Hart van Hengelo - Hof van Twente

24 januari 2020

Hart van Hengelo - Hof van Twente 24 januari 2020


Parkeerterrein Kloosterhof geopend

HENGELO - Het nieuwe parkeerterrein Kloosterhof, gelegen tussen het stadhuis en winkelcentrum Thiemsbrug, is afgelopen week officieel in gebruik genomen. Met de opening van het nieuwe parkeerterrein zijn ook de werkzaamheden aan de Deldenerstraat afgerond.

Op het nieuwe parkeerterrein Kloosterhof is ruimte voor ruim 100 auto's. Parkeren op het Burgemeester Jansenplein is daarmee verleden tijd. Met de oplevering van het parkeerterrein komt een einde aan de eerste fase van de werkzaamheden aan de Deldenerstraat én de openbare ruimte van de Lange Wemen. Begin februari volgt de beplanting nog. Daarnaast komen er nog oplaadpalen voor elektrische voertuigen. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend.

Gesloten binnenstad
Het parkeerterrein op het Burgemeester Jansenplein is nu opgeheven. Daarmee wordt dat deel van de binnenstad ook autovrij en kan de aanleg van het evenementenplein starten. Het plein wordt met warmrode stenen en groen net zo sfeervol ingericht als de Enschedesestraat. De sloop van de oude panden, waar vroeger speelgoedwinkel Mickey zat, vindt waarschijnlijk nog dit kwartaal plaats. Daar komt in de loop van 2020/2021 de horecawand voor terug. De werkzaamheden aan het evenementenplein duren tot ongeveer mei/juni 2020.

Veel werk
In augustus 2019 startte aannemer Roelofs met het herinrichten van het wegdek van het kruispunt Thiemsbrug. Er zijn extra rijstroken aangelegd die toegang tot het nieuwe parkeerterrein geven. Verder werd de rijbaan, het fietspad én de riolering aangepakt. Begin december werd de weg weer geopend voor verkeer. Alleen de afslag naar parkeerterrein Kloosterhof was nog afgesloten. Die afslag is vanaf nu gebruiksklaar. In 2020 staat de volgende fase van de Deldenerstraat op de planning. De verwachting is dat de werkzaamheden tussen kruising Geerdinksweg/Weideweg en de Tuindorpstraat in het tweede kwartaal van 2020 starten. De aannemer die dit gaat aanpakken is nog niet bekend. Met het Actieplan is in 2017 een document opgesteld waarin een samenhangende aanpak voor de binnenstad is geschetst. Dit in samenwerking met de SCH, SVH en Hengelo Promotie.

Goed voorbereid de winterperiode in met Zeker Bewegen

Foto: Jaap Baart

HENGELO – Het aantal mensen dat overlijdt als gevolg van een val blijft toenemen. In 2018 is dit aantal met ruim 13 procent gestegen (4.600 personen) ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Om Hengeloërs goed voor te bereiden op de winterperiode wordt er in februari een nieuwe cursus Zeker Bewegen Valpreventie gestart.

Gladde stoeptegels, glijpartijen op de fiets, vroeg donker en minder zicht, allerlei ongemakken die horen bij de winterperiode. Helaas komen hierdoor jaarlijks weer vele ouderen op de eerste hulppost terecht.

Zeker Bewegen
Zeker Bewegen is een beweegprogramma speciaal voor 55-plussers, met als doel hen te stimuleren om structureel deel te nemen aan sport- en beweegactiviteiten. Deelnemers volgen één les per week, 10 weken lang voor een totaalbedrag van 59 euro. Binnen een vaste groep krijgen zij oefeningen aangeboden die hun stabiliteit en mobiliteit vergroten, hun spieren versterken en hen veilig leren vallen en weer opstaan. De lessen duren een uur, worden rustig opgebouwd en gegeven door ervaren instructeurs. Het traject bevat tevens een interessante workshop, hierbij kan gedacht worden aan een ontspannende yogaclinic of een weerbaarheidsworkshop. Het programma is ontwikkeld en wordt uitgevoerd door Fitpunt en wordt ondersteund door onder andere de Gemeente Hengelo en Wijkracht.

Laagdrempelig
Iedereen doet de oefeningen - gebaseerd op herkenbare dagelijkse situaties - op eigen niveau en merkt al snel resultaat in de praktijk. Deelnemers doen sociale contacten op, voelen zich fitter en energieker, hebben meer spierkracht, een betere conditie en een gezond(er) gewicht en ervaren meer mentale rust en vertrouwen in de eigen beweegmogelijkheden. Ook eventuele valangst neemt af, doordat men leert hoe een val te breken zodat deze geen of minder nare gevolgen heeft.

Positieve reacties
Henni Kamp - één van de eerste deelnemers - is erg enthousiast en volgt nog steeds wekelijks met veel plezier de lessen. 'Door het programma voel ik me een stuk soepeler, vooral bij het opstaan vanaf de grond merk ik een groot verschil. Ook ben ik minder bang om te vallen en mocht ik toch uitglijden dan weet ik precies wat ik wel en niet moet doen.'

Meer informatie
De nieuwe cursus start dinsdag 11 februari. Aanmelden is mogelijk tot 8 februari en kan door te bellen naar 074- 242 12 10 of een mail te sturen naar info@zekerbewegenhengelo.nl.

Jaargang:10 • Nr358 • Wk04

Textiel Festival Twente

BORNE – Het Textiel Festival Twente kan van start. Afgelopen week werd de stichtingsakte van de stichting 'Cultuur in Twente' in Borne getekend onder toeziend oog van de notaris Ellen Oonk. Doel van het Textiel Festival Twente is om Twente op de kaart te zetten als culturele regio met een grote diversiteit aan instellingen en activiteiten.

