wanneer je goed gezond bent, zodat risico's zoveel mogelijk beperkt kunnen worden. Andere aanpassingen zoals een bad of douche met makkelijke inloop dragen niet alleen bij aan de veiligheid, maar verbeteren ook het wooncomfort.

Goed advies
Bij de beurs kunnen mensen uiteenlopend advies krijgen. Zo is er een ludiek optreden van 'Truus uut Weersel' die haar ervaringen op humoristische wijze zal delen met het publiek. Ook de diverse woonaddviseurs voor levensloopbestendig wonen zullen adviezen geven.

Kaarten
Gratis kaarten voor deze Dag van de Ouderen in Hengelo zijn af te halen bij Hengelo Promotie aan de Markt 8.

Uitshirt Heracles Almelo is weer verkrijgbaar

ALMELO - Het uitshirt van Heracles Almelo van dit seizoen is zo in trek dat het al snel na de lancering uitverkocht was. Maar goed nieuws voor supporters van de club: de shirts zijn vanaf nu weer in alle maten verkrijgbaar. Voor deze nieuwe en laatste levering van de uitshirts geldt op=op. Het uitshirt is verkrijgbaar op shop.heracles.nl en in de FanServiceShop.

Het uitshirt is na een ontwerpwedstrijd door supporters gekozen. Het blauwe uitshirt heeft een verloop van een lichte naar een donkere kleur blauw. Een bewuste keuze van de 19-jarige Maarten van der Zwaan, die het winnende ontwerp maakte: "De basiskleur is het blauw van de stad Almelo en de club Heracles Almelo. Het is een fris en modern ontwerp dat goed past naast het klassieke zwart-witte thuisshirt." Het shirt is afgewerkt met een ronde witte hals. Ook de blauwgekleurde broek en sokken hebben witte details.

Merchandise
Heracles is blij dat het nieuwe uitshirt nu weer verkrijgbaar is. Daarnaast kunnen supporters ook weer uiteenlopende andere merchandise vinden in de FanServiceShop en online. Naast de diverse tenues zijn er ook volop leuke fanartikelen te vinden zoals de (auto)sjaals, stickers, ballen, vaantjes, keycords, kaartspellen en klokken.

Operatie zorgt voor uitstel Jesper Drost

ALMELO - Heracles Almelo-speler Jesper Drost moet nog lange tijd wachten op zijn eerste minuten van het seizoen. Drost kwam door een blessure nog niet in actie voor het eerste elftal van Heracles Almelo en moet om dezelfde reden ook de komende maanden toekijken. De middenvelder wordt geopereerd aan zijn knie en is enkele maanden uit de roulatie.

Trainer Frank Wormuth vindt het wegvallen van de 26-jarige middenvelder spijtig. "Zijn knie is al vanaf het begin van het seizoen een probleem", vertelt Wormuth. "We hebben samen besloten dat een operatie het beste is. Hij zal ongeveer een half jaar uit de roulatie zijn. Dat is jammer, maar we moeten ook aan zijn gezondheid denken." De club hoopt op een spoedig herstel en wenst hem veel succes.

Vrijdagavond Twentse derby

ALMELO - De Twentse derby is terug, Deze vrijdag staan FC Twente en Heracles Almelo weer tegenover elkaar. In de Grolsch Veste wordt om 20.00 uur afgetrapt.

Beide ploegen hebben een goede generale repetitie gehad. FC Twente won zondag met 2-3 op bezoek bij Fortuna Sittard. Heracles Almelo was in eigen huis te sterk voor Willem II: op Erve Asito werd het 4-1. De laatste keer dat FC Twente en Heracles Almelo het tegen elkaar opnamen was op 9 maart 2018. In Almelo was Heracles Almelo FC Twente met 2-1 de baas. De laatste Enschedese editie eindigde in 1-0 in het voordeel van FC Twente. In een nagenoeg uitverkochte Grolsch Veste wordt Heracles Almelo in elk geval gesteund door een vol uitvak. Duizend Heraclieden reizen af naar Enschede om de ploeg te steunen.

