Hart van Hengelo - Hof van Twente

6 september 2019

Hart van Hengelo - Hof van Twente 6 september 2019


Onkruidbestrijding is grote uitdaging in Hengelo

HENGELO - Iedereen hecht een grote waarde aan een mooie openbare ruimte. Eentje waar het gras niet te hoog staat, waar bloemen en planten floreren en onkruid geen kans krijgt. Helaas is dat laatste tegenwoordig een grote uitdaging voor gemeenten. Ook Hengelo probeert hierin een goede lijn te vinden.

De medewerkers van Gildebor en andere groenbeheerders in Hengelo draaiden de afgelopen tijd overuren wat betreft de onkruidbestrijding. Door het relatief warme, vochtige weer groeien sommige soorten onkruid tot wel tien centimeter per dag.

Andere aanpak
De gemeente staat voor een uitdaging om onkruid terug te dringen. Grote spelbreker in dit geval is het afschaffen van de bestrijding met gif. Vroeger moest de gemeente dankzij bestrijding met gif zo'n 1 à 2 keer per jaar onkruidbestrijding uitvoeren. Nu is de gemeente echter genoodzaakt om duurzamere methoden in te zetten. Deze zijn echter wel véél minder effectief, waardoor zelfs 8 keer bestrijden per jaar niet genoeg is. De gemeente kiest er dan nu ook voor om van bestrijding naar beheersing te gaan - alles weghalen gaat niet meer lukken, maar het beperken van overlast en schade blijft een prioriteit.

Wat gaan ze doen?
Op dit moment worden drie methodes ingezet om onkruid weg te halen en tegen te gaan. Onkruid op stoepen en klinkerstraten bestrijd men met hete lucht van zo'n 500 graden. Dit zorgt voor schade aan het wortelstelsel en zo het afsterven van de plant. Hopelijk komen deze dan op termijn niet meer terug. In het gemeentelijk openbaar groen wordt ook geschoffeld en mechanisch geplukt. Wel arbeidsintensief, maar ook effectief. Daarnaast worden straten preventief met de veegmachine geveegd.

Goede balans
De gemeente benadrukt dat ze tegenwoordig ook meer inzetten op het vinden van een goede balans in de overige natuur. Zo maait de gemeente bermen minder vaak; twee keer per jaar. Zo krijgen meer bloemen en kruiden de kans om in de bermen op te bloeien. Dit is weer gunstig voor onder meer de bijen en vlinders.

Nomineer vrijwilligers in Hengelo

HENGELO - Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de Hengelose gemeenschap. Zij zijn van groot belang voor het voortbestaan van veel organisaties en activiteiten waar we dagelijks van genieten. Mensen die zich belangeloos inzetten, dag in, dag uit. Om deze groep te bedanken reikt Hengelo de jaarlijkse Vrijwilligersaward uit.

De nominatieronde voor deze lokale vrijwilligersprijs is inmiddels geopend. Nomineren kan tot 24 oktober via www.servicepuntvrijwilligershengelo.nl. Ook kunt u een aanmeldingsformulier ophalen bij het Servicepunt Vrijwilligerswerk in het stadskantoor.

Uitreiking
De uitreiking van de Vrijwilligersawards is op dinsdag 12 november in de schouwburg Hengelo. Deze vrijwilligersavond is een echt feestje om iedereen te bedanken voor hun inzet. De winnaars ontvangen onder meer een geldprijs.

Steeds belangrijker
Het goed ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk is ook voor de gemeente Hengelo steeds belangrijker geworden. Doordat de lokale overheid steeds meer taken af moest stoten en moest schrappen in subsidies, nam de druk op vrijwilligers toe. Zonder de grote inzet van lokale vrijwilligers zouden veel activiteiten tegenwoordig niet meer door kunnen gaan. Zij zijn dan ook van grote waarde voor de leefbaarheid. De afgelopen jaren voerden daarom ook steeds meer Twentse gemeenten waarderingsprijzen in voor hun lokale vrijwilligers. Zo kent ook buurgemeente Oldenzaal al vele jaren de 'Gouden Boeskool', met vrijwilligersprijzen voor zowel individuele vrijwilligers als organisaties.

Jaargang: 9 • Nr 339 • Wk 36

KALKAR - De Netwerkvloer is op dinsdag 10 en woensdag 11 september aanwezig als exposant op de Beleving vakbeurs in Kalkar.

De Beleving Vakbeurs in Kalkar wordt gehouden in attractiepark Wunderland Kalkar, een zeer passende locatie voor een beurs die gaat over leisure ofwel vrijetijdsbesteding. Het is de eerste keer dat deze beurs onder de naam Welt Der Freizeit wordt georganiseerd. De beurs heeft een zeer interactief karakter met vele demonstraties, zoals virtual reality, en trekt bezoekers die op enigerlei wijze te maken hebben met leisure.

Vernieuwd concept
Bezoekers van de beurs worden door De Netwerkvloer geïnformeerd over het vernieuwde concept. Natuurlijk blijft De Netwerkvloer ondernemers met elkaar in contact brengen door het organiseren van bijvoorbeeld speeddate sessies, exposantenavonden en een uitgebreid social media-programma. Tijdens de Beleving Vakbeurs kunnen bezoekers van de beurs kennismaken met De Netwerkvloer en zich ook inschrijven voor diverse events, zoals het ondernemersevent op 5 november in De Grolsch Veste. Verder heeft De Netwerkvloer mooie aanbiedingen, die alleen tijdens de beurs worden aangeboden.