Het Textiel Festival Twente zal in de loop van 2020 van start gaan. Het wordt een cultureel festival met activiteiten in heel Twente met het thema textiel. De stichting roept iedereen op zich te melden die verbinding voelt met het thema textiel en een bijdrage te leveren in de vorm van een activiteit, kunst, tentoonstelling, voorstelling of anderszins. Wie zich aanmeldt wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en deelname. Vanuit de centrale organisatie zullen alle deelnemers ondersteund worden met onder anderen een groots opgezette PR.

Samenwerking
De stichting 'Cultuur in Twente' en het Textiel Festival Twente zijn een initiatief van 8 samenwerkende Twentse musea: Oyfo Techniekmuseum Hengelo, Museum Bussemakershuis Borne, De Museumfabriek Enschede, Museum Wonderrijck Natura Docet Denekamp, Rijksmuseum Twenthe Enschede, Stichting Oldenzaalse musea, het Rijssens Museum en het Stadsmuseum Almelo. De stichting is opgericht om de gezamenlijke belangen van culturele organisaties in Twente te behartigen en samenwerking tussen de partijen te bevorderen. Daniëlla van der Stelt uit Oldenzaal is aangesteld als projectleider en heeft ondertussen al het nodige voorwerk gedaan voor dit project.

Meer informatie
Meer informatie over Textiel Festival Twente of opname in de database voor belangstellenden? Mail met Daniëlla van der Stelt, projectleider Textiel Festival Twente, d.vanderstelt@palthehuis.nl

EHBO-cursussen

HENGELO - De komende tijd biedt KNV EHBO Hengelo weer verschillende cursussen aan waarmee u uw kennis en vaardigheden kunt bijspijkeren. Deze cursussen worden georganiseerd in Gebouw "de Spil" aan W. de Clercqstraat 23 in Hengelo.

Op zaterdag 25 januari is er een cursus Eerste Hulp aan kinderen. Deze cursus is speciaal voor ouders, verzorgers, leerkrachten, gastouders, oppasmoeders, overblijfmoeders en begeleiders van verenigingen en sportclubs. De eendaagse cursus duurt van 08.30 tot 17.00 uur en is inclusief reanimatie / AED, verband en hulpmiddelen, lesboek, materialen, examen, koffie/thee en lunch. U ontvangt een diploma van de EHBO Hengelo of van het Oranje Kruis. Totale kosten: 85 euro. Zonder geregistreerd Oranje Kruis certificaat: 75 euro. Regelmatig vindt er op de vrijdagavond een cursus reanimatie / AED plaats. Deze cursus duurt van 19.00 tot 22.30 uur. Inclusief lesboek en materialen bedragen de kosten 25 euro. U ontvangt een certificaat.

Meer weten?
Aanmelden kan via e-mail: cursussen@ehbo-hengelo.nl of de website: ehbo-hengelo.nl. Daar vindt u ook het complete cursusaanbod. Voor meer informatie kunt u bellen met 074-2424466, spreek de voicemail in en u wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Infoavond bij ZGT

Foto: NVVR de Wervelkolom

HENGELO - Veel mannen en vrouwen hebben anale klachten en/of ongewild ontlastingsverlies. Toch praten we er weinig over en wordt er vaak een drempel ervaren om naar de huisarts te gaan. Dat is jammer, want er is vaak echt wat aan te doen.

Daarom organiseert ZGT op woensdag 29 januari 2020 een informatieavond voor patiënten waarin een aantal onderwerpen over stoelgangsproblemen worden uitgelicht. Wilt u graag weten hoe ongewild ontlastingsverlies ontstaat en wat er aan te doen is? Of wilt u juist weten waarom de ontlasting moeilijk komt en hoe u dat kunt oplossen? Alle vragen rondom deze onderwerpen worden tijdens deze bijeenkomst besproken.

Voor iedereen
De bijeenkomst start om 19.30 uur en zal plaatsvinden binnen ZGT locatie Hengelo in de Albert Schweitzerzaal (route 0.10). De avond is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over oplossingen voor verlies van ontlasting of problemen met de stoelgang. Er zijn geen kosten aan het bezoek van deze bijeenkomst verbonden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor deze informatieavond via www.zgt.nl/info-ontlastingsverlies. Hier is ook het totale programma van de bijeenkomst te vinden.

Mijn naam is Anne Lodewijkx en ik geef dit voorjaar een cursus 'Lichter leven door ballast los te laten'. Daarnaast geef ik verschillende workshops o.a. 'Patronen en overtuigingen' en 'Grenzen stellen' en een lezing over 'De bijzondere relatie tussen mensen en spullen'.

Naast docent bij de Volksuniversiteit heb ik een eigen praktijk. In mijn praktijk speelt loslaten, of eerder het niet kunnen loslaten, een grote rol. En natuurlijk gaat het om meer dan alleen spullen. Ook om verloren of zieke dierbaren, beperkende overtuigingen, stress, piekergedachten of een leefsituatie die sterk in verandering is. Het is mijn passie om mensen te helpen om in beweging te komen, zodanig dat ze door los te laten, ruimte maken voor zichzelf. Met een groter bewustzijn van je eigen manieren van niet-loslaten, krijg je meer grip op en balans in je leven. Zodanig dat je meer kunt genieten. En wie wil dat nu niet? Hierin noem ik mijzelf grappend ervaringsdeskundige: met voorbeelden uit mijn eigen leven kan ik goed illustreren wat wél en wat niet ondersteunend werkt.

Mijn werkstijl is heel intuïtief en bevat onder andere NLP-invloeden, energetisch werk, visualisaties en lichaamswerk. Allerlei werkvormen die kunnen bijdragen aan het loslaten van al wat niet meer dient, heb ik onderzocht, ondergaan en draag ik graag over.

Anne Lodewijkx

www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Column

75 Jaar vrede

Voor de kerstdagen hebben wij een oproep gedaan voor verhalen over het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland; in het bijzonder over de bevrijding van Oost-Nederland. De reactie op deze oproep was overweldigend met als resultaat de mooiste en ontroerendste verhalen.