Bijzondere liedjes en verhalen

HENGELO - Op 26 september laten volkszanger René Karst en voormalig BZN-zangeres Carola Smit zich van een ander kant zien tijdens het concert "Letter voor Letter".

Laaggeletterdheid komt in Nederland helaas nog veel voor. In Schouwburg Hengelo zingen René en Carola de mooiste Nederlandstalige liedjes en vertellen ze ontroerende en inspirerende verhalen over hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. Tijd: 20.00-22.30 uur. Het concert wordt georganiseerd door de Overijsselse Bibliotheken. Toegangskaarten (slechts 1 euro) zijn te bestellen via: www.schouwburghengelo.nl

Jubileum

In september 2019 wordt gevierd dat 100 jaar geleden de Openbare Leeszaal en Bibliotheek Hengelo werden opgericht. Deze maand zijn er diverse activiteiten. Zie: www.bibliotheekhengelo.nl/100jaar

Lezing Jaap Nijstad

DIEPENHEIM - Jaap Nijstad geeft als kunsthistoricus en lid van het comité van aanbevelingen van de Elisabeth Heuff-Kuylaars Stichting zondag 22 september een lezing.

In Herberg Pol zal hij vertellen over het werk van Elisabeth Heuff-Kuylaars (1910-1994) en haar dochter Marijke Heuff (1938). Hun schilderijen en foto's zijn tot en met 29 september te zien in de dubbelexpositie: "Tuinen en Boereneenvoud".

De lezing is van 16.00 tot 17.00 uur in de Feestzaal, Raadhuisstraat 8, Diepenheim. Aansluitend kan om 17.30 uur een 'Heerlijcke Maaltijd' worden genuttigd. Reserveren zeer gewenst. Toegang tot de lezing kost €5,-. De maaltijd kost €20,-. Bestellen via: www.diepenheim.nl

Muziekquiz Metropool

HENGELO - Lees jij alles wat met (pop)muziek te maken heeft? Test je kennis bij Metropool Muziekcafé op woensdag 25 september.

Elke laatste woensdag van de maand kun je voor de eer meespelen met de muziekquiz. Vorm met je vrienden een team van maximaal vijf personen. Na acht rondes is de strijd beslist. Deelnamekosten: €2,50 per persoon (te betalen op de avond zelf). De quizmaster heeft altijd gelijk! Aanvang: 20.00 uur. Zaal open om 17.00 uur. Locatie: Muziekcafé, Industrieplein 10, Hengelo.

Carintreggeland wil medicijnverstrekking door wijkverpleging veiliger maken

HENGELO - Nederland is aan het vergrijzen. Mensen worden steeds ouder, wonen langer zelfstandig, maar gebruiken tegelijk ook steeds meer medicatie. Wanneer wijkverpleging deze taak overneemt, is zo veilig mogelijk werken een belangrijke prioriteit.

Om de medicatieverstrekking aan ontvangers van wijkverpleging zo goed mogelijk te laten verlopen voert Carintreggeland nu een nieuwe elektronische toedieningsregistratie in voor de wijkteams. Om de kans op medicatiefouten te beperken gebruikt Carintreggeland sinds dit voorjaar de Medicatie Controle App van Boomerweb. Het gebruik van deze applicatie is belangrijk in het werk van wijkverpleegkundigen. Het vergroot de medicatieveiligheid, ondersteunt hen in hun werk en vergroot de kwaliteit van zorg. De app wordt gebruikt bij cliënten waarbij de wijkverpleegkundige van Carintreggeland de zorg heeft voor de medicatieverstrekking bij de cliënt thuis.