Aanmelden
Wanneer de innovatieve producten en diensten van de grensoverschreidende recreatiebranche u trekt dan is een bezoek aan de Welt der Freizeit, de Beleving Vakbeurs, iets voor u. Om u aan te melden voor een gratis VIP-kaart gaat u naar https://registrieren.messekalkar.de/welt-der-freizeit/nl

Mijn naam is Paula Pinal en ik geef komend najaar, vanaf 7 oktober verschillende cursussen Spaans bij de Volksuniversiteit.

Spaans is mijn moedertaal. Ik ben opgegroeid in Argentinië. Na mijn opleiding heb ik daar twaalf jaar als leerkracht in het basisonderwijs gewerkt. In die tijd ben ik één jaar voor een uitwisseling naar Houston in Amerika geweest waar ik Spaans onderwees aan volwassenen en tegelijkertijd Engels studeerde. Bij terugkomst in Argentinië heb ik mijn ervaringen nog een aantal jaren in praktijk kunnen brengen. Mijn huwelijk bracht mij naar Nederland. De integratie heb ik ervaren als een uitdaging vanwege de cultuurverschillen. De Nederlandse taal maakte ik me relatief snel eigen, wat het inburgeren eenvoudiger maakte. Niet lang daarna ben ik begonnen met het geven van cursussen Spaans aan de Volksuniversiteit in Hengelo. In 2010 kreeg ik de mogelijkheid om les te geven aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Af en toe geef ik ook privéles aan dorpsgenoten. Vanaf mijn jeugd ben ik al bezig met les geven. Dit voelde als een roeping, vervolgens stond ik al met 22 jaar voor de klas. Mijn bijzondere interesse gaat altijd uit naar taalvaardigheid. Spaans is een wereldtaal, een heel leuke taal maar niet eenvoudig. Een gedegen kennis van de taal is mijn inziens dan ook noodzakelijk om deze goed over te brengen aan de cursisten. Zo is bijvoorbeeld het Spaans dat in Zuid-Amerika wordt gesproken niet het Spaans dat men in Spanje spreekt. Beide accenten beheers ik volledig. Deze kennis geeft een extra dimensie aan mijn cursussen.

De Volksuniversiteit Hengelo organiseert gedurende het jaar vele leuke en leerzame cursussen en workshops. Kijk voor het volledige aanbod op: www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Column

Pieterburen

Was ik een echte hippie? Nee en ik zou het ook nooit worden. Allereerst weet ik niet wat een echte hippie is. Of beter, wie een echte hippie is (geweest). Je gaat dan al snel in de muzieksfeer zoeken, maar voor mij was Pieterburen de verblijfplaats van de echte hippie. Ik werkte in het noorden van Noord-Groningen. Het gebied dat ze nu aan het verwoesten zijn met molens, bulten afval en/of brandstof voor een kolenvergasser, maar ook met blokkendozen voor gigacomputers. Kortom, de plek waar echt niets boven gaat.

Pieterburen lag midden in het verspreidingsgebied van de Krant en er was altijd nieuws. Hylke Dijkstra van het Wadloopcentrum wist alles van het dorp, maar ook van ver daarbuiten en met de zeehondenopvang van Leny 't Hart, waren er lijntjes met Den Haag. Maar de grootste klapper was de stichting Impuls, een mengeling van commune, sekte, maar ook van hard werken in de bakkerij. Hun belangrijkste producten waren muesli en brood. Van de commune is niet veel over geloof ik, maar de biologische muesli en het dynamische brood zie ik zo nu en dan op een bestelauto geplakt of in het schap van een winkel. Tessa de Loo heeft een boek over Impuls geschreven; Meander.

Niet alleen de lijntjes met Den Haag waren kort, ook die naar de media in Hilversum (en andere plekken) waren uitstekend. Ik herinner mij een zaterdag dat Willem Wad, de onbetwistbare topgids van het wadlopen, op het Wad moest blijven vanwege mist en hoog water. Een hele zaterdag was hij voor de radio, in gezelschap van een team handbalsters. Het hoorde heel spannend en ik heb later nooit meer iets over Willem gehoord.

Mijn maatje bij de krant was ook een Jan, maar Pieterburen was niks voor hem en zo had ik daar het rijk alleen. Ik hield van mijn vak; een journalist heeft altijd de vrijheid vragen te stellen. Het hoort bij de rolverdeling. Is een journalist bevooroordeeld? Ja, zoals iedereen heeft hij een mening, die hij in alle vrijheid mag laten zien of horen. Maar dan moet hij wel zeggen dat het om zijn persoonlijke mening gaat. Anders is het nieuws en nieuws moet feitelijk zijn.

Wat ik mis is de echte nieuwsprimeur. Heerlijk, was dat. Wist jij als enige dat de wethouder ergens burgemeester werd, belde je hem op en feliciteerde hem met zijn nieuwe baan. Reactie: "Hoe weet jij dat?" Je wist het niet zeker, maar nu wel. Nee, een hippie was ik niet. Wel een journalist.

Jan Visser

Bieb verrast scholen

HENGELO - De 28 scholen in Hengelo ontvingen maandag een leuke verrassing. De bibliotheek Hengelo viert namelijk het 100-jarig bestaan.

Ter ere van het jubileum van Bibliotheek Hengelo brachten de leesconsulenten verrassingspakketten naar de scholen in Hengelo. Daarmee wil de bibliotheek de scholen die meedoen met de Bibliotheek op school bedanken voor de fijne samenwerking. Met de Bibliotheek op school slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school. In het pakket zit een aantal boeken, chocola voor het team van leerkrachten, boekenleggers voor alle kinderen en in één van de pakketten zit het Gouden Ticket. De school die het Gouden Ticket vindt, wint de voorstelling Joris en de geheimzinnige toverdrank. Epos Ensemble komt met deze muzikale voorstelling op de winnende school.