We gaan het volgende doen. Alle verhalen worden gepubliceerd. Dat gebeurt of in de Bevrijdingskrant of op de website. De Bevrijdingskrant valt medio maart bij u in de bus. Mis hem niet, want deze uitgave is uniek. We zijn nog bezig met de selectie van wat in de krant verschijnt. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, via de website en telefoon zijn wij bereikbaar. De ingeleverde verhalen worden aangevuld met redactionele verhalen en columns, want het gaat niet alleen om het einde van een oorlog, het gaat ook om het begin van een vrede en wat doen we daarmee? Wat betekent dat voor ons?


Voor nadere informatie over adverteren in deze krant kunt u bellen met DWF (053-436 83 24) en over de inhoud van de Bevrijdingskrant met Jan Visser (06-295 444 00).


Jan Visser

Ik wil klook worden net as min va;
den wil ook klook wordn.

Maandag 27 jan. 10.00 uur

HENGELO - In deel 28 van deze serie aandacht voor de historie van het Hengelose postkantoor.


Een postkantoor was onder andere bedoeld voor de briefwisseling onder ons, bijvoorbeeld wanneer tante Griet en oom Piet uit Zwolle een bezoek wilden brengen aan tante Joop in Hengelo. Er was voor het gewone volk in 1925 nog geen telefoon (of e-mail) zoals we dat nu in 2020 kennen. Er werd door tante Griet een brief of ansichtkaart naar tante Joop verzonden met de mededeling dat men met Pinksteren op bezoek kwam.
Dit postkantoor, gebouwd in 1914, stond tot zijn afbraak in 1966 aan de B.P. Hofstedestraat. Een postkantoor was in een dorp als Hengelo een sociale bijeenkomstplek, het was een komen en gaan van personen. Er werden veel zaken afgehandeld die in 2020 onherkenbaar zijn geworden. Nu wordt er veel meer gemaild dan dat er brieven worden verzonden. Op een postkantoor werden in die tijd postwissels uitgeschreven, er werden postzegels verkocht en je kon je spaargeld op een boekje laten bijschrijven. Dat laatste was interessant, want zo kon je aan het eind van het jaar ook je rente innen. De werkzaamheden op het kantoor behelsden ook het sorteren van de te verzenden brieven. Ook het telegramverkeer werd hier geregeld. Er waren de gehele dag telegrambezorgers die de handen vol hadden aan al het verkeer. Vanaf de beginjaren van het postkantoor tot aan circa 1940 was het gewoon dat er tweemaal per dag door de postbestellers post werd bezorgd.

Gepensioneerden

Ik schreef reeds dat het postkantoor een plaats was voor sociale activiteit. Zeker voor de gepensioneerde mannelijke bevolking. In die tijd bereikte niet iedereen de 65 jaar. De levensverwachting lag veel lager dan nu. Als je omstreeks 1940 de 65 had gehaald, had je het gemaakt en je pensioen verdiend. De sportschool bezoeken of op de kleinkinderen passen of vult u zelf maar verder in, niks daarvan. Was je 65 dan moest je het er van nemen. De jong-gepensioneerden namen plaats in de banken in het postkantoor, waar ze hun pijp rookten en waar het warm was. De laatste nieuwtjes werden uitgewisseld en ze gingen naar huis voor de middagpot.

De Engelbewaarder

Het post- en telegrafeerkantoor werd voor een bedrag van 46.000 gulden gebouwd. Na de afbraak in 1966 verhuisde het naar de Beatrixstraat (bouwkosten: 3,5 miljoen gulden). Graag wil ik de lezer de vergevorderde leeftijd in herinnering brengen van iemand die bij het postkantoor op de fietsen paste. Dit was de heer J.G. Streder die als bijnaam 'De Engelbewaarder' had. Streder was een Hagenaar die geen woord Twents sprak. Hij werkte als modelmaker bij Dikkers en werd in de crisistijd ontslagen. Hij vroeg toestemming om als fietsoppasser bij het postkantoor te mogen werken en vervulde zijn taak nauwgezet. Hij had onder andere stalen deksels die hij bij regen of sneeuw op de zadels legde. Mensen die hem gekend hebben kunnen geweldige verhalen vertellen. Hij wist precies waar iedere bezoeker zijn fiets geplaatst had en hield bij vertrek zijn hand op voor de bewezen diensten. De mensen gaven hem wat zij dachten dat goed was, maar soms kreeg hij te horen: "De fiets heeft goed op zichzelf gepast." Na 25 jaar als fietsbewaarder gewerkt te hebben, heeft hij op 71-jarige leeftijd zijn fiets aan de wilgen gehangen. Het grote voordeel in die tijd was dat de AOW zijn intrede had gedaan.

Dansschool

De fotograaf stond bij het maken van de foto met zijn rug gekeerd naar de Nieuwstraat, we kijken naar de Beursstraat. Links achter het postkantoor staat een blok woningen waarvan de eerste bewoond werd door de familie Bake. De heer Bake beheerde daar een dansschool. Daar kregen jonge lieden de regels van de dans aangeleerd. Het was bekend dat de heer Bake zeer gesteld was op correct kleding. Soms was het warm tijdens de dansles. Mannelijke leerlingen vroegen dan of ze hun colbert uit konden doen. Bakes reactie: "Wanneer jullie je colbert uit doen, kunnen de dames wel in hun onderjurk dansen. Mijn antwoord is neen." Ondergetekende weet dat er uit deze danslessen huwelijken zijn voortgekomen die in 2020 nog voortduren. Tot de volgende keer.

Marinus van Rooy

Succesvol optreden van Bornse dammers

BORNE - Een bewogen weekend voor de Bornse Dam Vereniging. Op gulle wijze schijven weggeven, het overkwam diverse spelers op een knotsgekke vrijdagavond.