Voordelen
Als de wijkverpleegkundige de zorg had voor de medicatieverstrekking bij de cliënt, moest zij de door de apotheek geleverde medicatie controleren en aftekenen op een papieren aftekenlijst. Met de app werkt dit proces anders. Een cliënt komt bij de huisarts. De huisarts schrijft medicijnen voor en stuurt het recept door naar de apotheek. De apotheek levert de medicijnen aan de cliënt. De wijkverpleegkundige controleert welke medicijnen zijn geleverd. Via de app op de iPad vinkt zij de medicijnen af. Wanneer er iets ontbreekt of verkeerd geleverd is gaat er direct een signaal naar de apotheek. Dat verkleint het risico op fouten. Ook geeft een digitaal systeem meer mogelijkheden om mee te kijken wanneer er situaties ontstaan, terwijl een geschreven papiertje alleen voor de verpleegkundige toegankelijk is.

Uitrol app
De eerste teams van de wijkverpleging van Carintreggeland werken intussen met de app en de elektronische toedieningsregistratie. En zijn enthousiast. De medewerkers worden ondersteund met elearning, een handleiding en een training. De uitrol naar de overige teams start vandaag. Een team kan pas over wanneer alle apothekers die leveren aan cliënten van dat team met Boomerweb samenwerken. Dat is inmiddels het geval en dus kunnen alle teams met de app gaan werken. Een positieve ontwikkeling.

Twente sterk in zorginnovaties

TWENTE - Deze week was de regio Twente voor het eerst gastheer voor de internationale Medical Devices Meetings. Twente is een groeiende high-tech regio met veel innovatieve bedrijven. Ook op medisch vlak is veel innovatie mogelijk. Deze woensdag en donderdag kwamen veel internationale bedrijven bijeen voor een bijzondere uitwisseling.

De eerdere drie edities van de Medical Devices Meetings werden in Stuttgart gehouden. Nu koos de beursorganisatie ABE er voor om het matchmakingevent voor de medisch technologische sector te laten plaatsvinden in Enschede en Hengelo.

Wat is het?
De Medical Devices Meetings Twente is een speciaal forum met een exclusieve focus op de toeleveringsketen voor medische hulpmiddelen. MDM Twente brengt engineering, fabricage, supply chain teams, contract fabrikanten en dienstverleners samen via vooraf afgesproken bijeenkomsten. Er zijn deelnemers uit meer dan 10 landen.

Veel kennis
In Twente worden medische kennis, technologische ontwikkeling en innovatieve bedrijvigheid samengebracht om de klinische en commerciële realisatie te versnellen en te verbeteren. De Medical Devices Meetings is een mooie manier om buitenlandse bedrijven te laten zien wat er in Twente op dit gebied plaatsvindt. Er is ook een speciale Engelstalige Medical Technology Guide Twente samengesteld die op de MDM Twente werd gepresenteerd. In samenwerking met het TechMed Centre van de Universiteit Twente werd een mooi conferentieprogramma opgezet met internationale topsprekers vanuit Medtronic, Deloitte en Siemens Healthineers. Daarnaast vonden er interactieve sessies plaats over onder andere innovaties op medisch technologisch gebied, regulering en samenwerking in projecten.

Ontmoetingen
Donderdag stond volledig in het teken van B2B gesprekken tussen de deelnemende bedrijven. In totaal vonden er naar schatting 2.500 gesprekken plaats in het World Trade Center Twente in Hengelo. Normaal gesproken gaan Nederlandse bedrijven naar buitenlandse beurzen. Dit keer konden ze dicht bij huis in contact komen met potentiële klanten, toeleveranciers en samenwerkingspartners uit 10 verschillende landen, waaronder Duitsland, Spanje en Zwitserland. De MDM Twente werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Overijssel via het GO4Export programma. Een zeer geslaagde insteek.

Boerderijverlichting Markelo

MARKELO - Van donderdag 17 oktober tot en met zondag 27 oktober 2019 is iedereen van harte welkom om de vernieuwde Boerderijverlichting in Markelo te bekijken. De organisatie heeft er alles aan gedaan om vernieuwingen aan te brengen tijdens deze tocht langs verlichte panden. Zo zijn er kunstobjecten met licht te zien over het water en langs de weg. Natuurlijk is er ook de creativiteit in de buurten, die ieder jaar een speciaal tintje geven aan dit evenement.