Hengelo eert school en bieb met erepenning

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft afgelopen week twee gemeentelijke erepenningen uitgereikt. Deze zijn een erkenning voor organisaties die bijdragen aan de gemeenschap in de brede zin.

Het uitreiken van niet één maar twee penningen in een week is bijzonder. Als eerste mocht de SV Wilhelminaschool afgelopen zaterdag de Zilveren Erepenning van de gemeente en Koninklijke Erepenning in ontvangst nemen. Dit gebeurde bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de school.

Eer voor de bieb
Een dag later mocht burgemeester Schelberg wederom een Zilveren Erepenning overhandigen, namelijk aan de Stichting Openbare Leeszaal en Bibliotheek Hengelo. De bibliotheek viert de hele maand september feest, eveneens in verband met een 100-jarig bestaan. Er worden allerlei speciale activiteiten georganiseerd. De bibliotheek mocht daarom eveneens de Koninklijke Erepenning in ontvangst nemen. Bibliotheekdirecteur René Siteur vindt de erepenningen bijzonder: "We zijn trots op deze erkenning voor onze Bibliotheek. Een mooie waardering van zowel de Koning als de stad Hengelo voor alle huidige medewerkers en vrijwilligers, maar ook voor de oud-collega's."

Erepenning
De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat door de Koning wordt verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering voor de verdiensten van de Bibliotheek. Men mag dan ook terecht trots zijn.

Grootn wean vaalt allene op
at 'r ook kleanen in de buurte zeent.

Maandag 9 sep. 10.00 uur

Mooie donatie voor KWF dankzij Jan Wiemerink

GOOR - Op 5 juli was de 72-ste verjaardag van Jan Wiemerink, die nog elke dag bezig is in de groentezaak van zoon Gert Jan aan de Grotestraat in Goor. Jan hoefde geen geschenken voor zijn verjaardag, maar had wel een bijzonder verzoek: hij vroeg gasten om in plaats daarvan een donatie te doen aan KWF Kankerbestrijding.

Enkele jaren geleden heeft Jan zijn vrouw Gerda binnen acht weken aan alvleesklierkanker verloren en ook zijn zus is aan kanker overleden. Begin dit jaar is bij Jan zelf kanker ontdekt, maar dat is na een aantal chemobehandelingen nu onder controle. Al met al reden genoeg om voor zijn verjaardag een donatie te vragen voor KWF Kankerbestrijding.

Mooie opbrengst
Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, want dit resulteerde in een geweldige opbrengst van € 917, die hij onlangs overhandigde aan de plaatselijke afdeling van het KWF. Dit is overigens niet het enige dat Wiemerink De echte Groenteman voor KWF Kankerbestrijding doet. Sinds begin 2016 mogen geen gratis plastic tasjes meer worden verstrekt aan klanten om hun boodschappen in te doen. Bij Wiemerink worden klanten, die hun boodschappen in een plastic tasje meenemen, gevraagd om een bijdrage aan KWF Kankerbestrijding te doen in het busje dat op de toonbank staat. Dit heeft de afgelopen drie jaar al ruim € 1.100 opgeleverd.

Bijeenkomst NAH

DEURNINGEN - De stichting NAH Oost organiseert op dinsdag 17 september een bijeenkomst over visuele problemen die zijn ontstaan door niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Ruim 50 procent van de mensen met NAH ervaren visuele problemen. Zij weten vaak niet hoe zij om moeten gaan met de gevolgen hiervan en waar zij voor hulp en behandeling terecht kunnen. Gastsprekers Carine Lichtenberg en Femke Oude Lansink gaan tijdens de bijeenkomst onder andere in op de verschillende visuele functies en de problemen die mensen met NAH kunnen ervaren. Beiden zijn ergotherapeut en werkzaam bij Bartiméus.

Aanmelden
De bijeenkomst is op 17 september van 19.30 tot 21.30 uur bij Frans op den Bult aan de Hengelosestraat 8 in Deurningen. Aanmelden voor deze interactieve bijeenkomst moet vóór 13 september op www.nah-oost.nl of een e-mail te sturen naar Petra Baks via administratie@nah-oost.nl. Kosten voor deelname zijn voor mensen met NAH € 5,- , betrokkenen € 7,50 en professionals € 10,-. Pinnen is helaas niet mogelijk.

Workshop 'Paspoort tot Succes' in Hengelo

HENGELO – Op donderdag 12 september kunnen werkzoekenden uit Twente deelnemen aan de workshop 'Paspoort tot Succes' van gastspreker Geert Teunissen, directeur en inspirator van de NCD Academy.

In deze workshop leren deelnemers om zichzelf op een andere manier te presenteren en hun kansen te vergroten om een diepe indruk te maken bij een potentiële werkgever. Deze workshop van DeBroekriem wordt georganiseerd door Kim von Boltog en vindt plaats in de bibliotheek van Hengelo. Tijdens deze workshop leren deelnemers op een geheel eigen wijze stil te staan bij kansen, mogelijkheden en de eigen kracht.

Brede insteek
Onderwerpen die naar voren komen zijn: creatief denken, het verleggen van grenzen, netwerken, talent en 'het onderscheidende vermogen'. Geert laat de deelnemers verschillende vormen van netwerken zien, maar vooral welk effect het heeft als je op een afwijkende manier contacten legt om ergens 'binnen' te komen. Minstens zo belangrijk als het contact leggen zijn de vervolgstappen die je onderneemt als je eenmaal bij een werkgever 'aan tafel' zit. Deze workshop is een verfrissende en interactieve performance vol verrassingen met een rendement die de deelnemers direct kunnen toepassen tijdens hun zoektocht naar een nieuwe baan.