Arie Hanegraaf zag blijkbaar een ruil die het in werkelijkheid niet was en kwam pardoes twee schijven achter en Bennie Vetketel was er als de kippen bij om het karwei af te maken. Willem Buschers was aan de winnende hand tegen Marinus Freriks maar in een vlaag van verstandsverbijstering gaf hij pardoes twee schijven weg. En vervolgens maakte Marinus Freriks het keurig af. Gerard Santen stond nota bene een schijf voor maar sloeg verkeerd waarna Bart Venneker naar de damlijn ging en won. Geen vuiltje aan de lucht voor Gerrit Bosch maar hij liet zich lelijk verrassen door Yuen Wong die een forcing in de stand had gevlochten.

Vorderingen
Jelle Jepma maakt zienderogen de nodige vorderingen, hij kwam nog wel een schijf achter tegen Dexter Oude Egberink, maar vocht zich terug in de wedstrijd en bekroonde dat met een damcombinatie. Henk de Lange tegen Michiel Hagreis was het toonbeeld van een volmaakt evenwicht en eensgezind besloten zij om de punten te delen. Voor Henk de Lange een veelvuldig terugkerend fenomeen, voorlopig is hij de absolute remise-koning van de club. Vergelijk het met een vleugellam oorlogsschip, weinig slagkracht maar te robuust om ten onder te gaan.

Onder druk
Ja, Jos Moorman stond onder druk, maar keek iets te veel naar andere variantjes en liep in een twee om twee doorbraak en Jan Koerselman had daardoor beide punten voor het oprapen. Jan Bosch wachtte te lang met het doorlopen naar de damlijn en gaf Nico Rosink daarmee de gelegenheid om de partij in zijn voordeel te beslissen. De haan van Tonnie Keijzer kraaide koning, hij won comfortabel van Fons ten Broeke. Het optreden van het landelijke team begint een succes verhaal te worden, er werd met 12-8 gewonnen van MTB Hoogeveen. Alweer een winstpartij van Frank Eektimmerman die de absolute topscorer van het team is. Verder winstpartijen voor Gerrit Bosch, Anton Jurg en Leo Springer.

Uitslagen onderling
J.Moorman- J.Koerselman 0-2
D.Oude Egberink- J.Jepma 0-2
B.Vetketel- A.Hanegraaf 2-0
F. ten Broeke- T.keijzer 0-2
M.Freriks- W.Buschers 2-0
Y.Wong- G.Bosch 2-0
H. de Lange- M.Hagreis 1-1
J.Bosch- N.Rosink 0-2
G.Santen- B.Venneker 0-2

Praise-avond

HENGELO - Op zaterdag 25 januari is er een praise-avond voor jongeren in de Baptistengemeente God is Liefde in Hengelo. De jeugd van de kerk verzorgt deze avond. Spreker is Corné den Breejen.

De bijeenkomst is vooral bedoeld voor jongeren van 12 tot 25 jaar, maar ook wie ouder is (en jong van geest) is van harte welkom. Iedereen kan meezingen met het muziekteam. Corné den Breejen zal spreken over het thema 'Free'. Hij spreekt regelmatig in kerken en op jeugdbijeenkomsten. De zaal is open vanaf 19.00 uur en het programma begint om 19.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om iets te drinken. De entree van de praise-avond is gratis. Het adres van de kerk is Marskant 35 in Hengelo (5 minuten lopen van het station). Voor meer informatie bel naar 06-57565169.

Presentatie NIVON

HENGELO - Op donderdag 30 januari zal archeoloog en botspecialist Norbert Eeltink bij NIVON Hengelo een presentatie verzorgen over "De Laatste Verhuizing", de geschiedenis van het begraven.

Tijdens deze lezing bespreekt hij de grafgebruiken vanaf de prehistorie tot de nieuwste ontwikkelingen en op welke manier de overledenen een rol blijven spelen in het leven van nabestaanden. Iedereen is welkom bij het NIVONcentrum, Lodewijkstraat 1 (hoek Berfloplein). Tijd: 14.00 tot 16.00 uur. Entree: € 3,- (NIVON-leden: € 2,-) inclusief koffie of thee. Meer activiteiten: www.hengelo.nivon.nl.

Cursus: Help, mijn hoofd zit vol!

HENGELO - Op dinsdag 28 januari start bij de Volksuniversiteit in Hengelo de cursus Help, mijn hoofd zit vol! Een laagdrempelige cursus bedoeld voor mensen die veel piekeren, last hebben van stress en mensen die zich snel somber voelen.

We zitten allemaal wel eens te piekeren over iets. Het is normaal en meestal ook heel waardevol. Want door te piekeren en goed na te denken komen er vaak nieuwe ideeën. Maar wat als het piekeren de overhand krijgt in je leven en het niet meer op gewoon nadenken lijkt of als je je continu zorgen maakt? Zou je willen onderzoeken of iets jou zou kunnen helpen om uit deze cirkel van piekeren te stappen? Geef je dan op voor deze korte cursus.

Aanmelden
De cursus wordt gegeven in Hengelo en de kosten bedragen 50 euro per persoon. Voor meer informatie en aanmelding: Volksuniversiteit Hengelo (074) 852 55 25.

Laatste ruilmiddag stickers 'Goor in beeld'

GOOR - Op zaterdagmiddag 25 januari is er in het Goors Historisch Museum nog één keer een sticker-ruilmiddag voor het boek 'Goor in beeld'.

Naar aanleiding van de succesvolle actie, waardoor een groot deel van de Goorse bevolking aan het verzamelen ging en er veel nieuwe contacten zijn gelegd, zijn er al twee druk bezochte ruilmiddagen gehouden. Heel veel Gorenaren hebben intussen hun boek compleet. Voor de mensen die nog stickers missen, is er op zaterdag 25 januari nog één keer de gelegenheid het boek vol te maken. Het boek al wel vol? Laat de stickers dan niet verloren gaan en breng ze naar het museum om andere mensen te helpen ook hun boek compleet te maken. Iedereen is zaterdag 25 januari welkom van 14.00 - 16.00 uur in het museum aan de Stationslaan.

www.historischgoor.nl

Foto: Sticker 82, Schoolfeest op de feestweide aan de Herman Heijermansstraat

Miep de Vries (94)

Oorlogsverhaal van donderdag 25 januari 1945 Rotterdam Overschie. Het is koud die morgen zeker min 10 graden Celsius. Broer Jan blijft in bed en heeft geen trek om ons uit te zwaaien. Maar wij gedreven door honger, de wanhoop nabij hebben met instemming van vader en moeder besloten om het aanbod van de familie in Twente aan te nemen. Het is meer dan 240 kilometer te gaan, heeft broer Toon uitgerekend.

