Hart van Hengelo - Hof van Twente

17 januari 2020

Hart van Hengelo - Hof van Twente 17 januari 2020


Indrukwekkende stille tocht voor overleden Chantal

Foto: Martin Meijerink

HENGELO - De 27-jarige Chantal die afgelopen kerstavond werd doodgestoken is massaal herdacht tijdens een stille tocht op 12 januari.

De Almelose Chantal kwam in de nacht van 24 op 25 december om het leven na een steekincident, net buiten het centrum van Hengelo. Een gebeurtenis die veel indruk maakte op inwoners van Hengelo, zo bleek uit de opkomst voor de stille tocht die was georganiseerd om haar te herdenken. Het slachtoffer was bij velen bekend vanwege haar werk bij Grand-Café De Twee Wezen, maar er liepen ook veel sympathisanten mee die Chantal niet persoonlijk kenden. De tijd waarin het misdrijf plaatsvond is wat veel mensen heeft geraakt, zo vlak voor de feestdagen.

Toespraken
De stille tocht afgelopen week werd geleid door de ouders van Chantal samen met burgemeester Sander Schelberg. Nadat de menigte zich had verzameld bij het Prins Bernhardplantsoen en richting De Twee Wezen liep, werd daar een minuut stilte in acht genomen. De stoet eindigde bij de plek waar Chantal om het leven kwam, bij de Hampshire. Chantals vader en moeder hielden beide een emotionele toespraak, gevolgd door burgemeester Schelberg die z'n ongeloof uitte. "Waarom gebeurt dit überhaupt? Waarom doet een mens een ander mens zoiets afschuwelijks aan?" Ook andere Hengelose horeca-gelegenheden toonden hun medeleven voor de 27-jarige collega. Zij hielden gezamenlijk een minuut stilte om klokslag 20.00 uur.

Nieuwe huisstijl van gemeente Hengelo gepresenteerd

HENGELO - Burgemeester Sander Schelberg heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie de nieuwe huisstijl van de gemeente Hengelo onthuld: "Een nieuwe huisstijl, passend in deze tijd en passend bij het DNA van Hengelo. We beginnen op maandag 3 februari niet alleen in ons nieuwe stadhuis, maar ook mét een nieuwe visuele identiteit. Een frisse start in het hart van de stad!" De komende weken wordt de nieuwe huisstijl geleidelijk ingevoerd. Zo is deze vanaf eind januari te bewonderen op de vernieuwde website.

De verbouwing is voltooid en vanaf 3 februari gaan de ruim 700 Hengelose ambtenaren werken vanuit het nieuwe stadhuis. Deze naderende verhuizing is natuurlijk hét moment om een nieuwe visuele identiteit voor de gemeente Hengelo in te voeren. De huidige huisstijl is inmiddels 30 jaar oud en werd dus nog ontworpen in het analoge tijdperk. De nieuwe huisstijl kent een frisse, herkenbaar Hengelose uitstraling en is beter geschikt voor online toepassingen.

Het DNA van de stad

Het vertrekpunt voor de nieuwe huisstijl is het DNA, het Verhaal van Hengelo, geweest. In 2017 en 2018 is met honderden Hengeloërs gesproken. Op basis van hun input is het DNA van de stad als volgt samengevat: Hengelo is betrokken en leefbaar, vindingrijk en vaardig, idealistisch en praktisch. Om hiermee een herkenbare link te creëren, heeft het wapen van Hengelo in gestileerde vorm een prominente plek gekregen in het nieuwe logo. De symboliek in het wapen sluit goed aan bij de Hengelose kernwaarden. Het is een combinatie van het landschappelijke, gesymboliseerd door het koren, en het stedelijke/industriële, gesymboliseerd door de bijenkorf. De twee worden gescheiden door de beek.

Kleurstelling

De blauw/gele kleuren uit de nieuwe huisstijl zijn een afgeleide van het wapen van Hengelo, waarbij de gele kleur goud symboliseert. Deze twee kleuren zijn vertaald naar twee nieuwe primaire huisstijlkleuren: blauw en geelgoud. Hierbij is het blauw wat donkerder geworden, zodat het logo zelfs in één kleur voldoende contrast biedt. De gele kleur gaat meer richting het oorspronkelijke goud.