Locatie en aanmelden
De workshop 'Paspoort tot Succes' vindt plaats op donderdag 12 september van 13.00 tot 16.30 uur in de bibliotheek van Hengelo. Er is plek voor maximaal 15 personen, dus snel aanmelden is raadzaam. Deelname is gratis, maar aanmelden is een vereiste en kan via www.debroekriem.nl/event/paspoort-tot-succes-12/

DeBroekriem
DeBroekriem is een landelijk activiteitenplatform voor en door werkzoekenden. In-between-jobbers organiseren inspirerende meet-ups en workshops voor werkzoekenden. Deelnemers werken actief aan het onderhouden en uitbreiden van hun netwerk en ontmoeten collega-baanzoekers. Deze insteek bleek de afgelopen jaren al zeer succesvol om een groot aantal Twentse werkzoekenden te inspireren en uiteindelijk te helpen bij het vinden van een leuke, passende baan.

Waterpolotoernooi WS Twente in teken van nieuwe spelregels

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HENGELO - In het weekend van 6 en 7 september organiseert WS Twente weer het traditioneel geworden topwaterpolotoernooi voor alle teams in het Eredivisie Waterpolo.


Het toernooi vormt al enkele decennia het startpunt van de hoogste klasse in het waterpolo. Twee dagen lang is het Twentebad in Hengelo en zwembad Het Wooldrik in Borne het decor van topwaterpolo op het hoogste niveau. Dit toptoernooi staat ook het in het teken van het invoeren van nieuwe spelregels, bedoeld om het waterpolo in Nederland nog aantrekkelijker te maken. Het sluit tevens aan op hoe het waterpolo mondiaal gespeeld wordt.

Doelstelling
Het vernieuwen moet ervoor zorgen dat met eenvoudigere en heldere regels de beleving en begrip van het publiek vergroot gaat worden. Het spel zal sneller worden door onder meer het beperken van het aantal en duur van de onderbrekingen. Dit is ook weer leuk voor de toeschouwer, want minder onderbrekingen betekent meer speeltijd en meer doelpunten en acties. Ook zijn de nieuwe regels erop gericht om fair-play te bevorderen, de veiligheid van spelers te waarborgen, het verbeteren van de integriteit van spelers en de waterpolosport een beter imago te geven dan voorheen. De nieuwe regels vragen om de nodige aanpassingen. Zo zullen spelers, scheidsrechter en verenigingen soms kleine en soms grotere veranderingen moeten doorvoeren.

Om de nieuwe spelregels te introduceren organiseert WS Twente vrijdagavond 6 september in Hotel van der Valk in Hengelo een informatieavond voor alle eredivisiecoaches en scheidsrechters. De avond staat gepland om 19.30 uur.

Samenwerking FCT en Jumbo

ENSCHEDE - Ook dit seizoen slaan FC Twente en Jumbo de handen ineen en gaan beide partijen een samenwerking aan, voor het vierde opeenvolgende seizoen. Een partnerschap waar supporters in de regio Twente volop van kunnen profiteren. Ook dit jaar zijn er namelijk weer diverse acties bij de 26 Jumbo Supermarkten in de regio waar aan deelgenomen kan worden.

Vanuit beide partijen wordt er met trots gekeken naar de samenwerking. Jumbo supermarkten is een landelijke partij welke in de regio Twente sterk vertegenwoordigd is. Ook afgelopen seizoen in de Keuken Kampioen Divisie bleven de acties van FC Twente bij Jumbo supermarkten populair. Hierdoor is ervoor gekozen om de huidige kassabonactie, verjaardagactie voor Kidsclubleden en de maatschappelijk actie voort te zetten. Met de kassabonactie worden er in iedere deelnemende Jumbo supermarkt 10 toegangskaarten per wedstrijd verloot. Daarnaast kunnen Kidsclubleden met hun verjaardag, op hun vertoon van hun FC Twente verjaardagskaart, een cadeau ophalen in de dichtstbijzijnde deelnemende Jumbo Supermarkt. Met de maatschappelijke actie wordt een project/groep in de regio beloond door de Jumbo met een bezoek aan FC Twente. Kijk ook op: www.fctwente.nl

Wandelgroep Borne

BORNE - Donderdag 5 september is de wandelgroep Borne weer begonnen met wekelijkse wandelingen om 11.00 uur vanuit het Kulturhus Borne aan de Marktstraat 23. In de maand september is deelname aan de wandelingen gratis.

De wandelingen worden begeleid door professioneel wandelcoach Henk Passies van het sport- en beweegbedrijf 'Fit met Passie'. Hij neemt de groep na drie jaar over van Saskia Pigge, buurtsportcoach van de gemeente Borne. Het wandelen duurt ongeveer een uur, maar het tempo doet er niet toe. "Het gaat vooral om lekker bewegen in de buitenlucht. Daarnaast zijn gezelligheid, een praatje maken, mooie paadjes ontdekken ook van belang."

Meewandelen?

Voor meer vragen kun je mailen naar info@fitmetpassie.nl of contact opnemen met Henk Passies op 06-83965445.

Gouden combinatie

ALMELO - Klachten verminderen, werken aan een specifiek doel of gewoon het optimale uit je gezondheid halen? Diëtistenpraktijk Vitalise en The Box fysiotherapie behandelen mensen met resultaat.