Mijn zusje Loes, 17 jaar, mijn oudste zus Lia, 24 jaar, en ik, Miep 19 jaar, gaan met twee fietsen op weg naar Oldenzaal, waar de familie woont die ons heeft uitgenodigd om te komen logeren. Twee oude fietsen met harde banden voor en zachte banden achter. Voorbanden die gemaakt waren van repen rubber gesneden uit oude autobanden en met ijzerdraad aaneen gemaakt. Mijn jongste zusje Loes was luid in de weer bij het afscheid nemen, broer Toon stelde haar en ons gerust. Hij had ook wel willen gaan maar jonge mannen werden in Rotterdam en Overschie opgepakt en afgevoerd naar Duitsland dus bleef hij schuilen.

Het was een zeer strenge winter –10 graden Celsius en niemand wist hoe deze onderneming zou gaan aflopen. We hadden wat geld mee gekregen, een potje met kapucijners, en een aanbevelingsbrief van de pastoor, die we indien nodig konden tonen wanneer we gingen vragen om ergens te mogen overnachten. Mijn oudste zus Lia nam de leiding en achterop bij haar zat mijn jongste zusje Loes. Op de bagagedrager van mijn fiets was de koffer met kleding en ondergoed bevestigd. We namen afscheid en we realiseerden ons toen niet wat er allemaal op ons pad zou komen. Broer Toon nam samen met vader en moeder afscheid.

De besprekingen die vooraf thuis waren gevoerd hadden ons doen inzien dat we richting Utrecht zouden moeten gaan. Naast het potje kapucijners had vader ons uit de drogisterijwinkel artikelen meegegeven die we eventueel konden ruilen onderweg.

Het was volop winter het sneeuwde en op veel plekken was de sneeuw hoog opgewaaid, zodat we niet konden fietsen, maar moesten lopen door het bandenspoor van legervoertuigen. Onze opdracht was voedsel halen uit Twente en eventueel blijven logeren in Oldenzaal bij familie.

Veel mensen waren onderweg met kinderwagens en trekkarren beladen met goederen, ze waren op weg naar het Noorden wij gingen naar het Oosten. Barbaars koud was het, zus Lia had een broek van Toon aangetrokken, maar Loes en ik hadden blote benen. We waren dan ook niet afdoende gekleed om de ijzige kou te doorstaan. Nu ik je dit vertel voel ik nog steeds de kou in mijn oude botten.

We gingen op weg naar Gouda om, zoals was gepland, te gaan overnachten in Utrecht bij een bevriende familie. Hier werden we hartelijk onthaald en konden we bijkomen van de kou. Lepeltje aan lepeltje zonder te wassen vielen wij in slaap. Hoe zou het thuis zijn, was de vraag de andere morgen.

Overschie vrijdag 26 januari 1945. Broer Jan schrijft in zijn dagboek:
Het vriest dat het kraakt. Vorst, reuze koud, sneeuw.
Het broodrantsoen is verlaagd tot 500 gram. Geen vleesbon.
We zitten thuis aan het kleine tafeltje met tochtdekens om de voeten.

Vrijdag 26 januari Utrecht.
We namen afscheid van de bevriende familie. Gezicht gewassen, op weg naar de volgende overnachting plaats. Oldenzaal is het einddoel.

Wordt vervolgd

FCT werkt samen met Saxion

ENSCHEDE - Dinsdagavond, aansluitend aan de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie in De Grolsch Veste, heeft FC Twente een convenant ondertekend met hogeschool Saxion.

"Ook bij Saxion staat het ontwikkelen van jeugdig talent centraal" FC Twente en Saxion willen met de partnerovereenkomst elkaar ondersteunen bij de ontwikkeling van beide organisaties en diensten. Daarbij worden verschillende activiteiten ontplooid op het gebied van onder meer sport, scholingen gezondheid. Dit zal waar mogelijk aansluiten op de lopende projecten van Scoren in de wijk in Enschede en Hengelo. Ook wordt een begin gemaakt met het oppakken van onderzoeksvraagstukken bij de Voetbalacademie. Anka Mulder, voorzitter college van bestuur Saxion: "Wij staan voor onderzoek en onderwijs en we willen ons op dat gebied inzetten voor FC Twente. Dat kan onder meer op het vlak van onder andere gezondheid, ICT, eventmanagement, veiligheid of maatschappelijke projecten in de wijk." Paul van der Kraan: "We zijn blij en trots dat we deze overeenkomst met Saxion tekenen. Ook bij Saxion staat het ontwikkelen van jeugdig talent centraal, het is mooi dat we met deze samenwerking daar gezamenlijk een bijdrage aan kunnen leveren."

Lesprogramma rond WO2

TWENTE - Dit jaar worden volop activiteiten gehouden rond het jubileum van de 75 jaar bevrijding. In alle Twentse gemeenten worden eigen activiteiten gehouden, maar er zijn ook regiobrede initiatieven. Zo zet het Historisch Centrum Overijssel ook een speciaal educatief programma op voor Overijsselse scholen in dit thema.

Afgelopen week lanceerden het Historisch Centrum Overijssel 'Expeditie Vrijheid'. Dit programma zal gebruikt worden op zeker 178 scholen in Overijssel. Het legt de koppeling tussen de leerdoelen voor de Tweede Wereldoorlog en de eigen omgeving van de leerlingen: naast het Amsterdamse verhaal van Anne Frank wordt aan de Deventerse Etty Hillesum aandacht besteed, naast het bombardement op Rotterdam komen de bombardementen op Enschede en Nijverdal langs, naast de Februaristaking wordt de impact van de April-mei-staking, begonnen in Hengelo bij Stork, besproken. Daarnaast sluit elk van de zes lessen af met een burgerschapsopdracht, waarbij de leerlingen de lesstof verwerken door opdrachten die werken aan multiperspectiviteit, mensenrechten en empathisch vermogen. Daarmee is dit lespakket de perfecte voorbereiding op WO2-excursies in de eigen omgeving en daarbuiten.