De verlichtingsroute kan met de (brom)fiets, auto of met de personenbusjes gereden worden. De start is aan de Roosdomsweg 32 vanaf 19.00 uur. De routebeschrijvingen zijn te koop bij de start en bij het Infocentrum Markelo. De kosten bedragen € 5,- per auto/fiets en € 7,50 per personenbusje. Als u in de bus een gids wenst, is dit mogelijk. U kunt dit melden bij de organisatie. De tocht, met een lengte van ongeveer 40 kilometer, geeft een prachtig beeld van het buitengebied in Markelo. In de routebeschrijving is een puzzel opgenomen, waarvoor onderweg de aanwijzingen te vinden zijn. Onder de juiste oplossingen worden een aantal prijzen verloot.

Samen
Mede door de saamhorigheid in de buurten en de medewerking van de aanwonenden is de Boerderijverlichting in Markelo al sinds 1963 een succes. Kortom, zeer de moeite waard om een kijkje te komen nemen.

Ga voor meer informatie en een sfeerimpressie naar www.boerderijverlichting.nl

Delden Klassiek

DELDEN - Delden Klassiek start komende week het vijftigste seizoen op een bijzondere wijze. Er staan namelijk twee concerten gepland op een bijzondere locatie: de monumentale Hoeve de Haar op landgoed Twickel in Delden.

Het gaat om concerten in een meer informele sfeer. Deden Klassiek voegt hiermee een derde locatie toe aan de concertlocaties, naast de Blasiuskerk in Delden en kasteel Twickel in Ambt Delden.

Eerste concert
Volgende week woensdag 25 september is het eerste concert. Het Ardemus Quartet zal optreden. Dynamisch, vurig en gedreven. Vier jonge, internationale musici vormen dit saxofoonkwartet dat werken van Händel, Puccini, Ravel, Gershwin en Sjostakovitsj ten gehore zal brengen. Aanvang is om 20.00 uur.

Tweede concert
Een dag later, donderdag 26 september, is op Hoeve de Haar het Ensemble Lumaka te gast. Eén van de meest actieve kamermuziekensembles van Nederland. Met een unieke bezetting van fluit, harp en strijktrio brengen zij onder meer Ravel, Francaix en Debussy ten gehoren. Aanvang eveneens om 20.00 uur.

Kaarten
Kijk voor kaarten en meer informatie op: www.deldenklassiek.nl

Bezoek het Museum Hengelo

HENGELO - Eenmaal per maand organiseert Museum Hengelo op de laatste zaterdagmiddag van een maand een inloop-rondleiding voor bezoekers.

De eerstvolgende rondleiding is op 28 september en start om 14.00 uur. Een minimum aantal deelnemers is er niet. En aanmelden is niet nodig. Voorafgaand aan de rondleiding staat in het Auditorium een PowerPoint presentatie over het museum gereed voor vertoning. En na afloop start in hetzelfde Auditorium de film 'Geschiedenis van Hengelo'. De koffie staat klaar.

Rozen-actie Hengelo tegen eenzaamheid

HENGELO - In de week van 25 september tot en met 3 oktober slaan Wijkracht, de Waterstaatskerk, FBK Games en Bibliotheek Hengelo de handen in één om een aandacht te vragen voor eenzaamheid. En nog belangrijker, om tegen eenzaamheid op te staan.

Ieder mens heeft het nodig om gezien te worden en om samen iets te ondernemen. Voor iedereen is die frequentie iets samen te doen anders, maar nodig hebben we het allemaal. Wanneer dit samenkomen niet lukt ontstaat er eenzaamheid. Uit cijfers van het CBS, de GGD en het RIVM blijkt dat ongeveer 40 procent van de volwassenen zich eenzaam voelt. Bij 10 procent gaat het om (zeer) ernstige eenzaamheid. Met een divers programma proberen zij iedereen te bereiken en uit te nodigen om alleen of samen er op uit te gaan. Om dit te stimuleren en aandacht te vragen delen zij op woensdag 25 september van 10.00 tot 13.00 uur rozen uit op de markt in Hengelo.