The Box fysiotherapie en Diëtistenpraktijk Vitalise werken sinds een half jaar samen aan de Henri Dunantstraat, waar zij op een geheel eigen wijze behandelen. Met de specifieke expertise van beiden helpen zij zowel de conditie en fitheid te verbeteren als het aanleren van een gezondere leefstijl.

Effectief
Niet alleen uit de wetenschap blijkt het, maar ook uit de enthousiaste reacties van onze cliënten blijkt hoe effectief een goede samenwerking tussen de fysiotherapeut en de diëtiste kan zijn" zegt Elise Slootman, eigenaresse van diëtistenpraktijk Vitalise. "Dat beweging en voeding samengaan lijkt heel logisch, toch is deze intensieve manier van samenwerken tussen diëtist en fysiotherapeut een uniek concept in Almelo".

Gespecialiseerd
Binnen het unieke concept wordt er gebruikt gemaakt van gespecialiseerde apparatuur om de lichaamssamenstelling vast te stellen. Op deze manier kan een behandelplan vanuit zowel de fysiotherapeut als de diëtist nog beter op maat worden gemaakt.

Tevreden cliënten
"De combinatie van een goede samenwerking, de setting waarin ook functionele trainingen worden gegeven en de volledig op maat gemaakte behandelingen maken dat wij heel veel bereiken met onze cliënten" zegt de fysiotherapeut van The Box fysiotherapie enthousiast. "Zo helpen wij iedereen in Almelo graag een stapje gezonder door het leven".

Meer informatie
Nieuwsgierig geworden? Ga voor meer informatie naar www.theboxfysiotherapie.nl, www.dietistenpraktijkvitalise.nl of bel 0546 870 141.

Speurneuzen Museum Hengelo

HENGELO - Het Museum Hengelo aan de Beekstraat 51 beschikt over een groot aantal historische foto's uit Hengelo, Beckum en Oele die allemaal een eigen verhaal vertellen. Maar van niet elke foto is het hele verhaal bekend.

Daarom organiseert Museum Hengelo op vrijdag 13 september vanaf 13.00 uur een middag om samen met alle bezoekers eens goed naar alle foto's te kijken. Misschien wordt zo een antwoord gevonden op verschillende vragen zoals wie maakte de foto, waar en wanneer precies, en waarom nu juist deze foto. Een gezellige middag belooft het in ieder geval te worden, want de oude foto's zelf bezichtigen is natuurlijk al een activiteit op zich.

Activiteiten bibliotheek

HENGELO - In september bestaat de Bibliotheek Hengelo 100 jaar. In dat kader worden verschillende activiteiten georganiseerd.

Lezingen over uiteenlopende onderwerpen, voorstellingen en leuke gezinsactiviteiten zijn in de planning gezet. Er is voor elk wat wils, zoals bijvoorbeeld een moment om kennis te maken met gebarentaal, maar ook iets heel anders als een sollicitatiespreekuur voor werkzoekenden. Veel mogelijkheden dus komende maand, het complete overzicht kun je vinden op www.bibliotheekhengelo.nl/programma.

Informatieavond over staar van Augenklinik Ahaus in Enschede

ENSCHEDE - Op woensdag 11 september 2019 houden de artsen van Augenklinik Ahaus in het Fletcher-Hotel "De Broeierd" in Enschede een informatieavond over de meest voorkomende oogaandoening staar (cataract).

Tijdens deze avond informeren wij over de symptomen, de behandeling en de soorten kunstlenzen die kunnen worden toegepast. De kosteloze informatieavond begint om 20.00 uur in het Fletcher-Hotel "De Broeierd" aan de Hengelosestraat 725 in Enschede. Wij hopen u van harte welkom te mogen heten.

Aanmelden

Omdat het aantal zitplaatsen beperkt is graag van tevoren aanmelden via www.augenklinik.nl of telefonisch via 085-888 22 88.

Voorkom overlast van vliegjes, muggen en wespen

TWENTE - We houden in Nederland van zonnige dagen maar als alle deuren en ramen de hele dag open staan wordt het binnenklimaat er niet beter op. Vliegjes, muggen, wespen, haartjes van processierupsen; ze vliegen of waaien zo onze huizen binnen.

Met de lange nazomer van 2018 in ons achterhoofd zullen we nog wel even overlast houden. De winter was niet streng genoeg en daardoor hebben veel wespen kunnen overleven. Maar toch moeten we ons afvragen of het overlast is. Ook wespen zijn heel nuttig. Ze eten vliegen, teken en muggen en voorkomen daarmee dat er grote insectenplagen komen. Maar we hoeven het niet mooier te maken, ongedierte is wel degelijk overlast als ze ons huis binnendringen.

Wat kun je doen?
Laten we beginnen met wat je in ieder geval niet moet doen doodslaan of wapperen…, de wesp bijvoorbeeld, activeert dan een stofje waar de andere wespen op afkomen. Wespen, bijen, muggen we hebben ze allemaal nodig voor behoud van onze natuur. Door ze bestrijden met spuitbussen, muggenstekkers en andere pesticiden bestrijden we niet alleen de insecten maar ook wij ademen dit uiteindelijk in.

"Frisse lucht binnen,
insecten buiten"

Wij van ZonEx vinden dat insecten goed werk doen, maar niet binnenshuis. Insecten moet je niet bestrijden maar weren. Plaats horren voor ramen en deuren en geniet van frisse lucht binnen. Raamhorren en hordeuren zorgen ervoor dat de insecten niet binnen komen maar juist buiten blijven. Daar waar ze nuttig werk verrichten. Zo dragen wij met onze horren een steentje bij aan het behoud van bijen en insecten in de natuur.