Aanbesteding

De opdracht werd door de gemeente als volgt geformuleerd: 'Creëer een nieuwe visuele identiteit voor de gemeente Hengelo. Vertaal dit in een digitaal huisstijlhandboek met instructies voor het gebruik van de nieuwe huisstijl in de verschillende communicatie-uitingen en huisstijldragers.' Negen bureaus uit de regio hebben meegedaan aan de aanbesteding en hun ontwerpen gepresenteerd aan de selectiecommissie. De commissie, met daarin onder meer vertegenwoordigers uit de raad en het college, heeft uiteindelijk unaniem gekozen voor het ontwerp van de designers van Creative Bastards uit Enschede.

Investering

De gemeente investeert 30.000 euro voor het doorvoeren van deze wijziging. Het gaat hierbij om de kosten voor het ontwerp, de verdere uitwerking hiervan en het samenstellen van het digitale huisstijlhandboek. Maar ook om de voorbereiding in de afgelopen maanden wat betreft de implementatie van de huisstijl op diverse dragers zoals briefpapier, website, dienstkleding, wagenpark, gemeenteadvertentie, vlaggen, bewegwijzering, borden, nieuwsbrieven etcetera. Met de invoering van de nieuwe huisstijl komt een eind aan de huidige stijl die op 2 januari 1990 werd ingevoerd.

Jaargang:10 • Nr357 • Wk03

Julia Wilms schaatst 200 km voor KIKA

HENGELO - Julia Wilms (18) uit Hengelo schaatst op 21 januari de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk.

Bij gebrek aan natuurijs in Nederland wordt dit alternatief voor de Friese Elfstedentocht al vele jaren in de laatste weken van januari (soms begin februari) georganiseerd. De Hengelose Julia Wilms wil door deze barre tocht van 200 kilometer te schaatsen zoveel mogelijk geld inzamelen voor KIKA. Deze stichting financiert onderzoek naar kinderkanker om behandeling te verbeteren, de kansen op genezing te verhogen en een hogere kwaliteit van leven te realiseren op latere leeftijd. Elke drie dagen sterft er in Nederland een kind aan kanker. Dit moet en kan beter!

Dagelijkse strijd

Julia biedt KIKA de helpende hand door 200 kilometer te gaan schaatsen. Tussen 07.00 en 19.00 uur zal ze tot het uiterste gaan om deze ijzige tocht te volbrengen. Een tocht die zal vragen om doorzettingsvermogen, het wordt een strijd met haar zelf, met de limieten van haar lichaam. Voor Julia is het één dag, maar voor kinderen met kanker en hun families is er sprake van een dagelijkse strijd. De dagelijkse strijd om beter te worden. Bied Julia en KIKA een helpende hand in de strijd. Door ieders individuele inzet kunnen we de strijd blijven voortzetten voor een wereld waarin kinderen kankervrij zijn. Scan de QR-code om te doneren.