Arabisch tafelen

BORNE - In kulturhus De Bijenkorf in Borne organiseert men regelmatig het gezellige 'etenement' Arabisch Tafelen. Ook in oktober bent u weer van harte welkom om aan te schuiven.

Op 3 en 17 oktober zijn er weer maaltijden, telkens vanaf 17.30 uur. Mee eten kost 7,50 euro. Men kan online of aan de kassa betalen. Kijk op: www.kulturhusborne.nl

Inspiratie opdoen tijdens Bruidsbeurs in Markelo

MARKELO - In Nederland vinden er gemiddeld 200 huwelijken per dag plaats. De weg ernaar toe gaat echter vaak met stress gepaard. Hartstikke zonde, vindt Nicolette van 2impressu: "Onder bruidsparen is er behoefte naar informatie omtrent het regelen van de huwelijksdag." Om die reden organiseert zij - samen collega Anja - op zondag 13 oktober een bruidsbeurs. Het evenement vindt plaats in grand café De Kroon aan de Taets van Amerongenstraat in Markelo.

Het is geen geheim: veel bruidsparen ervaren tijdens het plannen van hun trouwerij stress. Veel stress. Bij het organiseren komt er dan ook veel ontzettend informatie op je af. Zoveel dat koppels het overzicht dreigen kwijt te raken. Dat terwijl het organiseren van een huwelijk juist een leuke ervaring zou moeten zijn. Als het goed is maak je dit als koppel namelijk maar één keer mee. Met de Bruidsbeurs hopen Nicolette en Anja van 2impressu toekomstige paren te voorzien van de nodige informatie én inspiratie.

Alles onder één dak
Vandaag de dag is er van alles mogelijk. Zeker wanneer het om trouwen gaat. Stellen kunnen tijdens de Bruidsbeurs daarom in alle rust inspiratie opdoen. "We werken samen met verschillende, enthousiaste ondernemers," vertelt Nicolette. Zo heeft elke deelnemer zijn of haar eigen vakgebied. Bruidsmode - hetgeen waar 2impressu bekend om staat - voert ook niet de boventoon. Het aanbod van de Bruidsbeurs is namelijk veel breder. Je vindt er echt van alles: van kappers tot bloemisten en van juweliers tot fotografie en (live) muziek.

Verschillende modeshows
Eén van de belangrijkste onderdelen van een trouwerij is het uiterlijk. Niet alleen voor de bruid, maar ook voor iedereen om haar heen. De bruidegom. De bruidsmoeder. De kinderen. Daarom staan er tijdens de Bruidsbeurs meerdere modeshows gepland. "Hier stellen wij niet alleen mode voor het bruidspaar centraal, maar ook die van de bruidsmoeders en -meisjes." Van prachtige bruids- en gelegenheidsjurken tot de mooiste herenkostuums: je ziet ze stuk voor stuk op de Bruidsbeurs. De tijden worden nog bekend gemaakt. Houd hiervoor de Facebook-pagina van 2impressu in de gaten!

Gratis goodiebag
Bezoekers van de Bruidsbeurs kunnen zich via de website van 2impressu aanmelden. Bij binnenkomst krijgen ze een gratis goodiebag. De beurs is open van 12.00 tot 17.00 uur.

Filmen en fotograferen met smartphone

BORNE - De beste camera is de camera die je bij je hebt, en dat is vaak de smartphone! Maar weten we ook hoe we dat beter kunnen doen? Welke instellingen en apps hier het beste voor zijn? Geïnteresseerd in het maken van betere foto's en films met de smartphone? Bij de Videoclub Borne start hiervoor de cursus 'Filmen en fotograferen met de Smartphone'!