Kom langs
Kom voor een goed advies langs bij ZonEx aan de Zomerweg 155 in Enschede. Of kijk op de website: www.zonex.nl/horren.

Heracles Almelo contracteert Jeremy Cijntje

ALMELO - Heracles Almelo heeft met FC Dordrecht en Jeremy Cijntje overeenstemming bereikt over de komst van de aanvaller.

De 21-jarige buitenspeler zette maandag 2 september zijn handtekening onder een driejarig contract. In de verbintenis is een optie opgenomen voor nog een seizoen.

Mooie stap

Jeremy Cijntje: "Ik ben blij dat ik getekend heb bij deze mooie club en heb zin om aan de slag te gaan. Ik wilde graag de stap naar de Eredivisie maken en ga bij Heracles Almelo laten zien wat ik kan."

Een aanwinst

"Met Jeremy voegen we specifieke kwaliteiten toe aan onze aanval", vertelt technisch manager Tim Gilissen. "Hij is snel, sterk en heeft scorend vermogen. Jeremy is jong en heeft bij FC Dordrecht bewezen belangrijk te zijn voor het team. Bij ons kan hij zich verder ontwikkelen op Eredivisieniveau."

Cijntje werd op 8 januari 1998 geboren in Dordrecht en beschikt naast de Nederlandse ook over de Curaçaose nationaliteit. Bij FC Dordrecht doorliep hij vanaf de D-tjes de jeugdopleiding. In 2017 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. Hij kwam bij FC Dordrecht tot 45 officiële duels waarin hij elf keer scoorde.

Ook Lucas Schoofs is Heraclied

ALMELO - Heracles Almelo voegt Lucas Schoofs toe aan de selectie. De Belg komt over van KAA Gent, dat hem de afgelopen anderhalf jaar verhuurde aan NAC Breda. Schoofs tekent een eenjarig contract met een optie voor nog een seizoen.

Technisch manager Tim Gilissen: "Lucas is een dynamische middenvelder die in België te boek stond als een groot talent. Door een blessure heeft hij dat het laatste jaar niet kunnen laten zien. Wij geven hem middels een prestatiecontract de kans zich te bewijzen. Afgelopen week heeft hij tijdens een stage al met de groep meegetraind. Hij is fit en gretig en klaar om zijn carrière een nieuw leven in te blazen."

"Ik ben blij om bij Heracles Almelo te zijn," aldus Schoofs. "Ik ben dankbaar voor de kans die de club mij biedt. Ik ga die kans niet laten liggen en met beide handen aangrijpen."

Schoofs begon zijn carrière bij Lommel SK en tekende daarna een contract bij KAA Gent. Op huurbasis kwam hij andermaal uit voor Lommel SK en later Oud-Heverlee Leuven en NAC Breda.

Whisky & Music

HENGELO - Onder het genot van een heerlijk glas whisky naar goede muziek luisteren in een gemoedelijke sfeer, dat is wat Whisky & Music van Metropool Hengelo te bieden heeft.

Alweer de vijfde editie zal 13 september om 19.30 uur van start gaan. Er kan weer gekozen worden uit vele verschillende soorten, van de grote merken tot kleine lokale distilleerderijen. En in de voorverkoop zijn ook bbq-kaartjes beschikbaar als je na het lekkere drinken ook wel wat lekkers wil eten. Voor meer informatie over het festival en de kosten kun je kijken op metropool.nl/agenda/whisky-music-2019/.

Kunstroute Markelo

MARKELO - Het combineren van een heerlijke fietstocht met het bekijken van verschillende kunstwerken is heel gemakkelijk met de Kunstroute Markelo.

Met het routeboekje dat voor €2,- te koop is bij onder andere het VVV-informatiepunt Markelo is het streven om ongeveer iedere kilometer een kunstwerk tentoon te stellen vlakbij een huis of boerderij. Met dit jaar als thema KunstStof is er door veel verschillende kunstenaars iets neergezet, professioneel, maar ook door kinderen van basisscholen. Kunst is immers voor iedereen. Als de 22 kilometer lange route te veel om te fietsen is, kan deze ook met de auto gereden worden. De kunstroute blijft nog tot 27 oktober te bewonderen.

Dementietafel Borne

BORNE - Woensdag 9 oktober gaan Aveleijn en De Twentse Zorgcentra een avond organiseren met als thema dementie en muziek.

Familie, mantelzorgers en hulpverleners uit de regio die te maken hebben of krijgen met mensen met een verstandelijke beperking en vormen van ouderdomsproblemen, waaronder dementie, zijn van harte uitgenodigd om hun ervaringen te delen en vragen te stellen over zorg, ondersteuning en omgang.

Programma

De avond zal om 19.00 uur van start gaan in het Kulturhus in Borne. Muziektherapeute Marjan Maat zal beginnen met een presentatie, gevolgd door een pauze waarna je in een groepsgesprek ervaringen met elkaar kan delen. Aanmelden kan bij Karin Padberg via ka.padberg@aveleijn.nl. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marloes Hermelink via marloes.hermelink@detwentsezorgcentra.nl. De toegang is gratis.

TOTO KNVB Beker: Heracles - RKC

ALMELO - Zaterdag 31 augustus werd de loting verricht voor de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker. Heracles Almelo speelt in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker tegen RKC Waalwijk. De wedstrijd wordt gespeeld op Erve Asito.