Column

Louis de Grote

De burgemeester van Almelo, Arjen Gerritsen vindt dat het in Twente allemaal te langzaam gaat. "Drie stappen vooruit, twee achteruit." Dat schiet niet op. Hij trekt aan de bel en dat is zijn goed recht. Ik ga ervan uit dat het interview van twee maanden geleden (13/11) in Tubantia een wel doordachte zet was om de boel opnieuw op te schudden. Dat had hij al eens eerder gedaan. Toen stapte hij op als lid van het regiobestuur. Gerritsen is het eens met de plannen voor bestuurlijke veranderingen bij de regio; het verband wil het onderwijs en de ondernemers een rol bij de besluitvorming geven. De regio gaat een nieuwe fase in en het lijkt alsof Enschede aan stap terug moet doen. Blijkbaar is Enschede een blok aan het been van de regio. Enschede zou het permanente voorzitterschap van de regio inleveren. Waarvoor? Voor de terugkeer van Gerritsen? Het gevolg is in elk geval dat de toetreding van onderwijs en ondernemers gemakkelijker is geworden. Het rare is dat in het openbaar geen woord vuil wordt gemaakt aan het passeren van Enschede als Twentse hoofdstad. Misschien is Enschede al lang geen hoofdstad van Oost-Nederland meer, maar weten we dat nog niet. Tot nu heeft niemand het leiderschap van de regio opgeëist. Tenzij Gerritsen het vuurtje wil opstoken en daarbij gedekt is door regio, ondernemers en onderwijs. Dan is dit alles een toneelstukje om de voorkeurspositie van Enschede de nek om te draaien. Het tweede grote, bestuurlijke probleem is de stemverhouding tussen de regioleden; een stem van Tubbergen weegt even zwaar als die van Enschede, Hengelo of Almelo. Is Enschede bang voor de kleine gemeenten? Het lijkt erop, want Enschede vecht in elk geval niet in het openbaar. De regio is vooral een subsidieverdeler en dan heb je aan twee boekhouders en een accountant, voldoende. Een bestuurlijk waterhoofd lijkt mij, met nog meer vergaderingen.
Deel twee van Goede Tijden Slechte Tijden staat in de Tubantia van zaterdag 28/12 jl. Een Haaksbergse VVD-wethouder meldt zich, Louis Koopman, over de verspreiding van windmolens over het grondgebied van de regio Twente. Louis is voorzitter van een heuse stuurgroep, die het proces in goede banen moet leiden. En de wethouder weet precies hoe dat moet; met moed, kracht, lef en open vizier. Maar nu even niet. Want gemeenteraden en inwoners worden niet meegenomen in de plannen. Hoogleraar Marcel Boogerds hield een pleidooi om de gemeenteraden en inwoners in een zeer vroeg stadium bij de besluitvorming te betrekken. De raadsleden moeten achter in de rij wachten en kunnen daarna niets meer aan de plannen veranderen. O ja, tot nu toe gingen we uit van een enkele windmolen. Zo komen we er nooit, denkt de wethouder en vertelt dat het misschien wel om zo'n 130 molens moet gaan. Plus nog eens zo'n 1100 hectare zonnevelden. Het beeld van Twente verandert, maar geen inwoner die hier over mee mag praten.
Is er dan niemand, die Louis Koopman en de andere regiobestuurders vertelt dat ze geen kleren aan hebben?

Jan Visser

Nieuwjaarsconcert Symphonie Cecilia

HENGELO - Het Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia luidt het jaar in met een feestelijk Nieuwjaarsconcert op vrijdagavond 24 januari 2020 om 20.00 uur in de Kristalkerk te Hengelo.

Het belooft een feestelijk concert te worden met sprankelende muziek: werken van Johann Strauss junior (o.a. Kaiser Walzer en Frühlingsstimmen), Frans Léhar (o.a. die Lustige Witwe en Giuditta: "Meine Lippen, sie küssen so heiss"). De sopraan Antonia Dunjko zal optreden als solist. Het orkest staat onder leiding van Christian van den Berg.

Kom ook
Er is geen toegangsprijs, wel wordt een vrije gift aan het eind van de avond op prijs gesteld. U bent van harte welkom!

Kijk ook op: www.ksocecilia.nl

Ik ben Talya Damhuis-Meller en ik geef vanaf 4 februari de cursus Hebreeuws bij de Volksuniversiteit in Hengelo.

Shalom! Wat is het verschil tussen Klassiek Hebreeuws en Ivriet? Deze regelmatig terugkerende vraag probeer ik al jaren te beantwoorden. In feite is het bijna hetzelfde. Hebreeuws is de oudste taal ter wereld die tot op de dag van vandaag wordt gebruikt. Ofschoon de taal zich over de eeuwen heen heeft vernieuwd, is de basis nog steeds hetzelfde. Ik kom oorspronkelijk uit Israël waar ik een opleiding als modeontwerpster heb gedaan. Inmiddels woon ik ruim twintig jaar in Nederland. Hier heb ik op de AKI te Enschede de opleiding Architectonische Vormgeving gevolgd. Het moderne Ivriet en de passie voor deze interessante taal probeer ik aan mijn cursisten over te brengen. Inmiddels heb ik voor beginners een methode ontwikkeld. Beginners leren hiermee als eerste het alfabet en wennen aan het bijzondere feit dat je leest en schrijft van rechts naar links. Daarbij gaan we verder in op de grammatica en behandelen we teksten. Cursisten zijn vaak verbaasd als ze horen dat dagelijks gebruikte woorden zoals 'tof', 'lef', 'jatten', 'Mokum', 'goochem' en dergelijke uit het Ivriet komen. Deze cursus is zowel bedoeld voor cursisten die zich in de theologie willen verdiepen, als voor cursisten die misschien wel het 'Heilige Land' willen bezoeken. Ik breng mijn cursisten namelijk ook een stukje cultuur en achtergronden vanuit Israël en Joodse tradities bij.

www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Kinderen leren van ingenieurs bij Oyfo

HENGELO - Op zaterdag 25 januari organiseert KIVI regio Oost samen met Oyfo Techniekmuseum de KIVI Techniekdoemiddag voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Samen met de ingenieurs van KIVI gaan ze aan de slag met technische opdrachten.