De cursus zal allereerst ingaan op het algemene gebruik van de smartphone: je leert omgaan met de vele instelmogelijkheden, je laat hem voor je werken zoals jij dat wilt en je leert functies die je nog niet eerder ontdekt had. Daarnaast gaat de cursus in op de verschillende standaard en niet-standaard aanwezige apps om foto's en video's te maken of te bewerken. Tot slot op de mogelijkheden om foto's en video's te uploaden naar het internet of naar de eigen computer. De cursus richt zicht nu op zowel de iPhone als de Android systemen. Op verzoek kan mogelijk ook ingegaan worden op de Windows Phone.

Opzet
De cursus wordt gegeven door (wizzkid Smartphones) Anja Jansen en bestaat uit 5 lessen op de donderdagavond, van 20.00-22.00 uur en start op 26 september (overige data: 10 oktober, 7/21 november en 16 januari (2020)). De locatie is De Fontein, Twijnerstraat 6 in Borne (achter de Baptistenkerk). De prijs bedraagt 57,50 euro per cursus (5 avonden). Deze prijs is opgebouwd uit €20 specifiek voor de cursusavonden (inclusief consumpties en hands-out) en €37,50 voor het half-seizoens VCB lidmaatschap. Behalve de cursusavonden, kun je daarvoor ook nog de wekelijkse club- en praktijkavonden bezoeken (zie onze website www.videoclubborne.nl voor onze activiteiten). Voor meer informatie en/of opgave, mail naar lau@hopmans.demon.nl (of bel tel. nr. 06-41578278).

VCB
De Videoclub Borne (VCB) is een vereniging van amateur filmers uit midden Twente. Onze club bestaat sinds mei 2001 en heeft momenteel zo'n 60 leden uit Borne, Hengelo, Almelo en Hof van Twente. Onze activiteiten bestaan uit clubavonden (met vooral veel interessante gastsprekers en films), diverse cursussen en praktijkavonden.

Duurzame stappen zetten bij Dieka in Markelo op 5 oktober

MARKELO - Zaterdag 5 oktober is een uitgelezen kans voor jong en oud om zich op de hoogte te stellen van de nieuwste ontwikkelingen op verduurzamingsgebied, groene initiatieven in de Hof en de mogelijkheden rondom asbest verwijderen.

Ook is er van alles te beleven voor de kleintjes zoals schminken, kennismaken met de brandweer, springkussen en nog veel meer. In een aantal ruimten van uitgaansgelegenheid Dieka aan de Oude Rijssenseweg in Markelo kan ieder zijn hart ophalen. Net als twee jaar geleden in de Stoomblekerij in Goor doet Hofkracht weer vol op mee. Zo'n 1.500 bezoekers kwamen toen kijken naar wat toen de laatste ontwikkelingen waren.

Veel te zien
Dit keer belooft het weer zo'n event te worden met veel informatie, maar ook gezelligheid en lekkere hapjes. Nu is er bijvoorbeeld de solar freezer te zien, onderdeel een slimme warmtepomp, maar ook mogelijkheden met sedumdaken. Ook is Duurzaam Twente present als je informatie of advies wil hebben over isoleren en alles wat daarbij komt kijken. Ook kun je nog meedoen met Hof op Rozen als deelnemer aan het zonnepanelenproject. En ook de Hofvogels doen weer mee. Maar ook laat de Fairtrade gemeente Hof van Twente zien wat je als gemeente maar ook als inwoner kan betekenen voor werkers ver weg door hen ook een menswaardig bestaan te gunnen. Kortom alles wat met groen, duurzaam en asbestverwijdering van doen heeft zal er zijn. Dus blokkeer die datum alvast in je agenda! Binnenkort meer nieuws over Stappen zetten bij Dieka.

Evenementen kunnen duurzamer in de Hof

HOF VAN TWENTE - GroenLinks vraagt het College om een duurzaam evenementenbeleid te ontwikkelen waarin op een (nog) meer verantwoorde en duurzamere manier wordt omgegaan met reduceren van afval en scheiden ervan om het verwerken te vergemakkelijken en het proces van terugwinnen mogelijk te maken.