De eerste ronde van de TOTO KNVB Beker vindt plaats op 29, 30 en 31 oktober. In een later stadium wordt het speelschema door de KNVB vastgesteld. Dan pas wordt duidelijk op welke dag en tijd Erve Asito weer gevuld gaat zijn met fans.

Twents Oktoberfest gemütlicher dan ooit!

HENGELO - Het Twents Oktoberfest maakt zich klaar voor de tiende editie! En bij een jubileum hoort een machtig mooi feest. Daarom pakt das gemütlichste Oktoberfest van Twente medio september in hartje Hengelo uit met vijf dagen terras en twee feestavonden dansen, lachen en genieten. Zum Wohl!


Met deze jubileumeditie pakt de organisatie grootser uit dan ooit tevoren. Met een feesttent midden in het centrum van Hengelo kan het niet anders dan ganz toll worden. Een écht Oktoberfest kan niet zonder kermis, daarom sluit de Lambertuskermis aan bij het evenement. Gedurende de kermis is het terras open tijdens de openingstijden van de kermis, van 18 september tot en met zondag 22 september. Het terras en de feesttent bevinden zich op de parkeerplaats aan De Wetstraat.

Terras & biergarten
Naast vijf dagen terras, zijn er ook twee feestavonden: vrijdag 20 september 'Fest Eins' en op zaterdag 21 september vindt de tiende editie van het 'Twents Oktoberfest' plaats. Beide avonden zijn van 17.00 tot 23.00 uur, met nadien een kleine afterparty in de feesttent tot 1.00 uur. Daarnaast legt de organisatie een heuse biergarten aan. De garten is dé plek voor een hapje en drankje in Beierse stijl tijdens de twee feestavonden. "Overdag op een terras in goed gezelschap een biertje drinken en uitkijken over de kermis, dat is toch genieten?", stelt medeorganisator René Odink. Hij wordt aangevuld door Laurens Oude Elberink: "En dan tijdens een van de feestavonden een broodje braadworst eten in de biergarten, of een rondje over de Kermis lopen, dat is voor ons wel een Oktoberfest-optima-forma!" Beiden zijn van stichting Ongewooøn, die de organisatie dit jaar samen met café De Appel hebben opgepakt. "De Appel wordt de uitbater van het terras en de feesttent."

Grandioze artiesten
Donderdagavond 19 september op het terras, geen entree, De Nederlandse HELENE FISCHER Natasja! Elk feest heeft zo zijn eigen specifieke hoogtepunten. Tijdens Fest Eins, op vrijdag 20 september, gaan de voetjes unbedingt van de vloer met Wir Sind Spitze, Otto Lagerfett en de Alpenzusjes. Zaterdag 21 september wordt het jubileum gevierd met Die Männer, Corina Sommer en DJ Ötzi Tribute die er een onvergetelijke avond van maken. Zondag 22 september vanaf 13.00 uur fruhshoppen op ons terras, geen entree, m.m.v. JET'S GEHT LOS !

Feesten voor goed doel
Party machen en tegelijkertijd je medemens steunen; bezoekers van het beide feestavonden leveren automatisch een bijdrage aan het goede doel. Naast specifieke lokale doelen of een AED, steunt de organisatie dit jaar specifiek cliënten met een verstandelijke beperking. Met een speciaal eigen feest op zaterdagochtend, wordt het voor hen een onvergetelijke dag georganiseerd in samenwerking met Aveleijn.

Meer informatie
Kaarten voor Fest Eins en Twents Oktoberfest à € 15,00 per stuk zijn verkrijgbaar via de website www.twentsoktoberfest.nl of bij DE APPEL. Op de genoemde website is meer informatie over het evenement te vinden. Volg de facebookpagina voor het laatste nieuws. Voorgaande edities waren stijf uitverkocht. "Tanzen, zingen en proosten op het leven en een goed doel. Wat wil je nog meer?".

Nijverbij van Hengelo voor Harry Markslag

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft afgelopen week een bijzondere inwoner geëerd voor zijn inzet voor de samenleving. Harry Markslag ontving vrijdag 30 augustus de Nijverbij uit handen van burgemeester Schelberg.

De burgemeester overhandigde de lokale waarderingsprijs bij gelegenheid van de eerste avond van de jaarlijkse Volksfeesten Oele. Harry Markslag is namelijk één van de oprichters en langst zittend bestuurslid. De Stichting Werkgroep Oele werd op 4 augustus 1993 opgericht met nog zes anderen. Zelf was Harry Markslag al sinds 1983 actief bij de eerdere Werkgroep Oele, toen het nog geen stichting was. Naast het Volksfeeest worden ook diverse anderen georganiseerd door de groep, zoals fietstochten, de nieuwjaarsborrel, paasvuur en meer. Ook zorgen zij onder meer voor het contact met de gemeente en andere organisaties rondom Oele.

Duizendpoot
De heer Markslag was niet alleen voorzitter van de Werkgroep Oele, hij vertegenwoordigde ook veel inwoners van Oele in de stuurgroep voor het Dorpsplan 2012-2016 en in de werkgroepen voor verkeersveiligheid rondom de Haaksbergerstraat. Daarbij raadpleegde hij regelmatig de achterban. Harry Markslag heeft zich altijd met hart en ziel ingezet voor de belangen van Oele. Het college van B&W is de heer Markslag bijzonder erkentelijk voor al het werk dat hij heeft verzet, aldus de gemeente.

Goed gezelschap
Met de Nijverbij eert de gemeente individuele personen die als vrijwilliger bijdragen aan de gemeenschap van Hengelo. Markslag is dan ook in bijzonder goed gezelschap. Eerdere ontvangers in 2019 zijn Martin Meijerink, Taeke de Jonge en Tineke van Campen.