Samenwerking
Expeditie Vrijheid is ontwikkeld in samenwerking met tien Overijsselse partnerscholen. Projectleider Willemijn Zwart: "Zonder de bijdrage van deze tien top-scholen, was het ons nooit gelukt een lespakket te ontwikkelen dat zó goed aansluit bij de wensen van het onderwijs."

Freedom Challenge
Expeditie Vrijheid richt zich primair op groep 7-8 van de basisschool. Maar ook voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs heeft het Historisch Centrum Overijssel een lespakket ontwikkeld: De Freedom Challenge, in samenwerking met RTV Oost. In dit project maken leerlingen een vrijheidsvlog, gekoppeld aan een van de zeventien thema's die centraal staan in het brede HCO-vrijheidsprogramma. Kortom, een breed project.

Publiek stemt op oorlogsfoto's

GOOR/OVERIJSSEL - Sinds vorige week woensdag kon er gestemd worden op de meest aansprekende oorlogsfoto's uit Overijssel die zullen worden opgenomen in een landelijk overzicht. De digitale stembus ging open bij de officiële opening van het lustrumjaar waarin onze provincie 75 jaar vrijheid viert.

In bijzijn van de Commissaris van de Koning Andries Heidema was op 15 januari in Goor de feestelijke aftrap van Overijssel Viert Vrijheid. Lokaal en regionaal staan de komende maanden honderden herdenkingen en feestelijke activiteiten gepland, vooral tijdens de Bevrijdingsdagen in april. Voor het onderwijs heeft Historisch Centrum Overijssel speciale programma's ontwikkeld. Maar liefst 178 scholen doen mee aan Expeditie Vrijheid, een zesdelige serie lessen over de oorlog in de eigen omgeving.

Overzicht in 100 foto's

Voor het initiatief "De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's" zijn in Overijssel door het publiek en erfgoedorganisaties de afgelopen tijd 150 oorlogsfoto's ingezonden. Een jury heeft hieruit 50 foto's geselecteerd, waarvan de helft meedingt voor het landelijke overzicht. Zowel van het provinciale als landelijke overzicht wordt een tentoonstelling gemaakt.
Heidema gaf vorig jaar op 15 november het startsein van het project (zie foto). Het publiek kon tot eind december foto's uploaden. De ingezonden foto's geven een gevarieerde blik op de oorlogstijd; het straatbeeld met Duitse soldaten, neergestorte vliegtuigen, vervolgde joden of bij de bevrijding opgepakte landverraders. Tot en met 21 januari kon het publiek stemmen op haar favorieten in vijf categorieën: Strijd en bevrijding, Vervolging, Verzet, Bezetting en collaboratie, Dagelijks leven. Iedereen heeft zodoende een steentje kunnen bijdragen aan een uniek beeldverslag van deze bewogen periode.
Kijk voor meer informatie over de diverse activiteiten, zoals lezingen, op www.over
ijsselviertvrijheid.nl
.

Foto: Roel Gritter.

Stichting Kunsten op Straat heeft grote ambities

DIEPENHEIM - De stichting Kunsten op Straat heeft haar nieuwe, grote ambities gepresenteerd aan vertegenwoordigers van de werkgroepen van plaatsen die afgelopen jaren deel uitmaakten van de (inter)nationale straattheaterfestivals in Overijssel.

Onderdeel van de nieuwe koers is het concept "Theaterstoet": een internationaal straattheaterfestival dat in het pinksterweekend rondreist. De stoet doet vier steden in Overijssel aan, onder andere Enschede en Zwolle. Met twee andere steden is de stichting nog in gesprek. Het publiek kan rekenen op grote acts die een onuitwisbare indruk achterlaten. Het zijn allemaal internationale groepen met voorstellingen die nog niet eerder in Nederland zijn getoond.

Heimland

De stichting organiseert sinds twee jaar het bijzondere festival Heimland in Diepenheim. Daar zijn in het laatste weekend van juli 60 voorstellingen op originele buitenlocaties te zien. Alle voorstellingen zijn gedeeltelijk of geheel gemaakt in de theaterwerkplaats van Diepenheim. Gedurende het gehele jaar doen (inter)nationale theatermakers deze werkplaats aan om een voorstelling te maken. Ze werken daar tijdelijk en verblijven in de bijbehorende appartementen. Deze faciliteit is uniek in Nederland en biedt enorm veel kansen om het cultuuraanbod in Overijssel en Nederland te verrijken.

Toekomst

De stichting blijft ook in de toekomst de diverse evenementen met haar ervaring en netwerk ondersteunen, zodat intieme, unieke en verrassende straattheateracts kunnen blijven bestaan. Kunsten op Straat hoopt te kunnen rekenen op financiële steun van de provincie en van landelijke fondsen om haar vooruitstrevende ambities te kunnen realiseren. Zie voor het laatste nieuws: www.kunstenopstraat.nl.

Succes voor G-team

LOPPERSUM/HENGELO - De Boshal in Loppersum was drie dagen lang het tafeltennismekka van Groningen met de Groninger Kampioenschappen. Op 18 januari kwamen de G-tafeltenissers van HTTC Vitesse uit Hengelo in actie.

's Morgens werden er eerst de Unified wedstrijden gespeeld waarbij een G tafeltennisser het dubbelspel met een speler uit de gewone competitie speelde. De beleving waarmee in de Lopster sporthal wordt gespeeld kun je alleen maar hartverwarmend noemen. Al gold voor de een dan ook dat meedoen belangrijker was dan winnen, er werd af en toe fel gestreden, omdat de rijkelijk gevulde prijzentafel wel heel aanlokkelijk was.