Deze middag krijgen kinderen de kans om meer te weten te komen over het werk van een ingenieur. Ze kunnen alle mogelijke vragen stellen. De technische opdrachten zijn gebonden aan de leeftijd van de kinderen: ze maken een Krabbelkopje, een Blik met Heimwee, een Zonnezweefmolen of een Elektrische Ventilator. De middag is van 13.15 tot 15.45 uur.

Kosten en aanmelding

De kosten voor deelname bedragen € 3,50 per kind, inclusief materiaal, een glaasje drinken én rondkijken in het museum. Ouders betalen de reguliere toegangsprijs voor het museum à € 8,00. Aanmelden kan tot 24 januari door een bericht te sturen naar elfride.dijkstra@kivi.nl. Vermeld voornaam, achternaam en leeftijd van het kind. Toegang alleen mogelijk met een bevestiging van deelname. Het Oyfo Techniekmuseum vindt u aan Industriestraat 9 in Hengelo.

Over KIVI

KIVI staat voor Koninklijk Instituut Van Ingenieurs. Het is de beroepsorganisatie van ingenieurs in Nederland. Het instituut ondersteunt ook technische studenten en probeert op allerlei manieren een bijdrage te leveren aan een beter milieu en een betere wereld. Kijk voor meer informatie over deze en andere activiteiten even op www.kivi.nl of op www.oyfo.nl.

Wee dreenkt op de pof,
hef twee keer nen kater.

Maandag 20 jan. 10.00 uur

Speciale trainingsclinic voor triatleten

Foto: Leonie Smit

MARKELO - Sportfondsenbad 'De Vijf Heuvels' organiseert in samenwerking met de triatlonvereniging een speciale trainingsclinic voor triatleten. De clinic bestaat uit twaalf trainingen onder leiding van onder andere zweminstructrice Henny Huisken, die zelf een fanatiek triatleet is.


Deze clinic is de ideale voorbereiding op De Hof van Twente Triathlon op 17 mei. Deze wordt dit jaar alweer voor de zesde keer georganiseerd. Net als voorgaande jaren zal dit evenement plaatsvinden in en rondom zwembad 'De Vijf Heuvels' aan Potdijk 5 in Markelo. De clinic is natuurlijk ook een goede voorbereiding op andere triathlons die in de regio worden georganiseerd. In totaal zijn er twaalf trainingen waarin alle aspecten van de triathlon uitgebreid aan bod komen. Het draait niet alleen om zwemmen, ook de fiets- en looptraining komen uitgebreid aan bod en het wisselen tussen de disciplines. De deelnemers worden daarbij begeleid door verschillende gespecialiseerde trainers en ervaren triatleten. Een betere training/voorbereiding is er niet! U kunt zich voor de clinic inschrijven bij de receptie van het zwembad. Kijk op www.hofvantwentetriathlon.nl voor informatie en inschrijving.

Trainingsdata

De trainingen vinden plaats op de zaterdag van 12.30 tot 14.00 uur bij 'De Vijf Heuvels'. Kosten: € 72,50, te betalen bij inschrijving aan de receptie van het zwembad. Bent u reeds in het bezit van een magneetkaart, neem deze dan mee. Inschrijven kan nog tot en met de eerste training op 22 februari. De overige data zijn: 29 februari, 7, 14, 21 en 28 maart, 4, 11, 18, 25 april, 2 en 9 mei. Als u een keer verhinderd bent, is inhalen mogelijk tijdens de reguliere triathlontraining op maandag van 20.00 tot 20.45 uur (of op vrijdag, 17.45 tot 18.30 uur tijdens SwimFit). Bij inschrijving in januari/februari geldt een actie: u krijgt gratis twee extra trainingen voor de maandag en/of de vrijdag.

Meer informatie?

Voor meer informatie over de clinic neemt u contact op met Henny Huisken via hennyhuisken58@gmail.com of het algemene telefoonnummer van het zwembad: 0547-361794. Het hele jaar door worden er triathlontrainingen gehouden, kijk even op www.zwembaddevijfheuvels.nl.