Nachtburgemeesters jagen cultuur aan

HENGELO - Culturele ambities hebben ze beide, want cultuur draagt bij aan de maatschappelijke ontwikkeling van hun stad. De één voor Hengelo en de ander voor Oldenzaal.

Zoekend en tastend zijn beide nog bezig de weg te vinden die extra bijdragen moeten leveren aan de culturele ambities van zowel Hengelo als Oldenzaal. De Nachtburgemeester van Hengelo Marijke Agterbosch en Oldenzaalse Nachtburgemeester Toon Brummelhuis waren afgelopen week voor een nachtburgemeestersoverleg bijeen in Oldenzaal bij de restaurant de Tijd. De Tijd, toevallig, want tijd moet ze geboden worden om de ambities waar te gaan maken. Bij de Tijd op het terras in de schaduw van de parasol bespraken ze het plan van aanpak en de uitvoering die beide voorstaan.

Eerste resultaten
Beide zijn nu een half jaar in functie (onbetaald) en ze proberen zo goed mogelijk te functioneren vanuit een voorlopige taakomschrijving ofwel profielschets die door de werkgroep nachtburgemeester destijds is opgesteld. Het bijeenkomen om overleg te plegen over de manier van aanpak en over hoe en op welke wijze de doelen kunnen worden gerealiseerd getuigd van het duidelijk betrokken zijn van beide voor hun stad. Ze proberen zonder sturing of tussenkomst van de commissie twee jaar lang de oren en ogen de kost te geven en activiteiten te ontplooien, die de sfeer in beide steden ten goede moet gaan komen. De behoefte aan onderscheidend te zijn is gebaseerd op het profiel van Hengelo als industriestad en Oldenzaal als textielstad. Cultuur beweegt en moet aanjagend en inspirerend zijn en blijven is het motto van beiden.

Toekomstplannen
Verder is er nog geen uitleg gegeven hoe en op welke wijze invulling zal worden gegeven aan de taakinvulling, maar zeer binnenkort treden ze naar buiten en presenteren ze ieder afzonderlijk hoe ze hun creatieve talenten gaan ontwikkelen en presenteren. Een ding is duidelijk wij inwoners van Hengelo en Oldenzaal, de besturen van verenigingen en organisaties en instellingen zullen hun deuren moeten openen en de nachtburgemeesters gaan ondersteunen bij Samen zijn we sterk, sociaal en creatief

Foto en tekst Martin Meijerink

Maak kennis met State of Art: A Statement of Style!

ENSCHEDE - Wanneer je binnenstapt bij State of Art Enschede, stap je in een fris en kleurrijk geheel. Je wordt omarmd door een fijne sfeer die je direct een warm gevoel van welkom geeft.

Ralf, Brian en Rita geven op een prettige wijze een passend advies, waardoor men altijd weer tevreden met een aankoop naar huis gaat. Uiteraard staat altijd voor elke gast de koffie klaar. Met acht verschillende collecties per jaar in de maten S tot en met 4XL, heeft State of Art voor elke man een passend kledingstuk. State of Art is onlosmakelijk verbonden met de autosport. De passie voor stijlvolle modern-classics kleding in combinatie met de klassieke autosport valt al jaren in de smaak. De liefde voor klassiekers zit in de genen van het merk verankerd. Bijzonder aan de Store in Enschede is de opvallende Porsche die te zien is in de winkel.

Statement of Style
Met sportieve, eigentijdse én comfortabele mode blijft State of Art ook de vele komende jaren nog 'a statement of style'.Genoeg redenen om de unieke winkel in Enschede te bezoeken. Het enthousiaste team staat voor u klaar om u persoonlijk advies te geven.

Kom langs
Wij zien u graag een bezoek aan onze winkel brengen, al is het maar voor een kopje koffie. Kom langs aan de Langestraat 9 in Enschede. Kijk ook op: www.stateofart.com

OV-workshop

HENGELO - Het kan soms best ingewikkeld lijken om precies in te zien hoe het tegenwoordig gaat in het openbaar vervoer en met de OV-chipkaart. Vanuit de provincie worden daarom het hele jaar door activiteiten georganiseerd om alles toch wat inzichtelijker te maken.

Voor sommige mensen is het een hele tijd geleden geweest dat ze met het openbaar vervoer hebben gereisd, en dan kunnen er best wat vragen zijn voordat men weer durft in te stappen. Met onder andere OV-ambassadeurs worden mensen ondersteund bij het leren omgaan met het moderne OV en de OV-chipkaart. Op maandag 16 september tussen 10.30 en 12.00 uur staat de deur open bij het Wijksteunpunt Thiems Inn, aan het Bevrijderslaantje 6 in Hengelo.

Jeroen van Helsdingenband in Metropool

HENGELO - Donderdag 12 september vanaf 20.30 uur is de Jeroen van Helsdingenband te gast in Metropool.

Smooth Jazz Europe, georganiseerd onder leiding van Inge Wenzel, laat topmuzikanten op jazzgebied spelen in Metropool. Dit keer het beste wat Nederland te bieden heeft op jazz/rock/fusiongebied. Nummers van de nieuwe cd Hels! gecomponeerd door de bandleider Jeroen van Helsdingen zullen ten uitvoer worden gebracht. Gitarist Richard Hallebeek is voor de tweede keer op rij verkozen tot beste fusiongitarist van de Benelux, Goudsmit stond op 2 Akkerman op 3. Voor meer informatie zie metropool.nl/agenda/jazzrock-café-jeroen-van-helsdingen-band/