Hoogtepunt
Zonder ook maar iemand te kort te doen, kan men het toernooi van de G-sporters toch wel als een van de hoogtepunten van het driedaags toernooi bestempelen. De gedrevenheid waarmee er werd gestreden, het fanatisme en het enthousiasme, het was er allemaal. "We kunnen niet allemaal winnen", sprak deelnemer Hessel Raatjes die in zijn categorie als derde eindigde. Marten Jonker uit Haren had zijn dag ook niet, maar werd in de kantine wel luidkeels toegezongen omdat hij zijn verjaardag nog maar net had gevierd. "Dat is ook hartstikke mooi", luidde het commentaar van de Harener.

Iedereen doet mee
Beide jongens vertegenwoordigden Stichting De Brug, die bij monde van Feike Tuinhof nog maar weer eens benadrukten dat het zeer belangrijk is dat G-sporters ook de kans krijgen om te laten zien wat ze in huis hebben. 'Als je het al zo mag noemen, zou je kunnen stellen dat sporters zonder een verstandelijke handicap een voorbeeld aan deze mensen kunnen nemen. Het enthousiasme spat er af', aldus Tuinhof. De conclusie was dan ook gerechtvaardigd dat een dergelijke klasse eigenlijk aan elk toernooi vastgeknoopt zou moeten worden.

Bouw van nieuwe woningen haalbaar

BECKUM - Het ziet er naar uit dat er op vrij korte termijn woningen gerealiseerd kunnen worden op een veld van Sportvereniging TVO in Beckum. Als alles volgens plan gaat, koopt de gemeente het veld, waar circa 15 vrije bouwkavels op gerealiseerd kunnen worden. Een lang gekoesterde wens van veel dorpsbewoners gaat daarmee in vervulling.


In oktober 2019 tekenden de gemeente Hengelo en Stichting Samen bouwen aan Beckum i.o. een intentieverklaring om de haalbaarheid van woningbouw te onderzoeken. De stichting heeft de woningbehoefte onderzocht en de gemeente bekeek of er een sluitende grondexploitatie mogelijk is. Beide partijen hebben hun bevindingen op 15 januari aan de gemeenteraad en belangstellenden gepresenteerd.

Impuls leefbaarheid

Woningbouw in Beckum is het belangrijkste uitgangspunt van het Dorpsplan Beckum & Oele 2017-2020. Om de woningbouw te bevorderen is de Stichting Samen bouwen aan Beckum i.o. ontstaan, als bewonersinitiatief. Er blijkt een grote vraag naar woningen te zijn, met name voor de doelgroep starters/jonge gezinnen. Het behoud van deze doelgroep is noodzakelijk voor het behoud van voorzieningen als de sportverenigingen, de school en het dorpshuis.

Locatie en planning

Veld 3 van TVO was al langer als mogelijke locatie in beeld. Voordeel van deze plek is dat de regie bij het dorp blijft, er kunnen woningtypen gerealiseerd kunnen worden waar daadwerkelijk vraag naar is. Tevens versterkt deze locatie het 'dorpshart' rondom de kerk, school en sportaccommodatie. Het bestuur van TVO en de gemeente Hengelo hebben onderzocht wat de mogelijkheden zijn. Het bestuur staat positief ten opzichte van de plannen en is bereid het veld onder voorwaarden te verkopen. Een voorwaarde is dat de leden er mee moeten instemmen. Naar aanleiding van gesprekken met TVO concludeert de gemeente dat er zicht is op een sluitende grondexploitatie. De gemeenteraad stelde al een bedrag van € 175.000 in het vooruitzicht als er een goed plan komt voor de leefbaarheid in Beckum. Het plan en de planning worden de komende periode verder uitgewerkt. De stichting, gemeente en TVO zullen naar verwachting een samenwerkingsovereenkomst tekenen. Daarin wordt ook vastgelegd dat een positief resultaat op de grondexploitatie beschikbaar zal komen om de leefbaarheid in Beckum een extra impuls te kunnen geven.

Iedereen denkt mee via Platform Energie van Borne

BORNE - Het doel is vastgesteld: Borne klimaatneutraal in 2050. Een wens vanuit de gemeente én de gemeenschap van Borne. Hoe kunt u hier als inwoner aan bijdragen? Onder de noemer 'Energie van Borne' is een online platform gecreëerd. Inwoners kunnen er informatie vinden, meepraten en meedenken.

Nederland heeft het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend en in 2019 vertaald naar een nationaal klimaatakkoord. De Rijksoverheid, provincies en gemeenten hebben afgesproken dat in 2030 de CO2 uitstoot met 49 procent moet zijn verminderd, ten opzichte van de CO2-uitstoot in 1990. In 2050 moet de vermindering minimaal 80-95 procent zijn.

Energievisie
Om in 2050 een klimaatneutrale gemeenschap te bereiken, wordt een energievisie gemaakt waarin concrete doelen worden vastgelegd. Deze visie sluit aan op de toekomstvisie MijnBorne2030, gemaakt voor en door de gemeenschap. Maatschappelijke partners, inwoners en de gemeente gaan in werkgroepen samen aan de slag met de gestelde opgaven. Dit gebeurt vanuit de pijlers: energie besparen, duurzaam opwekken en warmtetransitie. Om als inwoner op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen of om zelf ideeën aan te dragen, is op Borne Boeit het platform 'Energie van Borne' ingericht. Kijk voor meer informatie op www.borneboeit.nl/energie-van-borne. Samen werkt men dan aan een duurzame samenleving.

HKC vraagt goederen

HENGELO - De jaarlijkse grote rommelmarkt van de Hengelose Korfbalclub zal dit jaar gehouden worden op zaterdag 7 maart. Sinds eind oktober worden ingezamelde goederen elke maandagavond gesorteerd en opgeborgen om uiteindelijk tijdens de markt te worden uitgestald.