Lokaal talent in De Pol

DIEPENHEIM - Talentvolle artiesten uit Diepenheim en omgeving staan zaterdagavond 25 januari op het podium van Cultuurcentrum Herberg de Pol om samen met het publiek één groot muzikaal feest te bouwen: Local Heroes inn de Pol.

De muzikanten van Blue Jays uit het naburige Hengevelde trappen om 20.00 uur de avond af. Na hun optreden op het Diepenheimse muziekfestival Garden Songs, gevolgd door Liedjes in de Herberg, kennen zij inmiddels de weg naar het Cultuurcentrum. Vijf dames, twee heren en een scala aan (semi-)akoestische instrumenten. Samen goed voor een fijne start vol country, rock en americana covers uit de jaren '70 tot nu.

HET & Around 69
Om 21.30 uur volgt de band HET uit Goor. Zoals ze zichzelf omschrijven: een bandje met oude muzikanten in spé. Op geheel eigen wijze, brengen ze nummers uit de jaren '60 en '70, maar ook Nederlandstalige nummers van alle tijden komen voorbij. De bandleden delen de passie voor zingen en muziek maken, het liefst met de gitaar, banjo, mandoline, dwarsfluit en mondharmonica. Geniet, dans, swing en zing mee! Vanaf 23.00 uur bewijst Around 69 dat Hengeveldenaren echte podiumbeesten zijn. Nico Bebseler, Marcel Wolterinck, John ten Heggeler, Marcel Keizer en Jörgen Peerik leveren old school Rock 'n Roll uit de fifties, sixties en seventies. Haal jeugdherinneringen op met onder meer Chuck Berry, de Rolling Stones, The Beatles en Johnny Cash.

Koop kaarten
Tussentijds en nadien draait het Diepenheimse dj-duo Tommas en Joost de lekkerste dansplaatjes om de heupen op los te gooien. Dit wil je niet missen, dus trommel je vrienden op en bestel tijdig je kaartjes via de website van De Pol op: www.herbergdepol.nl/agenda of aan de kassa van Herberg de Pol aan de Raadhuisstraat 8 te Diepenheim.

ELLEN Stoffen: Het nieuwe jaar begint met opruimen!

HENGELO - Wij hebben plaats nodig om ruimte te maken voor de nieuwe voorjaars/zomerstoffen. De nieuwe patroonbladen en diverse stoffen van verschillende leveranciers komen vanaf half januari al weer binnen.

Het vernieuwde patroonblad Stitched by you ligt al in onze winkel. De voorjaars/zomerkleuren komen weer volop uit in onze stoffen. De trends voor dit voorjaar en zomer zijn: romantisch, chique bohemien-achtige looks, in zuiver wit met borduurwerk, kant, lange jurken enzovoort. De kleuren groen, licht, pastel gedempt en fluorescerend en denim op verschillende manieren. Natuurlijk mogen alle kleuren, motieven en prints in alle zowel warme als koele tinten. Om plaats te maken voor de nieuwste trends ruimen wij dus extra op met korting op geselecteerde stoffen van 25 of 50 procent. Ook mag u gebruik maken van de advertentie uit deze krant dan wordt de korting nog hoger. Wij heten u van harte welkom in onze winkel aan de Bandoengstraat 50 te Hengelo.

Heracles Almelo na hervatting twee keer thuis voor duels

Foto: Delano G

ALMELO - Nadat Heracles Almelo komende zondag de Eredivisie heeft hervat met een uitwedstrijd tegen FC Emmen speelt de club twee keer in eigen huis. Komende woensdag (22 januari) is Vitesse de tegenstander in de achtste finale van de TOTO KNVB Beker. Drie dagen later komt Feyenoord naar Erve Asito.

Vitesse is in de beker geen onbekende tegenstander van Heracles Almelo. Zo was de club uit Arnhem vorig seizoen in de tweede ronde van het toernooi tegenstander van de Almeloërs. Het werd 0-2. Dit seizoen bleven beide ploegen in balans bij de ontmoeting op Erve Asito: 1-1. Kaarten voor het bekerduel, dat begint om 18.30 uur, zijn te koop vanaf €10,- via heracles.nl/tickets en in de FanServiceShop van Heracles Almelo.