Daarnaast zou ook sociale duurzaamheid een aandachtspunt moeten zijn, waarbij gedacht wordt aan de toegankelijkheid van evenementen voor mensen met een handicap zoals slechthorenden, slechtzienden en mensen met andere beperkingen. In de Hof vonden per jaar zo'n 900 evenementen plaats. Op 9 september was er een druk bezochte bijeenkomt over de mogelijkheden om evenementen te verduurzamen. Er waren 40 ondernemers present. De aanwezigen toonden zich ook enthousiast voor het beter scheiden van afvalstromen.

Duurzame Cross
Een voorbeeld van zo'n verduurzaming is de manier waarop tijdens de Zwarte Cross bezoekers worden verleid om zich duurzaam te gedragen. Verduurzaming kan leiden tot verkleining van de ecologische footprint van evenementen. Andere aanleiding voor vragen aan het College vormt het feit dat per 2021 in Europees verband allerlei plastic wegwerpartikelen worden verboden zoals plastic rietjes en plastic bestek. Dit helpt bij het terugdringen van zwerfafval dat in de natuur en het water terechtkomt. Wegwerpplastic duurt erg lang om af te breken, wat zorgt voor een fikse natuurschade op langere termijn. Vraag is dan ook of het College bereid is initiatief te nemen om het evenementenbeleid verder uit te werken met verduurzamingsmaatregelen rond de afvalstromen en sociale verduurzamingsmaatregelen ten behoeve mensen met een handicap.

Fancy Fair Martinuskerk

MARKELO - Zaterdag 21 september is weer veel te doen rondom de Martinuskerk. Beleef de Fancy Fair. Reken op een divers aanbod bestaande uit onder andere boeken, servies en kleine meubels.

Deze Fancy Fair/ rommelmarkt wordt ieder jaar georganiseerd door de Protestantse Gemeente. Dat betekent altijd een hoop gezellige bedrijvigheid. De markt start om 10.00 uur en eindigt om 14.00 uur. Ook is er een veiling die begint om 11.15 uur.

Dankzij de inzet van vele vrijwilligers kunnen we dit blijven organiseren. Kijk ook even op: www.pkn-markelo.nl.

Jubileumtaptoe Apollo

GOOR - Dit jaar staat voor Apollo in het teken van het honderdjarig bestaan. Zaterdag 21 september 2019 staat een grootse show op de planning.

De muziekvereniging pakt uit met een jumbileumtaptoe op het Schoolfeestplein (De Höfte). Verschillende bands zullen hierbij te gast zijn: het Jachthoornkorps Urk, Show- en Marchingband Exempel (Empel), Show- en Marchingband Kunst & Genoegen (Leiden) en de befaamde Drum- en Showfanfare Advendo uit Sneek. Uiteraard treedt Apollo's eigen Drum- en Showfanfare ook op. Ze geven een knallende Rockshow die speciaal voor het jubileumjaar is geschreven. Bovendien worden de nieuwe uniformen van de fanfare én majorettes gepresenteerd.
Aanvang: 20.00 uur. Locatie: bij "De Reggehof".
Tribunetickets à €7,50 verkrijgbaar in de voorverkoop. Ga naar: www.apollotickets.nl).

Lambertuskermis

HENGELO - De Lambertuskermis staat steevast in de top 10 van kermissen in Nederland en is nog te bezoeken tot en met zondag.

Stap in het reuzenrad voor een wijds uitzicht over de stad. Raak je energie kwijt tijdens het racen met de botsauto. Bezoek het spookhuis of beproef je geluk met een spel. Je beleeft het allemaal deze dagen in het centrum van Hengelo op de grootste kermis van Oost-Nederland! Uit heel Twente en vanuit Duitsland vinden mensen hier vertier.

Locatie

De attracties staan verspreid over de Markt, Brinkstraat, Telgen, Enschedesestraat en De Wetstraat (parkeerterrein achter de Hema).