De organisatie neemt graag afgedankte of overtollige goederen in ontvangst om zodoende ook dit jaar weer een groot assortiment te kunnen aanbieden. U mag van alles aanleveren, zolang het geen afval of defecte spullen betreft. Denk aan boeken, speelgoed, elektrische apparaten en brocante. Ook kleding is welkom. Meubels zijn niet gewenst, aangezien er weinig interesse voor is. Het gevolg is dat deze onverkocht in de container verdwijnen wat hoge stortkosten oplevert. Om dezelfde redenen en met het oog op hygiëne worden ook matrassen geweigerd. Met uitzondering van voornoemde zaken, kan men goederen brengen naar het HKC veld aan de Ruijsdaelstraat 2 (op Sportpark 't Wilbert) in Hengelo. Er staan medewerkers voor u klaar op maandag tussen 19.00 en 20.00 uur en zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Als u geen vervoer heeft, kan HKC spullen ook ophalen. Neem contact op met de heer Boevink om een afspraak te maken, 06-12657465. Hij kan ook overige vragen beantwoorden. Zie: www.hkchengelo.nl.

Ervaar Poëzie, Muziek & Film

HENGELO - Zaterdag 25 januari wordt alweer voor de derde keer in Schouwburg Hengelo het programma Poëzie, Muziek & Film georganiseerd. Een samenwerking tussen het Valerius Ensemble, Filmhuis en Schouwburg Hengelo.

Het programma staat in het teken van het thema van de Poëzieweek. Dit jaar is dat "de toekomst is nu". De dichters Emma-Sophie Ekelmans, Lowie Gilissen en Johanneke ter Stege geven ieder op eigen wijze invulling aan dit thema. Het drietal zal bovendien een gedicht voordragen dat zij speciaal voor deze gelegenheid geschreven hebben. Het Valerius Ensemble speelt het strijkkwartet in F, opus 50 no.5 van Joseph Haydn (bijgenaamd "De Droom") en werk van Philip Glass. Tot slot wordt de film Paterson vertoond (Jim Jarmusch, 2016). Buschauffeur Paterson observeert de stad en luistert mee met de gesprekken rondom hem tijdens zijn dagelijkse route. Ondertussen schrijft hij gedichten, aangemoedigd door zijn vrouw Laura. Zij leidt een geheel ander leven, ze werkt elke dag aan nieuwe dromen en projecten.

Tijden en kaarten

Poëzie & Muziek begint om 14.30 uur, na een pauze start om 16.00 uur de film (113 minuten). Kaarten kosten € 10,- voor het totale programma, te koop aan de kassa (074-2556789) of via www.schouwburghengelo.nl.

Column: Er is nog zoveel niet verteld

De oproep aan mensen die de oorlog hebben meegemaakt om het eigen verhaal over de oorlog te vertellen, heeft in vele dorpen en steden reacties teweeggebracht ook hier in Twente.

Ik dacht de verhalen te kennen, maar intussen duiken er nu, bijna 75 jaar na de bevrijding, verhalen op die nog niet zijn verteld en niet zijn opgeschreven. Zo werd ik eind vorig jaar gebeld door Jos Everink uit Enschede. Ze vertelde mij, dat haar tante, Miep de Vries (94) haar verhaal wilde doen over een bizarre fietstocht. Een fietstocht die ze had ondernomen in de oorlogswinter 1945, samen met haar beide zussen van Rotterdam naar Oldenzaal. Miep de Vries het meisje dat ook getuige was van de ramp die zich voltrok destijds bij de explosie op de markt in Oldenzaal op dinsdag 08 mei 1945 toen in Oldenzaal de bevrijding werd gevierd.

En het verhaal Ben Lösbroek van het tafelkleed dat Leendert de Leeuw, de Joodse slager uit de Waagstraat, in bewaring gaf aan de overgrootouders van Ben. Maar ook de bundel met verhalen die wij ontvingen over de Joden die destijds in Oldenzaal woonden. Wat een inkijk geeft in het leven van de Joden in het Oldenzaal van toen en ook dat willen wij u niet onthouden. Beelden uit de oorlogsjaren komen op het netvlies, namen van mensen en situaties van toen trekken voorbij. Voor sommigen van u nog herkenbaar. Verhalen die we nu opschrijven en vastleggen opdat ze niet verloren gaan.

Aan het begin van het herdenkingsjaar 75 jaar Vrijheid, besteedt DWF mediamakers in de Hartkranten aandacht aan bekende en onbekende oorlogsverhalen. In de aanloop naar het vieren van 75 jaar Vrijheid in april 2020 gaat de Hartkrant u wekelijks in korte episodes het verhaal doen van de bizarre fietstocht van de drie zusjes de Vries van Rotterdam naar Twente.

Besef: 75 jaar Vrijheid, is nooit vanzelfsprekend.

Kaatjeknip januari 2020

Pieter Derks in de Reggehof

GOOR - Op vrijdag 31 januari speelt Pieter Derks in de Reggehof de reprise van zijn voorstelling "Voor wat het waard is". Zoals gebruikelijk doet hij dit op zijn eigen, vrolijke en nuchtere manier.

Derks rekent af met de waan van de dag, met de tijdgeest, met zichzelf en de concurrentie. En met alle onzin die ons dagelijks verkocht wordt. Omdat hij dat nou eenmaal het allerleukst vindt om te doen: peuteren aan wat we vanzelfsprekend vinden. De zaken omdraaien, uitwringen, van alle kanten bekijken en dan op hun plek zetten. Reken dus op grappen die hun doel zeker treffen. U gaat zeker vrolijk terug naar huis, maar de dag erna zult u ook bemerken dat u met een andere bril naar de wereld kijkt. Aanvang om 20.00 uur. Tickets zijn € 27,00. Bestel via www.reggehof.nl. Of koop aan de kassa, geopend maandag-vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur en één uur voor de voorstelling. Medewerkers zijn bereikbaar via 0547 284 880. Het theater bevindt zich aan de Höfte 5 in Goor.