Onbenutte kansen
Ook tegen Feyenoord speelde Heracles Almelo dit seizoen met 1-1 gelijk. In de Rotterdamse Kuip opende Jens Toornstra na een klein kwartier de score. Orestis Kiomourtzoglou zette Heracles Almelo na ruim een uur spelen op gelijke hoogte. Kansen waren er nog over en weer, maar gescoord werd er niet meer.

Kaarten
Kaarten voor de wedstrijd tegen Feyenoord op zaterdag 25 januari om 19.45 uur zijn te koop vanaf €26,50. Voor kinderen (vanaf €18,50), jeugd (vanaf €21,50) en zestigplussers (vanaf €23,50) zijn kaarten nog voordeliger. Op heracles.nl/tickets staat alle informatie en is bestellen mogelijk.

Twentsen Streektaaldag 2020

Foto: Gebruiker

Afgelopen vrijdag vond in Wierden bij het Ontmoetingscentrum de Twentsen Streektaaldag plaats. Dit evenement werd georganiseerd door het Twentehoes, het centrum voor Streektaal en Streekcultuur van Twente.

Voor deze dag waren alle historische- en taalverenigingen van Twente uitgenodigd. Tevens lokale politici met cultuur in hun portefeuille. Zelfs vanuit Zwolle en Brussel was er vertegenwoordiging. Een speciale plek was er voor de Twentse Taalbank. Op deze site, www.twentsetaalbank.nl, is de Twentse taal uitzonderlijk goed geregistreerd. Een heel bijzondere kennisbron.
Als Europarlementariër gaf Annie Schreijer-Pierik toelichting op de erkenning in 2018 in Brussel van de Nedersaksische taal. Het Twents valt daar net als het Drents en het Gronings onder. Nedersaksisch zorgt voor verbinding in de regio tussen mensen en bedrijven. Dit geldt ook voor de Duitse grensstreek. Economisch heel belangrijk. Ook Roy de Witte, de Twents sprekende gedeputeerde van de Provincie ziet het belang van deze verbinding en blikte vooruit op de toekomst.
In de middag werd door alle aanwezigen hun zienswijze op papier gezet. Eén wens van alle deelnemers kwam overeen; de vraag voor meer ruimte voor het Nedersaksisch in het onderwijs. Met deze wens in het achterhoofd is het dan ook niet vreemd dat Willemijn Zwart van de IJsselacademie één van de sprekers tijdens de Twentsen Streektaaldag was. Zij lichtte de stand van zaken in het onderwijs met betrekking tot de streektaal toe. Daarnaast uitten vele aanwezigen de wens dat er een betere verbinding tussen historische- en taalverenigingen in Twente komt. Het Twentehoes gaat hiermee aan de slag. Uiteindelijk zullen deze wensen zich in de cultuurplannen van de Provincie voor de periode 2021-2024 moeten vertalen. Gelukkig gingen alle neuzen dezelfde kant op. Al met al een zeer geslaagde dag. Met veel perspectief voor de Twentse taal voor de toekomst.
Kiek aait noar de zun en de schaa blif achter oe!

Intensievere bestrijding eikenprocessierups

HENGELO - De bomen zijn hun bladeren kwijt, de natuur gaat in rust. De eikenprocessierups lijkt ook verdwenen, maar schijn bedriegt! Afgelopen zomer hebben de vrouwelijke nachtvlinders weer eitjes gelegd op de takken van de eik. In het voorjaar zulllen de jonge rupsen uitkomen. De gemeente Hengelo en Gildebor zijn daarom druk bezig met voorbereidingen om de overlast te beperken.

Vanaf dit jaar voert Gildebor de bestrijding uit op vrijwel alle eiken binnen de bebouwde kom. Het doel is om het aantal rupsen fors terug te dringen ten opzichte van 2019. De afgelopen jaren was de bestrijding gericht op plekken waar veel mensen of kwetsbare groepen bij elkaar komen (scholen, winkelcentra, zorgcentra). De brandharen met weerhaakjes van de volwassen rups verspreiden zich door de lucht en veroorzaken irritaties aan huid en luchtwegen. De stijgende overlast veroorzaakt door de eikenprocessierups is goed te zien aan het toenemende aantal meldingen van inwoners. In 2014, 2015 en 2016 waren er telkens ongeveer 100 meldingen. Daarna werd de omvang van het probleem steeds groter, in 2017 waren er 309 meldingen, in 2018: 1.196 meldingen en in 2019: 2.400 (!).

Biologische bestrijding

Tienduizend gemeentelijke eiken worden in het voorjaar behandeld met nematoden (minuscuul kleine aaltjes) die met een speciale vernevelaar worden verspreid. De aaltjes dringen de rupsen binnen, waardoor deze doodgaan. Het is belangrijk om de eiken precies op het goede moment te behandelen. De werkzaamheden moeten in het donker worden uitgevoerd, omdat de aaltjes niet tegen uv-licht kunnen. Het spuiten van de nevel zal daarom tussen 20.00 en 02.30 uur plaatsvinden. In een straat waar veel eiken staan, kan daardoor tijdelijk lichte geluidsoverlast optreden. Om het juiste moment te bepalen, worden in Hengelo de 'eipakketten' in de gaten gehouden. Zodra de eerste rupsen uit de eitjes kruipen, gaat de bestrijding van start. Vermoedelijk in april, maar dat hangt sterk af van de (weers)omstandigheden. Alle eiken zullen tweemaal worden bespoten. De verwachting is dat het aantal rupsen/nesten dankzij deze biologische bestrijding flink zal dalen. Daar waar hardnekkige overlast blijft bestaan wordt een specialistisch bedrijf ingeschakeld om nesten op te zuigen en te verbranden. Inwoners zijn vanzelfsprekend zelf verantwoordelijk voor eiken die op eigen terrein staan.

Open Podium Twente biedt talent kansen

HENGELO - Schouwburg Hengelo organiseert dit jaar voor alweer de 17e keer de talentenjacht 'Open Podium Twente', waarbij zowel aanstormend als gevestigd talent de kans krijgt zich waar te maken op een professioneel podium. De hoofdprijs is maar liefst € 2.500,-. De inschrijving voor de voorrondes is geopend.

Voor alle leeftijden en alle theatergenres is plek: van dans tot opera, van cabaret tot rap, van musical tot rock. Iedereen met talent voor theater kan meedoen. Wel dienen de deelnemers in Overijssel te wonen óf oorspronkelijk uit Overijssel afkomstig te zijn. Je kunt je als individuele deelnemer of als groep opgeven. Dus wil jij je podiumdroom waarmaken? Grijp dan nu je kans!

Oordeel jury en publiek

Iedere kandidaat treedt in een van de voorrondes op op voor publiek en de jury. De kandidaten strijden zo voor een plek in de halve finale en uiteindelijk de grote finale op zaterdag 16 mei. De voorrondes vinden plaats op zaterdag 14 en zondag 15 maart. De halve finales zijn op zaterdag 18 en zondag 19 april. Tijdens de voorrondes en halve finales bepaalt het publiek mede welke deelnemers doorgaan naar de volgende ronde. Tijdens de finale beoordeelt een 3-koppige vakjury de finalisten en wijst de winnaars aan. Het publiek bepaalt wie de publieksprijzen ontvangen. Alle prijzen voor deze talentenjacht worden beschikbaar gesteld door Businessclub Podion.

Overzicht prijzen

Juryprijzen: de hoofdprijs is € 2.500,- plus de wisselbeker. De nummer 2 wint € 1.000,- en de nummer 3 € 500,-. Daarnaast zijn er publieksprijzen: de hoofdprijs is € 500,- plus de publieksprijsbeker. De nummer 2 wint € 250,- en de nummer 3 € 100,-.

Inschrijving

Het inschrijfformulier en meer informatie is te vinden op www.schouwburghengelo.nl. Vul het formulier volledig in en stuur het vervolgens naar office@schouwburghengelo.nl. Je ontvangt een bevestiging. Inschrijven voor het Open Podium Twente is gratis en is mogelijk tot uiterlijk 15 februari.

Expositie Deep Yellow

HENGELO - Tot en met 14 februari exposeert Kunstwerkplaats Deep Yellow in de A-galerie van Aveleijns creatieve dagbestedingslocatie AtelierZ.

Kunstwerkplaats Deep Yellow is een onderdeel van het leerwerkbedrijf van Mediant (GGZ Twente). Het leerwerkbedrijf beoogt de deelnemers structuur te geven en wil volledige en zinvolle deelname aan het maatschappelijk verkeer stimuleren. De deelnemers van Deep Yellow geven op individuele wijze uiting aan hun ideeën en gevoelens. Het aanleren van diverse technieken is hierbij een hulpmiddel. Door in te gaan op de kunstgeschiedenis en door samenwerking met anderen raakt men geïnspireerd. De expositie bestaat vooral uit werken op papier en op canvas en keramische elementen. Een alomvattend thema heeft de expositie niet, de werken zijn individuele uitingen. Iedere deelnemer heeft een persoonlijk verhaal. Locatie: A-galerie, Steijnstraat 16 Hengelo. Op werkdagen van 10.00 tot 15.00 uur geopend. Toegang: gratis.

Steun aan kleine natuurprojecten

TWENTE - Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel houdt van groen en wil vanaf 1 januari 2020 natuurinitiatieven stimuleren. Dit is mogelijk dankzij een nieuw Fonds, de Regeling Kleine Natuurprojecten.

Deze laagdrempelige regeling is bestemd voor vrijwilligers die meer groen in de provincie Overijssel brengen. Zij kunnen een bijdrage aanvragen voor een pluktuin, insectenweide, bijenkasten of een educatief project, zoals workshops, waarin de natuur centraal staat. Hieronder vallen ook nestkasten en onderzoeksmaterialen als nachtkijkers en bewegingscamera's. Er zijn natuurlijk wel voorwaarden verbonden aan de Regeling Kleine Natuurprojecten. Zo moet bijvoorbeeld het gecreëerde stukje 'groen' wel toegankelijk zijn voor iedereen en moet het project door vrijwilligers worden uitgevoerd. De maximale bijdrage is € 750 per project. Meer informatie en volledige voorwaarden: www.cultuurfonds.nl/overijssel

Open repetitie

HENGELO - Gezellig samen zingen! Daar staat Gospelkoor Celebration voor.

Hou je van zingen, onder de douche, in de auto of op de fiets? Bij Celebration houden we allemaal van zingen. Samen zingen is fijn en voor sommigen is het ook een manier om geloof te beleven. Dus, zoek niet langer, samen zingen is tenslotte een feestje! Kom een keer Celebration ervaren. Op dinsdag 28 januari is iedereen welkom tijdens de open repetitie. Kom van 20.15 uur tot 22.00 kennismaken bij Het Woolde - Carintreggeland aan de Geerdinksweg in Hengelo. De repetitie vindt plaats in het restaurant (ingang Woolderesweg). Wie het lastig vindt om spontaan binnen te lopen, kan even contact opnemen met Mariëlle Menzen via 06 - 24180328.

Winterexpositie

HENGELO - Galerie & Kunstuitleen de Pook houdt tot en met 29 maart haar wintertentoonstelling.

U ziet werken van kunstenaars die in de afgelopen 55 jaar bij de Pook geëxposeerd hebben, zoals Christiane Middendorf, Marjan Nagtegaal, Arthur Bernard, Theo den Boon, Bob ten Hoope, Gérard Grassère, Peter Hermans en Wim van Oostrom. Bezoekadres: Deldenerstraat 77. Geopend donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 18.00 uur. Kijk ook op www.depook.nl.

Kaartverkoop FC Twente

ENSCHEDE - Kaarten voor de eerste drie thuiswedstrijden van 2020 (FC Groningen, Sparta en AZ) zijn momenteel verkrijgbaar. Kaarten voor FC Groningen en AZ zijn vanaf € 20,- verkrijgbaar en voor Sparta vanaf € 17,50. Kidsclub- en Young Reds leden kunnen bij alle drie de wedstrijden kaarten voor € 10,- bestellen.

Wil jij de tweede seizoenshelft bij alle acht thuiswedstrijden jouw eigen vaste plek (met o.a. de wedstrijden tegen AZ en Feyenoord) hebben? Bestel dan jouw halve seizoenkaart en wordt één van de ruim 21.000 seizoenkaarthouders van FC Twente. Een halve seizoenkaart is verkrijgbaar vanaf € 120,- voor volwassenen en vanaf € 52,50 voor jeugd.

Kaarten
Kaarten of een halve seizoenkaart zijn verkrijgbaar via kaartverkoop.fctwente.nl of bij de receptie van De Grolsch Veste (geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur). Hopelijk mag FC Twente ook dit jaar weer rekenen op uw steun bij deze mooie duels!